Inzerce
Inzerce
Inzerce

Vitamíny a minerály pro růst kostí a zubů (vápník, fosfor, vitamín D)

  1. Vitamíny a minerální látky
  2. Vápník
  3. Vitamín D

1. Vitamíny a minerální látky

Mineralizace kostí a zubů vyžaduje vysoký přívod vápníku, fosforu a vitamínu D. Nejvýznamnějším zdrojem vápníku v naší stravě a ve stravě dítěte je mléko a mléčné výrobky. Doporučenou potřebu pokryje konzum 2 hrnků, u starších dětí až 3 hrnků (1 hrnek = 200 ml) mléka nebo odpovídající dávka mléčných výrobků denně. U dětí, které konzumují méně než 2 hrnky denně, nebo nejsou pravidelně vystaveny slunečnímu záření, hrozí nedostatek vápníku, nedostatek vitamínu D a fosforu. Při vyloučení mléka a mléčných výrobků obsahuje pestrá strava průměrně 200 mg vápníku na 4 200 kJ – 1 000 kcal, proto je důležité zvážit zařazení dalších významných zdrojů.
Obsah vápníku - 200 mg Ca je obsaženo v:

  • 60 g tvarohového sýra (Lučina, Žervé)
  • 200 ml polotučného mléka, jogurtu nebo kefíru
  • 100 g mandlí, lístkových ořechů, sušených fíků
  • 15 g máku
  • 30 g semínek sezamu
  • 150 g fazolí
  • 200-250 g zelené zeleniny (kapusta, pórek, špenát, brokolice)


Mléko a mléčné výrobky jsou dobrým zdrojem vápníku v každém věku. Příjem vápníku by měl být rozdělen do několika porcí během dne, zvýší se tím jeho resorpce. Proto je nutné dbát na obsah vápníku v hlavních jídlech včetně večerního. Mléčné svačinky jsou rovněž vhodnou variantou k dosažení doporučeného příjmu vápníku v dětském jídelníčku.

Ekvivalenty potravin a jejich obsah vápníku

Inzerce
Bílkovinná potravina 100g (100ml) Obsah vápníku v mg
Šunka 10
Tvrdý sýr 690
Lučina 285
Jogurt bílý 180
Tvaroh měkký tučný 366
Mléko 112
Kefír 120
Vejce 160
Žervé 322
Pudinky (mléko) 112
Zákysy 120
Obvyklá porce dítěte 20-50g (100-150ml)

2. Vápník

Doporučená denní dávka vápníku

Doporučená denní dávka vápníku je pro děti od 1- 3 let 600 mg, od 4- 7 let 700 mg, 8-9 let 900 mg, u 13-14letých až 1200 mg.
Vápník a fosfor jsou ve vzájemném funkčním spojení základním materiálem pro stavbu kostí a zubů. Vysoké množství fosforu může z kostí vyplavovat vápník. Pro dobré vstřebávání vápníku je nutné mít k dispozici dostatek vitamínu D. Větší množství tuku a kyseliny šťavelové (špenát, petržel, rebarbora, řepa, čokoláda) v potravě brání vstřebávání vápníku tím, že jej vysráží na nevstřebatelnou sloučeninu (oxalát).

Čím vápník prospívá?

Udržuje kosti pevné a zuby zdravé, snižuje riziko zlomenin a řídnutí kostí, zajišťuje pravidelnou srdeční činnost, účastní se vstřebávání železa.

Vápník v potravinách, potraviny bohaté na vápník
Největším zdrojem vápníku ve stravě je mléko, mléčné výrobky – zejména tvrdé sýry a tvaroh, sardinky, losos, fazole, sójové boby, tofu, mák, arašídy, slunečnicová semena, brokolice.

Nedostatek vápníku

Nedostatek vápníku způsobuje křivici u rostoucího organismu, osteoporózu a zvýšenou nervosvalovou dráždivost.

Inzerce

3. Vitamín D

Vitamín D zasahuje do metabolismu vápníku a fosforu, a tím zvyšuje pevnost kostí a zubů. Optimální účinek vitamínu D tedy souvisí s adekvátním příjmem vápníku a naopak. Základním zdrojem je dostatečná expozice k UVB záření, která má vliv na schopnost tvorby vitamínu D v kůži. Používáme-li opalovací krémy s faktorem 8 a více, syntéza vitamínu D není v kůži přítomna. Pro vstřebávání vitamínu D je významný určitý příjem tuku.

Vitamín D v potravinách, potraviny bohaté na vitamín D

Jen málo potravin obsahuje množství vitamínu D, které stojí za zmínku.
Hlavními zdroji vitamínu D jsou rybí tuk, játra, mořské tučné ryby (sledě, makrely), žloutek, máslo a mléko.

Čím vitamín D prospívá?

Preventivně zabraňuje vzniku rachitity (křivice) a osteomalacie (měknutí kostí).

Inzerce

Doporučená denní dávka vitamínu D

Během celého růstového období je doporučen denní příjem 5 ?g.
Nedostatek vitamínu D způsobuje u dětí křivici, u dospělých osteomalacii a osteoporózu (řídnutí kostí).

Autor: Mgr. Jana Eliášová
Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Autor: Mgr. Jana Eliášová
Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Komerční sdělení

Související články

Vitamíny a minerály pro růst kostí a zubů - diskuze

Poradna

Mléčný tuk

| Evi88 | 16.09.2020, 11:50

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak moc je ve výživě kojence důležitý mléčný tuk. Bohužel jsem kojila cca dva týdny a od té doby jsme plně na umělém mléce. Dočetla jsem se, že pouze některá mléka mají mléčný tuk a že je velmi důležitý ve výživě kojence, moje pediatrička říká, že je v každém mléce, ale je tam, i když je ve složení napsáno odstředěné mléko? Zkoušeli jsme Kendamil z plnotučného mléka, potom i kozí UM z plnotučného a nakonec i Nutrilon Profutura s mléčným tukem, bohužel, žádné nám nesedne a tak jsme na Hami, aha mám teď špatný pocit, že svému miminku nedávám to, co potřebuje ke správnému vývoji. Má kdyžtak smysl, že až mu bude třeba půl roku a bříško se trochu srovná, vrátit se opět k plnotučnému UM a vynahradit mu to zpětně? Moc děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Dobrý den,

kojenecké formule musí obsahovat komponenty - složky pouze v takovém množství, které je nezbytné z nutričního

hlediska. Tuk stejně jako ostatní živiny jsou ve výživě kojence velmi důležité. Tuky v počáteční formuli kryjí asi polovinu energetické potřeby dítěte v prvních 4–6 měsících života. Musí obsahovat normě odpovídající množství kyseliny linolové a alfa-linolenové, polynenasycené mastné kyseliny s dlouhým řetězcem (LC-PUFA) zahrnují dokosahexaenovou (DHA) a/nebo arachidonovou kyselinu (ARA).  To nesouvisí s tím zda  je formule vyrobena z odtředěného mléka či z plnotučného, jde o obsah jednotlivých složek. Zpětně doplnění nefunguje.

Mgr. Jana Eliášová | Babyonline | 24.09.2020, 14:05
Položit dotaz Všechny dotazy a odpovědi
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Další informace
Inzerce