Svatební hostina
Vybíráme-li si místo pro svatební hostinu, často přihlížíme na skutečnost, jak daleko ona restaurace je a zda do ní z obřadu nebudeme příliš daleko přejíždět. Dále při výběru rozhoduje samotné prostředí podniku, kvalita podávaných pokrmů a v neposlední řadě jeho cena. Než se však pro konkrétní restauraci definitivně rozhodnete, je vhodné restauraci osobně navštívit a ochutnat nabízené jídlo. Doporučuje se také si domluvit schůzku s provozním podniku a optat se na konkrétní dotazy. Mělo by Vás například zajímat, zda mají dostatečné chladící prostory pro svatební dort a cukroví, zda a kde jsou dostupné elektrické zásuvky (kvůli hudební produkci), zda je konec svatební hostiny nějak časově omezen, zda je v ceně dekorace svatební tabule, popřípadě zda si můžete přivést vlastní alkohol.
V případě, že se rozhodnete pro svatební hostinu v jiném městě, je potřeba zajistit dopravu svatebčanů po skončení svatební hostiny.
Střepy přinášejí štěstí
Svatební hostina se může na různých svatbách nemálo lišit. Co se však víceméně dodržuje je příchod novomanželů do restaurace. Při příchodu je přivítá personál restaurace a nabídne jim dvě skleničky, v jedné je voda a v druhé vodka (nebo jiný alkohol). Nevěsta a ženich si vyberou každý jednu skleničku a napijí se. Ten, který se napije alkoholu, prý bude v manželství vládnout. Poté personál hodí na zem talíř. Úkolem novomanželů je střepy zamést. Podle toho, kdo se kterého náčiní ujme, se pozná, kdo bude v rodině velet (je to ten, který drží lopatku a „komanduje“ druhého, aby zametal) a také, jak jim to bude ve společné domácnosti klapat.

Zasedací pořádek
Po tomto přivítání se všichni svatební hosté usadí. Stále častěji se v poslední době používají jmenovky. Je to dobrý způsob, jak urychlit usedání hostů.

Dle tradic by měl být zasedací pořádek uspořádán tak, aby byli mezi sebou zamícháni hosté ze strany nevěsty a ženicha. Přispívá to tak k rychlejšímu seznámení. Nicméně byste měli Vy sami zvážit, na kolik jsou Vaši příbuzní a známí komunikativní, aby takto sestavený zasedací pořádek nebyl spíše ke škodě.
Nejčastěji je svatební tabule sestavena do tvaru písmene U nebo písmene T (v případě menšího počtu svatebčanů).
V každém případě by v čele stolu měla sedět nevěsta s ženichem, vedle nevěsty by měl po její pravici sedět ženichův otec, vedle něj pak ženichova matka. Po levici ženicha sedí matka nevěsty a vedle ní otec nevěsty. Nejblíže ke středu stolu poté sedí prarodiče, dále pak sourozenci a nejdále od středu stolu sedí přátelé novomanželů.

Nicméně se v poslední době objevují i další možné variace, novomanželé, jejich rodiče a svatebčané mohou sedět u jednotlivých stolů rozčleněných v prostoru.
Konečný zasedací pořádek je dobré udělat asi čtrnáct dní před svatbou, stejně tak je dobré nahlásit finální počet svatebních hostů v restauraci, kde se bude svatební hostina konat.
Přípitek a svatební menu
Následuje přípitek. To, kdo se jej ujme, je na každé svatbě trochu jiné. Pár vět by měli říct rodiče nevěsty či ženicha, také se toho mohou ujmout svědci či sami novomanželé. Upřímné poděkování směrem k rodičům vždy potěší.
Když se všichni usadí, začne se podávat svatební oběd, ten se nejčastěji skládá z předkrmu, polévky a hlavního chodu. Menu se samozřejmě liší, protože ne každý je zastáncem klasického svatebního jídla, tedy hovězího vývaru a svíčkové na smetaně.


Společné pojídání polévky
Během pojídání polévky se často dodržuje další ze zvyků. Někdo z personálu restaurace ještě předtím uváže novomanželům za krk bílý ubrus a položí před ně polévku v jednom talíři a jednu lžíci. Manželé se pak vzájemně krmí, což symbolizuje dělení rovným dílem.

Svatební hostina netradičně
Svatební hostina může probíhat ve společnosti různého počtu svatebních hostů, stejně tak i na různých místech. Někdy si zajdou novomanželé na oběd jen se svými svědky a rodiči, někdo dává naopak přednost honosnějším hostinám spojenými s rauty, grilováním a podobně.
Díky službám cateringových firem však můžete svatební hostinu uspořádat i na vlastní zahradě nebo třeba někde na louce. Dnes již nic není problém, stejně tak svatební obřad nemusí být pořádán striktně jen v obřadních síních.
Připravila Andrea Veselá.
Předchozí článek:

Svatební obřad
Následující článek:

Svatební dekorace
Svatební hostina - diskuze
Jmenovky na stůl
Kde jste si nechávali dělat jmenovky na stůl a tady ty doplňky ?Svatební menu
Super tipy doplním i o článek https://www.gastrofresh.cz/trendy-ve-svatebnim-menu-jaka-jidla-vybrat/ :) Jen málo věcí mě dokázalo vystresovat jako příprava svatby......Svatební menu
Tady je ukázka našeho svatebního menu: http://organizacesvatby.blogspot.cz/2017/07/svatebni-menu.htmlHostina Brno
ahoj je tu nekdo z Brna?Něbo někdo, kdo měl někde v Brně svatební hostinu? Budem se brát s přítelem.ale netušime kde udělat hostinu .. tak prosím o rady. díkyObsah článku
Související články
Aktuální soutěže
Aktuální testování
BMI
Kategorie BMI jsou zjednodušeným modelem, které nám pomáhají se zorientovat v naší tělesné hmotnosti. Body Mass Index (BMI) udává méně přesné údaje zejména u dětí, starších lidí a aktivních sportovců. Přesnější posouzení tělesné váhy než kalkulačka BMI může provést odborník, který zahrne i další parametry: např. pohlaví, věk, objem svalů, typ postavy a celkový životní styl.
Související recepty
Vybraná anketa
Bylo vaše dítě očkováno proti pneumokokům? Jakou vakcínou?
17 %
11 hlasů
0 %
0 hlasů
8 %
5 hlasů
58 %
38 hlasů
18 %
12 hlasů
Celkem hlasovalo 66 unikátních návštěvníků