Kojené děti mívají stolici častěji, je řidší a nakysle páchnoucí. S postupným zařazováním potravin do stravy dochází ke změně četnosti a složení stolice.
Nejčastější příčinou průjmového onemocnění je přítomnost bakterií, které se do stravy dítěte dostanou z potravin nebo špatnou hygienou při vaření.
Dítě ztrácí tekutiny, ubývá na hmotnosti a může dojít k narušení rovnováhy minerálních látek v těle.
Co dělat při průjmu?
Vždy je důležité kontaktovat lékaře! Při průjmech je důležité udržet správné zavodnění organismu. Denní příjem (v 9 měsících) by měl být kolem 600 – 800 ml, podle hmotnosti dítěte. V případě nutnosti lze použít rehydratační roztok (Kulíšek), který je běžně k zakoupení v lékárně.
Jak ovlivnit lehký průjem?
Při lehkém průjmu je dobré podat rýžový odvar s mrkví. Při průjmu je nezbytné zvýšit příjem pektinu. Proto na střevo zklidňujícím účinkem působí uvařená prolisovaná mrkev s rýží, šťáva z mrkve, banány, jemně nastrouhané a tepelně upravené jablko, meruňkové, broskvové pyré. Včasným a postupným podáváním lehce stravitelných potravin se dosáhne rychlejšího zotavení střevní sliznice. U dětí krmených umělou výživou je vhodné mléko ředit mrkvovým či rýžovým odvarem. Strava je schopna průjem vyvolat, zkomplikovat, ale i vyléčit. V léčbě průjmu z pohledu výživy je obecně nejdůležitější nepřestat jíst. Pověra, že je třeba střeva „nechat odpočinout“, je již překonána, stejně tak jako je opuštěn systém vědeckého hladovění spočívajícího v podávání čajů. I přes počáteční potíže je důležité varovat před ponecháním dětí s průjmem bez potravy.
- Pokud je dítě kojeno, má kojení samo o sobě preventivně-terapeutický význam. Mateřské mléko svým složením působí protizánětlivě a pozitivně ovlivňuje bakteriální mikroflóru.
- Dětem na umělé mléčné výživě má být mléko připravováno pokud možno do rýžového odvaru.
- U starších dětí je důležité podávat husté tekutiny obsahující hodně škrobu – polévky, kaše z rýže, kukuřice, brambor, mrkve, čočky (červené), případně kuřecího masa.
Které potraviny průjem zhoršují?
Mezi potraviny zhoršující průjem patří – mléko, nadýmavé potraviny (např. fazole, zelí, kynutá těsta), potraviny obsahující nestravitelné zbytky – slupky, semínka, vláknina, mák, ořechy, zelenina, celozrnné obiloviny, čiré polévkové vývary, přeslazené tekutiny.
V realimentaci je výhodné zařadit probiotické kultury, které pozitivně působí na navození optimálního prostředí ve střevě.
Inzerce
Související články
Aktuální soutěže
Aktuální testování
BMI
Kategorie BMI jsou zjednodušeným modelem, které nám pomáhají se zorientovat v naší tělesné hmotnosti. Body Mass Index (BMI) udává méně přesné údaje zejména u dětí, starších lidí a aktivních sportovců. Přesnější posouzení tělesné váhy než kalkulačka BMI může provést odborník, který zahrne i další parametry: např. pohlaví, věk, objem svalů, typ postavy a celkový životní styl.