banner

Postup

... dalo by se mu říkat taky drobenkový, litý (lité, nekynuté těsto), ale u nás se mu říká prostě rychlý, protože je hotový raz dva.
Koláče s drobenkou se tu už vyskytly, takže doplním jejich sbírku a bude-li chtít někdo vyzkoušet, prosím, tady je receptík:

30 dkg polohrubé mouky
5 lžic (polévkových) cukru (dávám krupici)
1 prášek do pečiva
5 lžic oleje
2 vejce
20 lžic mléka (původní recept říká 15, ale 20 se mi osvědčilo, s těstem se líp dělá)

Vše smíchat (ani se nemusí mazat mixér, lze krásně v misce vařečkou), nalít na vymaštěný a vysypaný plech.

Poklást ovocem a posypat drobenkou.
Drobenku dělám z polohrubé mouky - když už jí dávám do těsta, tak nebudu přece na drobenku vytahovat hladkou :o))), másla a cukru krupice.

Ovoce lze použít v podstatě jakékoliv, na obrázku jsou borůvky, někdy je kombinuju s jablky, dobré jsou švestky, máme rádi i jen s jablky a mňamka je s hruškama + vlašské ořechy.

Dávám do rozpálené trouby (250 st.), po ca 5 min. zmírním na 170 st. a dopeču do zlatova (ca 10-15 minut, to si nejsem jistá), testuju uprostřed párátkem.

Do kulaté formy (viz obr.) všeho poloviční množství.

Fotogalerie

Sdílejte stránku

Rychlý koláč - diskuze

Holky, moc díky za reakce - a to jsem ten koláč původně vůbec nechtěla uvádět, je to prostě jen taková jednoduchá, obyčejná rychlovka
K té drobence - u nás se odjakživa dělala z hladké mouky (babička, mamka), jen já, zřejmě z lenosti, občas dám polohrubou, když už ji stejně dávám i do těsta.
Ale je fakt, že někdo používá hladkou, někdo hrubou, já (a doufám, že nejsem sama) většinou polohrubou.
Myslím, že čím "hladší" mouka, tím by měla být drobenka jemnější. Jednou jsem viděla v televizi jakýsi recept (už si to přesně nepamatuju), ale utkvělo mi v hlavě, že tam paní radila, že jestli "jinak používáte na drobenku hrubou mouku, tentokrát se vyplatí hladká" - takže lze zřejmě fakt cokoli.
Ostatně nejraději vysypávám vymaštěný plech taky polohrubou (mamka i babička používaly hladkou, tedy mamka ještě používá), ale ta polohrubá se líp rozsype, nelepí se tolik, prostě je to pohodlnější.
Ještě jednou díky a dobrou chuť.
taky jsem už vyzkoušela,vydržel přesně 1/2 hoďky....než jsme ho doslova "sežrali"
Super bomba,během posledních 4 dnů dělám podruhé.Dělala jsem se švestka.Ty ještě před nasypáním drobenku posypu skořicí.Paradoxně nejvíc práce dá to ovoce-vyloupat švestičky z mojí zahrádky(v mém případě z Kauflandu).
jednoduché příště upeču dnes jsem upekla už tvarohovou buchtu

Vybraná anketa

Bylo vaše dítě očkováno proti pneumokokům? Jakou vakcínou?

18 %
12 hlasů

0 %
0 hlasů

7 %
5 hlasů

57 %
38 hlasů

18 %
12 hlasů

Celkem hlasovalo 67 unikátních návštěvníků

Diskuze 0

Mohlo by vás zajímat

Knihy vysoce hodnocené odborníky i rodiči zaštiťuje matka-lékařka Jana Martincová.

Žena po 40 – sebevědomá a v kondici

Desatero péče po 40
Know-how od odborníků. Tradiční i progresivní oblasti péče o tělo i duši po 40. Pouze pro odvážné, přemýšlivé, schopné vytvořit si vlastní recept.
cena pouze u nás: 349 Kč
Žena po 40