banner

Blíží se konec roku a s ním i silvestrovské oslavy, ke kterým bezesporu patří dobré jídlo a pití. Přemýšlíte, čím letos překvapíte své hosty? Inspirujte se oblíbenými recepty maminek z Babyonline. Vyzkoušejte falešný tatarák z brambor, vlastnoručně vyrobené sushi nebo třeba silvestrovské minirohlíčky.

 

Mini bramborové muffiny od Akin33

Recept vystačí na 30 ks mini muffinů. Občas je dělám během roku i k večeři do klasických košíčků, z uvedeného množství je to tak 14-15 ks.

Ingredience

Suché ingredience:
100 g hladké mouky
50 g polohrubé mouky
1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
lžička soli
pepř
2 lžíce nastrouhaného parmazánu (pro změnu můžeme dát eidam, goudu, chedar)

Tekuté ingredience:
1 vejce
80 ml oleje nebo 80 g rozpuštěného a zchladlého másla
150 ml mléka

Zelenina:
200 g syrových brambor
1 středně velký pórek
1 menší cibule

Ostatní ingredience:
50 g šunky (pro změnu můžeme dát suchý salám, anglickou slaninu, pancettu)
olej na orestování zeleniny

Postup

Nejprve si připravíme zeleninu. Oloupeme si cibulku, nakrájíme ji nadrobno a necháme na oleji zesklovatět. Mezitím si nakrájíme bílou část z pórku – podélně jej rozpůlíme a nakrájíme na půlkolečka. Dáme ho podusit k cibuli. Když je hotová, směs odstavíme, přidáme i nadrobno nakrájenou šunku a necháme zchladnout.

Brambory si oloupeme a nastrouháme nahrubo a nastrouháme si i 2 lžíce parmazánu.

V jedné míse smícháme tekuté ingredience včetně brambor a obsahu pánve, v jiné míse smícháme suché ingredience se strouhaným parmazánem. Promícháme obě směsi dohromady a plníme košíčky. Směs je hodně pevná, nebojte se (mini) košíčky skoro až přeplnit.

Pečeme v troubě předehřáté ns 200°C zhruba 15-20 minut, záleží od trouby a velikosti košíčků.

Tohle je základní recept na bramborové muffiny. Můžeme ovšem přidat, co máme rádi - sušené rajčata, žampióny, olivy...

Muffiny si můžeme namáčet do smetanovo-česnekového dipu (zakysaná smetana, sůl, česnek, nadrobno nakrájená pažitka - množství dle chuti, radši míň česneku a pak po kouskách přidávat).

Muffiny jsou nejlepší teplé, když je uchováme v uzavřené nádobě, chutnají skvěle i druhý den.

Sushi od BOGAPE

Milé čtenářky Babyonline, ráda bych se s vámi podělila o nápad na silvestrovskou chuťovku. Letos žádné chlebíček a jednohubky, co takhle sushi, které je zdravé a lehké. Já sama sushi miluji, ale jeho přípravy jsem se vždy bála a s díky odmítala všechny rady, jak jej mám připravit. Ale nakonec červík zahlodal a já sushi zkusila připravit. Pak podruhé, potřetí, počtvrté a už teď vím, že na silvestra budu motat zas a zas. Je to snadné a je to tak dobré. Velkou výhodou bývají sushi týdny v Lidlu.

Ingredience (pro 4 osoby)

5 plátů sushi řas (dělím je ještě na polovic, takže mám ve finále 10 ruliček)
Sushi rýže (půl balíčku pro 4 postačí)
Rýžový ocet 2 lžíce
Wasabi
Sójová omáčka, nejlepší je značka Kikoman
Wasabi pasta, čím pálivější, tím lepší
Nakládaný zázvor podle chuti

Do sushi:
okurka
avokádo
krabí tyčinky
čerstvý losos
připravená vaječná omeleta, do které přidávám sójovku

Postup

Rýži vařím ve vodě, do hotové lepivé rýže přidávám zavařené 2 lžíce rýžového octa s lžíci vody a cukrem, rýže chytne tu pravou sushi chuť. Pozor, rýže na sushi se nikdy nesolí.

Pláty řasy pokládám hladkou stranou dolů, tu horní cákám vodou, na ni rozložím rýži a pokladu vybrané suroviny dle chuti. Osvědčilo se mi sushi motat a utahovat na klasické potravinové fólii. No a pak už jen motám, plním a utahuji, obsah volím dle chuti, skvělá je vždy kombinace s avokádem a čerstvou okurkou.

Pro servírování sushi chystám každému misku se sójovou omáčkou, nakládáný zázvor a dostatek sushi pasty.

Nebojte se toho, že třeba na poprvé sushi nevypadá jako ze sushi baru, o to tady přeci nejde, důležitý je pocit, že jsme to zvládli sami doma a vaši hosté budou koukat, jak netradiční menu na silvestra u vás mají.

Moc vám přeji, ať se vám sushi povede.

Silvestrovské minirohlíčky od Lenuska1234

Ingredience

Těsto:
500 g hladké mouky
1 droždí
250 ml vlažného mléka
špetka cukru
150 ml oleje
sůl

Náplň:
šunkový salám
suchý salám
niva
žloutek na potření, kmín na posypání

Postup

Do části vlažného mléka se špetkou cukru rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Ten přilijeme do mouky, přidáme ostatní přísady a propracujeme. Necháme vykynout - vykynuté těsto rozdělíme na 5 dílů. Z každého dílu vyválíme kolo, které rozdělíme na osminky. Na každý kousek dáme kolečko šunkového salámu, na to tvrdý salám a nivu. Rohy dáme k sobě, aby niva nevytekla a zabalíme do rohlíčku od okraje ke špičce. Cíp necháme pod rohlíčkem, aby se nám při pečení nerozbalil. Potřeme žloutkem a posypeme kmínem. Upečeme od růžova – cca 15 - 20 minut v horkovzdušné troubě na 200°C.

Falešný tatarák od mamamisa

U nás se dělá falešný tatarák z brambor, protože já pravý tatarák nejím.

Ingredience

3 stroužky česneku
sůl, olej
3 brambory
1 cibule
lžíce hořčice
6 lžic kečupu
mletá paprika
worcester
pepř

Postup

Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout, oloupeme a nastrouháme na struhadle najemno. Přidáme nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek a všechny ostatní ingredience. Necháme vychladit a podáváme na česnekové topince.

Přeji dobrou chuť ❤

Tvarohová pomazánka s lososem od anytsirK

Tohle je naše oblíbená pomazánka na jednohubky. Dělám ji ve verzi s koprem pro sebe a bez kopru pro manžela. :-)

Ingredience

tvaroh
kopr
limetková šťáva
losos uzený za studena
jarní cibulka
sůl
pepř

Postup

Jarní cibulku, kopr a lososa nakrájím na drobno, smíchám s tvarohem a dochucuji limetkovou šťávou, solí a pepřem podle chuti.

Vajíčková pomazánka na chlebíčky od Pet-Z

Ingredience

6 ks vajec uvařených natvrdo
1 balení sýr Primátor
1 menší cibule
1 sáček majonézy
Bylinková sůl

Postup

Najemno nastrouháme 6 vajec a 6 trojúhelníčků sýra. Přidáme najemno nakrájenou cibuli a sáček majonézy a vše zlehka promícháme. Můžeme trochu osolit.

Šneci z listového těsta od anytsirK

Je to taková rychlovka, kde se dá dost improvizovat a využít, co zrovna kdo má doma.

Ingredience

listové těsto (kupuji již hotové, připravené rovnou na papíře)
šunka
sýr podle chuti
kečup/rajčatový protlak

Postup

Nejprve listové těsto potřu kečupem nebo rajčatovým protlakem. Kečup už nijak nedochucuji, v případě rajčatového protlaku přidávám koření podle nálady (sůl, chilli, česnek, oregano atd.). Pak na těsto kladu plátky šunky a nakonec sýr (někdy používám plátkový, někdy třeba nastrouhanou nivu nebo nakrájený hermelín, popř. kombinaci). Těsto i s obsahem zaroluji do válečku a váleček pak příčně krájím. Ukrojením vznikají šneci, které pak dávám na pečící papír na plech a peču v troubě na 180°C asi 20 minut.

Pizza šneci od Pet-Z

Ingredience

Těsto na pizzu (případně listové těsto)
Plátkový sýr
Šunka/Slanina
Hořčice
Kečup
Oregano
Sezamová semínka
Vajíčko

Postup

Pro rychlou přípravu kupuji předem rozválené těsto na pizzu nebo listové těsto. Těsto rozložíme na kuchyňskou linku, namažeme kečupem a hořčicí, pokládáme plátky šunky nebo slaniny a na to plátky sýra. Těsto zpátky zamotáme, nakrájíme na kolečka a položíme na plech. Jednotlivé šneky posypu oreganem nebo sezamovými semínky a natřu rozšlehaným vajíčkem. Na dětskou verzi dávám jen kečup a žádné oregano. Peču v troubě na 180 stupňů.

 

Sdílejte stránku

Mohlo by vás zajímat

Knihy vysoce hodnocené odborníky i rodiči zaštiťuje matka-lékařka Jana Martincová.

Žena po 40 – sebevědomá a v kondici

Desatero péče po 40
Know-how od odborníků. Tradiční i progresivní oblasti péče o tělo i duši po 40. Pouze pro odvážné, přemýšlivé, schopné vytvořit si vlastní recept.
cena pouze u nás: 349 Kč