Inzerce
Inzerce
Inzerce

Šestinedělí, po porodu

Položit dotaz

Po šestinedělí

| 989898 | 26.04.2020, 20:57

Dobrý den, chtěla bych se vás zeptat , jsem už 3 měsíce po porodu, když jsem navštívila mého gynekologa po šestinedělí udělal mi ultrazvuk a řekl ať eště přijdu po první MS, ta trvala 5 dní a následně jsem šla na další prohlídku a pan doktor mi řekl že tam něco je že s MS neodeslo to co mělo, následně mi dali injekci do boku aby sem začala znovu krvácet vůbec tomu nerozumím mám hrozný strach abych nemusela na nějaký zákrok po injekci jsem už 3 den a stále nic , co to může být eště nejaky zbytek po porodu?? Mohl by mi pomoct i bylinný čaj Kontryhel? Prý je výborný i na do čištění dělohy, jinak nemám bolesti, teploty, není 3 měsíce už dlouhá doba aby mi něco mohlo zůstat v děloze eště? Je to běžné? Opravdu se chci vyhnout nějakým zákrokům, kdyz se do 10 dnů nedostaví krvácení jaký je další postup popřípadě??? Děkuji moc nemám žádné zkušenosti pekny den

Dobrý den, může se se stát, že po porodu zůstanou v děloze ještě nějaké krevní sraženiny, popřípadě zbytky plodových obalů nebo placenty (možno i několik měsíců po porodu). Nelze posoudit, co Váš gynekolog na ultrazvuku přesněji viděl. Jednou z možností, jak děloze pomoci vyprázdnit obsah, který do ni "nepatří", je aplikace injekce do svalu, obsahující látku, která má za úkol dělohu ještě více zavinout, aby tímto vytlačila svůj obsah ven. Někdy se může stát, že přebytečný obsah v děloze se zanítí, jsou teploty, horečky, únava, zánět se může z dělohy šířit dále, v tom případě je vhodnější dělohu vyčistit (v celkové narkóze). Tento zákrok se dále také dělá preventivně, aby právě k těmto komplikacím nedošlo. Rozhodnutí, zda zákrok provést, je vždy velice individuální a vždy záleží na konkrétním případu. Často si také příroda poradí sama a děloha se vyčistí i bez pomoci. Jsou i případy, kdy v děloze zbyl po porodu např. menší kousek placenty a maminka nemá žádné potíže, zákrok se neprovede. Postupem času se tento obsah v děloze vstřebá. Bylinné čaje určitě popíjet můžete. Uvidíte na příští kontrole, je potřeba vždy sečíst více faktorů dohromady, aby bylo možné provést co nejvhodnější řešení. Hezký den.

MUDr. Andrea Liszková | Babyonline | 29.04.2020, 08:00

MS po porodu

| Zanouss | 21.04.2020, 07:44

Dobrý den. Dne 8.2. tohoto roku jsem v 36tt porodila andílka :'(. Abrupce placenty s centrálním hematomem. Vzhledem k okolnostem s CoVid-19 jsem neprodělala kontrolu po šestinedělí. První MS se dostavila přesně jak měla, trvala sice déle, ale s tím jsem počítala. Jen nyní druhá menstruace už má týden zpoždění. Těhotenské testy vychází negativně :(. Nemůže se mnou být něco špatně? Přála bych si co nejdřív znovu otěhotnět, ale teď se bojím, že je něco špatně :'( na kontrolu k lékaři jsem objednaná 11.5. dřívější termín mi dát nemohou. Děkuji za odpověď :(

Dobrý den, pokud jste měla abrupci placenty, předpokládám, že se provedl císařský řez. Po císařském řezu se doporučuje minimálně 1 rok (některé zdroje doporučují až 2 roky) počkat, než znova otěhotníte. Aby se jizva na děloze řádně zahojila. První menstruační cykly po porodu mohou být nepravidelné. Pokud jste měla negativní těhotenský test, vyčkejte na Vaši objednanou kontrolu. Hezký den.

MUDr. Andrea Liszková | Babyonline | 22.04.2020, 07:58

Poporodní diastáza

| ivanka009 | 14.04.2020, 21:39

Dobrý den paní doktorko,předem se omlouvám za můj dotaz, který se týká poporodní diastázy,ale bohužel zde není jiná příslušná poradna.Nyní jsem 1,5 roku po porodu a začala jsem cvičit až více jak rok od porodu.Byla jsem u fyzioterapeutky,která mi ukázala cviky a také mi řekla, že ji přijde,že mám začínající kýlu (nejspíš měla na mysli pupeční), což mě trochu vyděsilo.Mám vystouplejší pupík než před porodem,ale v těhotenství jsem kýlu neměla,ani žádné jiné problémy,rodila jsem přirozeně,také bez komplikací.Nyní pravidelně cvičím už více jak 3 měsíce a vidím výrazné zlepšení, zmenšil se rozestup,trápí mě jen ten vystouplý pupík.Doporučila byste mi raději zajít si s tím k lékaři, aby posoudil zda kýlu mám nebo ne?Nebo to mám nechat být a doufat že se to spraví spolu s diastázou když budu dále cvičit a posilovat šikmé svaly?Předem vám děkuji za odpověď!

Dobrý den, vůbec není za co se omlouvat. Diastáza - rozestup břišních svalů, vzniká již během těhotenství, jako přirozená reakce stěny břišní na zvětšující se těhotnou dělohu. Smyslem tohoto rozestupu je vytvořit prostor v břišní dutině pro rostoucí miminko. Míra rozestupu je ovlivněna opakovanými porody, mnohočetným těhotenstvím a dalšími faktory. Po porodu se může stav vrátit částečně nebo téměř do normálu anebo může přetrvávat. V případě diastázy i po porodu je ideální co nejdříve navštívit fyzioterapeuta, který zahájí cvičení. Čím dříve cvičení začne, tím lepší jsou výsledky. Je dobře, že jste fyzioterapeuta navštívila a že pravidelně cvičíte. Ve cvičení pokračujte dle instrukcí fyzioterapeuta, pravidelné cvičení je nejvíce efektivní.  Vystouplý pupík" (pupeční kýla) může vzniknout důsledkem roztahování břišní stěny rostoucí dělohou v průběhu těhotenství. Pupeční kýla není ve svalu, ale ve vazivovém pruhu a cvičením se tedy nedá spravit. V tomto případě je vhodné lékaře vyhledat, protože ke správnému posouzení Vašeho stavu a eventuálního řešení je potřeba lékařské vyšetření. U kýly je riziko možného uskřinutí obsahu dutiny břišní v kýle (záleží na velikosti kýly, kterou posoudí lékař). Hezký den.

MUDr. Andrea Liszková | Babyonline | 16.04.2020, 07:56

Problémy po porodu

| Andrejka2 | 04.04.2020, 19:56

Dobry den,
jelikoz se v soucasne situaci k lekari nedostanu, mam dotaz: Mam 3 mesice po porodu a posledni 3 dny me trapi nechutenstvi, nevolnost, pichlava bolest v podbrisku a slizky vytok naruzovele barvy. Je nejaka sance zjistit o co jde kdyz ted nemuzu na vysetreni?
Dekuji

Dobrý den, může se jednat např. o zánět v děloze nebo v jejím okolí, bez vyšetření nelze bohužel diagnózu a potažmo léčbu stanovit. Nebo se nemusí jednat o nic vážného, ale bez vyšetření se k tomu opravdu nelze vyjádřit. Doporučuji vyhledat Vašeho lékaře (pokud Váš gynekolog ordinuje, určitě Vás neodmítne, jelikož máte potíže, případně pak vyšetření na ambulanci v nemocnici). Hezký den.

MUDr. Andrea Liszková | Babyonline | 06.04.2020, 07:59

Hematom u dělohy

| Zuz* | 07.02.2020, 00:55

Zdravím,jsem.12 dní po císaři dvojčat a včera jsem byla na pohotovosti skrz bolest u jizvy.ta pochazi od břišních svalů,ale objevili mně hematom 8*6*2 cm. Nebolí,ani ho necitim při dotyku,vůbec nic,nebýt sona tak se o něm neví.v pondělí mám jít na kontrolu a dohodneme se na případné operaci,ale chtěla bych vědět,zda nelze řešit i nějak konzervativně.nerada bych znovu pod nůž,už kvůli dětem,a z odpovědí doktorů sem toho moc nepochopila.děkuji za odpověď

Dobrý den, záleží na klinickém stavu pacientky. Pokud máte bolesti v oblasti jizvy či dokonce teploty nebo zvýšení zánětlivých parametrů v krvi, je lepší hematom vypustit. Pokud je hematom zcela klinicky němý, tzn. nejsou žádné potíže, je možné jej řešit konzervativně.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 17.02.2020, 09:30

Jumping

| bradovav | 30.12.2019, 04:42

Dobrý den,
5.11. jsem rodila přirozeně. Tento týden bych se ráda vrátila ke cviceni. Tancují a chodím na jumping (trampolíny). Vím, že posilují střed těla a pánevní dno, chtěla sem se raději ale ujistit, že takové cvičení je už nyní možné.
Moc děkuji za reakci

Dobrý den, pokud jste již ukončila šestinedělí a nemáte žádné potíže, včetně problémů s inkontinencí, si myslím, že návrat k tomuto cvičení je bezpečný.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 06.01.2020, 08:22

Testy otcovství

| Gabriellla | 15.08.2019, 11:41

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat když nejdříve po narození dítěte, je možné udělat testy otcovství, popřípadě jestli je můžeme nechat udělat rovnou v porodnici, nebo musíme na specializované pracoviště. Děkuji

Dobrý den, testům otcovství se zabývá genetik, tzn. pravděpodobně vám jej v porodnici nenabídnou, pouze odkážou na specializované pracoviště, kde ke možné vyšetření provést.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 26.08.2019, 14:19

Nízký čípek

| barborka33 | 19.04.2019, 03:45

Dobrý den, jsem 6 týdnů po 2. vaginálním porodu a mám dost nízký čípek cca půl prstu od vchodu + pokles přední poševní stěny. Je tento stav již trvalý nebo se to časem stáhne nahoru? Můj doktor říkal, že mám cvičit a stáhne se to, platí to i pro ten čípek? Do jaké doby při poctivém cvičení by se to eventuálně upravilo? Děkuji.

Dobrý den, je velká pravděpodobnost, že se vše upraví jen se cvičením samo. Pokles pánevního dna není po porodu ničím vzácným a pokud se svaly pánevního dna zpevní, vytáhne se nahoru i čípek.
MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 21.04.2019, 17:28

Epiziotomie následky

| sllucka | 11.04.2019, 11:46

Dobrý den,
jsem týden po porodu, kdy mi mimo jiné byla provedena epiziotomie. Po 3 dnech nás propustili z porodnice, kdy podmínka byla schopnost dojít si na "malou i velkou".
Na malou jsem si byla schopna dojít až po cevkování a na velkou, když mi podali čípek k pomoci vyprázdnění.
Bohužel doma od té doby nedokážu vůbec na velkou jít, cítím obrovskou bolest a tlak a když jsem zkoušela glycerinový čípek, nijak zvlášť to nepomohlo. Vím, že bych si nutně potřebovala dojít, ale skrz bolest mi to zkrátka nejde, občas si musím vzít i Paralen na tu bolest.
Prosím, poradili byste, jaké jsou možnosti ještě a jak urychlit/usnadnit vyprazdňování? Jsem z toho už zoufalá. Děkuji moc za odpověď.

Dobrý den, pokud máte takové bolesti v oblasti šití, pak se může jednat i o nějaky problém - zánět, rozpadnutí sutury... Jestliže tedy máte takové bolesti, že se nemůžete vyprázdnit, raději navštivte porodnici, kde jste rodila, aby vše zkontrolovali.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 15.04.2019, 07:47

Dobry den paní doktorko,
obracím se na Vas ohledně me menstruace. Mam uz 13 mesicu po porodu a poslední dva cykly jsem v den pocatku menstruace zažila opravdu šíleně bolesti v podbřišku, velky pocit na zvracení, jednou dokonce i zvracení, poleva mne horko a necítím se úplně dobře. Proto i kdyz nerada, dojde na to, ze si musim vzit panadol novum proti bolesti. Po nějaké done kdy prášek zapůsobí se mi uleví. Je tento stav pri menstruace po porodu normální nebo se mam znepokojovat a tento problem nejak resit se svou gynekolozkou? Dekuji za odpoved a Vas cas. Mejte se krasne Míša Myslivcová

Dobrý den, pokud jste od porodu již několik menstruací měla a až nyní nastala výrazná bolestivost při menstruaci, s porodem by to již nemělo souviset. Někdy se může jednat o přechodný stav,takže bych ještě počkala s návštěvou lékaře, navíc, pokud zaberou první den léky na bolest. Pokud by problémy byly dlouhodobé, obratte se na gynekologa. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 06.02.2019, 06:57

Dobrý den, 15 .1 mi skončilo šestinedělí a hned ten den se mi spustila krev, je to menstruace nebo zbytky očistků? Nekojím ....Děkuji za odpověď.

Dobrý den, pravděpodobně se již jedná o menstruaci, pokud jste do té doby již nekrvácela.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 18.01.2019, 14:53

Dobry den rodila jsem 1.12 jsem v sestinedeli 26 .12 jsem mela nechraneni sex pritel se do me neudelal ale sex byl nechraneni ocistky mam furt ...i v dobe kdy jsem mela sex jsem mela ocistky ale uz slabe bojim se abych nebyla tehotna dneska 15 .1 jsem si udelala 2 tehotenske testy a vysli negativne je mozne tehotenstvi ? Nemohli bejt vysledky z tehotenskeho testu spatne kvuli ocistkum ? Mam opakovat testovani nebo ne ? Zitra jdu na kontrolu konci mi sestinedeli doktor bude kontrolovat asi delohu ultrazvukem myslite ze kdybych byla tehotna tak to uz pozna z ultrazvuku ? Omlouvam se za hloupy dotaz mam strach abych nebyla tehotna dekuji za odpoved

Dobrý den, pokud máte 3 týdny po styku negativní test, pak těhotenství je nepravděpodobné...Lékař  by na ultrazvuku 3týdenní těhotenství určitě poznal.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 18.01.2019, 14:56

Dobrý den, chci se zeptat, kdy po porodu zhruba přichází prvni ovulace ...když nekojím a ještě se chci zeptat, jestli je možné otěhotnět 26 dní po porodu zhruba 4 týdny po porodu, zda to je možné otěhotnět.

Otěhotnění v šestinedělí je velmi nepravděpodobné, nicméně nedá se vyloučit. Pokud nekojíte, ale i pokud kojíte v nedostatečných intervalech, pak ovulace může přijít velmi brzy a poté samozřejmě otěhotnění možné je. Pokud máte pochybnosti, pak si cca 14 dní po styku udělejte těhotenský test.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 18.01.2019, 14:58

Dobrý den, za týden den mi skončí šestinedělí, chtěla jsem se zeptat, jestli bych se mohla ihned po skončení koupat v bazénu (ne veřejném ale u nás doma), jde mi o to, jestli mi už nebude hrozit, že bych mohla chytnout nějakou infekci. Případně jestli by bylo lepší použít při koupání tampon. Děkuji za odpověď .Rajmonová

Dobrý den, po šestinedělí je možné nastolit již normální režim, takže koupat se určitě můžete.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 11.09.2018, 14:10

Zavinování dělohy

| Sobiicka | 22.08.2018, 08:23

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak dlouho trvá zavinování dělohy. Jsem 7 měsíců po porodu (císaři) a když mám před menstruací, během menstruace, při ovulaci a někdy i po pohlavním styku, tak mám bolesti v pochvě i v podbřišku, takové pichlavé něco, jak slabší kontrakce a furt mě to nutí čůrat. Mam to každý měsíc.
Děkuji za odpověď

Dobrý den, zavinování dělohy trvá po dobu šestinedělí, poté již potíže, které uvádíte, jistě nesouvisí se zavinováním dělohy.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 24.08.2018, 07:13

Dobrý den,
mám 17 dní po porodu a začalo mě trápit svědění,takže nejspíš kvasinková infekce. Stále se čistím (očistky) a plně kojím. Je vhodné použít čípky gyno pevaryl?

Dobrý den, ano, lokální antimykotika krátkodobě užívat můžete.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 08.08.2018, 12:54

Vyrůstky po porodu

| Kajuse | 17.05.2018, 06:28

Dobrý den, mám velmi intimní dotaz. Mám 3 měsíce po vaginálním porodu. Měla jsem pouze 2 vnitřní stehy. Porod byl bez nástřihu. Dnes jsem ale objevila u poševního vchodu jakési nárůstky nebo zjizvení? Vůbec nevím, co by to mohlo být? Nijak to nebolí.. Nevím, zda je nutné navštívit gynekologa? Moc děkuji.

Dobrý den, dle fotografie se nejspíš jedná o běžné pozůstatky penenské blány (tzv. karunkuly). Ty jste tam pravděpodobně měla i před porodem, nicméně genitál se po porodu každé ženě změní a všimla jste si jich až nyní.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 19.05.2018, 08:47

Vápenaté soli po porodu

| Zoe Gold | 27.03.2018, 01:08

Dobrý den, mám jeden dotaz. Před 7 měsíci jsem porodila zdravého chlapečka, vše proběhlo v pořádku a dítě je zdravé a já také. Po šestinedělí jsem byla na gynekologické prohlídce a vše bylo OK a všechno se dobře hojilo.
V lednu jsem byla na pravidelné preventivní gynekologické prohlídce, kde se na ultrazvuku objevilo, že mám na sliznici v pochvě usazení vápenaté soli, které se tam usadili, a jelikož ještě nemám pravidelnou menstruaci, tak samovolně neodešli. Menstruaci jsem měla pouze jednou a to velmi slabou, jelikož stále kojím. Moje doktorka mi píchla injekci na vyvolání menstruace. Jestli menstruace nepřijde, tak mě chce poslat do nemocnice na výškrab. Chtěla by znát další názor, jestli se to nedá řešit ještě nějakým jiným řešením. Na kyretáž neboli výškrab nechci jít, pokud to není nutné. Snad jsem můj problém dobře vysvětlila.
Musím ještě napsat, že jsem v těhotenství a po porodu trpěla často na kvasinky v pochvě, ovšem nyní je to v pořádku a myslím, že toto spolu nesouvisí.
Děkuji a hezký den.

Dobrý den, bohužel vás musím zklamat. Nic takového jako pojem "vápenaté soli v pochvě" v gynekologii neexistuje. Může se jednat event. o zbytky placenty po porodu v děloze a špatně jste to vše pochopila, ale to je jenom má domněnka.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 27.03.2018, 14:33

Dobrý den, jsem po porodu a již jsem nekojila, tak mi byla předepsána HA s tím, že ji mám začít brát první den, kdy se dostaví menstruace, tak jsem taky učinila. Včera jsem dobrala celé platíčko a celou tu dobu jsem menstruaci měla, tedy vlastně ještě mám, takže ji mám už 22 dní, je to po tom porodu normální, že se tělo ještě nějak pročišťuje? Přijde mi to hrozně dlouho. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, nevím, jak dlouho po porodu jste, ale pokud je již po šestinedělí, děloha by se čistit již neměla, pokud je v pořádku. Pokud krvácíte již 22 dní, pak doporučuji ultrazvuk cestou vašeho gynekologa, zda je děloha zcela prázdná a nejsou v ní např. malé zbytky placenty. Dobré by také bylo vyloučit těhotenství I dlouhým krvácením se může začátek těhotenství projevovat.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.03.2018, 14:13

Otěhotnění po potratu

| VK1 | 23.01.2018, 08:19

Dobré ráno. Dnes je tomu, co mi končí šestinedělí. Byla jsem v 9tt, když jsem prodělala neúplný samovolný potrat.Proběhla revize. Srdeční akce, nevím jestli byla, měla jsem teprve jít na ultrazvuk, nestihla jsem to bohužel. Jedno dítě už mám. Porod byl velmi náročný. Mám roztrhaný čípek. Druhé miminko jsme moc chtěli. Menstruace se dostavila po 3 týdnech od revize. Po 5 týdnech od potratu proběhl sex a ujelo nám to. Je možnost otěhotnění? Zítra mám jít ke své gynekoložce a mám hrozný strach, co mi na to řekne, jelikož mi řekla, že dítě další až tak za rok, nebo aspoň za půl. Jaký je váš názor na tohle, když se cítím výborně a jsem na další mimi připravená. A poslední dotaz. Kdyby se náhodou zadařilo, podstupují se prosím nějaké testy, když vlastně to.bylo ještě šestinedělí? Moc vám děkuji za odpověď. V.

Dobrý den, pokud je revize nekomplikovaná, pak po jedné menstruaci již můžete otěhotnět. Významné riziko nehrozí. Žádné jiné testy kromě prvotrimestrálního screeningu na vrozené vývojové vady ve 12. týdnu se nedělají.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 23.01.2018, 09:10

Pánev po porodu

| wiwijana | 19.12.2017, 08:57

Dobrý den. Jsem 4 měsíce po druhém porodu a viditelně mám širší pánev. Jsem štíhlá a už teď vážím o 2 kg méně než před těhotenstvím nicméně ty boky vzhledem k celkové postavě jsou velmi široké. V těhotenství jsem neměla velké břicho a miminko mělo 3,5kg. Prosím existuje něco, co by se dalo s tím dělat, nějaké speciální cvičení, kontaktovat fyzioterapeuta apod. Děkuji.

Dobrý den, tělo (i kostra) se po porodu mění vlivem změny charakteru vaziva a pojiva v těhotenství, což může zapříčinit mírné anatomické změny. Maximálně bych doporučila navštívit fyzioterapeuta - možným cvičením a zpevněním okolních tkání by se mohly dát tyto partie do pořádku.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 21.12.2017, 09:51

Kojení a antibiotika

| aujaa | 18.12.2017, 10:34

Dobrý den,
ve 4. týdnu šestinedělí mi byl zjištěn při stěru z pochvy výskyt bakterie E. COLI i přes přísnou hygienu. Z důvodu kojení a toho, že kromě zápachu z pochvy nemám žádné jné potíže (pálení, svědění, výtok) jsme po diskuzi s gynekologem antibiotika nenasadili. Je nějaká jiná alternativa léčby, popřípadě antibiotika, které neublíží miminku? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, E. coli je běžným patogenem vyskytujícím se v pochvě. Pokud tedy nemáte žádné potíže, pak bych neléčila antibiotiky, ani ničím jiným.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 19.12.2017, 07:11

MS po potratu/revizi

| Martina1993 | 28.11.2017, 14:04

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jsem po potratu z důvodu VVV a revizi v 16tt. Menstruaci jsem dostala 30.den po zákroku, byla silnější, ale trvala jen 3 dny. Před těhotenstvím jsem ji mívala normálně 7 dní. Je vše v pořádku? Chtěli bychom, co nejdříve, se snažit o miminko znovu.
Děkuji za odpověď.

Dobrý den, první menstruace po revizi bývá často atypická, takže se vůbec nestresujte. Další by již měla proběhnout standartně.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 28.11.2017, 18:03

Očistky po porodu

| K3 | 21.11.2017, 12:57

Dobrý den, paní doktorko,
jsem 3. týdny po porodu a jednou týdně ze mě na WC odejdou asi krevní sraženiny, je to v pořádku, nebo se jedná o nějaké komplikace? Vždy krvácím, krvácení slábne až se změní jen ve špinění a pak odejdou sraženiny a zase krvácím a takhle pořád dokola. Bolesti břicha nemám, teploty také ne, očistky nijak nezapáchají...
Děkuji za pomoc.

Dobrý den, pokud je to takto nárazově a nenásleduje silné krvácení (např. nad 10 vložek denně), pak by se nemělo jednat o problém. Pokud by ale krvácení uplně vymizelo a za čas se objevilo opět silné krvácení, pak raději navštivte gynekologa dříve než po šestinedělí k UZ kontrole.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 22.11.2017, 08:57

Poporodní potíže

| Mucha12345 | 04.11.2017, 11:31

Dobrý den, jsem 4 měsíce po porodu a mám velmi slabý mírně nažloutlý výtok. Je velmi slabý, spíše mě trápí ale s ním provázející zápach. Výtok sám o sobě nezapáchá, ale okolí pochvy. Dodržují maximálně hygienu, ale vždy tak cca do hodiny po umytí začne již cítit znovu. Zápach je přesně jako stará zaschlá moc. Problémy s inkontinencí nemám žádné. V těhotenství naopak byly problémy podobné ale zápach byl přesně jako u menstruace. Stěry dělané mým gynekologem nic neodhalily.
Poměrně se za to stydím, neustále se umývám a měním spodní prádlo. Děkuji moc za radu o co by mohlo jít.

Dobrý den, přece jen bych doporučovala vyšetření na urologynekologiii. Může se jednat o diskrétní únik moči, který ani nemusíte sama vypozorovat. Pokud z kutivace nic nevyšlo, pak se zřejmě o žádný chronický zánět nejedná a je tedy vhodné únik moči vyloučit. Jiný důvod, z jakého by se zápach objevoval, mě nenapadá. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 05.11.2017, 18:09

Zvláštní diagnóza

| nika777 | 25.10.2017, 09:09

Dobry den. Som po sekcii..v pondelok son bola na kontrole na internom a doktor mi napisal a nevysvetlil toto-intermitetny iBPTR imitujuci vasosospaticku ap..to je daka konplikacia 600nedelia?

Dobrý den, jedná se o interní diagnozu, což je mimo náš obor, takže nedokáži dostatečně odpovědět. Navíc ani neznám důvod, pro který jste byla na interně. Standartní postup po císařském řezu to není. Zkratka BPTR je blokáda pravého Tawarova raménka (BPRT, angl. right bundle branch block, RBBB) a jedná se o poruchu vedení vzruchu srdcem vznikající v důsledku postižení převodního systému srdečního. O komplikaci šestinedělí by se jednat nemělo.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 25.10.2017, 15:08

Kojení a Nuvaring

| Anetašpillerova | 23.09.2017, 21:03

Dobrý den, chtěla bych se poradit o antikoncepci Nuvaring při kojení. Jsem 8 týdnů po druhém porodu a plně kojím. Po prvním porodu jsem brala Evellien, vůbec mi nevyhovovala. A pak jsem otěhotněla mám dcery o 13 měsíců. Nuvaring jsem brala před prvním těhotenstvím a byla s antikoncepci spokojena a vím, že ho spoustu žen při kojení bere a někdo ho zas odsuzuje. Jiné pilulkové antikoncepce zkoušet nechci, jsou všechny na stejné principu a asi by mi nevyhovovali, ale zas nechci zbytečně do dcery prát hormony přes mléko. Chtěla bych znát váš názor.
Děkuji.

Dobrý den, obecně se v období kojení nedoporučuje antikoncepce s estrogeny, kam spadá i Nuvaring, takže jeho užívání nyní doporučit nemohu. Ideální je pro ženy po šestinedělí gestagenní perorální antikoncepce či nitroděložní tělísko.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 24.09.2017, 16:22

Dobrý den, jsem 5 týdnů po vaginálním porodu. Miminko bylo větší, skoro 4 kg, nastřihávali mi hráz a bohužel jsem si vytlačila hemoroidy. Byl to můj třetí porod. Chtěla bych se zeptat, co mám dělat, nebo jaké speciální cviky mám dělat, když mám problém udržet stolici. Ve chvíli, kdy se mi chce na záchod, musím jít okamžitě, jinak bych se po. Dá se tento problém vyřešit cvičením na zpevnění pánevního dna? Ještě jsem někde četla, že existuje nějaké křeslo na zpevnění pánevnho dna. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, vaše potíže mohou být spojeny s porodem většího miminka. 5 týdnů je ještě málo na návrat do normálu. Celé šestinedělí se vaše tělo dává do normálu. Určitě cvičte pánevní dno a časem by se mělo vše upravit. Určite ale na kontrole po šestinedělí informujte o tomto problému svého lékaře.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 17.07.2017, 17:21

Dobrý den, jsem 10 dní po porodu. Rodila jsem císařským řezen, do včera večera se nic nedělo, ale od včera mě bolí když chodím dole vpravo v podbřišku. Co to může být? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, je dobré si uvědomit, že jste 10 dní po velké břišní operaci. Pobolívání břicha může trvat i několik týdnů. Vše se musí dát opět do pořádku. Takže pokud bolesti nejsou prudké, nemáte horečky a nebo silně nekrvácíte, lze to vše považovat za normální pooperační průběh.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.06.2017, 10:10

Křečové žíly po porodu

| Sarinka1 | 30.05.2017, 08:51

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, v těhotenství se mi na vnitřní straně kotníku udělaly křečové žíly, červené metličky, a po porodu se to nijak nezlepšilo. Pociťuji nepříjemný tlak v kotníku a lýtku. Před otěhotněním jsem užívala Ascorutin, ten mi pomáhal, ale nevím, zda-li bych si ho teď mohla vzít, když kojím. V těhotenství jsem krátce užívala Detralex, ale nijak zvlášť mi nezabíral. Mohla byste mi prosím poradit, co mohu užívat na tento problém, aby to nijak neublížilo miminku? Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, nevím, jak dlouho jste po porodu, ale někdy vše chvíli trvá, tak buďte trpělivá. Sice jste porodila, ale i hormonální změny, které se odehrávají po porodu a během kojení, mají na tyto věci vliv. Nic jiného, než Detralex a stahovací punčochy vám cévní lékař asi v tuto chvíli, kdy kojíte, stejně nedoporučí. Je to ale pouze můj názor. Tyto potíže ale určitě spadají do kompetence cévního lékaře, nikoliv gynekologa. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 01.06.2017, 07:11

Dobrý den, jsem už 10 týdnů po porodu. Včera jsem navštívila gynekologa, který mě vyšetřil ultrazvukem a všechno bylo v pořádku. Cytologie mi nebyla dělána. Taktéž mi gynekolog řekl, že nevidí žádný dozrátý folikul, takže menstruaci nejbližší měsíc určitě nedostanu. Zatím kojím, ale ne plně, dokrmuji. Dnes ráno jsem však začala špinit jasně červenou krví, z čeho to může být? Mám jít znovu k lékaři? Děkuji.

Dobrý den, špinění může vyvolat i gynekologické vyšetření, které bylo provedeno předchozí den. Pokud u gynekologa bylo vše v pořádku, není důvod, abyste jej navštěvovala opět. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 15.05.2017, 15:56

Cytologie po porodu

| Zuzana1234 | 12.05.2017, 09:49

Dobrý den, paní doktorko, absolvovala jsem kontrolu u gynekologa po porodu po ukončení šestinedělí, t.j. 10 týdnů po porodu. Gynekolog mě prohlédl jen ultrazvukom zevnitř. Cytologie mi dělaná nebyla. Ale kultivace v 34. týdnu těhotenství byla v pořádku. Zatím kojím, ale aji přikrmuji. Může způsobit kojení zkreslený výsledok cytologie? Kdy by potom bylo správné cytologii absolvovat? Děkuji.

Dobrý den, onkologycká cytologie by se měla provádět standartně 1x do roka. Takže podle toho, kdy jste ji měla naposledy. Kojení určitě výsledek nezkreslí.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 12.05.2017, 12:21

Špinění po porodu

| Zuzana1234 | 26.04.2017, 11:56

Dobrý den, paní doktorko, jsem 9 týdnů po porodu a stále špiním. Porod byl vyvolaný a těžký. Miminko mělo více jak 4 kg. Momentálně stále kojím, mléko převážně odstříkávám, také mám problém s plochými bradavkami. Intenzita krvácení se během šestinedělí snižovala, dokonce už výtok byl hnědý, v 7. týdnu potom žlutý, ale v 8. týdnu špiním opět jasně červenou krví a to tak, že jeden den špiním, potom mám 3 dny bez špinění a potom znovu nějaký den špiním. Tento stav trvá aji v 9. týdnu. Bolesti a teplotu nemám. Mám vyhledat lékaře? Děkuji.

Dobrý den, pokud takto prodlouženě krvácíte či špiníte, bylo by dobré lékaře vyhledat, aby vyloučil, zda nejsou v děloze ještě zbytky placenty. To bývá často důvod prodlouženého špinění. Stejně tak se ale už může jednat o menstruaci (i když kojíte), či také můžete být znovu těhotná. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 28.04.2017, 12:42

Volba jména miminka

| petulkaar | 09.03.2017, 14:03

Dobrý den, stále se nemůžeme rozhodnout o jménu pro miminko. Jaká je maximální doba po porodu, dokdy se můžeme rozhodnout? Při prvním porodu si pamatuji, že jsem jméno říkala okamžitě, ale to jsem byla rozhodnutá. Teď bychom rádi dali jméno třeba 2 hodiny po porodu, až se s miminkem "seznámíme". Děkuji moc a přeji hezký den

Dobrý den, na toto vám nedokáži přesně odpovědět. V naší porodnici toto řeší především sociální pracovnice. Nejjednodušší bude, když si zavoláte do porodnice, kde budete rodit a zeptáte se přímo tam.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 10.03.2017, 07:53

Krvácení po šestinedělí

| sara.va | 08.03.2017, 09:53

Dobrý den. Dva dny před skončením šestinedělí jsem dostala menstruaci. Všechno bylo OK a sedmý den večer mi skončila. Osmý den nic a najednou večer jsem začala trochu krvácet a devátý den to samé, celý den nic a večer jsem začala z ničeho nic krvácet. Desátý den ráno jsem jela radši ke gynekologovi, dělal mi ultrazvuk a všechno bylo v pořádku. Předepsal mi prášky na oddálení menstruace s tím, že je mám brát deset dní. Začala jsem je brát a krvácení hned druhý den přestalo, ale v pondělí ráno (osmý den braní prášků) jsem začala trochu krvácet. Trvalo to pár hodin a pak zas nic a včera večer jsem zas trochu krvácela. Nevíte co by to mohlo být? Neměla bych radši zajet do nemocnice? Žádné bolesti nemám a krvácení je opravdu málo.

Dobrý den, do nemocnice určitě jezdit nemusíte. Krvácení této síly Vás jistě neohrožuje na životě a navíc vyšetření u lékaře bylo v pořádku. Krvácení po šestinedělí může být nepravidelné, budte tedy trpělivá a tento cyklus vyčkejte. Vše by se mělo spontánně upravit.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 08.03.2017, 19:25

Šestinedělí

| Evita1234 | 16.11.2016, 05:09

Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat jsem 3 týdny po porodu, rodila jsem přirozenou cestou bez komplikací, a teď co se čistím, tak mi přijde, že ta krev (očistky) zapáchá, horečku ani jiné obtíže nemám. Je to normální, když očistky zapáchají?
Děkuji za odpověď.

Dobrý den, zapáchající očistky mohou značit počínající zánět, ale nemusí. Pokud nemáte žádné další potíže (horečka, bolesti břicha), asi bych zatím nepanikařila.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.12.2016, 10:38
Inzerce