Menstruace

Položit dotaz

Problémy s menstruací

| Adriz | dnes, 10:17

Dobrý den, asi na konci března mi zjistili mononukleozu, od té doby jsem měla problémy s menstruací (jen špinění, občas trochu krve, špínění 2-3 dny). Měla jsem jen minulý měsíc menstruaci, která trvala obvyklou dobu a tento měsíc jsem neměla ani špinění nic. Bojim se teď s přítelem cokoliv dělat a bojim se pořád o to, že se semeno dostane na ruku kterou mi pak dělá dobře. Ještě jsme spolu neměli pohlavní styk.Je mi 17 let.
Může to být způsobeno mononukleozou?
Děkuji

Lékař na tento dotaz prozatím neodpověděl.

Dobrý den,
protože mi nevyhovují vložky ani tampóny, objednala jsem si menstruační kalíšek, ale přemýšlím, jestli je pro mě vhodný, když mám endometriózu (odebrání vaječníku před deseti lety, od té doby bez projevu). Co si myslíte o používání kalíšku v mém případě? Je u něj větší pravděpodobnost, že se endometrióza vrátí? Může se krev vracet ve větším množství, než při používání vložky nebo tampónu? Např. v noci?
Předem Vám moc děkuji za odpověď a přeji hezký den.
Monika

Dobrý den, používání menstruačního kalíšku určitě nemá na endometriózu žádný vliv.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 15.10.2017, 17:58

Vynechání menstruace

| silviecernikova | 11.10.2017, 22:58

Dobrý den, jsem už zoufalá a nevím, na koho se obrátit. Je mi čerstvých 18 let, 2 a půl roku jsem brala antikoncepci a před 5 měsíci jsem ji vysadila, začala jsem mít s ní problémy. Před 19 dny jsem měla poslední nechráněný pohlavní styk v době, kdy jsem měla neplodné dny. Další den jsem měla dostat menstruaci a už mám 18 dní zpoždění. Testy všechny negativní. Hodně jsem v září stresovala a brečela, navíc jsem byla týden ma cestách, tak jsem tomu nějak nevěnovala pozornost. Miminko nechci min. ještě 5 let a nechci řešit potrat, za 10 dnů mám mít teoreticky další měsíčky. Příznaky nemám žádné kromě občasného výtoku a mám takové divné prsa. Děkuji předem za odpověď. :-(

Dobrý den, pro jistotu test ještě za týden zopakujte. Pokud bude negativní, těhotenství je velmi nepravděpodobné. Testy bývají pozitivní většinou do 14 dní od oplozující soulože.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 15.10.2017, 17:54

Vynechaná menstruace

| Luucie | 07.10.2017, 10:47

Dobrý den,
brala jsem antikoncepci Artizia rok v kuse bez pauzy kvůli bolestivé menstruaci. Nyní jsem se rozhodla udělat 7denní pauzu. Ve středu (před týdnem) jsem si vzala poslední prášek a zatím menstruace nikde. Včera jsem si měla vzít další prášek z nového balení a nevzala jsem ho. Menstruace se nedostavila. Chci se zeptat, zda mám čekat až dorazí menstruace. 2 dny mě lehce pobolívalo břicho, ale nyní nic. Mám pokračovat v užívání antikoncepce nebo vyčkat na příchod menstruace? TT je negativní.
Děkuji Lucie

Dobrý den, doporučila bych pokračovat po týdenní pauze dalším balení. Menstruace se někdy ani v pauze nemusí dostavit, obzvlášt, pokud jste užívala antikoncepci rok v kuse. Udělejte pauzu opět po dobrání dalšího platíčka.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 08.10.2017, 18:15

Zpoždění menstruace

| NatalieGabasova | 05.10.2017, 11:40

Dobrý den, je mi 16 a antikoncepci beru již více jak půl roku, jelikož mám už 2 roky stálý vztah. Beru antikoncepci pravidelně a ještě s přítelem používáme kondom, takže těhotná být nemůžu. Jde o to, že jsem dobrala platíčko (v neděli byl poslední prášek z platíčka) a dnes je už čtvrtek, tudíž 4. den a menstruace nikde. Pupínky mám jako vždy a břicho mě taky bolí. Zkoušela jsem už dvakrát vanu, litry heřmánkového čaje a teď popíjím tonic. Víno nepiji, takže to jsem vynechala. A už si vážně nevím rady, jsem z toho tak vystresovaná, že jsem včera hledala nonstop tesco a posílala přítele pro heřmánkový čaj. Nejsem blázen, že ne? Já už fakt nevím, po dobrání platíčka jsem dostala vždy menstruaci už 3. den, nevíte, čím to může být? Nechce se mi hned s každou blbostí chodit na gynekologii. Předem moc děkuji za radu. :)

Dobrý den, příliš nechápu, co vás tak stresuje. Pokud máte obavu z těhotenství, pak si udělejte pro jistotu těhotenský test. Pokud bude negativní, pak se nic neděje. Občas menstruace může zcela v pauze vynechat, není to nic neobvyklého. A to, že se o pár dní zpozdí, už vůbec ne.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 05.10.2017, 14:08

Dobrý den, chci se zeptat, čím může být způsobeno zpoždění menstruace? Měla jsme přerušovaný pohlavní styk, přítel se do mě neudělal, ale kvůli kapičkám lástky jsem pro jistotu užila Ellaone do 120 hodin a menstruace mi přišla dokonce dříve než měla. Ale další menstruaci mám zpožděnou už skoro 4 týdny. Dělala jsem si 5 těhotenských testů a všechny byly negativní. Občas mě i pobolívá v břichu.

Dobrý den, nepravidelnost cyklu po užití postkoitální antikoncepce, je jeden z častých nežádoucích účinků. Pokud je vyloučeno těhotenství, pak čekejte. Menstruace se za pár dnů či týdnů zase sama objeví.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 04.10.2017, 07:42

Opožděná menstruace

| SUE1234 | 03.10.2017, 07:43

Dobrý den, s pritelem se snazime o miminko, v zari jsem zacala brat Pregnatolin 800, menstr.mam celkem pravidelne mezi 24-27 dni, dnes uz je to 30 den a menstr.nikde. Je mozne,ze by tento pripravek upravoval cyklus?
Predem dekuji
Zuzana

Dobrý den, je nepravděpodobné, že by Pregnafolin upravoval cyklus. Jedná se pouze o vitamínový preparát bez obsahu hormonů. Pokud bude zpoždění trvat, udělejte si těhotenský test. Pokud bude negativní, pak vyčkejte. Někdy je cyklus anovulační a krvácení se může opozdit.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 03.10.2017, 08:45

Dobrý den paní doktorko.
Mám dvě dcery, mladší jsou necelé tři roky, kojena rok, menstruace mi znovu začala asi pátý měsíc po porodu. Antikoncepci neužívám asi šest let. Mám normální postavu.
Skoro rok mě trápí menstruace. Mívala jsem jí v pravidelných intervalech, ale trvala 13-16 dní a některé dny byla velmi intenzivní a bolestivá. V některé dny jsem při ní i velmi zimomřivá a unavená. Minulý měsíc ale trvala jen necelé tři dny a tento měsíc jsem jen jednorázově zašpinila na toaletním papíře. Přitom podbřišek mě pobolivá a prsa mám zvětšená a pnou. Můj gynekolog má 4 měsíční objednací lhůty (o problémech jsem se při objednání nezmínila) a jdu k němu v listopadu. Kdyby MS byla stejného dlouhého charakteru jako dříve, tak to asi neřeším, ale toto mě znepokojilo.
Prosím, co to podle Vás může značit?
Děkuji za názor,
S pozdravem Lenka

Dobrý den, v první řadě bych doporučila vyloučit těhotenství. Každé netypické krvácení může být známkou těhotenství. Pokud bude test negativní, pak zatím vyčkejte, pokud nemáte jiné potíže - bolesti břicha atd. Charakter menstruace může být změněn např. cystou na vaječníku, která ale většinou sama praskne a poté se krvácení dostaví v normální intenzitě. Pokud budete mít potíže, objednejte se na gynekologii dříve.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 03.10.2017, 08:46

Vynechání mestruace

| Fucka78 | 25.09.2017, 16:20

Dobrý den paní doktorko, dcera 16 let už neměla 5 měsíců menstruaci. Čím to může být prosím? Těhotná na 100% není. Přijde mi, že pořád přibírá, i když tolik nejí. Může to s tím nějak souviset? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, s nárustem hmotnosti to souviset může. Možná se jedná o hypofunkci štítné žlázy či jiný hormonální problém, pokud přibývá najednou na váze aniž by změnila stravovací návyky. Bylo by určitě dobré navštívit pediatra, který ji eventuelně odešle na příslušná vyšetření.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 26.09.2017, 09:20

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat ohledně přípravku Norethisteron - odsune pouze jednu menstruaci a další se v ideálním případě dostaví v následujícím cyklu v běžném čase, nebo celkově upraví cyklus tím způsobem, že se první den následujícího cyklu bude odvíjet od menstruace příchozí po vysazení Norethisteronu? (Resp. když mi běžně menstruace začíná kolem 28., ale v minulém cyklu jsem ji posunula o pár dní a začala až 6., mám očekávat v dalším měsíci, že ji dostanu kolem 28., nebo opět kolem toho 6.?) Moc děkuji za odpověď.

Dobrý den, po menstruaci, která proběhne po odsunutí Norethisteronem lze očekávat druhou menstruaci za měsíc.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 24.09.2017, 16:23

Dobrý den, paní doktorko. Jsem hodně vystrašená, četla jsem si včera o děložních myomech a článek mi nahnal dost strach. Psaly tam, že postihují hodně ženy po 40 /v mém věku/ a myom má každá třetí žena. Menstruaci mám pravidelnou po 26 dnech. Někdy mám výkyv + - 2 dny. Jako malé holce mi trvala tak 3-4 dny, teď mi řadu let trvá tak 5 dnů. Je silná pořád stejně. Bez špinění před a potom. Co mě začalo trápit je, že pokaždé mi 1 – 2 dny před menstruací naroste břicho jako těhotné a zůstane tak do druhého dne menstruace. Pak splaskne na svůj původní tvar. Dočetla jsem se, že pokud má žena velký myom, roste jí břicho, ale z článku jsem dost dobře nepochopila kdy, jestli natrvalo nebo pouze během měsíčků, kdy je děloha naplněná krví a nemůže přes velikost myomu odtékat ven. Zrovna teď mám menstruaci, a břicho mi opět narostlo. Mám dotaz, když má žena myom, nafukuje se jí břicho během měsíčků?

Dobrý den, břicho se vám před menstruací zvětšuje zřejmě vzhledem k tomu, že tělo zadržuje více vody, což je před menstruací naprosto normální. Pokud je břicho zvětšeno z důvodu velkého myomu, bylo by zvětšeno nepřetržitě.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 22.09.2017, 15:16

Ovulační krvácení

| Andree.jka | 20.09.2017, 06:58

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, užívám již delší dobu Duphaston na pravidelný cyklus menstruace od 16. do 25DC 3x1 tabletu, vše fungovalo dobře, ale tento cyklus bohužel nevím co se děje. Minulou středu (13.9.2017) jsem byla na kontrole a cytologii, to jsem byla zrovna 9DC. Na utz vše v pořádku a na levém vaječníku 2 dominantní folikuly a dr říkal, že se chystá ovulace. Den po cytologii jsem špinila trošku každý den, až do pondělí (14DC) do odpoledne, kdy jsem si dala teplou vanu a rozjelo se silné krvácení, které furt trvá, dnes jsem 16DC. Včera jsem volala mému dr, co mám dělat, protože dnes mám začít brát zase Duphaston. Dr mi řekl, že se určitě nejedná o menstruaci, ale že jde o ovulační krvácení a že mám nasadit Ascorutin 3x2. Ptal se jak je krvácení silné, tak jsem řekla, že hodně, tak mi sdělil, že to může být až do síly menstruace. Duphaston zatím brát nemám a do pátku uvidíme, jak se to vyvine. Je to vůbec možné?? Moc tomu furt nemůžu uvěřit, že se jedná o ovulační krvácení, nikdy jsem se s tím zatím nesetkala.......prosím o radu, děkuji moc.

Dobrý den, v první řadě bych vyloučila možné těhotenství. Každé netypické krvácení mimo menstruaci může být známkou těhotenství. Pokud budete mít negativní test, pak se o ovulační krvácení několikadenní jednat může, pokud na UZ u lékaře bylo vše v pořádku - na vaječníku nebyla cysta apod. Doporučila bych užívat Duphaston dále jako předtím bez reakce na krvácení. Mělo by samo odeznít.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 21.09.2017, 10:10

Menstruační bolesti

| Jackie666 | 19.09.2017, 06:14

Dobrý den,
mám malou hladinu estrogenu podle testů u lékaře. Začala jsem užívat estrogenové pilulky, ze začátku se menstruační bolesti zmínily, ale nyní zase ne. Někde sem četla, že tyto bolesti způsobuje nedostatek estrogenu, někde že zase opak. Mohla byste mi tohle prosím objasnit?

Dobrý den, menstruační bolesti většinou nesouvisí s hladinou estrogenů. Pokud se vyloučí nějaká konkrétní příčina bolestí - myomy na děloze, endometrióza, pak buď žena může užívat hormonální antikoncepci (ta většinou snižuje bolesti i intenzitu menstruace) nebo je léčba pouze symptomatická (léky od bolesti nejlépe typu nesteroidních antiflogistik - Ibalgin atd., které je nutno užívat již 1-2 dny před plánovaným příchodem menstruace).

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 19.09.2017, 09:02

Menstruace

| Aaksaj | 15.09.2017, 04:48

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně menstruace. Je mi 22 let a menstruaci mam od 10, bohuzel ale nepravidelnou. Od dětství trpím hypofunkcí štítné žlázy, takže každé ráno užívám Letrox 50. Odjakživa mám nepravidelnou MS. Moje gynekoložka mi řekla, že se s tím nic nedá dělat, že je to způsobeno štítnou žlázou a jediná možnost pravidelné menstruace je pokud budu užívat antikoncepci, jinak jsem prý ale zdráva. Antikoncepci jsem asi rok užívala, ale poslední rok už ji neberu, nechci do sebe cpát další hormony. Teď už jsem zase šestý měsíc bez MS. Chtěla bych se zeptat, jestli nepravidelná MS může mít vliv na plodnost, jestli by se mohlo stát, že v budoucnu nebudu moci mít děti, případně jestli neexistuje nějaký jiný způsob kromě antikoncepce, jak by se MS stala pravidelnou. Mockrát děkuji

Dobrý den, nepravidelná menstruace v době, kdy budete plánovat rodinu, problémem být určitě může. Nepravidelná menstruace může být způsobena s mnoha vlivy - jiné hormonální onemocnění, anovulační cykly (nedochází při nich k ovulaci), stres, nízká váha.. Porblém se dá řešit i užíváním gestagenů v druhé polovině cyklu - např. 15-26. den. Toto schéma nemá antikoncepční učinek. Pokud zatím děti nechcete, je možné také ponechat cyklus bez terapie, pokud hormony užívat nechcete. Je třeba ale určitě došetřit, zda máte  či nemáte i nedostatek estrogenu. Pokud by tomu tak bylo, pak je třeba estrogen dodávat, aby u vás nedošlo k řídnutí kostí a jiným potížím.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 15.09.2017, 10:22

Posunutie menštruácie

| Mirka77 | 14.09.2017, 07:39

Dobrý deň prajem, potrebovala som oddialiť menštruáciu, beriem antikoncepciu Maitalon..... vynechala som 7 dňovú pauzu a začala som brat další blister. Dnes som v polovici tohto blistera (zostava mi z neho ešte 11 tabletiek) a začala som špiniť/slabšie krvácať (?)..... mám pokračovať a douzivat blister do konca? Vopred ďakujem za odpoved.

Dobrý den, určitě blister doužívejte. Špinění uprostřed užívání je bohužel jeden z nežádoucích učinků kontinuálního užívání antikoncepce..

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 14.09.2017, 09:28

Dobrý den, za pár dnů mám dostat menstruaci, ale potřebuji ji oddálit z důvodu odjezdu na dovolenou (bylo to narychlo). Před pár měsíci jsem přestala brát antikoncepci a zůstalo mi 1 pláto. Chci se zeptat, mohu dnes začít brát antikoncepci a oddálí se mi tím menstruace? Nestihnu si zajít k lékaři, aby mi dal prášky přímo na oddálení. Děkuji za radu.

Dobrý den, pokud máte jen pár dní do menstruace, pak se nedá zaručit, že se menstruace oddálí. Spíše bych s tímto nepočítala a zbytečně si nerozhazovala cyklus. Léky na oddálení menstruace obsahují pouze gestageny, zatímco antikoncepce obsahuje i estrogenní složku a tudíž účinek nelze zaručit.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 14.09.2017, 07:46

Krev uprostřed cyklu

| JituškaD | 08.09.2017, 06:46

Dobrý den, paní doktorko, 23. srpna jsem měla první den menstruaci. Svůj cyklus mám na svůj věk stále pravidelný. Jak jsem starší, tak se asi moc sleduju. Teď uprostřed cyklu jsem začala lehce krvácet, ale stačí mi v kalhotkách pouze menší intimka. Někde jsem se dočetla, že toto může být ovulační krvácení, ale ve vyšším věku je prý už hodně málo pravděpodobná. Může u žen mezi 40 a koncem jejich plodnosti ještě probíhat ovulace?

Dobrý den, ano, ovulace může probíhat i ve vyšším věku. To, že máte stále pravidelnou menstruaci o tom svědčí. Lehké krvácení či špinění uprostřed cyklu bývá většinou ovulační.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 08.09.2017, 08:48

Špinenie, možná porucha

| franci | 06.09.2017, 09:56

Dobry den pani doktorka. Chcem sa spytat na menstruaciu. Mam 31 rokov. Zmena nastala zhruba pred rokom. Asi tak 10-7 dni pred ocakavanou menstruaciou vzdy po pohlavnom styku mam hnedy vytok,ktory trva tak 2-3 dni. Potom 1-2 dni pred zacatim menstruacie zase hnedy vytok. Nasledne menstruacia,ktora je velmi silny krvacanim so zrazeninami tak 2 dni,zvysne 4 dni tak slabe krvacanie,ze by som si vystacila s 1 vlozkou za den. Snazime sa o dietatko 6 mesiacov,ale nedari sa nam. Kvoli spineniu, neviem urcit co je prvy den menstruacie,ci to po styku, to spinenie pred alebo az samotne krvacanie a tym padom si neviem vypocitat presnu ovulaciu. Myslite,ze to moze suvisiet s tym,ze sa mi nedari otehotniet? zaroven mam zle cytologicke stery, dva krat po sebe a cakam na termin biopsie.
Dakujem, Katka

Dobrý den, špinění během cyklu mimo menstruaci může být známkou anovulačních cyklů či nedostatku gestagenů v druhé polovině cyklu, které by v tom případě bylo třeba do těla dodat v podobně hormonálních pilulek. Všechno jsou to ale domněnky a vhodné by tedy bylo navštívit gynekologa který by dle UZ zkontroloval, jak se vaše vaječníky během cyklu chovají, zda probíhá ovulace a případný problém by se snažil vyřešit.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 01.10.2017, 15:30

Uměle vyvolaný přechod

| | 04.09.2017, 06:47

Bylo mi 43 let a menstruaci mám doposud ještě pravidelnou v rozmezí 26 – 29 dnů a většinou trvá 3-4 dny (celý život). Antikoncepci jsem nikdy neužívala. Vzhledem k mému vyššímu věku děti neplánuji. Jsem momentálně hodně vytížená a menstruace stala pro mě dost obtěžující záležitostí. Ráda bych menstruaci uměle ukončila a slyšela jsem o zázračné pilulce Lybrel. Nerada bych ale podstupovala ablaci děložní sliznice nebo podobné operace (tedy operativní zákroky). Zajímalo by mě, jestli je pilulka na českém trhu a pokud ano, jestli je možné, aby ji lékař předepisoval. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, pilulka Lybrel dle mých informací na trhu není, ale v podstatě funguje na podobném principu jako kontinuální užívání antikoncepce. Pokud máte menstruaci cca 4 dny z měsíce a normální intenzity, myslím, že není rozumné ji blokovat. Vždy se bude jednat o zásah do organismu, který může mít mnohé nežádoucí účinky.

 
MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 05.09.2017, 08:53

Dobrý den, mám dotaz, jelikož nechci k lékaři pokud by to nebylo vážné, abych zbytečně nezdržovala. Už týden mě pravidelně každé ráno bolí břicho/podbřišek silně jako při menstruaci. Párkrát mě to pobolívá i během dne. Bolesti jsou někdy mírnější někdy dosti silné. Přesně si nepamatuji, kdy byla poslední menstruace, troufám si říct, že tak 14 dní možná... Nemám průjem, ale velmi řídkou stolici pokaždé... Někdy jdu třeba 2-3x denně na velkou. Asi před týdnem jsme s manželem měli styk, kde jsme se nechránili. Test jsem si nedělala, ale je možné, že bych byla těhotná? U prvního dítěte se mi tohle nedělo a ovulaci jsem nikdy nepoznala, tak se v tom ztrácím. Děkuji vám moc. Přeji pěkný den.

Dobrý den, pobolívání v podbřišku může doprovázet ovulaci i předovulační období, ale může se jednat i o těhotenství. Vždy, když provozujete nechráněný pohlavní styk (a to kdykoliv během cyklu), můžete otěhotnět. Test si můžete udělat cca 14 dní po styku. V případě těhotenství by již měl být pozitivní.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 03.09.2017, 15:00

Meskajuca menstruacia

| Nezabudka | 01.09.2017, 06:39

Dobry den ked mi posledna menstruacia koncila prestala som dojcit. Teraz mi ta dalsia meska uz 7dni.moze byt ukoncenie dojcenia dovodom meskania menzesu. Ako dlho mi este moze meskat. Tehotna by som nemala byt chranime sa kondom. Dakujem

Dobrý den, pokud jste vyloučila těhotenství, pak bych tak krátké meškání ještě neřešila. Po ukončení kojení může být menstruace ještě pár měsíců nepravidelná.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 05.09.2017, 09:06

Pred cca 2 rokmi mi lekárka diagnostikovala PCO - potvrdené hormonálnym profilom, odvtedy beriem utrogestan (16-25.DC), pretože bez neho nemám žiadnu menštruáciu. S týmto liekom som mala cyklus pravidelný (hoc anovulačný na základe bazálnej teploty) až do května, kedy mi menštruácia meškala asi 10 dní a následne prišla silná a bolestivá. Minulý mesiac som mala opať meškanie pričom som 10. deň omeškania dostala u gyn. vyvolávačku, potom menštruácia prišla. Tento mesiac mi menštruácia zase mešká, i napriek tomu, že som nezmenila užívanie utrogestanu, ani nie som v období stresu alebo nejakej životnej zmeny. Tehotná som nebola ani v jednom prípade meškania. Čím by tento jav mohol byť sposobený? Može sa vyvinúť rezistencia voči užívaniu utrogestanu? Moja lekárna má teraz 2 týždne dovolenku, preto píšem sem, či mám počkať alebo sa rovno objednať na ďalšiu vyvolávačku. Ďakujem!

Dobrý den, určitě počkejte. To, že se menstruace zpozdí, vás nijak neohrozí. Možná je pro vás dávka Utrogestanu nyní nízká. Pochody v těle se mění a může tomu tak po delší době být. Pokud jste tedy vyloučila těhotenství, tak vyčkejte a s lékařkou se domluvte až bude zpět.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 31.08.2017, 08:38

Vynechaná menstruace

| utaxka | 30.08.2017, 16:38

Dobrý den,
mám dotaz. Jsem od března hodně ve stresu, menstruaci jsem měla skoro téměř pravidelně až do června, tam jsem ji dostala o týden později, v červenci jsem ji dostala nejdřive v čas a pak za 14 dní znova. Měli jsme umrtí v rodině a tento měsíc stále nic. nevolnost necím, u obou těhotenství mi bylo zle, unavená také nejsem, ale je fakt, že málo spím.

Dobrý den, abyste měla jistotu, raději si udělejte těhotenský test - jinak těhotenství nevyloučíte. Pokud bude negativní, nechte věcem volný průběh. Stres můžet mít na menstruaci vliv a pokud nemáte jiné potíže, jistě se vše samo upraví.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 31.08.2017, 08:40

Vynechání menstruace

| LennonSky | 30.08.2017, 13:33

Dobrý den, už pred měsícem jsem psala, že beru už půl roku antikoncepci bonadea a přestala jsem mit menstruaci. Minulý měsíc jsem nedostala vůbec menstruaci, těhotenský test jsem si dělala a další za týden, byl negativní, tak jsem pokračovala v braní prášků. Teď po měsíci jsem to opět nedostala a test opět negativní. Beru ještě antidepresiva Citalek. Čím to může být? Co to způsobuje? Měla bych to nějak řešit nebo prostě pokračovat v brané léků? Jedu teď na dva týdny pryč, tak nemám kdy zajít ke svému gynekologovi. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, antidepresiva by neměla způsobovat absenci krvácení při užívání HA. Za 2 týdny se jistě nic nestane, můžete navštívit gynekologa poté. Berte tedy HA nadále a poté se se svým lékařem domluvte na vyšetření, zda důvod absence krvácení nemá jinou příčinu.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 31.08.2017, 08:43

Vyvolávačka

| sajmon98 | 29.08.2017, 20:31

Dobrý den, nejspíš mám problém. V dubnu jsem přestala po třech letech brát HA. Po přestání jsem měla měsíčky dvakrát pravidelně a poslední měsíčky jsem měla 28.6.2017.Od té doby jsem s přítelem měla pouze chráněný sex s kondomem až na jednou, kdy jsme ho nepoužili, ale nevím, jak to říct, neudělal se do mě. To bylo zhruba v polovině července. Od té doby byl sex vždy s kondomem. 23.8.2017 - před týdnem jsem byla na vyvolávací injekci, kdy mám menses dostat do 14.dnů Také jsem byla na vnitřním ultrazvuku a doktor řekl, že tu sliznici mám podrážděnou, ale 5 dní předtím jsem pohlavní styk určitě neměla. Zítra to bude týden a stále nic. Od té doby bych řekla, že mám zvýšenou chuť na všechno, hlavně na sladké. Těhotenské testy byly vždy jasně negativní. Myslíte, můžu být v tom? Nebo můžu být neplodná? I během braní HA jsem menses měla vždy hodně slabý, třeba jen 2/3 dny. Nebo můžu být nemocná? Prosím o odpověď. Děkuji! :(

Dobrý den, těhotenský test je pozitivní vždy již cca 14 dní po oplozující souloži, takže těhotná nejspíš nejste. Menstruaci byste měla dostat do 14 dní dle informací od vašeho lékaře, takže buďte v klidu, určitě se dostaví. Pokud nebudete ani další měsíc bez vyvolávací injekce menstruovat, bude asi potřeba řešit problém nějak komplexně  - opakované injekce problém neřeší.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 30.08.2017, 06:55

Problémy s menstruací

| lenka.s. | 26.08.2017, 21:34

Dobrý den, paní doktorko. Mám dotaz ohledně menstruace. Je mi téměř 30, mám dvě děti. V 16 jsem brala HAK na spravení cyklu, ale do roku jsem dostala závažnou trombózu v levé horní končetině. V rodině byla embolie u tety a babičky v mladém věku. Od té doby co HAK neberu, chodily mesíčky buď zhruba ob měsíc nebo delší cyklus. Těhotenství bez problémů. První porod v 2009 a poslední porod byl v r. 2012. Menstruace po něm byla jako dřív, že občas zlobila, ale tak nějak nakonec přišla. Teď ale poslední rok je to stále horší. Stane se, že ji 3 měsíce nedostanu, tak jdu raději na vyvolávací injekci. Jednou jsem zase špinila 10 dní v kuse a menstruace nikde, opět injekce. Nyní zase uběhly tři měsíce a menstruace nikde. Těhotenský test jsem dělala opakovaně, těhotná nejsem. Mám chodit na injekce nebo to můžu nechat být a zkusit čekat, až ji dostanu? Lékař mě dělal ultrazvuk k vyloučení PCO a sštítnou žlázu mám léčenou, beru letrox kvůli uzlíku a snížené funkci a kontroly jsou v pořádku. Obézní nejsem. Nemůžu se léčit hormony, to je mi jasné a nevím, jak dál, zvlášť pokud mě obtěžuje i horšící se stav řídnoucích vlasů a naopak růst chloupků tmavých v obličeji. Jaké jsou možnosti nebo co chtít ještě za vyšetření? Před rokem při zhoršení těch vlasů a ochlupení mi brali i hormonální profil a byl zjištěn vyšší testosteron něco nad hranicí, ale ne zas dramaticky. Je absence menstrace škodlivá? Bojím se i toho agolutinu, nechci žádné byť minimálni riziko trombózy z toho. Tak se bojím jít už k lékaři. Udělá vždy ultrazuk, cysty prý nemám a píchne injekci, menstruace se do 14 dní dostaví. Ještě bych se chtěla zeptat, zda bych ještě měla šanci s takovými cykly otěhotnět. Děkuji za jakoukoliv radu.

Dobrý den, absence menstruace jako taková, problémem není. Např. žena, která bere kontinuálně antikoncepci např. nemenstruuje několik měsíců. Problémem spíše může být nedostatek hormonů, o který se ve vašem případě může jednat. Co se týče Agolutinu, ten určitě nezvyšuje riziko trombozy. Přípravek Agolutin je gestagen a gestageny riziko trombozy nezvyšují. Proto ženy po tromboze mohou užívat gestagenní antikoncepci i mít zavedeno nitroděložní tělísko. Pokud máte nepravidelné cykly, pravděpodobně se jedná o cykly anovulační, při kterých otěhotnět nelze. Bývá to nejčastější důvod nepravidelnosti cyklu. A v takovém případě je nejlepší volbou užívání gestagenů v druhé polovině cyklu.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 30.08.2017, 07:21

Aescin při měsíčkách

| | 25.08.2017, 06:46

Jsem nyní po těžším úrazu nohy. Od 7.8 se léčím na chirurgii. K zmírnění otoku a zánětu užívám 3x denně po dvou tabletkách Aescin. Nikdy jsem tento lék neužívala a v příbalovém létáku jsem si přečetla, že užívání tohoto léku může ovlivňovat krvácení z dělohy. Měsíčky mi přišly, jak měly, ale mám strach, aby Aescin nějak neovlivnil jejich průběh, protože už od večera teču jako okap a v krvi jsou jakoby sraženiny krve. Ze strachu jsem do práce raději vyrazila v plenkových kalhotkách. Obvykle mám měsíčky 3 až 4 dny, teď se bojím, aby se neprotáhly. Chtěla bych se zeptat, jak může Aescin ovlivnit průběh měsíčků, nebo ho mám přestat na chvíli užívat. Děkuji za odpověď

Dobrý den, Aescin je lék, který se užívá převážně ke zmírnění otoků. Pokud jej po dobu menstruace nebudete užívat, nic zásadního se nestane. Nevím, zda může tento lék ovlivňovat sílu menstruace. Nedá se to zřejmě vyloučit.  Intenzitu menses ovlivňují ale spíše léky na ředění krve. Nepícháte si heparin?

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 25.08.2017, 07:57

Clostik

| Kantorova.a | 24.08.2017, 15:05

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, nedostala jsem menstruaci od 11/2016, gynekoložka mi prvně píchala Agolutin, ale menstruace nedorazila. Předepsala mi estrofem 1 mg kvůli růstu sliznice, pak mi předepsala estrofem 2mg. Menstruace dorazila 7/2017, ale jen jeden den. Napsala mi ustrogestan na 10 dní a clostik 5-10. den cyklu. Chci se zeptat, jestli mám brát clostik, když menstruace nedorazila. Děkuji.

Dobrý den, není možné brát Clostilbegyt, pokud menstruace nedorazila. Nemáte logicky od čeho počítat 5. - 10. den cyklu. Můžete užívat, až dorazí.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 27.08.2017, 19:13

Menstruace dvacátý den cyklu

| Freya10 | 24.08.2017, 06:25

Dobrý den, paní doktorko Ťápalová,
obracím se na Vás s následujícím dotazem.
Je mi 30 let, mám jedno dítě (3 roky) a pravidelnou menstruaci po 29 dnech.
Již rok a půl se snažíme o druhé dítě. V současné době čekáme na první termín v centru asistované reprodukce.
Ovulace nastává většinou okolo 11. dne cyklu (subjektivní pocity-táhlý hlen, ovulační testy, v dubnu ověřeno ultrazvukem vaječníků, BT neměřím, jelikož v noci velmi často vstávám k dceři a tak myslím, že by bylo tímto ovlivněno).
Poslední menstruace byla 5. 8. (přišla přesně v termínu), avšak v tom cyklu jsem nezaznamenala žádný z příznaků ovulace. Vím, že se jedná pouze o subjektivní pocity, které nemusejí přesně odrážet realitu a i kdyby, některé cykly mohou být skutečně anovulační a tak jsem tomu nepřikládala význam.
V současném cyklu jsem opět subjektivně ovulaci nezaznamenala a dnes (20. den cyklu) přišla menstruace. Tedy o více než týden dříve.
Je potřeba se tímto (menstruací po ani ne 3 týdnech) zabývat? Nebo takto jednorázově nevadí a mám situaci řešit s mojí doktorkou až v případě, že by se opakovala?
Je možné, že ovulace nastala například již 3. den cyklu a menstruace tak vlastně přišla po "mé klasické" délce luteální fáze? A nebo může u anovulačního cyklu prostě přijít menstruace takto brzy? Je potřeba se takto časným příchodem menstruace znepokojovat?
Velmi děkuji za Váš čas a přeji krásný den,
Katka Válková

Dobrý den, opravdu existují dvě možnosti. Ovulace mohla nastat dříve než 13.-14. DC a také se mohlo jednat o anovulační cykly. To již zpětně určitě nezjistíte. Pokud 1,5 roku nemůžete otěhotnět, je velmi pravděpodobné, že je problém ve vašem cyklu - pokud jste poprvé neměla s otěhotněním problém. Je tedy dobře, že jste objednaná do centra IVF, kde by vás měli lékaři komplexně vyšetřit, zjistit příčinu a ale toho problém řešit. Tuto jednorázovou situaci bych tedy akutně neřešila. Občas se toto opravdu stát může a vaše lékařka by vám zřejmě dala ještě čas, zda se bude situace opakovat či nikoliv. Pokud v noci hodně vstáváte a nemáte pravidelný spánkový režim, i to může mít samozřejmě na cyklus vliv.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 24.08.2017, 14:08

Zpoždění negativní test

| Katty23 | 23.08.2017, 14:31

Dobrý den, mám dotaz, už 5.7 jsem měla dostat menstruaci, dělala jsem si test 19.7. a vyšel negativní, v podbřišku mě bolelo 2 týdny po zpoždění menstruce a teď už mě jen bolí prsa. Myslíte, že by test mohl špatně fungovat a mohla bych být těhotná? Už totiž s přítelem plánujeme miminko a čekáme, až se nám to podaří. Děkuji.

Dobrý den, pokud máte zpoždění už od 5.7.., pak by v případě těhotenství musel být test pozitivní. Pokud jej tedy nyní zopakujete a bude negativní, pak je těhotenství nepravděpodobné. Zpoždění menstruace může být způsobeno i např. cystou na vaječníku, stresem či hormonální poruchou.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 24.08.2017, 06:55

Vynechání menstruace

| Hanca1996 | 20.08.2017, 10:15

Dobrý den,
mám takový dotaz. V dubnu 2017 jsem byla na zavedení nitroděložního tělíska Gynefix. Vše bylo bez problémů. Ms byla jakž takž pravidelná. Poslední ms byla 22.6. A nyní mám už měsíc špinění. Ms se stále nedostavila. Příznaky blížící se ms také nemám. Občas se objeví větší množství krve, ale pak to zase přejde do špinění. Břicho mě bolí tak zvláštně. Občas se objeví pichlavá bolest v pravém podbřišku, která po chvíli odezní a pak se zase objeví. S přítelem jsme měli sex v období mé ovulace a to 7.7. A o týden později začalo špinění. Těhotenský test byl negativní, ale i tak mám obavy z mimoděložního těhotenství.
Předem moc děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud byste měla mimoděložní těhotenství, které by vzniklo po styku 7.7.2017, s největší pravděpodobností by vám jíž prasklo. Nicméně i kdyby tomu tak nebylo, byl by pozitivní těhotenský test. Pokud je test negativní, těhotenství je opravdu nepravděpodobné. Nepravidelné špinění se může u nehormonálních tělísek objevovat jako jeden z nežádoucích účinků.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 31.08.2017, 18:14

Koupání během menstruace

| Anetty | 14.08.2017, 12:48

Dobrý den, mohu se koupat v bazénu bez tamponu během slabé menstruace při začátku brání antikoncepce?

Dobrý den, ano, koupat se můžete i během menstruace - riziko infekce je stejné.Tampon po koupání je dobré vždy ihned vyměnit.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 19.08.2017, 12:18

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak rychle po užití tabletky Escapelle můžu dostat menstruaci. S přítelem nám selhala ochrana a tabletku jsem užila do 15 hodin. Užila jsem ji v den, kdy jsem měla dostat menstruaci. Nyní mám zpoždění již 3 dny. Kdy bych ju mohla dostat?

Dobrý den, s dovolením zasílám odkaz na příbalový leták Escapelle, který jste jistě měla i v krabičce od léku. Pokud si ho celý přečtete, třeba se vám informace budou hodit i v budoucnu. Odpově´d na svoji otázku v něm najdete: http://www.pribalovy-letak.cz/1138-escapelle.

 
MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 14.08.2017, 07:03

Dobrý den, chci se zeptat, jestli je normální mít delší menstruaci, sice slabší, při začátku braní antikoncepce a zda mohu mít pohlavní styk, děkuji za odpověď.

Dobrý den, menstruace při začátku užívání hormonální antikoncepce může mít různý charakter. Pohlavní styk mít určitě můžete, jen prvních 7 dní je dobré se chránit ještě jinou metodou.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 13.08.2017, 11:44

Menstruace po laparoskopii

| Jajastaja32 | 09.08.2017, 10:03

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je možné dostat menstruaci už 5 dní po laparoskopickém odstranění vejcovodu při mimoděložním těhotenství. Trochu krvácím a mám stejné bolesti jako při předcházející menstruaci. Je to normální?

Dobrý den, spíše se jedná ještě o dočišťování dělohy po zákroku. Děloha se čistí stejně jako po normálním potratu.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 10.08.2017, 06:11

Silné menstruační bolesti

| nelsed | 07.08.2017, 22:42

Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat ohledně svých silných menstruačních bolestích. Jak mi minule začala menstruace, tak jsem se probudila asi ve 3 ráno a hned jsem chytla příjmy a neskutečnou bolest v břichu. Přitom se mi chtělo zvracet a strašně se mi motala hlava. Nevěděla jsem, co mám dělat a jediné, na co jsem dokázala myslet, byla ta bolest. Měla jsem chuť se skoro zabít, samozřejmě bych to neudělala, ale ty bolesti byly tak silné, že se to skoro nedalo vydržet.
Tak se ptám, jestli víte, co s tím. Tenhle stav jsem zažila už 2x. Jinak měsíčky nemám pravidelně. A je mi 17. A mám opravdu strach, co přijde příště.

Dobrý den, některé ženy velmi bolestivou menstruaci mají dlouhodobě a žádný objektivní důvod to nemá. Zkoušla jsem užít nějaké léky od bolesti? Nejlépe na menstruační bolesti zabírají Algifen kapky či Ibalgin. Pokud by i přes léky od bolesti bolest nepřecházela, pak zajděte k lékaři, aby vyloučil, zda bolesti nemají jinou příčinu.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 09.08.2017, 08:13

Vynechala menstruace

| ZuzanaVV | 05.08.2017, 23:19

Dobrý den,
mám opožděnou menstruaci a zajímá mě, jaké by to mohlo mít příčiny. Vždy ji dostanu koncem měsíce, jenže teď už je to tak 5 dnů a pořád nic. S klukem jsem spala naposledy minulý měsíc (nechráněný, hlídame si to), ale to jsem ji poté dostala a od té doby s nikým, takže je asi nepravděpodobné, že bych byla v tom.
Máme jet s rodinou na dovolenou, tak bych si ji chtěla užít bez toho, abych ji tam dostala a také se chci ujistit, že by mělo být vše v pořádku a není se čeho bát.
Předem děkuji za odpověď!

Dobrý den, pokud provozujete nechráněný pohlavní styk, riziko otěhotnění je vždy. Takže radím udělat si pro jistotu těhotenský test. Pokud bude negativní, pak určitě vyčkejte. Občas se může stát, že mensttuace se opozdí. Pokud je to o týden, ještě stále je to považováno za normu. Pokud tedy nemáte žádné jiné potíže (bolesti břicha atd.), pak určitě můžete minimálně měsíc vyčkat. Zda se menstruace nedostaví na dovolené, to se samozřejmě odhadnout nedá.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 07.08.2017, 09:59

Vynechání menstruace

| LennonSky | 04.08.2017, 18:30

Dobrý den, už půl roku beru antikoncepci bonadea. Zatím jsem nikdy nevynechala, beru to pravidelně vždy ráno. Ale mám velmi slabou menstruaci a tento týden mám zrovna pauzu, kdy bych ji měla dostat a zatím se nedostavila. V neděli už mám začínat další platíčko. Mám strach, že bych mohla být těhotna, ale zároveň mám pocit, že nejsem. Co to mohlo způsobit? A můžu v neděli normalně pokračovat? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud chcete mít jistotu, zda nejste těhotná, udělejte si těhotenský test. Těhotenství se 100% nedá vyloučit ani při užívání hormonální antikoncepce. Další platíčko začněte užívat, tak, jak máte - bez ohledu na to, zda se krvácení dostavilo či nikoliv.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 05.08.2017, 16:57

Krvácení mimo cyklus

| Diiee | 04.08.2017, 12:49

Dobrý den, paní doktorko,
měla bych dotaz ohledně dlouhotrvajícího krvácení mimo cyklus. 20. 6. jsem dostala menstruaci a trvala do 11.7. Antikoncepci jsem nebrala cca 6 let a chteěa jsem ji začít zase brát s menstruací, kterou jsem měla dostat v červenci. Stalo se a menses dorazil 25.7., vzala jsem první prášek (Ronya 30 mg) a menstruace trvá stále i dnes 4.8. Spíš bych řekla špinění s krví, ráno třeba nic a odpoledne opět krev, pak zase nic a večer krev. Dnes jsem volala na gynekologii, ke své lékařce a sestřička mi řekla, že to není nic akutního a může to trvat i půl roku. Zajimalo by mě, jestli je to opravdu normální? Mám týden a kus do dobrání prvního platíčka a zase bych to měla dostat, takže vlastně menses nonstop. Už jsem z toho opravdu zoufalá. Jsem v únoru 2015 po spontánním porodu, bez komplikací. Moc děkuji za Váš čas a odpověď.
S pozdravem
Liskova Petra

Dobrý den, je pravda, že krvácení mimo cyklus může trvat při začátku užívání hormonální antikoncepce i několik měsíců, než se situace upraví. Každopádně pokud není krvácení silné, ještě bych alespoň 2-3 měsíce počkala. Pokud by se krvácení neupravilo, navštivte gynekologa, aby vás zkontroloval a eventuelně předepsal jiný preparát.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 05.08.2017, 17:03

Dobrý den. O dva měsíce se mi opozdila menstruace a tak jsem včera byla u gynekoložky, která mi dala injekci na vyvolání menstruace. Večer jsem na to ale úplně zapomněla a trochu se napila alkoholu. Vadí nějak alkohol této injekci? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, požití alkoholu určitě účinnost injekce neovlivňuje.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 03.08.2017, 13:23

Krvácení mimo menstruaci

| KACKA07 | 01.08.2017, 19:49

Dobrý den, psala jsem vám v týdnu, že jsem 4 dny po menstruaci měla mevolnosti, jestli můžu být těhotná. Menstruaci dostat momentalně nemám až za 14 dní a dnes jsem silně krvácela, šla jsem do sprchy a padaly ze mě krvavé hleny, čím to prosím může být + bolesti v podbřišku. Děkuji.

Dobrý den, pokud se objevilo silné krvácení mimo termín menstruace, bude nejlepší navštívit gynekologa, aby vyloučil či potvrdil případně těhotenství jinak, než těhotenským testem, který nemusí být spolehlivý.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 02.08.2017, 07:55

Opožděná menstruace

| AndyH368 | 01.08.2017, 16:09

Dobrý den,
chtěla bych Vás poprosit, zda by bylo možné zodpovědět dotaz, týkající se opožděné menstruace. První menstruace byla cca ve 12 letech, tehdy jsem brala hormonální antikoncepci z důvodu nepravidelného cyklu - cyklus se mi upravil na cca 30 dní, do teď jsem problémy neměla (momentálně je mi 19). Poslední dva cykly mám ale opožděné - ten předposlední cca týden, v tuto chvíli mám zpoždění už 13 dní. K tomu během ovulace silněji špiním (posledně 5 dní). Těhotná být nemůžu, pohlavní styk ještě nebyl. Trpím hypotyreózou, v 15 mi našli cystu na vaječníku (řešeno gynekologem), nadváhu nemám (výška 170 cm, váha 60 kg), žádná zásadní změna v životním stylu neproběhla. Na prohlídku jsem objednaná až počátkem září, poslední prohlídka byla minulý rok v létě.
Můj dotaz tedy zní, zda jde pouze o hormonální výkyvy, popř. zda bych se měla obávat a řešit to s lékařem dříve, než v září.
Velmi děkuji za Váš čas.

Dobrý den, nepíšete, zda stále užíváte antikoncepci či nikoliv, ale předpokládám, že ne. Pokud jste brala antikoncepci dlouhodobě od 12 let, je možné, že cyklus je stále nepravidelný. Léčit nepravidelný cyklu hormonální antikoncepcí ve 12 letech je zcela nesmyslné. Problém se tím neřeší, navíc nepravidelná menstruace je první dva roky od první menstruace zcela normální jev (pokud se nejedná o velmi silné či časté krvácení) a neření nepravidelnosti antikoncepcí jen odsouvá problém na později. Každopádně opoždění menstruace o týden je ještě stále v rámci normy. Pokud je delší, může být způsobeno např. běžnou hormonální cystou, která se ale většinou sama vyřeší a poté se menstruace dostaví. Pokud tedy nemáte jiné potíže (např. neobvyklé bolesti a těhotenství vylučujete), pak jistě můžete počkat do září.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 02.08.2017, 07:57

Klimonorm a úprava cyklu

| Poradna | 27.07.2017, 13:23

Moc děkuji za odpověď. Je mi 30 let a antikoncepci jsem užívala 12 let. Paní doktorka mi dělala horm.profil a podrobný ultrazvuk po vysazení. Vše bylo ok. Jen jsem byla odeslána na endokrinologii, kde mi byl předepsán jodid pro doplnění hormonů štítné žlázy, které jsem měla mírně nižší, ale na menstruaci by to prý nemělo mít vliv. Dva cykly jsem menstruovala po klimonormu normálně. Lékařka mi ho předepsala po nasazení estrofemu a gynprodylu, na které jsem nereagovala a kvůli nižší děložní sliznici-4 mm. Nyní ale třetí cyklus s klimonormem a menstruace nikde. Těhotenský test si udělám, kdyby se náhodou zadařilo, což ale bohužel nepředpokládám vzhledem k předchozí velmi slabé menstruaci. Myslíte, že se u mě jedná o nějakou další komplikaci, když nyní na klimonorm nereaguji a nejsem těhotná nebo se cyklus srovná časem, jak říká moje lékařka. Děkuji moc za odpovědi.

Dobrý den, jak je v příbalovém letáku Klimonormu napsáno - tento lék nebrání otěhotnění. Pokud tedy těhotenství nemůžete vyloučit, udělejte si raději těhotenský test. Jinak obecně Klimonorm nepatří zrovna mezi léky vhodné k terapii ztráty menstruace. Používá se především u starších žen v peri a postmenopauze. Duvodů, proč nemenstruujete, může být samotřejmě více. Nejčastější důvod bývá špatná ovariální funkce a nepřítomnost ovulace. Samozřejmě záleží i na tom, kolik vám je let. Může se jednat i o předčasné ovariální selhání. Je tedy potřebné komplexní vyšetření - hormonální profil, podrobný ultrazvuk atd. Každopádně dle mého názoru není ve vašem případě užívání Klimonormu nejvhodnější variantou.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 04.08.2017, 07:36

Menstruace při kojení

| Matejda | 26.07.2017, 15:45

Dobrý den,
jsem dva měsíce po porodu a plně kojím. Před 10 dny jsem začala brát antikoncepci Azalia. Dnes jsem dostala menstruaci i přesto, že antikoncepci beru pravidelně. Je to v pořádku a můžu díky tomu mít problémy s kojením?
Děkuji za odpověď.

Dobrý den, v příbalovém letáku, který jste si jistě přečetla stojí, že se i při užívání této antikoncepce může vyskytnout nepravidelné krvácení (jeden z možných nežádoucích učinků). Toto však neovlivňuje účinnost antikoncepce a taktéž na kojení nemá žádný vliv. Protože tato antikoncepce obsahuje pouze gestageny, může se užívat zcela bezpečně během kojení.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 27.07.2017, 05:31

Klimonorm a upravení cyklu

| Poradna | 24.07.2017, 15:35

Dobrý den, od začátku letošního roku jsem po vysazení antikoncepce nezačala sama menstruovat ani po vyvolávacích injekcích a užívání Estrofemu a Gynprodylu. V květnu jsem začala užívat Klimonorm na podporu růstu děložní sliznice. Dva cykly jsem po Klimonormu slabě odmenstruovala. Tento měsíc ale očekávaná menstruace nedorazila. Mám bolesti břicha stejné jako před menstruací. Moje paní doktorka je na dovolené. Je možné, že tělo přestalo na hst reagovat a může se stát, že při užívání se menstruace někdy nedostaví? Chtěla bych otěhotnět, ale to vůbec při užívání klimonormu možné? Předpokládám správně, že mám v užívání dále pokračovat, i když menstruace nedorazila? Jsem domluvená na kontrolu u paní doktorky na srpen. Myslíte, že se mi cyklus srovná a budu moci normálně otěhotnět? Před nasazením antikoncepce jsem menstruovala normálně. Užívala jsem ji 12 let. Děkuji moc za odpověď.

Dobrý den, jak je v příbalovém letáku Klimonormu napsáno - tento lék nebrání otěhotnění. Pokud tedy těhotenství nemůžete vyloučit, udělejte si raději těhotenský test. Jinak obecně Klimonorm nepatří zrovna mezi léky vhodné k terapii ztráty menstruace. Používá se především u starších žen v peri a postmenopauze. Duvodů, proč nemenstruujete, může být samotřejmě více. Nejčastější důvod bývá špatná ovariální funkce a nepřítomnost ovulace. Samozřejmě záleží i na tom, kolik vám je let. Může se jednat i o předčasné ovariální selhání. Je tedy potřebné komplexní vyšetření - hormonální profil, podrobný ultrazvuk atd. Každopádně dle mého názoru není ve vašem případě užívání Klimonormu nejvhodnější variantou.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 27.07.2017, 08:55

Krvácaní mimo menstruaci

| Chloe2605 | 20.07.2017, 12:30

Dobrý den, včera ráno jsem měla 23. den cyklu a začala jsem krvácet. Ráno bylo krvácení slabé, ale večer podstatně silnější. Dnes jsme nekrvácela vůbec, místo toho mám slabý výtok. Bolí mě váječníky a záda. Může to být způsobené tím, že jsem začala užívat Anopyrin kvůli problémům s krevními destičkami? A nebo je v tom jiný zdravotní problém?

Dobrý den, občasné zakrvácení mimo cyklus není nic nenormálního a pokud se jednalo jen o jednodenní záležitost, kerá se navíc chronicky neopakuje, pak bych se tím vůbec nezabývala. Anopyrin s tím pravděpodobně nesouvisí. Pokud vylučujete těhotenství, které se také může nepravidelným krvácením na začátku projevit, pak se tím nestresujte.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 21.07.2017, 15:11

Nedostala jsem menstruaci

| kate007 | 16.07.2017, 00:07

Dobrý den, po tom, co jsem 4 měsíce užívala hormonální antikoncepci Asumate jsem měla problém s kvasinkovou infekcí a začala jsem léčbu prostřednicvím čípků a prášků. Léčba trvala asi 14 dní a poté jsem antikoncepci vysadila a začala jsem brát novou s názvem Surmya. Dobrala jsem první platíčko a nedostala jsem menstruaci. Poté jsem zase pokračovala normálně v braní antikoncepce. Pohlavní styk jsem za poslední 4 měsíce neměla, takže jsem si 100% jistá, že těhotná nejsem. Chtěla bych se zeptat, zda to má nějakou souvislost s léčbou kvasinkové infekce nebo s přechodem na jinou antikoncepci a nebo jestli se jedná o nějaký závažný problém? Děkuji

Dobrý den, pokud vylučujete těhotenství, pak se jistě o nic vážného nejedná. Může to být způsobeno spíše přechodem na jiný typ antikoncepce. Užívejte dále dle rozpisu.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 17.07.2017, 17:22

Krvácení během cyklu

| Veronika90 | 11.07.2017, 08:28

Dobrý den, prosím o radu. Mám 20 měsíců po druhém porodu, dceru stále přes den kojím. Menstruaci jsem měla od 9/2016 a až poslední 4 měsíce ji mám pravidelně. Co mě ale trápí, je krvácení mimo menstruaci. Někdy je to jen špinění, někdy slabší krvácení. Trvá někdy jen den a třeba po týdnu se opakuje, jindy je to třeba tři dny v kuse. Dokud jsem neměla menstruaci pravidelně, neřešila jsem to. Teď už se ale bojím, jestli to není nějaký problém. Může to být spojené s kojením nebo mám navštívit gynekologa? Na preventivní prohlídce jsem byla 12/2016. Děkuji.

Dobrý den, krvácení může být způsobeno kojením. Menstruace při kojení nemá naprosto žádná pravidla, tomu tak bohužel je. Jsou ženy, které při kojení nemenstruují vůbec, a to i když kojí např. 1x denně a jsou ženy, které pravidelně menstruují již po šestinedělí i při kojení á 3 hodiny. Takže bych ve vašem případě byla v klidu. Pokud ale chcete mít 100% jistotu, že není jiný problém, pak navštivte lékaře.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 14.07.2017, 09:32

Opožděná menstruace

| Helena111 | 06.07.2017, 03:25

Dobrý den, cca rok a půl jsem užívala hormonální antikoncepci a asi před měsícem jsem ji vysadila. Po jejím vysazení jsem měla normálně menstruaci, protože jsem dobrala platíčko, pak ta další se opozdila o 3 dny, teď už bych měla mít další, ale mám 5 dnů zpoždění. Mezi tím jsem měla dvakrát pohlavní styk, který byl velice krátký (cca 3 min) a bez vyvrcholení. Teď už druhý den sem tam pocítím takový nepatrný pocit v podbřišku, jako když by přicházela, ale furt nic. Už jsem fakt na nervy, nemůžu spát a hrozně se bojím, že bych mohla být těhotná.

Dobrý den, pokud jste měla nechráněný pohlavní styk a je jedno, jak byl dlouhý, pak se těhotenství nedá vyloučit. Proveďte tedy těhotenský test - cca 10-14 dní po styku.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 09.07.2017, 15:17

Předčasná menstruace

| luciepackova | 04.07.2017, 17:30

Dobrý den,
beru atikoncepci Leanova už 10 měsíců a prozatím se objevilo pár problémů. Občas mě bolí žíly na nohou a mám podobné příznaky trombóze. Největší bolesti byly v listopadu, v poslední době mě bolí jen občas a v menší intenzitě, hlavně když moc nepiju. Zhruba před měsícem, 14 dnů před menstruací, jsem měla trochu ztvrdlý čípek, který také trochu bolel a pár dnů jsem špinila. V poslední době (začalo to od tvrdšího čípku, ale jen někdy, v posledních 2 týdnech - téměř vždy) se mi při orální a ruční stimulaci pohlavího orgánu od partnera objevuje menší množství krve. Dnes, 2 dny před vysazením prášků a 5 dnů od předpokládané menstruace jsem začala krvácet.
Čím by mohl být problém způsoben? Jaké jsou možné řešení?
Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud vás trápí špinění či krvácení při pohlavním styku či neobvyklé krvácení mezi užíváním antikoncepce, raději zajděte na gynekologii, aby váš lékař zkontroloval děložní čípek. Může se jednat o zánět děložního čípku či dysplastické změny.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 09.07.2017, 15:13

Menstruační náplasti

| smille | 03.07.2017, 22:59

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat. Od února používám náplasti Evra, žádné problémy s nimi nemám, jednou jsem si cyklus pomocí náplastí již oddalovala a bez problémů. Teď jsem si chtěla cyklus opět posunout, ale objevilo se zatím jen špinění. Zajímalo by mě, jestli náplast mám dále používat i v týdnu, kdy mám špinění nebo náplast odlepit? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, omlouvám se, ale nerozumím vaší otázce, respektive jste nepopsala, kdy se špinění objevilo? V době obvyklé pauzy? Už jste cyklus posunula?

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 04.07.2017, 12:55

Dobrý den, prosím vás, jsem z toho psychicky úplně rozpoložená. Dva týdny se mi zpozdila menstruace, už se mi to párkrát stalo, ale ne na tak dlouho. Nemám pravidelný cyklus a s přítelem si dáváme fakt velký pozor. Nemusíte psát, že i přesto můžu otěhotnět, ale poslední měsíc jsem cestovala a byla dost ve stresu, může to být i tím? Doktorů se strašně bojím, nenávidím injekce a takové ty věci, proto jsem z toho úplně na dně a nedokážu si představit porod. Těhotenský test jsem si zatím nedělala, prosím o radu. Já už s ez toho zblázním, ani jíst nechci nic. Děkuji moc.

Dobrý den, pokud jste ze zpoždění menstruace psychicky rozložená, pak doporučuji udělat si těhotenský test a tak se dozvědět, zda jste či nejste těhotná. Jiný postup vám bohužel neporadím.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 04.07.2017, 07:43

Dobrý den,
mám dotaz ohledně menstruace u přítelkyně. Před cca 2,5 týdny byla na laparoskopickém zákroku kvůli zprůchodnění vejcovodů. Před týdnem jsme měli 3× sex. Nebyl pro ni bolestivý ani nepříjemný. Nyní při menstruaci měla od včerejška (28.06.2017) v oblasti podbřišku, konkrétněji oblast kolem děložního čípku velmi silné bolesti, křeče plus silně krvácela. Bylo jí doporučeno dodržet cca šestinedělní sexuální abstinenci. Nemohl náš sex způsobit ono silné krvácení, nebo jde občasný jev a není se čeho bát? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud byla lékařem doporučena šestitýdenní sexuální abstinence, kerá nebyla přesto dodržena, pak samozřejmě mohou bolesti být. I menstruace může být po operačním výkonu jiná. Předpokládám, že se při operaci vstupovalo do dělohy a tudíž může být první menstruace odlišná.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 30.06.2017, 10:10

Dobrý den, mám dítě starší dvou let, stále kojené na požádání. Ráno, v poledne, odpoledne, večer, v noci. Dosud jsem nedostala menstruaci. Poslední menstruace před více než třemi lety. Dostanu ještě někdy menstruaci?

Dobrý den, je všeobecně známo, že v době kojení spousta žen menstruaci vůbec nemá - je kojením blokována. Některé ženy menstruují pravidelně při kojení již od ukončení šestinedělí, některé naopak vůbec, i když kojí 1x denně. Takže v tom je odpověď na vaši otáku - pokud budete kojit, nemusíte menstruovat vůbec.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 25.06.2017, 08:53

Dobrý den, na začátku ledna jsem přestala brát antikoncepci, menstruace proběhla tentýž měsíc po dobrání posledního prášku, další měsíc (únor) menstruace normálně dorazila se zpožděním cca 7 dní. V březnu menstruace opět normálně dorazila 25.4., ale od té doby nic, měla jsem ji dostat předpokládám okolo 25.5., ale nedorazila, či-li mám zpoždění cca 3 týdny. Pořád mě pobolívá břicho jako před menstruací a mám pořád výtoky lehce bělavé, ale není to občasný výtok, je to každý den ve velkém množství. Těhotenský test jsem si dělala dokonce 4, ale všechny negativní. Nevíte, co by to mohlo být? Děkuji za odpověď, Pobežková

Dobrý den, po vysazení antikoncepce může být několik měsíců nepravidelná menstruace nepravidelná či se několik měsíců nemusí dostavit vůbec. Časem by se mělo vše upravit. Pokud jste vyloučila těhotenství, pak určitě ještě vyčkejte.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.06.2017, 06:38

Dobrý den, mám menstruaci, ale spala jsem s partnerem až do konce. Nemůže nastat situace, že i přes to bych byla těhotná? Stalo se to 3krát, tak jestli je tam nějaká možnost nebo ne? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, kdykoliv během měsíce, pokud máte nechráněný styk, je možnost otěhotnění. Jen pokud se odehraje v době menstruace, tak je pravděpodobnost samozřejmě malá, ale je. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 12.06.2017, 09:47

Dvě menstruace po sobě

| Kyni | 11.06.2017, 07:53

Dobrý den, už asi před týdnem jsem tu psala s tím, že jsem dostala předčasnou menstruaci - zůstávalo mi dobrat ještě 5 tabletek z hormonální antikoncepce. Tato menstruace trvala 6 dní. Nebyla to nijak silná menstruace. Ještě aji šestý den jsem měla takové mírné špinění jako na konci menstruaci. Sedmý den na to jsem se vzbudila a dostala jsem další menstruaci. Tato je o něco silnější. Těhotenský test jsem si dělala, vyšel negativní. Pro jistotu ho ještě jednou zopakuji, aby jsem si byla jistá. Nevím, co si mám o tom myslet, 2 menstruace hned za sebou jsem ještě nikdy neměla.

Dobrý den, toto druhé krvácení je krvácení, které má normálně nastat v pauze při užívání hormonální antikoncepce. Nepravidelnost menstruace se může někdy vyskytnout u každé ženy, jak jsem vám psala minule. Pokud krvácení v pauze po pár dnech ustane, začnete užívat nové balení. Poud by se situace opakovala (krvácení při užívání tabletek), pak navštivte svého lékaře, který vám antikoncepci předepsal.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 11.06.2017, 19:18

Krátký menstruační cyklus

| Haika | 10.06.2017, 10:11

Hezký den. Ráda bych se zeptala na kratší menstruační cyklus. Může na to mít vliv kojení? Dcerce je 19 měsíců a stále kojím - ráno po probuzení, v poledne při uspávání, večer při uspávání. Menstruační cyklus mívám pravidelný, ale jen 23 nebo 22 dní. Už před porodem jsem ho měla trochu kratší, ale ne tolik. Je to způsobeno hormonální změnou kvůli kojení a po skončení kojení se to trochu upraví nebo takto krátký zůstane? A mám vyhledat lékaře nebo to je normální? Byla jsem na kontrole v březnu a bylo všechno v pořádku - i když přímo o problému kratšího cyklu jsem neříkala, to si uvědomuji až teď. Předem moc děkuji za odpověď. Hanka

Dobrý den, pokud kojíte (a je jedno, zda 6x nebo 1x), menstruační cyklus nemusí být vůbec pravidelný a nic neobvyklého to není. Menstruační cyklus u kojení je velmi specifický a o ničem nevypovídá. Pokud by byl cyklus stejný i po skončené kojení, teprve pak bych to řešila.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 11.06.2017, 19:20

Nepravidelná menstruace

| renren | 08.06.2017, 00:22

Ahojte, poraďte. Mám nepravidelný cyklus od první menstruace ve 14 letech. Mívala jsem závratě na omdlení. Ani po 10 letech se nic neupravila a doktor vám jen naordinoval hormonální antikoncepci, užívala to cca 4 roky. Potom bez hormonální antikoncepce cca 2 roky. Byla zas nepravidelná. Nejprve 3x po 110 dnech. Další byla za 40 dní, opět nasazení hormonální antikoncepce, brala tak 2,5 roku. Od minulého září 2016 neberu hormonální antikoncepci, nemám partnera a zároveň chci vyčistit tělo od hormonální antikoncepce. V blízké budoucnosti snad i miminko. Od září 2016 mám opět jen nepravidelnou menstruaci a za tu dobu jsem měla menstruaci jen 5x. Po 30, 36, 54, 32 a 56 dnech a teď už je to více jak 74 dní a stále nic! Těhotná nejsem, včera jsem si dělala test. Negativní. Díky za rady. :)

Dobrý den, nepravidelná menstruace je velice rozsáhlé téma, které není možné podrobně rozebírat v rámci naší poradny. Obecně - je důležité, jak vypadá vaše děloha na ulrazvuku. Pokud máte i po 2 měsících nízkou děložní sliznici, znamená to, že ani není z čeho krvácet a důvodem nízké sliznice je nedostatek estrogenů. Pokud je sliznice vysoká, pak se jedná pouze o nedostatek gestagenů - hormonů, které ovlivňují druhou fázi cyklu. Poté je nutno chybějící hormony doplnit. Je tedy na vašem lékaři, jakou léčbu zvolí. Nejedná se o hormonální menstruaci, ale užívání jen určité dávky a typu hormonů bez antikoncepčního účinku. Obzvlášt pokud máte nedostatek estrogenů, je nutné je doplnit - nedostatek estrogenu může způsobit osteoporózu atd. Pokud hormony užívat nechcete, pravděpodobně bude menstruace nadále nepravidelná, což také samo o sobě nevadí a problém budete řešit, až budete chtít otěhotnět. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 08.06.2017, 10:49

Proč krvácím?

| Saruman | 05.06.2017, 10:13

Dobrý den, před osmi dny jsem dostala menstruaci. Myslela jsem si, že jsem to dostala z velkého stresu (před 10 dny jsem maturovala) a tak jsem si myslela, že jsem z toho dostala menstruaci, i přesto že beru prášky a byla jsem cca v polovině. Pokaždé mám menstruací necelé 4 dny, teď to trvá už 8 dní i přesto, že beru prášky. Může za to ten stres z maturity a nebo to může být něco jiného?
Děkuji za odpověď.

Dobrý den, předně bych vyloučila těhotenství - pokud ještě krvácíte proveďte těhotenský test. Pokud bude negativní, krvácení lze přisuzovat stresu či např. prasklé ovariální cystě. Každopádně užívejte léky nadále dle návodu a pokud by krvácení ve velké míře stále pokračovalo, obraťte se na svého lékaře. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 09.06.2017, 07:06

Dobrý den,
užívám hormonální antikoncepci (Diane kvůli těžké formě akné) a nutně potřebuju posunout svoji menstruaci. Udělala jsem tak podle návodu, ke klasickému 21 tabletkovému blistru beru dalších 7 tabletek bez přestávky. Potom si dám 7 denní pauzu na vyvolání menstruace a dále budu pokračovat klasicky v intervalu 21 dní tabletka + 7 dní pauza. Chci se zeptat, zda nějakým způsobem takto nesnižuji antikoncepční účinek, zda bychom s partnerem neměli užívat při takových posunech raději ještě bariérovou metodu. Děkuji.

Dobrý den, antikoncepční účinek se tímto posunutím nesnižuje.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 09.06.2017, 07:17

Dobrý den, dostala jsem menstruaci při užívání antikoncepce, zůstává mi ještě 5 tabletek. Krvácení je tmavě hnědé, ale o něco silnější než obyčejné špinení. Proto se domnívám, že je to menstruace. Mám mírné příznaky bolesti břicha, aji když při normonální menstruaci ji mám o dost silnější a krev je úplně červená. Chci se zeptat, co to může znamenat. Hormonální antikoncepci beru už půl roku. Děkuji.

Dobrý den, při nepravidelném krvácení při užívání antikoncepce, je vždy vhodné vyloučit těhotenství. Pokud test bude negativní, užívejte tablety dle návodu. Někdy se nepravidelné krvácení vyskytuje i při užívání hormonální antikoncepce. Pokud je to ojediněle, není třeba na to nijak reagovat. Pokud by se situace opakovala, konzultujte stav se svým gynekologem.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 05.06.2017, 05:48

Menstruace přišla dříve

| Jana2017 | 02.06.2017, 20:02

Dobrý den, mám dotaz, co může být, když jsem dostala menstrulaci o 13 dní dříve než jsem měla? Nikdy se mi to ještě nestalo. Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, někdy může být menstruace nepravidelná a to z různých důvodů. Pokud vyloučíte těhotenství, pak není potřeba tuto situaci řešit, pokud se tak neděje opakovaně.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 04.06.2017, 17:48

(Ne)bolest prsou

| Zuzanka78 | 02.06.2017, 11:01

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na Váš názor. Už asi 3 měsíce registruji, že mě méně bolí prsa před menstruací, recp. ani moc nebolí. Předtím mi někdy bolely až moc (ne každý měsíc stejně). Nevím, ale možná je to tím, že jsem se víc začala sledovat. Ke gynekologovi chodím pravidelně (sono aji sono prs OK). Snažíme se s manželem o 3. dítě. Děkuji za názor.

Dobrý den, tento váš nový poznatek bych vůbec neřešila. Bolest či citlivost prsou je dána každoměsíčními hormonálními změnami, které také nejsou každý měsíc stejné. Je to naprosto normální. Buďte tedy ráda, že vás prsa nebolí a pokud jinak nemáte žádné potíže, příliš se nepozorujte. Někdy je to kontraproduktivní.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 04.06.2017, 18:00

Předčasné špinění

| Ivana S. | 01.06.2017, 09:54

Dobrý den,
potřebovala bych se s Vámi poradit. Užívám antikoncepci Cleosensa už 2 roky úplně bez problémů - užívat jsem začala na základě doporučení mého gynekologa kvůli zdravotním problémům - velmi bolestivá a silná menstruace, tvorba cyst, které těžko odcházeli. V únoru jsem byla na operaci dutin, takže jsem hormonální antikoncepci musela vysadit. Během hospitalizace jsem brala antibiotika, v březnu když jsem dostala menstruaci, jsem začala brát hormonální antikoncepci znovu, takže jsem bez ní byla tak 2 měsíce. Od března to bylo opět bez problémů a teď v květnu jsem včera měla špinění, neočekávané, když mám dobrat ještě 3 tabletky z blistru + 5 dní, než má začít menstruace. Zároveň s tím mám mírné bolesti v podbřišku, jako kdyby mi měla začít menstruace. Nejprve jsem to ani pořádne neřešila, protože tak týden před menstruací mívám takové bolesti běžné, takže nevím, s čím to souvisí. Taky bych se chtěla zeptat, zda to může mít souvislost s tabletkami, které beru zároveň s hormonální antikoncepcí, ale jsou to jen vitamínové doplňky B-komplex (na doporučení gynekologa kvůli hormonální antikoncepci), vitamín D3+K (na doporučení endokrinoložky, mám stále nízký) a hořčík + vápník (kvůli stresu). Zvykla jsem si je brát zároveň s tabletkou hormonální antikoncepce, nemám zdání, zda to může nějak souviset. Je potřebné kvůli tomu zajít ke gynekologovi, nebo mám počkat na další cyklus, respektive čím to může být způsobené? Děkuji.

Dobrý den, nepravidelné špinění se může u užívání antikoncepce někdy vyskytnout. Vliv na to může mít nějaké akutní onemocnění, prasklá ovariální cysta. Pokud se krvácení mimo pauzu vyskytuje pravidelně, pak je také možné, že preparát nesedí a je třeba vyskoušet antikoncepci s vyšší hormonální dávkou. Je to poté na poradu s gynekologem.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 09.06.2017, 07:14

Bezbolestná menstruace

| lost-angel | 29.05.2017, 22:56

Dobrý den, mám 24 let a chtěla bych se zeptat, zda je normální, že mám bezbolestnou menstruaci. Naposledy jsem mala velké bolesti ve 13. letech, až tak silné, že sotva jsem dýchala a dost silně jsem krvácela a od té doby nic. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, běhěm života se charakter menstruace mění, takže co bylo ve 13 letech, nemusí být teď. Rozhodně to není žádná pozoruhodnost, že menstruace není bolestivá. Spíše mě zaráží, že vás to znepokojuje. Mě by spíše znepokojovaly bolesti.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 01.06.2017, 07:10

Dobrý den, můj lékař má dovolenou, tak se s dotazem obracím na Vás. Beru antikoncepci Tri-regol a potřebovala bych oddálit menstruaci. Již si to nepamatuji, nevím, zda začít brát až od žlutých tablet (tj. třetí barva) a nebo od začátku platíčka? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, oddálit menstruaci můžete jedině tím způsobem, že začnete po dobrání jednoho balení užívat ihned další balení - bez pauzy. A toto balení doberte klidně celé a pauzu udělejte až poté.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 01.06.2017, 07:13

Dobrý večer,
uvažovala jsem nad koupí menstruačního kalíšku. Přečetla jsem několik diskusí, nejprve nadšená ze zdravotní nezávadnosti, ale později mi došlo, že jsem vlastně pořádně nenašla názor odborníka. Proto bych se chtěla zeptat, zda si myslíte, zda jsou ze zdravotních důvodů pro ženské tělo lepší klasické vložky/tampóny nebo menstruační kalíšek? Mnohokrát děkuji za odpověď.

Dobrý den, menstruační kalíšek je poměrně nová záležitost v možnostech dámské hygieny, takže žádné studie spojené s jeho užíváním dosud neexistují. Ale osobně proti jeho užívání nic nemám. Je vyroben z nezávadného silikonu, je velmi praktický a pohodlný a ani ekologická stránka věci není bezpředmětná. Ženy ho oceňují zejména při sportu, na dovolené atd. Takže za mě určitě stojí za vyzkoušení.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 29.05.2017, 06:30

Dřívější menstruace

| Lenka55 | 27.05.2017, 17:59

Dobrý den, chci se zeptat, normálně mívám cyklus po 28 dnech, nanejvýš mám tři dny zpoždění, ale teď jsem dostala menstruaci po 16 dnech a další po 18ti. Jsem v poslední době i nesvá, malátná a přecitlivělá. Je možné, abych byla těhotná? Nebo spíše nějaký problém? Ikdyz žádný problémy jsem neregistrovala. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, těhotenství se při nepravidelném krvácení vyloučit nedá, takže si raději udělejte těhotenský test. Pokud bude negativní a problém se bude opět opakovat, pak kontaktujte svého gynekologa.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 29.05.2017, 06:28

Nepravidelná menstruace

| oliv66 | 25.05.2017, 15:51

Dobrý den, poslední 3 měsíce jsem měla normální menstruaci. No stále, běžně mám zpoždění aji 5 dní a tak, nemám pravidelný cyklus. Dnes je to 12. den do začátku další. Pila jsem popravdě hodně červeného vína tento měsíc (příležitosti) a teď jsem si všimla úplně jemňoučkého krvavého hlenu na kalhotech, když jsem byla na WC. Sotva ho bylo vidět. Byla jsem brzo znovu na WC a už nic. Může mi menstruace začít aji dříve, nebo se nemám obávat, když se mi menstruace zpozdila? Děkuji.

Dobrý den, pravděpodobně se jednalo o lehké špinění v době ovulace, což je běžná záležitost a mnohé ženy jej mají každý měsíc.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 26.05.2017, 07:08

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda může menstruaci ovlivnit užívání antibiotik. V neděli 14.5. se mi zapálila bartolinka. Dostala jsem augmentin. První tabletku jsem si dala 14.5. večer. Menstruace měla přijít 17.5. a nepřišla. Může to být těhotenství, snažíme se s manželem, anebo je to od antibiotik? Test jsem si dělala 13.5. a byl negativní. Poslední sex jsem měla 5.5. Za brzkou odpověď předem děkuji.

Dobrý den, zpoždění menstruace může být způsobeno jak užíváním antibiotik a i samotným zánětem, tak i těhotenstvím. Jen na test je za 8 dní po pohlavním styku příliš brzy. Zopakujte jej třeba začátkem příštího týdne.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 20.05.2017, 09:43

Vliv Postinoru na mestruaci

| danys11 | 17.05.2017, 09:49

Dobrý den, mám prosbu, dne 24.4.2017 jsem měla začátek menstruace a 30.4. mně končila. Od prvního dne menstruace jsem začala brát antikoncepci Lindinette. 30.4. jsem se vyspala s přitelem a jinou ochranu než antikoncepci jsme neměli, měla jsem sklenku vína a nevím, jaký to má účinek na antikoncepci, nedalo mi to a koupila jsem si postinor. Bohužel jsem si ho vzala ne 24 hodin po pohlavním styku, ale asi cca 33 hodin po. Teď jsem dostala menstruaci, ale je slabá, bolí mě v podbřišku mírně. Mohl by mít ten postinor nějaky vliv na slabou menstruaci?

Dobrý den, Postinor se může užít až do 72 hodin po pohlavním styku, takže jste stále v limitu. Nepravidelnost menstruace (délka, intenzita) je jedním z nežádoucích účinků Postinoru. Navíc jste do toho užívala hormonální antikoncepce, tak se není čemu divit, že tělo reaguje neobvykle.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 17.05.2017, 11:45

Dobrý den. Chci se zeptat, jsem skoro 9 měsíců po porodu, asi 3. měsíc po porodu jsem začala brát antikoncepci (Bonadea), ale stává se mi od doby, co jsem ji začala brát, že to po antikoncepční pauze nedostanu. Vždy na měsíc vysadím a až pak to dostanu. Může to být tím, že mi antikoncepce nesedla nebo mám hledat jiný důvod? Na kontrole u gynekologa jsem měla stěry naprosto v pořádku. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, někdy to tak být může. Pokud vám jinak antikoncepce vyhovuje, není třeba ji měnit nebo vysazovat. Jen je vždy nutné vyloučit těhotenství, pokud se menstruace nedostaví.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 17.05.2017, 11:40

Zpožděná menstruace

| SRadka | 16.05.2017, 11:40

Dobrý den, již více jak týden mám zpožděnou menstruaci. Těhotná 100% nejsem. Cca před 14 dny jsem na pohotovosti dostala injekce na uvolnění svalů (vyhřezlá ploténka) a brala jsem Dorsiflex. Nyní užívám Herpesin. Už jsem se objednala na gynekologii, ale až za týden. Mohlo by mít užívání těchto léků nějaký vliv na menstruaci? Nikdy jsem takové zpoždění neměla, je to poprvé. Antikoncepci neužívám. Děkuji.

Dobrý den, zpoždění menstruace mohou vyvolat různé vlivy - stres i jiné onemocnění. Navíc týden zpoždění je ještě stále v jakési toleranci pravidelné menstruace. Pokud nemáte žádné potíže a určitě nejste těhotná, pak nemusíte s návštěvou lékaře spěchat.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 17.05.2017, 06:58

Menstruace po porodu

| lucylynka | 15.05.2017, 13:31

Dobrý den, za jak dlouho by měla nastoupit menstruace po porodu (po císařském řezu), pokud jsem kojila pouze měsíc? Dítě má teď 3 měsíce a pořád nic. Za jak dlouho bych měla vyhledat lékařskou péči, pokud se menstruace nedostaví? Děkuji.

Dobrý den, na to je těžko odpovědět. Je to velice individuální. Jsou ženy, které i při plném kojení menstruují již po ukončení šestinedělí a naopak ženy, které nemenstruují ještě několik měsíců po ukončení aktivniho kojení. Ještě bych tedy určitě s vyhledáním lékaře vyčkala, pokud nemáte žádné potíže. Nicméně mějte na vědomí, že otěhotnět můžete, i když jste ještě nemenstruovala!

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.05.2017, 09:09

Menstrauce po "pilulce po"

| Priba1234 | 13.05.2017, 19:36

Dobrý den,
měli jsme s přítelem nehodu. 8.5. (v pondělí) okolo půlnoci nám prasknul kondom. Do 10 hodin jsem si vzala Escapelle. První den mě silně bolela hlava a byla jsem unavená. Další dny mi bylo trochu nevolno a pobolívalo mě v podbřišku. V pátek 12.5. jsem začala lehce špinit a bolelo mě opět. (Takto mi začíná menstruace pokaždé)
Dnes v sobotu 13.5. mi začala menstruace. Poslední mi ale skončila před týdnem. Četla jsem si o vedlejších účincích a je tam i psáno, že může menstruace přijít dříve. Mám cyklus 32-36 dní. Tak se chci proto zeptat, zda je to v pořádku i o takovou dobu dříve. Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, mohlo se jednat o krvácení po Escapelle, ke kterému dojde většinou nezávisle na předchozí menstruaci a menstruace se následně dostaví v termínu. Do tří týdnů byste měla tak jako tak navštívit gynekologa, jak je doporučeno v návodu.

 
MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 15.05.2017, 15:54

Krvácení mimo cyklus

| Krista24 | 03.05.2017, 11:43

Dobrý den, chtěla bych pomoct. Dostala jsem růžovou ani ne menstruaci o dvacet dní dříve i přes to, že ji mám pravidelně. Jsem zdravá a antikoncepce neužívám dlouhodobě (asi 3 roky). Nevíte, co se to děje? U gynekologa jsem byla přes měsícem a říkal, že jsem zdravá.

Dobrý den, pokud vyloučíte těhotenství, pak se o nic zavažného zřejmě neděje. Občas se každé ženě stane, že u ní dojde ke krvácení mimo cyklus.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 04.05.2017, 07:32

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat na menstruaci po zamlklém těhotenství. Po kyretáži 9.2. jsem dostala menstruaci až po šestinedělí 45. den (26.3.). Myslela jsem, že se mi opět menstruace srovná, ale ta zatím nikde. Myslíte, že se mi kvůli revizi cyklus posunul? Před těhotenstvím jsem měla menstruaci pravidelnou bez problémů. Mám ještě vyčkávat nebo raději zajít k doktorovi?
Děkuji za odpověď

Dobrý den, pokud jste poslední menstruaci měla 26.3., tak další by měla přijít kolem 23.4. Dnes je 26.4., takže pouze 3 dny zpoždění. Pokud vylučíte další těhotenství, pak určitě vyčkejte. I týden zpoždění je stále v rámci normy. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 26.04.2017, 16:59

Hormonální porucha

| PavlaOL | 24.04.2017, 09:11

Moc děkuji paní doktorce za zodpovězení dotazu ohledně hormonální poruchy - ztrátě menstruace bez zjevné příčiny. Pan doktor mě prohlédl, i ultrazvukem, a předpokládám, že při podezření by mě na příslušná vyšetření poslal. Jen jsem se chtěla ještě zeptat - beru teď 12 dní v měsíci 2x denně orgametriol, pak do cca 5 dnů přijde menstruace, od prvního jejího dne si počítám 15 dní a poté opět 12 dní braní léku. Funguje u mě cyklus - i když ovlivněný léky - víceméně normálně? Dočetla jsem se, že orgametriol není antikoncepce, tzn. je možné během jeho braní otěhotnět...

Dobrý den, u orgamentrilu otěhotnět lze, pokud jsou cykly ovulační, což je otázka. Antikoncepční účinek nemá.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 02.05.2017, 07:48

Hormonální porucha

| PavlaOL | 21.04.2017, 08:58

Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, co vše může být příčinou ztráty menstruace? S vyloučením změny životního stylu, náhlého zhubnutí, stresu, změny práce, problematických vztahů, antikoncepce (nikdy jsem ji nebrala) fyziologických změn (vše mám v pořádku, včetně štítné žlázy, žádné cysty apod.)... Je možné, že se někdy menstruace ztratí jen tak bezdůvodně? Mám teď na půl roku předepsaný Orgametril, můžu doufat, že se mi tímto lékem cyklus zase spraví? Moc děkuji!

Dobrý den, ztráta menstruace vždy nějaký důvod mít musí, pokud jste předtím normálně menstrovala a nyní ne. Pokud se vyloučí všechny příčiny, které jste výše uvedla, pak vzácně se může jednat i o předčasné ovariální selhání, kdy nedochází k ovulaci a ženy tedy velmi často ani nemenstruují. Dá se na něj vyjádřit podezření, pokud má mladá žena velmi vysoké hodnoty FSH (jako žena v menopauze). Nebo se může jednat o poruchu růstu sliznice v děloze - někdy tedy pomůže odhalit příčinu endoskopické vyšetření dělohy (hysteroskopie). 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 24.04.2017, 07:17

Menstruace

| Tynulle22 | 21.04.2017, 07:25

Dobrý den, než jsem začala brát antikoncepci, byla různá. Buď jsem ji měla silnou a dlouhou nebo vůbec. Začala jsem brát antikoncepci a vše se srovnalo.Teď jsem ji vysadila, protože s přítelem chceme miminko a menstruace se nedostavila a ani nejsem těhotná. Co mám dělat? Děkuji.

Dobrý den, může trvat velmi dlouho - řádově i několik měsíců, než se menstruace znovu objeví. Obzvlášt pokud jste předtím měla menstruaci nepravidelnou. Antikoncepce tento problém nevyřešila, pouze ho odsunula. Krvácení při antikoncepci ani není menstruace v pravém slova smyslu - jedná se o krvácení ze spádu hormonů při užívání hormonální antikoncepce. Vaše vlastní hormonální osa je blokována a znovu se dostane ke slovu až poté, co přestanete hormonální antikoncepci užívat. Určitě bych doporučila klidně pár měsíců počkat - stav se může sám upravit. Pokud ne, navštivte samozřejmě poté gynekologa.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 24.04.2017, 07:18

Píchání v podbřišku

| oliv66 | 19.04.2017, 13:04

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda mě může píchat po menstruaci v podbříšku, anebo zda to může být vlastně aji stresem, ve kterém jsem. Napíši to celé ve zkratce, měla jsem hrát s přítelem - nespali jsme spolu, neměla jsem všeobecně pohlavní styk, ale měl penis v pochvě tak max. 2 cm, ale neudělal se do mě. Udělal se až později, když jsem ho dokončila rukou mimo, byl se umýt, aji se utřel, leželi jsme chvíli potom vedle sebe a on si se mnou hrát prstani (2 prsty, ale po 2. článek max, na to si dává pozor, protože mi nechce přetrhnout takto blánu). Druhý den jsem dostala mykózu, kterou jsem měla celkem dlouho, asi 3 týdny. Byla jsem u gynekologa a pro jistotu koupila testy. Udělala jsem si 3 a vyšly mi negativně, dostala jsem aji menstruaci. Po menstruaci jsem byla na kontrole, už jsem neměla mykózu a dělali mi vaginální ultrazvuk. Psala jsem tu aji příspěvek a většina žen byla udivená, že mi to dělal přes pochvu, když jsem neměla pohlavní styk. To mě vystrašilo, protože nevím o tom, že jsem přišla o blánu a nevěděla jsem, co si mám myslet, že když ji tam mám či viděl všechno a pod. A nyní 2. měsíc a dostala jsem taky menstruaci, jen nevím, předtím jsem si pročítala mnoho věci na internetu o předejakulační tekutině a různě a všechno mě to vystrašilo, tak proto mám divné otázky, vím o tom. Proto jsem se ptala, zda může nyní po menstruaci píchatv podbřišku anebo je to ze stresu, ve kterém jsem. Běžně mě píchá před menstruací a během ní ne, tak to bylo až nyní. Skončila mi menstruace a hned mě začal píchat a teď nevím, zda jsem si já všechno vsugerovala do hlavy nebo jak. A ještě ohledně těch hrátek, před 4 týdny jsem byla na gastru na preventivní prohlídce a dělali mi aji krevní odběr, jak se dělá. Vyšel dobrý a ohledně toho mě jen zajímalo, zda by se tam něco ukázalo.

Dobrý den, pokud jste dostala již několikrát od té doby menstruaci a na gynekologii byl také nález v pořádku - čili bez těhotenství, pak se nemusíte obávat. Navíc jste měla i negativní těhotenské testy, jak píšete. Píchat v podbřišku vás může během celého měsíce, před menstruací i po ní. Co se týče vyšteření na gastroenterologii - nevím, jaké krevní testy vám dělali (to byste musela blíže upřesnit), ale pochybuji, že by součástí bylo i vyšetření těhotenského homornu a z ničeho jiného se těhotenství poznat nedá. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 20.04.2017, 16:36

Dobrý den. Zhruba před dvěma měsíci jsem otěhotněla. Podstoupila jsem potrat požitím potratove pilulky Mifegyn. Před 17ti dny, v první den menstruace, jsem po konzultaci s mým gynekologem začala brát svoji první hormonální antikoncepci Tanielle (předtím jsem nikdy žádnou hormonální antikoncepci nebrala). Krvácení ale stále trvá. Chci se zeptat, zda je to možné?

Dobrý den, pokud je vyloučeno pokračování těhotenství po užití potratové pilulky (měla byste absovovat 14 dní po požití kontrolní ultrazvuk), pak je to zřejmě jen jeden z nežádoucích učinků, které se někdy při začátku užívání hormonální antikoncepce objevují. Pokud by ale krvácení nepřestávalo či bylo silné, pak bude nejlepší se domluvit s vaším gynekologem na dalším postupu.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 17.04.2017, 05:58

Zpoždění menstruace

| Sasanka 33 | 15.04.2017, 18:41

Dobrý den, po vysazení hormonální antikoncepce, což je cca 9 měsíců, jsem měla menstruaci každý měsíc ve správný týden,až teď poslední 2 se opozdily o týden, takže poslední jsem dostala 8. března, další se správně měla dostavit 29.3. nebo o týden později 5.4., ale nedostala jsem ji, proto jsem si 8.4. a pak 14.4.udělala těhotenský test, ale oba byly negativní. Dnes 15.4. jsem ráno začala krvácet a občas mě pobolívá břicho. Může se jednat o menses,a nebo i přes negativní test o začínající těhotenství?Děkuji předem za odpověď.

Dobrý den, pokud jste poslední menstruaci měla 8.3., pak další menstruace (pokud předpokládáme 28-denní cyklus) by měla přijít kolem 5.4. a ne 29.3. Pokud jste začala krvácet 15.4., pak se může jednat pouze o opožděnou menstruaci, ale těhotenství se samozřejmě nedá vyloučit. Test by po 10ti denním zpoždění měl být pozitivní, ale jistota to také není. Pokud budete nyní krvácet intenzitou menses, pak se pravděpodobně o menses jedná, ale můžete zopakovat test za pár dní, pokud chcete mít jistotu.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 17.04.2017, 06:03

Častá menstruace

| Henriettka | 14.04.2017, 14:09

DObrý den, chtěla bych se zeptat, zda mohu být těhotná, pokud jsem brala od 15ti let antikoncepci do nějakých 21 let (doposud), měla jsem 3 měsíční pauzu, takže jsem vysadila. Nicméně jsem začala brát znovu, ale první platíčko jsem celé nedobrala, počkala jsem na menstruaci a pak začla znovu. Případ minulý týden: měla jsem menstruaci 3 dny, začla brát antikoncepci, ale menstruace pokračovala. Mezitím jsem měla s přítelem přerušovanou soulož. Menses skončila a já si řekla, že už prášky nechci, že bychom chtěli miminko. 12. 4. jsme spolu spali a pokoušeli se oo tom, ale druhý den mi začla zase menstruace. Co to znamená? Mohu být třeba nechtěně těhotná z minulého týdne, z té přerušované? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, váš dotaz je poněkud zmatený a nevím tedy, zda jsem vše dobře pochopila. Menstruovat jste zřejmě začala, protože jste přerušila užívání antikoncepce. Pokud ukončite předčasně užívání hormonální antikoncepci, většinou se dostaví krvácení ze spádu hromonů. Těhotenství se však nedá vyloučit, obzvlášt, pokud užíváte pilulky takto nekoordinovaně. Vaše tělo má pravděpodobně ve vašem schématu pekný zmatek a účinek může být zásadně snížen. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 17.04.2017, 06:11

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli změna délky krvácení může mít vliv na dobu, kdy přijde následující menstruace? Vždy mívám krvácení 6 dní a za -+ den a 29 dní přijde další. Tentokrát jsem měla menstruaci 7-8 dní a mám 3 dny zpoždění, tak jestli to může mít na to vliv? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, délka krvácení na délku cyklu vliv nemívá. Pokud máte zpoždění a mohla byste být těhotná, udělejte si těhotenský test.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 12.04.2017, 08:24

Dobrý den,
když jsem vzala tabletu PO první den menstruace, nastane v dalším cyklu ovulace?
Děkuji, Jana

Dobrý den, to opravdu netuším, může a nemusí. Stejně, jako tomu je v cyklu bez tabletek.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 11.04.2017, 16:15

Opožděná menstruace

| hustovamirka | 10.04.2017, 11:01

Dobrý den,
od té doby, co jsem vysadila antikoncepci, mám neustálé problémy s menstruací. Není pravidelná, takže často nevím, kdy s ní počítat. Přibylo bolestí apod. Od vysazení už uběhlo 10 měsíců.
Poslední menstruaci jsem měla 9. března (2017) a dnes je 10. 4. a menstruace nikde. Přitom jsem měla už předmenstruační bolesti (dokonce silnější než obvykle - bolest břicha, velká podrážděnost apod.) Včera mě už bolelo tak břicho, že jsem myslela, že si ani nestoupnu ze židle.
Myslíte, že bych si měla zajít ke gynekoložce např. pro injekci na vyvolání menstruace? Že ji např. "přenáším"?
PS: Je mi 20 let.
Děkuji mnohokrát za odpověď. Moc to pro mě znamená.

Dobrý den, pokud máte v podstatě zpožení 3 dny a je vyloučeno těhotenství, pak to ještě nic neznamená. Cyklus 28 dní +- týden je ještě považován za normu. takže pokud je vyloučeno těhotenství a budete bez potíží, pak bych klidně s vyvoláním nestruace počkala. Pokud ale máte zhoršující se bolesti břicha, pak můžete mít např. cystu na vaječníku, která je i důvodem opožděné menstruace a v tom případě ke gynekologovi zajděte.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 12.04.2017, 08:19

Menstruace a postinor

| Kristýna17 | 07.04.2017, 15:13

Dobrý den, mám dotaz, s přítelem se nám stala nehoda při sexu. Pojistili jsme si to tabletkou po, ale ráda bych se zeptala, čekám menstruaci každým dnem, bude na to mít prášek nějaký vliv? Např. zpoždění menstruace, síla krvácení či jí nemusím vůbec dostat? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, cituji odstavec z příbalového letáku, který jste si jistě před užitím pečlivě prostudovala..

Menstruace může být jiná. Většina žen má normální menstruaci v obvyklém čase, ale některé mají menstruaci později nebo dříve než normálně. Můžete mít také nepravidelné krvácení nebo špinění během dalšího menstručního cyklu. Pokud se menstruace o více než 5 dní opozdí nebo je neobvykle slabá nebo neobvykle silná, kontaktujte neprodleně svého lékaře.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 09.04.2017, 18:49

Posunutí cyklu

| Jackie666 | 02.04.2017, 19:05

Dobrý den, poslední dva měsíce mi začíná menstruace o 3 dny dřív. Je to normální? Jsem hodně ve stresu a cvičím. Má to nějaký vliv? Byla jsem na ultrazvuku a paní doktorka řekla, že těhotná nejsem.

Dobrý den, cyklus 28 dní +- týden je stále ještě považován za normu. Takže posunutí o 3 dny nic neznamená.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 03.04.2017, 08:17

Dobrý den,
po dvou letech jsem na měsíc, kvůli pročištění těla, vynechala antikoncepci. Po cca 2 týdnech se ukázal hnědý výtok, tak jsem hned nasadila antikoncepci, tento výtok po 1 dni zmizel (potom jsem ji přestala brát), teď se mi znovu ukázal tento výtok i s trochou krve, tak jsem znovu nasadila antikoncepci, výtok i krev taky zmizeli cca po dvou dnech. Mohla to být menstruace a já už jsem chráněná, nebo jak mám tuto situaci řešit?
Děkuji za odpověď.

Dobrý den, jednodenní slabé špinění bych za menstruaci asi nepovažovala..Takže ještě týden po začátku užívání platíčka se raději chraňte ještě jiným způsobem. Jinak vysazení antikoncepce na měsíc po dvou letech užívání tělo nijak nepročistí, nemá to prakticky žádný význam, akorát si rozhodíte hormonální hladiny. Nejlépe je užívat antikoncepci pravidelně či vysadit natrvalo. Měsíc rozhodně nemá význam.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 30.03.2017, 07:23

Dobrý den. Zítra (středa) mám jít na vypalování genitálnich bradavíc dusíkem a bylo mi řečeno, že dostanu lokálně anestetikum, na lokální znecitlivění. Ve čtvrtek očekávám menstruaci, proto se chci zeptat, jestli muže mít anestetikum vliv na menstruaci, jestli se může zpozdit, být slabší nebo něco, aby jsem se pak zbytečně nevylekala. Děkuji.

Dobrý den, lokální anestetikum na menstruaci vliv nemá.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 01.04.2017, 13:32

Nepravidelná mestruace

| kozatko | 24.03.2017, 19:02

Dobrý den, chtěla bych Vás porosit o radu. Je mi 15 let a menstruaci mám od 13 let. Někdy jí mám pravidelnou, jindy mi to vynechá i měsíc. V rodině máme hormonální problémy, nemůže to být tedy tím? Každý den dost fyzicky pracuji a je pravda, že jsem často dost unavená a bolí mě celé tělo a pak jsem dost slabá. Dny, kdy to mám dostat, mě hrozně bolí břicho, záda, prostě jako bych to měla mít, ale nešpiním... Nedávno jsem i prodělala boreliozu a brala jsem 3 týdny antibiotika. Hodnoty mám menší, ale to už mám napořád. Ke gynekoložce půjdu, ale až v 16, hrozně se bojím a stydím, už tak se stydím chodit před lidmi v plavkách a co teprve u gynekologa.. Chtěla jsem se Vás zeptat, jestli to nemůže mít spojitost s některými tyto věcmi? Moc děkuji za odpověď.

Dobrý den, cyklus může být nepravidelný až 2 roky od první menstruace. Takže pokud nekrvácíte příliš silně či příliš často, nemusíte se tím příliš zneklidňovat. Později jsou tyto potíže nejčastěji způsobeny hormonální nerovnováhou, ale důvodem není výskyt těchto potíží v rodině. Takové problémy nevznikají na dědičném podkladu. Nepravidelnost menstruace může samozřejmě souviset i s velkým fyzickým vypětím - vrcholový sport, namáhavá práce, atd. Takže ve Vašem případě může být kromě věku důvodem i toto.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 26.03.2017, 12:50

Dobrý den, paní doktorku. Chci se zeptat, před 2 měsíci jsem vysadila antikoncepci. Poslední menstruace přišla 23.2.2017 a trvala až do 28. Měli jsme pak s přítelem několik nechráněných styků. Menstruace se dostavila až dnes, ale barva je až tmavě hnědá a velice slabá. Chci se zeptat, zda to může být příznak těhotenství. V příloze zasílám foto menstruačního kalendáře. Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud se menstruace dostavila dnes, je to v podstatě v termínu. Cyklus 28 dní +-7 je stále ok. Takže těhotná být můžete, nicméně pokud je menstruace normální intenzity, pravděpodobné to není. Pokud ale menstruace bude mít netypický průbeh, pak si raději udělejte těhotenský test.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 24.03.2017, 16:20

Rozhozený cyklus

| kachna0011 | 20.03.2017, 15:27

Dobrý den,
před 3 týdny jsem měla zánět močových cest, brala jsem na to Biseptol 7 dní. Asi o týden později se mi nejspíš z antibiotik rozjela vaginální mykóza. Menstruaci jsem měla dostat 13.3., ale dostala jsem ji až 18.3., ale oproti normálu hodně slabou, dnes je to 3. den a už mi to příjde jen jako špinění, ale bolesti normální jako při mensturaci. Pro jistotu jsem si dělala i 3 těhotenské testy, jeden z toho dnes a všechny jsou negativní, ale těhotenství není pravděpodobné, sex jsem měla pouze 2krát a s kondomem. Navíc nyní jsem začala brát svou první antikoncepci od toho 18. 3., tak jestli to nemůže být i s tím spojené. Těhotná bych být vážně neměla, tak jestli za to můžou ty antibiotika? Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, toto zpoždění bych příliš neřešila . Cyklus 28 dní +- týden je stále považován za normu.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 21.03.2017, 05:59

Dobrý den, mám takový problém, antikoncepci jsem vysadila na konci listopadu. Menstruaci jsem měla rozházenou a teď se mi vůbec nedostavila, pořád špiním, někdy i přes den ji mám, ale hodně slabě max 5 kapek. Test jsem si dělala 7 dní po opoždění a byl negativní.Teď mám již 16 dní zpoždění a pořád nic. Bolí mě v podbřišku a často mi je špatně, myslíte, že bych mohla být těhotná? Zatím děkuji za odpověď, nashledanou. Doležalová

Dobrý den, pokud máte i nadále zpoždění, pak test zopakujte raději ještě jednout. Pokud bude negativní opět, pak je těhotenství vysoce nepravděpodobné a pobolívání v podbřišku pak bude zřejmě signálem nadcházející menstruace. Pokud by se potíže zhoršily, navštivte gynekologa.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 20.03.2017, 07:13

Dobrý den, naposledy při braní antikoncepce jsem ve čtvrtek 2.3 zapomněla vzít tabletu (beru v 18:00), tu jsem vzala až v pátek 3.3 po 17 hodinách, poté jsem brala normálně dál. V pondělí 6.3 jsem měla brát poslední 21. prášek z plata, ale skrze zranění ruky jsem si ho už nevzala, poté menstruace přišla ve středu 8.3 a z nečekaných událostí jsem to potřebovala urychlit, tak jsem už v pátek 10.3. začala brát nové plato. V sobotu a neděli jsem měla pohlavní styk s ukončením dovnitř.. Nyní včera 13.3. jsem začala krvácet cca 3 hodiny, pak to přešlo a dnes to opět začlo, slaběji a po 4 hodinách přešlo.. Chtěla bych se zeptat, zda je možné, že díky zapomenutému prášku a vzití ho by mohlo spustit ovulaci a případně možné otěhotnění?! Antikoncepci beru skrze to, že se mi dělají cysty ze žlutého tělíska, a už mám za sebou pár operací včetně dvou hodin samovolných potratů. Tak zda je možné otěhotnění, nebo krvácení je rozhozené tím, jak jsem nezodpovědně brala prášky? Můj gynekolog mě obeznámil tím, ať počkám do příštího týdne, zda se to nezlepší.. Ale z mé strany mám obavy a ráda bych věděla názor jineho doktora. Dekuji.

Dobrý den, pokud je zpoždění užití tablety více než 12 hodin, pak selhání antikoncepční metody může nastat. Ale ve Vašem případě je nepravidelné krvácení spíše způsobeno rozhozením režimu braní tablet.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 15.03.2017, 13:03

Dobrý den, mám takový problém. Minulý týden v úterý 28. 2. jsem dobrala platíčko antikoncepce Menyan a rovnou najela na další, bez pauzy (poprvé). Od pátku 3.3. jsem začala slaboučce špinit, ovšem přešlo to do normální menstruce během 4 dnů, během braní antikoncepce. S přítelem jsem v té době spala, je možné, že bych byla popř. těhotná?
V úterý 7. 2. jsem pro jistotu vysadila na týden a nyní už jenom slabě špiním.
Děkuji za odpověď,
Ivča

Dobrý den, nepravidelné krvácení bude ve Vašem případě způsobeno spíše navázáním nového platíčka na předchozí bez provedené pauzy. U nízkodávkové antikoncepce některé pacientky takto krvácí, cyklus se díky nízkým hladinám hormonů neudrží.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 15.03.2017, 13:04

Dobrý den, je mi 18 let a menstruaci jsem měla pravidelně asi po 24 dnech od 12 let než jsem začala brát antikoncepci, antikoncepci jsem začala brát v 16,letech, brala jsem ji rok a poté vysadila (v září 2016 jsem vysadila). Menstruace přišla po 22 , další měsíc po 16, další po 26 dnech. Poté mi měsíc vynechala, takže jsem šla asi po měsíci a něco na ultrazvuk a poté mě doktorka poslala na agolutin. Po agolutinu přišla asi do čtyř dnů. Celkový cyklus byl teda 61 dnů. No a nyni je to opět 34 dní a menstruace nikde. Těhotná být nemohu. Myslíte, že to stále může být z antikoncepce, když jsem to dostala poté 3x? Vždy jsem měla menstruaci pravidelnou. Na další injekci se mi nechce, myslím, že tím se mi cyklus nesrovná. Nevím, zda mám čekat, než se objeví sama, nedoporučila byste mi nějaký přípravek z lékárny bez předpisu? Životosprávu mám stále stejnou. Děkuji za odpověď!

Dobrý den, antikoncepce na nepravidelnou menstruaci vliv již pravděpodobně nemá. Může se jednat o hormonální nerovnováhu, ale mělo by se vše časem srovnat. Pokud nechcete momontálně otěhotnět, pak klidně nechte menstruaci svému osudu. Pokud budete mít cyklus delší, ničemu to nevadí. Rozhodně nemusíte každý měsíc vyvolávat krvácení Agolutinem - to se beztak jedná jen o pseudomenstruaci (krvácení ze spádu hormonů).

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 14.03.2017, 07:41

Zánět a menstruace

| eliza1 | 08.03.2017, 08:04

Dobrý den. Byla jsem u své gynekoložky na preventivní prohlídce a testy mi vyšly negativní, ale zánět děložního hrdla vyšel ano. Tak mi gynekožka předepsala macmirorr. Dostala jsem menstruaci zase po dvou týdnech, ale teď je taková, že když sedím na wc, tak cítím, jak ze mě krev kapká už třetí den. Můžete mi poradit, co dělat? Nemůžu se gynekoložce dovolat. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud nekrvácíte intenzitou cca 10-15 vložek za den, není to nic dramatického a nijak Vás to neohrožuje. Ještě tedy do konce týdne klidně vyčkejte a pokud by se situace nezměnila, pak gynekologa vyhledejte.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 08.03.2017, 08:23

Dřívější menstruace

| Jackie666 | 07.03.2017, 17:03

Dobrý den, dostala jsem menstruaci o 3 dny dříve, než by měla být. Beru přírodní tablety s estrogenem, styk byl s kondomem. Menstruace je velmi slabá zatím. Je nějaká šance, že jsem těhotná? Děkuji.

Dobrý den, pokud je to jen slabé špinění, pak se nemusí jednat o menstruaci a těhotná být můžete. Ale pokud byl styk s kondomem, pak se zřejmě bude jednat jen o menstruaci, která přišla o 3 dny dříve, což je stále v mezích normy.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 08.03.2017, 08:09

Absence menstruace

| Nanule | 07.03.2017, 11:45

Dobrý den. Je mi 16 (téměř 17) let, svou první menstruaci jsem měla v 15 letech. Byla silná a trvala cca týden. Od té doby jsem ji už však nedostala. Když už to bylo rok, zašla jsem k lékaři – dostávala jsem různé vyvolávací injekce, prášky, .. nic mi nepomáhalo, maximálně se dostavilo velmi slabé špinění. Poté mi byla doporučena antikoncepce. Po té jsem to konečně dostala. Mám teď menstruaci s antikoncepcí sice krátkou, ale pravidelnou. Můj gynekolog mi k tomu ale příliš neřekl. Jen že se mi netvoří sliznice a že bez antikoncepce menstruovat nebudu. Prosím vás, jak se tento problém nazývá? Nikde o tom nemohu nic zjistit. Bojím se o budoucí komplikace. Mohlo by to nějak ohrozit těhotenství? Budu moct v budoucnu normálně otěhotnět, když bez HA nemám menstruaci? Děkuji moc, jsem zoufalá

Dobrý den, to, že nemenstruujete, může mít samozřejmě více důvodů, ovšem obávám se, že nasazení antikoncepce nic moc neřeší. Krvácení při užívání antikoncepce je vlastně pseudomenstruace. Nedochází přitom k ovulaci (té antikoncepce zabranuje) a v podstatě se vyruší osa mozková hypofýza - vaječník. Většinou sliznice neroste z nedostatku estrogenu, které je nutno do těla dodat, toto lze ale jen užíváním samotných estrogenů či někdy kombinací s gestageny, ale ne ve formě antikoncepce. Tou se nic nevyřeší a pokud se vysadí, menstruovat pravděpodobně opět nebudete. Zkuste se tedy se svym gynekologem domluvit na jiné hormonální terapii či dalším vyšetření.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 08.03.2017, 08:15

Dobrý den, mám dotaz ohledně negativního testu, nikdy se mi nestalo, aby jsem neměla menstruaci 10 dní a ještě aby se mi dělalo špatně, ale když jsem si udělala test, byl negativní. Co od toho můžu očekávat?

Dobrý den, zpoždění menstruace může mít spoustu důvodů - cysta na vaječníku, hormonální nerovnováha, stres, nemoc. Pokud ale není zpoždění několik měsíců a neplánujete těhotenství, pak počkejte. Většinou se menstruace sama upraví.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 07.03.2017, 06:57

Dobrý den, obracím se na vás s velkým problémem. Už tři roky hledám správnou antikoncepci. Vyzkoušela jsem už 4 druhy a stále mám stejný problém. Mám menstruaci, kdy nemám mít. Nikdy se nestalo, že bych to nedostala, ba naopak. Menstruaci dostanu třeba už 10. den cyklu. Občas jsem si vzala tabletky Norethisteron, které menstruaci zastavily, ale za 5 dní zase menstruace přišla. Menstruace skončila, až když se dostavila ta pravá menstruace, kterou jsem měla dostat původně a skončila s ní. Tento měsíc jsem byla u doktorky a vysadila mi antikoncepci. Menstruace mi skončila v pátek. Dnes je neděle a já to opět dostala. Už mi to opravdu bere energii a už nemůžu. Můj sexuální život je na bodu mrazu, protože mám neustále menstruaci. Všechna vyšetření na gynekologii mám v pořádku, tak proč se to děje? Přijde mi, že ani doktorka neví, co mi je. Tohle přece nejde, abych měla menstruaci nonstop.
Věk:18 (první měsíčky v jedenácti letech)
Poslední druh antikoncepce: Trilegor

Dobrý den, samozřejmě jsem Vaše výsledky ani Váš ultrazvuk neviděla, takže těžko sestavit diagnózu. Někdy je to těžké, antikoncepce se dlouho hledá, někomu prostě pilulky nevyhovují. Možná by stálo za to zkusit antikoncepci úplně vysadit a vyzkoušet, jak bude menstruační cyklus vypadat bez ní nebo zkusit hormonální nitroděložní tělísko Jaydess pro ženy, které ještě nerodily.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 08.03.2017, 08:17

Dobrý den,
netrpím výtokem, ani zarudnutím, svěděním, či pálením, ale pokud se dostaví menstruace, pálí mě vyloženě pouze menstruační krev. Bohužel jsem na internetu nenašla informace k tomuto tématu. Děkuji Vám předem za Váš názor.

Dobrý den, ještě jsem se s takovým problémem osobně nesetkala, nicméně nemožné to není. Menstruační krev se na vzduchu velice rychle rozkládá a obzvlášť pokud používáte menstruační vložky, může tato kombinace způsobit svědění či pálení. Měňte hygienické pomůcky a dodržujte přísnou hygienu.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 05.03.2017, 14:07

Dobrý den, včera jsem měla svou 13. tabletku z platíčka a po pohlavním styku toho večera se mi dostavila mestruce. Ještě mi zbývá 8 tabletek a nevím, čím to je, že jsem to dostala. Tabletky jsem brala pravidelně a žádnou nevynechala. Užívám ji už 8 měsíců, je to má první HA. Už víckrát se mi krvácení dostavilo dřív, nebo později, nebo trvalo i déle, když už jsem začala brát další platíčko. Co mám dělat dál? Jde krvácení nějak zastavit?

Dobrý den, talbleky užívejte dále dle schématu, určitě nevysazujte. Pokud se to stalo již v minulosti, že jste začala krvácet či špinit dříve, možná je pro Vás tato antikoncepce nevyhovující. Pravděpodobně je slabá a neudrží cyklus. Poraďte se o změně se svým gynekologem.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 27.02.2017, 06:41

Nedostavení menstruace

| liduskaaa | 25.02.2017, 03:01

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda je možné, že od října pracuji pouze na nočních směnách a od té doby se mi taky nedostavila menstruace. Už dříve, když jsme měla převážně noční směny, mi menstruace stopla cca na dva roky. Mohou ty noční s tím mít souvislost?
Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, zpoždění menstruace může být samozřejmě způsobeno i nočními směnami. Je nutné především vyloučit těhotenství. Pokud nejste těhotná, bylo by také dobré navštívit gynekologa, který vyloučí jiné příčiny - cysta atd.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 26.02.2017, 15:57

Dobrý den, jsem už opravdu zoufalá a moc by mi pomohla Vaše rada. Je mi 17 let a mám 3 roky přítele Davida. První sex s Davidem byl pro mě zároveň sex, kdy mi protrhl blánu. 15.2. jsme se rozhodli pro první sex po silné menstruaci. Než přišel na řadu sex, navzájem jsme se uspokojovali ústy. Když mi ale přejel jazykem přes klitoris, ucítila jsem strašnou bolest. Po uspokojování jsme přešli na sex. Když mi dal penis do vagíny, ucítila jsem tu stejnou bolest, jako při uspokojování. A to bolest jakou jsem měla i při protržení blány. Mohu mít ještě ne úplně protrženou blánu, když za 3 roky co jsme spolu, jsme měli sex cca 55 ? Co mám dělat, když o tom přítel ví, ale stejně mě každý večer uspokojuje? Předem moc děkuji za odpověď, Adriana.

Dobrý den, pokud máte pravidelně pohlavní styk a bolest se objevila nyní po tak dlouhé době, pak to jstě s panenskou blánou nesouvisí, Pokud máte tedy tyto nově vzniklé potíže, navštivte gynekologa, který Vás důkladně vyšetří. Já Vám takto po mailu těžko poradím.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 21.02.2017, 07:38

Nepravidelná menstruace

| vertigo | 17.02.2017, 22:33

Dobrý den, paní doktorko, ráda bych se poradila. Je mi 41 let, 3 děti, antikoncepci neberu, cyklus býval vždy pravidelný. Na přelomu listopadu a prosince jsem 2 dny po skončení menstruace začala špinit, paní doktorka na ultrazvuku zjistila několik cyst na vaječníku, nasadila Norethisteron 2x1 na 10 dní. Po dobrání po 3 dnech přišla menstruace a i další menstruační cyklus proběhl normálně (po 27 dnech). Pak však po 12 dnech přišla další menstruace, opět nasazen Norethisteron na 10 dní, krvácení ustálo. Po vysazení opět menstruace, po ní kontrola - dle ultrazvuku vše v pořádku. Paní doktorka navrhuje buď trvalé braní Norethisteronu nebo nasazení antikoncepce. V úvahu přichází i Mirena, ale výhledově (cca 3 měsíce) mě čeká konizace čípku (cytologie v pořádku, ale čípek prý pohledově nevypadá dobře), tak prý tělíško by šlo až po konizaci. Přiznám se, že se mi nechce ani do anitkoncepce, ani brát déle Norethisteron (přibrala jsem již 6 kilo, necítím se po něm úplně dobře). Mohla byste mi napsat, prosím, Váš názor? Moc děkuji, Hana

Dobrý den, myslím, že ve Vašem případě nepravidelného krvácení s ohledem na Váš věk a to, že již máte 3 děti, je Mirena dobrá volba (až po konizaci samozřejmě). Je to určitě pohodlnější varianta než užívat denně antikoncepci a zároveň se i minimalizuje menstruační krvácení.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 21.02.2017, 07:41

Dobrý den,
děkuji moc za předchozí odpověď. Ještě jsem se chtěla zeptat, jestli se dá alespoň trošku řídit ovulační kalkulačkou zde na stránkách http://www.babyonline.cz, když vím např. kdy byla poslední menstruace. Děkuji moc a hezký den, Lenka

Dobrý den, ovulační kalkulačkou se samozřejmě řídit dá, ale v případě, že máte pravidelnou menstruaci a menstruační cyklus trvá 28 dní. Jen pak je možno předpokládat, že ovulace nastává 14. den cyklu. Pokud je menstruační cyklus delší, pak nastává ovulace většinou později.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.02.2017, 07:07

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co mám dělat, když jsem dostala menstruaci dřív při užívání antikoncepce - zůstaly mi ještě 3 tabletky. Nevím teda, zda je to jenom špinění, ale pocity mám jako při menstruaci. Včera jsem myslela, že je to jen nějaký hnědý výtok. Dnes druhý den mám hnědý výtok a k tomu aji trochu krve. Jenže momentálně se léčím na zápal močových cest, může to krvácení nějak souviset s těmi močovými cestami? Mám pokračovat nadále v užívání antikoncepce? Když by to případně byla opravdu menstruace, jak to potom mám řešit po 7 denní pauze?

Dobrý den, antikoncepci užívejte dle návodu bez ohledu na špinění či krvácení. Menstruace nemusí vždy nastat přesně v sedmidenní pauze. Tabletky doberte a po sedmidenní pauze opět nasaďte. Vaše onemocnění močových cest může mít na nepravidelné krvácení vliv, takže se ničeho neděste.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 15.02.2017, 07:13

Menstruace po revizi

| Majdus | 08.02.2017, 15:39

Dobrý den,
6.12. jsem podstoupila revizi po zamlkém těhotenství v 8. týdnu. 6.1. jsem začala silně tmavě špinit - to trvalo tak dva dny - jako menstruace to moc nevypadalo - žádná čerstvá krev. Po 14 dnech čekání mi doktorka píchla Agolutin pro vyvolání. Po týdnu však jen krátké a slabé špinění. Nyní na začátku února mi nasadila Estrofem 1-28 a Utrogestan 14-28 s tím, že prý vzali při revizi příliš mnoho sliznice a ta nedorůstá (dle ultazvuku, který dělala 14.1. i 1.2.). Slyšela jsem ale už od známé, že její doktorka jí řekla, že menstruace klidně může proběhnout po revizi jen jako silné špinění. Bojím se teď -pokud to tak je, abych si naopak cyklus díky hormonům nerozhodila. Dnes opět silně špiním - což je v termínu další očekávané menstruace. Co si o tom myslíte?

Dobrý den, pokud máte dle ultrazvuku nízkou sliznici, pak je logické, že menstruace probíhá jen formou špinění - nemá se při ní moc co odlučovat (sliznice je nízká). Hormonální terapie, kterou lékařka nasadila je tedy správná, cyklus si určitě nerozhodíte.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 09.02.2017, 17:57

Sraženiny

| Luccy1 | 08.02.2017, 14:09

Dobrý den, mám dotaz, před 7 týdny jsem samovolně potratila, před 4 dny jsem dostala menstruaci, dva dny jsem tekla hodně a teď dva dny, když se utřu, tak tam mám nepravidelně sraženiny a nevím, co to znamená. Děkuji za radu.

Dobrý den, zřejmě se nejedná o nic nestandartního. Menstruace (obzvláště po delší pauze) může probíhat formou silnějšího krvácení se sraženinami.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 09.02.2017, 17:57

Dobrý den, před týdnem mi skončila menstruace, kterou mívám přesně, protože beru antikoncepci. Minulý rok v únoru jsem porodila a začala brát hned antikoncepci a celou menstruaci mám jak hodinky. Jenže před týdnem mi skončila a teďka jsem začala znova krvácet. Je mi to divný, že hned takhle po týdnu. Je fakt že za poslední dva měsíce jsem nějaký ten prášek zapomněla, protože jsme se stěhovali. Mám trochu strach, abych snad nebyla těhotná, protože někdo mi říkal, že je to možný.

Dobrý den, pokud jste zapomněla občas užít tabletku, pak se samozřejmě může stát, že otěhotníte. To je ve všech příbalových letácích napsáno. S tím velmi pravděpodobně souvisí i nepravidelné krvácení. Pokud zapomenete užít tabletku, vyrovnaná hormonální hladina poklesne a spustí se velmi často s různým odstupem krvácení či špinění.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 05.02.2017, 15:56

Dobrý den,
bude mi 42 let a tři měsíce mi vynechala menstruace, dle lékařky příznaky premenopauzy nebo perimenopauzy. Teď si nejsem jistá, těhotná nejsem, objevovalo se noční pocení a proto mi lékařka nasadila antikoncepci Sidreta, při které menstruace samozřejmě je, hormony brát nechci, tak prosím, je u mě jiná možnost než hormony brát?
Děkuji, Petra Baitlová

Dobrý den, bylo by dobré odebrat hormony, abyste vědela, jak jste na tom stran menopauzy. Pokud by se opravdu jednalo o premenopauzu, bylo by to na hodmonech již znát. Menstruace jako taková (krvácení) k ničemu důležitá není, takže kvůli tomu jistě hormony brát nemusíte. Nicméně pokud by se ukázalo, že se jedná o premenopauzu s příznaky (noční pocení atd.), byla by vhodná substituce hormony, abyste později neměla osteoporózu a jiné potíže spojené s menopauzou. Existují však i jiné hormonální preparáty než antikoncepce.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 31.01.2017, 08:39

Dobrý den, potřebuji poradit. Vzala jsem si Escallpelle 4.1. a o 3 dny na to jsem začala krvácet, krvácení trvalo asi 3 dny a bylo slabší. Teď jsem měla dostat menstruaci 25.1., ale už mám 5 dní zpoždění. Včera jsem měla aji mírné bolesti v podřišku, ale přestaly. Nemám bolesti prs jak jsem normálně zvyklá, když očekávám menstruaci. Můžu se zeptat, zda je to normální, nebo mám zajít k lékaři? Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, nepravidelné krvácení je jeden z nejčastějších nežádoucích účinků postkoitální antikoncepce, jak je napsáno v příbalovém letáku. Do 3 týdnů po užití je doporučeno navštívit gynekologa v každém případě.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 30.01.2017, 13:19

Častá menstruace

| anonym1979 | 29.01.2017, 12:34

Dobrý den, potřebuji radu ohledně mojí dcery. První menzes dostala 7.1.2017 a trvala 5 dní, druhá přišla 29.1. Chci se zeptat, jestli je to v pořádku? Jestli může menzes přijít tak brzy po té první? Předem moc děkuji za odpověď.

Dobrý den, je to normální. Menstruace může být nepravidelná až 2 roky. Není to nic nenormálního. Jen platí pravidlo, že nesmí být příliš silná a příliš často, aby dívka nebyla ohrožena anémií.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 29.01.2017, 18:41
Inzerce

Doporučujeme si přečíst

Co se od kamarádek nedozvíš o sexu, líčení i zdraví

Více informací »

www.zdravedospivani.cz

 

Jsem těhotná?

| NikyN | 28.01.2017, 16:23

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na můj problém. Nedávno jsem s přítelem měla styk, samozřejmě s kondomem. Vše proběhlo hladce, jenže pak jsem zjistila, že na prostěradle byl flek. Byl takový fialovo-narůžovělý. Nedávno jsem byla u své gynekoložky na předepsání antikoncepce a zároveň jsem se ptala na svůj problém, paní doktorka mi řekla, že by vše mělo být OK. Avšak bych během pár dnů měla dostat menstruaci, kterou mám pravidelnou, jenže mě nebolí prsa, která mě bolí pokaždé. Podle přítele kondom prasklý nebyl. Je možné, že jsem těhotná? Děkuji za brzkou odpověď. Nikol

Dobrý den, pokud si nejste vědoma, že by vyloženě kondom prasknul, pak by měl plnit svoji funkci a těhotná byste být neměla. Navíc ještě nemáte ani zpoždění menstruace, tudíž jsou obavy neoprávněné.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 29.01.2017, 18:44
Inzerce

Doporučujeme si přečíst

Co se od kamarádek nedozvíš o sexu, líčení i zdraví

Více informací »

www.zdravedospivani.cz

 

Dobrý den,
začala jsem krvácet o týden dříve, ikdyž normálně mívám menses v termínu či o 2-3 dny později. Silně mě už 3 dny bolí v podbříšku a dva dny silně krvácím, co hodinu musím měnit normal tampon. Myslíte, že by mohlo jít o samovolný potrat nebo jen nezvykle silnou a dřívější menstruaci? Děkuji.

Dobrý den, to samozřejmě nedokážu takto posoudit. Může se jednat i o samovolný potrat v začátku gravidity i o silnou menstruaci. Musela byste navštívit lékaře, aby Vám udělal ultrazvuk a popř. v případě nejasností odebrat krev, aby stav posoudil.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 29.01.2017, 18:48

Samovolný poševní výtok

| janca9898 | 27.01.2017, 16:22

Dobrý den,
mám dotaz ohledně poševního výtoku. Už tak cca týden mi uniká z pochvy samovolně výtok, bez ohledu na to, kde pravě jsem, nebo co dělám. Například jen jedu metrem a cítím jak mi z pochvy uniká a pak přijdu domů a mám promáčené kalhoty. Stává se mi to furt častěji a častěji. Dnes snad celý den. Potřebovala bych co nejdříve poradit, proč se něco takového najednou děje.
Děkuji předem za odpověď.

Dobrý den, může to být známka zánětu, ale taky to může být projev hormonálních změn během cyklu. Navštivte gynekoloka, aby Vás vyšetřil a eventuelně zánět zaléčil.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 28.01.2017, 11:29

Dlouhá menstruace

| Klamo | 27.01.2017, 08:08

Dobrý den, jsem 12 měsíců po porodu. Doteď celkem často kojím. Asi 9 měsíců mám zase pravidelnou menstruaci. Poslední 2 cykly ale trvá 10-11 dní (4 dny špinění/slabé krvácení, 2-3 dny silnější a další 4 dny slabounké). Před porodem trvala menstruace 5 dní, po porodu obvykle 7, ale teď už se mi to zdá dost. Hormonální antikoncepci neberu a ani jsem nechtěla, rádi bychom v brké době znovu otěhotněli. Je to normální, nebo se mám obávat? Žádné jiné obtíže nemám. Čím by to mohlo být způsobené? Předem děkuji za odpověď. K.

Dobrý den, toto nepravidelné delší krvácení může být způsobeno hormonální nerovnováhou, na kterou může mít vliv i kojení. Těžko toto bez vyšetření posoudit. Možná se vše časem opět srovná, někdy to chce čas. Pokud ale chcete problém řešit ihned, navštivte svého lékaře.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 27.01.2017, 15:07

Špinění po menstruaci

| kajuska17 | 25.01.2017, 18:10

Dobrý večer, jsem po kyretáži, v sobotu mi skončila první menstruace a od té doby mám ještě výtok řidší - takový normální, ale je ještě trochu zabarvený do hněda, ale ne moc. Je to v pořádku? Děkuji.

Dobrý den, může to tak být. Pokud nekrvácíte silně, určitě se ničeho neobávejte.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 26.01.2017, 09:39

Dobrý den,
dotaz píšu sem, neboť gynekologická poradna má neustále vyčerpaný limit a už jsem na pokraji šílenství. Potřebuji se zkrátka ujistit. Je mi 20 let a již rok a půl beru antikoncepci Yosefinne, dosud bez výraznějších obtíží. Za celou tu dobu jsem si prášky asi jen dvakrát přesunula o 4 dny dříve (tedy o všechny placebo prášky, nevyhovovala mi menstruace v daném termínu a v přiloženém letáčku bylo potvrzeno, že se takto může jednou za čas menstruace přeskočit). Beru prášky s přesností a pravidelně (každý den ve stejnou hodinu), nikdy jsem si jej nezapomněla vzít. Mám ale nějaké vážné osobní problémy, poslední měsíce jsem v silném stresu, váha mi klesla pod hranici BMI, mám tedy lehkou podvýživu. Poslední 2 měsíce se menstruace nedostavila, během dalších čtyř dnů jsem začala poslední den pouze špinit. Je možné, že jsem i přes tak svědomité braní prášků mohla otěhotnět? Nebo mám tento stav přikládat nakřáplé psychice a nízké váze? Moc děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud pilulky berete pravidelně, pak je těhotenství velmi nepravděpodobné a vynechání menstruace či změna intenzity je pravděpodobně na vrub poklesu hmotnosti a stresu.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 24.01.2017, 10:31

Zpoždění menstruace

| janesska | 23.01.2017, 14:42

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na jednu věc, která mě trápí. Mívám pravidelný menstruační cyklus - 28 dní. Poslední menstruaci jsem měla 24.12.2016, další jsem měla dostat 20.1.2017. Menstruace nedorazila a nemám ani žádné náznaky. S přítelem jsme se za celý měsíc milovali 3x. Den po menstruacii, 6.1.2017 a 14.1.2017. Chci podotknout, že přítel vyvrcholil mimo mě. 6.1. 2017 jsme se milovali, ale 2x po sobě. Dneska mám nenormálně nafouknuté břicho. Všimla jsem si, že přibližně na 16. den od začátku cyklu jsem 1 den krvácela. Bylo to velmi slabé a hned to přestalo. Žádné jiné příznkay nemám. Žádné závratě, bolesti, bolesti prs, žádné chutě - nechutě, prostě nic. Minulá menstruace byla silná. Před měsícem jsem byla nachlazená. V polovině cyklu jsem zvykládá slabě krvácet 2-3dny, vždy to přešlo a menstruace přišla. Možná při předposlední bylo zpoždění také nějaké 3 dny. Mám dost stredu. Poslední týden bylo hodně nervů. Také jsem se pohybovala venku v nízkých teplotách, ne protože bych chtěla, ale protože jsem musela. A další co bych chtěla podotknout, že jsem si už dneska dělala aji těhotenský test a ten vyšel negativní. Vlastně jsem s tím aji trochu počítala, protože jsem si vzpomněla, že přítel nikdy nevyvrcholil do mě, akorát ten jeden den to bylo 2x po sobě - jak jsem byla informovaná, není to velká pravděpodobnosti. Mám velký strach o moje zdraví. K doktorovi se rychle nedostanu, nejsem totiž ani doma. Cítím pobolívání v podbřišku, jako kdybych měla menstruaci dostat. Jsem velmi znepokojená a nervózní, co to může být. Nakolik moje menstruace byla stále pravidelná - až na poslední 2 (jedna se zpozdila, druhá byla velmi silná). Prosím Vás o názor, co to může být? Mám se strachovat? Dítě popravdě neplánujeme, proto to nikdy ve mě neskončilo. Mohu být těhotná, aji když vyšel negativní těhotenský test a nemám žádné příznaky? Může to být z prochladnutí? Stresu? Prosím aspoň o informativní odpověď, než se dostanu domů. Bojím se o zdraví, že by to mohla být aji cysta a nebo tak. Děkuji předem za odpověď.

Dobrý den, pokud je těhotenský test negativní, těhotenství je nepravděpodobné. Zpoždění může mít spoustu důvodů - stres, nachlazení, cysta na vaječníku, úbytek hmotnosti atd. Pokud by se menstruace delší dobu nedostavila, navštivte lékaře, jak budete moci. O nic urgentního se ale pravděpodobně nejedná.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 23.01.2017, 16:28

Kus tkáně visící z pochvy

| alove | 21.01.2017, 17:39

Dobrý den, s prvním dnem menstruace jsem začala brát svou první antikoncepci. Dosud jsme s přítelem praktikovali nechráněný sex. Menstruace mi přišla přesně na den, ale není tak silná jako vždy, mám jí 3. den, dnes téměř jako bych jí měla 5. den, jen takové slabounké krvácení, ale bolest v podbříšku a stejné příznaky jako vždy, a zrovna během menstruace ze včera na dnešek jsme měli zase sex. Tentokrát už ale beru antikoncepci, jenže jsem dnes po tom sexu zpozorovala kus tkáně, jakoby delší válcovitý útvar o průměru 3 mm visící z pochvy, co to může být? Není to příznak potratu nebo těhotenství? Děkuji.

Dobrý den, během menstruace se vylučuje z dělohy sliznice. Většinou pouze v podobě krevních sraženin, ale může se někdy odlučovat i v kusech a vy pak vidíte kousky sliznice. Není to nic neobvyklého. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 22.01.2017, 15:58
Inzerce

Doporučujeme si přečíst

Co se od kamarádek nedozvíš o sexu, líčení i zdraví

Více informací »

www.zdravedospivani.cz

 

Krvavý výtok

| market999 | 21.01.2017, 13:18

Dobrý den, již jsem sem psala problém o možném těhotenství. Nyní je to již 42. den cyklu a menstruace stále nikde. Chci se zeptat, asi před 5 dny ze mě vyšel takový napůl krvavý hled při utírání na WC. Další den už asi jen 1 mm takového hlenu. Jinak mám výtok bílý, břicho nebolí. O co se jedná? Poslala jsem fotku. Děkuji.

Dobrý den, může to být předzvětst menstruace, ale take nemusí. V pochvě se stále nachází nějaký sekret - výtok, hlen. Vše záleží na hormonálních hladinách. Nemá smysl to do detailu studovat. Pokud je vyloučeno těhotenství a chcete řešit absenci své menstruace, zajděte k lékaři.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 22.01.2017, 15:55

Komplikace při menstruaci

| LenkaVo | 21.01.2017, 13:02

Dobrý den, dostala jsem to o týden dříve (13.) A první tři dny jsem půl dne krvácela, půl dne ne. Od 16. mám strašně silnou menstruaci, která trvá doteď + jsou v krvi kousky sliznice asi 3 cm velké. Je možné, že jsem byla těhotná a potratila?

Dobrý den, s menstruačním krvácením se odlučuje děložní sliznice, která je někdy mezi tmavou krví patrná - to jsou pravděpodobně ty kusy tkáně, které popisujete. O zbytky po potratu se ale také samozřejmě může jednat. Pokud by tedy silné krvácení pokračovalo, navštivte gynekologa.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 26.01.2017, 20:14

Dobrý den, začala jsem brát tento měsíc hormonální antikoncepci. V neděli mi skončila menstruace a od středy mám slabé krvácení (takový krvavý výtok). Může to být příčina hormonální antikoncepce? A nebo by jsem se měla obrátit na lékaře. Za odpověď děkuji.

Dobrý den, ano, může to být způsobeno začátkem užívání hormonální antikoncepce - je to jeden z častých nežádoucích účinků a časem by nepravidelné krvácení nebo špinění mělo vymizet.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 22.01.2017, 16:01

Kontrola po kyretáži

| kajuska17 | 20.01.2017, 08:44

Dobrý den, jsem po kyretáži a po první menstruaci mám jít na kontrolu. Dnes mi menstruce končí, mám poslední den. Mohu jít na tu kontrolu v pondělí? Stačí když bude mezitím pauza od krvácení 2 dny? Děkuji.

Dobrý den, ano, můžete jít i za pár dní. Odstup od menstruace nehraje žádnou roli.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 20.01.2017, 08:55

Dobrý den,
mám obavy. Užívám přes půl roku antikoncepci Dienille. Stávalo se mi, že když jsem zapomněla v jeden den prášek, za dva dny na to mě začalo pobolívat břicho a začala jsem špinit (takový hnědočervený hlen). A menstruace kolikrát taky tak vypadala. Teď před Vánocemi jsem brala prášky 24 dní místo 21. 24. 12. se mi dostavila menstruace v podobě toho hlenu. V lednu jsem jeden prášek zapomněla a zase začala špinit. Vysadila jsem antikoncepci dobráním balíčku a čekala až se dostaví menstruace a místo toho jsem pouze jeden den špinila, a to ne moc. Mám se bát, že bych mohla být těhotná? Děkuji.

Dobrý den, to, že začnete špinit, pokud tabletku zapomenete užít nebo nevezmete včas, je zcela normální. Hladina hormonů se náhle sníží a tělo může reagovat špiněním či krvácením. Spousta žen při antikoncepci v době pauzy špiní či krvácí jen slabě - to také není nic neobvyklého. Takže nad vším, co popisujete, bych se nijak nepozastavovala. Pokud tabletku zapomenete vzít včas či nevezmete vůbec, pak samozřejmě otěhotnět můžete. Pokud tomu tak bylo, pak raději proveďte těhotenský test.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 20.01.2017, 09:01

Dobrý den, ráda bych se Vás zeptala na pár věcí. Mám zpožděnou menstruaci. Naposledy jsem jí měla koncem listopadu. V prosinci to bylo spíš jako výtok s krví. Ale moc málo krve. Při sexu už delší dobou trpím pálením. Dokonce i partnera to pálí při orálním sexu. Byla jsem s tím v pondělí 16. 1. 2017 u gynekologa. Ten mi k mýmu dotazu ani moc neodpovědel a spíš se zabýval tím, že mám ragády. Že prý mi to způsobil přítel, protože (cituju): nevydržel a strčil mi ho tam. Přitom my na sado-maso nejsme, :-) u vagíny cítim i sucho. Při sexu mi občas trvá než navlhnu. Předtím se mi to nestávalo. Myslíte, že by to mohlo být nějakou bakterií? K doktori jít znova nechci. Řekl mi, že to mám celé čisté a nikde problém nevidí. Děkuju za odpověď.

Dobrý den, existují různé preparáty na suchost poševních sliznic - k obnově sliznice. Některé jsou bez předpisu, některé s obsahem estrogenu na lékařský předpis - vzneste dotaz v lékárně. Toto může být důvodem Vašich potíží, ale nemusí. Jelikož jsem Vás nevyšetřovala, nedokáži se k tomu blíže vyjádřit. Zpoždění menstruace s tím ale pravděpodobně nesouvisí.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 24.01.2017, 16:06

Dobrý den, paní doktorko. Mám celkem zapeklitý dotaz, snad mi poradíte. Ovulaci jsem měla 12. den cyklu, pohlavní styl jsme s partnerem měli 16. den cyklu bez partnerova vyvrcholení. 26. den cyklu (12. 1.) jsem začala špinit. Menstruace se dostavila 13. 1. Dnes je 17. 1. a já stále jen špiním (je to spíše růžový výtok), i když jen trošičku. Těhotenský test jsem nezkooušela, nepředpokládám, že by byl pozitivní. Můj cyklus trvá zpravidla 27 dnů, ovulace pravidelně 11. - 13. den cyklu (potvrzené ovulační testy- jasné obě čárky), menstruace trvá 5 dní. V prosinci byla menstruace normální, ale tři cykly předchozí (září, říjen, listopad) byla menstruace velmi slabá a zvláštní (cca 2 dny špinění, 2 dny slabé krvácení, 1 den slabé špinění). Do září vše v pořádku, snažili jsme se s partnerem o miminko, ale po 8 měsících jsme se rozhodli nechat to na přírodě, bez kontrolovaného snažení. Ovulační testy jsem prováděla spíše pro kontrolu, že ovulace probíhala. Jinak jsem se nehlídala. Moje otázka tedy zní: čím může být způsobeno špinění a nedostavení se menstruace? Ve stresu nejsem, antikoncepci neberu a žádné léky (ani na nachlazení) neužívám, žádný pokled nebo vzestup váhy. Je mi 30 let, děti již mám a u žádného nebyli komplikace ani s otěhotněním, ani během těhotenství. S partnerem se případnému dalšímu miminku nebráníme. Děkuji za Vaši odpověď.

Dobrý den, i špinění či slabé krvácení může být považováno za menstruaci - ta může mít různý průběh. Těhotenský test by tak brzy pozitivní nebyl, takže jej proveďte až tak 10-14 dní po pohlavním styku, pokud chcete mít jistotu. Jinak ovulační testy nejsou zcela stoprocentní, nelze na ně uplně spoléhat. To, zda folikuly rostou a ovulace probíhá lze lépe odhadnout z ultrazvuku provedeného kolem 12. - 14. dne cyklu.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 18.01.2017, 12:30

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Je to již něco přes 7 měsíců, co užívám antikoncepci MYWY 0,02mg/3mg a už po druhé během jejího užívání se mi stalo, že jsem dostala menstruaci zhruba v druhém týdnu užívání platíčka (pokud je to nesrozumitelné, teoreticky... první týden menstruace během braní placeba, pak týden klid a poté opět menstruace). Bohužel se nejedná o žádné špinění či něco podobného. Zkoušela jsem se již dopátrat nějaké informace, ale bohužel jsem k tomuto nikde nic nedohledala. Je možné, jelikož jsem byla v minulém týdnu vystavena velkým stresem a užívala léky na bolest, že mé tělo na to takto negativně reaguje? Děkuji.

Dobrý den, ano, důvodem nepravidelného krvácení při antikoncepci může být stres, obzvlášt pokud toto krvácení není přítomno v každém cyklu. Pokud by se ale opakovalo další měsíce, pak je důvodem možná i to, že Vám daný preparát nevyhovuje a bude potřeba jej změnit.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 17.01.2017, 10:02

Pomalý rozjezd menstruace

| Afima | 13.01.2017, 11:51

Dobrý den, několik cyklů za sebou se mi rozjíždí menstruace velmi pozvolna. Prvních 4 - 5 dnů se jedná o špinění, popř. lehké krvácení a další dva dny se jedná o velmi silnou menstruaci, někdy si musím měnit tampon i co půl hodiny. Po sedmi až osmi dnech menstruace ustane a další se dostaví v termínu (cyklus trvá cca 25 dní). V posledním roce jsem cíleně po změně životního stylu zhubla 25 kg. Může to s tím mít souvislost? Děkuji.

Dobrý den, velký ubytek na váze samozřejmě může mít na průbeh menstruačního cyklu velký vliv. Je to způsobeno nerovnováhou hormonálních hladin, jak tomu bude pravděpodobně i ve Vašem případě. Nejlepší bude navštívit gynekologa, aby Vám cyklus upravil.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 14.01.2017, 10:57

Dobrý den, mám cca o pět dní zpožděný cyklus, mívala jsem ho víceméně pravidelně, i když je fakt, že v některé měsíce mi poskočil třeba o týden. HA neberu a nikdy jsem nebrala a těhotná 100% nejsem. V posledním měsíci jsem lehce navýšila sportovní aktivitu (ale nic náročného) a byla jsem pár dní trošku nemocná (nic vážného), kromě toho jsem více méně (často jsem ale zapomínala) brala železo v tabletkách (doporučili mi v nemocnici, kde mě nepustili darovat krev). Je možné, že by to železo mělo na cyklus vliv? Nedělám žádné závěry, pět dní je nic a příští týden jsem objednaná k lékaři, ale chci se alespoň informovat.
Moc děkuij za odpověď.

Dobrý den, 5 dní opravdu nic neznamená. Za normální délku cyklu se považuje 28 - 35 dní, takže jste stále v limitu. Sportovní aktivitou to být může, ale rozhodně to nyní nevyžaduje žádné zásadní řešení.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 24.01.2017, 16:07

Opožděná menstruace

| Palomita | 10.01.2017, 10:38

Dobrý den, chtěla bych se zeptat ještě i Vás, včera jsem byla u pana doktora - gynekologa. Skrz to, že mám pokaždé zmeškání menstruace, poslední měsíčky jsem měla 5. 12. 2016 a 9. 12. 2016 mi skončily. Ten den jsem měla nechráněný sex a za týden opět byl nechráněný. Těhotenské testy jsem jsi dělala 3x a byli negativní, včera u doktora na ultrazvuku nebylo taky nic vidět a řekl, že kdybych byla těhotná, byla bych ve 4. týdnu těhotenství a že by to už bylo vidět. Tak mně nechal píchnout injekci na vyvolání měsíčku. Chci se zeptat na Váš názor. Jsem stále nervózní a ještě k tomu mám silný zánět močových cest. Prosím o Vaši rychlou odpověď. Děkuji Vám.

Dobrý den, pokud jste si těhotenské testy dělala někdy v tomto období a nechráněné pohlavní styky měla v první polovině prosince, pak kdybyste byla těhotná, už by byly jistě pozitivní. Pokud nejsou, pak je těhotenství nepravděpodobné.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 11.01.2017, 08:02

Menstruace po 14 dnech

| veroju | 08.01.2017, 21:32

Dobrý večer, paní doktorko, chtěla bych se zeptat. Je to 14 -16 dní co mě skončila menstruace a nyní jsem začla opět špinit. Před tím jsem mívala menses.Pravidelný,vždy tak o jeden nebo dva dny dříve nebo později. Akorat teď už tak po čtvrté jsem ji měla docela slabou. Tři dny špinění, 1-2 dny krvácení a pak zase 2-3 dny špinění.Teď mě bolela prsa a všechny příznaky k menses .Ale zatím taky jenom špinim. Na podzim jsem měla problém se zvětšeným děložním čípkem a byla i na nějakých podrobnějších stěrech, které prý nedopadly nejlépe, ale ani tak, aby se s tím něco muselo dělat. Může to mít s čípkem nějakou souvislost? Taky sem tam mívám problém s kvasinkami. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, ano, vaše potíže mohou mít souvislost s děložním čípkem. Bohužel pojem " zvětšený čípek a horší stěry" je tak nekonkrétní, že se k tomu nelze vyjádřit. Může se samozřejmě jednat i o běžnou nepravidelnost menstruačního cyklu. Bude nejlepší navštívit vzhledem k předchozím výsledkům cytologie gynekologa.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 10.01.2017, 11:50

Pravidelnost menstruace

| Palomita | 08.01.2017, 17:47

Dobrý večer, mám jeden dotaz. V prosinci jsem měla začátkem měsíce menstruaci, ale nemohu jsi přesně vzpomenout, kdy mi začala, jen vím, že skončila 9.12.016. Pohlavní styk jsem měla ten den nechráněný a další den to samé. Do toho jsem měla zánět močových cest a brala jsem antibiotika. Ptala jsem se mého gynekologa, jestli mužů byt těhotná, ten odpověděl že ne, že jsem byla prý neplodná. Dělala jsem si těhotenský test už po třetí, vyšel negativní. Jsem po interrupci, už je to 4 měsíce a měsíčky mám nepravidelné, ale za tu dobu jsem měla teď pohlavní styk. Jsem stále furt nervózní, mám i nějaké problémy v rodině. Je možné, že to muže i tohle ovlivnit? Test jsem jsi dělala včera a byl negativní. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, ano, stres i nějaké onemocnění (ve Vašem případě infekce močových cest) může ovlivnit pravidelnost menstruace. Pokud jsou testy negativní, těhotenství je nepravděpodobné.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 10.01.2017, 11:53

Zánět - krvavý výtok

| Natulka2281 | 07.01.2017, 22:06

Dobrý večer, prosím Vás, mám problém, jedná se o občasný krvavý výtok, který se ale zopakoval jenom dvakrát a po prve to bylo před 3 dny, dnes už po 2. A ještě častější močení. Po piti urologického čaje to ustoupilo, ale mám strach. Stydím se někam jet za lékařem. Děkuju za odpověď.

Dobrý den, Vaše potíže mohou souviset se zánětem močových cest, ale může se jednat o zánět gynekologického původu. Pokud potíže ustupují, pak není nutné navštěvovat lékaře. Pokud by se potíže opakovaly, navštivte gynekologa. Přes mail nelze nic vyřešit.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 10.01.2017, 11:56

Pokles dělohy

| Nemakovapanenka | 05.01.2017, 21:12

Dobrý den, pěkně prosím o radu, mohla bych se prosím zeptat, jaké jsou projevy poklesu dělohy? Mám po 3 porodech ve velice krátké době, poslední dny docela silné bolesti břicha, převážně přes den, mám pocit jako kdyby mi poklesla děloha, popíšu to tak, že jako kdyby mě v oblasti břicha něco táhlo dolů. Kromě toho mám bolesti v zádech a výtok se svědením, další problém je udržení moči, mám problém ji udržet. Prosím o radu. Děkuji. Marie

Dobrý den, vaše potíže poukazují spíše na to, že by se mohlo jednat i o zánět močových cest. Může se samozřejmě jednat i o pokles dělohy - to musí zhodnotit Váš gynekolog, ale tyto potíže bývají většinou dlouhodobé, postupně se horšící a nevznikají takto náhle. Navíc výtok a svědění tomu také příliš nenapovídají. Návštěva gynekologa bude ale nejlepší cestou.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 10.01.2017, 11:58

Dobrý den, chci se jen zeptat už tu píšu po několikáté, zpožděná MS. Psala jsem Vám, že ještě před měsícem jsem měla nechráněný styk bez antikoncepce, po 2dnech po styku jsem dostala MS. Dělala jsem si do měsíce tak 4 testy, a byli negativní.. Tu antikoncepci jsem brala týden, protože se mi začaly klepat ruce a po vysazeni jsem měla 5 dní silně MS, na ultrazvuku to bylo čistý, říkala paní doktorka. Dnes měla přijít MS a nepřišla, paní doktorka mi před měsícem řekla, že příště mám přijít až se nedostaví MS, jelikož od minulého měsíce jsem nemela žádný pohlavní styk, tak bych potřebovala poradit, abych zbytečně nebyla v depresích. Těhotenství asi mužů vyloučit tedy, ale mám nafouklé břicho. Vlastně před měsícem jsem to dostala 2x, jednou hodně slabě po tom styku a po vysazeni antikoncepce jsem to měla fakt hodně. Takže nevíte, čím pak to bude? Moc děkuju za odpověď!

Dobrý den, bude lepší, když nepravidelnost cyklu budete řešit osobně se svým gynekologem. Ten vás vyšetří a jistě poradí a vysvětlí, čím toto může být způsobeno. Pokud jste neměla pohlavní styk, pak těhotenství je vyloučeno a samotná nepravidelná menstruace může být způsobena spoustou faktorů - hormonální dysbalabce, stres, oslabená iminuta. Pravděpodobně se ale o nic vážného nejedná.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 02.01.2017, 06:38

Hnědý výtok

| Nia221@seznam.cz | 29.12.2016, 15:59

Dobrý den, paní doktorko, mám menší problém, dělala jsem si testy nejmíň 4 do měsíce a negativní, na ultrazvuku taky nic nebylo, ale mám hnědý výtok. Z čeho by to mohlo mít? Menstruaci bych měla teď dostat, děkuji za odpověď.

Dobrý den, zřejmě se jedná o špinění mezi menstruačními cykly. Toto špinění může mít spoustu příčin - zánět, hormonální dysbalance, cysta na vaječníku, onemocnění děložního čípku. Proto bude nejlepší, když navštívíte svého gynekologa, aby Vás vyšetřil a příčinu určil.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 24.01.2017, 16:08

Dlouhá menstruace

| Ekadlec | 26.12.2016, 19:59

Dobrý den, paní doktorko. Chtěla bych se s Vámi poradit ohledně jednoho problémů. Menstruaci jsem dostala, tak jak jsem měla, možná jen o 1 nebo 2 dny dřív. Ale 4 dny bylo takové lehké špinění, potom začala normálni menstruace, ale byla hodně slabá. Mívám opravdu silné krvácení, ale tohle bylo velmi slabé. Trvalo to tak 3 dny, a pak začalo zase slabé špinění. A pak se mi menstruace zase rozběhla, ale teď už normálně jak ji mívám. Silné krvácení, ale trvá mi už 15. den a nevypadá, že by to mělo přestat, tak jsem se chtěla zeptat, o co se jedná, protože mám docela strach a teď přes svátky moje gynekoložka neordinuje, tak jsem chtěla zkusit aspoň tohle.. Moc děkuji za odpověď.. :)

Dobrý den, udělejte si těhotenský test, abyste vyloučila těhotenství. Pokud bude test negativní, může se jednat o hormonální poruchu. Někdy je nutné krvácení zastavit hormonálními tabletkmi, ale ty jsou na recept a jejich užití musí naordinovat gynekolog. Pokud by krvácení bylo stále hodně silně (10-15 vložek denně), pak můžete navštívit pohotovost, jinak navštivte gynekologa po svátcích.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 28.12.2016, 10:03

Dobrý den, chci se zeptat, jsem 15 měsíců po porodu a menstruaci jsem dostala hned 2 měsíce po porodu. Stále kojím. Dosud byla mestruace pravidelná, každý měsíc. Tenhle měsic se mi menstruace ještě nedostavila. Zpoždění už 10 dní. S manželem máme vždy chráněný styk prezervativem. Zkoušela jsem dělat těhotensky test, ale 3 testy byly vždy negativní. Mám strach, další dítě plánujeme až za 3 roky. Mohu otěhotnět ? Nebo to je při kojení normalná, že se takhle mestruace může vynechat? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, menstruace při kojení je velice nevyzpytatelná. Nemá žádná pravidla, nelze se na nic spoléhat. Kojení není antikoncepce, to ale určitě víte. Pokud jsou testy negativní, pak je těhotenství nepravděpodobné.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 26.12.2016, 16:59

Dobrý den, mám následující dotaz. Je mi 19 let a po dvou letech jsem vysadila hormonální antikoncepci. Nechtěla jsem si nadále huntovat zdraví. Menstruace se po vysazení nedostavila a již je to týden od plánovaného dne začátku menstruace a stále nic a ani to na to nevypadá. Těhotná nejsem, dělala jsme si už 3 těhotenské testy a všechny jsou negativní. Navíc se s přítelem chráníme kondomem a přerušovaným stykem. Zajímalo by mě, jestli mám jít ke svému gynekologovi a nebo zatím počkat. Je mi jasné, že se hormony potřebují dát dohromady, ale je to velmi nepříjemné. Především ta starost o to, abych nebyla těhotná. Co mi poradíte na tuto situaci? Nějaké osvědčené typy, bylinky, cokoliv. A kdy mám už navštívit svého gynekologa? Děkuji za brzkou odpověď a přeji hezký zbytek dne.

Dobrý den, menstruace po vysazení antikoncepce bývá někdy velmi nepravidelná - menstruace se nemusí dostavit několik měsíců. Určitě můžete klidně 3 měsíce počkat, zda se stav sám neupraví. To, že nemenstruujete, samo o sobě nic neznamená. V bylinkách se nevyznám, to vám bohužel neporadím. Co se týče stresu z otěhotnění, tak to bohužel musíte zvážit, jak toto řešit. Pokud neužíváte antikoncepci, tak možnost tu vždy je.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 26.12.2016, 16:59

Vynechání menstruace

| pepulaa | 20.12.2016, 09:06

Dobrý den, mám již 14 dní opožděný menses, za normálních okolností je to max. týden, nyní po týdenním zpoždění jeden den pouze špinění a velice lehké krvácení. Lze to brát za proběhlou menstruaci? Dělala jsem si dva různé těhu testy - oba negativní. Lze tedy vyloučit těhotenství, nebo lepší se obrátit na lékaře? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, i pouhé špinění či lehké krvácení může být považováno za menstruaci. Ta nemusí mít vždy stejný charakter. Pokud jsou testy, které jste si dělala po týdnu zpožděné menstrace negativní, těhotenství je málo pravděpodobné. Pokud ale chcete mít jistotu, test ještě za pár dní zopakujte.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 26.12.2016, 16:57

Menstruace a Utrogestan

| veruncik | 18.12.2016, 14:44

Jen se zeptám, ten utrogestan beru 1 den po ovulaci 12 dní a ten jsem zas vysadila, no beru ho skoro rok, ale MS ještě nic. Už je to týden, přesto furt nic, předtím jsem to měla přesně na den někdy i dřív.

Dobrý den, platí předchozí odpověd. Nevím, co víc dodat.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 18.12.2016, 19:50

Zpoždění menstruace

| veruncik | 17.12.2016, 21:58

Dobrý den, chci se zeptat. Mám už týden zpoždění a test mně ukazuje negativní, do toho beru utrogestan, takže jsem zpoždění od té doby neměla. Ale je mně furt na zvracení. :-/ Tak jestli bych mohla být těhotná nebo ne? Děkuju předem za odpověď.

Dobrý den, nevím, zda užíváte Utrogestan dlouhodobě a i v těchto dnech, protože i jeho užívání samo o sobě může menstruaci blokovat do doby, než se Utrogestan vysadí. Pokud běžně užíváte Utrogestan v druhé fázi menstruačního cyklu a na konci cyklu vysazujete, pak by ke zpoždění docházet nemělo. Ale z různých důvodů může. Pokud máte test negativní více než 2 týdny po oplozující souloži, pak je těhotenství nepravděpodobné, ale test můžete za pár dní ještě pro jistotu zopakovat.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 18.12.2016, 13:21

Menstruace po 14 dnech

| uzivatel | 15.12.2016, 10:32

Dobrý den, v březnu jsem vysadila antikoncepci a od té doby mám nepravidelnou menstruaci. Má gynekoložka mi řekla, ať to nechám srovnat přirozenou cestou. Poslední 3 měsíce mám menstruaci po 10-14 dnech. Chtěla bych se zeptat, zda jsou nějaké prášky na srovnání menstruace nebo mám stále čekat, zda se to srovná samo? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, mělo by se to časem srovnat samo, důležité je, abyste nekrvácela příliš často (např. 3 týdny z měsíce) nebo příliš silně (více než 10 vložek denně). Pokud by ke srovnání nedošlo, pak je možné srovnat menstruaci hormonálními tabletami, které se většinou užívají v druhé polovině cyklu, nemají však antikoncepční účinek.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 15.12.2016, 13:26

Dobrý den, mám opožděnou menstruaci již 14 dní. Normálně mívám menstruaci pravidelnou, téměř na den, antikoncepci neberu. Jsem nyní 2 měsíce v zahraničí a nedávno jsem zde změnila práci, takže vím, že opoždění může být způsobeno těmito změnami. Ale moje první menstruace zde v zahraničí byla v pořádku a načas. K opožděné menstruaci mi je po každém jídle celkem nevolno a mám nafouklé břicho, přijde mi, že přes břicho jsem za tyto poslední dva týdny docela přibrala a přitom jím stejně možná míň. Mám pořád slabé bolesti jako před menstruací, ale to trvá již 3 týdny. Jelikož jsem v zahraničí, je pro mne problém jít k doktorovi na prohlídku. Jsou tyto stavy normální? Těhotenský test jsem si dělala - negativní. Děkuji

Dobrý den, opoždění menstruace může být opravdu vyvoláno změnou prostředí a podvědomám stresem, i když první menstruace byla načas. Navíc pokud jste těhotenství vyloučila testem. Tělo někdy reaguje s opožděním. Příznaky, které pozorujete - nafouklé břicho, atd. je zřejmě dáno hormonálními hladinami, které jsou opožděnou menstruací nevyrovnané. Poté, co menses přijde, by se mělo vše upravit.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 15.12.2016, 08:58

Špinění mimo menstruaci

| Ejminka23 | 14.12.2016, 19:12

Dobrý den, už 4 menstruace po sobě vždy po 3-4dnech po skončení ms, začnu na 2dny špinit. A antikoncepci neberu, o mimi se nesnažíme. Nevíte, co by to mohlo být?

Dobrý den, špinění mimo menstruaci je většinou dáno nedostatkem hormonů v první či druhé polovině menstruačního cyklu (záleží na tom, kdy ke špinění dochází). Nejedná se většinou o nic vážného, ale bude rozumné navštívit gynekologa osobně.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 15.12.2016, 08:57

Krvácení mimo periodu

| Baby on line | 12.12.2016, 11:08

Dobrý den, je mi 30 let a od 16 do 27 jsem byla uživatelkou antikoncepce (např. LOGEST). Minulý rok jsem začala mít problémy s krvácením mimo periodu. Zpočátku jsem to přikládala stresu, ale protože se stav zhoršoval (malinko jsem krvácela non stop), moje doktorka vyslovila podezření na endometriózu.
Po konzultaci s několika jinými gynekology (nebyl žádný nález) jsem se rozhodla nejít na operaci, ale začít brát antikoncepci - miminko ještě rok neplánuji. Dostala jsem kombinovanou hormonální antikoncepci. Přestala jsem zcela krvácet mimo periodu a i bolesti během menstruace byly mírnější. Bohužel se přidaly vedlejší účinky - přibírání na váze, praskání žilek na nohou a otoky nohou. Lékařka mi předepsala Detralex a používala jsem speciální krémy na otoky nohou, ale bohužel bez jakéhokoliv zlepšení. Proto mi doktorka předepsala antikoncepci vhodnou pro ženy s problémy se žílami - Asumate. Problémy se žílami opravdu ustoupily, již nemám žádné otoky ani pocit těžkých nohou. Minulé pondělí (27.6.) jsem načala druhé platíčko, menstruace mi ještě trvala do úterý. Již v neděli (3.7.) jsem začala malinko krvácet a tento stav trvá do teď. Moje doktorka má bohužel dovolenou a nemá vypsaný zástup a já zítra odjíždím na dovolenou k moři. Existuje nějaká možnost jak krvácení zastavit, nebo se musím se stavem smířit? Jak se správně chovat u moře? Chápu, že ideálně by bylo zajít k doktorce, ale nevím kam. Děkuji.

Dobrý den, pokud je krvácení slabé, pak vyčkejte, nelze jej nyní v průběhu užívání nijak zastavit. U moře se chovejte standardně, menstruace nebo slabé krvácení ničemu nevadí. Koupání ve slané vodě se také neobávejte. Každopádně nepřestávejte v užívání platíčka.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 12.12.2016, 10:11

Menstruace po potratu

| Baby on line | 12.12.2016, 11:07

Dobrý den, mám tříletého chlapečka, před 29 dny jsem v šestém týdnu těhotenství samovolně potratila, byl to můj první potrat. Na vyčištění jsem nebyla (zbyly ve mně 4 mm), to už se podle mé gynekoložky nemusí. Před potratem býval můj menstruační cyklus 24 dnů. Může být něco v nepořádku nebo mám ještě vyčkat? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, menstruace po potratu a to i samovolném, se může o pár týdnů zpozdit. Tak ještě určitě třeba 2 týdny počkejte. Pokud by se nedostavila, tak raději zajděte na kontrolní ultrazvuk.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 12.12.2016, 10:11

Dobrý den, potřebovala bych radu. Mám 9,5 letou dceru trpící těžkou formou autismu a se středně těžkou mentální retardací. Dcerce výrazně narostla prsa a přibylo i ochlupení. Začala už mít i výtok. Chci se zeptat, jestli je vhodné menstruaci zastavit a jestli jsou i jiné možnosti než injekční. Co se týká veškeré hygieny, není se dcera schopna o sebe postarat. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, menstruaci nelze zcela zastavit. Tělo potřebuje hormony, takže např. navodit umělý přechod je zcela nevhodné. V těchto případech se buď volí tabletková hormonální terapie, která menstruaci zeslabí a přesně načasuje, nebo injekční preparáty, kterých je také více typů. Jakmile se menstruace dostaví, konzultujte poté s gynekologem, nejlépe dětským.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 12.12.2016, 10:11

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem ohledně velice silného nočního pocení během menstruace. Tento problém se objevil až po porodu (porod proběhl před 17ti měsíci). Nekojím již 7 měsíců. Pocení se vyskytuje i přes to, že jsem začala užívat HA (Triregol 21+7 - užívala jsem ji i před otěhotněním). Má gynekoložka mi poradila brát antikoncepci bez přestávky, abych se pocení vyhla, což se mi ale nezdá jako řešení příčiny, pouze vyhýbání se problému. Nevím, jestli s tím nemůže souviset i slábnutí menstruace (je mi teprve 27 let). Prosím Vás tedy o radu, jak postupovat, případně kam se s problémem obrátit. Všude jsem četla, že je to hormonální nerovnováhou, ale nevím, jak se dá řešit. Moc děkuji za radu.

Dobrý den, noční pocení může být opravdu způsobeno hormonální nerovnováhou, obzvlášť pokud se vyskytuje v souvislosti s menstruací. Pokud by se vyskytovalo i v jiné době, může to být příznak jiných onemocnění. Vhodné by bylo odebrat hormonální profil, což Vám může zajistit Váš gynekolog a pokud by se změny v hormonálních hladinách potvrdily, pak se dají určitě řešit.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 12.12.2016, 10:12

Dobrý den, potřebovala bych poradit. Měla jsem neobvyklou menstruaci. První den jen růžový výtok, druhý den silný hnědý výtok, třetí a čtvrtý den jsem krvácela a další dny zase špinění (do neděle). V pondělí jsem si dělala těhotenský test a byl tam slabý duch. Teď mě bolí břicho a píchá v podbřišku. I záda mě bolí jako při menstruaci. Zpozorovala jsem, že pokud si zmáčknu bradavku, vytéká mi z ní něco bílého jako mléko. Myslíte, že se může jednat o těhotenské příznaky? Děkuji moc za odpověď.

Dobrý den, že otěhotníte, je možné vždy, pokud máte nechráněný pohlavní styk. Na začátku gravidity některé ženy mohou krvácet, takže těhotenství možné je. Na druhou stranu i slabě pozitivní těhotenský test nemusí znamenat těhotenství. Může být pozitivní např. i při cystě na vaječníku. Pokud si tedy nejste jistá, navštivte gynekologa.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 12.12.2016, 10:14

Bolesti v podbřišku

| svetlo1 | 11.12.2016, 07:46

Dobrý den, chtěla bych od Vás radu. Před měsícem jsem měla nechráněný sex, hned jak se to stalo, vzala jsem si tabletku po. Ještě ten samý měsíc jsem dostala menstruaci, u lékaře byl ultrazvuk i odběry negativní. Mám bolesti v podřišku až v kříži, lékař mi řekl, že mám zvětšený vaječník. Nevím, z čeho ty bolesti mohou být. Budu ráda za Vaši odpověď.

Dobrý den, pobolívání v podbřišku může mít různé důvody, ale nepravděpodobnější ve Vašem případě je reakce po užití tabletky po. Může se samozřejmě jednat i o zánět, ale těhotenství je téměř vyloučeno vzhledem k tomu, že jste užila pilulku a poté dostala menstruaci. Pobolívání v podbřišku může značit i příchod další menstruace.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 11.12.2016, 13:58

Krvácení mimo cyklus

| Galeko | 09.12.2016, 15:59

Dobrý den, je mi 21 let. Beru pravidelně antikoncepci Belanette. Vždy jsem měla pravidelný cyklus. Tento měsíc jsem začala mírně krvácet týden před očekávaným příchodem menstruace. Probíhá mírná bolest, stejná jako předmenstruační bolesti. Začala jsem poslední měsíc často cvičit, mohlo by to mít spojitost? Je nutné navštívit lékaře? Moc děkuji.

Dobrý den, pokud se krvácení samo zastavilo, lékaře nutně nemusíte vyhledávat. Někdy se toto stát může. Důvodem muže být oslabená imunita, stres, ale i nadměrné cvičení. Mělo by se to spontánně upravit. Takže vytrvejte a uvidíte, zda se bude situace opakovat příští měsíc. Pokud ano, lékaře navštivte.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 24.01.2017, 16:09

Dobrý den, měla jsem problém po sexu (tekl mi takový hnědý výtok). Doktorka mi na to předepsala prášky Macmiror s tím, že je to jen slabší zánět a cévka u čípku, která při dotyku krvácí. Třetí den od doby, když jsem začala brát prášky, mi ale zase ten výtok začal téct (hnědá krev, jako mám při menstruaci - beru antikoncepci Jeanine). Může to být něco vážnějšího? Ten večer jsem pila alkohol, ale nevím, jestli by to na to mohlo mít vliv. Děkuji za radu.

Dobrý den, krvácení či špinění po pohlavním styku určitě nemá nic společného s pitím alkoholu. Může se opravdu jednat o kontaktní krvácení z cévky na děložním čípku, někdy může ke špinění docházet i při zánětu. Pokud by ale ke krvácení docházelo i po přeléčení zánětu, bylo i asi vhodné podrobnější vyšetření čípku pod mikroskopem, tzv. kolposkopie.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 09.12.2016, 14:46

Dobrý den, tento měsíc jsem měla angínu a brala antibiotika, den před očekávanou menstruací jsem spala s přítelem, měli jsme ochranu, ale ta praskla, on ho vytáhl těsně před tím, než vyvrcholil. Menstruaci jsem měla dostat 5.12, většinou to mám pravidelný, ale menstruace pořád nikde, dole jsem od našeho sexu poměrně suchá, chtěla bych se zeptat, jestli má cenu si koupit ella one nebo jestli mužů byt klidná, když jsme měli sex před očekávanou menstruací, jestli se menstruace nemohla opozdit kvůli nemoci. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, menstruace může mít zpoždění vlivem nemoci a otěhotnění den před menstruací je málo pravděpodobné. Nicméně Vaše menstruace se stále nedostavila a tudíž nevíte, kdy ovulace nastala (ta se mohla zpozdit stejně jako menstruace), takže pokud samozřejmě chcete mít jistotu, užijte pilulku po.
MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 08.12.2016, 09:05

Nepravidelná menstruace

| Hana.gog | 08.12.2016, 00:10

Dobrý večer. Mám na Vás dotaz, týká se to mé menstruace za poslední tři měsíce mám nepravidelný cyklus, nějak jsem to nebrala vážně, jen teď za měsíc a půl už mám menstruaci počtvrté, je to prakticky pět až šest dnů menstruace. Po týdnu ji mám zase, je mně 43 let. Mám docela strach, asi to úplně normální není, čím to může být? Mohla by jste mně odpovědět, jaké jsou příčiny tak častého krvácení? Děkuji moc za odpověd.

Dobrý den, toto téma není příliš vhodné do online poradny. Nepravidelná menstruace může být způsobena mnoha vlivy a rozhodně byste toto měla řešit osobně se svým lékařem. Mezi časté důvody patří hormonální dysbalance, vysoká sliznice děložní vlivem nedostatku gestagenu v druhé polovině cyklu, chronický zánět, myomy atd atd. V neposlední řadě se může jednat i o předčasný přechod. Je ale v takovém případě nejlepší navštívit gynekologa, který Vás vyšetří a určí příčinu.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.12.2016, 13:09

Krvácení mimo cyklus

| Camelie1411 | 06.12.2016, 23:47

Dobrý den paní doktorko, ráda bych znala Váš názor na mou situaci. V květnu 2016 jsem vysadila po 10ti letech antikoncepci. V pubertě jsem ji měla nepravidelnou, ale vždy se dostavila. S přítelem se nyní snažíme o miminko. Bohužel se mé tělo těžko vyrovnává s vysazením, menstruaci mám dost nepravidelnou, někdy 35, 30 i 50ti denni cyklus. Když už se menstruace dostaví, je docela silná a trvá 7dní. Poslední dva měsíce jsem začala špinit uprostřed cyklu. Proto mi doktorka předepsala Utrogestan. Dle jejich pokynů jsem jej začla zavádět 10.den cyklu. Menstruaci jsem měla 17.11., takže Utrogestan jsem začla brát 26.11. Od 3.12. jsem začala špinit a nyní mám slabé krvácení, i když Utrogestan stále beru. Snažím se zachovat chladnou hlavu, že tělo potřebuje čas, chtěla bych se ale zeptat, zdali to je ještě "normální" a nemám panikařit. Na úpravu cyklu se snažím brát taky kapky Gynex. Netuším, jestli v tomto případě vůbec ovuluji. Čím by špinění/krvácení mohlo být způsobeno? Pobolívání v podbřišku trochu cítím. Děkuji za odpověď a přeji pěkný den.

Dobrý den, na potíže vašeho typu se velmi špatně píší rady po mailu. Pokud jste brala 10 let antikoncepci a začla ji brát v době, kdy jste měla ještě nepravidelný cyklus a v tom případě velmi pravděpodobně anovulační, pak vaše situace není neobvyklá. Pokud se antikoncepcí zasáhne do nevyzrálé hormonální osy, která se na 10 let v podstatě utlumí, po vysazení tabletek se navracíte tam, kde jste před 10 lety začala. Je tedy velmi pravděpodobné, že cykly nejsou ovulační, pokud je menstruace nepravidelná a špiníte mmimo cyklus. Utrogestan či jiná gestagenní podpora je správný postup, ale možná to bude chtít delší dobu, než se cyklus upraví. To, zda máte ovulační cyklus lze nejlépe poznat dle ultrazvuku, který se provede cca 12. den cyklu (na vaječníku by měl být vidět alespoň jeden dominantní folikul). Pokud se cyklus nepodaří pomocí gestagenu užívaných v druhé polovině cyklu upravit, pak je potřeba udělat další vyšetření, ale to už je na vašem gynykologovi.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.12.2016, 13:22

Dobrý den paní doktorko.
Můj problém začal po vysazení hormonální antikoncepce injekcemi. Vysadila jsem ji před 4 měsíci. První měsíc bylo vše v normálu, ale pak se dostavila menstruace a už mě neopustila. Mám to už 3 měsíce v kuse (maximálně jeden den jsem byla bez ní). Nejdříve jsem to připisovala stresu z maturity a přijetím na VŠ, ale už dva měsíce jsem v klidu a žádná změna. Moje doktorka mi stroze sdělila: ,,To se stává. To přejde samo. To je z toho, jak jste hubená."" Je pravda, že mám lehkou podváhu. Každopádně je to zničující a já jsem zoufalá. Proto se obracím na vás. Kdybyste měla nějakou radu, budu nadšená. Jak říkám, s mou lékařkou už jsem se radila a je mi trapné ptát se jinde. Bojím se stejné odpovědi. Ještě bych zdůraznila, že žiji zdravě, nepiji, jsem mladá a nikdy jsem neměla podobný problém). Moc děkuji za odpověď!

Dobrý den, příliš nerozumím tomu, co přesně jste myslela první větou. Zda jste užívala antikoncepci v podobě injekcí? Pokud ano, může se stát, že po vysazení je cyklus velmi nepravidelný a vaše váha tomu asi nepomáhá, ale pokud krvácíte takto dlouho v kuse, bylo by určitě dobré to řešit. Je potřeba udělat ultrazvuk a zjistit tak výšku sliznice a eventuálně hormonálně (ovšem ne hormonální antikoncepcí) menstruaci upravit. Toto ale musíte řešit osobně s gynekologem.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.12.2016, 13:18

Látkové vložky

| eliskaavavrova | 02.12.2016, 14:15

Dobrý den, paní doktorko. Chtěla bych se Vás zeptat na Váš názor ohledně látkových vložek. Mně ty obyčejné nevyhovují, mám po nich velké opruzeniny a také mě tíží jejich dopad na životní prostředí. Bohužel moje maminka (jsem nezletilá) tento názor se mnou nesdílí a včera jsme se kvůli tomu pěkně pohádaly. Chtěla bych tedy vědět, jestli je používání těchto vložek zdravotně závadné a proč. Samozřejmě bych je prala a dbala na jejich hygienu. Děkuji za Vaši odpověď.

Dobrý den, látkové vložky, pokud budete dodržovat důkladnou hygienu, závadné určitě nejsou. Je to o tom, co kdo preferuje. Praní vložek a vůbec celé nakládání s nimi ve většině žen vyvolává nevoli a značí určitou nepohodlnost, ale pokud Vám budou vyhovovat, pak asi není námitek.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.12.2016, 13:18

Dobý den, chtěla bych se zeptat, je možné otěhotnět první den menstruace? Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, ano, možné to je, jen pravděpodobnost je velice nízká.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.12.2016, 13:18

Nepravidelná menstruace

| Kikiva | 22.11.2016, 11:54

Dobrý den, před 2 lety jsem vysadila antikoncepci. Menstruaci jsem měla vždy pravidelně +- 1,2 dny, dřív nebo později. Poslední měsíc mám ale problémy. Poprvé jsem dostala menstruaci o týden dřív, potom jsem měla týden pauzu a po týdnu jsem opět dostala menstruaci, která trvala 6 dní a krvácení bylo silné. Pak týden pauza a teď mám opět stejný problém, dneska jsem dostala zase silnou menstruaci. Chtěla bych se poradit, co to může být a co s tím dělat. Těhotenský test jsem si dělala a vyšel negativní. Děkuji.

Dobrý den, nepravidelná menstruace může mít více důvodu - stres, cysta, hormonální nerovnováha těhotenství. Ale v tomto případě je nejlepší navštívit gynekologa a podstoupit vyšetření.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.12.2016, 13:20

Menstruace po porodu

| Terka12 | 19.11.2016, 15:33

Dobrý den, jsem 3 měsíce po porodu. Nekojím, menstruaci jsem dostala 4.11. Ten den jsem nasadila hormonální antikoncepci katya od toho dne stále krvácím, chvilkama to vypadá, že by to mělo končit, ale nekončí. Chtěla bych se zeptat, zda je to normální nebo mám zajít k lékaři? Děkuji za odpověď.

Pokud již krvácíte 14 dní intenzitou menstruace, pak raději zajděte k lékaři. Nebo můžete při užívání tabletek ještě vydržet - někdy může být krvácení nepravidelné tak krátkou dobu po porodu a může se upravit, ale alespoň testem vylučte těhotenství.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.12.2016, 13:23

Dobry den, zkusím to říci nějak stručně, mám totiž strašný stach a na gynekologii jdu až za týden, tak se chci trochu nějak uklidnit. Naposled jsem měla menstruaci koncem září, kterou mi vyvolala paní doktorka vyvolávací injekcí. Teď jsem to opet nedostala, jen v době termínu jsem měla hnědo/černé co si. Těhotná snad nebudu (toho se nejvíce bojím), dělala jsem si 4x těhotenský test s velkými odstupy a pokaždé negativně. Ještě před týdnem mi po sexu začlo strašně bolet v levém podbřišku jakoby až k pupíku, byla jsem na gynekologii a tam mi byly napsány čipky macmimor do pochvy na noc, protože mám zánět. Tak už je beru 5. den a bolest v podbřišku skoro už není. (Takze bolest z toho?) Ale hrozně mě znepokujuje, že jsem to pořád nedostala. Už druhý měsíc prostě! Ale testy negativní. A asi i vsugerovávám nevolnosti. Četla jsem, že to může být cysta? Děkuju za odpověď.

Dobrý den, absence menstruace může být způsobena i cystou, což ale Váš lékař jistě vyloučí ultrazvukem na další kontrole. I kdyby se cysta prokázala, většinou po nějaké době zase zmizí, takže žádná tragédie to jistě není. Vynechání menstruace ale může být zpusobeno i zánětem, stresem, atd... Pokud máte opakovaně negativní testy, pak je těhotenství nepravděpodobné.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 24.01.2017, 16:11

Dobry vecer, chcela by som sa opytat na zopar nejasnosti a budem rada ak mi poradite. Zijem v zahranici par mesiacov a odvtedy ako som sem prisla mam stale nejake problemy. Teraz sa to tyka gynekologickych problemov. V stredu 9.11.2016 som mala s partnerom pohlavny styk a strasne ma pri tom zacalo boliet brucho (krce, ako mavam pri menstruaci). Zistila som ze mam hnedy vytok, potom po case ma brucho prestalo boliet, ale odvtedy sa bolest vracia a tak isto aj obcastne krvacanie alebo vytok. Beriem antikoncepciu ( Karhleight) a teraz neviem co mam robit. Trva mi to stale a neviem ci mam tabletky brat alebo si mam davat tie ktore mam pri menstruaci, alebo ich uplne vysadit nakolko beriem antikoncepciu hlavne koli tomu ze mi byvalo na zvracanie prve dni pri menstrauaci. Menstruaciu som mala povodne dostat az 20.11 a uz minuly mesiac som ju dostala necakane o 3 dni skor. PROSIM PORADTE nakolko nemam ziadne skusenosti pretoze mam len 19 rokov a s mojim slovenskym gynekologom sa nemam ako spojit. Voperd moc dakujem.

Dobrý den, v první řadě bych asi vyloučila těhotenství - udělejte si těhotenský test. Pokud bude negativní, může se jednat o nějaý zánět nebo např. cystu, která mohla prasknout a zpusobit nepravidelné krvácení mimo cyklus s následným špiněním. Toto vše ale těžko posoudit po mailu, takže pokud by potíže přetrvávaly, zajděte alespon na ultrazvuk. Antikoncepční tabletky zatím berte podle návodu.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.12.2016, 13:23

Dobrý den, jsem půl roku po porodu akutním císařským řezem. Plně kojím a menstrauci jsem ještě neměla. Asi 2 týdny mě bolí v podbřišku podobně, jako při menstruaci. Je to běžné? Děkuji

Dobrý den, muže to být příznak blížící se menstruace - ta může přijít i pokud kojíte..Nic závažného by to být nemělo, pokud by se ale bolesti zhoršovaly, zajdete raději k lékaři na vyšetření.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.12.2016, 13:24

Zdravím. Jsem tři měsíce po porodu. Po skončení šestinedělí jsem dostala menstruaci. Ta trvala 6 dnů. Požádala jsem lékařku o antikoncepci a ona mi napsala omisson. První pilulku jsem si vzala při prvním dnů další menstruace. Dnes jsem snědla 15. pilulku a stále silně menstruuji. Je to normální?

Dobrý den, krvácení po šestinedělí může mít jiný charakter i při antikoncepci, pokud máte teprve první balení, ale pokud by krvácení přetrvávalo, bylo by dobré ukázat se na gynekologii, aby Vám lékařka alespoň udělala kontrolní UZ, zda není jiná příčina krvácení. Jinak v braní antikonpce pokračujte zatím podle návodu.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.12.2016, 13:24

Utrogestan

| Bambolinaa | 12.11.2016, 23:13

Dobry večer, celý život jsem měla problémy s menstruací (je mi 25 let a menstruace se nedostavovala), nevím, zda je to tím, že mám nadváhu, nicménš brala jsem HA 5 let a před rokem jsem vysadila. Menstruaci nemám, byla jsem 2x na vyvolávací injekci a brala jsem 3 měsice agnucaston, protože do sebe nechci cpát léky. Nicméně nezabralo to. Doktorka mi řekla, že mám nízkou hladinu nějakého hormonu, kvůli kterému tu menstruaci nemám (naopak mám víc ochlupení, akné na bradě atd.) a bude mi muset nasadit hormony, když přírodní léčba nezabírá. Dala mi Utrogestan (1-0-1), ale četla jsem, že to má špatné vedlejší účinky - únava, přibírání, což vážně nepotřebuji, motání hlavy. Navíc cpat do sebe hormony se mi docela příčí. Dítě chceme tak za 2-3 roky. Proto se ptám, není to zbytečné teď brát a nechat to tak jak to je, buď se mi menstruace někdy dostaví nebo ne. Je nějaký jiný způsob, přírodní, nebo mi nic jiného nezbývá? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, na to asi nelze úplně jednoduše odpovědět. Nevím, hladinu kterého hormonu máte sníženou (sama nevíte). Pokud byste měla nedostatek estrogenu, tak v tom případě je nutné je do těla dodávat, protože mají vliv i na jiné věci než menstruační cyklus (nedostatek způsobuje osteoporózu atd.). Menstruační cyklus a ovulace jako taková samozřejmě není každý měsíc důležitá, pokud nechcete bezprostředně otěhotnět. Lze ale očekávat, že byste mohla mít do budoucna problémy s otěhotněním. Možná by stálo za to pokusit se zhubnout, to by mohlo zásadně potíže ovlivnit.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.12.2016, 13:24

Krvaceni mimo menstruaci

| Ivana98 | 11.11.2016, 13:41

Dobry den,
v roce 2015 jsem byla hospitalizována v nemocnici a poté operována pro cystu ovarila. Od té doby mám prášky - Visanne 2 mg. Od 19. 10. 2016 krvácím, nejdřív jsem si myslela, že je to normalní menstruace. Podle toho, co jsem si přečetla na internetu je možné, že bych mohla mít rakovinu?
Předem děkuji za odpověď.
Ivana Kořínková

Dobrý den, s rakovinou gynekologického původu určitě krvácení nesouvisí. Rakovinu - ať již vaječníku, dělohy či čípku by museli lékaři odhalit při vyšetřování před operací i během ní. Spíše je krvácení způsobeno léky Vissane. Poraďte se o jejich dalším užívání s lékařem, který léky předepsal.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.12.2016, 13:24

Dlouhá menstruace po revizi

| Theeaaa | 10.11.2016, 20:48

Dobrý den,
9.9. jsem byla na revizi dělohy po zamlklém těhotenství, 31.10. jsem dostala menstruaci a zároveň začala brát antikoncepci, menstruace trvá stále, tedy dnes 11. den (nejedná se pouze o špinění), je to v pořádku? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, na to těžko odpovědět. Dutina děložní se po revizi může delší dobu pročištovat a děloha se zbavuje ještě zbylých krevních sraženin atd., takže krvácení může trvat déle, ale pokud je to stále v intenzitě menstruace, bylo by nejlepší zajít k lékaři, který provede kontrolní ultrazvuk, zda v děloze nezůstaly zbytky plodového vejce.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.12.2016, 13:16

Odebrání vaječníků

| AnitaA | 05.11.2016, 20:32

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou. Je mi 24 let, od 4. třídy mám menstruaci a od mých 14 let jsem již několikrát měla cysty na vaječníkách, dělali mi už 4krát laparoskopii, levý vaječník už chtěli odebrat, ale nakonec to vzhledem k věku neudělali, ten je prý už ale tak poničený, že je stejně nefunkční, trápí mě pořád velké bolesti podbřišku, strašně silné bolesti při menstruaci, taky endometrioza, při poslední laparoskopii jsem měla srůsty až na střevech. Už jsem unavená z věčného kapání algifenu a zobání brufenu, který už stejně nezabírá. Chtěla bych odebrat vaječníky a mít klid. Co si o tom myslíte? Jaký by to na mě mělo dopad? Co by mě potom čekalo? Já už nevidím jiné řešení, věřím že toto by mi pomohlo. Děkuji za Vaši odpověď.

Dobrý den, endometrioza je velice komplexní problém a těžko vám na dálku poradit, co a jak, pokud podrobně neznám vaši ananmnézu - předchozí léčbu a průběh. Pokud žádná hormonální terapie není uspěšná a ani opakované operace, pak samozřejmě někdy příjdou na řadu radikální operace, kdy se odebírají vaječníky, děloha a někdy i část poškozeného střeva atd. Ale toto se musí velmi pečlivě zvažovat a individualizovat. Pokud jste navíc takto mladá a nemáte děti, pak je toto řešení velmi radikální. Vaše vaječníky mužou být již velmi poškozeny a nemusí fungovat ve smyslu produkce kvalitních vajíček (to je velmi pravděpodobné), na druhé straně stále plní svoji hormonální funkci. Pokud vám je odeberou, budete vlastně v umělém přechodu. Bylo by asi dobré se poradit s odporníkem na endometriozu. Nevím, odkud pocházíte, jaké velké centrum pro léčbu endometriozy máte poblíž bydliště. Ale toto bych viděla jako první krok.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.12.2016, 13:13

Nepřetržitá menstruace

| Stepanka2205 | 26.10.2016, 10:21

Dobrý den,
prosím o pomoc a radu. V červenci jsem užívala 7 dní tabletky orgametril na oddálení cyklu, kvůli dovolené u moři. Po vysazení se menstruace dostavila tak jak měla. Jenže od té doby menstruuji neustále, maximálně s několikadenní pauzou. Moje doktorka to řešila po měsíci tak, že mi nasadila ty samé prášky (orgametril) na 10 dní. Jenže to nepomohlo. Je to již více než 3 měsíce, moje gynekoložka mě odmítla objednat, protože se prý jedná o banalitu. Momentálně menstruuji již 14 dní úplně v kuse bez pauzy (předtím jsem měla cca 2 dny pauzu).
Prosím o radu.
Jsem diabetička, těhotenství nepotvrzené.
Děkuji.

Dobrý den, pokud krvácíte tak dlouhou dobu, bylo by určitě dobré udělat ultrazvuk, kde se ukáže, jak je vysoká sliznice, z čehož se dá následně usoudit, jak dlouho se dá ještě krvácení předpokládat. Samozřejmě je rozdíl, pokud krvácíte slabou intenzitou či silnou (10 a více vložek denně). Ultrazvuk by zjistil i např. cystu na vaječníku, která může také nepravidelné krvácení způsobit. Možnosti léčby jsou potom ruzné - záleží, co se zjistí na ulrazvuku apod. - hormonální léčba, kyretáž.. Ale toto vše musíte řešit přímo někde v ambulanci.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.12.2016, 13:14

Dobrý den, ráda bych se zeptala na Váš názor. Mám obvykle pravidelnou menstruaci cca po 30 dnech. Nyní se u mě objevilo krvácení již 12. den cyklu a trvá již 11 dní. Zpočátku se jednalo pouze o špinění, které ale dnes zesílilo v krvácení. Trochu mě také pobolívá v podbřišku. Gynekologa jsem navštívila 5. den špinění udělal ultrazvuk a vše je podle něj v pořádku a jedná se pravděpodobně o ovulační krvácení. Nicméně mne znepokojuje délka krvácení. Jsem rok po císařském řezu. Myslíte, že mám gynekologa znovu navštívit nebo počkat po skončení dalšího cyklu? Může se jednat o něco vážného, co by ultrazvuk neukázal? Děkuji za radu.

Dobrý den, krvácení uprostřed menstruačního cyklu může být považováno za ovulační, ale to by rozhodně nemělo trvat 11 dní. Může se jednat o nějakou hormonální nevyrovnanost - někdy se to tak stává. Pokud je vyloučeno těhotenství, pak bych asi počkala - krvácení zřejmě zanedlouho ustane, pokud není silné a uvidíte, jak bude vypadat další cyklus. Nic vážného by to být ale nemělo.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.12.2016, 13:14

Problém

| Aanninka4444 | 24.10.2016, 19:36

Dobrý den, mám takový problém a chtěla bych znát váš názor. 18.-23.9. jsem měla normálně menstruaci, ale ze 27. na 28. 9. v noci jsem měla pohlavní nechráněný sex, bez vyvrcholení, ale nebyla jsem si jistá, tak jsem užila 28. 9. večer Postinor. Ale 4. 10. jsem začala lehce krvácet a trvalo to do 8. 10., tak jsem se dozvěděla, že to bývá po užití Postinoru, ale ted čekám furt na měsíčky a nic... Jsem ted nemocná, měla jsem angínu a mám zánět močových cest... Myslíte, že se měsíčky dostaví? Je to krvácení mimo cyklus vážně kvůli Postinoru? Trochu se bojím, jestli jsem od něj něco nechytla nebo tak, nebo jestli je možnost těhotenství.... Děkuji.

Dobrý den, krvácení pár dní po užití Postinoru bývá vcelku normální. Poté by se do měsíce měly dostavit normální měsíčky. Pokud máte obavy, že byste mohla být těhotná, pak si udělejte test, který by v případě gravidity po styku z 27. 9. 2016 byl jistě pozitivní.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.12.2016, 13:12

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je u holek (14 - 15 let) normální hodně silná a především bolestivá menstruace?
Pokaždé když to dostanu, tak mám opravdu strašné křeče a nepomáhá ani prášek. Někdy je to tak bolestivé, že se i rozbrečím. Je tedy normální taková bolest? A pokud ne, co to může znamenat? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, bolestmi v prvních dnech menstruace trpí spousta dívek a tento problém většinou těhotenstvím a následným porodem ustane. Do té doby jsou opravdu nejlepší anagetika, která je ale nejlepší začít užívat již preventivně 24 - 48 hod před očekávanou menstruací. Tehdy mají největší efekt. Pokud by ani toto nezabralo, pak si najděte gynekologa, který vás vyšetří a poradí, co dál.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.12.2016, 13:11

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Je mi 17 let a s přítelem nám praskla ochrana. Bylo to 2. 10. a hned druhý den jsme jeli koupit "pilulku poslední záchrany" (Escapelle). Přesně týden po požití pilulky jsem dostala menstruaci (o 14 dní dříve než obvykle). Po skončení menstruace jsem měla dva dny slabé špinění a den na to jsem opět dostala menstruaci v plné síle. Před požití pilulky po jsem měla menstruaci pravidelnou. Je se mnou něco špatně nebo jsou to jen nežádoucí účinky a tělo se z toho snaží "vzpamatovat"? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, přesně tak, jeden z častých nežádoucích účinků postkoitální antikoncepce, kam se Escapelle řadí, je nepravidelné krvácení, které se časem upraví, ale prvních několik týdnů můžete opravdu krvácet nepravidelně. Takže není třeba se děsit. Každopádně tyto informace jsou napsány i v příbalovém letáku, který byste si měla přečíst, než začnete užívat jakýkoliv medikament.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.12.2016, 13:11

Nitroděložní tělísko

| ttadd | 16.10.2016, 12:34

Dobrý den, chci se zeptat, v pátek mi bylo po 5 letech vyndáno nitroděložní tělísko a už třetí mám hnědý výtok bez zápachu. Chci se zeptat, zda je to pořádku.

Dobrý den, hnědý výtok může být špinění po vytažení tělíska, nijak se tím nemusíte znepokojovat. O infekci se pravděpodobně nejedná.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.12.2016, 13:25

Dobrý den, chtěla bych se s Vámi poradit ohledně gynekologického problému. Den před menstruací jsem měla pohlavní styk, kdy došlo k "ejakulaci do pochvy". Nyní mám již dva dny zpoždění. Mám jinak zavedené nitroděložní tělísko - to malé, pro ženy, které ještě nerodily. Chtěla bych se zeptat, je zde nějaká pravděpodobnost otěhotnění den před menstruací a s tělískem? Mockrát děkuji za odpověď, Markéta

Nitroděložní tělísko brání otěhotnění po celou dobu zavedení bez ohledu na menstruační krvácení.
MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 19.10.2016, 18:49
Zavřít reklamu
Inzerce