Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli používám při vaření tuky správně. Polévka - řepkový, pak např. lososa opeču na olivovém. Je vhodné střídat. K jakému jídlo se který olej více hodí? Děkuji.
Odpověď Mgr. Jana Eliášová, nutriční terapeutka:
Nevidím v používání olejů, které uvádíte, problém. Jen upřesním, že ten olivový by neměl být extra virgin (za studena lisovaný pouze mechanickými postupy), protože obsah biologicky hodnotných látek (antioxidanty - fenolové kyseliny, vitamíny A, D, E. K, rostlinné steroly, nenasycené mastné kyseliny), pro který je ceněn, tepelnou úpravou oleje klesá. Tím je negativně ovlivněna kvalita oleje. Takový použijte do salátu. K přípravě lososa vyberte olivový olej určený k tepelné úpravě, který má vyšší bod zakouření a ke znehodnocení oleje dochází při vyšších teplotách. Na olejích je tato informace uvedena. Pokud ne, nekupujte a vyberte jiný. Z pohledu nutričního složení jsou oba uvedené oleje řazeny mezi nejvyšší kvalitu.
Předchozí článek:
Řepkový olej, tuky během dne
Následující článek:
Jak vysportovat sladkosti - čokoládu, velikost porcí
Obsah článku
Související články
Aktuální soutěže
Aktuální testování
Těhotenská kalkulačka
Vypočtěte si v naší těhotenské kalkulačce, kdy Vás čekají ultrazvuky, kdy obdržíte těhotenskou průkazku, kdy se podrobíte triple testu, kdy se vyšetřuje streptokok, kdy se provádí amniocentéza, kdy byste si měla nachystat věci do porodnice, kdy nastupujete mateřskou dovolenou.
TĚHOTENSKÉ E‑MAILY
Zaregistrujte se na Babyonline.cz, uveďte termín porodu a každý týden vám automaticky přijde e-mail s informacemi o vašem těhotenství týden po týdnu a vývoji miminka!