Inzerce
Inzerce
Inzerce

Péče o zuby

Položit dotaz

Bolest zubu

| Niky-29 | 30.05.2020, 07:59

Dobrý den, nevím jestli mi tady pomůžete ale už jsem zoufalá tak to zkusím. Jsem 32tyden těhotenství a dva dny mě trápí silná bolest zubů. U zubaře jsem byla ale bolest ani po zákroku neustává a už je to opravdu k zešílení. Za noc jsem měla 3x paralen a nic. Poradite mi zda si mohu vzít nějaký silnější lek?? Moc děkuji za váš čas. Nikola Fibigerová

Lékař na tento dotaz prozatím neodpověděl.

dobrý den, paní doktorko Červená,
již 14 dní nejsem ve své kůži, pak ze dne na den přišly horečky, slabost, bolest hlavy, krku, uzlin, nateklé dásně, bolesti prořezávajících se osmiček a odhalily se mi zubní krčky+ spousta aftů, dásně začaly být prokrvené. Nejprve jsem vyrazila k obvodnímu lékaři, kde mi potvrdili angínu, tím pádem se musím vyléčit, než mohu přijít ke stomatologovi. i přes antibiotika se přidaly další potíže - nemohla jsem otevřít pusu, kousat, čelisti mi to nedovolily. po pár dnech užívání antibiotik se mi co se týče zubů ulevilo a z ničeho nic mi začala vytékat hustá krev zpod korunky. Žádný hnis, jen krev, na spoustu vyplivnutí. Již asi na třikrát během podvečera jsem opakovaně vyplivovala krev a zjistila, že při "odsání" krve z rány se zároveň objeví tekoucí krev z jiného zubu. Stává se to a odchází nějaké ložisko anebo je možné, vzhledem ke všem výše zmíněným potížím, může být krvácení i jiného vnitřního charakteru? děkuji za váš čas a odpověď, s pozdravem Cervenka

Dobrý den,

potíže, které popisujete, neodpovídají průběhu běžné bakteriální angíny. Je možný např. buď souběh s dalším onemocněním, nebo např. virový původ angíny, kdy viry způsobí i aftózní léze v dutině ústní. V každém případě bych doporučila novou konzultaci u Vašeho praktického lékaře a alespoň základní krevní vyšetření. Pokud tam bude vše v pořádku, tak po vyléčení angíny doporučuji řešit s Vaším stomatologem problém zubu s korunkou. Každopádně je důležité dbát na řádnou hygienu dutiny ústní - co nejměkčím kartáčkem, případně jednosvazkovým kartáčkem čistit chrup a na výplachy teď v akutní fázi používat několikrát denně roztok chlohexidinu, např. Parodontax Extra (nejlépe modrý, bez alkoholu).

Přeji brzké uzdravení a  srdečně zdravím,

MUDr. I. Červená

MUDr. Irena Červená | Babyonline | 27.05.2020, 10:22

Pupínky na jazyku

| Ruze97 | 13.05.2020, 10:48

Dobrý den chtěla jsem se zeptat na jazyku po obou dvou stranách na bocich jazyka se mě udělaly takové pupínky nebolí to mám to asi dlouho ale všimla jsem si toho až teď nevíte co to může být?Na zubní jdu až v červenci

Dobrý den,

bohužel bez bližšího popisu "pupínků" samotných, bližším údaji o jejich vzniku, době trvání, případných změnách apod., stejně tak bez znalosti údajů o Vašem celkovém zdravotním stavu (alergie, léky, projevy jinde na těle...) a klinického vyšetření (nebo aspoň fotografie), je škála možností, co by to mohlo být, natolik široká, že si vůbec netroufám soudit. A i odborník specializovaný na obtíže sliznic nemůže v mnoha případech vyslovit konečnou diagnózu bez histologického vyšetření dané léze. Pokud Vás pupínky jakkoli znepokojují, doporučuji kontaktovat aspoň elektronicky (se zasláním fotografie) Vašeho ošetřujícího stomatologa či praktického lékaře, kteří mají veškeré údaje o Vašem orálním i celkovém zdraví a užívaných lécích. Váš lékař by Vás v případě podezření na závažnější onemocnění odeslal např. na vyšetření krve, nebo specializované pracoviště. 

Srdečně zdravím,

MUDr. Irena Červená

MUDr. Irena Červená | Babyonline | 13.05.2020, 14:40

Extrakce osmiček

| Lululai | 07.01.2020, 19:00

Dobrý den,

moje zubařka mi preventivně doporučila extrakci obou horních osmiček, mám již termín. Jsou už venku a rostou téměř kolmo k ostatním zubům. Dolní nemám dosud prořízlé, s těmi mi doporučila ještě počkat.

Moje obavy se týkají toho, že mám nahoře o dva zuby vice, než dole, a horní vzrostlé osmičky "počet dorovnaly". V dětství mi byly dva horní zuby vytrženy kvůli úzké čelisti, nevešly by se a zkřivily by se. Bohužel si také pamatuji, že jsem přemluvila rodiče, abychom už nenechali trhat spodní, které zubařka tehdy také doporučovala vytrhnout. Zuby ale vypadají dobře, mám je celkem rovné, jen dva přední směřují trochu směrem dovnitř a je vidět, že trochu zkřivily i spodní.

Mám obavy, že vytržení horních osmiček vytvoří (nebo vrátí) nepoměr mezi horní a spodní čelistí. Je možné, že se mi díky vytržení osmiček zuby ještě více zkřiví směrem dovnitř (takový antipředkus)? Měla bych navštívit nějakého specialistu? Předem děkuji

Dobrý den,  

vytržením osmiček se zuby rozhodně nezkřiví, naopak osmičky přestanou tlačit na zuby před sebou. Osmičky uložené tak, jak popisujete, nemají žádnou pozitivní funkci, ale naopak mohou způsobit řadu problémů, kterým se jejich včasným odstraněním můžete vyhnout.

Držím palce, aby plánovaný výkon proběhl bez komplikací, a přeji Vám rychlou rekonvalescenci,

MUDr. Irena Červená

MUDr. Irena Červená | Babyonline | 16.01.2020, 11:07

Vypadlá plomba

| wiwijana | 31.07.2019, 13:18

Dobry den, pred par dny mi vypadla cela plomba s kouskem zubu, zub byl nedavno lecen a korenove kanalky vyplneny. Ted je zub uplne otevreny. Obcas i zaboli. Muj zubar ma 14 dni dovolenou, prosim mam pockat nebo zajit na pohotovost. Rika se, zeby takovy zub nemel zustat otevreny. Dekuji

Dobrý den,

ano, zub by neměl zůstat otevřený, aby kořenovým systémem nepronikaly bakterie do kosti. Proto doporučuji alespoň provizorní dezinfekční vložku (kalciumhydroxid) do kořenových kanálků, pokud již nejsou definitivně zaplněny, a provizorní výplň. Pokud se část zubu ulomila, počítejte, že bude vhodné na definitivně ošetřený zub nechat zhotovit korunku.

Srdečně zdravím, 

MUDr. Irena Červená

MUDr. Irena Červená | Babyonline | 13.08.2019, 11:41

Amalgám v těhotenství

| Nela H. | 27.06.2018, 09:02

Dobrý den, jsem ve 39. týdnu těhotenství, za 10 dní mám termín porodu. Včera večer mi při čištění zubů vypadl kousíček staré amalgámové plomby (jakoby hrana plomby, na pohled i dotek prstem patrné, zub je jinak ale celý zaplombovaný). O amalgámu vím, co se píše souvislosti s těhotenstvím a uvolňováním rtuti, nicméně dokud jsem neřešila žádný problém se zuby, brala jsem tak, že s tím nic neudělám, mám amalgám téměř ve všech zubech. Teď mám ovšem obavy, zda vypadnutím kousíčku amalgámu a tím jakoby "rozbití" té celistvosti plomby se nemůže rtuti uvolňovat více a nemůže to miminku způsobit ještě nějaké problémy (předpokládám a doufám, že vývoj miminka je již dokončen a vývojové vady by tímto nehrozily)? Zub mě nebolí, ani mi ta ostrá hrana plomby, která vznikla, nevadí, jazykem ji necítím, ráda bych tedy vše řešila až po porodu. Myslíte, že to je v pořádku? Moc děkuji!

Dobrý den,

odlomení části staré amalgámové výplně miminku rozhodně neuškodí. Pokud Vás okraje výplně či zubu nedřou do jazyka či tváří, určitě počkejte s řešením až po porodu (ideálně po šestinedělí, pokud se jedná opravdu o malinký kousek a nehrozí rozlomení zubu). Po dobu kojení ovšem nedoporučuji nechat si zhotovit novou výplň z amalgámu. Broušení starého amalgámu a čerstvý amalgám jsou mnohem vyšší zátěží než pravděpodobně všechny letité výplně, které člověk v ústech již má.

Srdečně zdravím a přeji Vám i miminku všechno dobré.

MUDr. I. Červená

MUDr. Irena Červená | Babyonline | 27.06.2018, 09:42

Pryskyřicové korunky

| Sofinelli | 18.05.2018, 08:15

Dobrý den, mám takový dotaz, co vše vám může určit váš stomatolog?
Byla jsem registrovaná u jedné zubařky, ta z nějakého důvodu náhle skončila, u ní jsem si nechala obrousit zuby a nasadit korunky. Stálo to jedna za 700,- a řekla mi, že když budu potřebovat vyměnit, mohu zase ty nejlevnější. No teď jsem si našla novou zubařku, jsem u ní asi rok, vyměnila mi opět staré korunky za ty samé, nové, za otisky chtěla tisíc a i za ty korunky tisíc za jednu. Nyní bych potřebovala vyměnit zase, ale zubařka mi řekla, že mi je vymění, ale už nemám nárok na ty levné, za tisíc, ale musím ty dražší. Což mě zaskočilo. 4.tisíce za jednu korunku, na to opravdu nemám, a přece když existují levné varianty, musí mi je stomatolog nabídnout nebo se pletu?? Opravdu na to nemám nárok na ty levné? Nebo si chce jen o dost přivydělat? Děkuji za odpověď.

Dobrý den,

Váš dotaz má několik rovin.

1/ Pryskyřičné korunky hradí pojišťovna jedenkrát za dva roky. Přesný nárok zjistíte dotazem na Vaši zdravotní pojišťovnu (např. provizorní korunky nelze vykázat dvakrát po sobě).

2/ Ano, lékař Vás musí seznámit s možností ošetření „na pojišťovnu", tedy s „ekonomicky nejvýhodnější variantou". V praxi by Vás lékař měl seznámit se všemi variantami a uvést jejich výhody a nevýhody. Bohužel je ale nutné si přiznat, že některé výkony hrazené pojišťovnou jako „standard", jsou dnes považovány za obsolentní, nebo pouze jako provizorní řešení, které ve svém důsledku může vést ke komplikacím a značně se prodražit. Každopádně keramické korunky jsou dnes považovány za standardní řešení, pryskyřičné za řešení provizorní.

3/ Je nutné zvážit otázku indikace (vhodnosti) té které varianty. To takhle na dálku posoudit nemohu. Předpokládám však, že to s Vámi probrala Vaše paní doktorka.

A teď, jak se k tomu postavit v praxi?

Každopádně doporučuji kontaktovat Vaši pojišťovnu s dotazem, co přesně bylo zhotoveno a kdy máte nárok na nové korunky. Dále zvážit, o které zuby se jedná a jaký je jejich stav (tzv. biologický faktor), jaká je jejich prognóza obecně, jaká s tou nejlevnější variantou, jaká s keramickými korunkami a zda existuje nějaký kompromis. S tímto odhadem lze provést i ekonomický odhad (na zub s obecně špatnou prognózou se těžko vyplatí korunka za 4 tisíce korun, ale důležitý zub s dobrým biologickým faktorem může sloužit třeba dvacet a více let a tam se investice určitě mnohokrát vrátí). Pokud by se jednalo o opravdu špatný zub, tak s přihlédnutím k ekonomické stránce věci, bývá nejlepší variantou jej dát pryč a nechat zhotovit snímatelnou náhradu. To je řešení samozřejmě krajní, ale ve výsledku pro pacienta často komfortnější než co rok předělávat pryskyřičné korunky.

Věřím, že se Vám podaří nalézt přijatelné řešení pro Vaše zuby i peněženku.

Srdečně zdravím,

MUDr. Irena Červená

MUDr. Irena Červená | Babyonline | 29.05.2018, 07:15

Citlivé zuby při kojení

| wiwijana | 27.03.2018, 20:58

Dobrý den. Už od konce těhotenství mě trápí bolest zubů. Syn má teď 7 měsíců, kterého plně kojím, nedávno jsem začala s příkrmy, ale nesní toho moc. Trápí mě citlivé zuby. Během kojení mi zubař vyvrtal 3 kazy, které nebyly nikterak velké, ale zuby mě dost bolely. Nedávno po procházce, kdy foukal silný studený vítr mě začla bolet levá horní polovina čelisti. Bolest se stěhuje kolem očí a zasahuje rovněž do zubu. Ty zuby jsou hodně citlivé, hlavneěna studené nápoje, přitom můžu na nich normálně kousat. Nikdy předtím jsem takové problémy neměla, ale dle zubního lékaře mám velmi citlivé zuby. Můžou tyto problémy souviset s kojením a co byste mi doporučila na aktuální bolest? Děkuji

Dobrý den,

pokud máte chrup v pořádku (tzn. všechny kazy opravené), může se opravdu jednat o zvýšenou citlivost zubů. Do souvislosti s kojením bych ji nedávala, spíše zkonzultujte techniku čištění chrupu a Vámi používané pomůcky na čištění zubů i stravovací návyky s Vaším zubním lékařem či dentální hygienistkou.

S největší pravděpodobností došlo k odhalení krčků zubů a ty nyní reagují na chemické a tepelné (chladové) podněty. Rychlou úlevu by mělo přinést používání pasty na citlivé zuby, nejrychleji by měl působit Sensodyne Rapid Relief. Jinak dobrý je např. též zelený Elmex, nebo Meridol (ten působí i proti zánětu dásní), v lékárně lze pořídit fluoridový gel Elmex gelée, který je zároveň výbornou prevencí zubního kazu. Pokud by i nadále byly zuby citlivé, pak je možné ordinační ošetření citlivých zubních kčků.

V případě, že se bolesti objevují jen v jedné polovině obličeje, nebo vystřelují do okolí apod., či závisí na poloze hlavy (zhoršení při předklonu) doporučuji navštívit ORL lékaře k vyloučení zánětu čelistních dutin, eventuelně zánětu trojklanného nervu.

Držím palce, ať se vše co nejdříve vyřeší a můžete si s miminkem užívat krásného jara bez bolestí.

MUDr. Irena Červená

MUDr. Irena Červená | Babyonline | 11.04.2018, 09:25

Dobrý den,
je nebezpečná umrtvovací vlozžka do zubu před trháním nervů? Měla jsem ji tam týden. Moje zubařka ji zvolila jako šetrnější způsob před injekcí.
Jsou i ty léřivé vložky po čištění kanálku bezpečné?
Děkuji.

Dobrý den,

všechny materiály, které jsou schváleny pro použití ve stomatologii, jsou obecně považovány za bezpečné. Ani umrtvovací vložky, která se vloží dovnitř zubu a do krevního oběhu se prakticky nedostane (nebo případně jen v těžko měřitelném množství), se tedy bát nemusíte. Jako léčivá vložka se pak nejčastěji používá hydroxid vápenatý, který se rozkládá na vápenatý a hydroxidové ionty. Vysoká koncentrace působí opět pouze lokálně - v kořenovém systému zubu a těsné blízkosti kořenového hrotu. Navíc se tyto ionty v těle vyskytují přirozeně, takže ani zde není důvod k obavám. 

Přeji brzké doléčení zubu i klidné a pohodové těhotenství,

MUDr. Irena Červená

MUDr. Irena Červená | Babyonline | 14.03.2018, 09:26

Zoubky

| roni44 | 13.02.2018, 13:14

Dobrý den, syn má 3,5m a již od 2.měsíce se mu začaly prořezávat zoubky. Má trochu vylezlé špičky dvojek na obou stranách nahoře, na pohmat ostré. Na jedné straně jsem mu teď ovšem nahmatala ostrou špičku, kterou má ale jak kdyby nahoře nad zubem, až pod rtem. Je možné, že mu tam roste nějak špatně zoubek? Popř. dá se s tím v tuto chvíli něco dělat? Předem moc děkuji za odpověď.

Dobrý den,

s největší pravděpodobností se jedná o předčasné prořezávání zoubků. Zoubek samozřejmě může prořezávat v místě, kde by normálně neměl, ale moc často to nebývá. Doporučuji navštívit praktického zubního lékaře, který synka vyšetří a případně zhotoví malý rentgenový snímek (v případě digitálního snímkování je dávka záření minimální, takže se nemusíte bát). Pokud se nejedná o přespočetný zoubek, který by bylo třeba odstranit, tak se u takto maličkých dětí "křivé" postavení zoubků neřeší. Případně zkuste synka vyfotit a fotku poslat, jestli bude stav lépe patrný.

Srdečně zdravím,

MUDr. Irena Červená

MUDr. Irena Červená | Babyonline | 22.02.2018, 17:33

Bolest zubů bez nervů

| wiwijana | 27.01.2018, 07:48

Dobrý den. Před 3 lety mi byl endodonticky ošetřen zub. Sedmička levo dole. Zub je zaplněn bílou plombou. Před rokem mi byl dělán rtg a dle lékaře tam nebyl žádný váček. Na kontrole jsem byla teď v listopadu a lékaři jsem sdělila, že mě zub občas pobolívá. Ozve se tak jednou za 14 dní. Lékař říkal, že na zubu nevidí nic neobvyklého a objednal mě na polovinu března. Včera se zub opět ozval, není to velká bolest, ale vím ze své zkušenosti, že bolest byť nijak závratná vždy něco znamené. Myslíte, že můžu počkat do března?

Dobrý den, podle toho, jak Váš stav popisujete, myslím, že je možné do té poloviny března v klidu počkat. Pokud by se stav horšil - začala jste otékat, nebo byste musela užívat léky proti bolesti, pak určitě vyhledejte lékaře dříve. Držím palce, ať Vás to moc netrápí! MUDr. Irena Červená

 
MUDr. Irena Červená | Babyonline | 28.01.2018, 11:59

Dobrý den, dnes je třetí den po extrakci mojí osmičky. Operace proběhla bez komplikací, bolest byla pouze 1. den, která přestala po Nimesilu. Ale mám veliký otok, který je dnes už menší, ale přijde mi, že uvnitř úst poblíž rány mám trošku odřenou tvář a někdy to i bolí. Je to po tomto zákroku běžné?
Corsodyl na výplach úst beru ode dneška a vyplachuji jen opatrně, abych nenarušil tu krevní sraženinu.
Předem moc děkuji.

Dobrý den, podle popisu Vašeho stavu se zdá být vše v normě. Otok bývá 3. den největší, rána pobolívá řádově týden, nejsou-li komplikace. Pokud by se Váš stav nelepšil, nebo dokonce zhoršoval, doporučuji kontrolu u lékaře, který výkon provedl - ví nejlépe, jaký byl průběh a nejlépe tak zhodnotí, zda je stav přiměřený. Držím palce, ať jste co nejdřív v pořádku! MUDr. I. Červená

 
MUDr. Irena Červená | Babyonline | 22.01.2018, 07:14

Dobrý den, jsem ve 21 TT těhotenství a začal mě bolet strašně zub, tak jsem se chtěla zeptat, jestli si můžu vzít prášek, aby se bolest zklidnila. Děkuji vám za radu ..

Dobrý den, můžete si vzít paralen, ale každopádně doporučuji co nejdříve navštívit Vašeho zubního lékaře. Bez jeho zásahu se příčina nevyřeší. Držím palce, ať jste co nejdřív v pořádku. Dr. I. Červená

MUDr. Irena Červená | Babyonline | 14.01.2018, 15:24

Milgamma N při kojení

| Pluta | 16.03.2017, 19:46

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda mohu užívat milgammu N při kojení. Jsem po extrakci osmičky a byl mi poškozen nerv, na který bych měla právě milgammu užívat. Kojím 3x denně (brzo ráno, odpoledne a večer).
Děkuji za Vaši odpověď.
P.P.

Dobrý den,

přípravek Milgamma N by se při kojení užívat neměl, ale je možné užívat přípravek Milgamma (bez "N"). Vzhledem k Vámi uváděné četnosti kojení předpokládám, že je Vaše děťátko nejspíš starší 6 měsíců, doporučuji tedy ještě konzultovat Vašeho pediatra, jestli by přeci jenom nepovolil Milgammu N. A pokud máte možnost, přimlouvala bych se v takovém případě za injekční formu, která je o něco účinnější.

Srdečně zdravím a přeji brzké uzdravení.

MUDr. Irena Červená | Babyonline | 29.03.2017, 07:58

Rozlomený mrtvý zub

| Ivana79 | 11.01.2017, 14:44

Dobrý den, dnes se mi při jídle rozlomil na půl zub, šestka vlevo dole. Zub mám od roku 2007 mrtvý, je zaplombován. Zub mi nevypadl. Při dotyku se kýve. Jsem nyní ve 34. týdnu těhotenství, prosím o radu, jak postupovat dál se zubem a zda se dá ještě zachránit. Děkuji, Ivana

Dobrý den, pokud by byl zub rozlomený "šikovně", je v některých případech možné extrahovat (vytrhnout) jen jeho část a na ponechanou část zhotovit korunku. Na dálku - bez klinického a rentgenu vyšetření není možné Váš stav posoudit. Určitě se s důvěrou obraťte na Vašeho ošetřujícího stomatologa. Držím palce.

 
MUDr. Irena Červená | Babyonline | 16.01.2017, 07:35
Inzerce