banner
Napadlo vás něco zajímavého nebo hledáte inspiraci? Řešíte právě problém s těhotenstvím, porodem, kojením nebo výživou? Pojďme společně sdílet své radosti, starosti, zkušenosti, tipy a triky a podporovat se.

Pro tuto akci musíte být přihlášení

Mě je dobře.... - diskuze

18 reakcí

Zobrazit příspěvky podle:
vážně...sedím v klidu na Bolu a věřím že to co potřebuji aby dopadlo-tak dopadne...udělala jsem si pečený kuřecí křídla,salát a malinový čaj,přežratá jsem a je mi móóóc dobře
To ja dneska zacnu varit jako ozivot, protoze od zitrka nam v Egypte zacinaji svatky Eid al-Adha. Budu delat jidlo, kteremu se rika Fata. Suchy rozlamany chlepa (pita) se da nadno plechu nebo servirovaci misy. Na nej se polozi silna vrstva uz uvarene ryze. Tyto ve vrstvy se preleji silnym horkym vyvarem (svatky jsou Velke obeti, kdy se zabiji kozy, ovce ... ale ji se i hovezi). Po treliti se muze jeste ryze potrit vrstvou korenene rajske omacky (nebo se omacka podava zvlast), k cemuz se podava varene/dusene maso a typicka octovo-cesnekova stava, k pokapani.Je mi uplne jasny, ze to nedava moc smysl, ale je to delikatesa. Ta zitrejsi bude z hoveziho a \"inshalah\" (da-li buh) budeme mit i kuzle, ale to az dalsi dny.Myslim, ze az to vsechno zbastim... taky mi bude moc dobre
@Tris tak to mas asi stesti,ze ti tady ty delikatesy chutnaji,me je blivno jen si vzpomenu
@plaz No to vis, ze nevarim stejne jako v typicke egyptske domacnosti.Zaprve nepouzivam litry oleje, maso cistim a nenechavam ani flaksy, tuk nebo ruzne ty trubky co z toho obcas couhaji. Pouzivam spousty cerstve zeleniny a koreni, a hlavne nevarim a nesmazim, ale pokud to jde dusim a pecu ve vlastni stave (coz egyptani skoro neznaji).Takze si troufam tvrdit, ze varim spis jak ve vyhlasene restauraci, nez jako u nekoho doma... Napr. fatu jsem mela asi dvakrat v restauraci, z toho jednou se to dalo pozit. A v druhem pripade se mi navalilo hned u prvniho sousta.
@Tris Mi ani nemluv, pro me je kazda navsteva egypta redukcni dieta. Tyden ty jejich vytvory jeste spolknu,pak me zacne natahovat a sbohem jidlo, max. susenky a ovoce, jeste tak pizza odnekud. Nejhorsi je to jejich sladke pecivo,bleeee. Takze se nanajim ani chleba s necim, to se da jist tak nanejvys s marmeladou.Pak spalena ryze, brr,mam uplne husinu jen to pisu a varene maso a mohla bych jmenovat.Jedine co mi celkem chutna je cuketa s besamelem, molocheja a mahsi a tam to konci
@Tris no na muj vkus tam vsichni prilis koreni,to co narvou do jednoho jidla,bych ja mela na mesic , pak me jen boli zaludek a manzel ten je pro jistotu na omeprazolu,bo ten to uz nedava
@Tris A tak jsme se od pecenych kridylek se salatem dostali az ke svetove kuchyni
@plaz To mas tezky, v kazde rodine se vari jinak. Kamarad uctiva jidlo sve matky jako nejvyssi svatost a pritom, ze vseho, co jsem u nich jedla se dala opravdu vychutnat akorat kabsa, to je maso s ryzi ve ktere je spousta ruzneho koreni. Vsichni jsou nechutne otyli a hrozne se divi z ceho... kdyz pod spagetami zustane louze oleje, tak asi neni divu, no.To jak varim ja jsem spis posbirala a ochutnala v ruznych domacnostech a nekdy to varim i jinym (rozhodne zdravejsim) zpusobem. Nicmene vysledek je velmi chutne jidlo, a Egyptan ani nepozna, ze je neco jinak, jen se hrozne divi, ze to ma vic chuti a min tuku. Vetsina domacnosti vubec nepouziva dobe koreni, to je taky des bes.Opravdu znamenite vari moje kamaradka z Alexandrie... ta je sudanskeho puvodu. Ocividne je na stejne vlne jako ja, vic chuti, min tuku. Jeji molocheja je proste fantasticka
@Tris zní to zajímavě az zase budeš něco speciálního vařit, dej zase recept a jak děláš to kůzle? to se jen tak upeče? to by mě taky zajímalo tak si ty svátky užijte!
@jezurka Kuzle pecu. Prospikuju cesnekem, potru rozmarynem a soli... a pecu...podlivam.Kuzleci nesmrdi jako jehne, a nema ani moc tuky. Vzdycky jsem pekla vcelku celou nohu a bylo to moc dobre.
@jezurka tady jsem nasla docela dobry clanek o egyptskem jidle ve slovenstine... http://varecha.pravda.sk/magazin/svetove-kuchyne-egypt/10973-clanok.htmlHledala jsem taky cely recept, ale ani v anglictine se mi zadny nelibil, bud chybi obrazky, nebo jsou to ruzne obmeny... jak se vari v Libanonu nebo Iraku... hmmm to abych nejake stranky sesmolila sama
@Tris fakt zajímavé tu paní, co psala ten článek jsem kdysi viděla v televizi, byl o ní nějaký pořad, jak se jí žije s Egypťanem a je zajímavé, že jejímu manželovi nechutná slovenská kuchyně a její rodině zase egyptské jídla.. moc ti závidím ty trhy a obchody s čerstvým kořením a čerstvýma rybama a co by mi v egyptské kuchyni chybělo, že se nepeče sladké - buchty, koláče a zdá se mi hodně mastná.. tak jestli nějaké stránky dáš dokupy, budu určitě první návštěvník, je to moc zajímavé čtení

Vybraná anketa

Bylo vaše dítě očkováno proti pneumokokům? Jakou vakcínou?

20 %
14 hlasů

0 %
0 hlasů

7 %
5 hlasů

55 %
38 hlasů

17 %
12 hlasů

Celkem hlasovalo 69 unikátních návštěvníků

Diskuze 0

Mohlo by vás zajímat

Knihy vysoce hodnocené odborníky i rodiči zaštiťuje matka-lékařka Jana Martincová.

Žena po 40 – sebevědomá a v kondici

Desatero péče po 40
Know-how od odborníků. Tradiční i progresivní oblasti péče o tělo i duši po 40. Pouze pro odvážné, přemýšlivé, schopné vytvořit si vlastní recept.
cena pouze u nás: 349 Kč
Žena po 40