banner
Napadlo vás něco zajímavého nebo hledáte inspiraci? Řešíte právě problém s těhotenstvím, porodem, kojením nebo výživou? Pojďme společně sdílet své radosti, starosti, zkušenosti, tipy a triky a podporovat se.

Pro tuto akci musíte být přihlášení

Kolik druhů vánočního cukroví pečete? - diskuze

21 reakcí

Zobrazit příspěvky podle:
Já jen tři - linecký,pracny a rohlíčky + perníčky.A tak si říkám,jestli bych neměla nějaký druh přihodit,nějak se mi to zdá málo chtělo by to něčím oživit,ale nenapadá mě čím.Jo a asi dvakrát jsem zkoušela pusinky,ale nikdy se mi nepovedly,vždycky z toho byl jen sliz a upečená placka
Já zatím peču jen čtyři, jak píšeš - rohlíčky, pracny a linecké - a k tomu ještě marokánky, ale letos asi zkusím i ty perníčky. Vloni jsem je viděla u kamarádky hrozně pěkně nazdobené, tak bych to chtěla taky zkusit. Navíc jsem zrovna koukala na Pepco leták a všimla si, že tam mají v akci různé formičky a pomůcky na pečení, tak bych si aspoň trošku oživila repertoár. Kdybys chtěla mrknout, tak můžeš třeba tu: https://www.letakomat.cz/pepco/ :)
tak jsem to dodatečně zkoušela poctivě u máti spočítat, ale moc mi to na míse nešlo ...načež se matka přiznala, že i s perníčkama má těch druhů 15 ....já to teda moc neocením, poněvadž mi chutná nejvíc čtverboj perníky-linecký-vosí hnízda-rohlíčky a ostatní tak sotva ochutnám...ale partnerovi chutnalo třeba Masarykovo cukroví (máma tam dává i rozinky ..tak nevim, jaký je vlastně ten původní recept ...ale všichni to podle mě dělají až v posledních letech ...), dobrý jsou taky myslivecký knoflíky ...ale to není nic pro tebe ..pač je to samej vořechs tím cukrovím jsem taky zjistila, že máma ještě těsně před svátky vezla do prahy švagrový ledovky (vlakem) ...sice to maskovala tím, že jede na výstavu impresionistů, která na začátku ledna končí ....ale to je prostě moje maminka ....miluju ji, i když má často naprosto bláznivý nápady (který mě občas přiváděly k nepříčetnosti) a ona mě miluje i když nejsem právě nejbystřejší a o svojí práci se se mnou bavit moc nemůže
My děláme jen perníky a linecký a to jen proto, že to Dana baví dělat. Začíná to být ale drsný, měl by nosit cukroví na besídky (naštěstí má jen dvě, ve škole a ve skautu), obávám se, že se brzo začne stydět za ty naše ubohé výtvory:-)).Loni jsme pekly se ségrou, to bylo fajn, jsme toho dělaly víc a bylo to zábavné, třeba i jakýsi kuličky z kondenzovanýho mlíka. Jednoduchej hubolep:-). Letos se vrátím k osvědčeným čokoládovým lanýžům, to je úplně blbuvzdorný:-).
no to by byla přesně otázka na moji matku a to ona rozhodně není soutěživý typ, jen si asi nemůže pomoct, takže vždycky kromě cca 8 druhů klasiky udělá ještě něco navíc, takže jí to takových 12, 13 druhů hodí ... a když byla ještě naživu babička, tak jí ještě dělala jako diabetičce několik jejích druhů s fruktózou ... a to chodila do práce a víkendy měla všechny obsazené, takže to dělala po nocích (a perníkový betlém pekla i v roce, kdy měla zlomenou jednu ze zápěstních kůstek )...tudíž se trochu děsím toho, co spáchá letos, když už je v důchodu (skoro ...) ...asi jí budu muset odlákat k nám ...na nějaký obzvlášť prodloužený víkend.... na druhou stranu musím říct, že u nás jsme byli sladkožrouti všichni, takže se nestávalo, že by snad něco zbylo nebo se to nedej bože cpalo na mrazák .... v posledních letech kromě mojí a bráchovy rodiny vždycky nosila cukroví i na různé besídky a mezi kolegy a tak - u nás, od doby, co máme nespavá děťátka, je to některé roky nula, některé 1-3 druhy ...vloni už Ondra vše vykrajoval (jo jo tety ve školce z něj musely být na větvi, když si tam vždycky na půl dne zalezl do kuchyňky hrát ...)Myšice - fakt nechápu, kde na tolik druhů bereš s dětmi čas ....já jsem dělání cukroví taky milovala ...jen mi to poslední roky nějak nevychází Markílo ...jestli chceš něčím oživit obzvlášť pro děti ...tak navrhuju Sandokanovy oči (přestože jsem je nikdy ještě nedělala .... jako dítko jsem to záviděla spolužačce ....že to doma dělají ...název zněl tajemně ...receptů na netu najdeš určitě hromadu různých .... ale základ je prostě lentilka v papírovém košíčku zalitá jedním nebo vícero druhy čokolády ....takže po ztuhnutí a vyndání to vypadá jak barevná duhovka (rychlé a efektní a bez ořechů )
@pandanek To sandokanovo oko vypadá dobře ,možná to zkusím . Asi dvě sezóny jsem ještě pekla opilého izidora, to je taky dobrý . Takový rumový a ten já moc ráda
@markíla To Sandokanovo oko se dělá v košíčkách po vajíčkách v těch plastových.A tlačenka(nebo salám) je-rozemeleš esíška,spojíš s máslem,rumem a rozpuštěnou čokoládou,vyválíš placku a tu naplníš máslem utřeným s cukrem a kokosem.Ty bez kokosu.Jinak já nepeču nic moc,ale tak 8 druhů to dá.Já všecko šidím.Letos se těším,že se nažeru cukroví v rodině kde hlídám,bo tam se peče ve velkém a vše dokonalé.Linecké se budou určitě rozplývat na jazyku...Moje-linecké hnědé s citronovou polevou,pak normální,úlky,kuličky světlé ,tmavé,vanilkové rohlíčky,takové moje kokosové co nikdo nezná.To je i pro amatéry.To se vyválí linecká placka ta se potře marunkovou marmeládou a pak se udělá bílkový sníh s kokosem,mlékem a cukrem,tím se to potře a upeče.Po upečení se to krájí na proužky třeba.No a žabí uši.A kdyby si chtěla něco čeho je hodně tak můžeš udělat ořechové kostky,ty opět bez ořechu.Verze bez ořechů-Prostě se upeče korpus jako třeba na bábovku,ale na plechu,nakrájí se to na kostky a ty se obalí v čokoládě a cukru.Toho je vždycky strašně moc.
@Honafa díky za tipy ,určo udělám tu tlačenku z esíček, to mě zaujalo ,to může být hodně dobré. Taky jsem si našla recept na netu na košíčky tak do těch se taky pustím . Máma je jednou taky kdysi udělala ,ale bylo to prý moc pracné tak od toho upustila . To by mohlo chutnat i holkám ,nahoru dám lentilku nebo to posypu takovým tím barevným zdobením
@pandanek Já mít na to čas a klid, tak jich taky peču klidně 12. Ale my jsme dost vybíraví a péct to, z čeho akorát ztloustneš, ale moc si nepošmákneš, se mi nechce :-).
Já většinou jen perníky a linecké a vanilkové rohlíčky a pracky (ty pracky a rohlíčky jsou z jednoho těsta). Pak někdy kokosové kuličky a úly, podle času a nálady.. Možná bych pekla víc, ale u nás není kdo by to jedl, i tak to většinou zbývá, když se mi nepodaří to udat
@moninif U nás to jíme všichni ,kromě chlapa . A za rok ještě o jednoho strávníka navíc . Taky něco do školky na besídku a ke tchýni něco vezu a ke kamarádce když jdeme na návštěvu . Jako osm druhů fakt dělat nechci ,ale tak jeden nebo dva ještě přihodit ,ale by se to osvěžilo
My máme svých klasických 7-8: 4 pečené - linecké, pusinky, perníčky a vanilkové rohlíčky, ale ty dostáváme většinou od tety a 3-4 nepečené - kokosové koule, úly, tlačenku a někdy mandlové hříbky. Ale to linecké různě slepujeme - marmeláda a nutela - a zdobíme, stejně tak perníčky, že to vypadá jako 30 druhů :-). V podstatě děláme jenom to, co nám nejvíce chutná. Každý má svého favorita :-). Holky, když si vzpomenu, jak dříve ženy soutěžily, vůbec to nechápu, jednak, aby to vypadalo, tak jsme nemohly, my děti, ani pomáhat, aby toho bylo co nejvíce a co nejvíce druhů, no, to mám úplně na háku, takovéhle štvaní, že?
@Calamity J. Jako štvát se nechci ,ale vzhledem k tomu , že od příštího roku nás na to cukroví už bude 5 tak by to chtělo nejen něčím oživit ,ale i přihodit na množství Ta tlačenka ,Rozárka je taky cukroví ? Nebo prostě domácí tlačenka ? Já mám nejoblíbenější pracny ,musí být dělané dopředu ,nejlépe aby na balkóně přešli mrazem a byli krásně křehoučké.

Vybraná anketa

Bylo vaše dítě očkováno proti pneumokokům? Jakou vakcínou?

17 %
11 hlasů

0 %
0 hlasů

8 %
5 hlasů

58 %
38 hlasů

18 %
12 hlasů

Celkem hlasovalo 66 unikátních návštěvníků

Diskuze 0

Mohlo by vás zajímat

Knihy vysoce hodnocené odborníky i rodiči zaštiťuje matka-lékařka Jana Martincová.

Žena po 40 – sebevědomá a v kondici

Desatero péče po 40
Know-how od odborníků. Tradiční i progresivní oblasti péče o tělo i duši po 40. Pouze pro odvážné, přemýšlivé, schopné vytvořit si vlastní recept.
cena pouze u nás: 349 Kč
Žena po 40