banner
Napadlo vás něco zajímavého nebo hledáte inspiraci? Řešíte právě problém s těhotenstvím, porodem, kojením nebo výživou? Pojďme společně sdílet své radosti, starosti, zkušenosti, tipy a triky a podporovat se.

Pro tuto akci musíte být přihlášení

prosím o recept na zdravý chléb z celozrnné,nebo žitné tmavé... - diskuze

15 reakcí

Zobrazit příspěvky podle:
pošlite mi někdo recept na nějaký zdravý chléb,z celozrnné mouky.Dělám doma takové ty klasické,mám jich asi 5druhů,ale jsou ze světlé,nebo chlebové pšeničné mouky.Já potřebuju opravdu celozrnný,nebo žitný atd.Já vím,je toho všude na netu dost,ale nechce se mi hledat a hlavně kdo ho doma peče často,tak to pro něj určitě nebude problémpokud se tedy bude se mnou chtít podělit o receptHlavně aby se hodil na diety.Všichni pořád jen hubnou a pečou zdravě a já bych to taky chtělaProsím prosím
Joooo, a to nejdulezitejsi - spetka kyseliny citronove, hlavne do tech celozrnnych, ono to pak nejak lepsi vybehne.A nepect v pakarne, ale v troube, z pakarny je to jakesi suche.
@zajic díky,ještě se chci zeptat,mám pekárnu krátce.Proč se mi chleba občas propadne?Málo tekutiny,nebo mouky?Droždí vždy dávám tak pytlík-asi 2lžičky na 400-500g mouky.Někde jsem četla,že to může být právě velké množství droždí,že jako hodně vykyne a pak to spadne a je po upečení propadlý.Je fakt,že se mi to nestane vždy a ty suroviny někdy sypu odhadem,takže stačí občas dát méně vody,nebo méně mouky a hned je problém
@káččč Jestli sypeš odhadem, tak se to stát může. Můžeš pak mít moc droždí na množství mouky. Může to být i droždím, ale to spíš u čerstvého než sušeného. Když necháš těsto péct v pekárně, tak je ten propad patrnější. Když ho dáš na plech nebo ošatku, tak to není tak znát. Trochu spadne už při formování a trochu při pečení a tvar je pak přijatelnější. Když se Ti zdá, že Ti v pekárně moc vybíhá, tak ho můžeš vyndat o trochu dřív. Časem už to odhadneš.Jinak je to, jak píšou holky, lepší je mouku míchat, než jen tou celozrnnou odradit ostatní strávníky. Snažíš se vařit zdravě, váhu si držíš, tak to nehroť. Stačí jíst pravidelně, pestře a občas to proložit nějakým tím pohybem. Tím si udržíš nastartovaný metabolismus, který Ti pak odpustí i nějaký ten prohřešek.
Ja mam obecny recept 600g mouky (tu muzes dat klidne celozrnnou), 300 - 400 ml vody, 1 lzicka medu (cukru), 4 lzicky soli (moje, cajove bych tipla, ze to budou tak 2, uvaz, jak mas rada slany chleba, my docela dost), pytlik drozdi suseneho.A pak muzes povolit uzdu fantazii a pridavat kmin, nastouhany syr, bylinky, orechy, semena...Nechavam vykynout v pakarne a pecu v troube, nahrej na 250 stupnu, dam chleba, ztlumim na 220 a pecu tak 10 - 15 minut, dokud nema pozadovanou kurecku.Ja tu mouku davam pul na pul, pul bile a pul nejake \"alternativni\".Hele, jestli chces zhubnout, tak si kup chleba v obchode, a nech si ho trosku zestarnout, tak treti den uz Ti nebude vubec chutnat a moc ho nesnis. Jak chces hubnout s domacim chlebem, z ktereho se vzdycky sezere polovica hned sucha?
Recept zrovna na chleba nemám.Ja ale celkově peču a vařím tak,že tam nedám to z čeho se přibíra-tuk,cukr,...Prostě dam jen minimum všeho ,aby to bylo ještě jedlé.Vařím z vody a jde to.Místo majonezy třeba dávam netučný tvaroh a kupodivu už to nikdo u nás ani nepozná.
@Honafa Pŕesne základ na omáčku dělám na vodě, místo mouky brambora nebo červená čočka, majonézu doma neznáme a smetanu jen výjmečne, když je potřeba tak zjemním mlékem.Když už opravdu použiji plej tak buď olivový nebo kvalitní slunečnicový...no ale ty koláčky.
@Zavadilka jojo,přesně já taky takhle vařím.Když zahuštuju omáčku,nikdy nedělám jíšku,ale rozmíchám mouku ve vodě.Do polévky,i omáčky stačí kolikrát o polovinu mouky,nemusí tam stát lžíceMyslím si,že vařím spíše zdravěji,ale je to pořád české jídloI když není nad české jídlo.Když trošičku zahuštuju třeba zelí,tak tam dávám jen rozmíchaný škrob ve vodě,který stačí fakt pár minutek projít varem-zelí tak nestratí vitamíny(dlouhým vařením) a hlavně je to zdravější,někdy nastrouhanou bramboru a je to.Kam patří zakysaná smetasna,nahrazuju bílým jogurtem,majonézu nepoužíváme.Jinak jsem ráda,že k tomu vedu svojí skoro 6ti letou dceru,která nejí vůbec ovocné jugurty,protože to prostě vidí u mě,raději kupuju bílý-klasik,Holandie atd a smícháme si to s čerstvým ovocem,někdy si vezmeme pár piškotů.Tavené sýry moc rádi nemáme,dáváme přednost tvarohovým,žervé atd,pití je u nás vždy čerstvě uvařený slabý čaj,sladkosti máme výmečně a raději ty cereální...Jsem se nějak rozepsala,to bych tady mohla psát až do večeraChtěla jsem jen napsat,že to není až taková dieta co já dělám,jen si jednoduše držím svojí váhu.Jako holka jsem vždy měla 56kg,před otěhotněním 56kg,po dítěti mi zůstaly 3kg (ještě že to mám na koho svádět) a držím si už šestý rok 59-60kg.Mám 158cm,takže se hlídám.Nejsem takový ten blázen,ketý si čte kolik tuků,kolik kalorií,kolik cukrů,ale prostě jen volím to zdravější před tím méně zdravímJinak s tím pečivem je to u nás složitější,peču v pekárně,ale tatínkovi prostě moc nejede tmavé,celozrnné pečivo,takže jsem pekla vždy spíše ze světlé mouky,ale jak jste mi poradily,že je lepší to nahradit jen z poloviny,aby to nebyl beton a jedli to potom všichni,tak to bude asi lepší.Mám pekárnu krátce,takže se zatím na ní učímJinak k tomu chlebu,je lepší péct v troubě,než v pekárně,na to jsem taky přišla,někdy je ta troba prostě na tohle lepšíJinak to míchání a kynutí těsta,je s pekárnou fakt super,už bych neměnila.Jak to tady čtu,tak se v tom dá péct dost jídel,nejenom chlaba arohlíky...Všem děkuju a musím péct a hlavně se v tom zdokonalovatDíky všem,pěkný den
@káččč jo a ještě jsem nenapsala,že jsem nějak líná cvičit.Je vždy období,kdy cvičím chvilinku aspon obden a vydrží mi to vždycky tak 2týdny a pak dlouho nic.Nemám problém se svojí váhou,jako spíše o zpevnění problematických partiíJe fakt,že půlhodinku denně,nebo obden si najde každý,jenže já se k tomu furt nemůžu dokopatObdivuju taky bolky,které se rozhodnou pro to něco udělat a jsou v tom fakt \"tvrdé\"Mám doma jen orbitrek a gymnastický míč,ale ten orbitrk je podobné,jako běžky,že?Já ho tenkrát dostala od bráchy,když se stěhoval,tak mi ho dal,doma by nenašel místo(spíše by na tom ani necvičil,místo se najde vždycky)Tenkrát jsem jezdila tak 20minut denně a ted jsem líná,asi
@káččč Tak to děláš všecko zdravě.Jsem na tom taky tak.I ten orbitrek mám a cvičím.Peč i jiné dobrotky-maslo se dá nahradit tvarohem,smetana kefírem atd.
Já jsem zatím pekla jen tenhle: http://magazin.softimage.cz/upecte-si-domaci-celozrnny-zitny-chleb/Moc dobrý,ale rychle tvrdne
@veverka77 díky
Kačí tak v první řadě mouka jako mouka a to že je celozrná je jen o něco lepší než bíláPekla jsem jenom z celozrné a jediný kdo tu cihličku jedl jsem byla já. Je to hutný, tvrdý...Já už chlebík peču od oka...vždy je to 350ml vody, sul, kmín, zrní( mák, slunečnice, dýně, lněný semínko, vločky atd...)mouka (nejlepší je směsice celozrné, chlebové a hladky nebo polohrubky ( přesný poměr ti neřeknu, ale dohromady 500g )lžička cukru, slunečnicového oleje nebo másla, octu a půlka kostky droždí.Přidávám i jakýkoliv zbytky:brambory, červenou čočku i jednou jsem dala i fazole a chleba byl dobrý. Chuť můžeš změnit i cibulkou, česnekem,ořechy, jablkama,kokosem...meze se nekladouPečivo potřebuješ jde o to \"nesežrat\" půl bochníku. V redukční dietě je k snídani vetšinou uvázena gramáž od 50-80gr což na snídani v pohodě stačí..je to takový pruměrný plátek. No a přes den papkat radéji něco jiného a na chleba se zas těšit druhý den.Ještě jedne tip. V Kaufladnu prodávají žitné celorzné vlhké cihličky...jsou moc dobré

Vybraná anketa

Bylo vaše dítě očkováno proti pneumokokům? Jakou vakcínou?

17 %
11 hlasů

0 %
0 hlasů

8 %
5 hlasů

58 %
38 hlasů

18 %
12 hlasů

Celkem hlasovalo 66 unikátních návštěvníků

Diskuze 0

Mohlo by vás zajímat

Knihy vysoce hodnocené odborníky i rodiči zaštiťuje matka-lékařka Jana Martincová.

Žena po 40 – sebevědomá a v kondici

Desatero péče po 40
Know-how od odborníků. Tradiční i progresivní oblasti péče o tělo i duši po 40. Pouze pro odvážné, přemýšlivé, schopné vytvořit si vlastní recept.
cena pouze u nás: 349 Kč
Žena po 40