banner

Zeleninové a masozeleninové příkrmy do zásoby - diskuze

Celkem 9 příspěvků

Zobrazit příspěvky podle:

sáčky na potraviny

Děkuji Janina90 jse rád, že jsem našel váš příspěvek právě s typem na tyto sáčky. Osobně jsem dlouho přemýšlel do čeho dávat malému příkrmy. Manželka to dává do mističek, ale je pravda, že sáčky zaberou méně místa. takže jsem pořídil tyto https://www.obalove-materialy.cz/rychlozaviraci-zip-sacky-60-80mm-baleni-100ks jsou větší ale super.
Já teda pro dítě taky nezamrazuju..ta trocha rozmačkané zeleniny a masíčko je tak strašně jednoduché na přípravu, že mi přijde zbytečné toho dělat tolik a zabírat si místo v mrazáku..pro koho ale zamzuji je manžel, protože ten naprosto odmítá můj zdravý stravovací režim, takže když už se rozhdonu udělat mu radost a uvařit mu (často mu řeknu ať si namaže chleba když se mu to nelíbí :D), tak toho udělám hodně a dám do mrazáku..koupila jsem si tyhle sáčky http://www.obalove-materialy.cz/rychlozaviraci-zip-sacky-40-60mm-baleni-1000ks a manžel si to vždy jen ohřeje :) a je to dobré na různé zeleninové či ovocné pyré, pokud chcete mít vždy ze sezóny, není nic jednoduššího :)
jednou za čas bych to uznala ale zamražování jídla pro miminka mi připadá sobecké.Vždyť jsme doma a nevím jak vy já stíhám i denně vařit pro manžela tak tu chvilku vaření kousky mrkve a masíčka si udělám,úplně si to užívám.Snad jen dělám to že maso nařežu na malé kousky a balím do folie a vždy si vytáhnu jen ten kousek povařím a přidávám zeleninku.Užívám si s Májenkou každou chvíli i papání není vyjímkou.

zmrazené jídlo

já také zamrazuji - navařím dva-tři druhy jídel tak cca na tři týdny a střídavě vyndavám z mrazáku. Zamrazuji ve sklenicích od přesnídávek - měla jsem strach, že prasknou, ale vydrží - nechám jídlo ve skleničkách vystydnout, zavřu a dám zamrazit. Mám to akorát na jednu dávku a dobře se to skladuje... jinak ještě tip - pokud zamražuji jen maso (příp. jen mrkev apod.), dám ho zamrazit do tvořítek na led, po zmrznutí vyklepnu do sáčku. Je to lepší kvůli dávkování - nemám dobré zkušenosti s oddělováním mraženého jídla nožem...
Můžete mi říci, v čem je lepší zamrazovat - plast, sáčky apod.?

Dodatek

Když jsem pročetla diskuzi pod textem, musím dodat, že jsem tyto pokyny k zamrazování dostala v brožuře v porodnici (2006) a četla o nich i v dalších publikacích.
Ta věda asi kráčí rychle vpřed. Období příkrmů z mrazáku obě děti přežily bez úhony

Zmrazování

Dovolím si reagovat..zmrazení jako takové jídlu nijak neublíží, pokud je pokrm zmrazen rychle, kvalitně, čistě a sám o sobě je v pořádku, neobsahuje např. zárodky plísně nebo tak. Nesmí přijít do kontaktu třeba se syrovým masem, což je asi jasné. Problém u mražení je ten, že krystaly ledu pozměňují struktury tkání, tedy i jídla, stane se tak vlastně dvakrát - při zmrazení a pak při rozmrazení..jídlo pak je náchylnější ke kažení, musí se rychle spotřebovat, nesmí se znovu mrazit. Pro malé dítě je samozřejmě lepší, když dostane vždy čerstvé jídlo, ale narovinu, dneska je v kupované zelenině atd. tolik škodlivin, že je dokonce skoro lepší dětem masozeleninový příkrm koupit a mít jistotu, že škodliviny jsou v něm pod hranicí přijatelného maxima, než je vyrábět doma z mrkve plné dusičnanů. Mrazit jídla do zásoby pro hodně malé dítě se nedoporučuje, na druhou stranu, existují mnohem horší věci, že Když to shrnu, je to na rozhodnutí každé z vás.

zamrazovani

ale no tak devcata, copak vam nikdy nikdo nerekl, ze jidlo pro deti se nikdy nesmi varit a zamrazovat dopredu!
dobrý nápad

Vybraná anketa

Bylo vaše dítě očkováno proti pneumokokům? Jakou vakcínou?

17 %
11 hlasů

0 %
0 hlasů

8 %
5 hlasů

58 %
38 hlasů

18 %
12 hlasů

Celkem hlasovalo 66 unikátních návštěvníků

Diskuze 0

Mohlo by vás zajímat

Knihy vysoce hodnocené odborníky i rodiči zaštiťuje matka-lékařka Jana Martincová.

Žena po 40 – sebevědomá a v kondici

Desatero péče po 40
Know-how od odborníků. Tradiční i progresivní oblasti péče o tělo i duši po 40. Pouze pro odvážné, přemýšlivé, schopné vytvořit si vlastní recept.
cena pouze u nás: 349 Kč
Žena po 40