Očkování dětí

Položit dotaz

Dobrý den, pane doktore, mám doma 5letého autistu ........má v uvozovkách pouze autismus, vypadá na vyskokofunkčního autistu je velice milý, nemáme agresivní projevy ani jakékoliv deprese a frustrace. A teď nás čeká preventivní prohlídka s očkováním černého kašle tetanu a záškrtu .......první znaky autismu a změna chování nastala po naočkování MMR samozřejmě ji dostával v 18měsících, tudíž nelez říct, zda to po očkování je nebo ne, protože v tu dobu se i autismus začíná klubat na svět .......proti očkování nemám nic, jen se bojím reakce z koktejlů těchto tří nemocí a nikdo mi nejspíš nezaručí, že to nic neudělá! A teď dotaz...... očkovat takové dítě či ne? .......Jo zapomněla bych, zatím je stále pozitivní na salmonelu, kterou nedávno prodělal a očkování by bylo až po negativním nálezu a to se chci zeptat, kdy nejdříve když už by na očkování došlo? Jaký rozestup by měl časově být?

Dobrý den, 

z neživé trojvakcíny proti záškrtu, tetanus a černému kašli nemusíte mít obavy. Např. tetanických jednotek obsahuje jen polovinu oproti prosté vakcíně proti tetanu. Po desetiletích výzkumů se už považuje případný kauzální vztah autizmu a očkování za vyloučený, k žádné dekompenzaci by proto nemělo dojít. U některých autistů bývá jen problém se samotných vpichem, ale jak syn reaguje na tyto lékařské bolestivé podněty typu odběr krve nebo zubař víte nejlépe Vy i to jak to zvládnout. Vylučování salmonel může být dlouhodobé a nedá se to uspíšit antibiotiky. Kontraindikací očkování ten stav není. Klidně si však počkejte pro vlastní klid měsíc po negativním nálezu, časově to přeočkování v daném věku nijak netlačí, počká to i několik měsíců. 

S pozdravem 

Rastislav Maďar 

Dobrý den, mohla bych se zeptat, na jak dlouho poskytuje ochranu očkování proti meningokoku B vakcínou Bexsero? Z informace, že zatím nebyla stanovena doba přeočkování, usuzuji, že se zatím neví. Je to tak? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, 

délka ochranného účinku vakcíny Bexsero zatím skutečně nebyla stanovená. Nebyla určená v rámci předregistračních studií a odpověď přinese až „reálný život“, tedy serologické testy perzistence protekce u očkovaných. Na to však musíme ještě počkat, odpověď nám přinese až budoucnost.

S pozdravem 

Rastislav Maďar 

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, mám 9 měsíčního syna a nechala jsem ho očkovat na meningoka b, tu noc, co byl očkovaný měl silné horečky 39'. Druhý den měl kolem 37,8 a byl dost unavený, třetí den měl 36,9 a vypadal už dobře a čtvrtý den má 37,7 v obliceji byl bílý a měl skleněná očička, trošku rýma a kýchá. Myslíte, že má pořád reakci na to očkování, nebo to bude chřipka? Docela se toho bojím, někdo mi říká, že do něj dali toho meningoka a aby se u něj neprojevil. Moc vám děkuji za odpověď.

Dobrý den, 

může se jednat o souběh s virózou ale i reakci po očkování. U Bexsera bývají častější než u mnoha jiných vakcín. Vakcína je to však neživá, nákaza proto nehrozí. 

Když dokážou prudší reakci vyvolat metigeny bakterie, představte si, co by udělala živá bakterie v případě nákazy. 

U další dávky bych ho kryl preventivně antipytrtiky ještě dříve, než dojde k horečce.

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jaký je možný maximální interval mezi poslední dávkou hexavakcíny a vakcínou Boostrix. Syn narozený 4/2012 dostal poslední Infanrix 11/2013, přeočkování Boostrixem jsme odložili pro časté infekty a tikovou poruchu. Stav stále trvá, synovi je 6 let. Jak dlouho je možné podání Boostrixu ještě odložit? Nerada bych jej vystavila novému očkování tetanem a spol., zároveň chci ještě vyčkat, až se syn doléčí.
Druhý dotaz mám na NMR, které měl syn podané 2/2015. Kdy je nejzazší termín k podání druhé dávky v případě kontraindikací k přeočkování v řádném termínu? Nejde mi v tuto chvíli o úhradu pojišťovnou, ale maximální dobu mezi jednotlivými dávkami. Děkuji za Váš čas.

Dobrý den,

maximální možné intervaly se ne u všeho testují, jelikož by to mohlo být vůči studovanému vzorku dětí neetické. Pokud byl Váš syn očkovaný hexavakcínou ve schématu 3+1 v řádných intervalech, další dávka dtap (Boostrix) by měla mít posilující booster efekt klidně i za 1-2 roky nad horní hranici doporučeného intervalu.

U spalničkové trojvakcíny MMR  existuje např. na Slovensku schéma s podáním druhé dávky až v 11. roce života – tedy po dovršení věku 10 let. Musíme si však uvědomit, že jedna dávka nedává tak spolehlivou ochranu jako dvě, takže odkladem té druhé nemůžete mít nejvyšší dosažitelnou míru protekce.

Pokud bude dočasně kontraindikovat očkování váš praktický lékař pro děti a dorost, zdravotní pojišťovna by to měla uhradit i při delším přesahu stanoveného intervalu. Osobně nejsem zastáncem toho, aby to uměle posunovali rodiče bez souhlasu svého lékaře, i když jsou ochotni si to uhradit. To ale samozřejmě nemusí být váš případ.

S pozdravem

Rastislav Maďar

Žloutenka nákaza

| Hančina | 13.04.2018, 09:55

Dobrý den, mám dotaz zda je možné se nakazit žloutenkou typu A krevní trans. V roce 2017 3.10. mi byla podána krevní trans. před plánovanou operací hemeroidů. Krevní trans. byla infikována údajně žloutenkou typu A. 11.10. jsem byla očkována. Měla jsem lehký zánět jater. Bohužel mám stále zdravotní problémy , únava, bolesti kloubů , nechutenství, vysoký prolaktin. Ale nějak se mi nechce věřit, že by to byla žloutenka typu A. Od tří lékařů mi bylo řečeno, že není možné se nakazit krevní trans. žloutenkou typu A. Děkuji Hana Hnátková

Dobrý den, 

pokud podáme do krevního oběhu jakýkoliv patogen, skoro u všech může dojít k nákaze. Možné to tedy je, na druhou stranu transfúzní stanice přijímají taková opatření, aby se riziko nákazy minimalizovalo. Absolutně to však vyloučit nelze. Podání vakcíny za 8 dní po expozici mělo nákaze zabránit nebo jí alespoň zmírnit. Uvedené příznaky jsou však v kontextu klinického obrazu virové hepatitidy A. Je to tedy komplikované, ale pokud Vám byla podána infekční krev, k nákaze virovou hepatitidou A dojít určitě mohlo. 

S pozdravem 

Rastislav Maďar 

Dobrý den, pane doktore,
dcera by měla být v těchto dnech očkována po 5 letech proti klíšťové encefalitidě, ale je v šestém měsíci těhotenství. Kdy může toto očkování podstoupit, aby jí nepropadlo a nemusela absolvovat očkování zase od začátku.
Děkuji za odpověď.
Zdeňka

Dobrý den,

přeočkovací dávka proti klíšťové encefalitidě má poměrně široký interval tolerance. V období těhotenství se proti klíšťové encefalitidě neočkuje, v období kojení je však vakcinace neživou dávkou možná. Doporučuji počkat do uplynutí šestinedělí a pokud nebudou poporodní komplikace, může se dcera očkovat. Pokud by to z nějakého důvodu možné nebylo, počká to ještě i několik dalších týdnů po porodu bez toho, aby se muselo začínat znovu první dávkou. V každém případě bude možné navázat na předchozí očkování a pokračovat jednou dávkou na dalších 5 let.

S pozdravem

Rastislav Maďar

Opakovat očkování?

| Nunik2009 | 21.03.2018, 18:25

Dobrý den, mohla bych poprosit o radu?
Dcera narozená 2/2017.
První očkování v 5/2017.
Po něm jí vyskočil ekzém a zjištěna alergie na kravské mléko. Pak byla velmi často nemocná, 4x antibiotika, 2x zánět ucha, 6 nemoc. Do toho několikrát ekzém. Čekala jsem pořád až bude opravdu zdravá, aby se mohlo dát druhé očkování. Nyní v březnu dostala druhou dávku, ale paní doktorka řekla, že se musí očkovat odznova. Že to propadlo.
Je to opravdu pravda? Četla jsem, že si to tělo pamatuje i rok a dá se v očkování pokračovat. Chtěla jsem ji ušetřit očkování a vypadá to že místo 2+1 bude mít 3+1. Není to zbytečné očkovat od znova?
Děkuji za odpověď s pozdravem J.M.

Dobrý den, 

určitá paměťová stopa sice po první dávce zřejmě zůstala, to by však pro dlouhodobou imunitu nestačilo. Vaše paní doktorka má pravdu v tom, že pro navození solidní imunity do budoucna bude potřebné schéma 2+1 absolvovat znovu s odstupem druhé dávky cca 2 měsíce plus případně několikatýdenní interval tolerance navíc, bude-li to z nějakého důvodu nutné. 

Nebudete však mít schéma 3+1 ale solitérní jednu dávku a následně po delší době schéma 2+1. To je z hlediska získané imunity rozdíl. Důvod k obavám však dle uvedeného není. 

Pokud trpíte na otitidy, zvažte očkování dcery i proti pneumokokům a pokud je indicie oslabené imunity, což z napsaného vyplývá a to ve formě opakovaných infekcí, tak následně i proti meningokokům. Jsou to neživé vakcíny a mohou hodně pomoci, někdy i zachránit život. 

Očkování hexavakcínou

| JKoutna | 20.03.2018, 10:49

Dobrý den, mám syna narozeného v listopadu 2016, proběhlo u něj očkování na hexavakcinu ve dnech 9.2.,21.3.,26.04 2017 teď podle nového zákona pro rok 2018 se čtvrtá dávka podává jen u nedonošených dětí, což syn není. Potřebuji vědět,zda je potřeba doočkovat další dávku hexavakciny ve 20.měsících, případně že ano, kdy nejpozději se to může odsunout. Jde i o to, že syn ještě není naočkovaný vakcínou Priorix, rostou mu zuby a má vyrážku po těle a já ho nechci nechat teď očkovat, ale až se mu to ztratí. Podle nového zákona se může v rozmezí 15-18.měsíců a to by znamenalo, že nejpozději by to mohlo být někdy v květnu. Doktorka chce naočkovat i přes vyrážku, aby ji to pak pasovalo s tou hexavakcínou. A na hexavakcínu nemá jinou odpoveď jen tu, že jedeme podle starého schématu, což opakuje pořád dokola. Zajimalo by mě tedy jestli je ta čtvrtá dávka povinná a proč,nebo teď ta vakcinace 2+1 se očkuje, nějakou jinou dávkou, než máme my ?( Infanrix), a jaký tam má být odestup od Priorix vakcíny, pokud se rozhodneme ještě chvíli počkat. Paní doktorka chce mit jen splněno a moc ji nezajíma stav dítěte. Vzhledem k tomu, že moje první dítě mělo velmi vážnou reakci v 15.měsících na vakcínu Priorix, kdy mě ji přeočkovali s rýmou a tvrdili, že to vůbec nevadí, nechci podobné peklo zažívat znovu a ráda bych názor nezávislého odborníka. Děkuji.

Dobrý den, 

pokud byl rozestup mezi první a druhou dávkou menší než 2 měsíce, což je i váš případ dle platného očkovacího schématu v loňském roce, musí se použít schéma 3+1. Všechny děti, které vloni obdrželi první tři základní dávky musí letos dostat ještě přeočkování. Ať už se v prvním roce aplikují dvě nebo tři dávky, posilující dávka v druhém roce života musí být aplikována vždy. 

SPC vakcíny Infanrix-Hexa uvádí: Přeočkování má být provedeno nejdříve 6 měsíců po poslední dávce základního očkování a nejlépe před dovršením věku 18 měsíců. 

V každém případě by se měla aplikovat do druhých narozenin. 

Ne každá vyrážka je kontraindikací vakcinace, takto na dálku to však není možné posoudit bez toho, abych znal detaily. 

Vakcínu Priorix je vhodné aplikovat do 18 měsíců, pokud by však existovala kontraindikace, kterou konstatuje praktický lékař pro děti a dorost, je možné aplikovat první dávku i později. Musí to však mít medicínské opodstatnění. Po hexavakcíně se nemá očkovat jiná vakcína 2 týdny, po Priorixu min. 1 měsíc. 

Od letošního roku se děti nově očkují vakcínou Hexacima, avšak ty, které v minulosti zahájily vakcinaci Infanrixem hexa vy měly mít možnost dokončit své schéma stejnou vakcínou. Jinak bude Infanrix-hexa rezervovaná pro nedonošené děti. 

Homeopatika po očkování

| Adrianita | 07.03.2018, 21:48

Dobrý den, pane doktore. Syna čeká očkování Hexavakcinou a Prevenarem 13. Byla mi doporučená homeopatika Thuja. Moc nerozumím značce CH, jaký typ koupit, viděla jsem 9CH,15CH a jak případně podávat a ředit. Lze i s mateřským mlékem? Moc děkuji.

Dobrý den,

nejsem odpůrce homeopatie, protože má v medicíně své místo jako placebo, ale čistě z vědeckého hlediska pokud vím, zatím nikdo nepřinesl objektivní důkaz, že funguje nad rámec placeba. Pokud to poskytne uklidnění Vám jako rodiči, má to význam rovněž. Je tedy jedno, jestli zvolíte 9CH nebo 15CH, důležité je, abyste věřila, že funguje. S mateřským mlékem to míchat můžete určitě, ředění není vůbec důležité, naředěné jsou obvykle všechny homeopatika už i tak nadmíru. Homeopatika neobsahují ani jednu molekulu účinné látky, má to být jen jejich paměťová stopa. 

S pozdravem

Rastislav Maďar

Očkování spalniček

| AmelieP | 10.02.2018, 18:29

Dobrý den,
Mám dotaz ohledně dcery 16 měsíců. Byla na očkování priorixem před 10 dny. Dnes se jí na ruce, ale až na rameni, objevila velká skvrna jako když by jí kousnul velký pes. Je to červené, ohraničené, po zmáčknutí bílé, nateklé, ale řekla bych, že ji to nebolí. Vypadá to opravdu jak velké kousnutí. Myslíte, že je to reakce po očkování? Teploty nemá, jen je nespavá od 6. dne. Děkuji Šafaříková

Dobrý den, 

reakce na očkování danou vakcínou to být může, ale taky nemusí. V těchto situacích je lepší navštívit očkujícího lékaře, aby dítě komplexně vyšetřil, na dálku se to posuzuje jen obtížně. Musel bych Vaší dceru vidět osobně a znát její anamnézu. Pokud je to lokální reakce, nemusíte mít obavy. Ty postvakcinační sice obvykle vznikají dříve od aplikace vakcíny, ale nelze vyloučit ani pozdější místní reakci. 

S pozdravem

Rastislav Maďar

Dobrý večer, uvažuji nad očkováním proti klíšťové encefalitidě u syna (20 měsíců). Po každém očkování míval syn horečky cca 38-38,5, následující den odezněly. Máme za sebou všechna povinná očkování, Prevenar 13 a Rotateq. Chtěla jsem se zeptat, zda to není příliš brzo v tomto věku, zda tam nehrozí ve větší míře nežádoucí reakce zejména neurologicko-psychiatrického rázu. Na některých stránkách jsem se dočetla, že je spíše doporučováno až od 3 let věku, i když se uvádí, že vakcíny FSME Immun či Encepur jsou pro děti od 1 roku. Ještě doplňuji, že žijeme na venkově, chodíme do lesa a máme venkovního psa a kočku. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud máte anamnézu horečnatých reakcí po vakcinaci, počkal bych s očkováním proti klíšťové encefalitidě po druhých narozeninách. Statisticky je mezi prvníma druhým rokem vyšší výskyt tzv. febrilních stavů. Jinak je očkování možné realizovat od 12 měsíců věku. S pozdravem Rastislav Maďar

Dobrý den, jelikož se od ledna 2018 změnilo očkování hexy z 4 na 3 dávky, a můj syn do roku 2017 má 3 dávky infarix-hexa + prevenar 13 , Můžu teda poslední 4 dávku odmítnout, když je teda od ledna 2018 zavedeno povinné očkování 3 x ?! nebudu tím pádem nějak porušovat zákon o povinném očkování a syn bude mít splněno povinné očkování tři dávek, samozřejmě už mu nechci očkovat i tu poslední dávku toho prevenaru 13 ( které není povinné). Děkuji za odpověď, Kantorová

Dobrý den, pokud jste zahájili očkování ve schématu 3+1, musí se tak po 3 dávkách i dokončit. Posilující booster dávku ve druhém roce života nelze vynechat. Jsem však přesvědčeným, že ochranný efekt očkování ve schématu 3+1 je lepší než 2+1, takže budete mít určitou výhodu. Pokud syn neměl po Prevenaru 13 dosud nežádoucí reakci, proč zvažujete, že mu nedáte tu poslední potřebnou dávku? Jde o ochranu zdraví Vašeho dítěte, ne o to, jestli je to povinné nebo nepovinné. S pozdravem  Rastislav Maďar 

 

Očkování po mononukleóze

| tinamull | 03.01.2018, 22:51

Dobrý den, ráda bych Vás požádala o radu, mám 12letého syna před necelými dvěma lety prodělal mononukleózu a nemohl být očkován na tetanus a dětskou obrnu, i když měl po roce na kontrole stále aktivní protilátky, může být nyní bezproblému očkován? Moc Vám děkuji za odpověď.

Dobrý den, jedná se o neživou očkovací látku, za uvedených okolností syn očkovaný být může. 

Dobrý den,
chtěla bych nechat očkovat syna proti meningitidě. Synovi je 7,5 měsíce. Chtěla bych ho očkovat vakcínou na typ B Bexsero (dle jeho věku 2+1 dávka) a v 1. roce ho očkovat vakcínou NIMERIX. Platí zde opět dávkování 2+1?
Bude mít tímto očkování na meningitidu doživotní nebo je třeba kolem puberty a v dospělosti přeočkovat znovu?
Děkuji
Jana

Dobrý den, vakcínou Nimenrix je možné očkovat děti ve věku 6-12 týdnů ve schématu 2 (s odstupem 2 měsíců) + 1 dávka ve 12 měsících věku. Pokud je dítě starší, od 1 roku věku se aplikuje už jen jedna dávka vakcíny, kterou je vhodné přeočkovat za cca 5 let znovu jen jednou dávkou. S pozdravem Rastislav Maďar 

Dobrý den, paní doktorko, mám dotaz ohledně očkování proti Rotavirum. Přečetla jsem si v letáčku, že první dávka má být miminku dána od šestého do dvanáctého týdnů po narození. Nás dnes sestra objednala až na konec listopadu, že se to spojí s další dávkou hexavakciny a Prevenarem. Nebude už pozde na toto očkování? Předem děkuji za odpověď.

Pokud budete očkovat Rotarixem, očkuje se ve 2 dávkách, 1. dávka se může podat od 6 týdnů věku, interval mezi dávkami má být nejméně 4 týdny, obě dávky by se měly aplikovat pokud možno před dosažením 16 týdnů věku, očkování musí být dokončeno do 24. týdne věku dítěte.

Rotateq se očkuje ve 3 dávkách, 1. dávka od 6. týdne a ne později než ve 12. týdnu, intervaly mezi dávkami jsou 4 týdny, očkování by mělo být ukončeno do 26. týdne věku dítěte.

MUDr. Ludmila Vomelová | Babyonline | 31.10.2017, 07:13

Dobry den, tak bohužel jste mi vůbec neodpovedel na nic.prosim chovejte se profesionalne a nezaujate.nema smysl se hadat ale chci fakt a aodpovedi. zapomente na předchozí komentar soustredte se na nize uvedene!
1/ cetl jste nekdy dokumentaci pani doktorky strunecke která prokazuje skodlivost vakcin? pokud ano jak můžete tvrdit opak. prosim tedy o prukazne vyvraceni!ona prokazuje svoji pravdu cisly a důkazy, cim ji prokážete vy vice jak slovy?
2/ ptala jsem se jak muze byt pro telo dobra horecka po vakcine. moje doktorka mi rekla ze horecku je dobře dostat ze to znamena, ze pry se vytvari antigeny. chci vedet co je na tom pravdy a pokud to tak opravdu je, znamena to ze kdo horecku nedostane antigeny mit nebude?
3/ jak je mozne ze takova spousta deti co znam vakcinu mela, presne dle rozvrhu a pak při testech zjistili ze vůbec nemá protilátky proti dane nemoci takze vakcína nefungovala a nemoc bude chycena.
4/ jak je mozne ze v dnesni době ma hodne deti nezadouci ucinkky rekneme po první vakcine. jdou k neurologovi s tresem, s tim ze dite malem umřelo na horecku atd a neurolog ci jiny doktor napise ze opravdu slo o NÚ vakciny a ze nedoporucuje pokracovat s dalším ockovanim. takove dite do skolky bude prijato, ale dite bez ockovani ne. take jsou deti kteří mají od doktora napsano od narozeni ze se narodily s problémy a nedoporucuji ockovani ale do skolky je prijmou, na druhé strane dite které je zdrave ale nechce byt ockovano rodici do skolky nevezmou protože je to zákon. neockovane dite do skolky nesmí pouze soukrome. moje otázka? A/ jaktoze tyto deti co zákon obejdou a ockovany nebyly muzou do skolky jen kvůli papiru?ty najednou neohrozuji ostatní deti svou neockovanosti? B/ pokud je dite ockovane a druhé ne, proc se skolka obava neockovanych deti, když ockovani preci "zarucene funguje" nakonec proto se ockuJE

NEPISU VAM ABYCH VAS PRESVEDCILA O MOJI PRAVDE PISI VAM ABYCH DOSTALA ODPOVEDI, DIKY KTERYM BYCH PRIPADNE PREHODNOTILA JISTE VECI.

ps. nize zasilam odkaz miliony uzivatelu kteří byli vakcínou HPV poskozeni, coz se k vam viditelne nedostalo, a to jen k předchozímu komentari. staci si vybrat ze mi a kontinent je jim ta dost a to nemluvim o tech asi100 co znam a nikam nic nepsali co potom ostani po celem svete. p.s nyní jsem vylecena diky ocistam tela a vylouceni tezkych kovu

http://sanevax.org/victims-2/gardasil-silgard-victims/

Dobrý den,

odpovím po bodech:

Ad 1. Recenzoval jsem kapitolu o očkování monografie Doba jedová A. Strunecké. Podívejte se taky, tam je uvedené, jak umí manipulovat s čísly, vybírat jen to, co se z publikovaných dat hodí a dezinterpretovat je. Navíc cituje naprosto pochybné zdroje atd.... Zde je link: http://www.koalice.estranky.cz/clanky/neprehlednete/odborny-posudek-na-monografii-doba-jedova.html

Ad 2. Horečka po očkování může znamenat větší reakci imunitního systému na antigen, větší než je standardní. To rozhodně neznamená, že pokud zvýšená tělesná teplota není, imunita nevzniká. U většiny dětí po očkování horečka není, přesto je vakcinace chrání.

Ad 3. To je individuální, záleží na tom, kdy byly děti očkovány, jakou vakcínou apod. Některé očkovací látky chrání jen pár let, kdy je největší riziko, že může dítě umřít nebo mít těžký průběh. Málokterá vakcína chrání celý život. Většinu je však možné v průběhu života přeočkovat. Drtivé většině očkovaných dětí očkování drží v období, kdy je nejpotřebnější. Serologické průzkumy se provádí na velkých vzorcích populace.

Ad 4. To je princip společenské odpovědnosti. Děti, které očkovány nemohou být ze skutečně objektivních důvodů, má chránit kolektivní imunita tj. zjednodušeně, že všechny děti, které očkované být mohou budou očkovány a patogeny tím pádem nebudou mít možnost se v kolektivu šířit. Čím je nemoc infekčnější, tím je potřebná kolektivní imunita vyšší. Pokud se to obchází jinak než skutečnou medicínskou kontraindikací, je to podvod a porušení platné legislativy.

Mimochodem Sanevax je známá anti-očkovací organizace, která na svém webu ani neuvádí adresu, jen e-mail. Je známá tím, že ignorují vědecká fakta a objektivní postupy, jejich cílem je útočit proti vakcinaci bez ohledu na objektivní informace. Pár řádků o tom si můžete přečíst zde: https://www.skepticalraptor.com/skepticalraptorblog.php/anti-vaccine-lunacy-more-lies-gardasil/

Bezpečnost vakcín hlídají instituce, které jsou věrohodné a používají medicínu založenou na důkazech a vědu, např. Světová zdravotnická organizace. Co když žádný z těch pacientů, co má Sanevax, na webu nikdy neexistoval? Jak si to můžete ověřit? Kdyby byly miliony poškozených po očkování, už dávno by se tou vakcínou neočkovalo. Stačilo by jich dokonce jen poměrně málo. Rozhodně tím však nemyslím problémy, které se objeví 2 roky po vakcinaci a vyskytují se běžně i u neočkovaných. To je potom jen subjektivní snaha očernit očkování.

Očkování proti HPV

| evushka | 17.08.2017, 15:53

dobry den. zastavam názor ze neockovat. a proc? no zacneme třeba s tim, ze oskovani proti delozniho cipku ne totalne zruinovalo telo. před ockovanim mi gynekolog pochleboval, jak plodnn jsem ze mam strasnevajicek atd a ze otehotnim raz dva. po první injekci gardasilu/silgard jsem zacala mit gynekologicke problémy (jinakpredtim totalne zdravy clovek). zacalo to spozdenim menzes, bolestivosti cysty a po poslední injekci zacaly boje. všechny gynekologicke problémy se svrhly v nesnesitelne bolestivou menstruaci, cysty, PMS, sekrece z bradavek,endometriozu s naslednou infertilitou. kdo by rekla ze tak v kratoucke dobře se muze něco tak spatne zvrhnout. bohužel az pozde jsem prisla na to, ze presne tohle ockovani ma svoje stranky v anglictine s odpurci tedy lidmi s nežádoucími ucinky po celem svete.,kde lze najit asi tak několik milionu stuznosti , spatne zkusenosti o obou druzích vakcinach. sama jsem se setkala s hodne lidmi kteří měli stejne následky jako ja, někdo mensi někdo horsi. všechno to zalezi na imunite člověka.mela jsme za s sebou dvakrát IVF, pry není mozne otěhotnět bez toho a kdoví jestli vůbec. nastetsi jsme zacala studovat naturopatii a verte neverte i když to par let trvalo nez jsme pročistila telo od těchto chemických odpadu, zbavila jsme se všech problemu, které byly udajne nevylecitelne a mam ted dite! které samosrejme ockovat nechci, proto at uz tu v clanku pisete co pisete, lidi nejsou hloupi. staci si vygooglovat jmeno vakciny a slozeni a vime ze vakciny opravdu obsahuji tezke kovy a vubech spatne chemikalie, které zatezuji jak telo tak i organy a ne nevylouci se jak rikate, nerozplynou. nakonec sama pani doktorka strunecka popisuje jak co funguje c nefunguje, udelala vypis z minulosti ze i po vakcine se mnozi nakazily tou nemoci apod. proste nikdo na svete me nevysvetli jak muze byt hlinik rtut formaldehyd a buhvi co ještě jakémukoliv telu prospesne.. kazdopadne na co se vas chci zeptat. v prirode věci funguji tak, ze když je telo napadeno necim spatnych je horecka aby telo bojovalo s danou nemoci, mikroby a viry, a ta horecka trva dokud se tomu tak nestane. proto me zajima na jakem principu ockovani funguje? proc v pripade vakcin je udajne dobře mit horecku aby se udelaly antigeny? horecka je i u ockovani je nic vic nez reakce tela na dane chemikalie, které se telo nemůže zbavit. a proc by injekce mela vyvolávat nejakou reakci aby si telo udelalo protilátky, když si telo zasadne telo uplne to same v době, kdy nemoc chyti? a pokud ockovani opravdu tak funguje, stoji za to aby po nase deti byli dys(lexie) vseho druhu, měli alergie, astma a v horsich pripadech jina horsi postizeni vcetne autismu , rozhodne oslabena jatra a jiné organy a prosim nerikejte ze ne, staci si udelat jaterni ocistu kdokoliv a uvidíte co se z vas posype (tu ocistu vymyslel take lekar jen tak mimochodem, takze nejde o internetovy blud). proc třeba v africe, kde snad každý za život v jistých castech dostane malarii ockuji az když ji clovek ma a ne předtím? hadam protože kdyby se měli ockovat na všechno co hrozi, umreli by dřív nez by ta nemoc mela vůbec sanci k nim prijit. uplne všechny deti mají po ockovani nezadouci ucinky, akorát jak se pise v mych studijních knihách, nektere se dostanou az 3 tydny po ockovani protože telo se snazi bojovat a vyloucit to vpichnute a když uz nemůže teprve pak prijdou horecky a jiné takze nezadouciuciny nemaji cas ani zivotnost. rekla bych ze kazde nebo kazde druhé dite ma dnes nejake zvdravotni problémy po ockovani at uz jde o dermatitidu atopickyexem nebo jiné a horsi.(coz jak si umim představit je pro vas nic vic nez problem genetiky, i když ostatní vime, ze naopak je to problem vnitrni,, který se da ocistou organu od tezkych kovu take vyresit uplne) kdyby co rikate byla pravda, a takovy zazracny lek existoval pak tim jak dnes všichni bereme ty vase " neskodne chemikalie, které se z tela vypari ven" by byly nemocnice prazdne a ne naopak.

Dobrý den, Váš text je značně chaotický, plný laických domněnek, polopravd, spojování nesouvisejících věcí až medicínských nesmyslů. Jen naše síť center očkování a cestovní medicíny očkuje desítky tisíc vakcín ročně, takže o velmi nízkém výskytu nežádoucích reakcí po vakcinaci máme velmi přesný přehled z první ruky. K tomu i samotní pacienti, jelikož počet pacientů, kteří se přichází na základě dobrých zkušeností dobrovolně očkovat se meziročně zvyšuje. Vakcín proti HPV bylo aplikováno ve světě kolem 100 milionů, v některých oblastech světa se očkuje většina věkově relevantní populace, mimochodem tak je tomu i u nás. Dobré zkušenosti s vakcinací se mezi lidmi šíří stejně dobře jako pomluvy, které šíříte Vy bez alespoň základní znalosti problematiky. Za Vaší endometriózu nemůže očkování, ale Vaše tělo. Je to častá diagnóza a drtivá většina postižených žen nikdy proti HPV očkována nebyla. Ani za Vaše cysty očkování nemůže, chápu však, že pro některé lidi je jednodušší na něco to hodit, aby si psychicky ulevili. Naturopatii a různé formy očisty těla komentovat nebudu. I když mám ve zvyku dívat se na vědecké důkazy účinnosti, u některých věcí funguje i placebo efekt, takže nejsem jejich odpůrcem, má-li to určitá pravidla. Zejména u neuro-psychicky podmíněných stavů to může mít prospěšný efekt. Osobně za chemikálie považuji spíše léky než vakcíny a ty Vás nikdo nenutí užívat. Stejně jako se nemusíte očkovat. Ani vakcinace proti HPV není povinná. My, co se tím jako specialisté zabýváme a známe tuto problematiku detailně si své děti a příbuzné očkováním chráníme. Stejně tak jsou největšími propagátoři HPV vakcinace gynekologové, oni totiž vidí, jak dokážou HPV viry ublížit a jak je potom medicína často bezbranná. V ČR podle statistik zabije rakovina způsobená HPV každých 20 hodin jednu ženu. Komentovat nemá smysl ani složení kovů či aditiv ve vakcínách, tomuto tématu zjevně nerozumíte, jejich účelu ani přínosu, proč se tam některé látky vyskytují a nakonec si myslím, že ani nechcete slyšet odborný názor, jen jste chtěla útočit. Dokazuje to i uvedený nonsens ohledně očkování proti malárii v Africe, kdy se údajně očkuje až když ji dítě má, což je absurdní. Osobně jezdím každoročně na humanitární mise do Afriky, asi na rozdíl od těch, kteří tyto bludy šíří. Nebo tvrzení, že mít horečku po očkování je dobré, což je naprosto nepřesná a zkreslená informace. Pokud máte zájem dovědět se, jak fungují principy vakcinace, zkuste si něco o tom nastudovat na internetu z alespoň trochu důvěryhodných zdrojů, než se zapojíte do diskuze ve veřejném prostoru, např. na >http://www.vakciny.net.

Je k hexavakcíně alternativa?

| itkp | 04.08.2017, 13:07

Dobrý den,
potřebovali bychom očkovat naše osmiměsíční dítě, ale od 1. měsíce máme silný atopický ekzém a máme obavy o zhoršený stav po očkování.
Chceme očkovat, ale zatím jsme to odkládali, aby hexavakcína nebyla pro dítě zatěžované ekzémem moc.
Existuje šetrnější varianta očkování, kde bychom šli na očkování vícekrát, ale nebylo by očkováno 6-ti nemocemi najednou?
Pediatrička nám říká, že takové vakcíny jsou, ale v ČR se nesmí podávat.

Můžete nám pomoct s odpověďmi na dotazy:
- jsou vakcíny po menším počtu nemocí vzhledem k ekzému šetrnější?
- kde o ně v ČR požádat?
- pokud nelze v ČR, kam doporučíte jet do zahraničí?
Předem díky za radu, jak očkování provést.

Dobrý den, 

osobně si myslím, že absolvovat násobně více vpichů bude pro Vaše dítě větší zátěží než pár dávek hexavakcíny. Váš pohled na tuto věc je značně laický, počet antigenů ve vakcíně přímo nemusí reflektovat skutečnost, proti kolika nemocem chrání. I vakcína proti jediné nemoci může obsahovat mnohonásobně větší antigenní zátěž než celé povinné očkování. Použít menší vakcíny lze – Vaše paní doktorka by se měla ohledně vakcín Infanrix, Hiberix, Imovax Polio a Engerix-10 informovat u svého standardního distributora dalších vakcín pravidelného očkování, který jí vysvětlí, jak si co objednat i detaily ohledně dostupnosti a úhrady. 

Žloutenka typu B

| LukasR | 05.07.2017, 04:16

Dobry den, pane docente. Jiz jste mi jednou poradil ohledne meho dotazu na let s novorozencem z Kanady (viz dotaz nize) a i to ovlivnilo nase rozhodnuti zustat v Kanade dele, do doby, nez nas syn (nyni 2 mesice) bude naockovany. Mel bych na Vas dalsi dva dotazy. Po porovnani ockovaciho systemu zde v Kanade a doma v Cesku jsem prisel na to, ze v obou zemich je princip velmi podobny, co se tyce casove osy i nemoci, proti kterym se ockuje. Se synem by jsme meli stihnout prvni tri kola ockovani zde v Kanade. Hlavni rozdil spociva v tom, ze v porovnani s hexavakcinou, v Ontariu neockuji proti Hepatitide B. Me dotazy tedy jsou: vite, zda jsou kanadske (ontarijske) a ceske vakciny kompatibilni a syn tak muze dostat posledni ctvrtou davku doma? A za druhe, jelikoz zloutenka typu B neni zahrnuta v zakladnim balicku v Kanade, myslite si, ze je lepsi pokusit se pozadat o toto ockovani zde v Kanade, ci je rozumnejsi zacit s nim az po navratu domu (6. mesic po narozeni).
Velice dekuji za odpoved, Dr. Rycek.

Vážený pane doktore, 

pokud by byla v Kanadě k dispozici jako nadstandard hexavakcína, bylo by možné řešení začít rovnou s ní, u nás by totiž byl problém pentavakcínu pro čtvrtou dávku sehnat. Pokud by náhodou hexa v Kanadě nebyla, bylo by to možné udělat i tak, že v Kanadě absolvujete první dávky pentavakcínou a booster potom naší hexou. Následně by bylo možné doočkovat ještě samostatně dvé dávky vakcíny proti VHB za 1 a za 6 měsíců, aby byla ochrana proti virové hepatitidě B kompletní. Klidně však zatím ochranu proti VHB můžeme nechat být a vakcínu proti virové hepatitidě B očkovat až o pár let později. Ta jedna dávka proti VHB navíc v rámci boosteru naší hexavakcínou nebude vadit a osobně bych volil spíše toto řešení s menším počtem vpichů. 

S pozdravem 

Rastislav Maďar 

Rotaviry

| Osvobozeni30 | 30.06.2017, 17:02

Dobrý den, chtěla jsem poprosit o radu. Chtěla jsem nechat dceru naočkovat proti rotavirům, ale naše paní doktorka, respektive sestřička mi říkala, ať si to nejdříve pořádně rozmyslím a prostuduju, že se to moc nedává, tak mě tím zmátla. Jak vy vnímáte toto očkování? Děkuji.

V mé ambulanci očkujeme proti rotavirům často. Očkování chrání proti nebezpečným průjmům hlavně kojence. I pokud jsou děti kojeny, mohou tímto průjmem onemocnět. Kojení je proti tomu plně nechrání. U kojenců dochází k velmi rychlé dehydrataci s nutností infuzní terapie za hospitalizace. Po zavedení očkování i v mé ambulanci počet těchto onemocnění velmi poklesl.

Očkování je šetrné, podává se v kapkové formě, děti to snášejí velmi dobře.

Samozřejmě může dojít k nežádoucím účinkům, jako při každem jiném očkování.

Zatím jsem se nesetkala s velkými extrémy, jen se zhoršením bolestí bříška a řidší stolicí, to ale po několika dnech odeznělo.

MUDr. Ludmila Vomelová | Babyonline | 03.07.2017, 17:45

Dobrý den, pane doktore, chtěla bych se zeptat na názor. Syn dostal koncem května očkování proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám, další tedy může dostat za 6-10 měsíců. V září nastupuje do školky. Dočetla jsem se, že nejdůležitější je ta první dávka a druhá není přeočkování, ale booster. A podle NIKo je dítě řádně naočkováno i jen jednou dávkou před nástupem do školky. Je to tak? Nemůže být problém s nástupem do školky? Prý se i zvažuje podání druhé dávky vakcíny až v 6-7 letech. Tak jak je to?
Děkuji.

Dobrý den, vše co uvádíte je pravda. Imunitu navozuje již první dávka, která je podmínkou pro vstup do kolektivního zařízení. Aplikaci druhé dávky vakcíny proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám v 6-7 letech považuji osobně za rozumný postup. Dvě dávky s kratším odstupem 6-10 měsíců sice poskytnou vyšší míru ochrany, ta však trvá kratší dobu než když se imunita posílí druhou dávkou později. Např. na Slovensku se očkuje druhá dávka až po 10. roce života. 

  

 

Biomatka a nenaočkování

| igor | 12.06.2017, 20:39

Mé 2 děti holčičky, 2 roky a 7 let nemají očkování. Co mohu dělat? Nemá náhodou paní doktorka tzv. nahlašovací povinnost? Dvouletá není očkovaná vůbec, sedmiletá má jenom první dávku hexavakcíny. Moje exbiopřítelkyně tvrdí, že očkovat nebude v žádném případě.

Z výsledku šetření České lékařské komory můj klient Igor Klepač zjistil, že děti Dominika Abigail a Berenika Mia nejsou naočkovány podle očkovacího plánu. Bylo zjištěno, že s dětmi docházíte k dětské lékařce MUDr. Jaromíře Doležalové a tato se vyjádřila, že důrazně přesvědčuje všechny rodiče dětí o nutnosti očkování a o jeho pozitivních přínosech pro zdravý vývoj dětí, této lékařce jste musela podepsat tzv. informovaný nesouhlas a z důvodu Vašeho nesouhlasu očkování nebylo provedeno.

Dobrý den, tyto situace se mají dle standardního postupu hlásit na Krajskou hygienickou stanici, a mnoho pediatrů tak i činí. Krajská hygienická stanice však sankce neuděluje a tyto situace nijak zásadně obvykle neřeší, i když je to popsáno v legislativě, údajně tak ne/činí na základě doporučení Ministerstva zdravotnictví.

Možným řešením je obrátit se v té věci na soud, který stanoví za rodiče pro danou záležitost opatrovníka s právem rozhodnout o očkování dětí. Tím se z toho ale stává víc právní záležitost a proto vám v rámci konkrétních postupů poradí spíše právník.

Konec distribuce HIB

| Aneticek2 | 26.04.2017, 17:26

Dobrý den,
má dcera se narodila s nízkou porodní váhou 1300 g. Proto jí na neonatologickém oddělení automaticky doporucili Infanrix HIB. Dceři je 14 měsíců. Bohužel její čtvrtá a poslední dávka není k dispozici. Doktorka říkala, že jí nahradí dvěma jinými očkováními, které dohromady dají ty čtyři nemoci, které jsou v HIBu. Plus by měly být dceři doočkovány ty dvě nemoci, které nejsou v HIBU (obrna a žloutenka). Toto chce moje doktroka nyní očkovat. A teď můj problém: dohromady je to osm injekcí. Já trpím silným astmatem a manžel má odmalička revma, momentálně má biologickou léčbu. Bojím se, že těchto osm injekcí může dceři rozjet autoimunitní onemocnění, ke kterému má predispozice. Co byste mi doporučil, co můžu dělat? Popř. co může dělat moje doktorka? Napadlo mě radši kompletně naočkovat Hexavakcínou (3 injekce). Předpokládáme, že deti pujdou do školky ve třech letech, tj. první dávku MMR musíme dát za 22 měsíců a do té doby tohle vyřešit. Předem moc děkuji za odpověď.

„Dobrý den, danou situaci bych momentálně řešil tím způsobem, že bych doočkoval poslední dávku Infanrixu a samotatně i vakcínu proti Hib. Tedy tak, jak to navrhovala Vaše paní doktorka. Jiná možnost dokončit schéma při absenci čtyřvakcíny Infanrix-Hib není. Očkování proti virové hepatitidě B bych zatím odložil na pozdější věk, klidně kolem 10-12 let věku, pokud nebudete mít plánovaný nějaký rizikový výkon v nemocnici. Očkování proti přenosné dětské obrně zatím neřešte. Nákaza v Evropě nehrozí a je poměrně pravděpodobné, že pokud se udrží vysoká proočkovanost dalších pár let, podaří se ji na naší planetě úplně eradikovat, což by vedlo i ke zastavení vakcinace. Teď budete vzhledem k okolnostem využívat kolektivní imunity díky očkování ostatních dětí. Pokud by se epidemiologická situace náhodou vyvíjela opačným směrem, což je ale nepravděpodobné, je možné ji doočkovat i v pozdějším věku.“ 

Hezký večer. 

Infekce po očkování

| Lacherie | 08.04.2017, 06:15

Dobrý den, paní doktorko,
syn 6 měsíců byl v pátek na očkování třetí hexavakcínou + 1. dávkou Prevenaru. Po očkování vždy čekáme chvíli v čekárně, zda nebude reakce. Přišli tam ale neohlášeně rodiče s nemocným chlapcem cca 12 let, který pokašlával atd. Nehrozí, že by se můj syn něčím nakazil? Obzvlášť když je přímo po očkování imunita trochu narušená? Jsem jako na trní. Děkuji za odpověď. Myslíte si, že může malý po 4 dnech od očkování na cvičení s dětmi mezi dalších cca 8 miminek? Děkuji.

Riziko nákazy je kdykoliv, nejen v čekárně lékaře. Pokud ale dítě snášelo předchozí očkování dobře, není třeba se obávat.

Pokud nemá dítě reakci bezprostředně v noci a další den po očkování, můžete s ním do cvičení.

 
MUDr. Ludmila Vomelová | Babyonline | 02.05.2017, 07:39

Spalničky a vakcína MMR

| Radus90 | 06.04.2017, 13:28

Dobrý den, paní doktorko,
chci se zeptat na Váš názor.
Zvažuji, že syna nechám očkovat "živou" vakcínou MMR - spalničky, příušnice, zarděnky, nebyl očkován v 15. měsících, požádala jsem o odklad a měla v plánu očkovat až než půjde do školky, jenže se změnily okolnosti, které mě přinutily tento odklad znovu zvážit. V našem kraji se vyskytla epidemie spalniček, zajímá mě Váš názor, nevím, zda jste nebo nejste zastáncem očkování, je lepší naočkovat teď pro jistotu? Jak moc jsou spalničky nebezpečné pro zdravé dítě? Četla jsem internetové diskuze, tam mě akorát vystrašili.
Také mě zajímá, jestli je vhodné očkovat, když jsem těhotná, zda tato vakcína a případné mírnější projevy těchto nemocí, které po očkování nastanou mohou ohrozit či příp. nějak poškodit plod?
Děkuji moc za Vaše vyjádření, nerada bych něco podcenila.

Doporučuji očkovat MMR v termínu od 15. měsíce co nejdříve, čím menší dítě, tím menší reakce. Hlavně pokud se ve Vašem kraji vyskytla epidemie spalniček. Nedoporučuji odklady, pokud je dítě zdravé.

V případě Vašeho těhotenství do 3. měsíce doporučuji neočkovat, poté již očkovat lze.

 
MUDr. Ludmila Vomelová | Babyonline | 06.04.2017, 13:37

Dobrý den, měli bychom dotaz. Dnes jsme byli s naší holčičkou na prvním očkování. Doktor to nechal teď na leden kvůli svátkům, takže to bylo naše první očkování. Holčičce jsou 3. měsíce, doktor nám jen sdělil , že dostane první základní očkování, to bylo vše. Ale dcera doma měla záchvaty breku, skoro se až dávila, byla nevrlá a celkové se zdálo, že jí to dost trápí apod. Samozřejmě jsme se změnou chování počítali, ale zdálo se nám, že se až moc trápí. Nakoukli jsme do očkovacího průkazu a zjistili jsme, že místo klasické jedné povinné dávky Hexavakcíny do nožičky, dostala ještě druhou do druhé nožičky Synflorix. Chci se zeptat, co je povinné, a co je nepovinné? A jestli na to měl doktor vůbec právo. Jelikož jsme nebyli vůbec s ničím seznámeni. Po diskuzi s ostatními maminkami nám bylo řečeno, že tak malé děťátko by poprvé mělo dostat jen jednu vakcínu, a to povinnou Hexavakcínu do jedné nožičky. Druhá Synnforix je prý vakcína nepovinná, a na očkování této vakcíny je potřeba písemný souhlas obou rodičů. Chci se tedy zeptat, co je na tom pravdy, jestli opravdu je Synflorix nepovinná vakcína a je povinností lékaře o tom informovat rodiče a zeptat se, jestli s tím souhlasíme. Protože jestli náš lékař nám tuto informaci zatajil, protože jsme ani jeden z rodičů nic nepodepisovali, ani jsme se ústně nedomlouvali, jestli nějakou nepovinnou vakcínu chceme. Bylo nám řečeno, že dostane základní jedno očkování. A zároveň bych se rád zeptal, jestli jí to nijak neublíží, když dostala obě vakcíny v jeden den naráz, každou do jedné nožičky. Předem moc děkuji za objasnění situace.

Dobrý den,

obě vakcíny patří do kategorie tzv. pravidelného očkování, u kterého je snaha státu o co nejvyšší proočkovanost. I proto jej plně hradí zdravotní pojišťovny a pro dítě je tím pádem zdarma. Skutečně jsou obě považovány za základ. Pan doktor se snažil udělat a taky udělal pro Vaše dítě to nejlepší. Druhou věcí je to, že v našich centrech dbáme na to, aby byl pacient resp. rodiče dítěte o všem podrobně informovaný a všemu rozuměl.

Prosím berte v úvahu, že lékař mohl být časově přetížený, případně se mohl spolehnout, že bude tuto věc s rodiči komunikovat podrobněji sestřička. V této době jsou ordinace praktických lékařů pro děti a dorost přetížené nemocnými dětmi a tak v rámci hodin vymezených na prevenci už může být značná únava. To samozřejmě věc neomlouvá, vakcína Synflorix je nepovinná a měli jste být srozumitelně poučeni. Věřím však, že se to pokusíte řešit smířlivou formou a budete nadále v očkování oběma vakcínami pokračovat. Úplně stejné vakcíny a najednou při jedné návštěvě pediatra dostalo i moje teď už 6 leté dítě. Věděl jsem o tom všechny možné detaily a rozhodl jsem se jít touto cestou. Dítě může být po očkování mrzuté, místo vpichu ho může bolest, o to smysluplnější je ale redukce očkovacích dnů na minimum formou současné aplikace dvou doporučených vakcín. Hlavní je, že nejde o nic většího. Obě vakcíny chrání před zákeřnými nemocemi, které mohou způsobit trvalé následky nebo dokonce i úmrtí dítěte.

S pozdravem

Dobrý den ,chci se zeptat, po jaké době od první dávky očkování proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám (MMR) může dítě nastoupit do školky? Děkuji.

Dobrý den, pokud Vám jde o formální důvody, imunita po očkování nastupuje obvykle za 2-3 týdny. Po 14 dnech by už s akceptací dítěte do kolektivního zařízení neměl být problém. Pokud Vás zajímají odborné důvody, dítě po očkování touto živou vakcínou nepředstavuje pro své okolí infekční hrozbu, žádná absence ve školce kvůli aplikaci vakcíny proto není nutná. 

 

Cestování letadlem

| LukasR | 27.12.2016, 20:34

Dobrý den, měl bych dotaz ohledně létání s novorozenci. S partnerkou (která je v 5. měsíci) momentálně žijeme v Kanadě, ale je možné, že zhruba měsíc a půl po porodu se budeme muset stěhovat zpět do Česka. Mohl byste mi pane docente poskytnou Váš odborný názor na to, jaká jsou rizika pro dítě, které v té době ještě nebude očkované? Děkuji, Dr. Rýček

Vážený pane doktore, cesta tak malého dítěte letadlem skutečně není moc vhodná – ať už se jedná o změny tlaků na palubě letadla, vyšší míru radiace anebo – a to zejména – riziko infekčních nákaz, především těch přenášených vzdušnou cestou, kterých jsou desítky. Tento druh infekčních nemocí se přenáší bezkontaktně na vzdálenost několika metrů a v každém letadle se nachází poměrně dost jejich nosičů, někteří dokonce bezpříznakoví, přesto však infekční. Z tohoto hlediska považuji cestu partnerky ve třetím trimestru za vhodnější variantu, stejně jako let alespoň po prvních dávkách doporučených vakcín pro kojence. Měsíc a půl po porodu je z lékařského hlediska skutečně moc brzy. Chápu však, že nemusí být ve Vašich možnostech zařídit to jinak pokud chcete být u porodu a Vaše povinnosti Vám dřívější let do Evropy nedovolí. V takovém případě zůstává jen držet pěsti, aby vše dobře dopadlo. 

Zavřít reklamu
Inzerce