banner

Pravidelný přísun stravy má jednoznačně pozitivní vliv na lidský organismus. Pravidelně v dětské stravě znamená jíst alespoň v pěti denních dávkách, snídaní počínaje.

Snídaně patří k nejčastěji vynechávanému dennímu jídlu. Již z doslovného překladu anglického názvu pro snídani breakfast – přerušit hladovění značí, že je to velmi důležitá součást stravovacího režimu. Není nutné snídat ihned po probuzení, ale za vhodné považujeme se najíst nejdéle do dvou hodin po probuzení, ale nejpozději kolem 9 hodiny dopolední. Pozdější jídlo by nám už nahradilo brzký oběd.

Pravidelné snídání má pozitivní vliv na prevenci vzniku obezity, diabetu. Dodávka energie po ránu je velmi důležitá i pro paměť, učení a celkový dobrý fyzický stav.

Mezi správné návyky dítěte patří naučit se snídat, což je nezbytné pro jeho fyzickou a psychickou výkonnost, a to zvláště v průběhu odpoledních hodin (v případě sladké snídaně již dopoledních).

Základem v procesu upevňování správných stravovacích návyků u dětí je správná motivace, vytvoření si zdravého vztahu k jídlu. Jídlo je radost a společenská záležitost.

Nikdy dítě do jídla násilně nenutíme. Kolik a jaké jídlo dítě sní, by si mělo rozhodnout samo. Rozumné vysvětlení, proč a jaké jídlo je pro fungování organismu dobré, je velmi důležité. Pokud dítě sní sebemenší sousto či porci, vždy ho pochválíme. Jde o proces postupný, dítě si musí na jídlo zvyknout. Příjemné, klidné rodinné prostředí a dostatek času jsou důležité pro navození jídelní motivace, chuti na jídlo a jeho správné využití organismem.

Snídaně by měla obsahovat první denní dávku tekutin a energie.

Děti by měly vypít minimálně 250 ml tekutin, velmi vhodné je jim podat mléčný nápoj jako zdroj vápníku (250 ml mléka obsahuje 300 mg vápníku, což je cca 30 % doporučené denní dávky). Snídaně by měla tvořit 20-25% celkové energetické dávky. Držíme se principu, že strava má být pestrá, sestavena z kvalitních potravin, které nám zaručí zastoupení všech živin. Při výběru potravin se snažíme upřednostňovat rostlinné zdroje. Pestrost neznamená pouze střídat různé druhy potravin, ale i chutí. Velmi oblíbené sladké snídaně by neměly být každodenní praxí, nebo alespoň buchty nahradíme šlehaným tvarohem se zavařeninou a pečivem, obilninovou kaší s ovocem.

Příkladem správné snídaně

je pečivo nebo chléb s rostlinným tukem, plátek sýra, lučiny, kvalitní šunky a kouskem zeleniny, pečivo s pomazánkou, jejímž základem bude tvaroh a zelenina, občas i luštěnina, pečivo s bílým nebo ovocným jogurtem. Snídaňové cereálie zakoupené v obchodě nebo vyrobené doma využijeme pro zpestření a rozšíření výběru, aby si děti zvykaly na nové potraviny, které by měly být častěji zastoupeny v jídelníčku ve vyšším věku.

Jak je to u Vás doma, milé čtenářky, snídáte Vy a Vaše děti? Co je nejoblíbenější snídaní?

Sdílejte stránku

Mohlo by vás zajímat

Knihy vysoce hodnocené odborníky i rodiči zaštiťuje matka-lékařka Jana Martincová.

Set 5 dětských knížek 0–8 let

Předškolní vzdělávání
Včetně jediné komplexní předškolní přípravy s mnoha praktickými aspekty pro život. Předejte svému dítěti jedinečné kvalitní know-how lékařky-vzdělavatelky s vysokými nároky na všeobecné vzdělání. „Na prvních 6 letech extrémně záleží,“ říká Jana Martincová, matka ADHD dítěte, díky kterému se stala autorkou a vydavatelkou, a své dítě tak posunula ve vývoji.
cena pouze u nás: 1 425 Kč