Vyvážená strava
1. Co to znamená jíst vyváženě?
Základními principy ve vyvážené stravě jsou – jíst:
- Pestře
Zastoupení všech základních živin a dodržovat doporučený poměr 1g B : 1g T : 4g S, to lze zajistit dostatečnou pestrostí potravinových zdrojů a střídáním technologické úpravy, druhů pokrmů s využitím sezónních potravin s důrazem na individuální hledisko.
- Střídmě
Množství přijaté stravy ovlivňuje energetickou hodnotu.
- Upřednostnit rostlinné zdroje
Výběr vhodných potravin ve prospěch potravin rostlinného původu se zaměřením na bílkoviny a tuky, tzn. volit potraviny s nižším množstvím tuku v doporučeném množství.
2. Rámcový jídelní lístek
K plánování individuálního jídelníčku nám napomůže RÁMCOVÝ JÍDELNÍ LÍSTEK. Rámcový jídelní lístek nás navede na to, jak sestavit svůj stravovací režim, aby odpovídal zásadě pravidelnosti V MNOŽSTVÍ A ČASE a i vhodnému zastoupení všech skupin potravin. Strava rozdělená na více chodů za den nám zaručuje pravidelný přísun energie.
Čas jednotlivých chodů je uveden jako příklad. Konkrétní čas si určujeme individuálně s respektováním pravidelných pauz cca 3 hodin mezi jednotlivými chody.
• Červeně – bílkovinná potravina
• Zeleně – sacharidová potravina
• Žlutě – tuky
| SNÍDANĚ 7:00 | |
| Množství (g, ml) | |
| 250 ml | NÁPOJ mléko (nízkotučné – polotučné do 2 % tuku) – kakao, bílá káva, čaj s mlékem, čaj |
| 50 - 80 | PEČIVO chléb, celozrnné pečivo, knäckenbrot, (bílé pečivo), müsli (neslazené) |
| 0 - 15 | ROSTLINNÝ ROSTÍRATELNÝ TUK Rama, Flora, Perla… |
| 50 | BÍLKOVINNÁ POTRAVINA šunka, sýr (do 30% t.v s.), tvaroh, vejce, jogurt, pomazánka – sýrová, tvarohová, česneková, rybí… |
| 50 | ZELENINA |
| PŘESNÍDÁVKA 10:00 | |
| Množství (g, ml) | |
| 100 | OVOCE, ZELENINA nebo |
| 150 | jogurt + ovoce |
| OBĚD 13:00 | |
| Množství (g, ml) | |
| 80 120 | maso – vepř. kýta, hovězí zadní, telecí, kuřecí, krůtí, králičí filé, pstruh, losos, tuńák… nebo tvaroh, vejce, sýr |
| 10 | OLEJ (ROSTLINNÝ ROSTÍRATELNÝ TUK) olej řepkový, olivový, slunečnicový (Rama, Flora, Perla…) |
| 5 | mouka, krupice, amarant, pohanka, jáhly … (na zahuštění šťávy či polévky) |
| 150 | ZELENINA Upřednostňujeme syrovou (saláty) nebo připravenou kratší tepelnou úpravou (např. vaření, dušení v páře). |
| Čistá hmotnost 100 70 100 80 | příkrm BRAMBORY – jsou příkrmem první volby nebo např. těstoviny, kuskus, rýže luštěniny pečivo - tmavé, celozrnné |
| SVAČINA 16:00 | |
| Množství (g, ml) | |
| 250 ml | NÁPOJ – ZAKYSANÝ MLÉČNÝ VÝROBEK kefír, podmáslí, jogurt |
| 40 | PEČIVO chléb, celozrnné pečivo, knäckenbrot, (bílé pečivo) |
| VEČEŘE viz oběd 19:00 | |
Množství (g, ml) | |
| bílkovinná potravina | |
| tuk | |
| sacharidová potravina |
3. Model rozděleného talíře

Autorka: Mgr. Jana Eliášová
Předchozí článek:
Hubnutí Nadule1
Související články
Aktuální soutěže
Aktuální testování
BMI
Kategorie BMI jsou zjednodušeným modelem, které nám pomáhají se zorientovat v naší tělesné hmotnosti. Body Mass Index (BMI) udává méně přesné údaje zejména u dětí, starších lidí a aktivních sportovců. Přesnější posouzení tělesné váhy než kalkulačka BMI může provést odborník, který zahrne i další parametry: např. pohlaví, věk, objem svalů, typ postavy a celkový životní styl.
Související recepty
Vybraná anketa
Souhlasíte s omezením odkladů za současného zrušení přípravných tříd?s
26 %
22 hlasů
69 %
58 hlasů
5 %
4 hlasy
Celkem hlasovalo 84 unikátních návštěvníků