banner

Postup

Cheesecaky mě vždycky lákaly, tak jsem si jeden sřihla - podle časopisu Apetit (červenec 2008) a můžu říct, že mě Apetit opět nezklamal.

Na korpus je potřeba:
125 g máslových sušenek (já použila Club od Opavie, taková ta kolečka, poskládaná do trubičky, ve žlutém obalu - pamatuju ještě z dob "socíku")
55 g meltých mandlí
45 g másla

Sušenky rozsekat najemno v robotu, přidat rozpuštěné máslo a mandle.
Dortovou formu (kulatou) vyložit pečicím papírem, vymáznout máslem a vzniklu hmotu rovnoměrně natlačit / rozprostřít na dno. (Finta doporučovaná časopisem - dno formy dát vzhůru nohama, tedy ne jako "mističku", ale tak, aby převislý okraj smařoval dolů - koláč je totiž křehký, lépe se pak přesune na talíř. To se mi osvědčilo.)
Než vyrobíte náplň, dejte formu s korpusem chladit.

Na náplň:
375 g ricotty a 375 g smetanového sýra (Philadelphia, Buko) - tyto suroviny jsem u nás nesehnala, tak jsem je nahrdila o poznání levnější variantou, která taky fungovala, a sice celkem 750 g - zhruba rovným dílem tvaroh (použila jsem tučný), Lučina - jak tak tvarohová (balená ve staniolu), tak krémová (ve vaničce). Nevím přesně kolik gramů čeho, prostě tři díly - vím ale, že to byla celá balení, tzn. např. 250 g tvarohu.)
230 g cukru krupice
3 vejce
1 lžíce strouhané citronové kůry
1 lžička vanilkového extraktu

Suroviny na náplň smíchat v robotu do hladké hmoty, nanést na korpus.
Peče se v mírné troubě, 140-150 stupňů. Recept říkal hodinu a deset minut, já pekla hodinu a půl.
Po upečení je náplň na povrchu zlatavá a za tepla "klepavá".

Posypek a zdobení je možno použít mnoho (nebo i bez) - my máme rádi ořechy, takže ořechová:
100 g máslovek (opět Club)
80 g vlašských ořechů (recept radil makadamové)
2 lžičky vanilkového extraktu
2 lžíce přírodního cukru (určo by šlo použít i bílý)
50 g másla (rozpuštěného)

Suroviny na posypku nahrubo nasekat v robotu, nanést na právě dopečený koláč a ještě tak deset minutek nechat v troubě - do zezlátnutí.

Hotový dortík nechat důkladně vychladnout.
Nůž při krájení máčet v horké vodě, jinak by se mohla tvarohová hmota trhat.

Fotogalerie

Sdílejte stránku

Předchozí recept:

Medovník

Cheesecake - diskuze

tak na tohle ja nemam-jsi jednicka
Teda Renčo z Tebe já se zblázním
Když vidím jak pořád pečeš tak se stydím.
Renčo, opět smekám
Vypadá to moc pěkně,ale na mě je to složité.Přestala jsem to chápat už u té dortové formy.

Vybraná anketa

Bylo vaše dítě očkováno proti pneumokokům? Jakou vakcínou?

18 %
12 hlasů

0 %
0 hlasů

7 %
5 hlasů

57 %
38 hlasů

18 %
12 hlasů

Celkem hlasovalo 67 unikátních návštěvníků

Diskuze 0

Mohlo by vás zajímat

Knihy vysoce hodnocené odborníky i rodiči zaštiťuje matka-lékařka Jana Martincová.

Žena po 40 – sebevědomá a v kondici

Desatero péče po 40
Know-how od odborníků. Tradiční i progresivní oblasti péče o tělo i duši po 40. Pouze pro odvážné, přemýšlivé, schopné vytvořit si vlastní recept.
cena pouze u nás: 349 Kč
Žena po 40