Už jsem reagovala níže na příspěvek Susily, mléčné výrobky jsou opravdu nejlepším zdrojem vápníku, rostlinné zdroje jsou bohaté co do obsahu, ale Ca je téměř nevyužitelný..(proto se dává do špenátu mléko, kyselina šťavelová na sebe naváže vápník z mléka a nechá tělo využít ten, co je obsažen v zelenině). Opravdu je smutné, jak dnes reklama hraje na děti - barevné obaly, dárky, samolepky, soutěže...přitom na taveném sýru není zdravého ani zblo, snad tak trocha bílkovin..divím se, že ty krabičky nesvítí (fosforečnany) Opravdu mnohem víc pro zdraví uděláte, pokud si dáte práci se čtením obalů a jak se na něm objeví slovo "tavený", ruce od něj pryč! (To platí i pro plátkové tavené sýry jednotlivě balené - toustové, Maratonec a spol.). Z průmyslově vyráběných opět doporučuji Lučinu, Cottage, Žervé i Gervais, Riccotu, Mozzarellu, tvrdé sýry - Eidam, Ementál, Gouda..je lepší vyhýbat se těm hodně slaným (balkán, parenica, niva - mnoho sodíku, zvyšuje kr. tlak, zadržuje vodu v těle...), tučným (Brie a spol., nad 45% tuku v sušině - to ale nesouvisí s vápníkem, pokud nehlídáte kalorie a živočišné tuky, tak si je na chuť dejte..ALE )Ale opravdu nejvíc doporučuji výrobu vlastních pomazánek z tvarohu a kvalitního rostlinného tuku - např. Flora+tvaroh+pažitka+trochu osolit, rybičková s tvarohem a Ramou (pokud použijete rybky v oleji, tuk už dávat nemusíte), domácí Budapešťská, s cibulkou a česnekem, se šunkou (Margarín, tvaroh, šunka - rozšlehat na pěnu), občas vajíčková (tvaroh, cibulka, margarín, vajíčka, trocha hořčice, soli a pepře..), u nás doma velmi oblíbená je tato - margarín, tvaroh, dochutit oranžovým Francouzským dresinkem, ozdobit baby rajčaty, nastrouhat mrkev, smíchat s tvarohem či lučinou, trocha citr. šťávy, buď dosladit medem + rozinky, nebo lze i osolit a použít naslano, namazat na celozrnné pečivo a přikusovat jablko - výýborné A zkoušely jste namazat rohlík tvarohem, na to dát kolečka banánu a pokapat rozpuštěnou čokoládou?