Recept: Cheesecake
Pro akci je nutné přihlášení
Postup
Cheesecaky mě vždycky lákaly, tak jsem si jeden sřihla - podle časopisu Apetit (červenec 2008) a můžu říct, že mě Apetit opět nezklamal.
Na korpus je potřeba:
125 g máslových sušenek (já použila Club od Opavie, taková ta kolečka, poskládaná do trubičky, ve žlutém obalu - pamatuju ještě z dob "socíku")
55 g meltých mandlí
45 g másla
Sušenky rozsekat najemno v robotu, přidat rozpuštěné máslo a mandle.
Dortovou formu (kulatou) vyložit pečicím papírem, vymáznout máslem a vzniklu hmotu rovnoměrně natlačit / rozprostřít na dno. (Finta doporučovaná časopisem - dno formy dát vzhůru nohama, tedy ne jako "mističku", ale tak, aby převislý okraj smařoval dolů - koláč je totiž křehký, lépe se pak přesune na talíř. To se mi osvědčilo.)
Než vyrobíte náplň, dejte formu s korpusem chladit.
Na náplň:
375 g ricotty a 375 g smetanového sýra (Philadelphia, Buko) - tyto suroviny jsem u nás nesehnala, tak jsem je nahrdila o poznání levnější variantou, která taky fungovala, a sice celkem 750 g - zhruba rovným dílem tvaroh (použila jsem tučný), Lučina - jak tak tvarohová (balená ve staniolu), tak krémová (ve vaničce). Nevím přesně kolik gramů čeho, prostě tři díly - vím ale, že to byla celá balení, tzn. např. 250 g tvarohu.)
230 g cukru krupice
3 vejce
1 lžíce strouhané citronové kůry
1 lžička vanilkového extraktu
Suroviny na náplň smíchat v robotu do hladké hmoty, nanést na korpus.
Peče se v mírné troubě, 140-150 stupňů. Recept říkal hodinu a deset minut, já pekla hodinu a půl.
Po upečení je náplň na povrchu zlatavá a za tepla "klepavá".
Posypek a zdobení je možno použít mnoho (nebo i bez) - my máme rádi ořechy, takže ořechová:
100 g máslovek (opět Club)
80 g vlašských ořechů (recept radil makadamové)
2 lžičky vanilkového extraktu
2 lžíce přírodního cukru (určo by šlo použít i bílý)
50 g másla (rozpuštěného)
Suroviny na posypku nahrubo nasekat v robotu, nanést na právě dopečený koláč a ještě tak deset minutek nechat v troubě - do zezlátnutí.
Hotový dortík nechat důkladně vychladnout.
Nůž při krájení máčet v horké vodě, jinak by se mohla tvarohová hmota trhat.
Fotogalerie
Předchozí recept:
Medovník
Následující recept:
Houbové karbanátky od naší paní uklízečky
Cheesecake - diskuze

Když vidím jak pořád pečeš tak se stydím.
Související recepty
Aktuální testování
Aktuální soutěže
BMI
Kategorie BMI jsou zjednodušeným modelem, které nám pomáhají se zorientovat v naší tělesné hmotnosti. Body Mass Index (BMI) udává méně přesné údaje zejména u dětí, starších lidí a aktivních sportovců. Přesnější posouzení tělesné váhy než kalkulačka BMI může provést odborník, který zahrne i další parametry: např. pohlaví, věk, objem svalů, typ postavy a celkový životní styl.
TĚHOTENSKÉ E‑MAILY
Zaregistrujte se na Babyonline.cz, uveďte termín porodu a každý týden vám automaticky přijde e-mail s informacemi o vašem těhotenství týden po týdnu a vývoji miminka!
Vybraná anketa
Bylo vaše dítě očkováno proti pneumokokům? Jakou vakcínou?
18 %
12 hlasů
0 %
0 hlasů
7 %
5 hlasů
57 %
38 hlasů
18 %
12 hlasů
Celkem hlasovalo 67 unikátních návštěvníků