Odtok plodové vody

Při odtoku plodové vody (nejedná se o nic bolestivého), stejně tak i při pouhém podezření na odtok plodové vody je vhodné odejít do porodnice.

  • Plodová voda je většinou čirá tekutina - někdy zbarvená krví.
  • Pokud je zbarvená smolkou plodu - hnědě, zeleně je vhodné odchod do porodnice neodkládat.

Po odtoku plodové vody porod buď nastoupí samovolně, nebo je nutné jej vyprovokovat. To už je v kompetenci lékařů porodníků.

Autor: As. MUDr. Romana Gerychová
Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Autor: As. MUDr. Romana Gerychová
Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek

Související témata

Komerční sdělení

Odtok plodové vody - diskuze

Vložit příspěvekČlanky s diskuzí
  • Při prvním těhu jsem si šla po kontrole v porodce lehnout, nic se nechystalo a druhý den jsem měla přijít na vyvolání kvůli hypotrofii mimča, za dvě hoďky jsem se vyspalá vzbudila a šla na wc, při odchodu z wc jsem pořád cítila, že něco teče, nebyla jsem si jistá jestli ještě udržím moč   ale teklo to pořád a tak jsme jeli. Plodovka potvrzena - ale kontrakce nastoupili až po 7,5 hodinách, celkové se prcek narodil po 20,5 hodinách - pomohli mi kapačkou.
    Janulka.C   | 13.02.2013 18:21:21
    Reagovat | URL příspěvku
  • Tak napodruhé mi plodová voda opět neodtekla, ale tentokrát se žádné" mučení" nekonalo. Sama nevím, proč mě to napoprvé tolik bolelo, ale jsem moc ráda, že se ta samá zkušenost neopakovala a při druhém porodu jsem nic necítila. 
    Evulik25   | 17.09.2011 22:40:09 | Reakcí: 2, poslední: 18.09.2011 23:42:07
    Reagovat | Zobrazit reakce | URL příspěvku
  • Toli jsme se bala,ze mi zacne odtikat samovolne a pomalu,ze to aninepoznam.A nic.Museli mi ji az pichnout v porodnici.
    miminkomalina   | 17.09.2011 22:02:59 | Reakcí: 1, poslední: 18.09.2011 23:42:39
    Reagovat | Zobrazit reakce | URL příspěvku
    • \
      RE:
      me taky,ja si zase predstavovala,ze nekde pujdu a najendou trapas,ze pod nohama jako kdyz mi vylejou kbelik s vodou 
      Andrea81   | 18.09.2011 23:42:39
      Reagovat | URL příspěvku
  • ja na to pichnuti nikdy nezapomenu.bych to prirovnala,jako by mi tam vrazila jehlici.primo do cipku.au
    jujiko   | 17.09.2011 20:18:13 | Reakcí: 1, poslední: 18.09.2011 23:43:11
    Reagovat | Zobrazit reakce | URL příspěvku
    • \
      RE:
      presen tak,bolest strasna,taky me to bolelo a nezapomela jsme to furt 
      Andrea81   | 18.09.2011 23:43:11
      Reagovat | URL příspěvku
  • Protože mi porod vyvolávali tak mi museli i vodu píchnout těsně před porodem
    mtina   | 17.09.2011 19:56:47
    Reagovat | URL příspěvku
Vložit příspěvekČlanky s diskuzí

Poradna

Dobrý den, mám těhotenskou cukrovku (léčenou Glucophage 500mg-0-1000mg) a mám termín porodu dle UTZ 06.09.2018. Dnes ranní lačná gly 6,5. 3.9. jsem na UTZ měla hraniční množství plodové vody s odhadovanou váhou plodu 3350g. Na vlastní žádost mi byl proveden Hamiltonův hmat. Z posledního vyšetření: FX3, pphl, CS4, TK 120/80,otoky 0,Váha 105Kg, na začátku těh 98kg. Výsledky UTZ: pphl II, AS +prav. 140/min, oligohydramniom, placenta na ZS grade 2-typ 0. PI UA 0,99 PI MCA 1,40 CPR 1,577. Biometrie: hlav obtížně - PBD 94=39+0, HC 331=37+1, AC 343=38+4, FL 73=37+0, EFW 3350g
04.09. mi začali poslíčci trvalo to 6 hodin. nejčastěji chodili po 8 minutách. Pak jako když utne. Odpoledne mi odešla hlenová zátka. Od té doby se nic neděje. Na další kontrolu jdu až 10.09.2018. Co si myslíte o přenášení s těh.cukrovkou popřípadě o vyvolávaném porodu a riziku pro miminko? Zatím to nikdo v porodnici neřeší, moje obvodní gyn. mi říkala, že bych přenášet neměla. Jaká je pravděpodobnost, že se porod rozeběhne sám? Děkuji za Váš názor. Kateřina

Dobrý den paní Kateřino,

Vaše informace jsou vyčerpávající – jen to shrnu: termín porodu dnes, dítě 3350g, gestační diabetes na Glucopage, glykemie v normě, méně plodové vody, ale to je v této fázi gravidity fyziologické.

Zda se Váš porod rozběhne sám je velmi pravděpodobné, otázkou je kdy. Máte pravdu, že obecně se u gestačního diabetu nedoporučuje přenášet. Váha plodu ale není vysoká i když UZ odhad může být nepřesný, obecně se počítá s  +- 10% váhy plodu a čím je plod větší, tím může být odhad váhy víc nepřesný. Navíc dle UZ zápisu je už hlavička hodně nízko a její měření je také nepřesné. Možná bude spíš větší.

Asi bych se znovu obrátila na svého ošetřujícího gynekologa, který by Vás mohl odeslat do porodnice se zdůrazněním o plánovaní indukce porodu pro výše uvedené.

Zdravím Dr. S. Motlová

MUDr. Simona Motlová | Babyonline | 07.09.2018, 20:33
Položit dotaz Všechny dotazy a odpovědi
Zavřít reklamu
Inzerce