Inzerce
Inzerce
Inzerce

Očkování a nemoci, podání paracetamolu

Může být očkováno dítě, které trpí rýmou nebo zvýšenou teplotou?

Ano, může, pokud je teplota jen těsně nad 37 °C a vakcína je neživá. Pokud je vakcína živá, tam už bych zvažoval odklad. V současnosti, kdy se dětem podává mnohem menší počet vakcín, protože je jich více v jedné, očkování není nutné hrotit, očkující lékař může očkování o týden-dva odložit. Ale rýma určitě nevadí. Zvýšená teplota, to už bych si raději pohlídal a odložil start očkování o týden. Pokud by ale nebyl čas a dítě by čekala např. zahraniční cesta, očkoval bych s adekvátním vysvětlením situace rodičům a poučením.

Může být očkováno dítě, u něhož v rodině je někdo nemocný?

Může, je-li tím myšleno běžné respirační onemocnění. U potenciálně závažnějších infekčních nemocí jako plané neštovice bych raději počkal do konce inkubační doby.

Je horečka nad 38 stupňů s poruchami spánku po očkování kontraindikací další aplikace vakcíny?

Není, některé děti reagují tímto způsobem na podání živé i neživé vakcíny, mohu však rodiče ujistit, že v porovnání s příznaky těch skutečných nemocí, proti kterým chrání, je to jen banalita.

Jak je to s podáním paracetamolu nebo ibuprofenu po očkování?

Paracetamol není doporučován profylakticky, tzn. ne preventivně. Nejsou mi známy žádné studie o tom, že by se nesměl preventivně podávat ibuprofen. Takže v zásadě u dítěte, které dříve zareagovalo na očkování horečkou, by se preventivně mohl podat ibuprofen. V případě zvýšené tělesné teploty po očkování se mohou podat oba tyto přípravky.

Tedy, pokud podám dítěti při horečce po očkování paracetamol, nesnížím účinek vakcíny?

V této situaci se může podat jakékoli dětské antipyretikum, které má rodič k dispozici. Ne však kys. acetylosalicylová (Aspirin, Anopyrin), těm je lepší se v dětství vyhýbat - v kombinaci s virovým původcem mohou způsobit zdravotní komplikace.

Je možné očkovat dítě s neurologickým postižením, DMO, genetickými vadami, autismem, živou vakcínou? Např. MMR proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím?

To záleží od stupně izolace dítěte v domácím prostředí a od závažnosti postižení. Každý takový případ se musí hodnotit velmi individuálně, ale rozhodně tyto stavy nejsou důvodem očkování živou vakcínou z principu zamítnout bez zohlednění specifických okolností a pravděpodobnosti expozice původcům infekce.

Další fakta a mýty o očkování

Autor: Doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D., FRCPS
Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Autor: Doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D., FRCPS
Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Komerční sdělení

Související články

Očkování a nemoci, podání paracetamolu - diskuze

  • Jsem ráda, co jsem si teď přečetla. Ve středu jsme měli poslední hexu a malá odpoledne měla zvýšenou teplotu. Pokud by nebyla přes 38, Nurofen bych nedala.
    Ale plakala a volala bolí, bolí (kulhala na tu nožku) a já ji Nurofen dala. Od té doby chvíle se nic nedělo.
    škubanek   | 15.03.2013 09:53:08 | Reakcí: 2, poslední: 15.03.2013 14:11:40
    Reagovat | Zobrazit reakce | URL příspěvku
    • \
      RE:
      Taky mě to uklidnilo   , po jedné z hexavakcín jsem synovi rovněž dala a právě jednu dobu se psalo, že se sníží účinek imunitní reakce, tak jsem si vyčítala.
      Calamity J.   | 15.03.2013 13:41:18
      Reagovat | URL příspěvku
Vložit příspěvekČlanky s diskuzí

Poradna

Dobrý den,je možné očkovat prvorozene dítě (2,5 roku) na meningokoka (Bexsero,Nimerix) v okamžiku, kdy jsem těhotná? Existuje nějaké riziko přenosu a nakažení embrya? Děkuji, Vacková

Dobrý den, 

oba druhy vakcín proti meningokokovým infekcím – jak proti B tak i čtyřvakcína proti seroskupinám A,C,Y,W – jsou neživé a přenos od očkovaného na osoby v okolí proto nehrozí. V dané situaci je očkování možné, nemusíte mít obavy. U Bexsera se doporučuje preventivní podání paracetamolu těsně po očkování a následně ještě 2-3 dávky po šesti hodinách - jako prevence horečky a pro snížení lokální bolestivosti v místě vpichu. Dá se to však zvládnout i bez toho. V porovnání s tím, čeho jsou meningokoky schopné, je to nevýznamné. 

S pozdravem 

Rastislav Maďar 

  
 
Doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D., FRCPS | Babyonline | 04.11.2019, 07:09
Položit dotaz Všechny dotazy a odpovědi
Inzerce