Antikoncepce

Položit dotaz

Dobry den,
Od 9.9.2017 prvy krat užívam anitikoncepciu Novynette (úplný prvy krat čiže som začala v prvy den menštruácie) , moj problem je taky ze menštruáciu mam do dnes (21.9) co je uz 12 dni, je to normalne ? Kedy mam navštíviť lekára ? Dakujem veľmi pekne za odpoved
Pekný den

Lékař na tento dotaz prozatím neodpověděl.

Yuzpeho metoda

| Billa | dnes, 11:16

Dobrý den paní doktorko,
chtěla bych se zeptat ohledně bezpečnosti yuzpeho metody.
5.9. nám s přítelem selhala bariérová antikoncepce. Vzhledem k tomu, že jsme byli na dovolené v zahraničí, navštívila jsem místní nemocnici, kde mi lékařka předepsala antikoncepci Marvelon (2 x 2tablety po 12 hodinách. Jiné tablety "po" v této zemi nebyly v prodeji. (Hormonální antikoncepci běžně neberu, jen cca před 2 lety jsem si po podobném incidentu vzala tabletu Ella one.) 11.9. jsem dostala menstruaci, která je slabá a stále trvá(krev hnědé barvy). Je mi jasné, že mi to pravděpodobně rozhodilo můj menstruační cyklus, ale chtěla jsem se ujistit, zda je tato metoda jinak bezpečná a nemůže způsobit jiné problémy v budoucnu. Kdy by se mělo vše srovnat do normálu a měla bych dostat další menstruaci? Jaká jsou případně další rizika? Vím, že to není vhodná forma antikoncepce, ale v tu dobu jsem byla bezradná, takže jsem si tablety vzala.
Děkuji za odpověď.

Lékař na tento dotaz prozatím neodpověděl.

Dobrý den, včera jsem se ptala, zda by vysazení antikoncepčních tabletech po 18 letech pomohlo k navrácení sexuálního apetitu. Chci se zeptat, na jak dlouhou dobu je třeba vysadit antikoncepci, aby se tělo vrátilo do normálu. Na jaký mimimální čas je třeba vysadit tabletky? Aji v případě, že bych chtěla otěhotnět. Děkuji.

Dobrý den, pokud chcete otěhotnět, tak je třeba samožejmě vysadit HA ihned a napořád. Jinak co se týče návratu sex. apetitu, určitě je třeba vysadit na delší dobu - několik měsíců. Není však samozřejmé, že se problém vyřeší, jen je dobré to vyzkoušet.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 20.09.2017, 07:43

Problémy po vysazení HA

| Neytiry | 19.09.2017, 08:09

Dobrý den,
ve svých 21 letech jsem již po dvou konizacích a jelikož ta poslední vyšla II.-III. stupeň, bylo mi od mé gynekoložky navrhnuto vysadit HA a snažit se o mimi. Zdůrazňuji, že moje mamka má již od 30 let odebranou dělohu, takže geny tam k tomu jsou. V lednu letošního roku jsem tedy antikoncepci vysadila.
První půl rok jsem menstruaci neměla vůbec. Začala jsem dokonce docházet k léčitelce a pít bylinné čaje. V červenci pak konečně přišla a já byla nadšená, že se začínají hormony rovnat. Ovšem od této chvíle mám menstruaci každý týden. V neděli skončí a další týden v pátek je zas zpátky. Krvácení je silné, nikoliv jen špinění. Objednala jsem se tedy k paní doktorce (měla jsem jít na kontrolní cytologii), ale opět jsem se netrefila, takže jsem se šla alespoň optat, jestli je to normální. Nic konkrétního jsem se nedozvěděla, jen mi doporučila znovu nasadit HA.
Chtěla bych znát Váš názor na danou situaci. Mám znovu začít brát hormony, když jsem se z nich teď od začátku roku "léčila"? Srovná se to i bez nich? Je to sice otravné, ale mám strach, že si tělo opět rozházím a doba možného oplodnění se bude stále oddalovat. Jsem bezradná.
Děkuji mockrát za odpověď.

Dobrý den, pokud jste vysadila antikoncepci proto, abyste mohla otěhotnět, pak není logické antikoncepci znovu nasazovat. Nic se tím nevyřeší. Doporučila bych nasadit gestageny v druhé polovině cyklu - menstruační cyklus by měly upravit a přitom nebrání otěhotnění. Poraďte se se svým lékařem.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 19.09.2017, 09:00

Dobrý den. Mám 35 let a už skoro 18 let beru bez přerušení antikoncepční tabletky yasminelle. Mám už 10letý vztah, který už několikrát skoro skončil kvůli našemu sexuálnímu životu. Mně to nechybí, cítím se chladná. Otázka je, zda hormonální antikoncepce může mít za následek nechuť na sex? Chtěla bych vysadit na určitý čas, abych zjistila, zda se mi vrátí apetit na sex. Anebo si myslíte, že to nemá nic s tím společeného? Jestli ano, na jaký minimální čas bych měla vysadit antikoncepce, aby se dostalo moje tělo do normálu? Stačí ukončit poslední balení? Děkuji.

Dobrý den, některé ženy mohou mít při užívání antikoncepce nižší sexuální apetit, takže vysazení antikoncepce by mohlo být řešení vašeho problému. Určitě by stálo za to to zkusit. Stávající balení doberte.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 18.09.2017, 13:08

Dobrý deň prajem, potrebovala som oddialiť menštruáciu, beriem antikoncepciu Maitalon..... vynechala som 7 dňovú pauzu a začala som brat další blister. V polovici tohto blistera (zostávalo mi z neho ešte 11 tabletiek) som začala slabšie krvácať (cca tak ako pri menštruácii, keď ju mám- mávam ju slabú) .... trvá to tretí deň. Pokračujem v užívaní blistera tak ako ste mi poradili. Ako dlho môžem rátať s týmto krvácaním? Zostava mi ešte 9 tabletiek z blistera. Vopred ďakujem za odpoved.

Dobrý den, toto slabé krvácení či špinění může trvat i přes týden - je to velmi individuální.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.09.2017, 14:01

Antikoncepce-otěhotnění

| ivanamare | 16.09.2017, 00:49

Dobrý den, užívám antikoncepci (Foxinette Neo) už od 15 let, nyní mi je 24 let, ale otěhotnět zatím nechci, takže prášky beru nadále. Ale kamarádka mi říkala, že pokud beru antikoncepci víc jak 10 let v kuse, tak že po vysazení antikoncepce je šance na otěhotnění hrozně malá. Co je na tom prosím pravdy? Nerada bych ještě antikoncepci vysazovala, když ještě nechci otěhotnět. Ale také bych ráda měla 1-2 děti ale spíše až kolem 30. roku. Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, to je velmi složitá otázka. Často, pokud dívka nasadí antikoncepci brzy po začátku svého menstruačního cyklu, tak po několikaletém užívání, kdy jsou cyklus a vaječníky v podstatě zablokovány, je cyklus velmi nepravidelný a cykly jsou často anovulační (tzn. neuvolňuje se při něm vajíčko). Některé ženy ale potíže vůbec nemají, To, jak na tom budete vy, uvidíte, až antikoncepci sama vysadíte. Pokud ale nyní děti neplánujete a HA užíváte už 10 let, pak už další rok či dva zřejmě nehrajou roli. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.09.2017, 14:03

Zapomenuti antikoncepce

| Novotna12 | 13.09.2017, 10:46

Dobry den, chtěla jsem se zeptat zapomněla jsem si v pondělí vzít poslední pilulkou antikoncepce ve třetím týdnu, v úterý jsem si vzala placebo pilulku, a dnes také takze jsem poslední prášek úplně vynechala. Tak jen jestli je nejake riziko otěhotnění pokud jsme měli s přítelem v úterý sex. Děkuji moc předem za odpověď

Dobrý den, pokud jste přesně nedodržela schéma užívání antikoncepce, pak riziko otěhotnění vždy existuje, i když je velice malé.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 14.09.2017, 07:44

Jsem chráněna

| Pavsl | 13.09.2017, 08:30

Dobrý den, minulý měsíc jsem si popletla dny a vzala jsem si antikoncepci o den dříve(středa) místo čtvrtku. Tím pádem jsem si cyklus posunula. Mohlo mi to udělat problém s tím, že jsem nebyla chráněna? Kdybych si chtěla zpět nastavit starý cyklus, jak postupovat, aby jsem s tím neměla problém? Včera jsem si vzala poslední tabletku, správně jsem měla až dnes dobrat, kdybych si dnes ještě jednu navíc vzala z nového plata, bude problém? Kdyby to tak šlo, bude problém že si ji vezmu během dne a ne ráno jako obvykle? Děkuji za odpovědi.

Dobrý den, to, že jste v minulém měsíci o jeden den cyklus užívání zkrátila, by nemělo ničemu vadit. Pokud chcete nyní opět posunout, můžete vzít tabletku z nového plata, ale zase vám logicky bude chybět v dalším platíčku. Můžete posunout tím, že jeden den pilulku vynecháte, ale raději se chraňte následujících 7 dní jinou metodou. Nevím, jakou antikoncepci přesně užíváte - poraďte se tedy raději o posunech se svým lékařem.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 14.09.2017, 07:49

Vapovanie a antikoncepcia

| pleasehelp | 11.09.2017, 11:17

Dobrý deň, chcela by som si dať predpísať HAK. Viem, že s fajčením ide o smrteľnú resp. veľmi nebezpečnú kombináciu no chcela by som sa opýtať ako je to s vapovaním. Neprijímam decht ani iné škodlivé látky z cigarety, jedine nikotín. Mám 20 rokov, dočítala som sa , že zvýšené riziko je pre ženy nad 35. Je teda pre mňa bezpečné užívať HAK (vyhovoval mi Maitalon) a zároveň prijímať nikotín bez škodlivín, ktoré sa nachádzajú v cigarete?
Ďakujem za odpoveď.

Dobrý den, pokud se hovoří o nevhodnosti užívání antikoncepce při kouření, pak se samozřejmě jedná především o nikotin, ne o přídatné látky, takže kouření elektronických cigaret je v tomto případě naprosto stejné riziko. Užívání hormonální antikoncepce bych tedy nedoporučila.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 14.09.2017, 08:08

Antikoncepce

| 36katka | 11.09.2017, 07:31

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, mám ve zprávě napsané tromboembolii a aterosklerózu a vysoké riziko potratu. Chtěla bych nějakou antikoncepci, ale ne jen gestagenní, ta mi nevyhovuje. Děkuji.

Dobrý den, pokud jste měla v minulosti trombembolii, pak kombinovaná hormonálníantikoncepce je pro vás naprosto nevhodná. Je tedy možno užívat gestagenní či si nechat zavést nitroděložní tělísko.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 14.09.2017, 08:10

Antikoncepce a zvraceni

| Anetty | 10.09.2017, 16:51

Dobrý den, dneska v 11 hodin přibližně jsem zvracela. Tabletku HA jsem si vzala ve 12:30, a přibližně v 16:40 jsem zvracela podruhé. Může být snížen účinek antikoncepce?

Dobrý den, pokud zvracení proběhlo cca 4 hodiny po užití pilulky, pak se raději po dobu 7 dní chraňte ješte jinou cestou, např. kondomem.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 14.09.2017, 08:12

Vysazeni HA

| Natalka95 | 09.09.2017, 07:22

Dobry den, prosím o radu. 2.8.2017 jsem vysadila antikoncepci po 7 letech. Je mi 23. Menstruace proběhla normálně, skončila 8.8.2017. Od té doby (2.8) menstruace nikde, už je to 38 dní. Před pár dny po nechráněném sexu s přítelem mě začalo bolet v podbřišku, nejdříve na levé straně, potom celkově. Není to žádná hrozná bolest, spíš zvláštní, k večeru trochu nepříjemná. Chápu, že po vysazeni HA to chvíli trvá, než se tělo zase dostane do normálu, ale jsem z toho nervózní. S přítelem uvažujeme o miminku, ale nespěcháme na to. Nevím, zda teda ještě počkat, jestli se menstruace sama nedostaví nebo zajít hned k lékaři. Děkuji, Natálie

Dobrý den, radila bych vyloučit těhotenství testem (ten by měl být pozitivní již 2 týdny po styku). Pokud bude negativní, pak určitě můžete s návštěvou lékaře počkat. Po vysazení antikoncepce může být menstruace velmi nepravidelná několik měsíců.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 10.09.2017, 07:44

Nitroděložní tělísko

| lauri002x | 08.09.2017, 10:20

Dobrý den paní doktorko, již 5 let jsem užívala antikoncepce různého původu, naposledy a nejdéle Stodette. Nyní je to dva měsíce, co jsem přestala tabletky užívat, čistě z vlastního rozhodnutí, nikoliv kvůli otěhotnění. Kamarádka má NT Jaydess, také jsem o něm uvažovala, avšak cena kolem 6 tisíc je pro mě nepřijatelná. Má druhá kamarádka má Goldlily, které prý stálo 1600 Kč plus cena za zavedení. Jsem nerodička, avšak děti neplánuji, proto nechci žádné speciální jen proto, abych měla v blízké době děti. Prosím informaci, jaké nehormonální tělísko byste mi doporučila v nižší cenové kategorii. Dále bych se ráda zeptala, zda je tu možnost zavedení v lokální anestezii či v celkové, každou gynekologickou prohlídku nesu velice těžce a i zavedení zrcátka je pro mě velice bolestivé. Děkuji moc za Váš čas, budu se těšit na odpověď. S pozdravem, Laura.

Dobrý den, obecně se dříve ženám, které nerodily, zavádění tělísek nedoporučovalo pro nebezpečí zánětu dělohy a ostatních orgánů v malé pánvi, které by později mohly mít vliv na plodnost. Před několika lety bylo na trh uvedeno tělísko Jaydess, které je pro nulipary bezpečné. Nehormonální tělíska se nadále pro nerodivší ženy nedoporučují pro vyšší riziko pánevních zánětů, takže osobně žádné nehormonální bych vám nedoporučila. Pokud byste některé přeci jen chtěla, pak je celkem jedno, které. Na trhu je jich spousta a příliš se neliší. Zavádět se v lokální narkóze nedají, pouze v celkové, což s sebou samozřejmě zase nese rizika anesteziologická...

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 09.09.2017, 08:30

Antikoncepce

| Anetty | 08.09.2017, 09:18

Dobrý den, chci se zeptat, zdá HA Ayreen zlepšuje pleť, beru ji již přes měsíc a zatím žádné změny ... Dekuji

Dobrý den, antikoncepce obecně mívá vliv na pleť, ale nedá se toto tvrdit obecně. Spíše se jedná o přípravky s cyproteron-acetátem, což Vaše antikoncepce není. Takže je možné, že ani žádný rozdíl nepocítíte. Nicméně ještě bych počkala - 1 měsíc není dlouhá doba.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 09.09.2017, 08:25

Biseptol a antikoncepce

| Kyni | 08.09.2017, 06:03

Dobrý den, chci se zeptat, biseptol 480 v jaké míře ovlivňuje účinnost antikoncepce? Četla jsem na různých fórech, že ve velké míře a dokonce aji 5 dní po užití je v krvi. Je to pravda? Antikoncepci při biseptolu jsem užila asi jen 3x, protože potom přišla 7denní pauza. Pro jistotu jsme s přítelem během toho neměli sex. Nyní bude čtvrtý den po dobrání biseptolu a zároveň začínám s novým platíčkem HAK. Máme se chránit aji jinak, nebo jsme v bezpečí? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud jste již Biseptol dobrala, pak by účinek antikoncepce již měl být standartní.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 08.09.2017, 08:50

Feminella a NuvaRing

| Cortina | 07.09.2017, 07:21

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat, zda je možné užívat přípravek Feminella Hyalosoft, když mám zavedený NuvaRing ? Děkuji moc za Vaši odpověď.

Dobrý den, můžete. Účinek by neměl být ovlivněn.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 07.09.2017, 07:11

Antikoncepce a očkování

| Ivisek7 | 06.09.2017, 08:10

Dobrý den paní doktorko,
možná to je hloupý dotaz, ale ráda bych se zeptala, zda může očkování proti meningokokovi, chřipce či klíšťové encefalitidě narušit účinek antikoncepce (Azalia). Moc vám děkuji za odpověď.

Dobrý den, nejsem si vědomá, že by účinek antikoncepce byl očkováním snížen.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 06.09.2017, 13:36

Posunutí menstruace

| Mirka77 | 03.09.2017, 21:52

Dobrý den, užívám antikoncepci MAITALON a potřebovala bych oddálit menstruaci, právě během krvácení jsem objednaná na odstranění ateromu v oblasti genitálií. Mohu pokračovat v užívání nového blistru bez 7denní pauzy? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, níže zasílám zkopírovaný odstavec z příbalového letáku vaší antikoncepce. Pokud byste leták přečetla, informaci byste v něm sama našla.

"Hoci sa to neodporúča, môžete oddialiť svoju menštruáciu preskočením pauzy 7 dní bez tabliet a priamo pokračovaním v užívaní tabliet MAITALON z nového blistra a ich doužívaním. Počas užívania tohto druhého blistra sa môže u vás objaviť slabé alebo pseudomenštruačné krvácanie. Po zvyčajnom období bez tabliet v trvaní 7 dní, začnite s novým blistrom.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 05.09.2017, 08:52

Antikoncepce

| SeiSei | 03.09.2017, 11:29

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, včera jsem měla můj pátý den menstruace a měla jsem tedy nasadit podle rady gynekologa antikoncepci, jenomže ten večer jsem dlouho do noci uklízela a šla spát až o půl noci a nasadila si tedy tu pilulku, stále mám menstruaci, ale myslíte, že to je nějaký problém, že jsem tu pilulku polkla až po půlnoci (neuběhlo 12h). A kdy asi budu chráněna, prosím poraďte.

Dobrý den, níže jsem vám zkopírovala část příbalového letáku antikoncepce Lindynette z internetu. I když užíváte zřejmě jinou, jsem si téměř jista, že stejnou informaci byste v příbalovém letáku našla také, pokud byste jej pozorně četla...

"Můžete také začít užívat tablety 2. až 7. den menstruačního cyklu, ale v tomto případě musíte použít ještě další antikoncepční metodu (kondom nebo pesar a spermicidy) po dobu prvních 7mi dní užívání tablet během prvního cyklu."

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 03.09.2017, 15:02

První antikoncepce

| mimi3012 | 02.09.2017, 08:08

Dobrý den,
začala jsem brát poprvé antikoncepci - Belaru. Beru ji od pondělí, což byl můj první den menstruace. Četla jsem, že pokud beru antikoncepci od prvního dne, jsem chráněná hned, je to tak? Nemusím se obávat neplánovaného těhotenství? Děkuji.

Dobrý den, níže vám kopíruji část příbalového letáku vámi užívané antikoncepce, tam samozřejmě dostanete na svoji otázku odpověď..

"První potahovaná tableta by měla být užita první den další menstruace. Je-li první tableta užita první den menstruace, antikoncepce začíná první den užívání a pokračuje také i v sedmidenním období bez medikace."

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 05.09.2017, 08:58

Potíže při antikoncepci

| Dejmkova | 02.09.2017, 05:17

Dobrý den, po vysazení antikoncepce (cca 2roky nazpět) mi zmizela menstruace, na její obnovení mi bylo doporučeno opětovné nasazení, ale ještě před tím mi před měsícem byla aplikována injekce agotulinu. Problém je ten, že od té doby mám velké potíže s únavou, změnami nálad, bolestmi podbřišku a velmi vysokým tlakem. Myslela jsem, že se to postupně upraví, ale stále nedošlo k žádnému zlepšení. Cítím se strašně, začínám mít velkou demotivaci antikoncepci dále užívat. Můžete mi prosím poradit, co dělat?

Dobrý den, opětovné nasazení antikoncepce určitě není řešením. Pokud nemáte 2 roky menstruaci, pak se zřejmě jedná o anovulační cykly (není ovulace) a tento problém je třeba řešit navozením ovulace a ne nasazením antikoncepce, která ji blokuje. Pokud se vyloučí jiné příčiny absence menstruace, pak je nejlepší hormonální léčba gestageny v 2. polovině cyklu.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 05.09.2017, 09:13

Dobrý den,
mám dotaz ohledně zapomenuté antikoncepce. Abych popsala celou situaci, v úterý večer jsme měli s přítelem nechráněný sex, přičemž se můj přítel zásadně nedělá dovnitř. Ve středu ráno, kdy normálně beru antikoncepci, jsem si prášek zapomněla vzít. Ve čtvrtek ráno, když jsem si brala další prášek (klasicky v 10 hodin), jsem si uvědomila, že jsem si nevzala předešlý. K večeru, po příchodu z práce jsem si přečetla příbalový leták a zjistila jsem, že středeční prášek bych měla užít zároveň ráno se čtvrtečním, což jsem bohužel neudělala a středeční prášek jsem vzala až dnes, ve čtvrtek večer (Je to první týden antikoncepce Nyssiela). Myslíte si, že je to v pořádku nebo budu muset užít Postinor? Můj doktor v pátek neordinuje, proto to s ním nemohu zkonzultovat. Předem mockrát děkuji za rychlou odpověď.
Jakubowská Martina

Dobrý den, myslím si, že v tomto případě je pravděpodobnost otěhotnění naprosto mizivá. Pokud tedy ale chcete mít úplnou jistotu, pak Postinor užijte. Toto rozhodnutí je jen na vás. Přesnou pravděpodobnost vám vyčíslit nedokážu. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 01.09.2017, 07:19

Dobrý den,
od pondělí 28.8. do dnes jsem zapomněla užívat antikoncepci. Ode dneška mám menstruaci a nevím, zda mám antikoncepci znovu užívat nebo si si udělat týdenní pauzu jako při normálním užívání. Dále jsem se chtěla zeptat - v úterý jsem měla styk s přítelem s tím, že on se do mě nikdy neudělá, ale nemohla bych být přeci jen těhotná, když jsem zapomněla užívat antikoncepci, jelikož během sexu už unikají kapičky lásky, tak nemohla bych pak otěhotnět během ovulace po menstruaci a lze tomu případně nějak zabránit?
Děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud jste zapomněla užít 4 tablety, pak byste měla začít užívat ihned, jak si vzpomenete a doužívat balení. Týdenní pauza by pak měla být tak, jako vždy. O spolehlivosti antikoncepce po neužití více tablet se toho příliš nepíše - většinou ženy zapomenou max. na 1 tabletu. Nicméně raději se chraňte ještě 7-14 dní jinou metodou. Pokud jste měla v uterý nechráněný styk po tom, co již od pondělí tablety neužíváte, pak k otěhotnění vzácně dojít mohlo. zabránit nechtěnému těhotenství lze pomocí přípravku Ellaone - tzv. postkoitální antikoncepce účinná do 120hod po styku. O případném užití či opatření se poradte se svým ošetřujícím lékařem.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 31.08.2017, 18:15

Vysazení antikoncepce

| papaja67 | 28.08.2017, 14:28

Dobrý den, minulý měsíc jsem brala antikoncepci sunya, po dobrání platíčka jsem 16. 8. asi 3. den pauzy dostala, nedostala menses, byl takový slabý a trval asi jen den a půl. Po pauze začala brát další platíčko a brala asi 5 prášků, ale dva jsem vyzvracela a celkově mi po HA nebylo dobře,t ak jsem již dál v braní nepokračovala. V sobotu 27. 8. jsem opět dostala menstruaci, která stále trvá. Můj dotaz zní, je možné, že těmi 5 prášky jsek si rozhodila cyklus a proto mám menstruaci po týdnu znova? Samozřejmě sex v tom týdnu mezi mensesem byl, mohu být těhotná, i když teď menses mám? Děkuji za jakoukoliv odpověď.

Dobrý den, možné jsou obě možnosti. Pokud vysadíte antikoncepci dříve, než po dobrání plata a je jedno, kolik tabletek jste užila, většinou se dostaví krvácení ze spádu hormonů. Nelze samozřejmě ale ani vyloučit těhotenství, i když je málo pravděpodobné.  

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 30.08.2017, 07:00

Pozdní užití HA

| AnnaVot | 26.08.2017, 01:18

Dobrý den. Prosila bych o radu. Užívám antikoncepci Triquilar. Po 7 denní pauze jsem zapomněla užít pilulku 8. den a užila ji až 9. den. Chci se tedy zeptat, zda jsem a budu 100% chráněna. Děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Dobrý den, plně chráněná byste měla být až 7. den opětovného pravidelného užívání HA.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 30.08.2017, 07:28

Antikoncepce při kojení

| Werczkou | 23.08.2017, 08:22

Dobry den, po porodu jsem užívala antikoncepci pro kojící maminky (Evellien). Po kojení jsem je přestala užívat a doktorka mi předepsala zpátky Logest. Teď ale bohužel nemám finance na koupi nového balení, a tak me napadlo, jestli můžu na měsíc užívat zase ty Evellien (zůstalo mi jedno plato)? Jestli nevadí, že nekojím?

Dobrý den, nevadí, že nekojíte. Antikoncepci můžete doužívat.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 24.08.2017, 07:00

Antikoncepce a průjem

| Ivisek7 | 22.08.2017, 20:21

Dobrý den, paní doktorko,
chtěla jsem se zeptat. Poslední dva dny mě trápil opakovaný průjem. Užívám antikoncepci Azalia a v příbalovém letáčku je uvedeno, že by měl účinek antikoncepce nastoupit za 7 dní. Platí to i v případě, že byl průjem vícedenní? Po skončení průjmu se budu 7 dní chránit i jiným způsobem a potom se již na účinek antikoncepce mohu spolehnout? Děkuji za Vaši odpověď.

Dobrý den, ano, po sedmi dnech se již určitě můžete na účinek spolehnout.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 23.08.2017, 07:05

Neplodná? Plodná?

| Terezzka.Rho | 22.08.2017, 20:21

Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat na něco ohledně plodnosti. Menstruaci jsem dostala 15.rokem. Hned po 1. menstruaci jsem utíkala na gyndu a nechala si napsat hormonální antikoncepci. Beru ji již bez přetržení 4 roky. A tak sem četla, že de facto jsem neplodná. Je to možné? Že tělo zapomíná, jak tvořit vajíčka a u mě, když jsem vlastně pravou menzes měla jenom 1x v životě.
Až se budu snažit o miminko. Myslíte, že by to byl problém po vysazení? Nebo máte nějakou radu? MOCKRÁT děkuji.

Dobrý den, skutečnost je taková, že po dobu užívání antikoncepce nedochází k ovulaci (je blokována, mozek nedává vaječníkům signál). To znamená, že se neuvolňují vajíčka (ne, že se netvoří - vajíčka jsou již dávno vytvořena než se žena narodí, po narození se již netvoří). Pokud žena začne užívat HA brzy po začátku menstruace, její hormonální osa není často dozrálá, menstruační cyklus by byl nepravidelný bez užívání HA a pod. V takových případech je velmi pravděpodobné, že po vysazení antikoncepce se teprve začne menstruace upravovat a osa dozrávat. U některých žen se tedy tak děje např. až po 10ti letech užívání antikoncepce v době, kdy již chtějí otěhotnět a potom se často stává, že neovulují a dlouho trvá, než k ovulaci spontánně dojde.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 23.08.2017, 07:08

První antikoncepce

| Anetty | 22.08.2017, 19:04

Dobrý den, užívám hormonální antikoncepci Ayreen první měsíc, celý měsíc jsem prošpinila a dnes první den sedmidenní pauzy po špinění ani památka, přitom bych měla mít normálně menstruaci. Je to normální? A mohu špinit ještě další měsíc?

Dobrý den, v začátku užívání antikoncepce není nepravidelné špinění či krvácení žádnou výjimkou. Určitě je dobré vydržet. Někdy trvá 2-3 měsíce, než se situace upraví.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 23.08.2017, 07:09

Dobrý den, první den menstruace jsem začala užívat antikoncepci. Chci se zeptat, kdy začnu být chráněna? S partnerem jsme měli pohlavní styk čtvrtý den, tak snad není velká možnost otěhotnění. Děkuji.

Dobrý den, jakou antikoncepci užíváte? Obecně platí, že byste měla být chráněna již od 1. dne užívání, pokud jste začala 1. den menstruace - vše je napsáno v příbalovém letáku.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 21.08.2017, 16:15

Pauza u antikoncepce

| Lula1234 | 13.08.2017, 11:23

Dobrý den, užívám antikoncepci Vreya. Momentálně mám pauzu s tím, že v úterý jsem brala poslední tabletku, dnes - neděle mám menstruaci a následně bych měla užít první tabletku ve středu. Potřebovala bych však zkrátit pauzu a první tabletu vzít v úterý. Problém je v tom, že po užití nového balení jedu na dovolenou a plánuji 7denní pauzu vynechat. Moje otázka teda je, zda je možné a neohrožuje to moje zdraví, když si nyní pauzu o jeden den zkrátím a následně další pauzu vynechám. Za odpověď děkuji. Pěkný den.

Dobrý den, lze zkrátit beztabletový týden o 1 den a i následující 2 blistry můžete užívat kontinuálně bez pauzy. Během této doby se ale může vyskytnout nepravidelné špinění, které se bohužel může objevit vždy, pokud se v užívání tablet udělá jakákoliv změna.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 14.08.2017, 07:06

Antikoncepce uvízlá v krku

| Anetty | 12.08.2017, 08:43

Dobrý den, chci se zeptat, zda je možné, že při polykání pilulky antikoncepce uvízla v krku? Může se tableta případně rozpustit a také bude působit po rozpuštění? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, ne, není možné, aby se vám pilulka zastavila v krku. Vše, co kdy polknete, se posunuje do žaludku.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 13.08.2017, 11:53

Antikoncepce a krvácení

| Anetty | 11.08.2017, 07:54

Dobrý den, začala jsem užívat antikoncepci první den menstruace a pořád již 10. den trochu krvácím, je to normální? A mohu mít již nechráněný pohlavní styk i v době slabého krvácení? Děkuji.

Dobrý den, pokud užíváte antikoncepci dle návodu, pak 7. den užívání byste již měla být plně chráněna i při špinění. Někdy trvá, než si tělo na novou hormonální antikoncepci zvykne, slabé krvácení není nic neobvyklého první 2-3 měsíce.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 11.08.2017, 16:26

Dobrý den, mám zánět močových cest a užívám na to antibiotika Cotrimoxazol AL forte a kapky proti bolesti - Algifen Neo. Může to ovlivnit/snížit účinnost hormonální antikoncepce Leverette? Děkuji.

Dobrý den, perorální antibiotika obecně mohou snižovat účinek antikoncepce, proto se v době užívání chraňte i jinou metodou. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 10.08.2017, 14:41

Zavedení tělíska

| AdNe | 09.08.2017, 09:24

Reaguji na Vaši odpověď k dotazu:
Dobrý den. 26. 6. jsem byla na operaci, konizace děložního čípku. 07.07.jsem byla na šití z důvodu komplikací při operaci, které se projevily déle. Zde mi bylo omylem vytaženo tělísko Yadess. Dle biopsie byl zjištěn nález CIN III až CIS. Okraje nálezu byly 2-3 mm čisté ke zdravé tkáni. Chci se zeptat, je možno po konci šestinedělí tělísko zavést znovu? Aniž by hrozila rizika jako při běžném zavádění u zdravé ženy. Nebo je lepší tělísko již nezavádět? Děkuji za odpověď.
Riziky jsem myslela např. zánět či nepřijmutí tělíska tělem ženy.
Šestinedělí jsem použila, protože po operaci mi tak bylo řečeno, že ho mám dodržovat jako šestinedělí, co dodržují ženy po porodu.
Tou otázkou myslím to, jestli po operaci s tímto nálezem si mohu nechat opět zavést tělísko, cca 6 týdnů po zákroku nebo je lepší ho už nezavádět a používat jiný typ antikoncepce? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud byl nález po konizaci hodnocen jako CIN III až CIS, měla byste být nadále sledována u lékaře, který se zabývá těmito stavy (onkogynekolog, gynekolog se specializací na expertní kolposkopii) a ten by vás měl sledovat minimálně á 6 měsíců. Tento odborník by vám měl také poradit v tomto směru - jaký druh antikoncepce je pro vás nejvhodnější. Rizika, které jste zmínila, budou ve vašem případě stejná, jako u zdravé ženy. Nález na čípku by rizika nijak zvyšovat neměl, ale poraďte se se specialistou.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 09.08.2017, 09:17

Špinění a pohlavní styk

| Anetty | 08.08.2017, 23:28

Dobrý den, začala jsem brát svoji první antikoncepci (první den menstruace). Měla jsem měsíčky 6 dní a teď asi 3 dny lehce špiním, chci se zeptat, zda můžu mít nechráněný pohlavní styk a zda se mohu koupat v bazénu při lehkém špinění (které je jednou až dvakrát za den)? Moc vám děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud jste brala antikoncepci pravidelně, měla by jste být standardně chráněná bez ohledu na špinění. Koupat v bazénu se můžete - riziko infekce je stejné jako kdybyste nešpinila.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 09.08.2017, 07:08

Zavedení tělíska

| AdNe | 08.08.2017, 17:23

Dobrý den. 26. 6. jsem byla na operaci, konizace děložního čípku. 07.07.jsem byla na šití z důvodu komplikací při operaci, které se projevily déle. Zde mi bylo omylem vytaženo tělísko Yadess. Dle biopsie byl zjištěn nález CIN III až CIS. Okraje nálezu byly 2-3 mm čisté ke zdravé tkáni. Chci se zeptat, je možno po konci šestinedělí tělísko zavést znovu? Aniž by hrozila rizika jako při běžném zavádění u zdravé ženy. Nebo je lepší tělísko již nezavádět? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, přiznám se, že příliš nerozumím vaší otázce. Nevím, proč zmiňujete šestinedělí (tento pojem se pojí pouze s obdobím po porodu) a nevím, jaká rizika při zavádění tělíska u zdravé ženy máte na mysli.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 09.08.2017, 08:11

Dobrý den, před dvěma týdny jsem začala brát svou první antikoncepci (Sirmya). Začala jsem ji brát v první den menzes a od té doby mám ještě stále menzes a poměrně silné bolesti v podbřišku. Právě z tohoto důvodu jsem si ale prášky nechala předepsat. Mám cukrovku 1. typu. Vymizí časem tyto problémy? Nebo si mám nechat předepsat jiné prášky?

Dobrý den, pokud jste vyloučila, že byste mohla být těhotná (netypické krvácení může být známkou), pak určitě vyčkejte. Někdy 2-3 měsíce trvá, než si antikoncepce sedne. Nemá smysl ji hned měnit. Poraďte se se svým lékařem.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 09.08.2017, 08:05

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu. Beru hormonální antikoncepci belara a dnes jsem si vzala v 19. hodin 7. tabletku z blistru a v 22:30 jsem zvracela. V příbalovém letáku byly napsané, že pokud bylo zvracení do 4 hodin, je třeba si vzít další tabletku. Tu jsem užila ve 23. hodin. Moje otázka nyní je, že jak bude vypadat moje přestávka, když blister doberu o den dřív. Vždy doberu poslední tabletku v neděli a nový blister začínám po přestávce v pondělí a vyhovuje mi to tak. Nechtěla bych měnit moje schéma užívání tablet, aby se nespletla. Prosím, vysvětlíte mi, jak to mám vyřešit? Děkuji moc za odpověď.

Dobrý den, udělejte tedy pauzu 8 dní místo 7 dní, ale první týden užívání z nového blistru se raději chraňte ještě jinou metodou.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 09.08.2017, 09:16

Dobrý den, paní doktorko. Asi před rokem jsem přestala užívat hormonální antikoncepci Sunya, zůstaly mi ještě 2 balení na 2 měsíce. Mohu opět po roce začít užívání této antikoncepce, v první den menstruace, tj. u mě příští týden bez toho, abych to předem oznámila mému gynekologovi? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud nemáte žádné potíže, pak nemusíte vašemu gynekologovi nic hlásit.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 09.08.2017, 09:19

Antikoncepce Flaya

| 2511 | 06.08.2017, 12:20

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, byla mi nasazena antikoncepce Flaya ale bez menstruace, takže jsem začala brát první platíčko aniž bych menstruovala. Prvních 21 dní jsem se chránila ještě další ochranou, pak jsem dostala mesíčky a 8. den si vzala další pilulku z nového platíčka a chtěla bych vědět, zda už jsem plně chráněná. Děkuji moc za radu. Hezký den, Marcy

Ano, pokud již užíváte 2. plato a pravidelně dle popisu, pak jste standartně chráněná již od 1. tablety v tomto platíčku.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 07.08.2017, 09:58

Vyzvracená antikoncepce

| 1234567 | 06.08.2017, 05:37

Dobrý den přeji, mám otázku. Začala jsem brát antikoncepci. Hned první den jsem svůj první prášek vyzvracela. Vzala jsem si ho první den cyklu. Další den jsem si tedy vzala druhý a dobrala jsem celé plato. Poté následovala 7 denní pauza, kterou jsem udělala. A pak jsem si vzala další prášek z nového plala a měla jsem pohlavní styk. Je možné, že budu těhotná? I když v prvním platu menstruace přišla normálně a pak jsem už antikoncepci brala, jak má být a nic se nestalo.

Dobrý den, pokud jste před sedmidenní pauzou všechny léky až na první užívala pravidelně, pak by účinnost měla být standartní.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 07.08.2017, 09:58

Antikoncepce účinek

| Zola | 05.08.2017, 09:46

Dobrý den, beru antikoncepci 5. měsíc... ve čtvrtém platíčku (tedy minulý měsíc) jsem od druhé poloviny plata byla nemocná a jednou zvracela, ale spíše jsem neměla chuť na jídlo, bolel žaludek apod. nejspíš stres. Sex jsem měla několik dní před nemocí. Na konci tohoto měsíce jsem si nevzala poslední 2 pilulky a došla mi menstruace, sice trochu jiná, ani ne slabá ani silná, ale křeče jsem měla velké. Menstruovala jsem 4 dny a po celkové 7 denní pauze jsem užila antikoncepční pilulku. Těhotenský test 2 dny po menstruaci negativní. Jde o to, že se chci zeptat, zda jsem chráněna tento měsíc, když jsem si před menstruací nevzala 2 poslední tabletky. Mám antikoncepci loette 21 tablet, v návodu nic není. A těhotenství by se ukázalo již na testu, kdybych byla těhotná, že?
Děkuji za odpověď.

Dobrý den, co se týče těhotenství, ukázalo by se na testu cca 14 dní po styku. Co se týče učinnosti hormonální antikoncepce, pokud již nyní od začátku nového platíčka užíváte pravidelně, účinek je zachován.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 05.08.2017, 16:55

Dobrý den,
mám na Vás prosbu a prosím o konzultaci. Od 28.11.2016 mám zavedenou Mirenu. Po půl roce neustálé krvácení, v období jsem užívala Ascorutin a Detralex, se cyklus ustálil na 25 dnech a 7x dnes menstruace. Žádný velký zázrak, ale lepší než v začátku... Celou dobu bolesti břicha, kontrola asi 4x, vše v pořádku, Mirena dle ultrazvuku sedí dobře.
Nyní po 8 měsících a opětovného špinění mezi cykly paní doktorka k Mireně nasadila na 3 měsíce Logest a s tím, že po 3 měsících se uvidí...
Buď Mirena půjde ven a Logest bude "odzkoušený", nebo po vysazení Logestu si Mirena konečně "sedne".
Upřímně jsem z toho trochu rozpačitá...
Můžu poprosit o Váš názor? Je toto řešení a může si ještě Mirena "sednout", když skoro 9 měsíců se to nepodařilo?
Předem děkuji za Vaši odpověď,
Helena Malá

Dobrý den, co se týče nitroděložního tělíska, někdy trvá opravdu řadu měsíců, než si Mirena sedne. Určitě bych ještě vyčkala. Nicméně užívání antikoncepce navíc k Mireně mi připadá nesmyslné. Nevím, jakým mechanismem by dopomohlo ke zmírnění krvácení při Mireně a nevím, co je myšleno větou, že by se Logest odskoušel. Zda by Vám Logest seděl lze zjistit jen tak, že jej budete užívat samostatně.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 05.08.2017, 17:07

Kvalita antikoncepce Ebyla

| ankaab | 02.08.2017, 12:26

Dobrý den, mohu se zeptat na kvalitu antikoncepce Ebyla?

Dobrý den, všechny druhy perorální antikoncepce, které jsou dnes na trhu, jsou kvalitní. Pokud máte nějaké pochybnosti či další otázky, obraťte se prosím na svého gynekologa, který vám tablety předepsal.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 03.08.2017, 13:29

Účinnost antikoncepce

| ankaab | 02.08.2017, 10:46

Dobrý den, dnes jsem byla poprvé u gynekologa, nechala jsem si předepsat antikoncepční tablety. Předepsal mi tabletky EBYLA a zapomněla jsem se ho zeptat na pár věcí. Prosím Vás, mohu se zeptat na % účinnosti těchto tabletek?

Dobrý den, žádná antikoncepce není 100%, ale při správném užívání orální antikoncepce obecně je cca 0,3 ženy ze 100 otěhotní během 1 roku (to je tzv. Pearluv index).

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 02.08.2017, 11:06

YAZ a bolest nohou

| zuzmora | 23.07.2017, 21:22

Dobrý den, mám 30 let a začala jsem po 2roční pauze užívat YAZ. Nyní končím s prvním blistrem a začínám mít pocit, že od té doby, co ji používám mě bolí nohy, lýtka a mívám v nich křeče, co jsem doteď nepociťovala. Může to způsobovat YAZ? Nemám ji vysadit? Děkuji moc za odpověď.

Dobrý den, pokud bolesti nohou pozorujete až po nasazení antikoncepce, je velmi pravděpodobné, že to má s užíváním souvislost. Měla byste se v tomto případě o tomto problému určitě zmínit vašemu lékaři, který by vás měl poslat na cévní, zda nemáte např. křečové žíly. V rodině trombózy či vrozenné trombofilie nemáte? To by také bylo alarmující stran užívání antikoncepce.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 04.08.2017, 07:39

Dobrý den, mám dotaz, užívám antikoncepci Nelya, dobrala jsem 24. tabletku a druhý den poté jsem měla nechráněný pohlavní styk. Můžu být těhotná?

Dobrý den, doporučila bych přečíst si příbalový leták dříve, než se rozhodnete pokládat svůj dotaz v online poradně. Níže zasílám odstavec z příbalového letáku, kde naleznete svoji odpověď:

Pokud budete užívat přípravek Nelya popsaným způsobem, budete chráněna před otěhotněním i během 4 dnů užívání tablet placeba.

 
MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 23.07.2017, 13:55

Antikoncepce Torri

| terézhá | 19.07.2017, 11:22

Dobrý večer, 
chtěla jsem se zeptat, jsem skoro 7 měsíců po porodu. Po šestinedělí mi byla předepsaná antikoncepce Torri pro kojící. Menstruaci jsem měla častěji než jednou do měsíce a někdy i delší dobu. Nyní jsem krvácela měsíc a půl. Doktor udělal vyšetření, vše je v pořádku. Tudíž mi poradil na týden antikoncepci vysadit a až přestanu krvácet, začít zase užívat antikoncepci. Po týdnu jsem přestala krvácet a užívat prášky. Zajímá mě, jestli po pauze budou prášky účinné a pokud kdy. 
Po 10 dnech opakovaného užívání opět krvácím. Je nějaka možnost, jak se toho dlouhotrvajícího koloběhu zbavit? Pomůžou jiné prášky?

Dobrý den, pokud začnete užívat po pauze, pak raději prvních 7 dní používejte i bariérovou antikoncepci. Pokud takto dlouhodobě krvácíte, bylo by asi lepší změnit preparát za jiný, zřejmě vám tato antikoncepce nevyhovuje. Pokud jste po porodu, doporučila bych nitroděložní tělísko, u kterého lze také bez problému kojit.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 21.07.2017, 15:30

Vysazení antikoncepce

| barote | 19.07.2017, 11:10

Dobrý den, mám problém, který se již táhne delší dobu. Zhruba 10 let užívám antikoncepci Jeanine a poslední dva roky mi vymizela menstruace úplně. Můj ženský lékař mi tvrdí, že je to v pořádku. Ale já jsem přes jisté obavy v květnu antikoncepci vysadila. Od té doby se mi menstruace stále nedostavila a v posledním týdnu je mi dost špatně od žaludku, jsem unavená, ale podle testu těhotná nejsem. Nevím, jak tuto situaci řešit. Zda mám ještě počkat nebo zajít na odběry, potažmo vyvolávací injekci. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, absence menstruace po vysazení antikoncepce je velmi častý jev. Některé ženy nemenstruují několik měsíců až rok. Pokud se vyloučí těhotenství a jiná příčina, proč nemenstruujete (srůsty v děloze atd.) a neplánujete ihned otěhotnět, pak je možné opravdu pár měsíců vyčkat a není třeba menstruaci nikterak vyvolávat. Vyvolávací injekce stejně způsobí krvácení ze spádu hormonů, ale ovulaci jako takovou nenastartuje.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 23.07.2017, 13:48

Vynechaní antikoncepce

| Zola | 18.07.2017, 19:50

Dobrý den, beru antikoncepci 4. měsíc. Po 7 denní pauze jsem snědla špatný jogurt omylem a zvracela, poté o nějakou delší dobu později jsem užila 1. prášek antikoncepce (normalně beru ráno, ale tento jsem brala večer). Druhý prášek jsem si vzala přesně na čas (v 7 ráno v pondělí), ale mezi 11-12 jsem opět zvracela. Od té doby jsem brala prášky pravidelně. V pátek teda celkově po použití již 6. prášku jsem měla s přítelem sex. Je tu již velká možnost otěhotnění? Děkuji.

Dobrý den, pokud jste již následující 4 dny brala prášky pravidelně, pak je pravděpodobnost otěhotnění minimální.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 21.07.2017, 15:37

Dobrý den, paní doktorko,
svůj dotaz jsem myslela vážně. Dočetla jsem se, že by snad právě grapefruitová šťáva měla snižovat účinek cytochromu P450 v játrech a tím by mohlo dojít ke snížení účinku antikoncepce. Proto jsem se chtěla ujistit, jestli se to nemůže týkat i například právě staropramenu grepu. Děkuji za vaši předchozí odpověď a jsem ráda, že k ovlivnění účinku nedojde. :)

Dodatek k předchozí odpovědi zde.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 23.07.2017, 14:09

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat. Dočetla jsem se, že grep může snížit účinek antikoncepce. Může její účinek snížit i například Staropramen cool grep? A nebo opravdu jen grep a grepová šťáva. Moc děkuji za odpověď.

Dobrý den, nevím, zda tento dotaz myslíte vážně. Nikdy jsem neslyšela, že by grep snižoval účinek hormonální antikoncepce.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 17.07.2017, 17:23

Krvácení v době kojení

| AnetaNova | 09.07.2017, 20:52

Dobrý den, paní doktorko. Chtěla bych se zeptat, plně kojím 2 měsíce. Po šestinedělí jsem přestala krvácet, bylo to přesně 23.6. Pak doktor mi předepsal antikoncepci Azalia. Beru ji dnes desatý den, ale teď ve čtvrtek jsem na jednu tabletku zapomněla. Přišla jsem na to vlastně až druhý den, takže jsem to neřešila. Od té doby jsem začala krvácet. Mohlo by to být tou zapomenutou tabletkou? Slyšela jsem, že bych krvácet v dobe kojení neměla, tak se chci jen zeptat, zda mám zajít ke svému gynekologovi nebo je to normalní. Nikdy jsem antikoncepci žádnou nebrala, tak nevím, jak to chodí. Děkuji za odpověď. Hezký den.

Dobrý den, velmi pravděpodobně se krvácení spustilo zapomenutou tabletkou. Nic jiného se tedy neděje. Dále užívejte dle rozpisu, krvácení by se mělo samo zastavit.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 10.07.2017, 06:24

Antikoncepce a zavodnění

| kotrous | 05.07.2017, 23:46

Dobrý den,
je mi 18 let a v září 2016 jsem začala brát svou první nízko hormonální antikoncepci Sunya. Bohužel od listopadu až prosince jsem sledovala přibírání na váze a zvětšení mého těla. Přišla jsem si hodně nafouklá. Při menstruaci ještě více nafouklá než obvykle. Také jsem začala od října do cca května pravidelně cvičit, omezovala jsem sladké a jedla hodně ovoce a zeleninu, ale bohužel bez výsledku. Jsem spíše sportovní typ. Také jsem na svém těle zaregistrovala to, že při cvičení se potím více než před antikoncepcí. Prostě to ze mě teče, jak z vodopádu, což se předtím nedělo. Pitní režim dodržuji okolo 1,5 - 2 litry denně. Musím ještě podotknout, že jsem zaregistrovala zvětšení prsou (hlavně toho levého). Vždycky tak jakoby nateče. Celé tohle období s antikoncepcí se cítím velmi nateklá, nafouklá a zvýšila se min i pomerančová kůže hlavně v oblasti hýždí a stehen. Jelikož jsem přes půl roku cvičila a bez výsledku, tak se ptám. Můžu být zavodněná po antikoncepci? Jde se nějak odvodnit? Nepřipadám si tlustá, spíše taková nateklá. Pomůže antikoncepci změnit za jinou? Existuje antikoncepce, co vodu nezadržuje? Nebo by bylo lepší antikoncepci vysadit? Je ještě možnost, že vodu z těla dostanu pryč?
Ještě musím dodat, že s touhle antikoncepcí mám častější výkyvy nálad.
Pleť se mi ale zase díky ní zlepšila.
Předem děkuji za odpověď a přeji krásný zbytek dne.
Monika

Dobrý den, potíže, které jste popsala, bohužel zřejmě s užíváním antikoncepce souvisí. Obzvlášť pokud je pozorujete po začátku užívání. Existuje antikoncepce, která obsahuje drospiredon, který brání zavodnění, např. přípravek YAZ. Změna antikoncepce by tedy mohla vaše potíže vyřešit.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 09.07.2017, 15:21

Dobrý den,
21.6.2017 jsem začala po dlouhé době užívat hormonální antikoncepci, nezačala jsem užívat první den menstruace, ale hned. Protože mám menstruaci hodně nepravidelnou. Můj gynekolog o tom ví, ale už mi neřekl od kolikatého dne jsem plně chráněna. Bohužel ani v příbalovém letáčku jsem to nevyčetla. Mám hormonální antikoncepci Lunafem.
Děkuji.

Dobrý den, pokud začnete užívat jindy než první den cyklu, měla byste se chránit ještě 7 dní jinou antikoncepční metodou.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 30.06.2017, 07:09

Dobrý den,
jsem na služební cestě a musím zůstat o něco déle, bohužel už s sebou ale nemám antikoncepci na další cyklus. Tento týden ji doberu, poté budu menstruovat a čeká mě týden, kdy už bych měla brát nové plato, ale nemám jak. Můj dotaz zní, mám po návratu do ČR začít brát nové platíčko i přes ono zhruba 10 denní vynechání, nebo nebrat celý měsíc a nasadit ji až po další menstruaci (pokud se dostaví)? Rozhází mi to nějak výrazněji hormony a tělo? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, toto je spíše ve vaší režii. Možné jsou oba způsoby. Pokud nasadíte ihned po příjezdu do ČR, je nutné se chránit týden ještě jinou antikoncepční metodou.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 30.06.2017, 10:07

Dobrý den,
s přítelem jsme měli nechráněný styk. Děti plánujeme, ale v současné době ještě ne. Po styku jsem si do 24 hodin vzala pilulku po (ellaone). Ovšem vím, že ani toto není 100% spolehlivá metoda. Chtěla bych se zeptat, pokud bych tedy i přes užití této pilulky otěhotněla, mohla by mít nějaký dopad na mé těhotenství popřípadě na miminko?
Děkuji za odpověď.

Dobrý den, užití Ellaone nemá na vývoj plodu žádný negativní vliv.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 28.06.2017, 10:15

Dobrý den, vzhledem k tomu, že si momentálně nevím rady, obracím se na Vás. Ve středu jsem dobrala poslední pilulku z plata, měla nastat sedmidenní pauza, ale vzhledem k tomu, že se chystám do zahraničí, vzala jsem si následující den hned další pilulku z dalšího plata. Když jsem nad tím zpětně uvažovala, udělala jsem hloupost, protože se mi posune další menstruace. K tomu dotazu, musím teď dobrat celé plato nebo můžu přestat a po sedmidenní pauze si brát pokaždé pilulku navíc z jiného plata? Je tady i možnost toho, že bych s dalším platem začínala o den dříve, když jsem si vzala pilulku navíc a menstruace by mi pokaždé místo neděle začínala v sobotu. Co by jste mi nejlépe poradila Vy? Jinak beru Lunafem.

Dobrý den, ano, je možné to provést tak, jak jste popsala, tedy přestat a udělat jen šestidenní pauzu, ale raději se po pauze ještě týden chraňte i jinou metodou.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 25.06.2017, 08:58

Dobrý den,
před 6 dny jsem po nechráněném pohlavním styku použila tabletku po escapelle, dnes ráno se mi objevila krev. Chci se zeptat, protože chci zároveň začít užívat antikoncepci, zda-li ji mohu začít brát dnes.
Děkuji.

Dobrý den, můžete antikoncepci začít brát v podstatě kdykoliv a nečekat na menses - což se nyní po pilulce těžko charakterizuje (zda je jedná o menses či krvácení po užití pilulky), ale musíte se týden chránit ještě jinou metodou.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 25.06.2017, 09:02

Dobrý den,
obracím se k Vám s dotazem ohledně antikoncepce, kterou již druhým měsícem využívám. V neděli jsem měla s přítelem pohlavní styk, který byl chráněný, ale po styku mi přítel oznámil, že je kondom prasklý. A tak se Vás chci zeptat, když beru antikoncepci Lunafem již druhý měsíc (zbývají mi poslední 3 pilulky), zda je už účinná a zda jsem chráněná, nebo je zde riziko otěhotnění. Uvažovala jsem již nad Postinorem, ale nejsem si jistá, zda by to nebylo nakonec zbytečné. Předem Vám děkuji za odpověď.

Dobrý den, nejsem ji jistá, zda chápete princip užívání antikoncepce, když ji už dva měsíce užíváte. Četla jste příbalový leták? Níže máte okopírovanou jeho část:

Pokud jste v minulém měsíci žádnou hormonální antikoncepci neužívala Lunafem začněte užívat první den cyklu, to znamená první den menstruačního krvácení. Užijte tabletu označenou příslušným dnem v týdnu. Například začne-li krvácení v pátek, užijete tabletu označenou zkratkou pro pátek. Dále pokračujte dalšími dny ve správném pořadí. Takto Lunafem účinkuje okamžitě a není třeba používat žádnou další antikoncepční metodu.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 21.06.2017, 07:08

Antikoncepce po porodu

| Sarinka1 | 15.06.2017, 07:26

Dobrý den, jsem 7 týdnů po porodu císařským řezem (prvorodička), kojím a uvažuji o antikoncepci Lamya. Chtěla bych se zeptat, zdali se Lamya může užívat současně s lékem Detralex, a za jak dlouho od začátku užívání antikoncepce Lamya jsem chráněna před otěhotněním. O antikoncepci uvažuji proto, že bych po císaři neměla rok otěhotnět, ale po roce bychom chtěli další miminko a mám obavy, aby tělo nebylo ovlivněné hormony a abych potom otěhotněla, jaký na to máte názor? Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, přípravek Lamya se určitě může užívat společně s Detralexem - účinek se navzájem nijak neruší. Jak je napsáno v příbalovém letáku této antikoncepce - chráněna jste již 1. den užívání, pokud začnete užívat 1. den menstruace. Jakmile užívat přestanete, antikoncepční účinek se ruší a plodnost se navrací zpět. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 21.06.2017, 07:09

Dobrý den,
v úterý jsem dostala antibiotika doxybene na 5 dní, k tomu užívám antikoncepci Katya. Chtěla bych se zeptat, jak dlouho po dobrání antibiotik se musím chránit i jinou antikoncepční metodou? V příbalovém letáčku tato informace chybí a ani lékárnice si nebyla jistá.
Děkuji za odpověď.

Dobrý den, chránit byste se měla po dobu užívání antibiotik, poté to již není nutné.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 30.06.2017, 10:00

Dobrý den, paní doktorko, mám na Vás otázku ohledně antikoncepce. S partnerem se pokoušíme o miminko už něco okolo jednoho roku, neúspěšně zatím. Už jsme se podrobili aji spermiogramu, který byl v normě. Já jsem byla na hormonálním profilu, který byl taky ok. A stále se nedaří. Je nějaká šance, že by antikoncepce dopomohla k početí? Už mě napadlo aji to, že bych si nechala napsat antikoncepci a po ukončení antikoncepce by byla větší šance na otěhotnění. Nebo je to úplně zbytečné experimentování? Nera

Dobrý den, užívání antikoncepce jako zvýšení pravděpodobnosti otěhotnění určitě nedoporučuji. Nemá to žádný význam. Pokud nemůžete více jak rok otěhotnět a spermiogram partnera je v pořádku, pak je potřeba vyšetřovat dál. Je potřeba zjistit, zda vůbec máte ovulační cykly (dle ultrazvuku) atd., na všem se domluvte se svým gynekologem.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.06.2017, 06:37

Dobrý den, moc děkuji za odpověď ze včera. Jen mám ještě jednu otázku. Nenahmatám si vlákna tělíska... je to v pořádku? Vypuzení tělíska je prý jen výjimečné a poznala bych to ne? Děkuji. Hezký den.

Dobrý den, vypuzení tělíska (ať již do dutiny břišní či ven z dělohy do pochvy) není až tak výjimečná záležitost. Pokud si tedy nenahmatáte vlákna a chcete se ujistit, že je tělísko na místě, navštivte gynekologa, aby vám provedl kontrolní UZ.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 15.06.2017, 06:46

Počet tablet antikoncepce

| GabiH | 13.06.2017, 09:20

Dobrý den,
rok jsem užívala antikoncepci Daylla, která obsahuje 21 prášků s hormony a po jejich dobrání následuje týdenní pauza. Teď jsem dostala možnost vyzkoušet antikoncepci Emona, která by se měla lišit pouze tím, že obsahuje 24 prášků s hormony a poté následuje čtyř denní pauza. Chtěla bych se zeptat, zda by se něco stalo, kdybych z antikoncepce Emona brala pouze 21 prášků a nechávala si týdenní pauzu jak jsem na ní zvyklá? Tyto dvě antikoncepce by měly být počtem hormonů úplně stejné, liší se pouze tím počtem prášků, takže si myslím že by to vadit nemuselo, i tak se ale raději ptám.
Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, určitě nedoporučuji experimentovat s počtem užitých tablet. Pokud má tato antikoncepce 24 aktivních tablet, z nějakého důvodu tomu tak je. Pokud chcete mít týdenní pauzu, pak si nechte napsat pilulky, které obsahují 21 aktivních tablet.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.06.2017, 06:30

Zapomenutá antikoncepce

| Nina_3 | 12.06.2017, 11:36

Dobrý den, prosím vás, chci se zeptat. Užívám Yadin 2,5 týdne. Teď přes víkend jsem měla užít poslední 2 tabletky, ale zapomněla jsem. Za 5 dní mám dostat menstruaci. Chtěla bych vědět, co mám dělat.

Dobrý den, udělejte pauzu tak, jak jste měla a nasaďte nové balení po sedmidenní pauze tak, jako byste tablety užila. Jen mějte na paměti, že vzhledem k tomu, že jste 2 poslední tablety neužila, antikoncepční účinek může být narušen! Po sedmidenní pauze nasazením nového platíčka by již ale měl být obnoven.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 12.06.2017, 15:52

Tělísko a krvácení

| Ivule28 | 12.06.2017, 11:23

Dobrý den. Po porodu jsem dostala první mestruaci 14.5. a 23.5. mi bylo zavedeno tělísko Mirena po šestinedělí. Krvácela jsem jen v den zavedení. Sex jsme měli zatím jen jednou na konci měsíce, to již fungovalo ne? Po 21 dnech jsem dostala menstruaci, která je dost dlouhá. Dnes je to 10. den, kdy krvácím. Chtěla jsem se zeptat, zda je to normální. Snad to nenaznačuje vypození tělíska, nebo posunutí? Nic mě nebolí. Na kontrolu jdu 12.7. Děkuji. Hezký den. Ivča

Dobrý den, po zavedení tělíska může být ještě několik měsíců krvácení nepravidelné - co do délky i intenzity. Antikoncepční účinek by měl být ale určitě zachován.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 12.06.2017, 15:50

Dobrý den, chci se Vás zeptat: minulý měsíc jsem začala užívat hormonální antikoncepci Sirmya. Dala jsem si předepsat, mám 40 let, už skoro dospělé děti a dítě už nechce. Navíc neměla jsem pravidelný menstruační cyklus, tím pádek jsem si nevěděla přesně určit plodné dny. Chtěla jsem si to dát do pořádku a užít si sex. Měla jsem si dát první tabletku v první den menstruace. To jsem aji udělala, ale nebyla to menstruace, jen 2denní špinění, které potom přestalo. Navzdory tomu jsem užívala tabletky dále a využívala jsem celý blister. Posledních 14 dní jsem měla špinění a aji slaboučkou menstruaci s čerstvou krví. Během 7 dní, kdy jsem neužívala tabletky - se mi rozvinula plně menstruace a aji sama skončila. 8. den jsem užila tabletku z nového blistru. Byl to třetí den ppo skončení menstruace. 9. den jsem měla nechráněný sex. Mohla jsem otěhotnět? Po kolika dnech si můžu udělat těhotenský test? Děkuji za odpověď. Pěkný den.

Dobrý den, pokud berete tablety takto pravidelně, tak i bez ohledu na nepravidelné špinění by měl být účinek zachován.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 10.06.2017, 09:32

Antikoncepce + Třezalka

| Tatlamakan | 05.06.2017, 19:46

Dobry den, pravidelně užívám hormonální antikoncepci, před pár dny jsme si ve specializovaném obchodě zakoupila doplněk stravy Gastrotip, v obchodě mi bylo odborníci řečeno, že neovlivňuje působení hormonální antikoncepce, avšak v její složení jsem našla Trezalki, doplněk stravy jsem brala pouze dva dny společně s hormonální antikoncepcí. Je zde pravděpodobnost otěhotnění, nebo je to krátká doba, kdy jsem tablety s Trezalkou užívala, velice děkuji Tereza

Dobrý den, nejsem si vědoma toho, že by třezalka ovlivňovala účinek hormonální antikoncepce. Neexistují samozřejmě studie na všechny látky a jejich působení v souvislosti s hormonální antikoncepcí (to ani není možné), ale mezi látky, které hormonální antikoncepci ovlivňují, třezalka nepatří.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 06.06.2017, 18:05

Užití nesprávné tabletky

| mrezna | 05.06.2017, 10:50

Dobrý den, chtěla bych se s Vámi poradit. Beru antikoncepci Mistra a v neděli (4.6.) jsem omylem užila pondělní tabletu. To jsem ale zjistila až v pondělí (dnes 5.6.) a vzala jsem si teda tu zapomenutou ze včerejška, neděle. Je v tom nějaký problém? Je ochrana oslabená? Děkuji za radu.

Dobrý den, pokud se jedná o jednofázovou antikoncepci - tzn. všechny tabletky mají stejnou barvu, pak je jedno, kterou zrovna užijete.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 05.06.2017, 11:37

Antikoncepce a desinfekce

| Ivisek7 | 29.05.2017, 07:28

Dobrý den paní doktorko,
mám asi hloupý dotaz. Pracuji v nemocnici a před užitím hormonální antikoncepce jsem použila na ruce alkoholový desinfekční přípravek (virucidní, fungicidní atd). Nemohlo dojít ke snížení účinku hormonální antikoncepce, když mi přípravek sice asi již zaschlý zůstal na rukou, když jsem užívala hormonální antikoncepci a dotkla se ji tak?

Dobrý den, kontakt s dezinfekčními přípravky určitě účinek antikoncepce nesnižuje.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 01.06.2017, 07:06

Antikoncepce po porodu

| kikule123 | 24.05.2017, 17:22

Dobrý den, chci se zeptat, v září mám porodit a chtěla bych nasadit antikoncepci, je mi 18 let a další miminko už neplánujeme, máme dvě. Myslíte si, že po porodu mohu na svůj věk použít antikoncepci v injekci, popřípadě která by byla nejvhodnější? Děkuji.

Dobrý den, předpokládám, že budete po porodu chtít kojit a v tom případě nelze užívat klasickou antikoncepci. Je možné nasadit antikoncepci gestagenní, tzn. pouze s obsahem gestagenů popř. zavést nitroděložní tělísko, což je také pro ženu po porodu velmi pohodlná varianta. Obojí se řeší po skončení šestinedělí a váš gynekolog vám jistě rád poradí.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 25.05.2017, 09:04

Dobrý den,
mám už přes osm měsíců zavedené nitroděložní tělísko Jaydess, před ním jsem užívala hormonální antikoncepci. Od té doby, co mám tělísko, se mi výrazně zhoršil premenstruační syndrom, a je to čím dál tím horší, tento měsíc jsem strávila tři dny v posteli a ani prášky na bolest mi nezabíraly - dříve jsem nikdy na nic podobného netrpěla. Bolesti se vyskytují i nepravidelně během celého cyklu, sice slabší, ale stále je to něco, co jednoznačně přišlo s tělískem. Krvácím stále stejně nebo jen o malinko méně než dřív, přestože bych podle lékařky krvácet už moc neměla. Byla jsem na kontrole, tělísko mám na svém místě a byl mi na měsíc předepsán Cyklo3fort, ale žádná změna se nedostavila. Vzhledem k tomu že se blíží léto a dovolené, tak se už trochu začínám bát, navíc jsem četla, že se s tělískem nedoporučuje používat tampony, což mi kromě krvácení a bolesti ještě přidává na nepohodlí, jelikož jsem na ně byla zvyklá.
Čím by obtíže mohly být tedy způsobeny? A jaká jsou možná řešení?
Děkuji mnohokrát za odpověď.

Dobrý den, pokud potíže jednoznačně přišly se zavedením nitroděložního tělíska a neodešly ani po osmi měsících, pak je bohužel velmi pravděpodobná varianta, že vám tělísko nesedí a tudíž možná nakonec nezbyde nic jiného, než jej extrahovat.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 24.05.2017, 12:04

První antikoncepce

| TeaBujackova | 23.05.2017, 10:44

Děkuji za Vaší odpověď. Ano, již jsem navštívila svou doktorku a řekla mi to samé, že to má vliv mé úplně 1. antikoncepce (Minerva), předepsala mi Norethisteron, který mám ted 10 dní každý den ráno a večer užívat, aby se krvácení zastavilo. Mám také nadále pokračovat každý den s antikoncepcí, do dobrání prvního plata mi chybí také 10 pilulek, to znamená, že ted pouze 10 dní mám brát Norethisteron+Minervu a pak 7 dní pauza takže hned by měla znovu přijít menstruace? Nebo když se mi krvácení teprve teď zastavuje, tak budu mít klasicky 28-30 dní pauzu, až pak se cyklus opět dostaví? Bojím se, že teď po 10 dnech budu mít opět menstruaci.

Dobrý den, je velmi pravděpodobné, že dostanete menstruaci záhy po dobrání Norethisteronu. Takový je jeho princip - zastaví krvácení po cca 2-3 dnech, ale po jeho dobrání se dostaví tzv. krvácení po hormonální kyretáži (stav, který tento lék navodí). Toto krvácení by ale již nemělo být příliš silné. V sedmidenní tedy budete pravděpodobně krvácet, nicméně nasadte další platíčko hormonální antikoncepce dle návodu.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 24.05.2017, 12:05

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, 10. dubna 2017 jsem vysadila antikoncepci, po prvních týdnech mě lehce bolely vaječníky a podbřišek, pak bylo vše v pořádku. Od té doby jsem menstruaci ještě nedostala, příliš jsem si s tím nelámala hlavu, přisuzovala jsem to změnách po vysazení HA, ale pár dní je mi již špatně od žaludku, někdy mám nechutenství, mívám křeče v podbřišku. Těhotenský test jsem si nedělala, jelikož jsem byla 27.04. u gynekoložky a ta mi řekla, že nemám ještě zralé žádné vajíčko, že mi teprve začínají vaječníky pracovat. Teď nevím, zda-li jsou takové stavy po vysazení HA běžné nebo ne.
Děkuji.
S pozdravem, Fojtíková.

Dobrý den, ano, takové stavy po vysazení hormonální antikoncepce běžné jsou. Některé ženy nemenstruují několik měsíců po vysazení hormonální antikoncepce, nicméně na "uzrálé vajíčko" bych se příliš nespoléhala a těhotenský test provedla.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 23.05.2017, 07:03

První antikoncepce

| TeaBujackova | 20.05.2017, 09:55

Dobrý den, minulý pátek (12.5.) jsem dostala menstruace a tím začala poprvé užívat antikoncepci (Minerva), první 2 dny v pořádku, měla jsem to spíš slabší, ale od pondělka (15.5.) se mi menstruace razantně zhoršila, začala jsem extrémně silně krvácet, silné bolesti v podbřišku. Říkala jsem si, že to může být důsledek první antikoncepce, tělo se čistí, tak to vydržím, ale dnes je sobota, což znamená 6. den mám tyto potíže. Mám strach, jestli nadměrné krvácení nemůže souviset s něčím jiným, ale zase na druhou stranu nechci volat mé paní doktorce a stěžovat si. Byla jsem na návštěvě ve čtvrtek (11.5.), kdy mi paní doktorka oznámila, že výsledky vyšetření krve, zda mohu mít hormonální antikoncepci dopadly dobře a napsala tyto prášky Minervu. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud opravdu silně krvácíte a mohla byste být těhotná, opak si raději k vyloučení těhotenství udělejte test. Pokud bude negativní a krvácení není silnější než cca 10 vložek za den, pak bych ještě pár dní počkala (změna intenzity krvácení může být způsobena prvním užíváním HA). Pokud je krvácení silnější a nepřestávalo, pak kontaktujte svého lékaře.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 22.05.2017, 07:18

Antikoncepce 1. pilulka

| Elana91 | 19.05.2017, 10:20

Dobrý den,
tuto menstruaci se chystám změnit antikoncepci (z Jangee na Jeanine). Novou antikoncepci si chci vzít první den menstruace, aby působila do 24 hodin. Mám dobrat antikoncepci, počkat než dostanu menstruaci a pak si Jeanine vzít ten den spozoruji hnědý výtok, nebo až když se objeví krev?
Děkuji za odpověď.

Dobrý den, začátek menstruace se určuje od začátku jakéhokoliv krvácení a je jedno, zda krvácíte hodně či málo.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 20.05.2017, 09:45

Dobrý den,
má prosím Canesten Combi, nebo Idelyn - tablety, nebo krém od obou, vliv na účinnost Nuvaringu? Mohu je používat současně s kroužkem? Předem děkuji za odpověď.
Flora

Dobrý den, přečtěte si prosím příbalový leták - v krabičce či na internetu, v něm potřebné informace najdete v odstavci "Další léčivé přípravky a účinek NuvaRing" Cituji:  Při užívání spermicidů a přípravků proti vaginálním kvasinkovým infekcímin neztrácí NuvaRing antikoncepční účinek.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 19.05.2017, 06:57

Účinost antikoncepce

| PetraD95 | 18.05.2017, 07:09

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat. Po roční pauze jsem opět začala s užíváním hormonální antikoncepce, tentokrát kvůli problémům s pletí mi má doktorka predepsala diecyclen. První tabletu jsem po domluvě s paní doktorkou užila 6. den cyklu. Zároveň užívám antibiotika doxybene. Nyní jsem z antikoncepčního blistru užila již 9.tabletku a antibiotika doberu včetně dnešního dne za tři dny (užívám po 12 hodinových intervalech). Můj dotaz zní, za jak dlouho dobu mohu od antikoncepce očekávat účinnost? V přibalovem letáku zní, že pokud se antikoncepční pilulka užije ne první den, ale až 2.-5. den cyklu, je zapotřebí prvních 7 dní použít bariérovou metodu antikoncepce, já začala s prvním užití 6.den a předpokládám, že vliv antibiotik také účinnost snižuje. Proto prosím o radu, kdy po dobrání antibiotik budu antikoncepcí chráněná.
Děkuji předem.

Dobrý den, pokud jste začala užívat 6. den cyklu, pak bych se řídila stejně, jako při variantě, kdy se začíná užívat 2.-5. den. Účinek antikoncepce může být antibiotiky snížen, ale po dobrání je již standartní.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 20.05.2017, 09:40

Léky na Candidu

| Seraphs | 15.05.2017, 14:46

Dobrý den, gynekolog mi předepsal vaginální tablety Macmiror na vyléčení kvasinkové infekce Candidy 1.1. Mohou tyto léky snížit účinek antikoncepce Leverette? 2. Od července 2016 mám stálého přítela a od září 2016 užívám hormonální antikoncepci Leverette bez přestávky. A teď se mi najednou nakupilo HPV - genitální bradavice s vysokou recidívou a také tato kvasinková infekce. Je možné, že je to aji kvůli užívání hormonální antikoncepce? Užívám ji od září bez přestávky. Měla by se dělat nějaká pauzy po několika měsících? Děkuji.

Dobrý den, Macmiror by účinek antikoncepce neměl snižovat. Co se týče vašeho onemocnění - HPV infekce + kvasinky - toto by určitě nemělo souviset s kontinuálním užíváním antikoncepce. Spíše máte sníženou imunitu či jiné vlivy toto způsobily, ale hormonální antikoncepci pravděpodobně ne. Pokud vám kontinuální užívání bez pauzy vyhovuje, není důvod pauzu dělat.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.05.2017, 09:11

Dobrý den,
mám nejspíše kvůli užívání antikoncepce problém s vypadáváním vlasů, proto jsem se rozhodla začít užívat doplněk stravy Clinical Hair-Care. Vzhledem k tomu, že ale obsahuje i některé výtažky z různých bylin, bojím se, aby to nějak neovlivnilo účinky antikoncepce. Prosím tedy o radu.
Děkuji :)

Dobrý den, není bohužel vyzkoumán účinek všech látek v souvislosti s antikoncepcí. Ale vzhledem k tomu, že se jedná jen o bylinné preparáty, účinek by neměl být narušen. Antikoncepce obecně by neměla určitě působit vypadávání vlasů. Spíše bych doporučila pátrat po problému jinde (vyšetřit funkci štítné žlázy atd.) 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 12.05.2017, 12:18

Dobrý den,
všimla jsem si, že se u antikoncepce Jangee 0,03mg/3mg měnil obal, měnilo se alespon minimálně i složení? Po tom co jsem začala užívat Jangee v novém provedení, mám výkyvy nálad, je toto možný důvod?
Děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud se praparát jmenuje stejně a pouze se změnil obal, určitě se složení nezměnilo. Dle pravidel farmaceutického průmyslu to ani není možné.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 11.05.2017, 07:04

Dobrý den, paní doktorko,
chtěla jsem se zeptat. Z důvodu častějšího užití Escapelle za cyklus mi bylo doporučeno se do konce plata antikoncepce (Azalie) chránit i další metodou (např kondomem). Proto jsem se chtěla zeptat, zda jsem od začátku nového plata hormonální antikoncepce již chráněna a nemusím už používat i kondom. Moc děkuji za odpověď.

Dobrý den, od začátku dalšího plata byste již měla být chráněna od prvního dne. Kondom tedy používat nemusíte.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 11.05.2017, 07:03

Dobrý den, beru antikoncepci Sunya. Poslední měsíc jsem to brala bez 7denní pauzy. Poslední dny mě bolí v podbřišku a mám nalitá citlivá prsa. Může to být z toho? Těhotná bych být neměla, když beru antikoncepci přesně a menstruaci mám pravidelnou.

Dobrý den, těhotná byste být neměla, ai když jste vynechala sedmidenní pauzu, ale samozřejmě žádná antikoncepce není 100%, takže pokud máte obavy, že byste těhotná být mohla, udělejte si těhotenský test. Není nic jednoduššího.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 05.05.2017, 15:23

Dobrý den paní doktorko,
chtěla bych se zeptat, zda může magnesium v tabletách (konkrétně Magnesium B6 Premium s účinnou látkou citronan hořečnatý bezvodý) snížit účinnost antikoncepce (Azalia). Moc děkuji za odpověď

Dobrý den, magnesium by nemělo účinnost antikoncepce ovlivnit.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 04.05.2017, 07:39

Dobry den,
chtěla jsem se na Vás obrátit s dotazem. Brala jsem antikoncepci, dostala jsem normálně menstruaci a pak jsem už prášky nenasadila kvůli zapomenutí. Očekávanou další menstruaci jsem nedostala. Rozhodla jsem se, že si chci nasadil zpět prášky. Je to v pořádku?

Dobrý večer, pokud se menstruace nedostavila, v první řadě vylučte těhotenství. Pokud těhotná nebudete, pak můžete hormonální antikoncepci nasadit nejen první den menstruace dle návodu.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 02.05.2017, 07:35

Dobrý den,
beru antikoncepci Leverette každý den v 18:00. Včera jsem ale po hodině a půl po požití antikoncepce měla řidší stolici a po další půlhodině následoval vodnatý průjem 2x po sobě, ne moc intenzivní. Na průjem jsem si vzala živočišné uhlí, později jsem se ale dočetla, že snižuje účinnost hormonální antikoncepce. Proto předpokládám, že účinnost hormonální antikoncepce byla narušena. Také jsem se dočetla, že živočišné uhlí působí v těle 3 hodiny. Za 3 hodiny jsem si tedy vzala ještě jednu antikoncepční pilulku (ve 22:30), kterou jsem si vzala ze strachu z otěhotnění, jelikož jsem týž samý den odpoledne měla nechráněný pohlavní styk s přítelem, který sice ejakuloval mimo dělohu, ale hned potom po utření ejakulátu pohlavní styk pokračoval. Poslední menstruace mi začala 21.4. a podle kalkulačky na internetu bych měla mít plodné dny 4.5. ± 5 dní. Je možné, abych byla těhotná? Za jak dlouhou dobu budu zase plně chráněna? A existují nějaké prášky, které pomáhají od průjmů a zároveň nesnižují účinnost hormonální antikoncepce?
Moc Vám děkuji za odpověď.

Dobrý den, obecne pokud je průjem několikrát během 12 hodin od požití hormonální antikoncepce, pak může být její účinnost snížena. Není to dáno lékem, který si na průjem vezmete, ale průjmem samotným, který jaksi moduluje vstřebávání v zažívacím traktu. Pokud jste si vzala druhou tabletku, pak vzhledem ke dvojité dávce by měla být účinnost zachována, ale nic není 100%. Pravděpodobnost je však velmi malá. Účinek hormonální antikoncepce by měl být obnoven ihned jakmile opět užíváte pravidelně a průjem již nemáte. Co se týče plodných a neplodných dní. Zřejmě jste nepochopila princip fungování hormonální antikoncepce, která brání ovulaci a tudíž o plodných a neplodných dnech nemůže být při jejím užívání vůbec řeč. Plodné a neplodné dny při užívání hormonální antikoncepce neexistují, protože blokováním ovulace jste v podstatě po tu dobu neplodná.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 27.04.2017, 11:19

Dobrý den,
10.04.2017 jsem vysadila zhruba po osmi letech antikoncepci. Menstruace proběhla od vysazení bez problému. Od vysazení jsem měla a mám křeče v břiše (spíše nalevo pod žebry - domnívám se, že žaludek - jistá si nejsem), zhruba týden po vysazení jsem měla pocit na zvracení a bolest žaludku, nyní již dva dny mám stále křeče v břiše, spíš nalevo, někdy mě bolí při dosednutí (zřejmě vaječníky), ovšem dělám si již třetí den ovulační testy a negativní, kdy jsem toto přisuzovala právě ovulaci. Předevčírem jsem měla vyznačenou pouze kontrolní čárku, včera jsem měla slabší čárku, dnes ještě slabší, čili počítám, že ovulace neproběhla. Styk s partnerem byl od 16.04. ob den pravidelně - nechráněný. Teď nevím, zda-li plaším a bolesti jsou spojené pouze s hormony po vysazení antikoncepce nebo by se mohlo jednat o bolesti, které s hormonální antikoncepcí nemají co dočinění. (Bolesti začaly po vysazení, nikdy předtím jsem je neměla, max. jeden den a velmi výjimečně).
Děkuji.Pěkný den,
Fojtíková.

Dobrý den, je možné, že pobolívání v podbřišku je součástí změn v průbehu menstruačního cyklu, který byl předtím blokován antikoncepcí. Na druhou stranu pokud pociťujete bolesti i v oblasti žaludku, tak ty by s antikoncepcí neměly mít nic společného. Pokud by tedy bolesti neustupovaly, navštivte praktického lékaře, ať vás někam odešle.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 26.04.2017, 10:08

Čas užívání antikoncepce

| Kyni | 18.04.2017, 12:23

Dobrý den, beru antikoncepci Sunny a už asi 4 měsíce v 18:30. Chci se zeptat, zda po 7 denní pauze mohu změnit čas užívání, například v 8:30. A nebo můžu změnit čas kdykoliv? Chtěla jsem to takto řešit již dříve, ale nebyla jsem si jistá, zda je to správně. A moje další otázka zní takto: První dva měsíce při užívání hormonální antikoncepce jsem nepociťovala žádné změny v mém organismu. Ale po třetím měsíci mi začalo být nevolno. Uprostřed noci jsem se vzbudila, že je mi velmi nevolno. Tyto nevolnosti jsou jen v noci. Tak se ptám, může to být způsobené antikoncepcí?
Děkuji.

Dobrý den, čas užívání (pokud je to méně než 12 hodin rozdíl) můžete změnit kdykoliv. Co se týče nevolností, může to být způsobeno antikoncepcí, i když nežádoucí účinky se většinou objevují po začátku užívání a postupně mizí. Vylučte raději i těhotenství těhotenským testem. Noční nevolnosti mohou být samozřejmě způsobeny, ale i desítkami jiných příčin - navštivte eventuelně svého praktického lékaře.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 20.04.2017, 16:41

Dobrý den, paní doktorko, chci se na něco zeptat a moc se za to stydím, a proto jsem to neřekla ani mojí paní doktorce na gynekologii, tak píši Vám. Je mi 20 let a mám problém se sexem. Neberu antikoncepci. Na sex nemám chuť a s mým přítelem jsem neměla pohlavní styk už 1 měsíc, dřív jsme měli pohlavní styk pořád a teď vůbec. Chci se zeptat, jestli mi na to pomůže antikoncepce? Děkuji.

Dobrý den, antikoncepce libido (chuť na sex) určitě nezlepší - většinou má spíše opačné účinky. Spousta žen ztratí chuť na sex právě užíváním antikoncepce. Tyto potíže samy od sebe většinou přejdou, buďte tedy zatím trpělivá.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 20.04.2017, 16:43

Dobrý den, paní doktorko,,
chtěla jsem se Vás zeptat, zda může mít Exoderil roztok (podávaný lokálně) vliv na antikoncepci a snížit její účinek? Moc děkuji za odpověď.

Dobrý den, tento lék by na účinek antikoncepce neměl mít vliv.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 17.04.2017, 06:04

Antikoncepce a špinění

| cephaelis | 12.04.2017, 06:50

Dobrý večer, chtěla bych se zeptat. Užívám asi 2 roky antikoncepci Leverette (před tím 2 roky Karhla). Poslední 2 menstruace se mi stala taková věc, u které nevím, zda mám nebo nemám přikládat význam. Antikoncepci užívám pravidelně s tím, že menstruace přijde vždy 4. den od poslední aktivní (středa) s tím, že trvá do neděle, kdy si dávám novou tabletku nového balení. Následně v pondělí mám čisto (druhá tabletka) a v úterý přijde hnědý slaboučký výtok (třetí, který trvá jeden den) a potom od středy (čtvrtá tableta) je už vše v pořádku.
Nevím, zda je v pořádku jednodenní špinění, jiné problémy nemám. Teď se mi to stalo třikrát. Předpokládám, že ochranný účinek je zachovaný.

Dobrý den, pokud užíváte antikoncepci pravidelně dle návodu, ochranný účinek by neměl být snížen. Vaše špinění může být spíše jen signálem toho, že tento druh antikoncepce pro vás není nejvhodnější a pravděpodobně by vám vyhovovala antikoncepce k vyšší hladinou hormonu v jednotlivé dávce. Poraďte se s vaším gynekologem eventuelně o změně.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 02.05.2017, 07:45

Dobrý den,
potřebovala bych prosím poradit. Před dvěma lety jsem vysadila hormonální antikoncepci po 6,5 letech. Menstruaci mám pravidelnou. Nemám vůbec chuť na sex, mívám hodně tlak a bolesti nebo křeče v podbříšku, které mi občas vyvolají i průjem, jsem hodně náladová, někdy mám i úzkost. Před rokem mi gynekoložka dělala testy na hormony a prý mám všechno v pořádku. Cítím se, že prostě nejsme svá. I když zrovna nemám menstruaci, tak mě i tyto problémy trápí. Hlavně mě trápí, že nemám chuť na sex, což po mě partner hodně požaduje. Nevíte, prosím, čím to může být? Děkuji.

Dobrý den, potíže, které popisujete, mohou být komplexním problémem. Pokud cítíte i unavu, úzkosti atd. nemusí být na vině ženské hormony a jejich případná nerovnováha. Může se jednat o nějaké skryté chronické onemocněnní jiné soustavy nebo se může jednat jen o potíže psychického rázu - někdy pomůže pohovor s psychologem. Doporučuji se o tomto problému pobavit s vaší gynekoložkou či praktickým lékařem.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 02.05.2017, 07:47

Dobrý den paní doktorko,
chtěla jsem se ještě ujistit. Psala jsem Vám ohledně opakovaného užití Escapelle za cyklus. Pokud nyní může dojít k narušení účinku hormonální antikoncepce, nemůže tak dojít k otěhotnění ze styku, který byl 15 hodin před posledním užitím Escapelle, když spermie v těle ženy mohou přežít několik dní? Chybu v braní hormonální antikoncepce jsem jinak neudělala. Děkuji.

Dobrý den, tyto kombinace a vzorce užívání (kombinování antikoncepce a postkoitální antikoncepce) jsou tak nevyzpytatelné, že Vám nikdo nezaručí, že nemůžete otěhotnět. Kažodpádně zpětně nic nevyřešíte. Pokračujte v užívání hormonální antikoncepce dle rozpisu a pokud by se Vám cokoliv nezdálo, raději si udělejte těhotenský test.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 09.04.2017, 18:50

Účinnost antikoncepce

| ahovo | 07.04.2017, 15:11

Dobrý den,
užívala jsem prášky Lunafem (21) po dobu tří let a nyní jsem přešla na Qlairu (28). V příbalovém letáce se píše, že pokud člověk přechází z jiného typu hormonální antikocepce, má začít Qlauru brát hned po dobrání poslední aktivní pilulky předchozí hormonální antikoncepce. Tak jsem také udělala, ale nikde se nepíše, kdy začíná v takovém případě hormonální antikoncepce působit. Po asi 7 dnech užívání jsem i začla špinit a potom dostala menstruaci a asi 13. den jsem měla pohlavní styk, pro jistotu s ochranou. Proto se chci zeptat, zda můžu mít pohlavní styk po 18. tabletkách už i bez jiné ochrany. Děkuji.

Dobrý den, po takové době pravidelného užívání antikoncepce (skoro 3 týdnů) by spolehlivost měla být zaručena. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 09.04.2017, 18:52

Dobrý den,
beru antikoncepci Softinelle a zapomněla jsem si vzít tabletku v třetím týdnu v předposlední den užívání tabletek. Následně jsem poslední den (21. den) užila dvě naráz, teda aji zapomenutou tabletku z předešlého dne. Mám pokračovat v braní dalšího balení bez 7denní pauzy, anebo mám nadále fungovat tak, jako bych fungovala normálně (tedy začít další den bez tabletky, aby začala menstruace). V příbalovém letáku doporučují buď nebrat už vůbec ani zapomenutou a počkat na cyklus, nebo začít hned novým balením po dobrání předešlého. Jsem však na konci balení, proto nevím, jak postupovat. Děkuji.

Dobrý den, pokud jste užila naráz 2 tablety a již končíte blistr, začněte s užíváním nového balení bez pauzy.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 09.04.2017, 18:55

Escapelle a HA

| Ivisek7 | 06.04.2017, 04:37

Dobrý den, paní doktorko,
ještě bych ráda doplnila svůj dotaz ohledně užití Escapelle častěji za jeden cyklus. Pokud by častější užití snížilo účinek hormonální antikoncepce (Azalia), nemůže díky tomu dojít k otěhotnění ze styku, který byl 20 hodin před užitím Escapelle, když spermie v těle ženy přežívají i několik dní? A nebo nemusím mít strach z tohoto styku? Moc děkuji za odpověď.

Dobrý den, zpětně se určitě žádný účinek ničeho vyrušit nemůže. Nicméně pokud jste jeden měsíc užívání antikoncepce hned dvakrát narušila užitím Escapelle, raději se do konce užívání platíčka chraňte ještě jiným způsobem. Nic se nedá v tomto případě zaručit. S průjmem měla paní doktorka pravdu. Pokud není průjem do 3 hodin po užití hormonální antikocepce, neměl by být účinek snížen.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 06.04.2017, 07:40

Vysazení antikoncepce

| 001alenka | 05.04.2017, 16:04

Dobrý den. Užívám Dayllu 9. den od začátku menstruace, která mi skončila pred 3 dny. Antikoncepce mě nedělá dobře, hlava bolí, tlak, zlé břicho. Můj gynekolog tvrdí, aby jsem doužívala tento měsíc, ale já chodím na noční a není mi na nich dobře. Může to způsobovat tabletka, když mi to začne 3 hodiny po užití, v 19.00 ji užívám....Prý aby mi menstruace nezačala. Mohu vysadit a mít menstruaci v tak kratkém rozestupu?
Děkuji za radu.

Dobrý den, pokud jste se rozhodla antikoncepci vysadit z důvodu, že Vám nevyhovuje, můžete vysadit kdykoliv. Pokud užíváte ale krátkodobě, většinou se do 3 měsíců potíže upraví. Záleží ale na Vás, zda vysadíte či ne.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 06.04.2017, 07:59

Dobrý den, paní doktorko,
chtěla jsem se zeptat, zda řidší stolice 13 hodin po užití hormonální antikoncepce může ovlivnit její účinek a nebo nemusím mít obavy? Moc děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud se nejedná o zvracení ihned po požití antikoncepce či silný průjem několikrát denně při užívání antikoncecpe, pak by neměl být účinek snížen. Vyloučit 100% se však nedá nic.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 03.04.2017, 09:41

Dobrý den. Psala jsem vám tady před pár dny, ohledně trávících potíží, bez průjmu a bez zvracení, ale špatné trávení. Ujišťovali jste mě, že se nemám obávat selhání účinku hormonální antikoncepce. Ale bohužel je to tady. Včera jsem nedostala očekávanou menstruaci, která vždycky přijde ve stejný den, dokonce i v přibližně stejnou hodinu. Tak dnes ráno jsem si udělala těhotenský test, který ukázal jasné 2 čárky. Jsem v šoku, ale bohužel. Navíc, když aji po vašem ujištění, že se nemusím obávat, aji přesto jsme s přítelem měli jenom přerušovanou soulož. Bohužel jeden krát jsme z neznalosti měli pohlavní styk 2x po sobě bez toho, aby se partner šel vymočit, aji o tom jsem Vám psala a ujišťovala jste nás, že se můžu spolehnout na hormonální antikoncepci... Vím, že hormonální antikoncepce je jenom 99% ochrana a ne 100%, ale jelikož jsem studentka na VŠ v 1.ročníku, tak tohle mi udělalo v životě celkem velký rozvrat. Jsem jediná, která zatím ví o těch 2 čárečkách a teď je všechno na mě, jak to oznámit přítelovi, rodičům. rodině atd. Samozřejmě půjdu nejdřív k mému gynekologovi, aby to potvrdil, ale zpožděná menstruace a 2 čárky, myslím, že tam není o čem pochybovat..A proč vám to píšu? Abyste možná aji vy do bodoucna byla opatrnější při ujišťování svých pacientek, že se na hormonální antikoncepci mohu spoléhat, když nezvracejí nebo nemají průjem, protože není to úplně pravda. A navíc přerušovaná soulož jako dvojitá ochrana, ale taková chyba, že 2x po sobě pohlavní styk. A miminko je na světě.. Jaká je to pravděpodobnost? Velice mizivá.. I přesto život není o pravděpodobnosti.. bohužel.. Tak abyste věděli, ja jsem zcela šokovaná a asi si to ještě ani pořádně neuvědomuji, co to pro mě znamená. Každopádně je mi to líto, protože jsem to brala moc zodpovědně a přesto se mi tohle přihodilo. :( Přeji pěkný den.

Dobrý den, je mi líto, pokud jste ze své situace šokovaná, nicméně realitou zůstává, že (jak sama píšete) žádná antikoncepční metoda není 100% a pokud chcete mít ve svém životě 100% jistotu, že neotěhotníte, nesmíte provozovat pohlavní styk. Tak to bohužel je. Tato informace je napsána v každém příbalovém letáku hormonální antikoncepce a je to věc všeobecně známá, že i tato metoda někdy selže, i když pravděpodobnost je mizivá. Důležité je, abyste co nejdříve navštívila gynekologa. Je také klidně možné, že těhotenství je již staršího data a nemusela jste otěhotnět při Vámi popisovaném posledním pohlavním styku. To vše se dozvíte po provedení ultazvuku. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 31.03.2017, 07:06

Interakce smecty a daylli

| 001alenka | 29.03.2017, 19:39

Dobrý večer. Užila jsem před hodinou Smectu a hned na to jsem si dala antikoncepci. Jen včera jsem začala s užíváním 1 tabletku. Není mi zle, jen těžko a Smecta mi vždy pomohla. No nevím teď jak dále, zda zítra pokračovat s další. Jiný blister nemám. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, Smecta se s antikoncepcí nijak neovlivňuje. Takže užívejte dále dle návodu.

 
MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 30.03.2017, 07:21

Antikoncepce a krvácení

| Kikuldova | 27.03.2017, 11:34

Dobrý den. Začala jsem brát antikoncepci v Anglii jelikož je tady zadarmo. Jmenuje se Millinette obsah má stejný jako antikoncepce Sunya. Začala jsem ji brát první den menstruace a od té doby se krvácení nezastavilo a trvá už 12 dní je tohle v pořádku a kdy to přejde? Děkuji.

Dobrý den, může to tak někdy být. Je dobré vyloučit případné těhotenství testem a pokud bude negativní, pak vyčkejte. Krvácení by již nemělo dlouho trvat. Za jak dlouho se ale přesně zastaví, to Vám samozřejmě nedokážu říci.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 30.03.2017, 07:32

Dobrý den, chtěla bych se zeptat Mám 18 roků, užívám pravidelně antikoncepci Leverette už více jak 2 roky. Avšak dnes se mi stala nepříjemnost. Ráno jsme měli s přítelem pohlavní styk. Tabletku užívám každý den pravidelně ve 14:00, tak tomu bylo i dnes. Avšak dnes kolem 21:00, což je 7 hodin po užití tabletky jsem 2x zvracela z důvodu jídla. Chci se zeptat, jestli jsem byla chráněna, když se jednalo o interval přibližně 7 hodin od užití a zda jsem nadále chráněná v tomto cyklu. Jde o 8. tabletku (dnes užitá) z 21 tabletek v blistru, tzn. že jsem právě začala druhý týden. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, v době, kdy jste zvracela, byla tabletka již dávno z trávicího ustrojí vstřebaná, takže nemusíte mít obavy ze snížení učinnosti.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 28.03.2017, 13:22

Dobrý den, chtěla bych se zeptat .. Beru poprvé antikoncepci a nevím, kdy si mám jít pro další recept až ji doberu, zbývá mi ještě měsíc a dva týdny, tak kdy si mám zajít potom pro recept. Nevím, mám ji poprvé. Děkuju, Šimralová.

Dobrý den, nevím, zda je tento dotaz vůbec myšlen vážně (nemá s odborným dotazem nic společného). Neznám Vašeho lékaře a nevím, jak rychle je možné se k němu objednat pro další recept. Pokud víte, kdy máte doužívat a kdy také začít další plato, pak jste jistě schopna si z toho vyvodit, kdy máte zajít pro další recept.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 27.03.2017, 07:53
Inzerce

Doporučujeme si přečíst

Co se od kamarádek nedozvíš o sexu, líčení i zdraví

Více informací »

www.zdravedospivani.cz

 

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, beru už 4 roky antikoncepci a je mi 20 let. S přítelem jsme se rozhodli, že chceme založit rodinu, ale nevím jestli mám dobrat poslední platíčko antikoncepce, nebo jestli to mám vysadit hned. Nevím, co pro mě bude lepší, aby se tělo zvyklo, abych si to nerozhodila pak a neměla problémy, chybí mi poslední dva týdny do dobraní antikoncepce. Děkuji za radu.

Dobrý den, balení raději doberte, i když podstatný vliv to na nic asi nemá.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 26.03.2017, 12:43

Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat. Z důvodu pracovního vytížení (práce na směny na dvou odděleních v nemocnici) jsem si myslela, že jsem zapomněla užít hormonální antikoncepci (Azalia). Jelikož jsem měla jinak nechráněný styk, užila jsem Escapelle. Až později jsem si všimla, že jsem tabletku hormonální antikoncepce užila správně. Teď si ale nejsem jistá, zda se mám nějak ještě chránit (kondom), i když jsem hormonální antikoncepci užívala správně, ale měla jsem Escapelle. Jestli právě Escapelle nemohla nějak narušit účinek antikoncepce. Moc děkuji za odpověď.

Dobrý den, antikoncepce by měla fungovat dobře, jinou metodu používat nemusíte.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 23.03.2017, 14:14

Tabletka v průběhu pauzy

| vizte | 22.03.2017, 11:22

Dobrý den,
v neděli jsem dobrala platíčko antikoncepce a měla jsem udělat klasickou pauzu na menstruaci. Dnes ráno jsem se ale vzbudila a aniž bych si to nějak uvědomila, jsem automaticky šla a vzala tabletku z dalšího platíčka. Uvědomila jsem si to až tehdy, když jsem o hodinu později začala špinit. V pondělí a v úterý jsem tedy tabletku nevzala, omylem jsem ji vzala až dnes. Bude teď lepší pokračovat v dalším platíčku (které jsem dnes omylem začala brát) a nebo mám zítra tabletku neužít a pokračovat normálně v sedmidenní pauze, jakobych tabletku nevzala?
Děkuji za odpověď.

Dobrý den, lepší bude pokračovat v užívaní po dvoudenní pauze. Pokud jste ale již další nevzala, pak udělejte normální pauzu 7 dní, jako by se nic nestalo a začněte užívat zbytek platíčka po týdnu.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 24.03.2017, 08:21

Tabletka po a špinění

| Didi_lulu | 20.03.2017, 12:40

Chci se zeptat, jak jsem si vzala tabletku po, a to očekávané špinění za 5 dní jak je v příbalovém letáku napsané nedošlo. Co mám dělat? Mám ještě čekat nebo mám kupovat těhotenský test?

Dobrý den, špinění se dostavit může, ale také nemusí. Pokud však chcete mít jistotu, těhotenský test si za pár dní udělejte. Teď by ani v případě těhotenství zřejmě pozitivní nebyl - 5 dní je příliš brzy.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 21.03.2017, 06:03

Dobrý den paní doktorko, chtěla bych se zeptat, od 7.3. jsem začala s novým platickem antikoncepce 13. 3. jsem si zapomněla vzít pilulku, a to po 18 hodinách (užila jsem podle příbalového letáku), beru antikoncepci Louisiana rok. Můžu být těhotná, když jsem zapomněla na konci v prvním týdnu? Pohlavní styk jsem měla i předtím i po tom, přítel nikdy neejakuluje do mě. Mám teď docela strach. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud je tabletka zapomenutá déle jak 12 hodin, pak antikoncepční učinek může být snížen a otěhotnět můžete. Pokud partner neejakuluje do pochvy, pak se samozřejmě pravděpodobnost malá, ale vyloučit se nedá.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 20.03.2017, 07:23

Dobrý den,
užívám hormonální antikoncepci TORRI, ale stalo se mi, že jsem cca hodinu po užití pilulky zvracela, díky čemuž se mi antikoncepční látka pravděpodobně nestihla vstřebat do těla. Protože jsem ten den měla nechráněný pohlavní styk, pro jistotu jsem 2 dny po nechráněném styku užila postkoitální antikoncepci ellaOne. V příbalovém letáku ellaOne jsem se dočetla, že tato postkoitální antikoncepce však může snížit účinek hormonální antikoncepce, kterou běžně užívám, a proto by se měla do další menstruace při styku používat pro jistotu ještě bariérová antikoncepce. V mém případě je to však trochu komplikované, protože mám kvůli endometrióze od svého gynekologa nařízeno užívat hormonální antikoncepci TORRI bez týdenní pauzy mezi baleními, tudíž menstruaci nemám. Z toho důvodu si tedy nejsem jistá, jak dlouho musím používat ke své hormonální antikoncepci ještě onu bariérovou antikoncepci. Pilulka TORRI, kterou jsem užila a následně zvracela, byla předposlední v balení, následující den jsem užila poslední pilulku z balení a další den jsem užila pilulku ellaOne, a zároveň jsem začala užívat nové balení TORRI. Nejsem si jistá, zda tedy musím používat bariérovou antikoncepci zhruba týden po užití ellaOne, protože jsem den předtím zároveň dobrala balení své hormonální antikoncepce TORRI (a tím pádem, kdybych neměla nařízeno od gynekologa užívat TORRI bez týdenní pauzy mezi baleními, bych dostala menstruaci), nebo zda musím používat bariérovou antikoncepci ještě po dobu užívání celého nového balení TORRI, které jsem načala v den užití pilulky ellaOne. Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, myslím, že užívání bariérové antikoncepce týden po užití Ellaone bude stačit.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 20.03.2017, 07:14

Antibiotika a antikoncepce

| Verush | 14.03.2017, 12:01

Dobrý den,
začala jsem brát HA Leverette, kterou beru první měsíc. Můj obvodní lékař mi na zánět nosohltanu napsal antibiotika Duomox 500 (2 balení) a řekl mi, že když u toho užívám antikoncepci, musím vynechat pauzu na menstruaci. Ale má gynekoložka mi říkala, že první 3 měsíce braní hormonální antikoncepce bych nikdy neměla pauzu vynechávat. Teď má ale dovolenou a já se s ní nemůžu domluvit. Jak mám tedy dále postupovat? Mám si udělat pauzu na menstruaci, nebo ji vynechat a rovnou začít jíst nové platíčko? A za jak dlouhou dobu budu zase plně chráněná, když antibiotika snižují funkci antikoncepce?
Moc Vám děkuji za odpověď.

Dobrý den, myslím, že je vcelku jedno, zda uděláte pauzu či ne. Toto účinek antikoncepce nijak nesnižuje. Chráněná plně budete téměř ihned po dobrání antibiotik.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 14.03.2017, 19:32

Helicobacter pyroli a HAK

| Jajkaq | 13.03.2017, 12:22

Dobrý den. Dnes mi potvrdili z histologie Helicobacter pyroli. Průjem nemám, ani nezvracím, ale v čase užití antikoncepční tablety mám trávicí potíže, často jdu na záchod, ale stolice není řídká, je normální, ale dnešní pilulky jsou moc nízkohormonální a proto se bojím, jestli mi správně stráví antikoncepční tabletu... A taky když mám problém s přejídáním se, může to mít vliv na správné vstřebaní hormonální antikoncepce? Děkuji.

Dobrý den, pokud nezvracíte nebo nemáte silný průjem, nemusíte se špatného vstřebávání antikoncepce obávat.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 30.03.2017, 11:20

Žaludeční problémy

| Seraphs | 12.03.2017, 20:11

Dobrý den. Chci se zeptat, jestli i jenom žaludeční potíže jako nadýmaní, a takové zvuky v žaludku po jídle mohou znamenat špatné trávení a jestli to múže taky ovlivnit vstřebání hormonální antikoncepce? První týden užívaní hormonální antikoncepce jsem měla tyto pocity celé dny ze stresu a hlavně po jídle večer, kdy jsem užívala i tabletku - antikoncepci.. Měla by jsem se chránit i jinak, může být oslabený účinek hormonální antikoncepce? A když jo, tak jak dlouho, když ono to trvalo zhruba celý první týden tyto pocity. Děkuji.

Dobrý den, potíže Vámi popsané určitě nesnižují vstřebávání hormonální antikoncepce.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 13.03.2017, 09:35

Antikoncepce a průjem

| Ivisek7 | 10.03.2017, 08:20

Dobrý den, paní doktorko,
chtěla jsem se zeptat. Za 2 hodiny po užití antikoncepce jsem měla řidší stolici. O vodnatý průjem se nejednalo. Mohlo dojít díky tomu ke snížení účinku hormonální antikoncepce? Děkuji za Vaši odpověď.

Dobrý den, pokud se nejedná vyloženě o vodnatý průjem několikrát denně, pak by účinek neměl být snížen.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 11.03.2017, 15:14

Hormonální antikoncepce

| Evula7 | 08.03.2017, 13:32

Dobrý den, chtěla bych se informovat ohledně užívání hormonální antikoncepce. 4 měsíce jsem užívala antikoncepci Phaenya, kde je 21 tabletek a týden bez tabletek, v kterém bych měla dostat menstruaci. Avšak gynekolog mi začal předepisovat antikocepci Daylette, která obsahuje 28 tabletek. Včera jsem dobrala poslední tabletu ze starého balení a nevím, zda mám začít brát Daylette hned dnes ráno jak to aji píší v příbalovém letáku nebo až po týdni bez. A jak ji začnu brát, tak jsem chráněná od prvního dne užívání? Za odpověď předem děkuji.

Dobrý den, je dobré řídit se příbalovým letákem (proto příbalové letáky k lékům existují) a začněte s užíváním ihned po skončení užívání předchozí hormnonální antikoncepce. Chráněná byste měla být ihned.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 08.03.2017, 19:22

Nuvaring

| Flora25 | 08.03.2017, 13:18

Dobrý den, dovoluji si Vám uctivě požádat o radu. Po vysazení hormonální antikoncepce (Nuaring) mám dost nepravidelný cyklus až 3/4 roku. Před užíváním hormonální antikoncepce byl cyklus taky pravidelný - 29 dní. Na 16. den cyklu jsem měla pohlavní styk, použili jsme prezervativ, užila jsem po 14hodinách Escapelle. Na 5. den po užití začalo krvácení, intenzita jako při normální menstruaci, možná aji silnější. Na 14. den od začátku toho krvácení mi začala (opět) menstruace. Podle pokynů svého gynekologa jsem si dělala těhotenský test, byl negativní a tedy jsem podle instrukcí začala hned používat Nuvaring. Avšak menstruace, která začala na 14. den, byla slabší. Kroužek jsi si dala třetí den večer, když už začínalo krvácení slábnout. Na čtvrtý den do oběda jsem ještě měla špinění, poobědě nic. Na pátý den bylo špiněný silnější. Jsem prosím chráněná po 7 dnech od začátku používání Nuvaringu už v tomto cyklu? Děkuji předem za odpověď.

Dobrý den, prvních 7 dní po zavedení byse se měla chránit ještě jinou metodou, protože jste nezavedla standardně 1. den. Po 7 dnech jste již chráněna. Vše je napsáno v příbalovém letáku.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 08.03.2017, 19:29

Užití přípravku Pharmatex

| Ivisek7 | 06.03.2017, 07:37

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, zda je možné používat současně gestagenní antikoncepci Azalia a pharmatex. Jestli nemůže pharmatex snížit účinek antikoncepce. Moc děkuji za Vaši odpověď.

Dobrý den, ano, tyto dva přípravky lze používat dohromady.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 07.03.2017, 07:08

Dobrý den, chtěla bych zjistit, od kdy začnu být chráněna při užívání antikoncepce Nyssiela. Užívala jsem tuto antikoncepci po dobu 6 měsíců, poslední (bílý prášek) jsem si vzala ve čtvrtek 16.2., pak jsem prášky nějakou dobu nebrala, jelikož žiji v zahraničí a prášky mi došly. Začala jsem je brát skoro o dva týdny později, 28.2. Vím, že pro tělo není dobré, prášky takhle nasazovat a vysazovat, ale bohužel mi to špatně vyšlo a posune se tím i moje menstruace. Moje otázka tedy je, od kdy začnu být plně chráněna antikoncepcí, protože teď se samozřejmě chráníme i kondomem. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud jste antikoncepci nenasazovala první den menstruace, pak se raději prvních 7 dní chraňte ještě jiným způsobem - kondom je ideální volba.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 03.03.2017, 07:38

Užívání antikoncepce

| KarKacul | 28.02.2017, 06:52

Dobrý den,
obracím se na Vás s dotazem ohledně užívání hormonální antikoncepce. Jsem rok a půl od porodu císařským řezem. Od ukončeného šestinedělí jsem užívala antikoncepci Azalia - užívání bez problémů. Po ukončení kojení mi byla antikoncepce gynekologem zaměněna za antikoncepci Lusienne. Po 8 dnech užívání nastaly problémy v podobě otoku levé dolní končetiny a její bolesti (trombofilní mutace i hluboká žilní trombóza vyloučeny), problémy s dechem, vysoký krevní tlak (dočasně nasazen Dopegyt), bolesti prsou a neskutečná únava. Po konzultaci s gynekologem pouze konstatoval dobrat platíčko a změna antikoncepce nebo tělísko. Více se k problému nevyjádřil. Ráda bych zvolila tělísko Mirena. Návštěva nového gynekologa bude možná nejdříve v polovině března. V současné době se necítím vůbec dobře a proto bych se ráda zeptala, zda je nejvhodnější antikoncepci vysadit, dobrat načaté platíčko (zbývá 7 tablet) nebo protáhnout braní antikoncepce s pauzou nebo bez pauzy až do návštěvy nového lékaře (nevím, zda je možné zavést tělísko i mimo menstruaci a při případném vysazení HA se bojím nepravidelnosti cyklu. Ráda bych nechala tělísko zavést co nejdříve).
Děkuji za odpověď

Dobrý den, pokud se cítíte nějak výrazně špatně, pak antikoncepci můžete vysadit ihned. Pak ale samozřejmě s největší pravděpodobností nastane krvácení po vysazení. Tělísko lze zavést i mimo menstruaci, jen se většinou zavádí obtížněji. Někdy je to ale úplně bez komplikací i tak. Takže je to na Vás, zda protáhnout HAK a počkat a načasovat menses na vhodnout dobu k zavedení tělíska či vysadit a počkat na menstruaci v březnu. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 28.02.2017, 12:34

Antikoncepce a průjem

| Verush | 28.02.2017, 06:38

Dobrý den, včera jsem cca 2 hodiny před užitím antikoncepční pilulky měla silný průjem. Může antikoncepce selhat, nebo jsem stále chráněna?
Děkuji vám za odpověď.

Dobrý den, pokud jste měla průjem před užitím antikoncepce, pak nemá na účinek antikoncepce vliv.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 28.02.2017, 12:35

Dobrý den, užívám hormonální antikoncepci. Od kamarádky jsem dostala jako dárek detoxikační doplněk stravy Zelený jíl pro vnitřní užití Nobilis. Na obalu je ale napsáno, že je nevhodný pro osoby užívající léky. Napadlo mě ovšem, že to možná může být jako s živočišným uhlím a postačí dodržet mezi jílem a pilulkou několikahodinový odstup. Myslíte, že poté bude antikoncepce dostatečně účinná, nebo mám raději jíl užívat jen ve dnech vynecháváni pilulky, případně vůbec? Nikdy jsem se ještě s takovým doplňkem nesetkala. Děkuji předem mnohokrát za odpověď.

Dobrý den, nemám bohužel s užíváním tohoto přípravku také žádné zkušenosti. Nedokážu Vám tedy odpovědět, jak moc ovlivní účinek antikoncepce či vůbec. Pokud tedy nechcete nic riskovat, raději se v době užívání tohoto přípravku chraňte ještě jinou metodou (např. kondom).

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 22.02.2017, 07:18

Dobrý den, beru HA Softinelle a zapomněla jsem si vzít prášek v 3. týdnu (v pořadí 18.). Zjistila jsem to až druhý den a vzala si dvě tabletky najednou (tedy v pořadí 18. a 19.), večer jsem měla nechráněný pohlavní styk. V příbalovém letáku je jedna z možností navázat druhým platem. Myslíte si, že je velké riziko otěhotnění?

Dobrý den, pokud zapomenete užít tabletu o více než 12 hodin, riziko otěhotnění samozřejmě existuje, i když je malé. Druhým platem určitě navázat můžete.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 13.02.2017, 08:26

Dobrý den,
při poslední menstruaci jsem začala brát antikoncepci. Můžu mít už nechráněný sex, když antikoncepci beru teprve první měsíc? Není tím, že jí beru krátkou dobu, nějak zvýšené riziko nechtěného těhotenství? Děkuji za brzkou odpověď.
Nikol

Dobrý den, v příbalovém letáku máte napsáno, že jste chráněná od prvního dne užívání antikoncepce, pokud jste začala 1. den menses. Není k tomu co více dodat.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 12.02.2017, 18:08

Dobrý den, paní doktorko,
potřebovala bych poradit ohledně vysazení antikoncepce. Antikoncepci beru zhruba rok a půl, a to Luiseu. Chtěla bych jí vysadit. Poslední prášek (bílý- placebo) si vezmu dnes 6.2. Měla jsem ale pohlavní styk a to včera, 5.2. , ale hned po ní jsem menstruaci dostala (dostanu ji vždy po požití třetího prášku, nyní se to sexem ale urychlilo). Proto mám otázku, zda je možné otěhotnět. Nevím, jak menstruaci budu mít dlouho po vysazení antikoncepce. Nebo se má vysadit, když nebudu mít předtím delší dobu pohlavní styk? Moc děkuji za odpověď.

Dobrý den, příliš nerozumím Vaší otázce. Antikoncepce se vysazuje obvykle po dobrání celého platíčka, což je ve vašem případě dnes. Otěhotnět již můžete tehdy, kdy nejste chráněná a antikoncepci přestanete užívat.

 
MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 07.02.2017, 07:32

Dobrý den, už druhý měsíc užívám antikoncepci jeanine, ale teď jsem dostala zánět močových cest a paní doktorka mi předepsala cotrimoxazol al forte. Chtěla bych se zeptat, jesli to má vliv na mou antikoncepci a snižuje její účinnost? Děkuju za odpověď.

Dobrý den, některé druhy antibiotik mohou ovlivňovat účinek antikoncepce, proto se po dobu užívání raději chraňte ještě jiným způsobem.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 06.02.2017, 11:59

Dobrý den, mám dotaz, včera jsem byla ve fitness, kde jsem asi přes hodinu celkem intenzivně cvičila. Večer jsem začala špinit a dnes ráno mi začal menses. Beru antikoncepci a včera jsem stále měla před sebou 3 pilulky. Mám dobrat zbytek dvou pilulek anebo přestat? A jak budu chráněná v sedmidenní pauze? Děkuji mockrát za odpověď.

Dobrý den, dodržte schéma a pilulky doberte.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 02.02.2017, 19:29

Dobrý den, ráda bych se zeptala, po jaké době se budu moct spolehnout na antikoncepci. Skoro 3 týdny jsem ji teď nebrala. 1 týden protože jsem dobrala plato, tak abych měla tu 7denní pauzu, pak jsme ale se třídou jeli na lyžák a já si zapomněla obstarat nové prášky, jelikož mi staré došly. A tak jsem zhruba 2 týdny antikoncepci nebrala. Začala jsem ji brát 27.1. a 4.2. mám mít pohlavní styk, myslíte, že budu v té době už chráněná? Jinak beru antikoncepci už 4.měsícem. Děkuji za radu.
P.S.: Moje antikoncepce je Bonadea.

Dobrý den, pokud pohlavní styk proběhne 9. den užívání tablet, pak byste již měla být chráněná dostatečně.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 28.02.2017, 17:42
Inzerce

Doporučujeme si přečíst

Co se od kamarádek nedozvíš o sexu, líčení i zdraví

Více informací »

www.zdravedospivani.cz

 

Dobrý den, 4. den užívání hormonální antikoncepce Leverette jsem užila omylem 2 tablety naráz. Další den mi při užítí tablety zaběhlo a tak jsem si nebola jistá, zda šla správně do žaludku, proto jsem pro jistotu užila ještě jednu tabletu. Takže dva dny za sebou jsem užila 2 tablety naráz. Nebylo mi zle, ani žádné příznaky. Mohlo by to však narušit ochranu, spolehlivost a nebo jsem byla nadále chráněná před otěhotněním? Děkuji.

Dobrý den, pokud užijete více tablet, účinek se nesnižuje, ochrana zůstava stejná.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 31.01.2017, 19:31

Špinění a antikoncepce

| Kyni | 27.01.2017, 16:19

Dobrý den, chci se zeptat, zda je možné si vzít anitkoncepci aji při slabé menstruaci, takzvaném špinění? Moje gynekoložka mi poradila počkat na normální menstruaci, jenže nyní mám už druhou a je též velmi slabá - také špinění. Je to moje první antikoncepce. Tak teď nevím, co s tím, či brát a nebo ne?

Pokud jen slabě špiníte, ale přesto jen 1x za měsíc, lze toto považovat za menstruaci. Pokud špiníte několikrát za měsíc, menstruace se pak těžko identifikuje a antikoncepci můžete tedy nasadit i při tomto krvácení. V příbalovém letáku je vždy napsáno, v jakých variantách lze antikoncepci nasadit a jak dlouho se případně chránit ještě jinou antikoncepční metodou. Řiďte se tedy těmito informacemi.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 15.02.2017, 09:13

Dobrý den,
jaké je riziko otěhotnění při zapomenutí druhé tabletky z platíčka (Bonadea, vzata o 18 hodin později)? Doplním, že s přítelem jsem měla nechráněný sex těsně před dobráním platíčka a také jeden den před načnutím platíčka nového. Ejakulace byla provedena ven. Jak velká je tedy pravděpodobnost?
Děkuji za reakci.

Dobrý den, jaká přesně je pravděpodobnost, to Vám nedokáži vyčíslit, to by bylo příliš  jednoduché. Pokud tabletka byla užita o více než 12 hodin později, riziko otěhotnění samozřejmě je. Ale pokud nedošlo k ejakulaci do pochvy, pak je minimální.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 26.01.2017, 20:13

Dobrý den, včera večer došlo během pohlavního styku k protržení kondomu, dnes ráno mi začala menstruace (tak jak měla), s touto menstruací jsem zároveň měla v plánu začít brát antikoncepci (do teď jsem ji nebrala), a tak jsem si ji ráno vzala. Chtěla jsem se zeptat, je možné že už působí i na tuto nehodu nebo je jistější si raději zajít ještě pro Postinor? Děkuji.

Dobrý den, pokud k nechráněnému styku došlo ještě před začátkem užívání HA, pak se otěhotnění nedá vyloučit, i když je pravděpodobnost minimální. Pokud tedy chcete mít jistotu, postkoitální antikoncepci můžete užít.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 22.01.2017, 16:05

Dobrý den, 2 roky mám zavedené nitroděložní tělísko Mirena a 2 roky vůbec nemenstruuji. Má gynekoložka tvrdí, že se není čeho obávat, mně to ale i tak připadá velmi nepřirozené. Je bezpečné po takto dlouhou dobu nemenstruovat? Neměla bych zvážit vyjmutí tělíska? S pozdravem, Sabina

Dobrý den, většina žen u Mireny nemenstruuje, to je u hormonálního tělíska pro většinu žen naopak žádoucí efekt. Proto si jej některé ženy nechávají zavádět. To, že nemenstruujete, nijak nebezpečné není. Pokud nechcete otěhotnět, vůbec menstruovat nepotřebujete.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 18.01.2017, 15:26

Dobrý den, beru antikoncepci Foxinete Neo, ale v pondělí 9.1. jsem zapomněla prášek doma a vzala si jednu od kamarádky (poprvé jinou, co měla navíc) a dnes 10. 1. jsem měla už tu mojí a s přítelem jsme měli nechráněný pohlavní styk. Je možné otěhotnět ? Děkuji předem za odpověď.

Dobrý den, vzhledem k tomu, že jste užila jiný preparát, který má pravděpodobně jiné učinné hladiny hormonů, pak se nedá snížení učinnosti vyloučit a tudíž i otěhotnění. Ale pravděpodobnost je velmi malá.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 11.01.2017, 07:57

Krvácení po vysazení HA

| mm651 | 06.01.2017, 12:37

Dobrý den, prosím o radu. Přestala jsem brát antikoncepci Stodette z důvodu, že chci otěhotnět. Poslední menstruace (ještě při HA) byla slabší než jindy, tak jsem začala normálně užívat prášky a asi po týdnu jsem je vysadila. Teď po 3 dnech jsem začala krvácet. Může to teď být klasická menstruace? Od kdy bych si měla počítat ovulaci a tudíž i plodné dny? Děkuji.

Dobrý den, vždy, když se antikoncepce vysadí či přeruší, dostaví se krvácení a nezáleží na tom, zda je to po týdnu či po dobrání plata. Možná jste měla dobrat celé platíčko a nepřerušovat v první třetině. Nevidím v tom příliš smysl. Některé ženy po vysazení antikonpcepce nemají ovulační cykly - trvá, než se ovulace nastartuje. Někdy i řadu měsíců. Ale někdy je naopak i první cyklus ovulační. To se nedá předem odhadnout. Kažodpádně můžete ovulaci počítat cca 14. den od 1. dne krvácení. Je to ale pouze odhad.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 10.01.2017, 11:57

Sedmidenní pauza

| np00 | 02.01.2017, 07:08

Dobrý den, paní doktorko, chtěla bych se jen zeptat. Užívám antikoncepci Lindynette 20. V sedmidenní pauze jsem 7. den měla pohlavní styk ještě před tím, než jsem si vzala tabletku z nového blistru. Je nějaká pravděpodobnost otěhotnění, přestože beru tabletky pravidelně? Menstruace mi skončila 17.12., sex jsem měla s přítelem druhý den ráno. Tabletku z nového balení jsem si vzala 18.12. v 18:00 hodin, tak jak pravidelně užívám. Hodně jsem se dočetla, že v sedmidenní pauze otěhotnět nelze, že i tak jsem chráněná...? Předem děkuji za radu.

Dobrý den, ano, je to pravda. I v sedmidenní pauze bez užívání tabletek jste chráněná před otěhotněním.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 02.01.2017, 17:00

Dobrý den, chci se zeptat. Jsem skoro 3 měsíce po porodu a začala jsem brát antikoncepci. Pan doktor mi řekl, že ji mám začít brát 5. den od menstruace a ja ji začala brát dříve. Jeden den jsem začala špinit a vzala si antikoncepci, ale menstruace se nedostavila. Vadi to něčemu a jsem chráněná? Děkuji za odpověď. :-)

Dobrý den, moc nerozumím vaší otázce. Měla jste začít 5. den menses a který den jste tedy začala? Píšete, že se vlastně menstruace nedostavila...Nasadila jste první den špinění, které pak 2. den přešlo? Každopadně se řiďtě informacemi v příbalovém letáku. Nevím, zda máte klasickou hormonální antikoncepci či zda pouze gestagenní při kojení. Pravděpodobně byste se měla prvních 7 dní chránit ještě jiným druhem antikoncepce..

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 02.01.2017, 06:42

Vynechaná tabletka

| svobod.ha | 29.12.2016, 14:53

Dobrý den, již 5 let užívám antikoncepci Jeanine. Omylem jsem včera vynechala hned první tabletku v platu po 7 denní pauze a užila dvě naráz až dnes ráno v obvyklou dobu. Večer předtím jsem měla styk, sice s přerušovanou metodou, ovšem dvakrát chvíli po sobě. Partner se umyl, ale nebyl se vymočit. V tu dobu jsem si ještě neuvědomila, že jsem si tabletku nevzala. Ráda bych věděla, jestli je v tomto případě nějak výrazněji zvýšené riziko otěhotnění. Následující dny se budu samozřejmě chránit i jinými metodami. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, jak moc je zvýšené riziko otěhotnění, to Vám nedokážu vyčíslit. Zvýšené riziko tam samozřejmě je, ale minimálně.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 29.12.2016, 17:40

Dobrý den,mám dotaz ohledně těhotenství. Je mi 15 let a beru druhou krabičku antikoncepce, pilulky beru vzorně, ale však včera jsem si jí zapomněla vzít. Ráno jsem si vzala pilulku dnešní (9:00). Odpoledne jsem měla sex s přítelem a bojím se, že otěhotním. Někde jsem četla, že kdybych měla sex v den, kdy jsem si pilulku nevzala, tam by šance na otěhotnění byla, ale když jsem si jí vzala dnes ráno, tak bych měla být chráněna, nebo ne? Přítel mi potom řekl, ať si vezmu ještě tu, co jsem si včera zapomněla vzít. Snad jste mému dotazu porozuměla, děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud je časový rozptyl mezi užitím dvou tablet větší než 12 hodin, účinnost může být snížena (nedá se vyloučit otěhotnění, i když je šance malá). Je tedy určitě dobré užít zapomenutou tabletku jakmile si vzpomenete.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 29.12.2016, 08:05

Nenadálá bolest v podbřišku

| Ave14 | 27.12.2016, 18:24

Dobrý den, měla bych dotaz. Beru již 5 let antikoncepci, teď mám airen 4. měsíc, zbývají mi 3 prášky do konce dobrání platíčka. Měla jsem téměř nesnesitelnou bolest v podbřišku (jeste silnější než při menses), antikoncepci jsem vysadila, do 2 dnů přišel menses. Nyní nevím, jestli jsem udělala správně, a jestli opět po 7 denní pauze mohu vzít pilulku nebo si mám nechat předepsat jinou antikoncepci. Je pravda, že jsem si v tomto platu zapomněla 3x vzít prášek. Tak nebylo to způsobené tímto? A ještě bych se chtěla zeptat, antikoncepci jsem začala brát kvůli nepravidelnému mensesu (poradil gynekolog). Za jak dlouho po vysazení budu moci otěhotnět?

Dobrý den, ano, můžete začít užívat tabletky opět po sedmidenní pauze. Čím byla bolest způsobena, to Vám nejsem schopna říci. Mohla být způsobena například cystou na vaječníku, která poté sama praskla. Ale to jsou samozřejmě pouze domněnky. Co se týče otěhotnění, otěhotnět mlžete klidně první měsíc po vysazení antikoncepce. Nicméně pokud jste měla nepravidelnou menstruaci a lékař Vám kvůli tomu nasadil antikoncepci, tak problém se odsune do doby, než antikoncepci vysadíte a je velmi pravděpodobné, že bude nepravidelná i po vysazení. To pak samozřejmě může mít na otěhotnění zásadní vliv.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 29.12.2016, 08:03

Ztracená pilulka

| Zuzule725 | 26.12.2016, 20:33

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co dělat v případě ztracené jedné antikoncepční pilulky (Lunafem). Mám dvě plné platíčka a ve třetím jedna pilulka chybí, jelikož jsem ji ztratila.

Dobrý den, v tom případě užívejte pilulky každý den. Pak budete na konci končit o 1 den dřív, takže se Vám začátek pauzy posune o 1 den.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 28.12.2016, 10:12

Dobrý den, chtěla bych se jen zeptat. Užívám antikoncepci Lindynette 20. V sedmidenní pauze, jsem 7. den měla pohlavní styk ještě před tím, než jsem si vzala tabletku z nového blistru. Je nějaká pravděpodobnost otěhotnění, přestože beru tabletky pravidelně?
Menstruace mi skončila 17.12., sex jsem měla s přítelem druhý den ráno a ejakuoval do mě. Tabletku z nového balení jsem si vzala 18.12. v 18:00 hodin, tak jak pravidelně užívám.
Hodně jsem tu četla, že v sedmidenní pauze otěhotnět nemůžu, což je pro mě novinka.
Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, četla jste informace správně. V sedmidenní pauze byste neměla otěhotnět ani pokud se nechráníte jinou antikoncepční metodou.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 26.12.2016, 16:56

Dobrý den, minulou neděli jsem začala brát nové plato antikoncepce Yosefinne vždy v pravidelném čase a to v 18:00. Včera jsem v 17:00 měla s přítelem nechráněný pohlavní styk a v 18:00 jsem si zapomněla antikoncepci vzít - vzala jsem si ji až po půl 8 ráno...(cca o 13 a půl hodiny později). Je pravděpodobnost otěhotnění? V příbalovém letáku je uvedeno, že do 24 hodin HA není snížena, děkuji za odpověď :)

Dobrý den, zřejmě jste si nepřečetla leták pozorně. V příbalovém letáku stojí, že pokud uplyne více než 12 hodin, učinek může být snížen. Jakmile si uvědomíte, že jste zapomněla užít, měla byste zapomenutou tabletku užít. 7 dní poté je nutno chránit se ještě jinou antikoncepční metodou.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 11.12.2016, 13:59

Změna antikoncepce

| eninka46 | 11.12.2016, 00:24

Dobrý den, tento měsíc budu měnit antikoncepci. V příbalovém letáku se píše, že antikoncepce se má začít brát po dobrání placebo tablet či po sedmidenní pauze. Jenže já bych potřebovala posunout menstruaci z důvodu dovolené, můžu si tedy vzít novou antikoncepci ihned po dobrání aktivních tablet předešlé antikoncepce, tedy bez pauzy? Děkuji za odpověď. (změna z Mywy na Bonissu)

Dobrý den, i tento postup je možný, jen se prvních 7 dní raději chraňte ještě jinou metodou.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 11.12.2016, 16:24

Dobrý den, přecházím z HA Minisiston na HA Minerva. Doktor mi řekl, že mám první prášek HA Minervy vzít 1. den menstruace, ale v příbalovém letáku je napsaný, že ho mám vzít den poté, co doberu HA Minisiston. Kdy mám tedy 1. prášek vzít? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, řiďte se příbalovým letákem.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 15.02.2017, 09:14

Antikoncepce

| stokmanovakarolina | 01.12.2016, 20:53

Dobrý večer, chtěla bych se zeptat. Užívám antikoncepci Mylaz 3x28, beru ji teprve velmi krátce (dnes jsem si vzala 10.prášek), začala jsem, jak se píše v příbalovém letáčku, a jak mi doporučil lékař, od 1. dne menstruace (ta mi obvykle trvá 6-7 dní i přes její nepravidelnost - déle jsem ji nikdy neměla), bohužel jsem si ji párkrát zapomněla vzít přesně v určitou dobu, ale bylo to maximálně jen o pár desítek minut. Tím pádem jsem se chtěla zeptat, jestli je možné že krvácím už 10. den při užívání antikoncepce. Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud rozptyl mezi braním jednotlivých pilulek je jen pár desítek minut, tak toto by dlouhé krvácení způsobit nemělo. Udělejte si těhotenský test, abyste vyloučila těhotenství a pokud bude test negativní, pokračujte v užívání podle návodu, stav by se měl upravit. Samotná antikoncepce první měsíc užívání může způsobit různé nepravidelnosti, které časem vymizí.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.12.2016, 13:18

Špinenie a antikoncepcia

| Mirušš25 | 23.11.2016, 07:14

Dobrý deň, beriem antikoncepciu pravidelne a po 11 tabletke nastalo hnedé špinenie. Chcem sa opýtať, či hrozí nejaká možnosť otehotnenia vzhľadom na to špinenie, aj napriek tomu, že tabletky užívam poctivo. A ešte by ma zaujímalo, aká môže byť príčina. Ďakujem.

Dobrý den, účinnost by neměla být snížena. Pokud by se špinění opakovalo, může být pro vás tento druh antikoncepce nevhodný vzhledem k dávce hormonů. Někomu příliš nízkodávková antikoncepce cyklus neudrží a špiní mimo menstruaci. V tom případě je dobré preparát změnit.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.12.2016, 13:20

Antikoncepce a menstruace

| Ellen13 | 19.11.2016, 20:50

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, začala jsem brát antikoncepci prvním dnem menstruace, ale krvácení trvalo pouze jeden den a bylo velmi slabé, druhý den jsem už ani nešpinila, jsem chráněna? Dělala jsem si těhotenský test, ale byl negativní, mohla bych být těhotná?

Dobrý den, i když menstruace trvala jen jeden den, chráněná byste měla být normálně. Pokud je test negativní a provedla jste jen min. 10 dní po souloži, pak je těhotenství nepravděpodobné.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 15.02.2017, 09:14

Dobrý den, je mi 16 let a začala jsem užívat před 2 týdny moji první antikoncepci Ayreen. Měla jsem s přítelem sex a bylo to v pořádku, ale teď když jsem měla sex, tak jsem začala krvácet při styku a krvácela jsem i po styku, bylo to tak 1 den. Prosím vás, jsem zmatená, četla jsem dost o krvácení po a při styku a vůbec nevím, co se s mým tělem děje. Mohla byste mi, prosím, poradit?

Dobrý den, mohlo se jednat o krvácení z nějaké prasklé cévky na děložním čípku nebo o zánět, kdy je čípek celkově více náchylný ke krvácení. Nic vážného to pravděpodobně nebude. Pokud by se krvácení opakovalo po pohlavním styku často, pak bude nejlepší navštívit gynekologa.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 15.02.2017, 09:10

Antikoncepcia/Menštruácia

| Mirušš25 | 12.11.2016, 17:10

Dobrý deň, užívam antikoncepciu Yasminelle už dlhší čas. Kvoli hospitalizácii v nemocnici som musela užívanie prerušiť. V prvý mesiac bez HAK sa mi menštruácia nedostavila vôbec, v ďalší áno, tak som hneď v prvý deň znovu začala užívať antikoncepciu, menštruáciu som však mala cca 10 dní a do konca blistra hnedý výtok. Chcem sa spýtať či aj napriek tomu antikoncepcia účinkuje správne, alebo je tam nejaké riziko zlyhania. Hneď na to v oddychovom týždni som dostala normálne menštruáciu. Dnes začínam nové plátičko a som zvedavá či bude výtok znova pokračovať aj tento mesiac. Za skorú odpoveď vopred ďakujem.

Dobrý den, pokud jste antikoncepci užívala pravidelně od 1. dne, pak by měla být stejně spolehlivá.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 15.02.2017, 09:15

Antikoncepce

| Nikolkapuc | 12.11.2016, 10:03

Dobrý den, stala se mi nepříjemnost. Zapomněla jsem si včas vyzvednout recept na antikoncepci Jeanine a kvůli mému pobytu mimo domov jsem si zkomplikovala situaci. Po poslední pilulce uplynul menstruační týden a následně ještě jeden týden (prášky jsem neměla k dispozici). Mohu teď, po 14 dnech pauzy začít jeanine zase normálně užívat? Děkuji.

Dobrý den, ano - můžete, tak jako je napsáno i v příbalovém letáku, kde jsou vyjmenovány různé situace a varianty užívání. Musíte se ale minimálně týden chránit ještě jiným typem antikoncepce.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 15.02.2017, 09:11

Změna antikoncepce?

| Kačenka93 | 08.11.2016, 04:39

Dobrý den paní doktorko,
obracím se na Vás s dotazem, který se týká mojí nové antikoncepce. Je mi 23 let a asi před 3 lety jsem začala brát antikoncepci, můj doktor mi napsal Lindynette20, ze začátku jsem měla problémy jako napětí v prsou a podobně, to však odeznělo a antikoncepce mi sedla. Ovšem letos jsem se svému lékaři zmínila, že jsem zaznamenala pokles libida (absolutní nechuť k sexu a veškerým hrátkám). Předepsal mi jinou antikoncepci - Strelicia 0,15/0,03. Na začátku braní jsem neměla žádný problém a postupem měsíců mě několikrát do měsíce třeští hlava (léky od bolesti nepomáhají), uprostřed měsíce cca 2 dny špiním, při menstruaci mám silné křeče v podbřišku (ty mám od 12 let, ale ne tak silné). Občas do měsíce mám i křeče v lýtkách. A libido je stále na bodu mrazu. Mám tohle brát jako příznaky k tomu, že mě tato antikoncepce nesedla? Teď budu mít sedmé platíčko. Už jsem si i říkala, že bych se vrátila k první antikoncepci, protože ta mi jinak seděla, jen to libido. Do sexu se musím nutit. :( Nebo bych měla zkusit nějakou jinou? Na trhu je toho spousta a vyznat se v tom je trochu problém.
Ani lékař mi moc neporadil nikdy, prostě něco předepíše.
Děkuji Vám moc za radu.
Krásný den, Katka

Dobrý den, ano, vaše potíže mohou být způsobeny tím, že Vám daný preparát nesedí. Bohužel některé ženy mají u každé antikoncepce pokles libida a pak nezbývá zvolit jiný typ kontracepce než hormonální. Ale pokud jste vyzkoušela zatím 2 preparáty, ještě zkuste něco jiného. Vaše potíže sdělte svému gynekologovi a zkuste společně vybrat jiný preparát s jinými dávkami hormonů.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.12.2016, 13:15

Antikoncepce

| VeronikaJ. | 07.11.2016, 13:52

Dobrý den, mám dotaz, zapomněla jsem si vzít po 7denní pauze 3x po sobě pilulku. Měli jsme 8. den pohlavní styk a tak se chci zeptat jaká je pravděpodobnost otěhotnění? Miminku se nebráním, ale právě teď nevím, zda brát pilulky a nebo počkat do další menstruace. Děkuji za odpověď.

Pokud jste si po sedmidenní pauze nevzala 3 tabletky, pak samozřejmě možnost otěhotnění je. Pokud byste nedostala v další pauze menstruaci, udělejte si pro jistotu těhotenský test.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 15.02.2017, 09:12

Špinění při antikoncepci

| miravesna | 06.11.2016, 21:34

Dobrý den, je mi 24 let a od 16 let beru antikoncepci. Asi cca rok mám problémy se špiněním, které se vyskytuje i když beru tabletky pravidelně (vždy pauza po 21 tabletkách). Konzultovala jsem problém s lékařem, po konzultaci jsem dostala jinou HA, ale žádná změna. Lékař se dál nezajímá, proto se obrácím na Vás a doufám, že mi poradíte. Uvažuji o vysazení antikoncepce, aby se mi toto nestávalo. Prosím o radu. Děkuji Mirka

Dobrý den, s největší pravdepodobností je špinění způsobeno pro Vás nízkodávkovou antikoncepcí, která vám nyní nevyhovuje. Je potřeba samozřejmě vyloučit jiné příčiny špinění (zánět, polyp, atd..) - to musí vyloučit Váš gynekolog. Pokud je tedy u Vás jinak vše v pořádku, pak bych zkusila antikoncepci opět vymenit. Někdy to trvá déle, než nějaký preparát sedne. Nebo můžete zkusit antikonci vysadit, to je samozřejmě také možnost.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.12.2016, 13:15

Antikoncepce a antibiotika

| jitecka | 06.11.2016, 14:30

Dobry den, prosím Vás pěkně. Beru antikoncepci RHONYA. Měla jsem antibiotika Klacid 500 zrovna v sedmidenní pauze. Přestala jsem brát atb 28.10. ráno. Pak jsem začala 29.10. brát nové platíčko antikoncepce a 5.11. jsem měla s manželem pohlavní styk bez nějaké dodatkové antikoncepce. Je možné, že bych mohla otěhotnět? Myslela jsem si, že sedm dní po antibiotikách stačí k pročištění a pak už mohu normalně fungovat, ale teď jsem se dočetla někde, že se doporučuje ještě dodatečná ochrana tak 10 dní po antibiotikách. Děkuji za brzkou odpověď.

Dobrý den, pokud jste přestala žívat antibiotika ještě před začátkem nového platíčka, nemějte obavy. Zvýšené riziko otěhotnění by v tomto případě být nemělo.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.12.2016, 13:15

Antikoncepcia

| Alexis28 | 05.11.2016, 17:40

Dobry den. Chcela by som sa informovat beriem seasonique novu antiko ktora je 91 dnova takze posledne krvacanie som mala pred 37 dnami. Prvu tabletku som si vzala hned prvy den menstruacie a kedze sa pise ze som chranena od prveho dna pocas tych 37 dni sme s partnerom mali viackrat plnohodnotny pohlavny styk. Asi 3 dni ma uz picha v lavom podbrusku a obcas mam pocit ako keby sa tam aj nieco hybalo. Test som si jeden vcera robila bol negativny. Mam si urobit este jeden alebo tehotenstvo je vylucene? Antiko beriem kazdy den v rovnaky cas.

Dobrý den, jak jistě víte, žádná antikoncepce není 100%. Vždy je nějaké riziko selhání, i když velice malé. Ale pokud jste měla negativní test, asi těhotná nejste. Pokud přece jen máte nadále obavy, zopakujte jej cca za týden ještě jednou.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.12.2016, 13:13

Zapomentutá pilulka

| guru91 | 31.10.2016, 19:33

Dobrý den, minulou sobotu (22.10.) jsem dobrala platíčko antikoncepce Jeanine. Měla jsem týdenní pauzu a v neděli (30.10.) jsem měla začít užívat nové platíčko. Bohužel jsem včera zapomněla a prášek jsem si vzala až dnes v pondělí. V sobotu jsem měla nechráněný pohlavní styk. Mám se bát z otěhotnění a raději užít Postinor?
Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud byl odstup od zapomenuté pilulky po tu, kterou jste si dnes vzala více, než 24 hodin, pak samozřejmě zvýšené riziko otěhotnění je, i když je stále minimální. Nic se však nedá vyloučit. Pokud chcete mít jistotu, Postinor užít můžete, nicméně počítejte s tím, že se může dostavit nepravidelné krvácení. Pokud byste jej chtěla užít, proberte schéma užití a následného pokračování v hormonální antikoncepci se svým lékařem.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.12.2016, 13:13

Dobrý den, užívám antikoncepciu Karl Height už vyše pol roka, teraz mám nový blister, 7.den a včera večer som si zobrala tabletku (bohuzial neviem presny čas a či pred alebo po zvracani), zvracala som okolo polnoci a mali sme s partnerom nechráněný pohlavny styk. Hned rano som si zobrala dalsiu antikoncepciu (ako keby som zabudla, i ked som tu vcerajsiu zobrala) a dnes vecer som si dala normalne na tento den. Mala by som mat plodne dni (cca 13ty den cyklu), mam sa obavat tehotenstva? Je tam riziko? Navyse, mozem pouzit tabletku po aj ked uzivam HAK? Dakujem.

Dobrý den, pokud jste v podstatě nebyla déle, než 24 hod bez užité tabletky, pak se těhotenství nemusíte obávat. Jen tak na okraj - pokud zmiňujete plodné dny - je z toho patrné, že jste příliš nepochopila princip fungování antikoncepce. Hormonální antikoncepce zcela zablokuje ovulaci, takže o žádných plodných dnech nemůže být po dobu užívání antikoncepce řeč.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.12.2016, 13:13

Antikoncepce

| Blaanka | 20.10.2016, 11:57

Dobrý den,
začala jsem špinit 8 dní před menstruací. Myslela jsem, že přišla menstruace. Špinění s křehkou krví bylo 2 dny. Začínám brát hormonální antikoncepce a tudíž jsem si v den špinění vzala 1. prášek. Je to problém? Mám pokračovat dál v uživání HA (hormonální antikoncepce)? Bude i tak fungovat 100% ochrana?

Dobrý den, ano, už v užívání pokračujte, pokud jste začala, jen se chraňte raději 14 dní od začátku užívání ještě jinou metodou.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.12.2016, 13:12

Dobrý den, potřebuji poradit. Antikoncepci beru pravidelně, ale jeden den jsem ji úplně zapomněla. Bylo to 7. den (9. 10. 2016) v druhém týdnu blistru. Pohlavní styk jsem měla 16. 10. Menstruaci bych měla mít 23. 10.
Jaká je možnost otěhotnění? Měla bych raději navázat na další blistr, tudíž vynechat placebo a hned pokračovat?
Děkuji

Dobrý den, pravděpodobnost otěhotnění je velice malá, pokud jste pilulku zapomněla týden před pohlavním stykem a pak již užívala pravidelně. Každopádně není důvod vynechávat nyní placebo, užívejte tak, jak jste zvyklá.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.12.2016, 13:11

Dobrý den, mám dotaz, protože mam obavu, že bych mohla být těhotná. Začnu od začátku. Brala jsem HA Minervu cca 6 let, vysadila jsem a přešla na kroužky Nuvaring, ty jsem měla cca půl roku. Poté jsem přišla zpět na Minervu, brala jsem ji měsíc a kvůli dovolené jsem neudělala pauzu a pokračovala v braní HA. Před týdnem, tj.10.9. jsem dostala antibiotika Amoksiklav které beru po 8 hodinách. Antikoncepci jsem se rozhodla vysadit ve středu 12.9, a v pátek večer tj 14.9. jsem dostala menstruaci. V druhém rozdělaném platíčku mi zůstalo asi 6 prášků, pauzu jsem mezi prvním a druhým nedělala. Během tohoto týdne jsem však od prvního dne braní měla celý týden průjem, žádné bolesti břicha jen prostě cokoliv jsem snědla, z toho jsem do chvilky měla průjem, to připisuji těm antibiotikům. Zároveň jsem celý tento týden až do pátku provozovala s přítelem nechráněný pohlavní styk s tim, že ejakuloval do pochvy. Je nějaká možnost že bych mohla otěhotnět přesto, že jsem dostala menstruaci? Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, Váš dotaz je poněkud zmatený. Jednak moc nechápu, proč jste přestala brát antikoncepci v polovině platíčka a nepočkala až do pravidelné pauzy (píšete, že máte v druhém balení 6 tabletek). Navíc píšete stále o datech v měsíci září, ale předpokládám, že myslíte říjen. Takže jsou to obecně velmi nepřesné informace. Každopádně průjem může snížit účinek antikoncepce, proto pokud chcete mít jistotu, udělejte si cca 14 dní od nechráněného pohlavního styku těhotenský test.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.12.2016, 13:11
Zavřít reklamu
Inzerce