banner

Upeču 5 minutový chleba 

něco jako Ciabattu


Recept z instagramu zněl jasně. Stačí mouka, voda, sušené droždí a sůl. Bylo tam i jasně stanovené množství. Jenže taky nastala ta chyba 🤣 Když si místo kilo hladké mouky přečtete 500 g. 

Takže recept 

od Spokojena_s_malem

Kilo hladké mouky

800 ml vody

3 lžičky soli

2 lžičky sušeného droždí

 

 Jelikož a protože jsem si to přečetla špatně, těsto nebylo takové jako má být. Takže jsem musela přidávat samozřejmě mouku. Když tam místo 1 kg dáte 0,5 kg, je to dost řídké. Udělala jsem tedy konzistenci podle videa. Pak jsem krásně překládala 3x po 0,5 hod. a nakonec dala přes noc do lednice. Těsto nakynulo a tak jsem si říkala, je to v pohodě. Dokonce i upečené ciabatty vypadaly pěkně. Uvnitř nebyly tak nadýchané ale spíše hutnější. Chutnaly ale všem. 
 

Naplněné vajíčky a Dubáčkem


 Po dvou dnech jsem se rozhodla zkusit těsto znovu. Samozřejmě základem zase bylo 0,5 kg mouky. Tentokrát jsem si vodu odměřila v odměrce. Těsto bylo zase řídké a ještě jsem mela málo droždí 🫣 Nevadí já to zkusím,přidám trochu mouky a zbytek postupujeme stejně. Tentokrát těsto moc nenakynulo. I tak jsem ho zkusila dát péct. Byly z toho úplně placky, které šli rovnou ke slepicím. 
 
 Já se ale nevzdávám a jdu na to znovu. Znovu si čtu recept a ejhle ne 0,5 kg mouky ale 1 kg mouky. Hned zjišťuji, že tady byla hlavní chyba a musím se smát. Zpravuji tedy těsto a už při prvním překládání je vidět změna. Těsto roste před očima. Při druhém přeložení zjišťuji, že to bude chtít větší misku. Počkám až přeložím těsto po třetí a přesouvám do největší mísy co doma mám. Vzala jsem tu od robota a udělala jsem dobře. Znamenalo to přeskládat lednici aby se mi tam vešla 🫣 Radši přikrýt aby těsto neuteklo. 
Ráno přicházím k lednici a bylo to těsné.

 


 Úžasně nakynuté těsto plné bublin. Pomoučit linku, nalít těsto z misky a jde se porcovat. Hned je poznat jak je těsto nádherně. Podle rady Spokojena_s_málem jsem v polovině pečení prohodila plechy v troubě. Ciabatty jsou dokonalé a ja nakonec přidala na teplotě aby chytly barvu. 
 

Mouku, sůl, droždí a vlažnou vodu smícháme do hladkého těsta. Každou půl hodinu překládáme celkem 3x. Poté dáme na noc do lednice. Ráno těsto vyklopíme na pomoučněnou plochu. Porcujeme na Ciabatty vyhovujícího rozměru. Můžete dělat bagetky i “housky”. Pečete na horkovzduch na 240’C na 25 minut. Poté necháme vychladit a až poté rozkrojíme. 

Přeji vám krásný den 
 

Fotogalerie

Sdílejte stránku

Neboj se nezdaru - diskuze

Zatím zde nejsou žádné příspěvky.

Vybrané ankety

Kolik jste přibrala v prvním těhotenství?

23 %
7 hlasů

40 %
12 hlasů

17 %
5 hlasů

3 %
1 hlas

7 %
2 hlasy

10 %
3 hlasy

Celkem hlasovalo 30 unikátních návštěvníků

Diskuze 0

Souhlasíte s omezením odkladů za současného zrušení přípravných tříd?

18 %
3 hlasy

82 %
14 hlasů

0 %
0 hlasů

Celkem hlasovalo 17 unikátních návštěvníků

Diskuze 0

Mohlo by vás zajímat

Knihy vysoce hodnocené odborníky i rodiči zaštiťuje matka-lékařka Jana Martincová.

Zdravé těhotenství

těhotenství
Unikátní publikace pro těhotné i šestinedělky věnující se současně zdravé výživě, zdravému vaření krok za krokem a zdravému cvičení před, v průběhu těhotenství i po porodu. O tom nejdůležitějším, co rozhoduje o zdraví Vašeho miminka! Zkuste to!
cena pouze u nás: 199 Kč
Zdravé těhotenství