Inzerce
Inzerce
Inzerce

Zážitková gastronomie v nově zrekonstruovaném Hraničním zámečku

„Cože, David bude dělat cyklistům smažák?“ neskrývala jsem rozpaky nad rozhodnutím jednoho z našich nejlepších českých šéfkuchařů.

Dalo nás dohromady milión náhod

Náhoda tomu chtěla, že jsem před tím, než jsme se pustili do knížek o zdraví po dospělé, potkala Davida. Davida Viktorina, jednoho z nejlepších českých šéfkuchařů, který pomohl vytvořit jméno brněnské restauraci U kastelána a pak byl několik let šéfkuchařem ve vyhlášené restauraci Borgo Agnése. Bylo spíše záhadou, že jsme se nepotkali dříve, když od sebe bydlíme snad 100 m. Ale nevěděla bych o tom, kdyby jeho paní Blanka nechodila na BOL (Babyonline), což jsme náhodou zjistily na místním pískovišti, kde pak přišla řeč i na muže.

Slovo dalo slovo

… a s Davidem jsem strávila 2 perné soboty, kdy jsme každou vařili a fotili pokrmy nutriční terapeutky do knížek Zdravé těhotenství a Žena po 40. Dodnes je mám v kuchyni u kuchařek, kde jsem si z nich oblíbila několik pokrmů a naučila se dělat i jejich variace (losos s těstovinami – naprosto milují i obě stran jídla hodně vybíravé děti, hlívová polévka, snídaňové müsli, zdravé pomazánky nejen pro těhotné a další).

Inzerce

David vaří na cyklostezce

Když jsem se dozvěděla, že David v Brně končí a bude v „nějaké“ restauraci na jižní Moravě, která leží přímo na cyklostezce, nechápala jsem to natolik, že jsem nebyla schopna se ani doptat na podrobnosti. Navíc to prý teprve dávají dohromady a budou otvírat v červenci. Tak tomu už jsem nerozuměla vůbec. Představovala jsem si, jak vyhlášený šéfkuchař běhá někde s kolečky a zednickou lžící nahazuje omítku.

Po červencovém setkání s Davidovou ženou Blankou jsem se doptala lépe, kde to vlastně je, restauraci si vygooglila a protože se nám po mnoha letech s manželem přihodilo, že jsme byli bez dětí, bylo rozhodnuto, kam si zajedeme o víkendu na výlet a tak trochu překvapit i Davida. Obdržela jsem pozvání na oběd do Restaurantu ESSENS v Hraničním zámečku.

Inzerce

Cesta byla poněkud krkolomná, dalo nám zabrat to najít, ale prý již pracují na lepším označení. Nebudu vám nic nalhávat, doslova jsem přijížděla na oběd s nervózním hladovým chlapem.

Ohromující dojem

Po vystoupení z vozu nás čekal ohromující zážitek. Jak celý areál, hlavně zámek samotný, tak i gastronomický zážitek.

Inzerce

Neznám podnikatele, který zámek opravil, ale musím přiznat, že to udělal s maximální citlivostí. Dořešen je doslova každý detail. No, posuďte sami: http://www.hranicnizamecek.cz/gallery.php.

Restaurant ESSENS v Hraničním zámečku

Inzerce

Zážitková restaurace je přímo uprostřed, jsou to ta kulatá prosklená okna. Seděli jsme náhodou u toho prostředního, čili já ještě v Česku, manžel v dřívějším Rakousku, v travnatém prostoru před zámkem je viditelná hranice procházející přímo jeho polovinou. To už mně začalo pomalu svítat, proč tam asi David zůstal.

Vpravo je restaurace pro cyklisty s venkovním posezením, cyklostezka totiž vede přímo před okny zámečku. Ale nebojte, vůbec to gurmány neruší, naopak tady obě skupiny vegetují v naprosté symbióze.

Jak se špičkový šéfkuchař ocitne na cyklostezce? :-)

Stačilo pár minut, abyste z rychlosti 150 zpomalili na 5 kilometrů v hodině. Veškeré vjemy, které se u vás scházely, působily relaxujícím dojmem doslova na všechny smysly. Sem by měli povinně posílat neurotiky a lidi s vysokým krevním tlakem.

Přesto mně nedalo a ptám se Davida, jak se tady ocitl a jestli se mu nestýská po Brně. Ocitl se tady jak jinak než náhodou. Původně sem přijel kuchaře učit vařit. Tedy vařit na jeho úrovni. No, a jak se dalo předpokládat, už neodjel.

Naprosto jej chápu. Kdo by se hrnul zpět do brněnského těžce konkurenčního a velmi stresujícího nejen gastroprostředí.

Všechno mají svojské!

Navíc si tady našel veškeré zdroje v přírodě, kopřivy, hříbky, rostliny, vše mají, jak se říkalo u nás na severní Moravě, svojské. Profík David to dopracoval do takové dokonalosti, že má již mapu, na které mají jednotlivé plodiny svou GPS, své souřadnice má kopřiva, bez a samozřejmě i blízcí malopěstitelé, od kterých berou další, zejména živočišné suroviny.

Davidovo menu = gastronomický koncert

Už jsme byli natolik nasyceni zdejším klidem a pohodou, že bychom snad už ani nic dalšího nevyžadovali. A právě v této chvíli se rozezněl Viktorinův koncert, fotografie viz dále, po kterém jsem prohlásila, že to domácí vaření balím. Nemá to proti tomuto úroveň.

Tohle si doma neuvaříš!

Na dotaz, zda by nám nedal na ZdravéOmlazení.cz David nějaké recepty, se na mě podíval, jestli jsem nespadla z Marsu: „To nejde, to už si doma nepřipravíš, nemáš tam ani ty potřebné přístroje.“

To je dobrá výmluva, tak to sem aspoň budeme muset jezdit častěji. :-)

P.S.: Tento článek vznikl z naprostého nadšení, ze kterého jsem se ještě ani pořádně nevzpamatovala. Ač jsem si vyžádala fotky přímo v restauraci, nejedná se o žádné placené PR, žádný paragon nefiguruje v žádném účetnictví, jednoduše Martinec pozval na oběd Martincovou a takhle se to vyvedlo.

Polévka: kopřiva, vejce vařené 2 hodiny v 63 °C, místní pancetta

Polévka: kopřiva, vejce vařené 2 hodiny v 63 °C, místní pancetta

Polévka: kopřiva, vejce vařené 2 hodiny v 63 °C, místní pancetta

Předkrm: candát, hlávkový salát, šneci, kuřecí škvarky

Předkrm: candát, hlávkový salát, šneci, kuřecí škvarky

Předkrm: těstovina, houby, petržel

Předkrm: těstovina, houby, petržel

Hlavní chod: králík, hořčice, foie gras, bylinky

Hlavní chod: králík, hořčice, foie gras, bylinky

Hlavní chod: holub, višeň, fialka, černý ořech, creme fraiche

holub, višeň, fialka, černý ořech, creme fraiche

Sýr, černý bez 

Sýr, černý bez

Dezert: bezinky, smetana, rybíz, med 

Dezert: bezinky, smetana, rybíz, med

Šéfkuchař Restaurantu ESSENS David Viktorin

Šéfkuchař Restaurantu ESSENS David Viktorin

Na viděnou na zámečku!

Zvýšit karmu článku můžete na: https://janamartincova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=675792

Autor: MUDr. Jana Martincová
Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Autor: MUDr. Jana Martincová
Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Komerční sdělení

Související články

Zážitková gastronomie v nově zrekonstruovaném Hraničním zámečku - diskuze

  • no jejda
    promin,ale az na syr z bezem a pak dezert bych se krome sneku nenajedla  koprivy nesnasim ,protoze cely zivot do me cpala babi,tata a tety ruzne uzasne chutne pokrmy z kopriv..vazne dobre...ale proste je clovek prejeden,kralika a candata ani nahodou ...at je udelanej sebelepe  a syr s brusinkama nebo aronii ci bezem jime od mala a je to super..ja jim porad i blbej smazak s brusinkovym domacim dzemem...  ...a nechapu proc si to lidi kazi tatarkou      a sneky jsme uz jako pidilidi co sotva chodi sbirali a ty uzasne veci co z nich delala moje babi a muj tata se to od ni naucil a v dalamacii jsme tomu jeste dodali novy riz      mnam,panceta domaci super...po te se mis tyska...a nastesti mam aspon obcas domaci z dalmacie, ale krasne misto a diky za tip, az budeme tam dole
    Liberte   | 23.08.2018 14:32:56 | Reakcí: 3, poslední: 24.08.2018 13:14:25
    Reagovat | Zobrazit reakce | URL příspěvku
    • \
      RE: no jejda
      Jarko, tomu podlehneš :-).
      Kopřiva v tom vůbec není cítit. Je to fakt úplně jiné než to domácí vaření...
      Calamity J.   | 24.08.2018 11:59:44
      Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE: no jejda
        tu necitim z niceho co mi serviruji nasi, ani ze stavy...ale pruser je ten,ze vis , ze to tam je a od mala to sbiras a jis...brrrrr        i ted mam doma skvelej sirup, kterej si porad vyzadujou znamy, detem chutna, jen uz to nesbiraj  a takova omacka misto kecupu, delikatesa...jen to clovek po tech skoro 50 letech vazne nechce nikde jinde 
        Liberte   | 24.08.2018 13:13:02
        Reagovat | URL příspěvku
Vložit příspěvekČlanky s diskuzí

Poradna

Nárok na porodné

| Janice78 | 19.02.2020, 13:46

Dobrý den,
ráda bych se na Vás obrátila s dotazem či pomocí ve věci zamítnutého nároku na porodné.
Jsem samoživitelka, OSVČ.
Dotaz, proč nedosáhnu na porodné jsem zaslala úředníkovi, který mou žádost vyřizoval na jeho email i do datové schránky. Níže zasílám svůj dotaz a jeho odpověď. Nechápu ale, proč po mě chtěl úředník dokládat i zálohy z pssz a ze zdravotní pojišťovny pro účely zjištění nároku na porodné, když se ve finále odkazuje na odstavec ze zákona, kde vycházejí z průměru a ne z mých skutečných příjmů.
Z jakého důvodu se neřídili odstavcem 4?
(4) Vykonává-li osoba podle svého prohlášení v rozhodném období samostatnou výdělečnou činnost, započítává se jí jako příjem z této činnosti do rozhodného příjmu za každý měsíc

a) jedna dvanáctina příjmů uvedených v daňovém přiznání za kalendářní rok, který bezprostředně předchází kalendářnímu roku, do něhož spadá počátek období od 1. července do 30. června následujícího kalendářního roku, a to bez ohledu na to, kolik měsíců osoba ve zdaňovacím období samostatnou výdělečnou činnost vykonávala a zda tato činnost byla ve zdaňovacím období vykonávána jako činnost hlavní či vedlejší, nebo
b) jedna dvanáctina příjmů, jde-li o příjmy podléhající dani z příjmů stanovenou paušální částkou, ze kterých byla stanovena daň paušální částkou, není-li dále stanoveno jinak.

Zde zasílám emailovou komunikaci
Dobrý den,

odkazuji Vás na ustanovení § 5 odst. 5 písm. a) zákona č. 117/1995 Sb. o státní sociální podpoře:

„Vykonává-li osoba podle svého prohlášení v rozhodném období samostatnou výdělečnou činnost jako hlavní činnost, započítává se jí však jako příjem z této činnosti do rozhodného příjmu vždy nejméně částka 50 % průměrné měsíční mzdy v národním hospodářství.“

a odst. 7)

„Částka průměrné měsíční mzdy se zjišťuje za kalendářní rok předcházející období od 1. července do 30. června následujícího kalendářního roku a vyhlašuje ji Ministerstvo práce a sociálních věcí ve Sbírce zákonů a mezinárodních smluv sdělením podle průměrné mzdy v národním hospodářství vyhlášené Českým statistickým úřadem, s tím, že tuto částku zaokrouhluje na celé stokoruny dolů.“

Více Vám již sdělit nemohu. Proti vyrozumění se neodvoláváte, odvolání je proti rozhodnutí. Vyrozumění je pro Vás možnost se písemně nebo osobně vyjádřit, vyjádření e-mailem není považováno za písemnou formu, protože e-mail není opatřený elektronickým podpisem, a vysvětlení Vám poskytuji pouze jako odpověď na dotaz. Vzhledem k tomu, že jste s dítětem sama, pak hranice příjmů, pod které se musíte dostat, je velmi nízká a díky tomu nárok pak podle platných ustanovení zákona nevzniká.

Považuji tuto odpověď za dostačující a dále na případné e-maily nemohu odpovídat, mám zde dalších 500 žádostí o dávky, které čekají na zpracování.

S přáním hezkého dne,

cid:image001.png@01D5B035.29F5AF60

Lukáš Marek
Odborný referent – pracovník SSP a dávek PP pro správní obvod Praha 15 a 22
E: lukas.marek@uradprace.cz

Úřad práce ČR – Kontaktní pracoviště Praha 10
Vršovická 1429/68
Vršovice
101 00 Praha 101

Datová schránka: w7aznwp
http://www.uradprace.cz

From: Jana Dlouhá <D.Jana@seznam.cz>
Sent: Tuesday, February 18, 2020 4:57 PM
To: Marek Lukáš (UPA-ABJ) <lukas.marek@uradprace.cz>
Subject: Porodné, spis.zn.2730-20-AB

Dobrý den, pane Marku,

na základě Vašeho vyrozumění ohledně možného nároku na porodné bych se chtěla touto cestou
odvolat a požádat o vysvětlení, jak jste k finální příjmové částce 14700Kč dospěl.
Dle DAP za rok 2017, z kterého se má nárok vypočítávat byl základ daně 153.070,-Kč,
což je po vydělení 12, měsíční příjmová částka 12755,80 Kč
Jiné příjmy jsem v tomto roce neměla. Není mi tedy známo, jak jste k výsledné částce dospěl
a žádám tedy o vysvětlení

Předem děkuji

S pozdravem

Dlouhá J.


Neobtěžovala bych Vás s tímto dotazem, ale podle pana Marka je jeho odpověď dostačující a už se k ní zřejmě nehodlá vyjadřovat. Proto zkouším Vás, zda by jste byli ochotni mi danou záležitost vysvětlit, případně pomohli s odvoláním a přezkumem jejich výsledku

Předem velice děkuji

S pozdravem

Jana Dlouhá

Dobrý den,

postup úřadu je v souladu se zákonem. Pokud jste v rozhodném období vykonávala samostatnou výdělečnou činnost, zjišťují se příjmy podle § 5 odst. 4). Pokud se ale jedná o hlavní činnost a jsou takto zjištěné příjmy nízké, tedy nedosahují nejméně 50 % průměrné měsíční mzdy v národním hospodářství, započítává se místo Vašich skutečných příjmů právě těchto 50 % průměrné měsíční mzdy v národním hospodářství, tak jak to uvádí § 5 odst. 5) a související odst. 7). Pokud byste vykonávala samostatnou výdělečnou činnost v rozhodném období, ale v předchozím zdaňovacím období byste ji nevykonávala, postupovalo by se podle odst. 6).

Ing. Lenka Kozlová | Babyonline | 21.02.2020, 09:54
Položit dotaz Všechny dotazy a odpovědi
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Další informace
Inzerce