banner

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli používám při vaření tuky správně. Polévka - řepkový, pak např. lososa opeču na olivovém. Je vhodné střídat. K jakému jídlo se který olej více hodí? Děkuji.

Odpověď Mgr. Jana Eliášová, nutriční terapeutka:

Nevidím v používání olejů, které uvádíte,  problém. Jen upřesním, že ten olivový by neměl být extra virgin (za studena lisovaný pouze mechanickými postupy), protože obsah biologicky hodnotných látek (antioxidanty - fenolové kyseliny, vitamíny A, D, E. K, rostlinné steroly, nenasycené mastné kyseliny), pro který je ceněn, tepelnou úpravou oleje klesá. Tím je negativně ovlivněna kvalita oleje. Takový použijte do salátu. K přípravě lososa vyberte olivový olej určený k tepelné úpravě, který má vyšší bod zakouření a ke znehodnocení oleje dochází při vyšších teplotách.  Na olejích je tato informace uvedena. Pokud ne, nekupujte a vyberte jiný. Z pohledu nutričního složení jsou oba uvedené oleje řazeny mezi nejvyšší kvalitu.

Sdílejte stránku

Vybraná anketa

Bylo vaše dítě očkováno proti pneumokokům? Jakou vakcínou?

17 %
11 hlasů

0 %
0 hlasů

8 %
5 hlasů

58 %
38 hlasů

18 %
12 hlasů

Celkem hlasovalo 66 unikátních návštěvníků

Diskuze 0