banner

Celkem 16 příspěvků

Zobrazit příspěvky podle:

Vápník

Už jsem reagovala níže na příspěvek Susily, mléčné výrobky jsou opravdu nejlepším zdrojem vápníku, rostlinné zdroje jsou bohaté co do obsahu, ale Ca je téměř nevyužitelný..(proto se dává do špenátu mléko, kyselina šťavelová na sebe naváže vápník z mléka a nechá tělo využít ten, co je obsažen v zelenině). Opravdu je smutné, jak dnes reklama hraje na děti - barevné obaly, dárky, samolepky, soutěže...přitom na taveném sýru není zdravého ani zblo, snad tak trocha bílkovin..divím se, že ty krabičky nesvítí (fosforečnany) Opravdu mnohem víc pro zdraví uděláte, pokud si dáte práci se čtením obalů a jak se na něm objeví slovo "tavený", ruce od něj pryč! (To platí i pro plátkové tavené sýry jednotlivě balené - toustové, Maratonec a spol.). Z průmyslově vyráběných opět doporučuji Lučinu, Cottage, Žervé i Gervais, Riccotu, Mozzarellu, tvrdé sýry - Eidam, Ementál, Gouda..je lepší vyhýbat se těm hodně slaným (balkán, parenica, niva - mnoho sodíku, zvyšuje kr. tlak, zadržuje vodu v těle...), tučným (Brie a spol., nad 45% tuku v sušině - to ale nesouvisí s vápníkem, pokud nehlídáte kalorie a živočišné tuky, tak si je na chuť dejte..ALE )Ale opravdu nejvíc doporučuji výrobu vlastních pomazánek z tvarohu a kvalitního rostlinného tuku - např. Flora+tvaroh+pažitka+trochu osolit, rybičková s tvarohem a Ramou (pokud použijete rybky v oleji, tuk už dávat nemusíte), domácí Budapešťská, s cibulkou a česnekem, se šunkou (Margarín, tvaroh, šunka - rozšlehat na pěnu), občas vajíčková (tvaroh, cibulka, margarín, vajíčka, trocha hořčice, soli a pepře..), u nás doma velmi oblíbená je tato - margarín, tvaroh, dochutit oranžovým Francouzským dresinkem, ozdobit baby rajčaty, nastrouhat mrkev, smíchat s tvarohem či lučinou, trocha citr. šťávy, buď dosladit medem + rozinky, nebo lze i osolit a použít naslano, namazat na celozrnné pečivo a přikusovat jablko - výýborné A zkoušely jste namazat rohlík tvarohem, na to dát kolečka banánu a pokapat rozpuštěnou čokoládou?

:)

Úplně s tím souhlasím. Tavený sýry už dávno nekupujeme, nahradili jsme je hlavně Lučinou, Dukem apod. Když jsem čekala dceru, tak mi doktorka doporučila, ať se taveným sýrům vyhýbám.
Tvůj článek se mi moc líbí. Z výše uvedených důvodů už více než 5 let žádné tavené sýry nekupujeme a tudíž ani nejíme. Máme rádi Lučinu + tvrdý Eidam (pozor na vysoký obsah soli při podávání dětem)a také jsou u nás doma moc oblíbené i ovocné zákysy (jsou zdravé na trávení, imunitu a bývají i obohaceny vitamíny). Na maso a do salátů občas používám zakysanou smetanu.
Díky za skvělý článek. Já osobně se u sebe i u svého 1,5 roku starého syna taveňákům vyhýbám ( i když občas si vyjímečně na chleba namažu ). Kupujeme Lučinu, Gervais, Duko, Fénixe, nebo další pomazánky tohoto typu v Lidlu ap .- nám to hrozně chutná. Jen by mě zajímalo, co je to mletý svatojánský chleba, kterým se občas tyhle pomazánky zahušťují ...
A co tvrdé sýry?? Já taveňáky nejím, ty mi nejedou, ale tvrdý sýr mám ráda nebo právě sem tam Lučinu.. Ale to hodně málo.Tvrdý sýr kupuju jen 20 nebo 30% eidam.
No ono je asi v každé potravině něco nezdravého, tak co naděláme. Ale ja zajímavé občas vědět, cože se za těmi zkratkami a slovními hříčkami vlastěn skrývá

Zdoje vápníku

Mléko se doporučuje kvůli vápníku,ale mnohem lepší a využitelnější zdroj vápníku je třeba listová zelenina,brokolice,špenát.V sýrech je to co je v článku popsáno,kravské mléko je obrovský alergen,zahleňuje dětský organismus a snižuje jeho imunitu(ve větším množství-samozřejmě že v malém neškodí a je příznivé).
jo to máš pravdu taky jsem o tom četla.
to by mě vůbec nenapadlo, díky za varování
díky za užitečné info
ježišmarjá,tak Verunka baští sýry jak divá,já z toho mám radost a ono je to nakonec špatně.V domění,že jí dávám to nejlepší a ono prt.Děkuji za upozornění.Budu si na to dávat pozor

"Dětské sýry"

Jen ještě pozor na sýry pro děti - s obrázky na krabičce, někdy i v názvu atd.
Obsahují tytéž nezdravé tavící soli jako běžný tavený sýr - jen se snaží nalákat důvěřivé rodiče a obrázku chtivé děti.
Děkuju, žes vložila. Tohle jsem před dětmi taky nastudovala, ale fakt je, že to lidi moc neví. Pak jsem začla kupovat Gervais (Danone) - tehdy ještě nebyl výběr, ale časem tyhle žervé sýry začly dělat i jiné firmy. Jsou dokonce i s příchutí. Jen pozor, každé žervé je trochu jiné - konzistencí i chutí.
Jednou jsem třeba koupila Žervé (asi Mila - nebo tak něco) a to nebylo vůbec solené. Pro děti super, ale maminka si moc nepochutná. Časem jsem se na ně taky naučila a teď klasické tavené nekupujeme téměř vůbec. Děti je ještě ani neochutnaly - raději, pak by jim žervé asi moc nejelo...

Vybraná anketa

Kdy strojíte stromeček?

4 %
3 hlasy

0 %
0 hlasů

7 %
6 hlasů

65 %
54 hlasů

0 %
0 hlasů

24 %
20 hlasů

Celkem hlasovalo 83 unikátních návštěvníků

Diskuze 0

Mohlo by vás zajímat

Knihy vysoce hodnocené odborníky i rodiči zaštiťuje matka-lékařka Jana Martincová.

Žena po 40 – sebevědomá a v kondici

Desatero péče po 40
Know-how od odborníků. Tradiční i progresivní oblasti péče o tělo i duši po 40. Pouze pro odvážné, přemýšlivé, schopné vytvořit si vlastní recept.
cena pouze u nás: 349 Kč
Žena po 40