banner

Postup

Suroviny:


250g polohrubé mouky, 3 vejce, 125g másla , 25g cukru, 3 vanilkové cukry, špetka soli, voda, 4-5 jablek nejlépe zelené nebo nakyslé odrůdy, citronová šťáva, 200ml smetany ke šlehaní, skořice, 2 lžíce rumu (nemusí být)


Forma na koláč, případně dortová forma


Mouku prosijeme do mísy, přidáme jedno vejce a rozmícháme.Dále přidáme změklé máslo, 25g cukru, špetku soli a vodu. Vody přidáme pouze tolik, aby bylo těsto roztíratelné, ale nelepilo se. Těsto necháme 30 minut odpočinout.


Mezitím oloupeme jablka a nakrájíme je na silnější plátky.Ihned je pokapeme citronovou šťávou. Troubu předehřejeme na 200ºC ( horkovzdušnou na 180)


Formu vymažeme máslem a vysypeme moukou. Vložíme těsto a válečkem ho vyválíme po okraj formy (případně dotlačíme prsty), u dortové formy zhruba do výšky 2-3 cm.Těsto několikrát propíchneme vidličkou.


Jablka poskládáme vějířovitě po těstu a posypeme 1 vanilkovým cukrem a skořicí.Pečeme asi 30 minut.


V misce si rozšleháme 2 vejce, smetanu a 2 vanilkové cukry, můžeme přidat cca 2 lžíce rumu.


Po 30 minutách koláč vyjmeme, zalijeme směsí a pečeme znovu tak dlouho, až se tekutina srazí.


 


Koláč je výborný, dá se jíst i vlažný, foto dodám příště, teď se snědl dřív, než jsem ho stačila vyfotit. :)

Sdílejte stránku

Předchozí recept:

Losos na medu

Následující recept:

Rychlá jogurtová buchta

Alsaský jablkový koláč - diskuze

prosím Tě, jak dlouho jsi ho dopékala po nalití té směsi na jablka? 10, 15, 20 minut?

Vybraná anketa

Bylo vaše dítě očkováno proti pneumokokům? Jakou vakcínou?

17 %
11 hlasů

0 %
0 hlasů

8 %
5 hlasů

58 %
38 hlasů

18 %
12 hlasů

Celkem hlasovalo 66 unikátních návštěvníků

Diskuze 0

Mohlo by vás zajímat

Knihy vysoce hodnocené odborníky i rodiči zaštiťuje matka-lékařka Jana Martincová.

Žena po 40 – sebevědomá a v kondici

Desatero péče po 40
Know-how od odborníků. Tradiční i progresivní oblasti péče o tělo i duši po 40. Pouze pro odvážné, přemýšlivé, schopné vytvořit si vlastní recept.
cena pouze u nás: 349 Kč
Žena po 40