banner

Kojené děti mívají stolici častěji, je řidší a nakysle páchnoucí. S postupným zařazováním potravin do stravy dochází ke změně četnosti a složení stolice.

Nejčastější příčinou průjmového onemocnění je přítomnost bakterií, které se do stravy dítěte dostanou z potravin nebo špatnou hygienou při vaření.

Dítě ztrácí tekutiny, ubývá na hmotnosti a může dojít k narušení rovnováhy minerálních látek v těle.

Co dělat při průjmu?

Vždy je důležité kontaktovat lékaře! Při průjmech je důležité udržet správné zavodnění organismu. Denní příjem (v 9 měsících) by měl být kolem 600 – 800 ml, podle hmotnosti dítěte. V případě nutnosti lze použít rehydratační roztok (Kulíšek), který je běžně k zakoupení v lékárně.

Jak ovlivnit lehký průjem?

Při lehkém průjmu je dobré podat rýžový odvar s mrkví. Při průjmu je nezbytné zvýšit příjem pektinu. Proto na střevo zklidňujícím účinkem působí uvařená prolisovaná mrkev s rýží, šťáva z mrkve, banány, jemně nastrouhané a tepelně upravené jablko, meruňkové, broskvové pyré. Včasným a postupným podáváním lehce stravitelných potravin se dosáhne rychlejšího zotavení střevní sliznice. U dětí krmených umělou výživou je vhodné mléko ředit mrkvovým či rýžovým odvarem. Strava je schopna průjem vyvolat, zkomplikovat, ale i vyléčit. V léčbě průjmu z pohledu výživy je obecně nejdůležitější nepřestat jíst. Pověra, že je třeba střeva „nechat odpočinout“, je již překonána, stejně tak jako je opuštěn systém vědeckého hladovění spočívajícího v podávání čajů. I přes počáteční potíže je důležité varovat před ponecháním dětí s průjmem bez potravy.

  • Pokud je dítě kojeno, má kojení samo o sobě preventivně-terapeutický význam. Mateřské mléko svým složením působí protizánětlivě a pozitivně ovlivňuje bakteriální mikroflóru.
  • Dětem na umělé mléčné výživě má být mléko připravováno pokud možno do rýžového odvaru.
  • U starších dětí je důležité podávat husté tekutiny obsahující hodně škrobu – polévky, kaše z rýže, kukuřice, brambor, mrkve, čočky (červené), případně kuřecího masa.

Které potraviny průjem zhoršují?

Mezi potraviny zhoršující průjem patří – mléko, nadýmavé potraviny (např. fazole, zelí, kynutá těsta), potraviny obsahující nestravitelné zbytky – slupky, semínka, vláknina, mák, ořechy, zelenina, celozrnné obiloviny, čiré polévkové vývary, přeslazené tekutiny.

V realimentaci je výhodné zařadit probiotické kultury, které pozitivně působí na navození optimálního prostředí ve střevě.

Inzerce

 

Sdílejte stránku

Mohlo by vás zajímat

Knihy vysoce hodnocené odborníky i rodiči zaštiťuje matka-lékařka Jana Martincová.

Žena po 40 – sebevědomá a v kondici

Desatero péče po 40
Know-how od odborníků. Tradiční i progresivní oblasti péče o tělo i duši po 40. Pouze pro odvážné, přemýšlivé, schopné vytvořit si vlastní recept.
cena pouze u nás: 349 Kč