Upeču 5 minutový chleba
něco jako Ciabattu
Recept z instagramu zněl jasně. Stačí mouka, voda, sušené droždí a sůl. Bylo tam i jasně stanovené množství. Jenže taky nastala ta chyba 🤣 Když si místo kilo hladké mouky přečtete 500 g.
Takže recept
Kilo hladké mouky
800 ml vody
3 lžičky soli
2 lžičky sušeného droždí
Jelikož a protože jsem si to přečetla špatně, těsto nebylo takové jako má být. Takže jsem musela přidávat samozřejmě mouku. Když tam místo 1 kg dáte 0,5 kg, je to dost řídké. Udělala jsem tedy konzistenci podle videa. Pak jsem krásně překládala 3x po 0,5 hod. a nakonec dala přes noc do lednice. Těsto nakynulo a tak jsem si říkala, je to v pohodě. Dokonce i upečené ciabatty vypadaly pěkně. Uvnitř nebyly tak nadýchané ale spíše hutnější. Chutnaly ale všem.

Po dvou dnech jsem se rozhodla zkusit těsto znovu. Samozřejmě základem zase bylo 0,5 kg mouky. Tentokrát jsem si vodu odměřila v odměrce. Těsto bylo zase řídké a ještě jsem mela málo droždí 🫣 Nevadí já to zkusím,přidám trochu mouky a zbytek postupujeme stejně. Tentokrát těsto moc nenakynulo. I tak jsem ho zkusila dát péct. Byly z toho úplně placky, které šli rovnou ke slepicím.
Já se ale nevzdávám a jdu na to znovu. Znovu si čtu recept a ejhle ne 0,5 kg mouky ale 1 kg mouky. Hned zjišťuji, že tady byla hlavní chyba a musím se smát. Zpravuji tedy těsto a už při prvním překládání je vidět změna. Těsto roste před očima. Při druhém přeložení zjišťuji, že to bude chtít větší misku. Počkám až přeložím těsto po třetí a přesouvám do největší mísy co doma mám. Vzala jsem tu od robota a udělala jsem dobře. Znamenalo to přeskládat lednici aby se mi tam vešla 🫣 Radši přikrýt aby těsto neuteklo.
Ráno přicházím k lednici a bylo to těsné.

Úžasně nakynuté těsto plné bublin. Pomoučit linku, nalít těsto z misky a jde se porcovat. Hned je poznat jak je těsto nádherně. Podle rady Spokojena_s_málem jsem v polovině pečení prohodila plechy v troubě. Ciabatty jsou dokonalé a ja nakonec přidala na teplotě aby chytly barvu.
Mouku, sůl, droždí a vlažnou vodu smícháme do hladkého těsta. Každou půl hodinu překládáme celkem 3x. Poté dáme na noc do lednice. Ráno těsto vyklopíme na pomoučněnou plochu. Porcujeme na Ciabatty vyhovujícího rozměru. Můžete dělat bagetky i “housky”. Pečete na horkovzduch na 240’C na 25 minut. Poté necháme vychladit a až poté rozkrojíme.
Přeji vám krásný den
Fotogalerie
Související články
Aktuální soutěže
Aktuální testování
Související recepty
BMI
Kategorie BMI jsou zjednodušeným modelem, které nám pomáhají se zorientovat v naší tělesné hmotnosti. Body Mass Index (BMI) udává méně přesné údaje zejména u dětí, starších lidí a aktivních sportovců. Přesnější posouzení tělesné váhy než kalkulačka BMI může provést odborník, který zahrne i další parametry: např. pohlaví, věk, objem svalů, typ postavy a celkový životní styl.
TĚHOTENSKÉ E‑MAILY
Zaregistrujte se na Babyonline.cz, uveďte termín porodu a každý týden vám automaticky přijde e-mail s informacemi o vašem těhotenství týden po týdnu a vývoji miminka!
Vybrané ankety
Kolik jste přibrala v prvním těhotenství?
23 %
7 hlasů
40 %
12 hlasů
17 %
5 hlasů
3 %
1 hlas
7 %
2 hlasy
10 %
3 hlasy
Celkem hlasovalo 30 unikátních návštěvníků
Souhlasíte s omezením odkladů za současného zrušení přípravných tříd?
18 %
3 hlasy
82 %
14 hlasů
0 %
0 hlasů
Celkem hlasovalo 17 unikátních návštěvníků