banner
Napadlo vás něco zajímavého nebo hledáte inspiraci? Řešíte právě problém s těhotenstvím, porodem, kojením nebo výživou? Pojďme společně sdílet své radosti, starosti, zkušenosti, tipy a triky a podporovat se.

Pro tuto akci musíte být přihlášení

zavařování masozeleninových příkrmů - diskuze

8 reakcí

Zobrazit příspěvky podle:
Holky máte s tím někdo zkušenosti? Chystáme se v září na dovču a málá mi nechce jíst nic jiného než doma dělanou stravu. Abych pravdu řekla, tak se ji ani nedivím, když jsem to ochutnala, tak to nebyla moc velká bašty A tak mě napadlo, že budu muset asi něco zavařit, protože mrazák poruce nebude
Ahojky, já zavařuju jen vývary - dělám \"polokonzervy\", brala jsem je tak i na dovču a vše bylo OKKopíruju návod z diskuse na www.dvojcata.cz - Zavařování masozeleninových příkrmů má ale jedno úskalí. Jedná se totiž o potravinu snadno zkazitelnou s pH téměř neutrálním, na rozdíl od ovocných příkrmů či kompotů. K přípravě konzervy s možností uchovávat mimo lednici až 1 rok bys musela použít dvojí sterilace, 60 minut při 100°C první den a po 24 hodinách opakovat 30 minut. Snadnější je připravit polokonzervu, tj. sterilovat jen jednou (30 až 40 minut při 95°C), ale nutností je hotový pokrm skladovat v lednici při +5°C a spotřebovat do 1 měsíce. Ještě jedna věc, pokud budeš používat twist-off (šroubovací) víčka. Je naprosto nezbytné po celou dobu sterilace nechat víčka lehce nedotažená, aby mohl při zvyšování objemu ze sklenic unikat vzduch, a dotáhnout je ihned po dokončení sterilace (nejlépe ještě ve vodní lázni - ta sahá cca do 3/4 výšky sklenic). Pokud bys je utáhla nafest už před sterilací, šroubovací víčko by nepustilo vzduch ven a po ukončení sterilace by se nepřicuclo dostatečně. Takové výrobky se pak brzy zkazí.
Zkušennosti máme, ale asi tě moc nepotěším. Zeleninový i masozeleninový příkrmy jsme se pokoušeli ze začátku zavařovat, ale strašně rychle se nám to kazilo. Jak v tom není přirozený konzervant fruktóza jako v ovocných, tak to začne kvasit a to pak stojí za to . Jedina rada, kterou jsem z několika stran dostala, je to zavařit dvaktrát. Prostě to zavařit, nechat schladnout a zavařit ještě jednou. Jen vyzkoušené to nemám, protože jsem to začala rvát do mrazáku. Ovocný zavařuju jen jednou a krásně drží.Asi bych to ještě před odjezdem na dovolenou radši vyzkoušela.
@Eliv no jo to mě nenapadlo, že to nemá co konzervovat :-( Vyzkouším to. Jak dlouho jsi to zavařovala? Já budu mít to cestovní ledničku, tak v té by to mohlo vydržet. Přinejhorším budeme k obídku papat kašičku a bude..ten týden to snad přežije
@hoblinkak Zavařovala jsem to jednou na 90°C 20 minut. Ale zkusila bych to dvojité zavaření. A nebo jak říkáš, bude týden na kaši. Dělají i nemléčné. Ještě si vzpomínám, že když jsme měli zavařenou jenom mrkev a mrkev s bramborou, tak to se nekazilo.
@Eliv Ted mě došlo, že dělají kaše i třeba se zeleninou,ty budou asi nemléčné, myslím, že jsem to četla na kaši od Sunarky a to by pro nás mohlo být řešení na první dva dny můžu navařit a pak dáme kašičku a bude Ale zavaření zkusím.
@hoblinkak Jo, na nemléčné se zeleninou jsem koukala. Ale zkus je předem, abys pak nebyla nemile překvapená, kdyby to nešmakovalo.
Zkušenosti nemám, ale jednou jsem jedla zavařené maso a bylo dobrý. Co třeba vzít i nějakou kupovanou skleničku.
@zanlena Když ona právě kupované vůbec nechce :-(

Vybraná anketa

Bylo vaše dítě očkováno proti pneumokokům? Jakou vakcínou?

18 %
12 hlasů

0 %
0 hlasů

7 %
5 hlasů

57 %
38 hlasů

18 %
12 hlasů

Celkem hlasovalo 67 unikátních návštěvníků

Diskuze 0

Mohlo by vás zajímat

Knihy vysoce hodnocené odborníky i rodiči zaštiťuje matka-lékařka Jana Martincová.

Žena po 40 – sebevědomá a v kondici

Desatero péče po 40
Know-how od odborníků. Tradiční i progresivní oblasti péče o tělo i duši po 40. Pouze pro odvážné, přemýšlivé, schopné vytvořit si vlastní recept.
cena pouze u nás: 349 Kč
Žena po 40