Inzerce
Inzerce
Inzerce

Otravy dětí: Nemrznoucí kapaliny - např. nejběžnější Fridex

Nemrznoucí kapaliny do chladičů automobilů a do topných soustav. Téměř vždy obsahují ethylenglykol, který je zodpovědný za jejich toxicitu. Kvůli příjemné až nasládlé chuti může dojít k vypití velkého množství látky s následkem těžké, eventuálně smrtelné otravy!!! Požití ovlivňuje stav vědomí, ale především poškozuje ledviny.

První pomoc

Jako protijed se po požití určitého množství nemrznoucí kapaliny s etylenglykolem podává alkohol (tvrdý alkohol cca 40% – např. whisky, koňak, nebo v případě nouze pivo).

Tvrdého alkoholu podáme 1,5 ml/kg, ředíme čtyř až osminásobkem džusu, čaje apod. Příklad: dítě s váhou 10 kg dostane 15 ml tvrdého alkoholu, který doplníme 60 až 120 ml nealkoholického nápoje. Podáme-li pivo, může dítě o váze 10 kg dostat 150 ml desetistupňového piva. Tuto první pomoc vždy zkonzultovat s lékařem nebo s TIS.

Vždy zajistěte láhev s etiketou, je-li dostupná, k upřesnění, zda jde skutečně o Fridex s obsahem etylenglykolu. Pokud není k dispozici, je nutné potvrdit nebo vyloučit otravu ethylenglykolem toxikologickým vyšetřením. Toto doporučení platí i v případě pouhého podezření na vypití.

Zdroj: Dětské otravy, autor Mgr. Karolina Mrázová

Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Komerční sdělení

Nemrznoucí kapaliny - např. nejběžnější Fridex - diskuze

Poradna

Mozne tehotenstvi

| T. M. | 17.08.2019, 19:58

Dobry den, mozna je to hloupy dotaz, ale snazime se o miminko. Asi 24.7.jsem mela ovulaci a meli jsme nechraneny sex. Menstruace dorazila na den presne, ale byla slabsi a trvala jen 2,5 dne. Normalne ji mivam 5-7dni,vzdycky. Stes ani nemoc nebyly. TT byl dnes, ale negativni. Mam ovsem lehce citlive bradavky, pnuti v brise a jsem podrazdena. Mohu byt i pres negativni test tehotna? K lekari jdu az 2.9. Dekuji

Dobry den, pokud jshe test prováděla více jak 14 dní po styku a byl negativní a navíc proběhlo krvácení, i když netypické ,je pravděpodobnost těhotenství malá. Můžete test ještě pro jistotu za pár dní zopakovat. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | dnes, 07:06
Položit dotaz Všechny dotazy a odpovědi
Inzerce