banner

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda je vhodné jíst bílé pečivo každý den, popřípadě v jakém poměru by mělo být zařazené v jídelníčku s celozrnným pečivem?

Odpověď Mgr. Jana Eliášová, nutriční terapeutka:

Dobrý den, obecně je doporučována záměna bílého pečiva za celozrnné. Důvodem je především vyšší biologická hodnota (obsah vitamínů skupiny B, minerálních látek a především vlákniny). Bílé pečivo je pečeno z nízkovymleté  mouky, která je zbavena obalových vrstev. Je tedy zdrojem tzv. prázdné energie. Doporučení zařazovat celozrnné výrobky se netýká pouze pečiva, ale i ostatních mlýnských a pekárenských výrobků – těstovin, kuskusu, mouky na domácí pečení atd. Za vhodné bych považovala mít minimálně 50 % celozrnných výrobků z celkového množství týdenním (denním) jídelníčku. Na druhou stranu bych bílé pečivo striktně nezatracovala. Situace spojené s léčbou některých onemocnění vyžadujících dietní úpravy naopak omezují příjem celozrnných výrobků a základem jsou výrobky z bílé mouky.

Sdílejte stránku

Předchozí článek:

Přibývání na váze po 40

Následující článek:

Celozrnné pečivo

Poradna

Bartholiniho zlaza
avatar Tutus 09. 06. 2025

Dobry den. Jiz 3x jsem podstoupila operaci zanetu Bartholiniho zlazy. Leva strana po druhe operaci je uz uplne v poradku, na prave strane citim mirne zdureni, ktere neboli a asi 3 roky je beze zmen. Kazdopadne uz to znam dobre a vim, ze se to muze zmenit ze dne na den. Doporucila byste mi vyoperovani teto zlazy, abych predesla komplikavim? V zanicenem stavu, jestli si dobre vzpominam, se tato operace neda provest. Dekuji, s pozdravem Linda 46 let

Dobrý den,

ano, máte pravdu, operace se provádí ve fázi, kdy není zánět apod., v případě abscesu se provádí pouze incize a výplachy.

Štítky:

Vybraná anketa

Souhlasíte s omezením odkladů za současného zrušení přípravných tříd?

18 %
3 hlasy

82 %
14 hlasů

0 %
0 hlasů

Celkem hlasovalo 17 unikátních návštěvníků

Diskuze 0