Inzerce
Inzerce
Inzerce

17.1.2012: Dětská lékařka MUDr. Ludmila Vomelová odpovídá na Vaše dotazy!

Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek

Pečujete o dítě a nevíte si s něčím rady? Obraťte se na odborníka!

 

Odpovědi na vaše otázky

Počet zodpovězených otázek: 35, (aktualizace každých 15 sekund, poslední 14:58:52)

1. OTÁZKA: UM

Dobrý den, mám roční dceru, jde mi o dostatečný přísun UM. Malá ho vypije max 400 ml denně, má ještě ml. kaši a jogurt, je to dostačující? A ještě co se týče masa, to dávám 4x týdně (z toho jednou rybu), pak 1x luštěniny, 1x čistě zeleninu a 1x jídlo s vejcem, mohu takto pokračovat? Děkuji za odpověď. Petra

Množství mléka postačuje, v kaši a v jogurtu je také mléčná bílkovina. V dalších příkrmech pokračujte, jak píšete.

2. OTÁZKA: Výživa ročního kojeného dítěte

Dobrý den, mám ročního chlapečka, který je ještě cca 3 - 4x denně kojen. Z toho je to minimálně 1x v noci. Zatím máme pouze dva zoubky. Chtěla bych Vás touto cestou požádat o radu, co, kdy a v jakém množství mu mohu dávat (by měl sníst). Jsem celkem bezradná. Ráno je nakojen, pak má svačinu, nejčastěji ovocnou přesnídávku s piškoty (a pomalu zkouším pečivo s máslem, jablko... s různým úspěchem). V poledne má k obědu mix zeleniny - 250 - 350 ml (mrkev, brokolice, dýně Hokkaido, brambory) s přídavkem buď rýže, jáhel, pohanky s troškou másla). Zelenina je stále částečně mixována. Nechávám ale kousky pro trénink kousání dásněmi, to mu někdy jde, ale jindy to polyká celé. Odpoledne opět nejčastěji ovocná přesnídávka.... Večer kaše - buď nemléčná rýžová nebo nyní už i mléčná kaše (zhruba 150 - 220 ml). Zkoušela jsem už i obilné, ale ty mu moc nejedou. Dříve jako menší snědl ke svačině i banán, který nyní nechce. Také dostává takové ty lehce rozpustitelné křupínky - rýžové, jáhlové, pohankové i kukuřičné. Ty má rád, nejvíce rýžové. Večer je opět nakojen. Někdy je kojen ještě i v průběhu dne a také dostává čaj nebo vodu k pití. A jelikož nemá dostatek zoubků a "kousat," se teprve učí, tak ne vše se mu daří dobře sníst. Prosím tedy o radu CO a KDY by měl dostávat. A pokud jde o klasické mléčné výrobky (nevím, které jsou vhodné a které ještě ne), tak bych s nimi raději počkala, případně je zaváděla v malém množství. Obdobně i s masem. Nebo Vás prosím o radu, kde vhodné jídelníčky najít... Předem děkuji za váš čas, který věnujete odpovědi na mé otázky. Mějte se hezky. JT.

Roční dítě nemusí již být tolik kojeno, postačí kojení 1 - 2x denně. Pokud má jen 2 zuby a moc nepokouše, tak podávat stravu mletou nebo rozmačkanou, ale už ne mixovanou, mělo by si přivyknout polykat kousky.

Od 1 roku lze do stravy zařadit výrobky z kravského mléka - jogurt, tvaroh, pribiňák, uvařit pudink, newbo přidat do omáčky, nečekejte,přidejte hned,maso byste měla podávat denně od 6. měsíce bílé maso, od roku i červené. Více na: http://www.babyonline.cz/vyziva-deti/vyziva-1-3-roky

3. OTÁZKA: 10,5 měsíční dítě nepije

Dobrý den, ráda bych se s Vámi poradila ohledně mé dcrerky, která je stále kojená, ale jen 3x denně a bohužel odmítá jiné tekutiny než MM. Jiné tekutiny jsem jí nabízela od 6. měsíce, kdy jsme začli přikrmovat. Vypila jeden čas za den i 100 ml, to byl náš rekord, nyní do ní, ale "nenaleji" ani 50 ml. Jsem zoufalá, dr. říkala, že pokud nemá žlutou moč, že má tekutin dost, ale ona moc ani nemočí, jen po kojení má pak mokré plenky. Myslíte, že jí kojení může stačit, nebo množství co vypije je vážně dostačující? Dále bych se ráda poradila ohledně 2 věcí, které nás trápí. Už když jsme začali přikrmovat, měla vyrážku kolem pusinky, hodně slintala, tak sem myslela, že od slin. Kolem 8. měsíce to zmizelo a v 9,5 měsíci opět objevilo, ale byla to už taková suchá místa. Dr., říká, že když je to suché, je to alergie na potravinu, co snědla. Jak poznám alergickou reakci? A poslední - je nutné zařadit do jídelníčku dítěte kaše? A pokud ne, čím ji nahradit? Zeleninou? A jak by měl vypadat jídelníček 10,5 měsíčního dítěte? Máme snídani - kojení, sváču - ovoce, oběd - masozel., pak zase kojení, kaši a kojení. Kdy zařadit do jídelníčku další příkrmy a jaké? Děkuji a omlouvám se za dlouhý dotaz.

Pokud je dítě kojené, bývá množství tekutin z MM dostačující a děti odmítají jiné tekutiny. Zkuste jen převařenou kojeneckou vodu nebo ovocnou šťávu ředěnou kojeneckou vodou, možná jí zachutná.

Těžko vám popíšu alergickou reakci, může být pokaždé jiná - suchá kůže, pupínky, kopřivka. Nechte to posoudit vaší lékařkou.

Kaše se do jídelníčku zařazují dětem od 4. měsíce podle hladu, pokud jim MM nestačí. Pokud dítě po nakojení spí 3 a více hodin, stačí kojení a není třeba kaše. Jídelníček, který popisujete, stačí, jen odpoledne místo kojení můžete nabídnout jogurt - bílý Danone, Activii, Dobrou mámu, Holandii napřed čistý, poté s ovocem. Můžete nabídnout piškot, kousek rohlíku nebo chlebovou kůrku.

4. OTÁZKA: Opary

Dobrý den,od dětství trpím na časté opary, ještě v porodnici po porodu syna se mi pravděpodobně pod vlivem hormonálních změn objevil opar na rtu,t akže jsem musela nosit roušku, abych syna nenakazila. Od té doby jsem ho měla již několikrát. Nyní jsem si poprvé všimla, že se synovi (15 měsíců) také objevil malý puchýřek na rtu. Znamená to, že po mně zdědil náchylnost k tvorbě oparů? Je to pro něj nebezpečné? Jak můžu výskyt omezit? Nějakými doplňky stravy, vitamíny, podporou imunity? A mohu mu opar mazat běžně dostupnými mastičkami pro dospělé? Děkuji.

Každá pokožka se po narození osídluje Herpesvirem, neznamená to, že to podědil. Náchylnost k opartům je i záležitostí imunitního systému. Pokud má na rtu malý puchýřek, není to pro něj nebezpečné. Dbejte na dostatek ovoce a zeleniny a na pestrou stravu. Můžete přidat multivitamin s C vitamínem a stopovými prvky  - ale není nutné, pokud se objeví jen 1 malá erupce, jak píšete. Opar můžete 1x denně potřít mastičkou pro dospělé.

5. OTÁZKA: Průjem

Dobrý den, mám 2letou dceru, která má 14 dní průjem (není vodnatý). Před 14 dny jsme byli u paní doktorky s kašlem, dcera dostala sirup, ale nepomohl jí. Proto jsme byli v pátek znova a dostala antibiotika. 14 dní mi moc nechce jíst, párkrát si dá do pusy a už nechce. V dřívější době jsme žádné problémy s jídlem neměli. Děkuji za odpověď.

Může to být v souvislosti s onemocněním, přidejte lactobacily a zkuste vysadit mléko.

6. OTÁZKA: krev ve stolici

Dobrý den, paní doktorko, chtěla jsem se zeptat, mám 3měsíčního syna a včera jsem mu našla ve stolici kousíčky krve. Dost mě to vyděsilo, tak jsme šli k paní doktorce. Ta mi sdělila, že je syn chudokrevný a že má hodně bílkovin. Chtěla jsem se proto zeptat, jestli je to skutečně tak. Jinak je plně kojený. Předem moc děkuji za odpověď. Badžová.

Krev ve stolici se u kojenců může sporadicky objevit, může to být způsobreno i větry - děti silně tlačí a dojde k prasknutí slizniční cévky v konečníku. Pokud se neopakuje často, není třeba se znepokojovat, pokud by se objevovalo denně v několika stolicích, je třeba chirurgické vyšetření.

7. OTÁZKA: blinkání

Dobrý den, měla bych prosbu. Prosím, můžete mi poradit a říci co to znamená? Dnes večer se můj měsíční syn vyblinkal na ruce po hodině kojení a bylo to mléko s hnědým. Děkuji. Nashle Pavlína

Hnědé zbarvení může být způsobeno natrávením v žaludku, nebo máte prasklou bradavku a dítě při sání přisálo lehce krev a ta se natrávila. Pokud to bylo jen 1x, není třeba se znepokojovat, pokud by se to opakovalo, kontaktujte svého dětského lékaře.

8. OTÁZKA: Jak by měly vypadat preventivní prohlídky u pediatra?

Dobrý den, zajímalo by mě, jak by správně měla vypadat preventivní prohlídka v 18 měsících a pak popř. ve 3 letech. Nevím, zda to naše paní doktorka dělá poctivě, protože mi přišlo, že nás jenom změřila, zvážila, přeočkovala, ale na další věci se už nijak neptala. Děkuji za odpověď Petra H.

Preventivní prohlídky v 18 měsících - váha, míra, obvod hlavy, kontrola chrupu, kontrola velké fontanelly, kontrola chůze, u chlapců kontrola varlat a předkožky, nemusí jít přetáhnout, u děvčátek kontrola vulvy - zda nejsou slepeny stydké pysky, poslech dýchání, poslech srdce, palpačně vyšetřit břicho, co dítě říká a co umí, očkování.

Ve 3 letech - váha, míra, obvod hlavy, kontrola chrupu, poslech dýchání, poslech srdce, palpačně vyšetřit břicho, u chlapců kontrola vartal a předkožky - má být volná, u děvčat kontrola vulvy - zda nejsou slepeny stydké pysky, kontrola chůze, říkanka, barvy.

9. OTÁZKA: řidší stolice

Dobrý den, mám 2letou dceru a posledních 14 dní má řidší stolici, a to po každém jídle. Nechce mi moc jíst. Předtím jsme žádné problémy s jídlem neměli. Od pátku má antibiotika. Chtěla jsem se zeptat, kde by mohl být problém. Děkuji za odpověď.

Řidší stolice by mohla být způsobena prořezáváním posledních stoliček, nebo to může být v souvislosti s onemocněním, některé děti při začátku onemocnění mají bolesti bříška s řídkou stolici, nebo to způsobují antibiotika. Přidejte lactobacily.

10. OTÁZKA: Zavádění příkrmů

Dobrý den, mám dceru, které bude na konci prosince 6 měsíců. Od nového roku se chystám zavádět příkrmy (zatím je plně kojená). Jen mám problém s bramborami - od narození, když jsem snědla i jen trochu brambor, měla velké bolesti bříška, takže jsem je na několik měsíců vypustila z jídelníčku a byl klid. Tento týden jsem je opět zkusila (asi 3 lžíce vařených brambor), abych viděla, jak na ně bude reagovat a bohužel jsme měly zase proplakaný celý večer i noc. Vím, že se brambory zavádí do příkrmů hned na začátku, myslíte, že je mám i přes tyto problémy zavést, nebo je mám odložit až na později a dávat raději jinou zeleninu? Děkuji za odpověď

Zavádění brambor odložte na později, místo brambor můžete použít rýži, nebo na zahuštění rýžovou nebo kukuřičnou nemléčnou kaši a druhy zeleniny začleňujte postupně.

11. OTÁZKA: Odmítá téměř veškeré jídlo

Dobrý den, náš skoro tříletý syn už asi dva měsíce odmítá téměř vše, co mu k jídlu nabídneme. Nová jídla u něj vždy znamenaly velký problém, bál se ochutnat něco nového, ale poslední dobou odmítá i to, co už hezky jedl. Odmítá čerstvou zeleninu i ovoce, k snídani má pečivo, ale chutná mu jen se sýrem či šunkou, večeře to samé. Bojím se o jeho zdravý vývoj, protože u něj se nejedná o žádný vzdor, spíš to vypadá, jako by měl najednou z jídla strach. Ani sladkému moc nedá, zbaští akorát jogurty či přesnídávku. Ze sladkostí si dá občas jen tatranku nebo kousek kinder čokoládky, ale nevyžaduje je často, spíš se babička musí připomenout. Už si opravdu nevíme rady, naše paní doktorka nám předepsala tabletky na podporu chuti k jídlu, ale efekt žádný. Jakmile vidí na talíři jiné jídlo než těch pět, které bez problému sní, začne usedavě plakat a bojí se polknout. Setkala už jste se s něčím podobným? Moc děkuji za odpověď.

Odmítání určitých, jimi vybraných druhů potravin, bývá u dětí častým problémem. Většinou je spojeno právě se vzdorem dítěte, které si chce vynutit svou oblíbenou jednotvárnou stravu, může i lítostivě plakat a polykání vypadá, jako by se bál. Ujistěte se, zda dítě nemá problémy s polykáním nebo netrpí bolestmi v krku. Je to přechodné období, je třeba dítěti trpělivě vysvětlovat, že je třeba mít pestrou stravu pro jeho zdravý vývoj, aby měl "pevné kostičky", nebyl často nemocný a mohl si hrát, dobře rostl, nezaostával za vrstevníky apod. Dítěti není vhodné ustupovat (jak říká české přísloví, hlad je opravdu nejlepší kuchař).

12. OTÁZKA: Příkrm

Dobrý den, začali jsme s příkrmem zeleninovým, od dcery jsem byla přesvědčená, že se do zeleniny při vaření dává olej kvůli vstřebatelnosti vitamínů. Nedávno jsem četla článek a tam bylo, že se dávat nemá. Jak to tedy je? Děkuji

Nevím, takový článek neznám, také doporučuji lžičku olivového oleje do porce masozeleninového příkrmu 1x denně.

13. OTÁZKA: vitamíny

Dobrý den, jaké by jste doporučila vitamíny 2,5letému dítku teď v zimě? Děkuji. S pozdravem Lenka K.

Můžete se poradit v lékárně, vitaminových přípravků podle věku je spousta. V tomto věku by nemuselo dítě dostávat  vitamíny v tabletách, pokud dostatečně přijímá ovoce a zeleninu a jí pestrou stravu - maso, mléko a mléčné výrobky. Doporučuje se podávat adaptované mléko formuli 3 ( např. Beba 3) - ty jsou obohacené vitamíny a stopovými prvky, které děti v tomto věku potřebují.

14. OTÁZKA: Noční buzení

Dobrý den, prosím o radu, 10měs. dítě se mi v noci budí každé 3-4 hodiny. Dostane 150 ml UM, někdy to ani nevypije a usne a po 3 hodinách je vzhůru znova. Je možné ji nějak přeučit, aby se vzbudila třeba jen jednou za noc? Děkuji

Od 10. měsíce by dítě mělo spát celou noc, maximálně se má budit na mléko 1 - 2x za noc. Na noc by večer mohlo dostat kaši, aby se nasytilo. Výjimkou je období růstu zubů - to jsou děti v noci velmi neklidné a nezbývá, než období trpělivě překlenout.

15. OTÁZKA: dudlík

Dobrý den, mému synovi je 20 měsíců. Dnes nám zubařka doporučila přestat "dudlat" dudlík. Nevím, jak ho to mám odnaučit, nechci násilně, poradíte mi? Ještě by mě zajímalo, zdali mu musím vzít i lahev s dudlíkem, když jen z lahve vypije mléko. Zkoušela jsem to z hrnečku, ale to si jen cucne a odmítá. Děkuji za odpověď.  J.V.

Postupné odnaučování dudlíku vlastně nejde, bohužel musíte dudlík vyhodit a nic nedat, je třeba trpělivě zvládnout pláč. Láhev s dudlíkem nemusíte měnit, to má dudlík jen po dobu pití .Ale postupně učte pít z hrníčku.

16. OTÁZKA: průjem

Dobrý den, dcera má 3 měsíce, váží 4,5 kg. Narodila se v ukončeném 35. týdnu. Prozatím ji plně kojím, ale dcera si navykla u prsu usínat, nejdříve pije a pak už se jen dudlá. Vím, že bych to neměla dovolit, ale když se narodila, tak byla hodně spavá a vždy u kojení usínala a už jí to zůstalo. Snažím se jí dávat místo toho dudlík, ale ten vůbec nechce a když už pláče opravdu dlouho, tak to nevydržím a opět jí k prsu přiložím. Nevím, jak až je to vážný problém, mně to až tak nevadí. Spíše mě zajímá, jak často jí můžu kojit. Vím, že se říká, že se má kojit když si řekne. Myslíte, že když by neměla žízeň nebo hlad, tak by prs nechtěla nebo bude sát pokaždé, když jí ho dám. Mám strach, ať ji nějak moc nepřecpávám. Teď se mi totiž zdá, že má často stolici. No jeden den třeba vůbec a druhý i více než 3x. Poprvé je to hodně a pak třeba po hodině opět, ale už méně a pak zase a zase. A je taková řidší. Myslíte, že je to průjem nebo je to z toho, že tak často jí. A taky bych se chtěla zeptat, do kdy miminka šilhají, někdy jí ty očička ještě utečou. Děkuji moc za odpověď

Kojení od 3. měsíce věku i u dříve narozených miminek má být v 3 - 4 hodinových intervalech. Nechat dítě spát u prsu je špatně! I ve spánku dítě z prsu lehce saje, neodříhne si a mohlo by vdechnout zvratky! Proto po kojení vytáhněte prs dítěti z pusinky. Pokud si prs žádá a je neodbytné, je třeba dítě tento zlozvyk odnaučit, většinou se to neobejde bez pláče, tak si dítě vynucuje to, co je mu příjemné. Je třeba trpělivosti a zkusit nabídnout dudlík, po nějaké době se to naučí.

Pokud nabídnete dítěti prs při každém zaplakání, může sát kdykoliv, potom se přepíjí, má bolesti bříška a častou řídkou stolici. Plně kojené děti mohou mít stolici v každé pleně - někdy větší, někdy jem malé uprcnutí - neznamená to průjem. Pokud stolice není, znamená to, že z mléka spotřebovávají maximum a nejsou odpady. Stolice může být i za 2 - 4 dny, pokud je dítě klidné a dobře odcházejí větry, není třeba se znepokojovat.

Co se týče zašilhání, pokud je to občas, může být do 1 roku, pokud je šilhání trvalé, je třeba zkontrolobat u očního lékaře.

17. OTÁZKA: krev v bradavkách u 4.měsíčního kojence

Dobrý den paní doktorko, mám doma 4,5měsíčního chlapečka. Před třemi týdny měl poprvé zašpiněné oblečení od krve v oblasti levé bradavky. To se opakovalo vždy přesně po týdnu. Poté jsem mu na bradavku mírně zmáčka a vytekla tmavá tekutina (barva jako jodová tinktura). Předpokládám, že to byla starší nahromaděná krev. Chtěla bych se zeptat, zda je to normální nebo jste se již s tím někdy dříve setkala a co v takovém případě dělat. Byla jsem u pediatra, nic nenahmatal, ale řekl, že by to mohla být cysta. Velmi Vám děkuji za odpověď. Lenka Sokolová

Krev na bradavkách kojenců se sporadicky ukazuje, pravděpodobně je to důsledek hormonální situace matky v době kojení - reakce na laktohormon. Doporučuje se nevymačkávat, vstřebá se samo. Pokud by se cysta zvětšovala, je třeba zkontrolovat žlázu ultrazvukem.

18. OTÁZKA: Novorozenec a kočka

Dobrý den, zajímalo by mne, jak postupovat při "seznámení" novorozence s kočkou. Přináší společná přítomnost obou v jedné místnosti jiná rizika (např. nějaké choroby) než poškrábání? Tomu se budeme samozřejmě snažit permanentním dohledem předejít. Také se budeme snažit tréninkem kočku naučit, aby do dětské postýlky nelezla? Předem děkuji za odpověď.

Kočku s dítětem seznamte ihned, položte dítě tak, aby si jej kočka mohla očichat, samozřejmě pod dozorem, kočka jej začlení do své smečky a bude jej opatrovat, pokud ji v tom budete bránit, bude dítě chápat jako vetřelce a bude mu ubližovat, jinak ne. Dbejte u kočky na pravidelné odčervení a na poravidelné veterinární kontroly, nemělo by se nic stát.

19. OTÁZKA: Cestovaní s 3měsíčním miminkem

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na Váš názor na dovolenou v Alpách s tříměsíčním miminkem. Pobyt bude trvat 4 dny a bude v nadmořské výšce 1000 metrů nad mořem. Někde jsem se dočetla, že je tam u tak malých miminek možné riziko bolesti hlavy a uší. Souhlasíte s tím a tento typ pobytu byste spíše nedoporučila? Děkuji za Váš názor.

Pobyt bych doporučila. Problémem nebude nadmořská výška, ale teplota. Pokud bude mráz pod - 5 stupňů Celsia, nevycházejte.

20. OTÁZKA: Uspávání s rodiči v posteli

Chtěla bych se zeptat, jak naučit dvojčata usínat v postýlkách? Dosud je uspávám u sebe, pohoupám (narodily se předčasně, byly malinké, uspávala jsem je převážně na prsou), zazpívám, čekám než usnou a pak je přendám do postýlky (kolikrát se vzbudí a začínám znovu). Ale nejraději bych, kdyby se naučily usínat beze mě, přeci jen už jsou těžší (mají 15 měsíců) a pro mě je to náročné. Zřejmě to bude dlouhodobější proces. Děkuji za odpověď.

Spaní dětí s rodiči je zlozvyk, který se v určitém období může praktikovat, ale potřeba včas přestat, aby se rodič nestal otrokem dětí. I nedonošené děti mají po narození spát ve vlastní postýlce a ne s rodiči. Nyní je jediným řešením trpělivé snášení pláče dětí ve vlastních postýlkách do odnaučení zlozvyku. Je to opravdu náročné a dlouhodobé, ale pro rodiče přínosné. Je možné čerpat i z bohaté literatury na toto téma, ze které je potřeba si vybrat řešení, které bude odpovídat Vaší rodinné situaci. Každé dítě je individuum, to, co je úspěšné u jednoho, může u druhého selhávat a naopak. Přejeme hodně trpělivosti.

21. OTÁZKA: Houby ve stravě dětí

Od kdy je možné zařadit do jídelníčku dítěte žampiony a další houby?

Houby je možno do stravy dětí zařadit od 1 roku.

22. OTÁZKA: Boty v zimě na ven i na doma

Naše holky (15 měsíců) chodí okolo nábytku, ale zatím se nepustí. Nedáváme jim zatím ani žádné bačkůrky, sandálky, nic, jsou v ponožkách. Ale chtěla bych se zeptat, jestli mám pořizovat boty na ven - konkrétně do zimního, sněhového počasí (chodíme teď s holkama často bobovat, mají boby pro nejmenší prcky), nebo jestli stačí třeba nějaké zateplené, voděodolné capáčky? Holky se ve sněhu nepohybují, dáme je do bobu a vozíme je. Děkuji.

Pokud děti nechodí ve sněhu, nemusíte pořizovat zimní obuv. Do spadáku stačí na nožičky obout kožešinové návleky. Pokud se však s dětmi věnujete zimním radovánkám, koupi kvalitní nepromokavé zimní obuvi, kterou je vhodné naimpregnovat, se nevyhnete.

Doma mohou děti chodit pouze v ponožkách s protiskluzovou úpravou. Pokud začnou chodit, je potřeba i na doma kvalitní kotníčková obuv - ne capáčky - k posílení vývoje klenby nožní a správné chůze.

23. OTÁZKA: Zápach z pusinky

Dobrý den paní doktorko, mojí dcerce (9 měsíců) již přes týden strašně smrdí z pusinky. Je to takový chemický štiplavý zápach. Nejdříve jsem si myslela, že by to mohlo být dudlíky, tak jsem je vyhodila a koupila nové. Jenže to nepomohlo. Nejvíce je to cítit po probuzení, ale někdy i hodně během dne (dudlíky má jen na spaní). Zoubky má dva od 4. měsíce a ty každý den 2x čistíme (1x pastou Elmex pro děti, podruhé vodou). Do stravy jsme nic nového nezaváděli, dítko se chová normálně. Nevíte, čím by to mohlo být? Třeba prořezávajícími se zoubky? Měla bych navštívit dětskou doktorku?

Určitě je v tomto případě vhodná návštěva Vašeho dětského lékaře. Může to souviset s přechodným zápachem ze zažívacího traktu, s infekty nosohltanu, ale také se může jednat v krajním případě o metabolické onemocnění, proto je vhodné, aby lékař provedl potřebná vyšetření.

24. OTÁZKA: Vdechnutí vody při koupání

Dobrý den, při koupání 5denní dcerky došlo k tomu, že si nedopatřením lokla trochu vody s přípravkem na mytí. Hned zakašlala, pak začla křičet, nedusila se. Celý další den byla hrozně neklidná, pořád brečela. Mám strach, zda se nějak voda nemohla dostat do plic a způsobit tam případně nějaký otok. Dá se to nějak zjistit?

Malé děti většinou vodu polykají, ale nevdechnou. Polknutí vody s přípravkem na mytí není zdraví škodlivé. Neklid Vašeho dítěte může souviset s něčím jiným. Pokud by dítě vodu vdechlo, mělo by závažnější příznaky. V případě zhoršení zdravotního stavu, nebo budete-li pozorovat něco nezvyklého, navštivte dětského lékaře.

25. OTÁZKA: Příkrmy v 5. měsíci

Dobrý den paní doktorko, mám dceru 4 měsíce a dneska mi naše doktorka řekla, že mám začít pomalu s příkrmy. Nekojím plně, dokrmujeme Nutrilonem 1 HA, tak jsem se chtěla zeptat, čím je nejlépší začít. Děkuji

Nejvhodnější je začít zeleninovým příkrmem, místo polední dávky mléka uvařtte první týden v kojenecké vodě mrkev, nabídněte, kolik dítě sní, zbytek dokrmte Nutrilonem, nebo dokojte, druhý týden přidejte k mrkvi kousek brambory, třetí týden k bramboře a mrkvi přidejte kousek bílého masa a čtvrtý týden k základu přidávejte jiné druhy zeleniny, každý den jiný - abyste zjistila, co dítěti případně nevyhovuje a to z jídelníčku vynechala. Viz blíže: http://www.babyonline.cz/vyziva-deti/mlecna-vyziva#strava8.

26. OTÁZKA: Stolice

Dobrý den paní doktorko, chtěla bych se zeptat, jak by měla vypadat stolice u 2,5 letého dítěte? Můj syn chodí již na nočník, ale kaká stále do pleny a má to pokaždé řídké, vůbec nemá tuhou stolici. Má mě to znepokojovat, třeba že by měl nějakou alergii nebo tak něco? Předem děkuji za odpověď Petra

Stolice takto velkého dítěte může být jak kašovitá, řídká, tak tuhá, formovaná, záleží na tom, kolikrát denně má dítě stolici. Pokud je jednou denně řídká, nic se neděje. Situaci při preventivní prohlídce můžete zkonzultovat s dětskou lékařkou, která může doporučit podání probiotik.

27. OTÁZKA: Počet dechů u dítěte

Kolik je normální počet dechů u půlročního dítěte? Vím, že novorozenci a děti dýchají rychleji. Ten náš ve spánku dýchá tak 30/min, u hraní kolem 60/min a to neříkám, když dovádí ve vaně, to je možná i 80, ale to nepočítám, protože jsem zaměstnána plně jinak.

Dech je nutno počítat v klidu, nejlépe ve spánku, kdy u kojence je počet dechů 35 - 40 za minutu. Při jakékoliv aktivitě, hře a zátěži se dechová frekvence zvyšuje.

28. OTÁZKA: Kombinace léků proti horečce, jak často dávkovat?

Tento dotaz jsme objevili v diskuzi: Jak se dá kombinovat Panadol baby s Nurofenem. Je to tak, že každý má jinou látku a lze ji dítěti podávat, třeba mezi jednotlivými dávkami i po 2h? Jeden sirup je málo, nezabírá, potřebuji tak po 2h dát další, a mám tyto dva. Musíme s tím vydržet do rána. V 17.30 Nurofen a teď už má Anička zase 39,5 stupňů C, děkuji. V.

Při tepolotě nad 38 stupňů C  podle věku a váhy dítěte lze střídavě podávat přípravek s paracetamolem (Panadol,Paralen, Calpol) a přípravek s účinnou látkou ibuprofen (Ibalgin,Brufen), léky lze prostřídat v 3 hodinovém intervalu, pokud teplota neklesá, pokud teplota klesne a neobjeví se dalších 6 hodin, lze podat stejný přípravek. Intervaly nemají být kratší, aby nedošlo k předávkování dítěte. Nesmí se poddávkovávat - dle některých doporučení maminek v diskuzi "dej trochu" - vždy je třeba podat dle příbalového letáku danou dávku dle věku  a váhy déítěte. Rodič by měl při léčbě horečky vždy přesně vědět, kolik jakého léku kdy podal. Už jenom pro případ návštěvy lékaře. Medikamentózní léčbu, zvláště když teplota neklesá, je vhodné kombinovat se zábaly a podáváním chlazených tekutin.

29. OTÁZKA: Příkrmy

Mé trápení trvá, byla jsem po týdnu na převážení a přibral 500g - to bylo šíleně moc, po svátcích zase nepřibral ani deko. Mezitím už si zvyknul na lahvičku a přikrmuju ho po kojení, ale naopak máme problémy s příkrmem. Od paní doktorky mám nařízeno, že mu mám dávat v poledne masozeleninový příkrm (nejlépe hovězí a telecí maso) a bez kojení. Teď mi to ale úplně odmítá - stačí lžička a nechce. Říkali tady maminky, že ho mám nakojit a zkoušet druhý den. Paní doktorka mi tvrdí, že to tak dělat nemám, má se prý naučit, že dostane pouze příkrm. Tak nevím, jaká je dostatečná dávka. Když ho nutím, tak sní třetinu skleničky a stejně vypadá, že by ještě chtěl mlíčko. Úspěšnější nejsme ani u ovoce. Tady jsem se dočetla, že ovoce by se mělo nasadit, až se naučí jíst zeleninku (pouze zeleninu(!), nám paní doktorka říkala dávat maso).

Dle věku dítěte se začíná podávat masozeleninový příkrm. Na zvykání je třeba začít s mrkví, mrkev + brambora - viz předchozí dotaz v dnešním chatu.

Pokud dítě nesní celou dávku zeleniny, je třeba jej dokojit. Protože bude mít hlad a bude plakat.

30. OTÁZKA: Cucání palce

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na Váš názor ohledně cucání palce. Dceři jsou 3 měsíce. Je plně kojená. Od narození odmítá dudlík. Jako náhradu za dudlík si našla palec. Ze začátku palce střídala, nyní upřednostňuje jen jeden palec, který začíná být větší než ten druhý. Můj dotaz se tedy týká toho, zda začít dceru odnaučovat cucání palce nebo počkat, zda to samo odezní. Tomu moc nevěřím, přijde mi to už jako zlozvyk. Naše dětská lékařka mi řekla, že to nevadí, jen musí palce střídat. Mám tedy co nejdříve začít s odnaučováním, nebo počkat až přejde tzv. orální období? Děkuji za Vaší odpověď.

Rádi bychom Vás uklidnili, že toto období odezní, stejně jako u jiných dětí období dudlíku. Doporučujeme trpělivě dítěti palec z pusinky vyndávat.

31. OTÁZKA: Názor na zábaly při horečce

Jaký je, paní doktorko, Váš názor na zábaly? Zkusila jsem na doporučení lékaře u svého dítěte, vůbec nepomohlo a dítě řvalo, jak o život.

Pokud teplota neklesá medikamentózně, tedy užitím léků, je třeba aplikovat zábaly. Zábal lze aplikovat až za 30 až 45 minut po podání léku, pokud teplota neklesne. Aplikuje se zásadně na tělo. Končentiny musí zůstat mimo zábal. Dle výšky teploty zábal trvá 3 až 5 minut, poté je 5minutová pauza, a pokud teplota neklesá, lze jej opakovat. Blíže je postup popsán: http://www.babyonline.cz/nemoci-deti/horecka-u-deti#horecka5.

32. OTÁZKA: Bolest hlavy

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, malému jsou 4 roky a asi před půl rokem měl takové podivné záchvaty. Byli jsme s tím v nemocnici a i když nic nezjistili, dostali jsme léky na epilepsii. Teď od září jsme malého dali na hokej, je živý, tak, aby se vybil. Od doktorky to máme povolené, protože nám vždy EEG vyšlo čisté a nebyla nám epilepsie prokázána. Máme slíbeno po Novém roce prášky snižovat a postupně vysadit. Nedávno jsme ale přijeli z návštěvy a syn si stěžoval na silné bolesti hlavy, ani domů nedošel a hned, jak jsme ho dovedli, usnul. Je možné, že to může být příčina té epilepsie nebo je to u dětí normální, že je někdy bolí hlava? Děkuji moc za odpověď.

Na tento dotaz nemůžeme bohužel kvalifikovaně na základě výše uvedených informací odpovědět. Můžeme se pouze vyjádřit k bolesti hlavy - pokud dítě bylo na návštěvě a přetížilo se dojmy, bolest hlavy mohla s tímto souviset. Stejně tak mohl být po hře vyžízněný a bolest měla příčinu v dehydrataci. Zvážení příp. epilepsie a léčby antiepileptiky je na neurologovi dle EEG a popisu záchvatů a jejich frekvence.

33. OTÁZKA: Společné spaní v posteli, vysazování na nočník

Zarazily mě dvě věci - 1) Názor, že pokud si maminka bere dítě do postele, tak je to špatně, protože ho tam bude mít do 15 let. 2) Když maminka začala syna vysazovat na nočník v 15 měsících, tak je to pozdě? Četla jsem už několikrát, že ideální věk pro učení dítěte na nočník je nejdříve tak v 15-18 měsících. Věřím tomu, že některé děti to zvládají dřív (a nemyslím tím, že se jim zadaří se do nočníku vyčůrat, ale stejně musí plínky nosit dál), ale že by 15 měsíců bylo pozdě?

Oba předchozí argujenty k mým odpovědím jsou o trpělivosti rodičů. Pokud si maminka dítě dá do postele na pomazlení, jedná se o standardní věc. Pokud však dítě běžně s matkou v posteli spí celou noc, normální pro zdravý vývoj dítěte to není.

Stejně tak posazování na nočník. Je určitě pro rodiče pohodlnější nechat dítě do 15 měsíců běhat s plenou, než se jej ráno - od doby, kdy již samo sedí - posadit na nočník a příp. u něj počkat, aby nevstalo, pak se společně radovat z výtvoru dítěte. Je to na rozhodnutí a výběru rodičů, jakou cestu si zvolí.

34. OTÁZKA: (Ne) spánek

Dobrý den, mám dvacetiměsíční vnučku, která ještě neprospala ani jednu noc v klidu. Narodila se o měsíc dříve (preeklampsie), je velmi živá, šikovná, všemu rozumí. Ve spoustě věcech je napřed, jen mluvit se jí nechce, i když vše po svém komentuje. Od narození spí velmi špatně, kňourá, pláče, stále se budí a ve spánku sebou hází, převaluje se a cestuje. Sedalia nepomohla, lehké zlepšení je po meduňkovém čaji, ale přidaly se noční záchvaty hysterického pláče, který nelze dlouho utišit. Přes den je veselá, hraje si a hlavně běhá, spí jedenkrát půl až tři hodiny. Odmítá mléko, ale mléčné výrobky má ráda, v jídle si nevybírá. Prosím o radu, jak ji naučit klidně spát. Rodiče by se už také rádi jednou vyspali. Děkuji mnohokrát.

Nespavost souvisí s vývojem dítěte. Dříve narozené děti jsou k problémům se spánkem náchylnější. Před spánkem je důležité nastartovat zklidňující rituály, které se budou každý večer ve stejném sledu opakovat. Patří k nim nasycení dítěte, zklidnění pohádkou, povídáním si o proběhlém dni, zpívání, pomazlení. Nedoporučují se večer divoké hry, což může často nastat po večerním návratu tatínků z práce. Dítě se na něj těší, ale divočení před spaním může být příčinou nespavosti dítěte.

Hysterický pláč v noci bývá v tomto vývojovém období častý. Pokud nepomohla Sedalia, zkuste přidat na podporu vývoje mozkových funkcí Bkomplex. Dítě si hysterický noční záchvat většinou ráno nepamatuje, někdy může být v noci tak silný a dlouhý, že je nutno dítě ze spánku probudit, to si nic nepamatuje a v klidu usíná.

35. OTÁZKA: Zácpa u 10ročního dítěte

Prosím, chci se zeptat, jak řešit zácpu, protože mojí sestry syn jí trpí a prý ho bolí konečník, když potřebuje na záchod. Trpí tím už 1-2 roky a je mu teprve 10 let. Bojí se chodit na záchod a chodí hrozně často. Nevíte, prosím, jestli se už má jít za lékařem? Nebo se to ještě muže řešit doma?

Doporučuji navštívit dětského lékaře a postupovat dle jeho doporučení. Je nutné zjistit složení jídelníčku dítěte, příp. provést vyšetření trávicího traktu.

Komerční sdělení

Na dané téma si můžete s maminkami popovídat v Diskuzním klubu. Potřebujete-li znát názor odborníka, pište na info@babyonline.cz.

17.1.2012 Dětská lékařka MUDr. Ludmila Vomelová odpovídá na Vaše dotazy! - diskuze

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Odmítnout Další informace
×