Dokrm kojence odstříkaným mlékem

Sání z prsu je pro dítě velká fyzická námaha. Některé drobnější děti (nebo děti se srdeční vadou) se tak unaví, že nikdy nevypijí potřebnou dávku, potom jsou neklidné a plačtivé, jindy naopak nápadně spavé a na váze přibírají velmi málo. V těchto případech je vhodné po kojení mléko odstříkat do malé vyvařené misky a dítě po lžičkách odstříkaným mlékem dokrmit. 1 čajová lžička má objem 4 ml, takže 5 lžiček je 20 ml, což většinou k dokrmení stačí. Pro dítě to není fyzická námaha a navíc nespolyká vzduch. Některé maminky si v prvních dvou týdnech po porodu mnohdy neví rady, zda jejich děťátko vypije dostatečné množství, jsou nejisté, zvláště když dítě často pláče. A k tomu jim radí všechno možné a nemožné babičky, sousedky či kamarádky a matčina nejistota se stále zvyšuje. Malý tvoreček vycítí nejistotu matky a celá situace se jenom zhoršuje a často bývá příčinou snížené tvorby mléka. Náprava je velmi jednoduchá - obrátit se na ošetřujícího dětského lékaře, který zvolí optimální postup.

Ten většinou spočívá v tom, že se dítě zváží před a po kojení, aniž se přebalí a rozdíl ve váze je množství mléka, které dítě vypilo. Dnes není problém opatřit si kojeneckou váhu - lze ji zapůjčit nebo koupit. Podle množství vypitého mléka se dítě dokrmí odstříkaným mateřským mlékem, popřípadě lékař doporučí dokrmit dítě náhradním mlékem. Jakmile se zklidní dítě a jeho přírůstek na váze bude přiměřený, zklidní se i maminka. Tvorba mléka se obnoví, takže dokrm náhradním mlékem většinou již není zapotřebí.

garant: prof. MUDr. Hana Hrstková, CSc.

Autor: MUDr. Květoslava Ludvíkovská
Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Autor: MUDr. Květoslava Ludvíkovská
Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek

Související témata

Komerční sdělení

Související články

Dokrm kojence odstříkaným mlékem - diskuze

Poradna

Dobrý den, synovi jsou 4 týdny, je plně kojený. Dnes jsem s ním byla na kontrole a doktor mu naměřil zvýšený bilirubin (120), před 14 dny mu naměřil 98. A doporučil na dva dny přestat kojit a podávat UM. Abych pravdu řekla, moc se mi do toho nechce. Mám strach, že i když budu mléko odsávat, tak se malý pak nebude chtít přisát a bude už jen vyžadovat UM. Jestli tedy vůbec UM přijme. Mám poslechnout a podat UM? Má naměřené hodnoty bilirubinu tak závažné?
Předem moc děkuji za odpověď.

V tomto případě je velmi vhodné vysadit kojení, jakmile se stav stabilizuje, může se kojit dál..

MUDr. Ludmila Vomelová | Babyonline | 01.11.2017, 09:17
Položit dotaz Všechny dotazy a odpovědi
Zavřít reklamu
Inzerce