Inzerce
Inzerce
Inzerce

Pohlavně přenosné nemoci

Položit dotaz

Konizace čípku

| Annnnn | 09.08.2019, 00:45

Dobrý den, jsem den po konizaci čípku a cítím mírnou bolest v podbřišku, ale nekrvácím, je to v pořádku? Za jak dlouho po operaci bych měla jít na prohlídku? Pohlavní styk je možný až za měsíc? Když už sem na konizaci jednou byla a sem očkovaná, je hodně pravděpodobné, že nález prijde znovu? Jsou nějaké léky bez předpisu co léčbě pomohou? Děkuji

Lékař na tento dotaz prozatím neodpověděl.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 14.08.2019, 13:23

Dobrý den, omlouvám se za opětovné vložení dotazu, ale posílala jsem dotaz ke konci dubna a zatím mi nepřišla žádná odpověď, tak možná nedorazil nebo se někde zatoulal...
při oslabené imunitě se mi objevily genitální bradavičky. Ale nejsou zatím vystoupné (vypadají spíš jako pigment.skvrnky), ani mudr. na gyn, ani mudr. na kožním si nemyslely, že by to byly genit. bradavičky. Potvrdila to až histologie. Moje MUDr. gynekoložka navrhuje zatím neléčit, až by příp. vystouply. Ale já zase nechci nic do budoucna zanedbat. Myslíte si, že zatím léčba není třeba? Není to rizikové vzhledem k přenosu??

Mohli byste mi prosím poradit s dalšími dotazy?
- Můžou se genit. bradavičky přenést např. použitím stejného ručníku?
- Má se mazat preventivně i přítel, i když nemá příznaky?
- Můžou se genit. bradavice přenést do úst, když jsme měli s přítelem orální sex, ale on nemá viditelné bradavičky?
- Čeho bych se měla nyní vyvarovat, aby se nešířily? Můžu mít pohl. styk?
- Co můžu udělat pro to, aby se nevrátily, krom posilování imunity?

Moc děkuji za odpovědi na uvedený e-mail a přeji hezký den, Nika

Dobrý den, pokud histologie genitální bradavice prokázala, potom by se léčit mělo. Spousta gynekologů doporučuje jako léčbu a prevenci opětovného výsevu očkování proti papilomavirům (vakcína Silgard). Co se týče odpovědí na další obsáhlé otázky,omlouvám se, ale myslím, že toto je nad rámec naší online poradny. Všechny informace stran přenosu a prevence nákazy by vám měl poskytnout váš lékař osobně. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.05.2019, 14:10

Červený flíček

| Ban_Shee | 26.12.2018, 02:43

Dobrý den, pred dvouma tydnama jsem mela pohlavni styk s pritel ale pred dvouma dnama jsem nasla na sve vagine takovy cerveny flicek ktery bělá. Jsem docela vydesena a moje gynekoloska ma az do ledna dovolenou a nevim kam se obratit. Moc prosim o radu.
Dekuji Maja

Dobrý den, mohlo se jednat o nějakou drobnou odřeninku či zanícený vřídek. Pokud by se nález zhoršoval, navštivte gynekologa.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 13.01.2019, 13:29

HPV 6

| konvalinka11 | 10.08.2018, 15:23

Hezký den..obracím se na vás s prosbou o pomoc. Mám přítele, který mi ale oznámil, že má virus HPV 6..na internetu jsem četla pouze základni informace..Prosím poraďte mi..Mám dvě malé holčičky a pohlavní styk jsme neměli..pouze jsme se líbali. Má to prosím nějaký dopad na dcery? Nebo na mě? 
Můj gynekolog má bohužel dovolenou..nemám se kde zeptat..prosím poraďte mi..

Dobrý den, pokud jste neměla s partnerem pohlavní styk, pak nemusíte mít strach. Nicméně při orálním či pohlavním styku může k nákaze dojít.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 02.09.2018, 11:57

Vermox a pohlavny styk

| ajka3131 | 02.05.2018, 08:19

Dobrý deň . Asi pred týždňom som mala pohlavný styk s partnerom (bez ochrany užívam aj HAK ) ... po pohlavnom styku som zacala cítiť zvláštny pocit pri malej potrebe . Moc som to nebrala na vedomie no pár dňami sa príznaky stupňovali. Bol to taky pocit ako keby vzdrušujúci no po pár dňoch mi ten pocit začal prekážať a všimla som si že stále chodím na malú potrebu a vycikám iba pár kvapiek (záleží aj od množstva tekutiny ktorej vypijem ) .. No však teraz posledné 2 dni mám neskutočné bolesti :/ ... maternica ani vajecniky nic ma nebolí len chodim často cikať a strašne ma bolí vagína .. mám taku bolesť ako by mi tam niekto nôž vrazil alebo zaťal sekeru . Vo vagíne mám strašne krče a aj svrbenie . Nemám žiadne vyrážky len ma svrbý vstup do vagíny a trápia tie krče . Hodinu napríklad nič a potom aj niekoľko krát po sebe . Prosím o nejaky voľne dostupný liek v lekárny na kolko k lekárke nemám ani kedy ísť a bolesť je neznesitelná . Urologický čaj nemá tak pijem repík a niekoľko krát denne si namáčam aj servítok do toho čaju a dávam na vaginu ako obklad . Prosím o radu . Ďakujem .

Dobrý den, pokud máte časté nucení na močení, velmi pravděpodobně se jedná o zánět močových cest. Pokud nezabírají urologické čaje, dostatek tekutin atd., pak bych velmi doporučovala navštívit alepsoň praktického lékaře, který vyšetří moč a v případě zánětu předepíše léky. Není v takovém případě na místě radit pacientkám koupi volně prodejných léků, když bez vyšetření není jasné, o jaký problém se jedná.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 03.05.2018, 07:12

Vyšetření na nemoci

| julia018 | 28.12.2017, 21:22

Dobrý den,
chtěla bych se vás zeptat, zda-li je možné z poševních stěrů poznat přítomnost jakékoliv pohlavní nemoci, nebo alespoň náznak toho, že není něco v pořádku. Nechráněný pohlavní styk proběhl už před 5 měsíci.
Děkuji za odpověď

Dobrý den, z běžných stěrů z pochvy se nedají sexuálně přenosné choroby typu kapavka, chlamydie atd. vyšetřit. Tyto běžné choroby se vyšetřují cíleně a je třeba speciálních půd, na kterých tyto organismy rostou. 

Proto na běžné kultivační půdě nevyrostou.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 29.12.2017, 18:54

Možná infekce

| Noone | 19.12.2017, 11:07

Dobré dopoledne,
minulý pátek jsem byla u svého gynekoloka kvůli podezření na nějakou infekci - cítila jsme několik dní pálení a svědění v intimních partiích.
Ten mi při konktrole řekl, že to není moc dobré, vydezinfikoval mě a udělal mi výtěry pro testy i na pohlavní nemoci (přestože mám přes rok stejného sexuálního partnera). Bohužel má ale již tento týden dovolenou a tak mi řekl, že výsledky budou až po Novém roce, předepsal mi gynekologické mýdlo Cyteal a poslal mě domů.
Já se ale poslední dny cítím strašně unavená, mám mírně zvýšenou teplotu (kolem 37,3), cítím občas mírné píchání v podbřišku a mám hnědavý výtok. Pálení a svědění víceméně ustalo, ale nezmizelo úplně.
Tak teď nevím, jestli mám čekat opravdu až do ledna, další dva týdny, na případnou léčbu nebo si ještě skočit někam jinam, abych to nepodcenila...
Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud by se vaše potíže zhoršovaly ve smyslu déle trvajících teplot či horečky a bolesti břicha by byly intenzivnější, pak raději navštivte některou z pohotovostí v blízké nemocnici. Možný zánět v pochvě může přestoupit do dělohy a na vaječníky, což je pak samozřejmě nutno řešit intenzivně antibiotiky.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 21.12.2017, 09:50

Dobrý večer, našla jsem si dole výrůstky, po ošetření u mého gynekologa mi bylo řečeno, že jde o virus HPV a ty výrůstky jsou genitální bradavice, předepsal mi mast wartex, po používání mi bradavice zmizli. Lekář mi řekl, pokud mi to zmizí, abychom neměli pohlavní styk alespoň měsíc, samozřejmě jsme to dodrželi. Prošly dva měsíce a bradavice se mi objevily zas. Partner nemá však žádné příznaky. Je možne, že partner je nakažený a virus mi opět vrátil? Zpožděné mi i dva týdny menstruace, může to být způsobeno i tímto onemocněním? Jak se můžeme tohoto viru zbavit? Mastička bradavice odstraní, ale nemůže se nanášet preventivně, pouze přímo na postižené místo, čili partnerovi ji dát nemohu. Víte mi poradit léky, výživové doplňky, nebo co nejlépe můžete udělat? Budu Vám vděčná za jakoukoliv radu!

Dobrý den, je možné, že partner je původcem vaší HPV infekce - měl by být tedy vyšetřen i on. Možností léčby genitálních bradavic je spousta, jejich výčet a popis je již však nad rámec naší poradny. Je třeba řešit tyto věci s gynekologem. Při recidivujících bradavicích je často velmi účinná vakcína proti HPV viru Silgard. Je možné při léčbě užívat i doplňky na podporu imunity (nejlepší je se poradit v lékárně), ale samotný problém doplňky nevyřeší. Více informací na: https://www.babyonline.cz/tehotenstvi/pohlavne-prenosne-nemoci/papilomavirova-infekcehttps://zdraveomlazeni.cz/genitalni-bradavice/160.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 18.10.2017, 10:59

HPV

| Michaela29 | 14.09.2017, 12:27

Dobrý deň,

včera som prišla od gynekológa, ktorý mi zistil jeden z vírusov HPV- bradavička. Posledná cytológia bola zhoršená. Partner má tento problém niekoľko rokov a opakuje sa výskyt bradavíc cca každé 2 roky. Ja som bola doteraz bez nakazenia vírusom.
Dostala som krém na odstránenie bradavičky ale mám ďalších asi 1000 otázok.

Som liečená biologickou liečbou- Stelara pre Crohnovú chorobu a psoriázu.

Ako som sa dozvedela tak masť je len povrchové odstránenie bradavičky ale čo ďalej?
Nakoľko mám auto-imunitné ochorenie čriev je možnosť užívať dáke lieky, vitamíny, diety, zmeny stravy, doplnky, či podporné prípravky pre vypudenie HPV vírusu z dela?
Môžete mi poradiť aké?
Plánujeme s partnerom 1 dieťa budúci rok, je problém otehotnieť?
Keďže mám viacero zdravotných problémov, je väčšia pravdepodobnosť rakoviny?
Pomôže nám obom dodatočné naočkovanie odporúčanou vakcínou Gardasil9?

Dúfam, že mi budete vedieť poradiť.
Vopred ďakujem za skorú odpoveď.
Michaela



Dobrý den, vaše otázky jsou vhodné spíše pro imunologa než gynekologa. Pro opakované výsevy genitálních bradavic bych určitě Gardasil doporučila. U většiny pacientek problém vyřeší. Co se však týče všech souvislotí a vzájemného ovlivňování terapie Crohnovy nemoci a psoriázy, to je opravdu spíše na komplexní řešení imunologem. HPV virus určitě ale nemá vliv na plodnost.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 15.09.2017, 10:27

Pohlavné choroby

| Wawy | 09.09.2017, 08:20

Dobrý deň, chcem sa opýtať, či je možné dostať alebo nakaziť sa kvapavkou alebo chlamidiami (resp. inou pohl. chorobou) od partnera, hoci je to môj jediný a ustálený sexuálny partner a z jeho strany je to rovnaké? Pretože mám problém so žltkastým výtokom, ktorého je veľmi veľa, mám mokré nohavičky a niekedy aj nohavice, taktiež mám aj svrbenie. A neviem či toto s tým súvisí ale aj bolesti chrbta. Ďakujem

Dobrý den, kapavka a chlamydie jsou pohlavně přenosné choroby, takže pokud jste si 100% jistá, že je vám věrný, pak byste se neměla jak nakazit. Může se jednat ale i o jiné bakteriální onemocnění, takže bych radila gynekologické vyšetření.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 10.09.2017, 07:45

Genitální opar

| JituškaD | 08.09.2017, 10:27

Dobrý den, teď se mi do rukou dostaly obrázky genitálního oparu. Na jedné z fotek se pacientovi táhne od konečníku a zadnice a dolu na stehna, přesně jako jsem to měla já před zhruba rokem, ale mě to ještě zasahovalo na malé stydké pysky. Já netušila co to je, ale jsem alergik, tak jsem si myslela, že je to projev silné alergie. K doktorovi zajít mi bylo trapné. Trápila jsem se s tím asi 4 měsíce. Pak mi někdo doporučil užívat železo. Po první kůře přijímání železa v tabletách to do dvou dnů úplně zmizlo a bez známek poškození kůže. Chci se zeptat, jestli to mohl být genitální opar a jestli může postihnout i lidi, co pohlavní styk ještě neměli, třeba použít věc kamarádky nebo to chytit na záchodě. Děkuji za odpově´D

Milá Jitko, prosím, situaci v době, kdy je aktuální, konzultujte se svým ošetřujícím lékařem. Přikládám odkaz na kapitolu: Genitální herpes. Také bychom Vás požádali, abyste nechala prostor i ostatním tazatelům, je to již Váš třetí dotaz v průběhu dvou dnů, poradna gynekologa má denní limit dotazů. Děkujeme za pochopení, tým Babyonline

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 09.09.2017, 12:06

Dobrý deň,
šiesty deň beriem antibiotiká (Augmentin-tobolky peroralne, Macmiror complex 500 - tobolky lokálne) (predpísali mi ich na jeden týždeň), pretože z výteru mi zistili Streptococcus skup. B. Môj partner si dal preventívne urobiť rozsiahlejšie testy aj na baktériové aj na vírusové pohlavne prenosné choroby a výsledky boli pozitívne na Ureaplazmu. Výter, ktorý bol robený mne, nebol zameraný na Ureaplazmu, preto by som potrebovala ísť na ďalší výter, kt. je konkrétne zameraný na toto ochorenie. Priateľovi odporúčali preliečiť aj partnerku. Gynekologička mi však preventívne proti Ureaplazme nedala nič a povedala, že na ďalší test (výter zameraný na Ureaplazmu), vzhľadom k tomu, že beriem antibiotiká, nemá význam ísť skôr ako o 3 mesiace lebo teraz to bude negatívne alebo ovplyvnené antibiotikami.
Preto by som sa chcela uistiť, či naozaj nie je možné ísť na ďalší test aj skôr, bez toho, aby to nejako ovplyvnili antibiotiká, kt. beriem teraz, pretože 3 mesiace sa mi zdajú ako príliš dlhá doba. Poprípade, či by bolo vhodné, aby som preventívne brala nejaké antibiotiká aj na Ureaplazmu alebo by to bolo neefektívne a zaťažujúce pre organizmus brať dvoje ATB v tak krátkom časovom rozmedzí. Rada by som to čo najrýchlejšie vyriešila, pretože nechcem, aby so to prenášalo z jedného na druhého.
Vopred ďakujem za Vašu odpoveď!

Dobrý den, je pravdou, že nynější léčba ATB by nyní zřejmě ovlivnila výsledek testů, takže se doporučuje vyčkat. Dle mého názoru stačí cca měsíc po dobrání ATB. Co se týče preventivního užívání ATB na ureaplasmata - toto bych nedoporučila. Léčba ureaplasmat vyžaduje radikálnější a delší léčbu a tudíž preventivní užívání je zbytečné zatěžování organismu.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 06.09.2017, 13:26

Mykóza

| Pavlina_v | 16.08.2017, 09:51

Dobrý den, před rokem jsem začala mít problémy s mykózou, u které jsem si nebyla jistá, jestli se díky paní doktorce na 100% vyléčila, protože pár dní po doléčení začala znovu. Od té doby, asi od března, zkouším léčbu přípravky z lékárny, ale nic nezabírá (canesten krém i tablety). Poslední dobou se příznaky projevují i u partnera, léčbu jsme podstoupili oba, ale stále nic lepšího. Asi před měsíce, spíš je to méně než měsíc, jsem začala být dole po sexu oteklá, občas jsem se tam i trochu loupala a vždy jsem měla takový nazelenalý výtok. Partner má prasklinky a bolí ho to. Může to stále být mykóza a proč mi léky nezabírají? Děkuji za odpověď. Hezký den.

Dobrý den, může se jednat i o jinou infekci než kvasinkovou - nazelenalý výtok by u kvasinky být neměl. Nejlepší bude tedy navštívit gynekologa, který vyšetří kultivace z pochvy a na základě výsledků stanoví léčbu u vás i partnera.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 19.08.2017, 12:03

Doxyhexal a vyrážka

| adelka009 | 15.08.2017, 13:12

Dobrý den, před pár měsíci mi byly zjištěny mykoplasmata, dostala jsem antibiotika, ty ale nezabraly, proto jsem dostala jiné-Doxyhexal. Vše bylo v pořádku, až do doby než sem přišla k 10tému dnu užívání. Po celém těle se mi objevila vyrážka. Byla jsem u obvodní lékařky, ta mi doporučila Doxyhexal vysadit, ale nejsem si jistá, jestli už budou mykoplasmata negativní. Děkuji.

Dobrý den, nevím, léčba mykoplasmat by měla trvat alespoň 2 týdny, ale pokud jste měla alergickou reakci (což dle popisu tak vypadá), pak samozřejmě nezbývá než vysadit. S odstupem alespoň 1 týdne od ukončení užívání se domluvte se svým gynekologem na kontrolním vyšetření.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 19.08.2017, 12:11

Dobrý den,
před rokem jsem podstoupila zákrok - konizaci děložního hrdla kvůli HPV viru. Děti ještě nemám, bojím se, že opět dostanu tento virus a budou mi to muset dělat znovu. Jsem očkovaná Silgardem. Jsou podle Vás tyto injekce účinné? Chrání kondom před těmito typy virusů?
Děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud jste očkovaná vakcínou Silgard, pak byste měla být před opětovnou nákazou chráněna. Kondom vás taktéž jako bariérová antikoncepce ochrání.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 09.07.2017, 15:14

Dobrý den. Potřebuji akutně poradit. Měla jsem kvasinkovou infekci a brala jsem od mé doktorky prášky a muj přítel také. Jenomže přišla zase. Po menstruaci se vždy tak dva týdny neobjeví a my spolu měli pohlavní styk, jenomže dnes se mi přítel svěřil, že ho bolí, když stahuje nahoře u žaludku tu kůžičku. Je červená a trochu nateklá. Myslím, že má také kvasinkovou infekci. Jak to mám řešit? K doktorovi se stydí. Poradíte mi, prosím, co koupit za léky/mastičky?

Dobrý den, pokud se jedná o kvasinkovou infekci u partnera (jistě to ale nemohu vědět - nejsem urolog a neviděla jsem nález), pak je možné zakoupit v lékárně volně prodejnou mast proti kvasinkám (Canesten, Clotrimazol..).

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 04.07.2017, 07:36

Léčba HPV

| KaterinaNov | 28.06.2017, 12:39

Dobrý den,
z cytologických testů mi byla zjištěna přítomnost HPV viru. Moje paní doktorka mi řekla, že imunitní systém se s tím většinou sám vypořádá a za půl roku mám přijít znovu na testy. Chtěla jsem se ale zeptat, zda existuje nějaká možnost jak imunitu podpořit, aby se s tímto virem vypořádala lépe. Jsou nějaké doplňky stravy? Moje lékařka má teď dovolenou a já se jí zapomněla zeptat, když jsme spolu telefonovali.
Děkuji mnohokrát za odpověď.
Kateřina

Dobrý den, názor vaší lékařky je správný. Pokud jste mladá, HPV má schopnost se z těla eradikovat sám. Pokud máte imunitu v pořádku, není třeba nijak podporovat.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 30.06.2017, 10:28

Virus ZIKA

| Misha7 | 22.06.2017, 22:54

Dobrý den,
chtěla bych se dotázat, zda je nutné a za jak dlouhou dobu od návratu z cesty bych měla podstoupit testy na visrus ZIKA. Vrátila jsem se s manželem z USA, kde jsme byli oba bohužel poštípáni od komára. Doporučení na vyšetření předepíše gynekolog? Jelikož se snažíme o početí dítěte, mám teď obavy z nákazy. Předem děkuji za odpověď. M.

Dobrý den, myslím, že gynekolog toto velmi specializované vyšetření doporučit a napsat žádanku nemůže. Pravděpodobnost, že byste se nakazila virem ZIKA (obzvlášť pokud jste byla v USA a ne v Jižní Americe) je tak mizivá a přenos na plod (pokud byste vůbec otěhotěla v blízké době) také velmi nepravděpodobný, že se vám nikdo v České republice toto vyšetření neudělá. Rozhodně ne na pojišťovnu a z vlastního rozhodnutí. Pokud byste jej chtěla, maximálně se můžete zkusit obrátit na Infekční kliniku v Praze či Brně, kde by na oddělení cestovní medicíny mohli toto vyšetření provádět - pokud byste si jej zaplatitla, ale myslím, že je to zcela zbytečné. 

Odpověď epidemiologa Doc. MUDr. Rastislava Maďara, Ph.D., FRCPS:

Dobrý den, pokud jste byli v oblastech s výskytem horečky Zika, zejména v Miami, pravděpodobnost nákazy sice není vysoká, ale absolutně jí vyloučit nelze. Až 80 % případů horečky Zika je totiž bez příznaků a proto o všech oblastech jejího výskytu nevíme. Doporučuji počkat s otěhotněním 8 týdnů a testovat partnera na případnou předchozí infekci virus neutralizačním testem z krve – viz stránky Zdravotního ústavu v Ostravě, kde se tento test realizuje http://www.zuova.cz. Virus je totiž schopný vydržet ve spermatu až několik měsíců, mnohem déle než v krvi. Pokud pacient nemá příznaky nemoci, je test za samo-úhradu žadatele. Levnější ale delší variantou, která nevyžaduje platbu za test, je počkat s otěhotněním 6 měsíců po návratu. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 28.06.2017, 06:06

Herpes nakažení

| SilviH | 22.06.2017, 08:23

Dobrý den. Mám poněkud nepříjemný problém. V pondělí mi gynekoložka diagnostikovala herpes, beru léky herpesin a nyní je to na ústupu. Mám 2 dotazy. 1. V neděli jsem měla chráněný pohlavní styk se zdravým jedincem, myslela jsem, že puchýřky jsou způsobené holením. Jak vysoké je riziko nákazy pro něj, když jsme použili prezervativ? Neměla jsem tušení, o co se jedná a nyní je mi trapné mu to říkat. Dále by mě zajímalo, jak dlouho bych se měla vyvarovat pohlavnímu styku. Opary jsou již na ústupu, bolest mě už netrápí, z kompletního osypání mam ještě v intimních partiích již jen pár posledních puchýřků, které již mají sušší charakter, léky doberu během zítřka. Děkuji za odpověď, Silvie

Dobrý den, pokud jste měla pohlavní styk v akutní fázi, pak se mohl partner nakazit - i když byl styk s kondomem, puchýřky jsou na zevním genitálu a k nákaze může dojít lokálně stykem sliznic. Co se týče pohlavního styku v budoucnu - pokud je herpes již v hojící fázi suchých puchýřku, pak by neměl být styk rizikový.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 25.06.2017, 09:07

Kapavka

| Polinko | 02.06.2017, 17:54

Dobrý den, měla jsem cca před měsícem nechráněný styk. Během týdne jsem začala mít problémy při močení. Šla jsem k obvodní lékařce, kde mi odebrali moč a nasadili léky na zánět močové trubice.nTeď žádné problémy nemám. Na dermavenerologii jsem objednána. Může to být i tak kapavka?

Dobrý den, moc nechápu důvod, z jakého jste objednána na dermatovenerologii. Pokud nemáte jiné potíže (výtok z pochvy, výtok z močové trubice, bolesti břicha), pak se zřejmě jednalo o zánět močových cest. Kapavka je velice málo pravděpodobná, pokud jste neměla pohlavní styk s rizikovým partnerem.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 04.06.2017, 17:57

Genitální bradavice

| Seraphs | 03.05.2017, 12:02

Dobrý den, mám vnější bradavice, avšak ani gynekolog ani dermatolog se na mě nepodíval zevnitř, zda nejsou aji na děložním hrdle. Proč? Léčím se na to už pár měsíců s opakovanou recidívou a jako obyčejný člověk mám myslet na to a ptát se na vyšetření zevtniř? Protože to lékaře samotné nenapadne? Když je náhodou budu mít ani na děloze, tak je tím pádem léčba zvenku úplně zbytečná, když se při každým pohlavním styku zevnitř roznesou aji ven. Co si o tom myslíte? Pokud je mám na děložním hrdel, potom se to řeší už jen chirurgicky? Jaká je doba zotavení po chirurgickém odstranění bradavic z děložního hrdla? Děkuji.

Dobrý den, pokud máte zevní genitální bradavice, určitě by vás měl gynekolog vyšetřit kompletně, zda se nevyskytují i v pochvě nebo na děložním čípku. Pokud ano, tak v těchto lokalitách se dají genitální bradavice řešit pouze chirurgicky, protože látky, které se aplikují zevně se nedají aplikovat na sliznici. Co se týče zotavení - nevím, co tím máte na mysli. Pokud se chirurgicky odstraní elektrickou kličkou, pak několik dní stačí, aby se povrchové ranky zacelily.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 04.05.2017, 07:31

Riziko pohlavní nemoci

| Dominik114 | 02.05.2017, 13:13

Dobrý den, měl jsem o víkendu nechráněný pohlavní styk s jednou slečnou po jedné party v noci. Odjížděl jsem od ní kolem poledne a večer se stala nečekaná věc a měl jsem opět styk s jinou slečnou a sprchu jsem měl až potom, co jsem odjížděl od té druhé. Chci se zeptat, jak moc velké je riziko nějakého onemocnění a jestli se něco musí na 100% projevit? Děkuji moc za informace.

Dobrý den, v případě nechráněného styku je vždy možnost nákazy pohlavní chorobou. Pohlavních chorob je několik desítek, takže vám nemohu ani vyčíslit, jaká je pravděpodobnost, ani za jak dlouho se objeví příznaky - záleží na druhu pohlavní nemoci.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 03.05.2017, 10:22

HPV a oralní sex

| Seraphs | 27.04.2017, 20:46

Dobrý den, už měsíc se léčín na genitální bradavice - accuminata condylomata pomocí podofylinu, tekutého dusíku a mastí. Pravděpodobně jsem se nakazila od mého přítele, který je zároveň můj první a jediný sexuální partner. Takže on virus už pravděpodobně měl a já jsem se nakazila od něho. Mohu ho orálně uspokojovat, když on žádná viditelné bradavice nemá? A když si zničím všechny moje viditelné bradavice, může partner orálně uspokojovat mě? Anebo když oba mají HPV viru, tak orální styk už bychom neměli nikdy vykonávat? Může vzniknout rakovina krku, hrtanu? Má to nějaké řešení, abychom mohli bez obav vykonávat nechráněný pohlavní styk, orální i anální styk?

Dobrý den, pokud je vás partner přenašeč HPV viru, pak je možné, že se přímo nakazíte kontaktem i při orálním sexu. Jinak co se týče celkové této problematiky HPV u partnera a eventuelně dalších opatření do budoucna, doporučuji partnerovi navštívit dermatovenerologa či urologa, který by také jemu udělal potřebná vyšetření a vše také důkladně probrat s vaším gynekologem. Je to obsáhlá problematika nad rámec naší poradny.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 28.04.2017, 12:32

Chlamydie a pohlavní styk

| Niknok | 24.04.2017, 15:14

Dobrý den, před dvěma dny jsem dobrala antibiotika (na 14 dní) na chlamydie. Po 3 dnech si mám dát 2 prášky naráz a současně jsem s antibiotiky brala i vaginální tablety co 2. den na noc. Chci se zeptat, zda-li mohu mít pohlavní styk chráněný kondomem. Kontrolní stěry mám mít až za 7 týdnů a chci vědět, jestli po dobu čekání mohu chráněný styk mít nebo vůbec ne? Děkuji.

Dobrý den, ano, pohlavní styk s kondomem mít můžete.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 26.04.2017, 10:06

Pohlavní nemoc

| Aanninka4444 | 15.04.2017, 19:47

Dobrý večer, chtěla bych se poradit, v září jsem měla nechráněný pohlavní styk a od té doby mám obavy, že nejsem v pořádku, navíc na podzim mi diagnostikovali kondylomata. Moji gynekoložku jsem o svých pocitech informovala teď na jaře, ale vyšetřila mě vnitřně rukama (měla jsem v tu dobu menzes) jen, ale říkala, že jsem naprosto zdravá a že jí přijdou ty testy zbytečné, ale přitom když mi odstraňovala ty kondylomata, tak říkala, ať si nechám udělat testy. Poslala mě tedy na vyšetření na dermatovenerologickou kliniku, ale kamarádce testy provedl přímo gynekolog a bezplatně, tak jsem hledala na internetu a našla tento odkaz: http://www.004.cz/medicentrum-komplexni-sluzby-v-oblasti-pohlavnich-chorob. Nejsem při penězích, tak by se mi bezplatné testy hodily, ale nevím, zda-li tomu to zdroji můžu věřit a jestli mi to tam provedou pořádně. Můžete mi říct svůj názor prosím? Děkuji.

Dobrý den, gynekolog není povinen Vám udělat specializovaná vyšetření na vyloučení pohlavních chorob, pokud nenazná, že bude vyšetření přínosné. Navíc záleží, zda má gynekolog smlouvu s Vaší zdravotní pojištovnou a zda si účtuje za některé výkony peníze navíc. Toto je v ambulantní praxi velmi rozdílné. Pracoviště, které figuruje ve Vašem odkazu neznám a tudíž se nemohu vyjádřit, v jakém kvalitě tam dané testy provádí a v jakém rozsahu. Zkuste je telefonicky kontaktovat a uvidíte.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 17.04.2017, 06:00

Dobrý den, po diagnostice kondylomat mi paní doktorka předepsala mast a tabletky Isoprinosine. Po měsíci užívání nedošlo k žádnému většímu zlepšení a proto mi paní doktorka doporučila se objednat na laserové ošetření kondylomat. Když jsem se telefonicky objednala, sestřička mě upozorňovala, že ošetření si platím celé sama a bude se jednat o částku 20 000 Kč za první ošetření, 5 000 Kč za druhé ošetření a třetí ošetření je zdarma. Na internetu jsem se však dočetla o zkušenostech jiných pacientek, které za tohle ošetření platili na jiných klinikách mnohem nižší částky. Mohu se zeptat, zda je možné, že by se cena tohoto ošetření tolik lišila?

Dobrý den, možné to je. Jedná se o ošetření, které není hrazeno zdravotní pojištovnou a tudíž si mohou pracoviště určovat různé ceny. Doporučuji tedy podívat se na internetu, zda poblíž vašeho bydliště není jiná klinika, která by toto ošetření nabízela za výhodnější cenu.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 14.04.2017, 12:18

Dobrý den, mám genitální bradavice. Byla jsem u kožní lékařky, která mi je potírala takovou hnědou vodičkou, trošku to štípalo a bradavičky zhnědly. Za 2-3 dny odpadly. Avšak nevím proč, kožní lékařka mi neošetřila všechny bradavice, hlavně ne na sliznici, blíže ke klitorisu a ve vchodu do pochvy, jakoby si jich nevšimla, nechápu. Jdu za ní zase v úterý, ale zároveň se mi vytvořili aji nové bradavice. Chci se zeptat, co s tím můžu dělat? Je možné, že se mi budou takto stále tvořit a že se jich už nezbavím? Mohou být aji uvnitř análního otvoru nebo uvnitř vagíny? Je nutné aji vyšetření gynekologem? Jak by se tyto bradavice odstrańovali? Má smysl ještě v mém případě očkování proti HPV viru, když ho vlastně mám? Nebo je třeba zvýšit imunitu? Jsem z toho dost zoufalá a začíná mě to omezovat v životě.
Děkuji za radu.

Dobrý den, léčba genitálních bradavic je někdy svízelná a ne každému vše zabere. Je možné potírat kyselinou trichlorosvotou (zřejmě využila vaše kožní lékařka). Dále existují masti a krémy (wartec, aldara), které je možné ale užít jen zevně - na genitální bradavice např. na sliznici v pochvě nelze aplikovat. Slizniční bradavice lze většinou odstranit jen chirurgicky. Někteří ambulantní gynekologové při opakovaném výsevu doporučují očkování - s dobrým efektem. Na naší klinice léčíme zevní kondylomata pomocí histofreezeru (tekutý dusík). Bude tedy nejlepší domluvit se s vaším gynekologem, jakou variantu zvolí.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 10.04.2017, 09:49

Vážený pane doktore,
moje situace je následující. Asi před 3 měsíci jsem trpěla několika gynekologickými záněty včetně kvasinek, ale také se u mě potvrdili testy na chlamydie, které jsem léčila antibiotiky 3 týdny. Poté jsem šla opět na testy, ale tentokrát mi už vyšly všechny negativní.
Nyní jsem brala antibiotika na zánět dutin a opět se u mě objevili potíže, jakožto hrudkovitý výtok, pálení, vnější podráždění, svědění, bolest při pohlavním styku apod.
Když se u mě objevily chlamýdie, měla jsem také obrovské problémy s pletí. Pleť se mi nyní také zhoršila, ale nevím, zda toto mohou způsobit i kvasinky, či nikoliv
V lékárně jsem si koupila Candibene 100mg a partnerovi obdobnou mastičku. Dnes dobírám poslední prášek a potíže mám nepatrné, ale přítelovi mastička skoro nezabírá, a to už ji užívá 5 dní. Kvasinkami už jednou trpěl a potíže se mu lepšilyrychleji.
Chci se tedy zeptat, zda je možné, že se nejedná o kvasinkovou infekci, ale opět o chlamýdie.
S tímto partnerem jsem začala poprvé udržovat sexuální vztah až po celkovém prvotním uzdravení. Je tedy možné, aby se chlamýdie samovolně vrátily?
Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, spíše se jedná dle Vašeho popisu o kandidovou infekci. Tím spíše, že jste užívala předtím antibiotika. Co se týče Vašeho partnera, to už je otázka na urologa, kterého by měl v případě přetrvávajících potíží navštívit.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 21.03.2017, 06:12

Genitální bradavice

| Seraphs | 16.03.2017, 12:33

Dobrý den. Asi pred 2 měsíci jsem si našla nad klitorisem nějaký výrůstek barvy stejné jako kůže. Pomalu se zvětšoval. Postupně přibyl druhý a třetí a podle obrázku na internetu si myslím, že jde o genitální bradavice. Nesvědí to, některé jsou stopkaté, některé jako vypuklinka na kůži.
1. Může to být i něco vážnější jako genitální bradavice? Volala jsem mému gynekológovi, jak jsem mimo domov, ješte 2 týdny, a on mi řekl, ať jedu rovno za dermatologem, že to odpálí tekutým dusíkem. Ale za ten měsíc se ty bradavice celkem rozšířili a mám jich tam zcela hojně, 10-15. Obávam se, co to bude ještě za 2 týdny, že jich tam bude dvakrát více. Ale žádné mastičky mi neodporučil, prej mají malý účinek a mnoho vedlejších účinků. Můžu si dovolit čekat ješte 2 týdny?
2. Může se nakazit i přítel ode mě při pohlavním styku? Bohužel jsme spali spolu vícekrát, už když jsem měla jenom ten jeden první výrůstek, takže už možná je nakažen? A kondom jako ochrana prý nestačí, protože se mě zbytkem genitálií dotýkal.

Dobrý den, dle vašeho popisu by se mohlo o genitální bradavice jednat. Možností léčby je několik. Vypálení tekutým dusíkem má velmi dobrý efekt. Existuje i spousta lokálních připravků ve formě krému či mastí, ale všechny jsou na lékařský předpis. Wartec či Aldara mají také dobrý efekt. Co se týče přenosu, tak vzhledem k tomu, že se přenáší přímo kontaktem, tak se váš partner samozřejmě může velmi rychle nakazit. 2 týdny určitě počkat můžete, nic jiného vám asi ani nezbyde. Pohlavního styku bez ochrany se určitě zdržte, než budete vědět diagnózu.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 20.03.2017, 07:17

Zánět zevních rodidel

| Anonym234 | 17.02.2017, 21:25

Dobrý den, asi 2.1. mě po menstruaci začala strašně pálit pochva. Po týdnu jsem si koupila mastičku na mykózu a pálení přestalo, ale červená je pořád. Už mě to strašně vadí a nevím co s tím. :( Poradíte?

Dobrý den, může se jednat o zánět zevních rodidel, i když je to málo pravděpodobné, pokud nepozorujete ani svědění či pálení. Pokud to již dlouhou dobu přetrvává, pak navštivte gynekologa, ať Váš vyšetří.

 
MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 21.02.2017, 07:42

Dobrý den, mám dotaz, na konci září jsem nastoupila do Liberce do školy a dne 27.9. jsem měla nechráněný pohlavní styk. Od tý doby jsem byla skoro každý měsíc nemocná, zánět močových cest, angína, chřipka apod. V listopadu mi diagnostikovali kondylomata. Skoro na 100 % vím, že to je od toho kluka z Liberce. Nějak celkově se cítím nějak jinak od toho září, může to být jen oslabenou imunitou, díky cestování z Liberce do Prahy, nebo jsem si vsugerovala, že za ty časté nemoci může ten sex nebo jsem od něj něco opravdu chytla? Poslední týdny nad tím přemýšlím víc a víc, při sexu hlavně a občas mě to bolí, když ve mě je přítel úplně. Londylomata mi odstranili ambulantně a už se neobjevily od té doby. V lednu jsem měla akorát velmi slabou menstruaci, spíše hnědý výtok a pak sem v lednu měla pocit pálení při sexu, svědilo mě to a při čůrání pálilo, i přítel měl prý nějaký pupínky na penisu a trochu ho to pálilo při čůrání, ale přestalo to a já si koupila vaginální tablety. Po zavedení 1. tablety se mi ráno spustila menstruace, dříve než měla, ale od ledna, až teď do 17.2. jsem měla zkouškové období, tak jsem to přikláněla k tomu. No a tak jsem tablety vysadila (globule) a po skončení menstruace mi skončil i tento problém, asi se to vyplavilo spolu s menstruací. Jinak žádné jiné příznaky nemám. Myslíte, že tyto příznaky nějak poukazují na nějakou pohlavní nemoc? Nebo si to jen vsugerovávám? Jsem stresařka, tak se bojím. Prosím o odpověď. Děkuji

Dobrý den, pokud nemáte žádné jiné kožní projevy než v minulosti kondylomata a nyní ani výtok či dlouhodobé bolesti břicha, neměly by Vaše příznaky na žádnou pohlavní nemoc poukazovat. 

Příznaky chřipky či angína se s pohlavními nemocemi nepropojují. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.02.2017, 09:27

Dobrý den, partnerka se již delší dobu léčí s močovými záněty, přičemž vždy byly doprovázeny gynekologickými problémy. Nyní byla vyšetřena na gynekologii a objevili jí bakterii s původem ze střev a nasadili antibiotika - Doxybene + zavádění entizolu a podpůrnou mast k tomu.
Při sexu se nechráníme a máme obavu z toho, že bych mohl být přenašečem, proto se obracím na Vás, za jakým lékařem si mám dojít na vyšetření, zda není třeba přeléčit i mě. S partnerkou žijeme daleko od místa jejího trvalého bydliště, kde má zároveň i lékaře, proto bych rád navštívil lékaře v Praze, ale nevím, k jakému odborníkovi zajít. Děkuji za odpověď, Skoupý.

Dobrý den, pokud chcete být vyšteřen, pak určitě urologem, na gynekologii by Vás určitě nikdo nevyšteřil. Pokud se ale jednalo o zánět způsobený běžnou bakteriální florou ze střev, pak Vaše přenašečství je nepravděpodobné.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 29.01.2017, 18:45

Važená paní doktorko, jsem v 31.tt, z kultivace byla zjištěna bakterie gardnerella vaginalis na 2 křížky, předepsán byl lék Naxyl 10 mg na 6 dní. Považujete předepsaný lék za dostačující léčbu? Není nutná léčba antibiotik? Z klinických příznaků mám bolesti v podbřišku, bederní oblasti, intenzivní tvrdnutí břicha a před 3 týdny krvácení nezjištěného původu. Jsou obavy z předčasného porodu na místě? Je vhodné po lečbě provést kontrolní stěry? Mnohokrát děkuju za Vaše odpovědi.

Dobrý den, osobně bych zaléčila infekci antibiotiky - entizolem. Antiseptická léčba není dostatečně učinná. Kontrolní stěry bych po antibiotické léčbě již neprováděla - infekce by měla být zaléčena dostatečně.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 18.01.2017, 12:19

HPV viry

| ivinecka13 | 16.01.2017, 10:00

Dorý den, chci se zeptat na otázku ohledně HPV virů. Gynekolog mi sdělil, že mi ze stěrů vyšel pozitivní HPV vir. Cytologické vyšetření mi provádí jednou za půl roku a vždy bez problémů. Mám přes 2 roky přítele a pozitivní výsledky jsem měla až nyní. Gynekolog mi také sdělil, že tyto viry se přenáší pohlavním stykem - tudíž je asi jisté, že mi partner musel být nevěrný, že ano? Dále se chci zeptat, mohu se sama tohoto viru nějak zbavit? Je na místě očkování proti rakovině čípku? (nemám pozitivní 16 ani 18). Měl by se nějak léčit i partner? Děkuji za odpověď

Dobrý den, v pruběhu času se HPV viry musí a nemusí ve stěru objevovat, je tedy možné, že máte HPV v těle delší dobu, ale dostatečná virová nálož byla zrovna v době vašeho stěru a vyšel HPV stěr pozitivní. Pokud není dostatečná virová nálož, nemusí se ve stěru objevit. To je tedy odpověd na otázku, že Vám partner rozhodně nemusel být nevěrný, jen se pozitivita ukázala až nyní. Otázkou také je, zda Vám gynekolog dělá při každé cytologii HPV testaci. Není to totiž rutinní vyšetření, možná jej dělal až nyní. HPV viru se samo o sobě zbavit nelze, ale často se z těla eradikuje sám. Co se týče léčby partnera - to musí on prokonzultovat popř. s urologem. Očkování by ve Vašem případě možná nebylo od věci, pokud máte 16 a 18 negativní, záleží však také na Vašem věku. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 26.01.2017, 20:15

Léčba chlamýdií

| andrejka8 | 11.01.2017, 13:35

Dobrý den,
před měsícem jsem měla nechráněný pohlavní styk s mužem, který se momentálně léčí na chlamydie, které dostal od své sexuální partnerky, kterou měl přede mnou. Jsem momentálně na delší cestě v zahraničí, avšak mám s sebou dvě balení Sumamedu (3 tabletky po 500 mg). Chci se zeptat jaké dávkování byste mi doporučila jako léčbu chlamýdií?
Děkuji.

Dobrý den, každopádně jste se vůbec nemusela nakazit, takže léčit se preventivně naslepo bych nedoporučovala. Pokud by se infekce ve stěrech prokázala, pak je léčba dlouhodobá a nejvíce účinný je doxycyklin. Antibiotika, které máte dispozici by nebyla příliš účinná. Každopádně léčba případných chlamydií patří rozhodně do rukou lékaře.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 11.01.2017, 19:42

Ztvrdlý stydký pysk

| vvrca | 09.01.2017, 14:49

Dobrý den, začátkem listopadu jsem měla zánět ledvin a močového měchýře a asi týden před tím jsem měla jeden stydký pysk ztvrdlý, zarudlý a celkově vystouplý a podrážděný a svěděl. Vzhledem k tomu, že to do vyšetření zmizelo jsem se o tom nezmínila, ale teď mám zánět močového měchýře znovu a v sobotu jsem byla na pohotovosti a dostala jsem antibiotika. Od včera mám znovu nateklý, ztvrdlý a bolavý, ale tentokrát mě nic nesvědí. Je to ten samý pysk. Je mi 16 let. Má to něco společného s tím zánětem? Jde to vyléčit nějak doma? Minule to samo odstoupilo asi po necelém týdnu, když jsem si to mazala Bepanthenem proti opruzeninám, ale když jsem si to tím namazala včera večer tak to vůbec nepomohlo, tak jsem to dnes namazala Betadinem. Už to bude skoro rok, co mám stálého sexuálního partnera, tak pohlavní nemoc to snad není.

Dobrý den, se zánětem to souvislost mít může. Celkovým oslabením organismu se může lokální zánět znovu někde objevit. Pokud se den ode dne stav nezhoršuje, pravděpodobně vše samo vymizí. Pokud by se stav zhoršoval, či bylo zarudnutí doprovázeno teplotami a zvětšováním stydkého pysku, pak navštivte gynekologa. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 10.01.2017, 11:48

HPV vírus

| neosollka | 02.01.2017, 20:19

Dobrý večer, prosím vás o velkú pomoc, som tehotná asi som v 3. týždni. Otehotnela som pred Vianocami a nebola som ešte u mojej gynekologičky, preto to riešim prostredníctvom internetu. Mám v sebe HPV 16 vírus, chcem sa opýtat či to ublíži počas tehotenstva nejako môjmu bábatku? Môže to nejako ovplyvnit tehotenstvo a moje bábatko? V januári som mala íst na zákrok, ale stalo sa že som nečakane otehotnela. Odpíšte mi prosím vás na môj email neosollka@gmail.com, budem vám velmi vdačná za skorú odpoved.

Dobrý den, nevím, jaký máte nález na děložním čípku, ale pokud máte pouze pozitivitu HPV viru, pak toto v těhotenství ničemu nevadí. Pokud máte dypslastické změny děložního čípku a plánovala se pravděpodobně konizace (pouze vyvozuji), pak ta se v těhotenství neprovádí (pouze ve výjiměčných případech) a odkládá se až po šestinedělí.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 06.01.2017, 13:31

Zánět dělohy

| LucaV8815 | 30.12.2016, 14:12

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou a dotazem. Minulý týden jsem byla u své gynekolozky s problémem, že mě bolí břicho a při močení řeže. Udělala mi rychlou prohlídku a zjistila, že mám zánět poševního vchodu a je i zasažena děloha. Ultrazvuk nedělala. Nasadila mi čípky, mast a entizol. Vše jsem před dvěma dny dobrala, ale bolesti břicha neustupují, ale při močení je vše, jak má být. Dnes jsem se pokoušela sehnat nějakého lékaře, ale marně. Proto se na Vás obracím. Mám to také během 3 dnů dostat. Myslíte, že ty bolesti jsou stále k zánětu a mohlo by se to zhoršit, když už jsem to přeléčila, nebo je to podrážděné a boli mě to kvůli očekávané menstruaci? Děkuji za odpověď. Hezký den.

Dobrý den, v první řadě nelze potrvdit, zda se vůbec jednalo o zánět dělohy. Zánět dělohy je všeobecně onemocnění, které se vyskytuje u mladých zdravých žen minimálně a pokud ano, většinou je spojeno s předchozím zákrokem na děloze (samovolný potrat, interupce, porod...) nebo se zavedeným nitroděložním tělískem. Navíc se kromě bolestí břicha projevuje vysokými horečkami, zvýšenými zánětlivými parametry v krvi a výtokem. Což vše příliš nedpovídá vašemu popisu. Bolest břicha může být způsobena např. i cystou na vaječníku nebo jiným problémem, ale to Vám bohužel nejsem schopna po mailu říci. Nyní mohou být bolesti způsobeny i přicházející menstruací. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 31.12.2016, 12:19

Genitální herpes

| Baby on line | 12.12.2016, 11:05

Dobrý den, mám na Vás otázku ohledně gynekologie. Už 6 dnů mám na pysku puchýř, tedy už prasklý, ale bolí to, hlavně když se o to otírám. Je z toho kolečko ohraničené tvrdou kůží, asi tak 2 cm v průměru, tělové barvy, na okrajích do červena. Předevčírem se mi objevil malý puchýřek na spodu hýždě, ten jsem si praskla, vytekla z něj čirá, nezapáchající tekutina. Teď je puchýřek červený, nijak se nerozšiřuje, nebolí. Včera se mi objevily další tři, maličké, hned vedle sebe. Mám podezření na genitální opar, jenže příznaky tomu moc neodpovídají a příčiny taktéž ne. Například: poslední dobou jsem nebyla ani nemocná, ani nachlazená, s přítelem jsme sex neměli asi 2 týdny a další "hrátky" taky ne. Nikdy jsem opar neměla, na ústech jednou v životě, a to bylo asi minulý rok. Osláblá se necítím, pálení při močení také ne.
Pokud by to nebyl genitální opar, mohlo by jít také o podrážděnou kůži, což nevyvracím, jelikož jsem měla od pondělí do dneška menstruaci. První puchýřek se mi objevil až v úterý. Podrážděná kůže by mohla být z vložek, tedy spíše z toho lepidla, které je na nich, jelikož vždy mě místa okolo toho svědí. Používám vložky Always a Naturella, pořád jedny a ty samé, co se týče křidélek, a teď jsem měla jen Always. Puchýřky se vytvořily tam, kde jsem cítila odírání.
Prosím vás o radu, alespoň dočasnou, plánuji jít i ke gynekoložce. Děkuji.

Dobrý den, těžko Váš stav posoudit jen z popisu. Mohlo být jít o genitální herpes s větší pravděpodobností, než o podrážděnou pokožku - to byste puchýřky mít neměla. Ale může jít o alergii na nějaký materiál. Prosté podráždění by to být ale nemělo. Pokud se stav spíše zlepšuje, tak i v případě genitálního herpesu by přeléčení již nebylo nutné. Pokud by ale stav přetrvával či se projevy zhoršovaly, ke gynekologovi zajděte.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 12.12.2016, 10:26

Genitální opar

| Anradkova | 22.11.2016, 14:12

Dobrý den, těhotenství se to netýká. Za to se omlouvám. Mám problém. Pár měsíců se mi vrací takový jakoby pupínek. Vždy na stejném místě vedle hráze, který svědí. Poté praskne a při kontaktu s močí pálí. Mažu betadinovou masti. Cca po 5 dnech se to zhojí a zmizí. Teď právě se mi to zase objevilo. Mám obavu, že se jedná o genitální opar. Nemám žádné jiné problémy ani příznaky. Pouze tento znovu se objevující vřídek. Pořídila jsem fotografii. Předem děkuji za odpověď

Dobrý den, podle popisu vašich potíží a fotografie to spíše vypadá, že se jedná o zanícený zarostlý chloupek - tento lokální zánět vzniká po holení poměrně často. Genitální opar se vyloučit nedá, ale u něj bývají puchýřky spíše mnohočetné. Nejlepší bude, když v době akutního výsevu půjdete na gynekologii - v té době jedině se dá genitální herpes diagnostikovat a zaléčit.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.12.2016, 13:20
Inzerce