banner

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak často je vhodné do jídelníčku zařadit ryby a zda se jednotlivé druhy od sebe nějak významně odlišují, co se nutričních hodnot týká. Děkuji.

Odpověď Mgr. Jana Eliášová, nutriční terapeutka:

Rybího masa (včetně rybích výrobků) se doporučuje jíst minimálně 2x týdně ve 200 g porci. Toto množství nám zaručuje příjem esenciálních mastných kyselin řady n-3. Množství n-3 nenasycených mastných kyselin souvisí s druhem ryby. Nejvíce jich obsahují mořské tučné ryby. Rybí tuk má jiné složení než tuk jatečného masa. Svou kvalitu mají i sladkovodní ryby. Obecně rybí maso obsahuje kvalitní bílkovinu, vitamíny rozpustné v tucích A, D, E, K, dále vitamíny skupiny B a z minerálních látek K, S, P, Mg, Ca, Zn atd. Mořské ryby jsou mimo jiné zdrojem jódu. Obecně se nutriční hodnoty mohou mírně lišit, bude to souviset s obsahem tuku a původem (odkud ryba pochází). Rybího tuku se bát rozhodně nemusíme, je velmi nutričně hodnotný. Problematická by mohla být snad špatná úprava ryby – uzení, grilování na přímém ohni, kdy vznikají zdraví škodlivé látky.

Sdílejte stránku

Předchozí článek:

Celozrnné pečivo

Následující článek:

Špenát bez smetany nebo mléka

Poradna

Bartholiniho zlaza
avatar Tutus 09. 06. 2025

Dobry den. Jiz 3x jsem podstoupila operaci zanetu Bartholiniho zlazy. Leva strana po druhe operaci je uz uplne v poradku, na prave strane citim mirne zdureni, ktere neboli a asi 3 roky je beze zmen. Kazdopadne uz to znam dobre a vim, ze se to muze zmenit ze dne na den. Doporucila byste mi vyoperovani teto zlazy, abych predesla komplikavim? V zanicenem stavu, jestli si dobre vzpominam, se tato operace neda provest. Dekuji, s pozdravem Linda 46 let

Dobrý den,

ano, máte pravdu, operace se provádí ve fázi, kdy není zánět apod., v případě abscesu se provádí pouze incize a výplachy.

Štítky:

Vybraná anketa

Souhlasíte s omezením odkladů za současného zrušení přípravných tříd?

18 %
3 hlasy

82 %
14 hlasů

0 %
0 hlasů

Celkem hlasovalo 17 unikátních návštěvníků

Diskuze 0