Inzerce
Inzerce
Inzerce

Restaurace

5. Zamluvení restaurace

Zamluvení restaurace se mi z počátku jevilo jako snad nejjednodušší úkol, který byl před námi. Na svatbu počítáme, že dorazí 25-35 lidí (ale je to samozřejmě otázka, buď nemusí dorazit, anebo jich naopak dorazí daleko víc, než člověk očekával). Takže by nám v podstatě stačila nějaká taková malá útulná hospůdka.

Pak se na to člověk podívá z praktického hlediska – hospůdka musí být nekuřácká (většina z rodiny nekouří a já čekám miminko), musí být s velkým parkovištěm (aby se nám tam vešla všechna auta, tím nám padá centrum města), ideální by bylo, kdyby byla blízko bydliště bratra (kdybychom se nakonec domluvili a po obědě pořádali celý zbytek svatby u něj na zahradě), musí tam dobře vařit (protože přeci nechceme žádný blivajz), pokud možno milá a usměvavá obsluha (což v dnešní době taky bývá problém), ochotu uzavřít nám buď celou hospůdku, nebo alespoň její část (přece nestojíme o to, aby na nás ostatní návštěvníci koukali) a ještě jedna věc, také důležitá – cena (halt nejsme milionáři, což je docela škoda).

Docela dost podmínek, ale řekla bych, že základních a zásadních, no ne??!!

Když jsme si tak procházeli seznam restaurací, které jsme znali, pomalu jsme vyškrtávali a vyškrtávali a bylo pro nás naprosto šokující, když nám v seznamu zbyla jedna. Je kousíček od bratrova baráčku, má samostatné prostory, velké parkoviště jak před, tak za hospodou, cenově to není špatné, teď ještě dojít vyzkoušet, jak vaří a zkouknout obsluhu. Podle informací okolí jsme ovšem věděli, že tam vaří špičkově.

Celá rodina jsme se vypravili na „vyzkoušení“ – já, Martin, Mára a babča. Objednali jsme si jak polévku, tak druhé jídlo. Shlédli jsme prostory, vyzkoušeli WC :o) a řekli jsme si, že to by nebylo marné. Když jsme platili, zavolali jsme si vedoucího a že s ním celou akci probereme. Když od nás vyslechl, že bychom tam chtěli mít svatbu, netvářil se příliš nadšeně – což nás docela překvapilo. Jelikož Martin umí dobře vyjednávat, začal se s ním bavit, že bychom udělali určité kompromisy. Na to vedoucí začínal tak nějak reagovat, že by to i šlo. Ale když jsme mu řekli, že hostina by byla v pátek – bylo rázem rozhodnuto: „Nezlobte se, ale v dnešní době se člověk musí ohánět a já si nemohu dovolit zde zabrat jednu místnost a obsluhovat svatbu.“ A s tím od nás odešel. Seděli jsme tam jak opaření. Právě, že v dnešní době by mu mohla jedna svatební hostina přece přinést 30-50 tisíc, ne??!!! Jenže jsme o tom pak začali uvažovat – chodí mu tam stálí zákazníci a kdyby pro ně jednou nebylo místo, mohli by vyhledat jinou hospodu.

Přiznám se, že mi bylo do breku. Já už si to tak hezky malovala. Představovala jsem si, jak tam budou rozestavěné stoly, jakou uděláme výzdobu a najednou toto. Se slzami v očích a podlomeným hlasem jsem volala bratrovi, že to nevyšlo a ať kouká zapřemýšlet, kde je další dobrá hospůdka. On mi opáčil, proč to neuděláme na Mojžíšově prameni? Každý rok na Silvestra se tam scházíme, skoro celá rodina (je nás tam kolem 20), každý si vybere jídlo, které je naprosto úžasné a nedá se tomu nic vytknout. Obsluha nám dělá, co nám na očích vidí. Prostředí kolem je také kouzelné. Takže vlastně proč ne?

Otáčím auto a jedeme směr Mojžíšův pramen. V restauraci mají docela plno – vlastně poslední dobou, ať se tam stavíme, kdy se tam stavíme, tak tam mají plno. Bohužel na nás nemají příliš času, proto jen ve stručnosti říkáme, co bychom rádi. Oni vyndávají velký sešit a hledají podle data. Máme kliku, 23. 8. 2013 mají volno (den na to je již zapsána jiná svatba). Domlouváme se, že nám slečna pošle základní informace na email a také že se domluvíme na osobní schůzce.

Hned na začátku června (6. 6.) jsme se opět vypravili do restaurace, abychom dojednali podrobnosti. Shodou okolností tam chystali nějakou svatbu, a tak jsem si mohla okouknout rozložení stolů, jak vypadá výzdoba, co všechno připravují a podobně. Jelikož zde mají opravdu velké zkušenosti se svatbami, paní nám hned říkala, co je vhodné, na co nezapomenout, co si máme nakoupit my, co obstarají oni. Také nám nabízela, jestliže nemáme nikoho, kdo by napekl koláčky či dort, že nám může dát kontakt atd.
Měla jsem z toho takovou radost. Vůbec mě nenapadlo, kolik věcí se za hostinou skrývá. Také se nás zeptali, jestli chceme nějaké zvyky :oD. Samozřejmě jsem řekla, že ano – takže nás prý čeká klasika – připíjení, rozbití talíře a pak při jídle společné krmení lžící, která má v sobě díru.

Jen pro představu, co máme zařídit my – zasedací pořádek, jmenovky, CD s hudbou, dorty, zákusky, kytky, svíčky, ubrousky.

A co jsme objednali? Přípitek s Cinzánkem, jako předkrm broskev plněná kuřecí směsí, dále vývar s knedlíčky, svíčkovou s knedlíkem, raut – zeleninové mísy napůl s řízečky, zeleninové mísy se sýrem a salámem, gulášek, pivo a víno (+ tvrdý alkohol – zde jsme stanovili limit, do kolika peněz mohou nalévat, a pak buď řekneme, že tvrdý alkohol každý za sebe :oD a nebo navýšíme limit), dále jsem objednala ovocné mísy.

Co se týká financí, paní nám podle zkušeností řekla, že celé menu vyjde na 300 Kč na osobu (což celkem vychází asi na 11 000 Kč), rauty na 1 500 Kč až 2 000 Kč, 4 000 Kč dáme za pronájem restaurace, 3 000 Kč chceme stanovit limit na tvrdý alkohol, což suma sumárum dělá 20 000 Kč,  plus pití k tomu a budeme na 25-30 tisících. V našem rozpočtu jsme počítali, že by to mělo vyjít kolem těch 25 000 Kč, kdyby se svatba konala jen v restauraci (jak to prozatím vypadá).

Tak jsem moc zvědavá, jak to nakonec dopadne, snad dobře .o).

Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Komerční sdělení

Související články

Restaurace - diskuze

  • Praha 4
    Ahoj, byla jsem v pondeli na denni menu v bistru na praze 4. hazu odkaz at se muzete mrknout co tam v tydnu maji http://www.pankrackyrynek.cz :) vari opravdu hrozne dobre, maji tam na vyber i vegetarianske menu coz obcas se hodi protoze vzdyckyna maso zrovna chut nemam.
    Kajka11   | 12.05.2015 15:27:51
    Reagovat | URL příspěvku
Vložit příspěvekČlanky s diskuzí

Poradna

Množství příkrmů

| ivanka009 | 22.01.2020, 22:39

Dobrý den paní doktorko, zajímá mě kolik cca.doporučujete, aby snědlo dítě příkrmu od 1,5 -2 let. Ptám se, protože můj syn,kterému je nyní 18 měsíců, sní k obědu cca.250g příkrmu,někdy o něco víc a přijde mi, že by jedl dál,většinou se i vzteká když dojí,to samé dělá i ráno po mléku,kterého vypije kolem 260ml,tak si nejsem jistá,jestli mu to stačí,protože toto množství má stejné už od roku. Když vidí někoho z rodiny jíst u stolu,žadoní a vzteká se dokud jídlo nedostane, jako by byl hladový a to je třeba zrovna po svačině. Mám tedy dávky navýšit ku spokojenosti dítěte? Jinak je to velký jedlík už od mala.Je tedy podle vás lepší ho nechat jíst dokud chce a kdy chce, nebo mu dávky stanovit a odměřovat abych měla lepší přehled kolik toho sní a nenechat ho aby se přejídal (to dělám nyní).Děkuji za odpověď.

Dobrý večer, z Vašeho dotazu nevyplývá skladba jeho jídelníčku. Dítě v tomto věku má mít jídelníček stejný jako ostatní členové rodiny s tím, že nebude jíst houby, uzeniny a smažená tučná jídla a minimálně kořeněná (např ne chilli, kečupy, majonézu apod.). Předpokládám, že celá rodina se sejde až u večeře ve všední dny a v pracovních volných dnech, takže i barevně by strava pro Vaše batole měla být stejná jako u ostatních členů rodiny, takže nemůžeme se bavit o příkrmech ( ty jsou určené kojencům). Dítěti předložte tzv. dětskou porci a nechte ho jíst samostatně ( i za cenu ušpinění a nepořádku v okolí). Je dobře, že sledujete, kolik tekutin vypije, ale jen mléko nemůže stačit, k tomu přidejte např. nějaké pečivo s máslem (viz kapitola o výživě), prostě skladba jídelníčku už musí odpovídat běžné dětské stravě, tj. 5x denně. S pozdravem Dr Ludvíkovská

MUDr. Květoslava Ludvíkovská | Babyonline | dnes, 07:00
Položit dotaz Všechny dotazy a odpovědi
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Další informace