Inzerce
Inzerce
Inzerce

Bramborový salát 6x jinak

Ke štědrovečerní večeři neodmyslitelně patří bramborový salát. Každá rodina má svůj osvědčený recept, na který nedá dopustit. Jak připravují bramborový salát maminky z Babyonline?

Bramborový salát podle Calamity J.

aneb jak se dělá na severní Moravě

Suroviny

Množství dávám „podle oka“.
brambory salátové 10-12 dle velikosti
mrkev cca 3
petržel 2
celer 3-4 plátky
zavařené okurky celá sklenice
zavařený hrášek - malé balení
vetší cibule
majonéza - kupuji light 1-1,5 balení, přidám dle výsledného množství během přípravy nesnězeného :-) salátu

Inzerce

Postup

V jednom hrnci uvařím v osolené vodě očištěné brambory ve slupce (dám více, všichni při přípravě ujídají, včetně mě :-), do druhého dám doměkka vařit mrkev, petržel, celer, opět posolit.

Mezitím nakrájím na kostičky okurky, nadrobno cibuli.

Inzerce

Okurkový nálev sliji do hlubokého talíře. Postupně v něm máčím brambory (oloupané a nakrájené na kostky). Přidám na kostičky nakrájenou mrkev, petržel a celer, poté přisypu hrášek, rozmíchám, nakonec promíchám s majonézou. Dle chuti dosolím, většinou již není potřeba.

Dobrou chuť.

Inzerce

Jana Martincová

Bramborový salát s domácí majonézou

Recept zaslala anytsirK

Suroviny

brambory 3 kg
vejce 5 ks
cibule 1 ks
kyselé okurky asi 8 ks (nechat si trochu láku z okurek)
sterilovaný hrášek 200 g
mrkev 4 ks

Inzerce

domácí majonéza:
3 vejce
2 čajové lžičky soli
1 polévková lžíce moučkového cukru
špetka pepře
1 polévková lžíce hořčice
180 ml oleje
180 ml vývaru z celeru a mrkve
ocet na dochucení

Postup

1. Příprava surovin:
Brambory vaříme ve slupce. Mrkev oškrábeme a povaříme. Celer očistíme a rovněž povaříme. Vajíčka připravíme natvrdo. Hrášek trochu povaříme ve slané vodě. Po vychladnutí oloupeme vejce i brambory. Vajíčka, brambory, mrkev a celer protlačíme přes mřížku na brambory, popř. nakrájíme na kostičky. Kyselé okurky a cibuli nakrájíme nadrobno. Cibuli lehce osmahneme na oleji a zalejeme vodou z okurek.

2. Příprava domácí majonézy:
Do mixéru dáme všechny ingredience mimo octu a vývaru. Mixujeme 3 minuty. Následně dolejeme vývar, promícháme a dochucujeme octem.

3. Smíchání surovin:
Brambory dáme do větší nádoby a postupně přidáváme další suroviny. Vše promícháme, přidáme majonézu a znovu promícháme.

Bramborový salát s gothajem a vejci

Recept zaslala Lenuska1234

Suroviny

1/4 většího celeru
2 mrkve
2 petržele
3 vejce
půl sklenice nakládaných okurek
1 malou cibuli
10 středních brambor
25 dkg gothaje
1 malá sklenice majolky
1 lžíce hořčice
sůl, pepř dle chuti

Postup

Uvaříme si brambory ve slupce den předem, nejsou pak lepivé. Zvlášť si uvaříme v hrnci mrkev, celer, petržel. Vše si nakrájíme na kostičky. Smícháme vychladlou zeleninu, gothaj, okurky, uvařená vajíčka, cibuli a nakonec brambory, koření a majolku s hořčicí.

Odlehčený bramborový salát s jablky a řapíkatým celerem

Recept zaslala mamamisa: Doma děláme klasický salát i tuto odlehčenou verzi s jablky, která nám moc chutná.

Suroviny

500 g brambor
4 lžíce majonézy
půlku bílého jogurtu
2 jablka
řapíkatý celer
červená cibule
ocet
sůl, pepř

Postup

Den dopředu si uvaříme brambory ve slupce. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky, také jablka a řapíkatý celer nakrájíme na kostičky. Cibuli nakrájíme najemno. Osolíme, opepříme, přidáme ocet a majonézu s bílým jogurtem. Necháme pořádně vychladnout a případně pak podle chuti dochutíme.

Přeji dobrou chuť ❤

Bramborový salát se zavařeným celerem

Recept zaslala Akin33

Suroviny

1,5 kg brambor vařených ve slupce den předem
3-4 velké kyselé okurky nakrájené na malé kostičky
2 střední červené cibule (1x k orestování, 1x syrová)
mrkev s hráškem - Bonduelle velká plechovka
Zavařené celerové kostičky - ve skleničce
sůl
pepř
2 ČL plnotučné hořčice
1 velká majonéza
+ lák z okurek a celeru podle chuti

Postup

Vařené brambory zbavíme slupky, uděláme kostičky přes mřížku. Přidáme všechny uvedené ingredience a smícháme.

Necháme pár hodin odstát v lednici a pak popřípadě dochutíme, rozředíme majonézou (na odlehčení bílým jogurtem).

Valašský bramborový salát

Recept zaslala Hlisnikovskaveronika: Příprava poctivého bramborového salátu se u nás stala milou tradici, do které se rádi zapojují všichni členové rodiny. Najde se tu práce i pro ty nejmenší pomocníky. Příprava bramborového salátu začíná už dva dny před štědrým dnem uvařením brambor ve slupce. Druhý den se smíchají všechny ingredience a na Štědrý den se už jenom ochutná a dochutí, protože chuť se odležením ještě dost změní. Bramborového salátu u nás připravujeme obrovské množství a nikdy se nám ještě nestalo, že by se nesnědl. Dojídáme ho ještě několik dnů po Štědrém dni a výborný je i namazáný na chlebíčky nejen pro návštěvy. Ráda se podělím o tento náš rodinný recept na Valašský bramborový salát.

Suroviny

Brambory (do 5litrového hrnce)
6 mrkví
1/4 celeru
1 šalotka
4 kyselé okurky
6-8 uvařených vajec
400 g hrášku v plechovce
Tatarská omáčka Hellmans
Majonéza Hellmans
Hořčice
Sůl, kmín, pepř

Postup

První den ideálně večer si umyjeme brambory, kterých naskládáme do velkého pětilitrového hrnce téměř do plna, přidáme 6 mrkví a čtvrtinu bulvy celeru. Přidáme velkou vrchovatou lžíci soli a můžeme přidat i kmín podle chuti. Brambory uvaříme ve vodě. Většinou se uvařené brambory poznají, když na prvním bramboru praskne slupka. Poté z nich slijeme vodu a necháme je odležet do druhého dne.

Další den z brambor nožíkem sloupneme slupku a nakrájíme je na drobné kostičky. Brambory vložíme do velkého hrnce nebo mísy, kam budeme přidávat další ingredience. Vlijeme do mísy přibližně dvě třetiny tatarské omáčky Hellmans a dvě třetiny majonézy Hellmans, přidáme jednu lžičku hořčice. Dále si na velmi jemno nakrájíme cibuli, ideální je šalotka. Nakrájíme 4 kyselé okurky na kostičky, 6 až 8 uvařených vajec. Uvařenou kořenovou zeleninu najemno nastrouháme. Všechny tyto suroviny přidáme do mísy a vyklopíme tam i hrášek z velké plechovky 400 g. Podle chuti opepříme a lehce osolíme. Nyní lehce budeme míchat ideálně rukama. Zásada je nemíchat dlouho a hrubě, abychom z toho neměli kaši. Poté se ochutná a přidává se Tatarská omáčka a majonéza podle hustoty. Sůl, pepř a hořčice podle chuti. Dochucený salát přikryjeme, aby neosychal a uložíme do chladu, klidně do lednice. Na Štědrý den už jen bramborový salát dochutíme a je připraven k podávání. Věřím, že i vy si ho oblíbíte stejně jako naše rodina a stane se i u vás tradicí.

Všem přejeme krásný čas prožitý o vánocích se svými nejdražšími.

Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek

Bramborový salát 6x jinak - diskuze

Poradna

Jde o hladovou stoličku?

| GabkaS | 21.06.2024, 16:25

Dobrý den paní doktorko,

ráda bych se na vás obrátila s dotazem, zda se nepotýkáme s hladovou stoličkou kojence nebo alergií na laktózu. Nás plně kojený chlapeček (ukončený 6. týden) má problémy s vyprazdňováním, trpí meteorismem, to však celou dobu od narození, větry jdou ven, ale miminko je podrážděné a plačtivé. Podáváme mu vit. D formou Terezie, BabyCalm před každým kojením a ProbioMaxík jednou denně. Do šestého týdne měl stolici každý den, nyní se nám dvakrát stala jednodenní prodleva (1. prodleva fotka celého miminka - normální zbarvení; další prodleva - stolice tmavší), dnes je již třetí den bez stolice. Dítě prospívá, za 4 týdny přibral 650 g. Zkusili jsme zavést i rourku, ale bez úspěchu, stolice nevyšla. Původně jsem měla za to, že miminko zkrátka trpí na prdíky a kojené mléko trápí všechno beze zbytku. Po přečtení starších příspěvků a vašich odpovědí jsem však znejistěla, vzhledem ke tmavšímu zabarvení poslední stolice, zda se nepotýkáme s hladovou stoličkou.
Z jiných příspěvků bych měla i dotaz, zda by se nemohlo jednat o nesnášenlivost laktózy vzhledem ke tvorbě pupínků na tvářích miminka.

Budu velmi ráda za Váš názor, neradi bychom něco zanedbali, jelikož miminko mělo novorozeneckou žloutenku.

Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den,

pupínky na tvářích jsou kojenecké akné, způsobené hormony z mateřského mléka, zkuste obklady z černého čaje, Bepanthen Sensiderm nebo AD Calcis, ale časem samo vymizí.

Co se týká stolice, není hladová natolik, aby musel dostat dokrm, je řidší, není ani příznakem intolerance laktózy, myslím, že by stačila úprava stravy maminky, přídavek kvalitních bílkovin – maso, kysané mléčné výrobky, tvrdé sýry… Ve stolici nejsou hrudky a není denně, tedy si myslím, že dítě spotřebovává maximum bílkovin. Hnědé zabarvení je způsobeno probiotiky.

MUDr. Ludmila Vomelová | Babyonline | 21.06.2024, 19:58
Položit dotaz Všechny dotazy a odpovědi
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Odmítnout Další informace
×