Nejoblíbenější recepty na pečené vánoční cukroví
Maminky z Babyonline pro vás vybraly nejoblíbenější rodinné recepty na klasické i méně známé pečené vánoční cukroví. Vyzkoušejte netradiční kávové perníčky, křupavé kakaové crinkles, ihned měkké pudinkové cukrovíčko či jednoduché špaldové sušenky, které jsou zdravější vánoční alternativou pro děti.
Išelské dortíčky
Recept zaslala Lenuska1234: Milé maminky, každý rok začínáme péct cukroví přibližně měsíc před Vánoci. Tento rok jsem začala ihned po první adventní neděli. Připravila jsem si průběžně těsta a každý den jsme s dcerkou Kačenkou (3,5 let) upekly dva druhy. Nyní již máme hotové Išelské dortíčky, linecká kolečka, vanilkové rohlíčky, kokosové světlé a tmavé střapáče, perníčky a kokosky. Ráda bych se s Vámi podělila o recept na Išelské dortíčky, který patří mezi mé nejoblíbenější cukroví.

Suroviny:
Těsto:
20 dkg hladké mouky
14 dkg hery
8 dkg cukru
1 vrchovatá lžíce kakaa
Náplň a zdobení:
Nutella
čokoláda na vaření
kousek tuku (Lira nebo Omega)
vlašské ořechy nebo mandle
Postup:
Všechny suroviny na těsto odvážíme a pořádně propracujeme buď v ruce, nebo v robotu dohladka. Těsto necháme minimálně 24 h uležet na chladném místě, nejlépe v lednici. Než začneme pracovat s těstem, vyndáme ho a necháme chvíli při pokojové teplotě odstát. V případě potřeby vál posypeme moukou nebo můžeme válet přes potravinovou fólii, aby se nám těsto nelepilo na váleček. Vykrajujeme kolečka cca 0,5 cm vysoká (slabá nejsou dobrá) a pečeme na pečicím papíře v horkovzdušné troubě na 180°C cca 15 minut.
![]() | ![]() |
Necháme vychladnout, a poté spojujeme dvě kolečka k sobě nutellou (nedělám žádný krém, aby se nezkazil). Následně si rozpustíme čokoládu na vaření s kouskem tuku (Lira nebo Omega) a potřeme kolečka rozpuštěnou čokoládou. Nakonec ozdobíme vlašským ořechem nebo mandlí a necháme vychladnout.
Kakaové crinkles

Recept zaslala Akin33
Suroviny
50 g másla
200 g čokolády s 50% kakaa
1/2 hrnku cukru krupice (120 g)
2 vejce
1 vanilkový cukr
1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky (300 g)
špetka soli
půl lžičky prášku do pečiva
cukr moučka na obalení
Postup
Čokoládu rozehřejeme s máslem ve vodní lázni nebo v mikrovlnce a necháme vychladnout tak, aby na prstu nepálila. Vejce vyšleháme s cukrem. Mouku, sůl a prášek do pečiva promícháme.
K našlehaným vejcím přidáme vlažnou čokoládu, rozmícháme, přidáme i moučnou směs. Vytvoříme těsto, které dáme alespoň na hodinu ztuhnout do lednice.
Z těsta vytvarujeme kuličky, které obalíme v moučkovém cukru. Cukr neoklepáváme a kuličky ukládáme na plech kousek od sebe. Pečeme 8-14 minut na 180°C (v horkovzdušné troubě na 160°C). Čas pečení se liší podle trouby. Pečeme tak dlouho, aby krustička byla zlehka zpevněná - na větší tlak se propadá, ale když na ni zaklepeme nehtem, "zvoní" a je tvrdá.
Po dopečení se crinkles na povrchu ještě více zpevní, ale vevnitř by měly zůstat krásně měkké (ale dopečené). Pokud se vytáhnou příliš pozdě a krusta už je moc tvrdá, bude tvrdý i vnitřek a nebudou dobré.
Babiččino linecké

Recept zaslala Pet-Z
Suroviny
35 dkg hladká mouka
25 dkg máslo
12 dkg cukr moučka
3 žloutky
Citronová kůra
Na slepení: marmeláda
Zdobení: čokoládová poleva nebo cukrářské zdobení
Postup
Hladkou mouku prosijeme přes sítko, všechny suroviny dáme do mísy a rukou z nich vypracujeme hladké těsto. Těsto zabalíme do fólie a necháme v chladu odpočinout, nejlépe do druhého dne nebo alespoň čtyři hodiny.
Na trošce hladké mouky vyválíme těsto na 2 mm, vykrajujeme jakékoliv tvary, polovinu s otvorem uprostřed. Těsto by mělo být vyváleno rovnoměrně, aby se v troubě slabé kousky nespálily. Na plech dáme pečicí papír a tenkým nožem vyskládáme vykrájené tvary.
![]() | ![]() |
Pečeme jemně do růžova při teplotě 160–170°C, asi 10 minut. Poloviny poté slepíme marmeládou. Další tvary můžeme zdobit čokoládou nebo barevnými posypkami.
Pudinkové cukrovíčko

Recept zaslala BOGAPE: Dlouhá léta si střežíme doma recept po babičce na pudinkové cukrovíčko, které je výborné, když se slepí s marmeládou a polije čokoládou. Cukroví má proti lineckému tu výhodu, že je ihned měkké. Ať se podaří! :-)
Suroviny
630 g hladké mouky
420 g Hery
210 g cukru moučka
3 žloutky
3 vanilkové pudinky
marmeláda na slepení
čokoládová poleva
Postup
Mouku a cukr prosejeme, přidáme Heru a ostatní suroviny, vypracujeme těsto, necháme v lednici odležet do druhého dne. Vyválíme těsto na cca 2 mm silný plát a vykrajujeme tvary jako na linecké, můžeme vytlačovat i strojkem. Pečeme na pečicím papíře cca na 160°C asi 8 minut. Po vychladnutí slepujeme marmeládou, nebo máčíme do čokolády.
Tradiční perníčky ihned měkké
Recept zaslala anytsirK: Perníčky by měly být měkké ihned, pokud nejsou, stačí do krabice přidat rozkrojené jablíčko a perníčky změknou.
Suroviny

Těsto:
500 g hladké mouky
3 lžíce medu
4 vejce (3 do těsta, 1 na potření)
150 g másla
150 g krystalového cukru
perníkové koření (skořice, badyán, hřebíček, anýz)
1 lžička jedlé sody
Bílková poleva:
10 lžic jemného moučkového cukru
1 bílek
1 lžička bramborového škrobu
1 lžička citronové šťávy
Postup
Všechny ingredience smícháme a zpracujeme těsto. Necháme 24 hodin odležet v chladu. Pečeme na 200°C a horké potíráme rozšlehaným vajíčkem. Zdobíme bílkovou polevou. Skladujeme v chladu.
Dávka vyjde na 6-7 plechů.
![]() | ![]() |
Kávové perníčky
Recept zaslala Hlisnikovskaveronika
Suroviny

Těsto:
1 kg mouky hladké
350 g cukru moučky
65 g sádla
130 g medu
čtvrt sáčku skořice
1 kypřicí prášek do perníku
1 perníkové koření
2 lžičky vita kávy nebo instantního kafe
4 celá vejce a jeden žloutek
čtvrt sáčku jedlé sody
125 ml vody
Na potření: 3 žloutky a trocha vody
Poleva:
140 g cukru moučky – prosátého
1 bílek
trocha citronové štávy
Postup
Zpracujeme těsto, které necháme odležet v chladu, vykrajujeme různé tvary, ukládáme na plech a pečeme asi 7-10 min do hněda při 180°C. Před i po pečení potíráme žloutkem rozmíchaným v troše vody. Zdobíme bílkovou polevou a necháme do Vánoc uležet v chladu.
![]() | ![]() |
Vánoční sušenky
Recept zaslala Barbarka111: Tyto úplně jednoduché a relativně i zdravé sušenky pečeme nejen o Vánocích, ale vzhledem k tomu, že děti je mají velice rády, pečeme je ve velkém a nevadí mi, že jich sní tolik. :-)

Suroviny
200 g špaldové mouky
100 g másla
60 g medu
Postup
Všechny suroviny smíchat. Těsto je trošku drobivější a hůř se s ním pracuje, ale zvládnete to. Z těsta vykrájíme tvar sušenek a pečeme na 170°C cca 10 minut.
Zasněžené šlehačkové cukroví

Recept zaslala Barbarka111: Toto je další, opravdu rychlé a jednoduché cukroví, které je bez krémů a proto vám vydrží dlouho (teda pokud ho hned nesníte).
Suroviny
250 g špaldové mouky
250 g Hera nebo máslo
1/2 smetany 33%
Na obalení: moučkový + vanilkový cukr
Postup
Ze surovin uděláme hladké těsto, vykrájíme a pečeme při 170°C cca 10 minut. Cukroví pěkně „nabobtná“ a horké ho ihned obalíme v moučkovém cukru s vanilkovým.
Vanilkové rohlíčky z mandlí

Recept zaslala Pet-Z: Recept mám od mé babičky.
Suroviny
28 dkg hladká mouka
21 dkg máslo
10 dkg moučkový cukr
10 dkg mandle
1 vanilkový cukr
Postup
Strouhané mandle smícháme s hladkou mouku a moučkovým cukrem (mouku prosijeme přes sítko). Přidáme na kousky nakrájené máslo a směs rukama prohněteme. Z těsta vytvoříme bochánek, zabalíme jej do fólie a uložíme do ledničky nejméně na tři hodiny, aby se rozleželo a dalo dobře zpracovat.
Po vyjmutí z chladničky těsto rozdělíme na několik menších kusů. Z každé části rukama vyválíme na pomoučněném vále malé válečky. Ty pak nožem rozkrájíme na stejně velké kousky a tvoříme z nich stejně velké rohlíčky. Na plech dáme pečicí papír a klademe na něj kousek od sebe malé rohlíčky. Pečeme do jemně růžova při teplotě 160-180°C, asi 10 minut.
Smícháme vanilkový cukr s moučkovým cukrem, rohlíčky v něm obalujeme a pak je uložíme do krabice.
Medovo-ořechové řezy
Recept zaslala mamamisa: Nejedná se o typické cukroví, protože to nemám moc ráda. My ho doma pečeme každý rok a přidáváme ke klasickému cukroví.
Suroviny
Těsto:

420 g hladká mouka
150 g cukr krystal
150 g másla
2 vejce
2 lžíce medu
2 lžíce sody
špetka soli
Ořechovo-medová krusta:
250 g nasekaných vlašských ořechů
120 g másla
3 lžíce medu
vanilkový cukr
50 g cukru
Krém:
vanilkový puding
čtvrt litru mléka
3 lžíce moučkového cukru
150 g másla
Postup
Z předepsaných surovin vypracujeme těsto a dáme ho na chvíli do ledničky. Poté rozdělíme těsto na dva díly a vyválíme pomocí válečku dvě placky, které vložíme na plech vyložený pečicím papírem. Dáme péct první placku na 180°C a pečeme dozlatova.
Krustu připravíme tak, že na pánev nasypeme cukr a necháme jej zkaramelizovat, poté přidáme další suroviny. Necháme malinko zchladnout a naneseme na druhou syrovou placku a následně upečeme také dozlatova.
Na krém si uvaříme puding ve čtvrt litru mléka a vychladíme. Vyšleháme máslo s cukrem a spojíme s pudingem. Vyšleháme do hladka a přidáme pár kapek rumu.
Upečenou placku bez krusty potřeme rumem buď smíchaným s mlékem, anebo s kávou. A následně potřeme marmeládou lehce, na to naneseme krém. Přiložíme druhou placku krustou nahoru a necháme vychladnout do druhého dne.
Dobrou chuť ❤
Předchozí článek:

Originální jmenovky na dárky s příslovími
Následující článek:

Nejoblíbenější recepty na nepečené vánoční cukroví
Nejoblíbenější recepty na pečené vánoční cukroví - diskuze
Obsah článku
Související články
Aktuální soutěže
Aktuální testování
BMI
Kategorie BMI jsou zjednodušeným modelem, které nám pomáhají se zorientovat v naší tělesné hmotnosti. Body Mass Index (BMI) udává méně přesné údaje zejména u dětí, starších lidí a aktivních sportovců. Přesnější posouzení tělesné váhy než kalkulačka BMI může provést odborník, který zahrne i další parametry: např. pohlaví, věk, objem svalů, typ postavy a celkový životní styl.
Související recepty
Vybraná anketa
Bylo vaše dítě očkováno proti pneumokokům? Jakou vakcínou?
17 %
11 hlasů
0 %
0 hlasů
8 %
5 hlasů
58 %
38 hlasů
18 %
12 hlasů
Celkem hlasovalo 66 unikátních návštěvníků