banner

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda je vhodné jíst bílé pečivo každý den, popřípadě v jakém poměru by mělo být zařazené v jídelníčku s celozrnným pečivem?

Odpověď Mgr. Jana Eliášová, nutriční terapeutka:

Dobrý den, obecně je doporučována záměna bílého pečiva za celozrnné. Důvodem je především vyšší biologická hodnota (obsah vitamínů skupiny B, minerálních látek a především vlákniny). Bílé pečivo je pečeno z nízkovymleté  mouky, která je zbavena obalových vrstev. Je tedy zdrojem tzv. prázdné energie. Doporučení zařazovat celozrnné výrobky se netýká pouze pečiva, ale i ostatních mlýnských a pekárenských výrobků – těstovin, kuskusu, mouky na domácí pečení atd. Za vhodné bych považovala mít minimálně 50 % celozrnných výrobků z celkového množství týdenním (denním) jídelníčku. Na druhou stranu bych bílé pečivo striktně nezatracovala. Situace spojené s léčbou některých onemocnění vyžadujících dietní úpravy naopak omezují příjem celozrnných výrobků a základem jsou výrobky z bílé mouky.

Sdílejte stránku

Předchozí článek:

Přibývání na váze po 40

Následující článek:

Celozrnné pečivo

Poradna

Dobrý den paní doktorko. Jsem 10 týdnů a 6 dní těhotná. Posílám foto z ultrazvuku a mohla byste mi prosím určit, kde leží hematom? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, hematom se pravděpodobně nachází na levé straně od plodu, více Vám řekne Váš gynekolog, který Vám vyšetření prováděl a zná i Vaši kliniku, nicméně doporučuji teď klidovější režim - nesportovat, bez pohlavního styku, ideálně užívat progesteron. 

Vybraná anketa

Souhlasíte s omezením odkladů za současného zrušení přípravných tříd?

17 %
5 hlasů

76 %
22 hlasů

7 %
2 hlasy

Celkem hlasovalo 29 unikátních návštěvníků

Diskuze 0