Vhodnost bílého pečiva
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda je vhodné jíst bílé pečivo každý den, popřípadě v jakém poměru by mělo být zařazené v jídelníčku s celozrnným pečivem?
Odpověď Mgr. Jana Eliášová, nutriční terapeutka:
Dobrý den, obecně je doporučována záměna bílého pečiva za celozrnné. Důvodem je především vyšší biologická hodnota (obsah vitamínů skupiny B, minerálních látek a především vlákniny). Bílé pečivo je pečeno z nízkovymleté mouky, která je zbavena obalových vrstev. Je tedy zdrojem tzv. prázdné energie. Doporučení zařazovat celozrnné výrobky se netýká pouze pečiva, ale i ostatních mlýnských a pekárenských výrobků – těstovin, kuskusu, mouky na domácí pečení atd. Za vhodné bych považovala mít minimálně 50 % celozrnných výrobků z celkového množství týdenním (denním) jídelníčku. Na druhou stranu bych bílé pečivo striktně nezatracovala. Situace spojené s léčbou některých onemocnění vyžadujících dietní úpravy naopak omezují příjem celozrnných výrobků a základem jsou výrobky z bílé mouky.
Předchozí článek:
Přibývání na váze po 40
Následující článek:
Celozrnné pečivo
Související články
Aktuální soutěže
Aktuální testování
Těhotenská kalkulačka
Vypočtěte si v naší těhotenské kalkulačce, kdy Vás čekají ultrazvuky, kdy obdržíte těhotenskou průkazku, kdy se podrobíte triple testu, kdy se vyšetřuje streptokok, kdy se provádí amniocentéza, kdy byste si měla nachystat věci do porodnice, kdy nastupujete mateřskou dovolenou.
TĚHOTENSKÉ E‑MAILY
Zaregistrujte se na Babyonline.cz, uveďte termín porodu a každý týden vám automaticky přijde e-mail s informacemi o vašem těhotenství týden po týdnu a vývoji miminka!