banner

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak často je vhodné do jídelníčku zařadit ryby a zda se jednotlivé druhy od sebe nějak významně odlišují, co se nutričních hodnot týká. Děkuji.

Odpověď Mgr. Jana Eliášová, nutriční terapeutka:

Rybího masa (včetně rybích výrobků) se doporučuje jíst minimálně 2x týdně ve 200 g porci. Toto množství nám zaručuje příjem esenciálních mastných kyselin řady n-3. Množství n-3 nenasycených mastných kyselin souvisí s druhem ryby. Nejvíce jich obsahují mořské tučné ryby. Rybí tuk má jiné složení než tuk jatečného masa. Svou kvalitu mají i sladkovodní ryby. Obecně rybí maso obsahuje kvalitní bílkovinu, vitamíny rozpustné v tucích A, D, E, K, dále vitamíny skupiny B a z minerálních látek K, S, P, Mg, Ca, Zn atd. Mořské ryby jsou mimo jiné zdrojem jódu. Obecně se nutriční hodnoty mohou mírně lišit, bude to souviset s obsahem tuku a původem (odkud ryba pochází). Rybího tuku se bát rozhodně nemusíme, je velmi nutričně hodnotný. Problematická by mohla být snad špatná úprava ryby – uzení, grilování na přímém ohni, kdy vznikají zdraví škodlivé látky.

Sdílejte stránku

Předchozí článek:

Celozrnné pečivo

Následující článek:

Špenát bez smetany nebo mléka

Poradna

Dobry den, rada by som sa opytala, aka je ochrana dietatka po 2. ockovani infanrix hexa. Dcerka ma dostat 3. davku o mesiac (po 8 mesiacoch po 2. davke), ale vcera si oskrela prstek na strku na ceste, byvame na dedine... Ranu som samozrejme ocistila a vydenzifikovala peroxidom. Hrozi dcerke nakaza tetanom?

Dobrý den, 

ochrana po 2. dávce je již úplná, 3. dávka je posilovací, aby ochrana vydržela do dalšího očkování – tj. do 5 let věku dítěte.

Vybraná anketa

Souhlasíte s omezením odkladů za současného zrušení přípravných tříd?

25 %
17 hlasů

69 %
47 hlasů

6 %
4 hlasy

Celkem hlasovalo 68 unikátních návštěvníků

Diskuze 0