Batolecím období dítěte označujeme druhý a třetí rok jeho života. V porovnání s vývojem v prvním roce se u dítěte pozvolna zpomaluje růstová rychlost. V průměru dítě přibere během druhého roku na váze 2,6 kg a do výšky vyroste 12 cm, během třetího roku nastává období, kdy dítě zvýší svou hmotnost v průměru o 2,5 kg a jeho postava se zvýší o 6 cm. Tento vývoj přetrvává v následujících třech až čtyřech letech.
2. Důležitost správné výživy
Výživu batolete chápeme jako nejzákladnější fyziologickou potřebu. Vzhledem k tomu, že dítě prochází několika různými stádii vývoje, je plnohodnotná výživa velmi důležitá pro správný fyzický i psychický vývoj. Způsobem výživy se musíme přizpůsobit rychle se vyvíjejícímu organismu nejen kvantitou ale i kvalitou stravy.
3. Vztah dítěte k jídlu
Nesmíme zapomínat, že ve stravovacím chování se začíná projevovat fyziologický negativismus dítěte. Pro toto období je typické, že objem jídla se mění, někdy dítě sní velké množství, jiný den naopak velmi malé. V porovnání s kojeneckým věkem se tato změna rodičům jeví jako ztráta chuti k jídlu. Děti mají výkyvy ve svých preferencích a averzích, například se objeví období, kdy jim nechutná maso nebo dočasně nemají chuť k jídlu. Za nějakou dobu se vše upraví. Dětem se musejí podávat rozmanitá jídla s různou chutí, konzistencí a teplotou. Dlouhodobé podávání stravy v kašovité formě vede k situacím, kdy dítě odmítá kousat.
V širším slova smyslu je to období, kdy dítě z kojenecké výživy přechází na způsob stravování dospělých a začíná si vytvářet vztah k potravinám a jídlu a začíná si osvojovat stravovací zvyklosti. Specifických doporučení ubývá a strava se přibližuje stravě zbytku rodiny. Proto je vhodné dbát na dodržování zásad zdravé výživy i kultury stolování. Asi nejvíce se odráží na utváření nutričních zvyklostí životní styl rodiny.
4. Příjem nejen základních živin
Z nutričního hlediska to znamená, že se mění zastoupení základních živin (bílkovin, tuků, sacharidů) podílejících se na celkovém energetickém příjmu. Především dochází ke snížení procentuálního zastoupení tuků od výživy výlučným kojením, kdy tuky tvořily 50% z celkového energetického příjmu až na hodnotu 30% na celkovém energetickém příjmu jako ve stravě dospělých, a to nejdříve po skončení druhého roku věku. Tuky a hlavně obsah polynenasycených mastných kyselin ve stravě jsou velmi důležité pro dozrávání mozkových struktur.
U dítěte ubývá tělesného tuku a začíná se utvářet větší množství svaloviny, proto narůstá nárok na potřebu bílkovin
ve vztahu na kilogram tělesné hmotnosti (2 g bílkovin), ale ne méně než 10% na celkovém energetickém příjmu. Kvalitní strava by měla obsahovat dostatečné množství vitaminů, minerálních látek a stopových prvků a to zejména vápník, fosfor, železo, zinek, jód, fluor.
5. Pravidelný režim je základ
Základem správného stravovacího chování by mělo být vytvoření pravidelného režimu. Počátky můžeme stavět už při přechodu dítěte na pevnou stravu v prvním roce života. Rytmičnost v přísunu živin a energie je pro organismus výhodná, ekonomizuje a harmonizuje jeho činnost. Dítě se od nejmladšího věku učí, že život má svá pevná pravidla. Jak dítě roste, začleňuje se do zvyklostí jídelního rytmu.
Dávkování a počet jídel vychází z poznatků fyziologie trávení, tradic a ekonomických podmínek rodiny. Pravidelnost v jídle v rámci 24 hodin by měla být jedním ze základů zdravého životního stylu, která se pak přenáší i do rytmu ostatních denních činností. Způsob výživy rodiny se řídí podle přesných pravidel.
Denní režim složený z pěti dávek (snídaně 20%, přesnídávka 5%, oběd 40%, svačina 5%, večeře 30%) přizpůsobujeme stravování celé rodiny při současném respektování specifik batolete.
6. Energetický model celodenního jídelního talíře
Z důvodu obsahu malého žaludku a střídavé chuti k jídlu by dítě mělo jíst v menších dávkách. Jídlo by nemělo být příliš teplé, vhodné je podávat jednotlivé součásti pokrmů samostatně, nemíchat je dohromady. Dětem mohou vadit nejrůznější pachy např. rozvařená zelenina, luštěniny, maso, ryby aj. Nezapomínáme na to, že velký význam při příjmu stravy mají i ostatní smysly nejenom chuť (vůně, vzhled, klidné prostředí).
1. Snídaně
Snídaně by měla tvořit 20 % z celkového energetického příjmu během dne
Inzerce
200 ml mléko (UMV) 3,5 %
40 g chléb
10 g rostl. máslo
30 g paprika
20 - 30 g bílkovinné potraviny
2. Přesnídávka
Přesnídávka by měla tvořit 5 % z celkového energetického příjmu během dne
60 g ovoce - broskev
3. Oběd
Oběd by měl tvořit 40 % z celkového energetického příjmu během dne
Inzerce
polévka zeleninová s obilovinou
50 g pečené kuře
80 g brambor (jiný příkrm)
50 g zeleninový salát
5 g rostlinný olej
4. Svačina
Svačina by měla tvořit 5 % z celkového energetického příjmu během dne
100 ml bílý jogurt
1/2 rohlík
30 g ovoce
5. Večeře
Večeře by měla tvořit 30 % z celkového energetického příjmu během dne
Inzerce
200 ml rýžová kaše (3,5 %)
50 g jablko
7. Vyvážená strava
Pestrá a vyvážená strava nám zajišťuje doporučený poměr základních živin, vitamínů a minerálních látek, proto při skladbě jídelního lístku využíváme potraviny z každé potravinové skupiny. Z počátku druhého roku věku tvoří základ stravy mléko a mléčné výrobky a postupně se základem jídelního lístku stávají obiloviny, mlýnské a pekárenské výrobky, které poskytují nejvíce energie. Podle doporučení SZO by mateřské mléko mělo být nedílnou součástí ve stravě dítěte do dvou let. Pokud není dítě kojeno, využíváme umělé mléko a postupně začínáme zařazovat pasterizované mléko – ne odtučněné a další mléčné výrobky.
Potravina
Počet porcí potraviny
za den
Ukázka jedné porce
Mléko 3,5 %
Mléčné výrobky
3 - 4
120 - 150 ml mléka
100 ml jogurtu
20 - 30 g tvarohu
20 - 30 g tvrdého sýru
Pečivo
Obiloviny
Příkrmy
2 - 3
1/2 (30 g) krajíce chleba
1/2 rohlíku
60 - 70 g vařené rýže
60 - 70 g vařených těstovin
80 g brambor
40 - 50 g vařených luštěnin
2 knedlíky
Ovoce
Vysoký obsah
vitamínu C
Obsah beta
karotenu
2
50 g
100 ml ovocné šťávy
černý rybíz, červený rybíz, jahody,
kiwi, citrusové plody
broskev, meruňka, mango,
ovocné džusy
Sladkosti podáváme dítěti pouze výjimečně a vždy hledáme náhradní řešení. Tím může být čerstvé či sušené ovoce. Čím později se dítě naučí jíst a pít sladké potraviny a nápoje, tím lépe.
8. Maso, tuky, zelenina
Ovoce a zelenina se pro svůj zdroj vlákniny, vitamínů a minerálních látek stává automatickou součástí jídelníčku. Dbáme na příjem listové zeleniny, zeleniny a ovoce s vysokým obsahem vitamínu C a žluté a oranžové zeleninu a ovoce pro obsah beta karotenu. Upřednostňujeme je v syrovém stavu nebo připravené vhodnou technologickou úpravou (vaření a dušení v páře).
Maso je zdrojem plnohodnotných bílkovin a také potřebného železa. Rybí maso by se mělo stát součástí jídelníčku nejenom pro svůj obsah jódu, ale i nenasycené mastné kyseliny, a to alespoň dvakrát do týdne.
Zařazujeme také luštěniny, zpočátku dáváme přednost méně nadýmavým druhům (červená čočka, fazole mungo, fazole adzuki) nebo je připravíme vhodnou technologickou úpravou.
Z tuků dáváme přednost tukům rostlinným před živočišnými. Důležitým zdrojem jsou i ořechy a semena, vždy máme na zřeteli, v jaké formě je dětem podáváme z důvodu nebezpečí vdechnutí. Lze je podat nastrouhané do salátů či při přípravě moučníků. Rozpuštěné čerstvé máslo je v doporučené dávce vhodné podat pro svůj obsah vit. A.
Inzerce
9. Pitný režim aneb kolik toho musí děti za den vypít?
Součástí stravovacího režimu je i režim pitný. Denní doporučená potřeba se pohybuje kolem 1200 – 1500 - 1800ml, s věkem stoupá. Malé dítě si většinou samo neřekne a je dobré mu ho nabízet. U dítěte je důležitou součástí i mléko, vhodnými nápoji jsou voda, ovocné čaje, zeleninové šťávy, ředěný džus. Batolatům se doporučuje podávat maximálně 150 - 250 ml džusu pro obsah velkého množství cukru.
Inzerce
10. Příprava jídel
Technologická příprava jídla pro batolata by měla respektovat zásady správné výživy a přírodní úpravy. Používáme kvalitní tuky, nepřepálené a přidáváme je až do hotového pokrmu. Při přípravě polévek nepoužíváme vývary z kostí. Připravujeme polévky z kvalitních potravin – ze zeleniny, masa, luštěnin husté či řídké konzistence. Můžeme zahustit moukou – škrobovou, pšeničnou, sójovou, kukuřičnou.
Vhodné technologické přípravy jsou vaření, vaření v páře, dušení a pečení, smažená jídla nedoporučujeme. K dochucování pokrmů používáme zelené natě, kmín, majoránku, bazalku, koriandr. Při vhodné kombinaci použitých potravin a technologické úpravy není nutné pokrmy dosolovat nebo použijeme velmi malé množství soli.
11. A na závěr…
Ve stravě takto malých dětí bychom se měli vyvarovat přípravě exotických a kořeněných jídel, konzumaci uzenin, velkého množství sladkostí a čokolád a sladkých a sycených nápojů CO2.
DÍTĚ JÍ PRO SVOJI RADOST, NIKOLIV PRO RADOST DOSPĚLÝCH
Mateřské mléko, podobně jako krev, patří k těm vzácným tekutinám, které dovedou pomoci zachránit lidské životy. Většina maminek má mateřského mléka pro své miminko dostatek, ale co dělat, když to tak není, nebo nemohou z nějakého důvodu kojit. Je možné využít mléčné banky, které od matek dárkyň sbírají mateřské mléko, aby bylo následně podáno potřebným novorozencům. Kdo se může dárkyní mateřského mléka stát?
Počasí často určuje náplň dne většiny z nás. Když venku svítí sluníčko, máme pocit, že toho musíme tolik stihnout. Procházka v parku, návštěva kamarádů, do toho nějaký ten kroužek a čas na hraní. Doma uklidit, zorganizovat členy domácnosti, uvařit oběd a připravit svačinky. Navíc o čas na zdravé jídlo a rituály s ním spojené nechce žádná máma svoje miminko ošidit. Ideální by bylo natáhnout náš den o dalších dvanáct hodin.
Po úspěchu antikolikové láhve ZeroZero Suavinex rozšiřuje svůj sortiment uvedením novorozeneckého dudlíku ZeroZero. Touto inovací Suavinex posiluje svůj závazek respektovat rodičovství.
Asi nikdo se nedovede vcítit do miminka, jehož bříško zrovna trápí kolika – nemůže vám to říct, ani ukázat, co ho bolí a proč. Ale maminky už tyto „prdíky“ rozpoznají a navíc mohou pořídit kojenecké láhve, které tyto problémy minimalizují.
Růst dítěte v předškolním věku. Budování správných stravovacích návyků. Potřeba vyvážené a pestré stravy. Tuky, bílkoviny, sacharidy a vitamíny v dětské stravě. Co by tedy v jídelníčku předškoláka nemělo chybět? Ovoce a zelenina, maso, mléčné výrobky, luštěniny. Pitný režim. Příprava jídel.
Jaký mléčný přípravek pro své dítě zvolit? Co budete potřebovat k přípravě mléka? Jak pomůcky sterilizovat? Jak dokrmovat? Jak postupovat na cestách? Kdy zavádět nemléčné příkrmy?
Vitamíny od Vitaminátoru
Měla jsem obrovský problém dostat do syna ovoce a zeleninu v jakékoliv podobě. Přesnídávky a šťávy Vitaminátor mi problém vyřešily. Vhodné pro děti 6+.. DOPORUČUJI! :)
Hami mlicko otestované
Přidávám se s recenzi na Hami mlicko 6+ se kterým jsme moc spokojeni! Synovi chutná, bříško ho neboli a uplne senzačně se připravuje! Moc doporučuji!!!
Hami, to je mňami
Ahoj,jsem ambasadorkou značky Hami. Zkouším všechny jejich kaše a příkrmy a jsou naprosto skvělé, teď testuju Hami mléko 2, které jsem v rámci ambasadorského programu dostala zdarma a je skvělé. Krásně se rozpouští,nedělá žádné hrudky,sice trošku pění,ale to je jen kosmetická vada, výborně chutná...no prostě hodně muziky za slušné peníze. Určitě u něj zůstaneme a vám všem jej taky doporučuji pro miminka :-).
Hami, to nejlepší ham pro Vaše dítě
Dobrý den maminky,
Jsem ambasadorkou značky Hami. Dostala jsem mléko Hami od ukončeného 6. měsíce,
a musím říct, že vřele doporučuji. Jsem s ním naprosto spokojená, co já, ale Vendulka je naprosto spokojená, má spokojené bříško.
Mlíčko nám naprosto vyhovuje, je lépe rozpustné a velmi dobře chutná. Obsahuje OptiNutri, a vitáminy a minerály,pro správný růst a vývoj dítěte.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jak je to s banány. Mám ročního chlapečka a on je má moc rád. Neobsahují moc cukru ? je to totiž naše nejčastěji podávané ovoce, dávám mu ho téměř každý den...
výživa
Prosím o údaje objemu žaludku 1,5 roku - 2 roky starého dítěte. Myslím, že má vytahaný žaludek a stále je více a více při chuti i hodinu po jídle. Snažím se dodržovat alespoň 2-hodinové pauzy mezi jídly ale často se nedaří. Hodinu po vydatné snídani chce svačinu a hned jak se po obědě probudí a otevře oči, řekne "HAM, HAM". Dělá starost její vyvalené břicho, začína se prohýbat v bederní části zad, čímž se jí mění chůze i celkový postoj těla.Nechci aby měla v budoucnu bolesti páteře a potíže s pohybovým systémem.
Jak získat kontrolu nad množstvím jídla a přitom dceru nutričně neohrozit? Nechci jí trápit hlady. Děkuji
Dobrý den, můj syn (18 měsíců), od mala upřednostňuje z bílého pečiva hlavně rohlíky, chleba mi odmítá jíst. Četla jsem tady v doporučeních, že rohlíky jsou "horší" než chleba. Já jsem myslela, že rozdíl není, když je oboje bílé pečivo. Nevadí tedy, že rohlíky snídá téměř denně? Nebo můžu zkusit střídat např. s celozrnným pečivem? Někde jsem četla, že ale toto nedoporučují malým dětem. Děkuju za odpověď.
Dobrý den,
v dětské (batolecí) výživě upřednostňujeme pečivo s nižším obsahem vlákniny, tedy pečivo z bílé (nízkovymleté) mouky pro její lepší stravitelnost. Postupně je do stravy vhodné zařazovat i další druhy pečiva, chleba včetně pečiva celozrnného. Rozdíl mezi přípravou rohlíků a chleba je v použití jiného (tmavého) typu bílé mouky. Mouka využívaná k pečení chleba je přece jenom biologicky hodnotnější. Nevadí tedy, že nabízíte synovi rohlíky. Doporučuji ale postupně s věkem zařazovat dalamánky, grahamové rohlíky, pečivo pšenično-žitné, špaldové, žitno-pšeničné a nakonec i celozrnné typy pečiva. Takové pečivo by mělo být základem už školního dítěte.
Vypočtěte si v naší těhotenské kalkulačce, kdy Vás čekají ultrazvuky, kdy obdržíte těhotenskou průkazku, kdy se podrobíte triple testu, kdy se vyšetřuje streptokok, kdy se provádí amniocentéza, kdy byste si měla nachystat věci do porodnice, kdy nastupujete mateřskou dovolenou.
Kategorie BMI jsou zjednodušeným modelem, které nám pomáhají se zorientovat v naší tělesné hmotnosti.
Body Mass Index (BMI) udává méně přesné údaje zejména u dětí, starších lidí a aktivních sportovců. Přesnější posouzení tělesné váhy než kalkulačka BMI může provést odborník, který zahrne i další parametry: např. pohlaví, věk, objem svalů, typ postavy a celkový životní styl.
Ucelená vzdělávací sada knížek pro děti a mladistvé zaměřená na zdravý životní styl. Psána odborníky. Testována na vlastních dětech :-)!
Knihy pro dospělé: Zdravé těhotenství a Žena po 40
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze
návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
V pořádkuDalší informace
Související články
Vitamíny a minerály v dětské stravě
Proč jsou důležité vitamíny a minerální látky? Jak zajistit dostatek vitamínů a minerálních látek ve výživě dítěte? Zdroje vitamínů a minerální látky
Máte nadbytek mateřského mléka? Pomozte prostřednictvím mléčných bank miminkům s nedostatkem!
Mateřské mléko, podobně jako krev, patří k těm vzácným tekutinám, které dovedou pomoci zachránit lidské životy. Většina maminek má mateřského mléka pro své miminko dostatek, ale co dělat, když to tak není, nebo nemohou z nějakého důvodu kojit. Je možné využít mléčné banky, které od matek dárkyň sbírají mateřské mléko, aby bylo následně podáno potřebným novorozencům. Kdo se může dárkyní mateřského mléka stát?
Nová řada kaší Hami jako zasloužená odměna po nabitém dni
Počasí často určuje náplň dne většiny z nás. Když venku svítí sluníčko, máme pocit, že toho musíme tolik stihnout. Procházka v parku, návštěva kamarádů, do toho nějaký ten kroužek a čas na hraní. Doma uklidit, zorganizovat členy domácnosti, uvařit oběd a připravit svačinky. Navíc o čas na zdravé jídlo a rituály s ním spojené nechce žádná máma svoje miminko ošidit. Ideální by bylo natáhnout náš den o dalších dvanáct hodin.
Pitný režim dítěte
Jaká je důležitost pitného režimu u dětí? Jaké zvolit nápoje pro kojence? Jaká je potřeba tekutin batolete, předškoláka, školáka?
Suavinex rozšiřuje sortiment Zero Zero
Po úspěchu antikolikové láhve ZeroZero Suavinex rozšiřuje svůj sortiment uvedením novorozeneckého dudlíku ZeroZero. Touto inovací Suavinex posiluje svůj závazek respektovat rodičovství.
Kojenecká lahvička HABERMAN pomůže s kolikou
Asi nikdo se nedovede vcítit do miminka, jehož bříško zrovna trápí kolika – nemůže vám to říct, ani ukázat, co ho bolí a proč. Ale maminky už tyto „prdíky“ rozpoznají a navíc mohou pořídit kojenecké láhve, které tyto problémy minimalizují.
Výživa 3 - 6 let
Růst dítěte v předškolním věku. Budování správných stravovacích návyků. Potřeba vyvážené a pestré stravy. Tuky, bílkoviny, sacharidy a vitamíny v dětské stravě. Co by tedy v jídelníčku předškoláka nemělo chybět? Ovoce a zelenina, maso, mléčné výrobky, luštěniny. Pitný režim. Příprava jídel.
Mléčná výživa nekojeného, dokrm kojeného dítěte
Jaký mléčný přípravek pro své dítě zvolit? Co budete potřebovat k přípravě mléka? Jak pomůcky sterilizovat? Jak dokrmovat? Jak postupovat na cestách? Kdy zavádět nemléčné příkrmy?
Prebiotika a probiotika
Co jsou to prebiotika? Co jsou to probiotika? Co jsou to symbiotika?
Stolování
Jaké jsou zásady správného stolování?
Zdravá výživa
Příkrmy - zavádění, recepty
Kojení, odstříkávání, uchovávání mléka
Doplňky stravy, sladidla