banner

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda je vhodné jíst bílé pečivo každý den, popřípadě v jakém poměru by mělo být zařazené v jídelníčku s celozrnným pečivem?

Odpověď Mgr. Jana Eliášová, nutriční terapeutka:

Dobrý den, obecně je doporučována záměna bílého pečiva za celozrnné. Důvodem je především vyšší biologická hodnota (obsah vitamínů skupiny B, minerálních látek a především vlákniny). Bílé pečivo je pečeno z nízkovymleté  mouky, která je zbavena obalových vrstev. Je tedy zdrojem tzv. prázdné energie. Doporučení zařazovat celozrnné výrobky se netýká pouze pečiva, ale i ostatních mlýnských a pekárenských výrobků – těstovin, kuskusu, mouky na domácí pečení atd. Za vhodné bych považovala mít minimálně 50 % celozrnných výrobků z celkového množství týdenním (denním) jídelníčku. Na druhou stranu bych bílé pečivo striktně nezatracovala. Situace spojené s léčbou některých onemocnění vyžadujících dietní úpravy naopak omezují příjem celozrnných výrobků a základem jsou výrobky z bílé mouky.

Sdílejte stránku

Předchozí článek:

Přibývání na váze po 40

Následující článek:

Celozrnné pečivo

Poradna

Dobry den, rada by som sa opytala, aka je ochrana dietatka po 2. ockovani infanrix hexa. Dcerka ma dostat 3. davku o mesiac (po 8 mesiacoch po 2. davke), ale vcera si oskrela prstek na strku na ceste, byvame na dedine... Ranu som samozrejme ocistila a vydenzifikovala peroxidom. Hrozi dcerke nakaza tetanom?

Dobrý den, 

ochrana po 2. dávce je již úplná, 3. dávka je posilovací, aby ochrana vydržela do dalšího očkování – tj. do 5 let věku dítěte.

Vybraná anketa

Souhlasíte s omezením odkladů za současného zrušení přípravných tříd?

23 %
15 hlasů

72 %
47 hlasů

5 %
3 hlasy

Celkem hlasovalo 65 unikátních návštěvníků

Diskuze 0