banner

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jaké doporučujete časování stravy při sportu a co konkrétně před sportem - kdy, co po sportu - kdy. Děkuji.

Odpověď Mgr. Jana Eliášová, nutriční terapeutka:

Obecne záleží na : 1. Jaký sport? 2. Jaká intenzita? a 3. Jaká frekvence?. Pokud provádíme sportovní činnosti pravidelně 30 - 60 minut a to 4 - 5 týdně je doporučováno navýšit energetický příjem průměrně o 1500 - 2000 kJ (individuálně). Jen pro představu – to je na den navíc např. o 100 g chleba, 50 g eidam 45 %, 100 g rajčat. Navýšení energie je vhodné začlenit do celodenního režimu a tím udržovat rovnoměrný příjem energie. Pokud cvičím ráno, je dobré nepodceňovat příjem energie na večeři (i během noci se vyčerpávají zásoby glykogenu na činnost mozku, aby byl organismus připraven pokrýt nároky na energetický výdej - svalovou práci). Rozhodně bych nepodceňovala zvláště příjem tekutin.  Pokud je stravovací režim pravidelný (časově i z pohledu příjmu množství energie) není zpravidla potřeba výrazně jídlo navyšovat. Z pohledu možného vzniku dyskomfortu trávení a vzniku dyspeptických obtíží bych nejedla poslední hodinu před cvičením. Volila bych jídlo lehce stravitelné složené ze sacharidů ve formě potravin se středním nebo vysokým GI (dle délky a intenzity pohybu). Potíže způsobují tučná jídla, smažená, nadýmavá. V průběhu aktivity přijímat tekutiny – vodu. Sladké pití (3 %) zařazujeme při delší a intenzivnější fyzické aktivitě. Zpravidla není potřeba. Podstatnější je jejich pravidelné dodávání - pití. Jestli jíst po cvičení – platí to stejné, zda je vůbec potřeba v souvislosti se cvičením jíst navíc. Z pohledu komfortu trávení bych doporučila jíst nejdříve 30 minut po cvičení, lépe po 60 minutách. Celkově - zvážila bych, jakou aktivitu máte za normálních podmínek a kolik přidáte sportovních činností (výdej energie), jaký máte stravovací režim (příjem energie) a na základě toho s cílem udržet tělesnou hmotnost (i kondici – množství svalu) bych přizpůsobila případné navýšení jídla a konkrétně jakého. Svalu svědčí kvalitní bílkovina (mléčné výrobky, jogurty, tvaroh, libová masa - kuřecí, králičí, hovězí..atd) při současném vyváženém příjmu ostatních živin.

Sdílejte stránku

Předchozí článek:

Jednoduché cukry

Následující článek:

Řepkový olej, tuky během dne

Poradna

Bartholiniho zlaza
avatar Tutus 09. 06. 2025

Dobry den. Jiz 3x jsem podstoupila operaci zanetu Bartholiniho zlazy. Leva strana po druhe operaci je uz uplne v poradku, na prave strane citim mirne zdureni, ktere neboli a asi 3 roky je beze zmen. Kazdopadne uz to znam dobre a vim, ze se to muze zmenit ze dne na den. Doporucila byste mi vyoperovani teto zlazy, abych predesla komplikavim? V zanicenem stavu, jestli si dobre vzpominam, se tato operace neda provest. Dekuji, s pozdravem Linda 46 let

Dobrý den,

ano, máte pravdu, operace se provádí ve fázi, kdy není zánět apod., v případě abscesu se provádí pouze incize a výplachy.

Štítky:

Vybraná anketa

Souhlasíte s omezením odkladů za současného zrušení přípravných tříd?

18 %
4 hlasy

77 %
17 hlasů

5 %
1 hlas

Celkem hlasovalo 22 unikátních návštěvníků

Diskuze 0