Tipy na silvestrovské chuťovky
Blíží se konec roku a s ním i silvestrovské oslavy, ke kterým bezesporu patří dobré jídlo a pití. Přemýšlíte, čím letos překvapíte své hosty? Inspirujte se oblíbenými recepty maminek z Babyonline. Vyzkoušejte falešný tatarák z brambor, vlastnoručně vyrobené sushi nebo třeba silvestrovské minirohlíčky.
Mini bramborové muffiny od Akin33
Recept vystačí na 30 ks mini muffinů. Občas je dělám během roku i k večeři do klasických košíčků, z uvedeného množství je to tak 14-15 ks.
Ingredience
Suché ingredience:
100 g hladké mouky
50 g polohrubé mouky
1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
lžička soli
pepř
2 lžíce nastrouhaného parmazánu (pro změnu můžeme dát eidam, goudu, chedar)
Tekuté ingredience:
1 vejce
80 ml oleje nebo 80 g rozpuštěného a zchladlého másla
150 ml mléka
Zelenina:
200 g syrových brambor
1 středně velký pórek
1 menší cibule
Ostatní ingredience:
50 g šunky (pro změnu můžeme dát suchý salám, anglickou slaninu, pancettu)
olej na orestování zeleniny
Postup
Nejprve si připravíme zeleninu. Oloupeme si cibulku, nakrájíme ji nadrobno a necháme na oleji zesklovatět. Mezitím si nakrájíme bílou část z pórku – podélně jej rozpůlíme a nakrájíme na půlkolečka. Dáme ho podusit k cibuli. Když je hotová, směs odstavíme, přidáme i nadrobno nakrájenou šunku a necháme zchladnout.
Brambory si oloupeme a nastrouháme nahrubo a nastrouháme si i 2 lžíce parmazánu.
V jedné míse smícháme tekuté ingredience včetně brambor a obsahu pánve, v jiné míse smícháme suché ingredience se strouhaným parmazánem. Promícháme obě směsi dohromady a plníme košíčky. Směs je hodně pevná, nebojte se (mini) košíčky skoro až přeplnit.
Pečeme v troubě předehřáté ns 200°C zhruba 15-20 minut, záleží od trouby a velikosti košíčků.
Tohle je základní recept na bramborové muffiny. Můžeme ovšem přidat, co máme rádi - sušené rajčata, žampióny, olivy...
Muffiny si můžeme namáčet do smetanovo-česnekového dipu (zakysaná smetana, sůl, česnek, nadrobno nakrájená pažitka - množství dle chuti, radši míň česneku a pak po kouskách přidávat).
Muffiny jsou nejlepší teplé, když je uchováme v uzavřené nádobě, chutnají skvěle i druhý den.
Sushi od BOGAPE
Milé čtenářky Babyonline, ráda bych se s vámi podělila o nápad na silvestrovskou chuťovku. Letos žádné chlebíček a jednohubky, co takhle sushi, které je zdravé a lehké. Já sama sushi miluji, ale jeho přípravy jsem se vždy bála a s díky odmítala všechny rady, jak jej mám připravit. Ale nakonec červík zahlodal a já sushi zkusila připravit. Pak podruhé, potřetí, počtvrté a už teď vím, že na silvestra budu motat zas a zas. Je to snadné a je to tak dobré. Velkou výhodou bývají sushi týdny v Lidlu.
Ingredience (pro 4 osoby)
5 plátů sushi řas (dělím je ještě na polovic, takže mám ve finále 10 ruliček)
Sushi rýže (půl balíčku pro 4 postačí)
Rýžový ocet 2 lžíce
Wasabi
Sójová omáčka, nejlepší je značka Kikoman
Wasabi pasta, čím pálivější, tím lepší
Nakládaný zázvor podle chuti
Do sushi:
okurka
avokádo
krabí tyčinky
čerstvý losos
připravená vaječná omeleta, do které přidávám sójovku
Postup
Rýži vařím ve vodě, do hotové lepivé rýže přidávám zavařené 2 lžíce rýžového octa s lžíci vody a cukrem, rýže chytne tu pravou sushi chuť. Pozor, rýže na sushi se nikdy nesolí.
Pláty řasy pokládám hladkou stranou dolů, tu horní cákám vodou, na ni rozložím rýži a pokladu vybrané suroviny dle chuti. Osvědčilo se mi sushi motat a utahovat na klasické potravinové fólii. No a pak už jen motám, plním a utahuji, obsah volím dle chuti, skvělá je vždy kombinace s avokádem a čerstvou okurkou.
Pro servírování sushi chystám každému misku se sójovou omáčkou, nakládáný zázvor a dostatek sushi pasty.
Nebojte se toho, že třeba na poprvé sushi nevypadá jako ze sushi baru, o to tady přeci nejde, důležitý je pocit, že jsme to zvládli sami doma a vaši hosté budou koukat, jak netradiční menu na silvestra u vás mají.
Moc vám přeji, ať se vám sushi povede.
Silvestrovské minirohlíčky od Lenuska1234
Ingredience
Těsto:
500 g hladké mouky
1 droždí
250 ml vlažného mléka
špetka cukru
150 ml oleje
sůl
Náplň:
šunkový salám
suchý salám
niva
žloutek na potření, kmín na posypání
Postup
Do části vlažného mléka se špetkou cukru rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Ten přilijeme do mouky, přidáme ostatní přísady a propracujeme. Necháme vykynout - vykynuté těsto rozdělíme na 5 dílů. Z každého dílu vyválíme kolo, které rozdělíme na osminky. Na každý kousek dáme kolečko šunkového salámu, na to tvrdý salám a nivu. Rohy dáme k sobě, aby niva nevytekla a zabalíme do rohlíčku od okraje ke špičce. Cíp necháme pod rohlíčkem, aby se nám při pečení nerozbalil. Potřeme žloutkem a posypeme kmínem. Upečeme od růžova – cca 15 - 20 minut v horkovzdušné troubě na 200°C.
Falešný tatarák od mamamisa
U nás se dělá falešný tatarák z brambor, protože já pravý tatarák nejím.
Ingredience
3 stroužky česneku
sůl, olej
3 brambory
1 cibule
lžíce hořčice
6 lžic kečupu
mletá paprika
worcester
pepř
Postup
Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout, oloupeme a nastrouháme na struhadle najemno. Přidáme nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek a všechny ostatní ingredience. Necháme vychladit a podáváme na česnekové topince.
Přeji dobrou chuť ❤
Tvarohová pomazánka s lososem od anytsirK
Tohle je naše oblíbená pomazánka na jednohubky. Dělám ji ve verzi s koprem pro sebe a bez kopru pro manžela. :-)
Ingredience
tvaroh
kopr
limetková šťáva
losos uzený za studena
jarní cibulka
sůl
pepř
Postup
Jarní cibulku, kopr a lososa nakrájím na drobno, smíchám s tvarohem a dochucuji limetkovou šťávou, solí a pepřem podle chuti.
Vajíčková pomazánka na chlebíčky od Pet-Z
Ingredience
6 ks vajec uvařených natvrdo
1 balení sýr Primátor
1 menší cibule
1 sáček majonézy
Bylinková sůl
Postup
Najemno nastrouháme 6 vajec a 6 trojúhelníčků sýra. Přidáme najemno nakrájenou cibuli a sáček majonézy a vše zlehka promícháme. Můžeme trochu osolit.
Šneci z listového těsta od anytsirK
Je to taková rychlovka, kde se dá dost improvizovat a využít, co zrovna kdo má doma.
Ingredience
listové těsto (kupuji již hotové, připravené rovnou na papíře)
šunka
sýr podle chuti
kečup/rajčatový protlak
Postup
Nejprve listové těsto potřu kečupem nebo rajčatovým protlakem. Kečup už nijak nedochucuji, v případě rajčatového protlaku přidávám koření podle nálady (sůl, chilli, česnek, oregano atd.). Pak na těsto kladu plátky šunky a nakonec sýr (někdy používám plátkový, někdy třeba nastrouhanou nivu nebo nakrájený hermelín, popř. kombinaci). Těsto i s obsahem zaroluji do válečku a váleček pak příčně krájím. Ukrojením vznikají šneci, které pak dávám na pečící papír na plech a peču v troubě na 180°C asi 20 minut.
Pizza šneci od Pet-Z
Ingredience
Těsto na pizzu (případně listové těsto)
Plátkový sýr
Šunka/Slanina
Hořčice
Kečup
Oregano
Sezamová semínka
Vajíčko
Postup
Pro rychlou přípravu kupuji předem rozválené těsto na pizzu nebo listové těsto. Těsto rozložíme na kuchyňskou linku, namažeme kečupem a hořčicí, pokládáme plátky šunky nebo slaniny a na to plátky sýra. Těsto zpátky zamotáme, nakrájíme na kolečka a položíme na plech. Jednotlivé šneky posypu oreganem nebo sezamovými semínky a natřu rozšlehaným vajíčkem. Na dětskou verzi dávám jen kečup a žádné oregano. Peču v troubě na 180 stupňů.
Předchozí článek:
Bramborový salát 6x jinak
Následující článek:
Adventní věnec - postup krok za krokem
Obsah článku
Související články
Aktuální soutěže
Aktuální testování
BMI
Kategorie BMI jsou zjednodušeným modelem, které nám pomáhají se zorientovat v naší tělesné hmotnosti. Body Mass Index (BMI) udává méně přesné údaje zejména u dětí, starších lidí a aktivních sportovců. Přesnější posouzení tělesné váhy než kalkulačka BMI může provést odborník, který zahrne i další parametry: např. pohlaví, věk, objem svalů, typ postavy a celkový životní styl.