Recept: Sushi
Pro akci je nutné přihlášení
Postup
Existuje určitě několik způsobů a druhů, já přidávám ten, který jsem se naučila přímo od Japonky, klasické válečky Maki. Fotky postupu kdyžtak dodám až budu příště vyrábět. Pokud se do toho pustíte a nebudete něčemu rozumět nebo vědět, co si pod tím představit, určitě mi písněte, ráda podrobněji vysvětlím :o)
Na 5 válečků Maki Sushi potřebujeme:
500g rýže na sushi (krátkozrnná, dá se pořídit v Albertu, Intersparu apod.)
plátky řasy Nori (prodávají se po deseti, také k dostání v Albertu apod.)
rýžový ocet
majonéza
tuňák v plechovce (ale dá se použít i uzený losos, krabí tyčinky nebo i bez ryby)
okurka
měkčí avokádo
ledový salát
mrkev
1 vejce
sojová omáčka (nejlepší je nějaká japonská, ale většinou to nejde poznat, tak beru takovou, která nevypadá moc česky :o) )
pasta wasabi
rolovací podložka Smaki
Postup
Nejprve důkladně propláchnu rýži dokud voda není čirá.
Rýži zaliji vodou aby hladina vody byla od rýže na poslední článek malíčku a uvařím bez soli, dokud se voda neodpaří. Potom nechám vychládnout.
Mezitím si nastrouhám najemno mrkev, natrhám na malé kousky (proužky) ledový salát, nakrájím na proužky avokádo, nastrouhám nahrubo okurku, z vajíčka udělám na pánvi tenkou omeletu a nakrájím na tenké proužky, tuňáka smíchám v mističce s trochou majonézy. (Nepoužívám vždy všechno, občas dám jen mrkev, okurku, omeletu a tuňáka)
Vychladlou rýži lehce poliju rýžovým octem, aby dostala jemně kyselou chuť. Rýži s octem promíchám jako bych ji krájela (dost to lepí, tak by to jinak ani moc nešlo).
Na podložku Smaki si nachystám plátek řasy Nori, a to hladkou stranou a linkama svisle na podložku, aby spodní okraj řasy a podložky byly v rovině. K ruce si připravím misku s vodou na namáčení prstů.
Vlhkými prsty rozprostřu rýži až k okrajům řasy, jen na protějším okraji (ten vzdálenější ode mě) nechám cca 2 cm volné místo a z rýže u něj vytvořím trochu vyšší „hráz“ (tenký pásek podél, kde je trochu víc rýže do výšky než na zbytku řasy :o) ). Před tuto hráz na rýži na sebe podélně s hrází navrstvím připravené inredience (mrkev, tuňák, omeleta atd.).
Takto připravený plát znovu srovnám s dolním okrajem podložky smaki a snažím se tento konec plátu podložkou zamotat tak, že se trefím těsně za hráz z rýže. Roličku lehce pomačkám, potom podložku trochu odroluji a znovu sroluji i s volným okrajem řasy.
Takto připravené roličky krájím vlhkým ostrým nožem směrem k sobě, aby se řasa nepotrhala.
Nakrájená kolečka namáčíme do sojové omáčky, případně, kdo má rád pálivé, potřeme trošičkou wasabi a sníme.
Dobrou chuť!
Předchozí recept:
Salko kokosky
Následující recept:
Kokosové kostky
Související recepty
Aktuální testování
Aktuální soutěže
BMI
Kategorie BMI jsou zjednodušeným modelem, které nám pomáhají se zorientovat v naší tělesné hmotnosti. Body Mass Index (BMI) udává méně přesné údaje zejména u dětí, starších lidí a aktivních sportovců. Přesnější posouzení tělesné váhy než kalkulačka BMI může provést odborník, který zahrne i další parametry: např. pohlaví, věk, objem svalů, typ postavy a celkový životní styl.
TĚHOTENSKÉ E‑MAILY
Zaregistrujte se na Babyonline.cz, uveďte termín porodu a každý týden vám automaticky přijde e-mail s informacemi o vašem těhotenství týden po týdnu a vývoji miminka!
Vybraná anketa
Bylo vaše dítě očkováno proti pneumokokům? Jakou vakcínou?
18 %
12 hlasů
0 %
0 hlasů
7 %
5 hlasů
57 %
38 hlasů
18 %
12 hlasů
Celkem hlasovalo 67 unikátních návštěvníků