Inzerce
Inzerce
Inzerce

Možnost ovlivnění mikrobiomu, zdravý mikrobiom

  1. Kdy se mikrobiom tvoří a jak je možné jej změnit a jak dlouho by tento proces trval?
  2. Jak můžeme střevní mikrobiom ovlivnit?
  3. Jaké jsou dosud nejvýznamnější známé cesty ovlivnění mikrobiomu?
  4. A čeho se tedy vyvarovat, abychom střevní mikroflóru měli co nejkvalitnější?
  5. Za jak dlouho může dojít ke změně?
 

Kdy se mikrobiom tvoří a jak je možné mikrobiom změnit a jak dlouho by tento proces trval?

Na otázku KDY není odpověď úplně jednoznačná. Je třeba si uvědomit, že střevní mikrobiom je dynamický, jeho složení se mění s věkem, prostředím, potravou, prodělanými onemocněními a dalšími faktory. Některé zdroje uvádějí, že složení mikrobiomu se stabilizuje v prvním půlroce po narození, často se dovídáme, že k ovlivňování dochází již v těhotenství a možnost intenzivního působení trvá od vzniku nového života plných 1000 dní. 

Množství střevního mikrobiomu se odhaduje na zhruba kilo a půl, na počet druhů jsme se z původních 300 někdy v roce 2010 dostali již na současných 700 i více. Ono totiž není snadné některé druhy bakterií detekovat klasickými mikrobiologickými metodami, zvláště ty, které nemají rády kyslík, tedy anaeroby, upřesnit počet druhů umožnila až analýza mikrobiální DNA. Na p Počet mikrobů představuje desetinásobek počtu buněk v těle a těch je v průměru 60 biliónů, tedy mikrobů ve střevě máme desítky triliónů. Nepředstavitelné číslo, že?

Jak můžeme střevní mikrobiom ovlivnit?

Tam už je odpověď jasnější. I když… Zatím vůbec nevíme, jak by měl vypadat zdravý mikrobiom. Z různých zajímavostí víme, že např. lidé s pestrou rostlinou i živočišnou stravou mají větší počet kmenů v mikrobiomu než pouze vegetariáni.

Jaké jsou dosud nejvýznamnější známé cesty ovlivnění mikrobiomu směrem k tomu pozitivnímu?

1. Strava – vláknina, zakysané výrobky

Nejdůležitějším faktorem je tedy strava. Na tom se shodují všechny zdroje i s příklady, o kolik bohatší byl střevní mikrobiom populací s pestrou stravou oproti čím dál více výživově zúžené západní civilizaci.

Vláknina je nejen dobrou prevencí zácpy, ale je také „nejchutnější“ potravou našeho střevního mikrobiomu. Tedy toho hodného. Čím se živí taková patogenní klostridia, která by naše hodná mikroflóra měla zahnat do ústraní, aby nepřerostla, to nevím, nejspíš tím ostatním, méně zdravým, třeba tuky. Jinak „přerostlá klostridia“ ve střevním mikrobiomu a s tímto stavem spojené infekce s klinickými příznaky jsou zatím jedinou indikací v České republice pro oficiální, nejčastěji na infekčních odděleních vedenou transplantaci mikrobiomu.

Inzerce

Dále jsou ke zlepšení mikrobiomu doporučovány zakysané potraviny, jak mléčné, tak kysané zelí a další.

2. Prebiotika mateřského mléka / kojení

Spekuluje se, že první dávku mikrobiomu obdrží ještě nenarozené miminko v děloze od matky. Druhou při přirozeném vaginálním porodu. Děti narozené císařským řezem v tom mají trochu hendikep, který se snaží porodníci dohnat otíráním úst a kůže dítěte tamponem s vaginálním mikrobiomem matky. Přebírá tak matčin mikrobiom.

Inzerce

A nejdůležitějším faktorem je kojení, kdy v mateřském mléce jsou ta nejpřirozenější nejen probiotika, ale i prebiotika – cukry s delším řetězcem (oligosacharidy).

U kojených dětí tvoří většinu, až 90 % „hodné“ bakterie ze skupiny laktobacilů a bifidobakterií.

Inzerce

3. Probiotika v kapslích

Jedná se o prospěšné bakterie pro střevo umístěné v kapslích odolných žaludeční kyselině. To je důležitá podmínka, bez důkladného obalu by byly ihned zničeny v extrémně kyselém prostředí žaludku. Díky obalu vydrží a rozpustí se až v zásaditém prostředí dvanáctníku.

 
Inzerce

Inzerce

4. Transplantace střevního mikrobiomu

Transplantace střevního mikrobiomu se osvědčila u těžkých zánětů střeva, způsobených klostridiemi. Jsou konány experimenty, snažící se touto metodou ovlivnit i složení mikrobiomu u některých chronických poruch, jejich výsledky ale je třeba odpovědně prověřit. 

A čeho se tedy vyvarovat, abychom střevní mikroflóru měli co nejkvalitnější?

Alkoholu, kouření, nadměrné konzumaci sladkého. Tím si prý podpoříte tvorbu kmenů, které zase budou chtít jenom sladké a výsledkem bude hyperglykémie a zřejmě i ovlivnění tvorby serotoninu jako hormonu štěstí, tedy pěkná nenálada.

Velkým nepřítelem hodných bakterií ve střevě jsou celkově podávaná antibiotika, která bohužel s patogeny, na které jsou použita (mikroby, které způsobily dané onemocnění) vyhubí i kmeny, které jsou pro člověka a dobrou kondici jeho střeva i psychiky přátelské. Stejně tak nejrůznější dezinfekční činidla a další chemické látky, které bakterie zabíjejí.

Za jak dlouho může dojít ke změně?

U transplantace střevního mikrobiomu dochází ke změně ihned po vpravení dárcovského střevního mikrobiomu do střeva, efekt však může být krátkodobý, vzhledem k vlivu stravovacích zvyklostí a mikroflóry z prostředí na střevní mikrobiom. Změna stravovacích zvyklostí a užívání prebiotik a probiotik vede k změně mikrobiomu v průběhu delšího období, k významné změně může dojít v řádu týdnů až měsíců.

Za laskavou odbornou korekturu děkuji panu profesorovi MUDr. Pavlu Trávníkovi, DrSc., MUDr. Petře Kubáčkové

Zdroje:
https://plus.rozhlas.cz/mikrobiom-je-pro-cloveka-zasadni-zatim-ale-nevime-jaky-je-ten-zdravy-rika-7600363
https://www.ivb.cz/aktuality/strevni-mikrobiom-jsme-to-co-jime-ne-to-co-jsme-zdedili/
Petra Fojtíková: Transplantace střevní mikroflóry mě vyléčila z depresí
Autor: MUDr. Jana Martincová
Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Autor: MUDr. Jana Martincová
Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Komerční sdělení

Související články

Možnost ovlivnění mikrobiomu, zdravý mikrobiom - diskuze

Poradna

napuchle ocni vicka

| marcusluong | 31.03.2020, 21:32

Dobry den nasemu chlapeckovi 1rok 6 mesicu napuchy pred 4 dnama ocni vicka ma je zarudle ale ocni belmo je ciste bile. Volali jsme nasi detske doktorce a dala nam radu at pouzijeme ostalseptonect masticku fenistilove kapky uzivame dva dny ale nejsou zadne zmeny dekuji moc za radu

Dobrý den. Kontaktujte pediatra a zajděte na kontrolu.

MUDr. Ludmila Vomelová | Babyonline | 01.04.2020, 13:53
Položit dotaz Všechny dotazy a odpovědi
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Další informace
Inzerce