Inzerce
Inzerce
Inzerce

Otravy dětí: Zmije obecná

V našich podmínkách jediný volně žijící jedovatý had. Ihned po uštknutí se obvykle v místě poranění objevuje bolest, následně pak během několika minut místní otok. Uštknutí tímto jedovatým hadem je nebezpečné zvláště pro děti a oslabené dospělé.

První pomoc

Ránu nikdy nevysávat, nerozřezávat, místo vpichu desinfikovat, postiženou končetinu podložit dlahou a znehybnit. Přivolat lékařskou pomoc, vždy zajistit transport do zdravotnického zařízení.

Zdroj: Dětské otravy, autor Mgr. Karolina Mrázová

Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Komerční sdělení

Související články

Zmije obecná - diskuze

Poradna

Špinění v polovině cyklu

| MS89 | 26.05.2020, 20:01

Dobrý den, před rokem a půl jsem přestala užívat antikoncepci, zprvu nepravidelný cyklus se ustálil na +- 28 dní, ale opakovaně mě trápí špinění od poloviny cyklu do začátku MS - v půlce cyklu se objeví výtok s červenou krví, pak občas drobná krvavá skvrnka na papíře po vymočení a cca týden před menstruací to už bývá nahnědlý výrok, pak přijde MS, trvá tak 3-5 dní, další 2-3 dny nahnědlý výtok, pak až do poloviny cyklu klid a zase nanovo, a občas od té druhé poloviny cyklu také špiním po pohlavním styku.
Před rokem mi dělali hormonální profil - v normě. Letos v zimě jsem absolvovala hysteroskopii, ve zprávě: polypozní ehndometrium, závěr histologie: korporální endometrium bez atypyí, prý jde o polypozní charakter děložní sliznice.
Dle gynekologa by po hysteroskopii špinění mělo ustat, nicméně jsem více jak tři měsíce po zákroku a špinění se nadále od poloviny cyklu objevuje. Dělá mi starosti, že se s manželem chceme snažit otěhotnět, ale mám strach aby to špinění nebyl problém. V polovině cyklu na UTZ bylo poznat, že probíhá ovulace, takže plodné dny bych mít měla. Prý kdybych špinila jen lehce, tak to zatím nebudeme řešit, při silnějším špinění by případně mohl být nasazen třeba Utrogestan. Ale před 3/4 rokem jsem měla hormonální profil v normě, tak nevím, zda je to opravdu nutné, nerada bych do sebe cpala hormony. Na druhou stranu se snažím otěhotnět, tak nevím jestli to s takovým špiněním je bez pomoci tohoto léku reálné? Aby nebylo třeba vyšší riziko potratu... Ráda bych znala ještě další názor, děkuji.

Dobrý den, jak Váš gynekolog správně navrhl - nasazením gestagenů do cyklu - což jsou ženské pohlavní hormony - např. preparát Utrogestan, dojde k úpravě menstruačního cyklu a tím se také zvýší pravděpodobnost šance na otěhotnění. Nejedná se o "cpaní hormonů", ale o efektivní pomoc, jak ulevit Vašim potížím, vyřešit nepravidelnosti a optimálně připravit děložní sliznici na otěhotnění. Utrogestan se také v indikovaných případech běžně užívá v těhotenství jako podpora udržení těhotenství. Stran zmiňované hysteroskopie - polypózní sliznice může být zdrojem nepravidelného krvácení a po jejím odstranění lze předpokládat, že by krvácení mělo ustat, ale není tomu tak vždy. Se snahou otěhotnět můžete začít i při špinění, uvidíte, jak se bude dařit. Pokud by se úspěch nedostavil, je na zvážení korekce cyklu pomocí gestagenních hormonů. Hezký den.

MUDr. Andrea Liszková | Babyonline | 27.05.2020, 10:14
Položit dotaz Všechny dotazy a odpovědi
Inzerce