banner

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli používám při vaření tuky správně. Polévka - řepkový, pak např. lososa opeču na olivovém. Je vhodné střídat. K jakému jídlo se který olej více hodí? Děkuji.

Odpověď Mgr. Jana Eliášová, nutriční terapeutka:

Nevidím v používání olejů, které uvádíte,  problém. Jen upřesním, že ten olivový by neměl být extra virgin (za studena lisovaný pouze mechanickými postupy), protože obsah biologicky hodnotných látek (antioxidanty - fenolové kyseliny, vitamíny A, D, E. K, rostlinné steroly, nenasycené mastné kyseliny), pro který je ceněn, tepelnou úpravou oleje klesá. Tím je negativně ovlivněna kvalita oleje. Takový použijte do salátu. K přípravě lososa vyberte olivový olej určený k tepelné úpravě, který má vyšší bod zakouření a ke znehodnocení oleje dochází při vyšších teplotách.  Na olejích je tato informace uvedena. Pokud ne, nekupujte a vyberte jiný. Z pohledu nutričního složení jsou oba uvedené oleje řazeny mezi nejvyšší kvalitu.

Sdílejte stránku