Inzerce
Inzerce
Inzerce

Výživa, péče, léky, psychika v těhotenství

Položit dotaz

Antibiotika mast

| Vladimír123 | 26.05.2020, 07:09

Dobrý den,
mám trochu starost o partnerku. Máme spolu miminko (15 měsíců), a chtěli bychom druhé. Malá má už cca půl roku ekzém. Řešily jsme to všemožně alternativně, ale nic nepomohlo. Doktorka se tedy rozhodla pro antibiotickou mast dexometazon a mast na promastění aquacutilan. Dále pro koupele miminka v hypermangánu. Mohl by partnerce kontakt s těmito léky, ať už přes kůži, když maže miminko, nebo vdechem (jedna ta mast smrdí jako skoro jako savo) nějak ublížit miminku, které můžeme čekat( možná 1-2 týden)?
Děkuji

Dobrý den, nemusíte mít obavy, že by kontakt s těmito léky nějak ohrozil budoucí těhotenství. Hezký den.

MUDr. Andrea Liszková | Babyonline | 27.05.2020, 10:13

Enzym laktázy v těhotenství

| AdelaV. | 29.04.2020, 09:47

Dobrý den,

mám laktózovou intoleranci a abych nemusela omezovat mléčné výrobky, zvykla jsem si užívat volně prodejné enzymy laktázy - Lactanon a nebo laktázové tablety Mivolis z DM. Nyní jsem ve 34. týdnu a po celou dobu těhotenství enzym užívám - cca 1 denně, večeřím měkké a tvrdé sýry. Nemohla jsem tím miminku ublížit? Ani mě to nenapadlo, myslela jsem, že jen doplňuji enzym, který mi v těle chybí.. Můžu tablety nadále užívat, třeba i při kojení? Mockrát děkuji

Dobrý den, tyto doplňky stravy můžete v těhotenství i při kojení bez obav užívat. Hezký den.

MUDr. Andrea Liszková | Babyonline | 02.05.2020, 19:15

Doplňky stravy

| B82 | 23.04.2020, 12:04

Dobrý den,

jsem cca na začátku 8tt. Od zjištění užívám doplněk stravy vitamíny Ogestan -matka a dítě, tablety + jím běžně ovoce a zeleninu. Chtěla bych se zeptat, pokud znáte tyto vitamíny, jestli jsou prospěšné ( nekupovala jsem je na doporučení, ale podle internetu ) a jestli kombinace těchto vitamínů + vitamínů z ovoce a zeleniny není příliš velký příjem a není to spíš k neprospěchu. Ogestan je podle výrobce přírodní a obsahuje Kyselinu listovou (vitamín B9,) Omega-3 ( DHA), Jód, vitamín D3 a vitamín E. nic jiného. Píší, že se může užívat dlouhodobě, před plánováním, samotným těhotenstvím a během kojení. Jinak já jím všechno, maso, zeleninu, ovoce, mléčné výrobky atd. A ještě jsem si koupila od Leros čaj pro těhotné, na doporučení paní magistry v lékárně. Snad tedy výše zmíněný "koktejl" vitamínů, není příliš.

Moc Vám děkuji za odpověď

Dobrý den, kombinace těchto vitamínů a pestré stravy je ideální varianta. Nemusíte se bát, že byste se takto mohla "předávkovat", ještě navíc, pokud dodržujete doporučené dávkování přípravku. Hezký den.

MUDr. Andrea Liszková | Babyonline | 24.04.2020, 14:48

Dobrý den, paní doktorko, nerada obtěžuji, ale ráda bych Vás požádala o radu.

Povedlo se mi otěhotnět pomocí IVF a byla mi hned před celým procesem nasazena kyselina listová - acidum folicum, ve které je obsaženo 10 mg listovky. (Nevím, proč mi byla nasazena toto množství denně, nevím o tom, ze bych měla mutaci, která si se stěpením listovky neumí poradit, neobjevily se u mě ani v rodině v minulosti žádné malformace plodu ani nic podobného.) Vzhledem k tomu, ze mi bylo již od počátku hodně zle, příjem ovoce a zeleniny téměř na nule, nechtěla jsem ponechat nic náhodě a v lékárně jsem pořídila ještě na doporučení od lékařky tehotenske vitaminy, konkrétně Yarilo Einstein a poté GS Mamavit s DHA a EPA. Pan magistr v lékárně mě uklidnil, ze případný přebytek se vyloučí močí, nevadí tedy, když oba přípravky budu kombinovat, proto jsem je brala celý první trimestr.

Nyní jsem ale vlastně náhodou narazila článek (viz.níže), který před přebytkem listovky varuje-dokonce udává za hraniční množství i jen to, které bylo obsaženo pouze v samotném GS Mamavit. A já brala každý den 800 µg z multivitaminu a 10 mg, tzn. 10 000 µg z Acidum Folicum. To je skoro 20x vyšší, než doporučené množství pro těhotné ženy.

Nyní mě přepadl strach, jestli jsem touto koňskou dávkou nemohla ublížit miminku, dle článků sice listovka ve zvýšené dávce vývojovým vadám zabraňuje, ale takto extrémní dávky prý tělo vyloučit samo neumí a zůstává v krevním oběhu. Údajně se s touto přemírou zvyšuje výskyt poruch autistickeho spektra u dětí atp. A proto bych Vás moc ráda poprosila o názor, jsem z toho skutečně zoufalá.

Děkuji moc!
S pozdravem

Regina F.

https://www.gynordplus.cz/aktuality/nadmerne-hladiny-kyseliny-listove-a-vitaminu-b12-v-tehotenstvi-zvysuji-riziko-autismu-deti-29

Užívání kyseliny listové (ideálně před otěhotněním a poté především v 1. trimestru) je prokázanou prevencí rozšťěpových vad u plodu. Podle posledních, nejnovějších výzkumů je doporučovaná dávka kyseliny listové 400 - 800 mikrogramů na den (může se lišit napříč zeměmi). Stran užívání vyšších dávek v těhotenství nejsou dostupné dostatečné, spolehlivé a přesné informace ohledně možného negativního vlivu na plod, nelze proto jednoznačně odpovědět, eventuální rizika by byla spíše nízká. Hezký den.

MUDr. Andrea Liszková | Babyonline | 17.04.2020, 10:35

Obavy na začátku těhotenství

| B82 | 13.04.2020, 09:51

Dobrý den,
obracím se na Vás opět pro radu. Jak jsem psala ve svém prvním dotazu na který jste mi odpovídala asi před 3-4 dny, jsem na začátku těhotenství, gynekolog mi zatím nezdělil týden, takže z toho usuzuji, že to je opravdu hodně hodně brzy. K mému prvnímu dotazu. Mám problém s vylučováním, stolice, chodím +- pravidelně, nebo ob den, ale jde to dost z tuha, musím dost často tlačit a bojím se, abych tím neublížila miminku, říká se, že začátky těhu jsou nejcitlivější pro vývoj miminka. Je nějaká pravděpodobnost, že bych tímto mohla ublížit a mohlo to mít vliv na vývoj plodu?
Dále bych se chtěla zeptat, jak to je s rizikovým chováním před zjištěním těhotenství. K oplodnění došlo v průběhu března 2020, samozřejmě jsem o tom neměla ani tušení a ani jsem nad touto možností moc nepřemýšlela, než jsem to zjistila ( nedostavila se menses a pozitivní těhu test ) nechovala jsem se zrovna příkladně, byla jsem s partou kamarádů celý březen pryč a neobešlo se to bez alkoholu, cigaret a dala jsem si i pár prásků marihuany, tahala jsem i těžké věci atd. zkrátka, jako že nic. Samozřejmě hned ode dne zjištění
( včetně ) jsem přestala pít, kouřit a chovám se v klidu, odpočívám, jím vítamíny pro těhotné a dělám vše pro to, aby to bylo v pořádku. Nicméně, je nějaká pravděpodobnost, že bych svým chováním mohla ublížit miminku?
A poslední dotaz.. Je nějaká rada, pravidlo, jak se chovat a co dělat, abych odnosila zdravé dítě? Já i partner jsme zdraví, jak po stránce imunity, tak po stránce psychické, ani já ani partner nebereme žádné léky. A pak, existují nějaké nadstandartní testy, které zjistí v průběhu těhotenství případné komplikace, rozštěp páteřě, down syndrom a jiné postižení, psychické, fizické atd. Dá se tomu nějak předejít, nebo co dělat, v průběhu těhu aby mimi bylo v pořádku?

Moc Vám děkuji za odpověď, moc mi to pomůže

Bára

Dobrý den, pravidelná stolice během těhotenství je vždy tou lepší variantou, než zácpa - ta však bývá v těhotenství častá. Můžete vyzkoušet kompoty, mléčné produkty, případně se dá zakoupit v lékárně Magnosolv - dávkování 1-0-1 (rozpustný hořčík, který pomáhá pravidelné stolici). První týdny v těhotenství fungují na principu - vše nebo nic. Buď se těhotenství uchytí a pokračuje, nebo ne. Uvidíte na příštích kontrolách u Vašeho gynekologa. Pro optimální průběh těhotenství je vhodný zdravý životní styl, pestrá strava, vyvarovat se škodlivých a návykových látek, psychická pohoda, ale ve spoustě ohledech hraje roli samotná příroda. V prvním trimestru se provádí 1. screeningové vyšetření (ultrazvuk + vyšetření z krve) na nejčastější chromozomální vady - mezi které patří také Downova choroba, dále se dělá 2. ultrazvukový screening ve druhém trimestru, biochemický screening defektů neurální trubice - o všem Vás bude gynekolog předem informovat. Hezký den.

MUDr. Andrea Liszková | Babyonline | 14.04.2020, 07:09

Dobrý den, paní doktorko.
Povedlo se mi otěhotnět pomocí IVF a byla mi hned před celým procesem nasazena kyselina listová - acidum folicum, ve které je obsaženo 10 mg listovky. Vzhledem k tomu, ze mi bylo již od počátku hodně zle, příjem ovoce a zeleniny téměř na nule, nechtěla jsem ponechat nic náhodě a v lékárně jsem pořídila ještě tehotenske vitaminy, konkrétně GS Mamavot s DHA a EPA. Pan magistr v lékárně mě uklidnil, ze případný přebytek se vyloučí močí, nevadí tedy, když oba přípravky budu kombinovat, proto jsem je brala celý první trimestr.

Nyní jsem ale vlastně náhodou narazila na článek, který před přebytkem listovky varuje-dokonce udává za hraniční množství i jen to, které bylo obsaženo pouze v samotném GS Mamavit. A já brala každý den 800 µg z multivitaminu a 10 mg z Acidum Folicum.

Nyní mě přepadl strach, jestli jsem touto koňskou dávkou nemohla ublížit miminku a proto bych Vás moc ráda poprosila o názor.
Děkuji moc!

Dobrý den, užívání kyseliny listové (ideálně před otěhotněním a poté především v 1. trimestru) je prokázanou prevencí rozštěpových vad u plodu. Podle posledních, nejnovějších výzkumů je doporučovaná dávka kyseliny listové 400 - 800 mikrogramů na den (může se lišit napříč zeměmi). Stran užívání vyšších dávek v těhotenství nejsou dostupné dostatečné, spolehlivé a přesné informace ohledně možného negativního vlivu na plod, nelze proto jednoznačně odpovědět, eventuální rizika by byla spíše nízká. Hezký den.

MUDr. Andrea Liszková | Babyonline | 14.04.2020, 07:07

Zvýšený cukr v krvi

| Kotykovaana | 18.12.2019, 13:21

Dobrý den chci se jenom zeptat doktor mi bral odběry na cukr v krvi měla jsem být na lačno ale nedošlo mi to a dala jsem si před odběrem skleničku 50% džusu. Dnes mi doktor napsal že mám zvýšený cukr v krvi je možné že je to tím džusem? Na vyšetření mám jít až po svátcích tak jsem nervózní. Děkuji za odpoved

Dobrý den,

nepíšete zda se jenalo o jednorázový odběr nebo screeningový test (OGTT). Každopádně - ano možné to je. Vypitím skleničky džusu přijmete cca 17 g jednoduchých sacharidů (cukrů), které rychle ovlivňují vzestup hladiny krevního cukru. Lze to přirovnat ke 2 - 3 sáčkům cukru, které dostanete v restauraci ke kávě. I přesto hladina glykémie nesmí překročit stanovenou hranici. Pár rad před vyšetřením: OGTT - se provádí v ranních hodinách po minimálně 8 hodinovém lačnění (těhotná žena smí pít pouze čistou vodu), současně by žena měla být poučena, aby 3 dny před testem měla své obvyklé stravovací návyky (neomezovala příjem sacharidů) a den před testem vyloučila zvýšenou fyzickou námahu. Po celou dobu testu zůstává vyšetřovaná žena ve fyzickém klidu, před testem a během testu nesmí kouřit -pravidelné dávky léků s antiinzulinovým efektem (zejména hydrokortizon, thyroxin, betasympatikomimetika, progesteron) lze užít v den testu až po jeho dokončení. 

Mgr. Jana Eliášová | Babyonline | 18.12.2019, 18:27

Očkování v těhotenství

| Eva33 | 30.10.2019, 19:56

Dobrý den,
ráda bych se zeptala, zda je vhodné očkovat proti tetanu a černému kašli v těhotenství a na event.. rizika pro plod. Je nutné očkovat plošně všechny těhotné nebo jen např. ohrožené skupiny? Jde mi nyní spíše o očkování proti tetanu, které bylo naposled v roce 2009, proto je vhodné přeočkování, ráda bych s tím ale počkala až po porodu..
Děkuji za názor.

Dobrý den, pokud není očkování nutné, jedná se v případě tetanu o přeočkování, pak bych asi počkala po porodu. Co se týče očkování proti černému kašli, v některých zemích se provádí očkování těhotných žen plošně, snižuje riziko nákazy černým kašlem u plodu, který je pro novorozence velmi ohrožující v době, kdy ještě nejsou sami očkováni hexavakcínou. Riziko očkování neživou vakcínou pro plod je velmi nízké.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 04.11.2019, 17:15

Tetracyklin v tehotenstvi

| Monysek00 | 02.09.2019, 16:59

Dobrý den, kožní lékařka mi předepsala ant mast s obsahem tetracyklinů k lokálnímu zevnímu užití na praskly ret, kde na základě stěru indikovala zlatého stafilokoka, a to přestože ví, že jsem ve 12. Týdnu těhotenství. Moje gynekoložka se s touto léčbou stejně jako lékárnice neztotožňuje, obvodní lékařka mi neporadila (chápe pohled obou lekarek). Dermatolozka chce pro jistotu přeléčit stafilokoka, aby nedošlo k rozšíření, gynekoložka radi tetracyklin, jakožto kontraindikací, neuzivat, i když v lokální podobě. (Nutno dodat, že prasklin na rtu mám téměř celý život, a nikdy mi nikdo štěty nedělal, až teď...takže je možnost, že jsem ho měla již při prvním těhotenstvím před 13 měsíci).
Můžete mi prosím poradit, jestli užívat či nikoli?

Dobrý den, pokud jste již po 12. týdnu gravidity, pak myslím, že krátkodobé lokální užívání masti by neměl být problém. To, zda je nutné prasklinu vzhledem k nálezu ze stěru přeléčit, je spíše otázka pro dermatologa. na toto vám bohužel neodpovím.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 09.09.2019, 19:22

Kojení na subutexu

| blazterka | 28.08.2019, 00:01

Dobrý den,chtěla bych se zeptat paní doktorky Vavřinkové (pani doktorku mi poradil můj lékař na substituční léčbu)..
Beru subutex (6mg/den) a v motole,kde jsem registrována k porodu, mi asi nedovolí kojit. Chtěla jsem se zeptat, co si o tom myslíte vy.. můžu kojit na subutexu?? Před porodem plánuji snížit dávku na čtvrtku za den(2mg). Co jsem četla, tak jsou na to různé názory, lékaři se neshodnou.. Můj substituční lékař říkal,že vás mám najít, ze jste se přímo tomuhle věnovala, ze byste mi mohla pomoct/poradit..
Předem vám moc děkuji za odpověď..
S pozdravem a přáním hezkého dne,
Tereza M.

Dobrý den, zkusím vám odpovedět, i když se této problematice nevěnuji. Dle SUKLu by neměl být při užívání Subutexu problém s kojením a tím by se měli řídit i pediatři v Motole. Je to ale koneckonců definitivně na vaší domluvě s nimi. Názory a zkušenosti se opravdu mohou různit.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 01.09.2019, 18:38

Dobrý den, pracuji v zubní ordinaci jako instrumentařka. Jsem v 8tt a chtěla bych se zeptat, zda nějak vadí či ovlivňuje plod používaní profes. ultrazvukové čističky na nástroje.
Děkuji

Dobrý den, určitě nevadí.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 23.08.2019, 13:31

Očkování proti HPV

| VeronikaNikaNika | 17.05.2019, 08:20

Dobrý den,
prosím o radu - myslíte si, že by pro mě - vzhledem k tomu, že mám nyní HPV viry v sobě a počínající genitální bradavičky, které jsou zatím bez léčby (nevystouplé a MUDr. na gyn mi řekla, že zatím léčit nemusíme) - bylo vhodné se nechat naočkovat proti HPV a genit. bradavičkám (vakcínou Silgard)? Pomůže mi to, když už v sobě viry mám a mám i bradavičky? Nebo by bylo lepší nejprve bradavičky vyléčit a potom až se nechat očkovat? Jde mi o to, aby se mi bradavičky třeba nějak nezhoršily, kdybych se nechala naočkovat (v souvislosti s reakcí na očkovací látku). Má to smysl ve věku 27 let a v případě že už jsem "nakažená"? Jaká cca je procentní úspěšnost očkování, pokud už se člověk s virem setkal?
Děkuji za názor, hezký den, Nika

Přikládáme dřívější odpověď lékařky a doporučuje bližší konzultaci s Vaším gynekologem:

Dobrý den, pokud histologie genitální bradavice prokázala, potom by se léčit mělo. Spousta gynekologů doporučuje jako léčbu a prevenci opětovného výsevu očkování proti papilomavirům (vakcína Silgard). Co se týče odpovědí na další obsáhlé otázky, omlouvám se, ale myslím, že toto je nad rámec naší online poradny. Všechny informace stran přenosu a prevence nákazy by vám měl poskytnout váš lékař osobně.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 20.05.2019, 17:47

Melír v těhotenství

| LuTerBo | 29.03.2019, 12:02

Dobrý den, informace na internetu se různí, proto se na Vás obracím. Mohu v sedmém týdnu podstoupit melírování vlasů? Pokud ano, týká se to celého těhotenství? Je mi 32, dítě bude první a nerada bych jej čímkoli ohrozila. Děkuji!

Dobrý den, melír v těhotenství určitě plodu neuškodí v jakémkoliv stádiu vývoje.

MUDr. Simona Motlová | Babyonline | 20.05.2019, 13:22

Vážená paní doktorko,
léčím se s hypotyreozou a autoimunitním zánětem štítné žlázy. Nyní jsem v 8.tt těhotenství. Výsledky na endokrinologii mi vyšly v pořádku, zůstala mi medikace Letrox 75. Chtěla jsem se zeptat, zda mohu brát nějaké doplňky stravy pro těhotné. Všude je jód a nevím, zda je to pro mě vhodné. Paní doktorka na endokrinologii říkala, že se jód bere až ve 3. trimestru. Nicméně se mi strašně začaly ničit nehty, a tak se bojím, aby to nebyla známka, že mi a miminku něco bude chybět.
Velice děkuji za odpověď.
Hezký den.

Dobrý den, k užívání jódu v graviditě při onemocnění štítné žlázy, bych respektovala doporučení Vašeho endokrinologa. Co se týče doplňků stravy v graviditě, volila bych ty bez jódu – v lékárně Vám jistě poradí. Co se týče doplňků stravy na lámání nehtů – je vhodné doplnit vit. sk. B a stopové prvky ( selen, zinek…) , dobrý a ne  zbytečně předražený je preparát Biotin, který v graviditě určitě užívat lze a je bez jódu. Jsou jistě i další, o kterých Vás zase bude lépe informovat farmaceut v lékárně.

MUDr. Simona Motlová | Babyonline | 26.03.2019, 19:09

Dobrý den, dnes ráno jsem si na snídani dala tresčí játru ve vlastním oleji ( celou konzervu) podle toho co jsem se dočetla o působení retinolu na embryo v 5té týdnu jsem asi neudělala nejlépe. - Mohu poprosit o nějaké odborné posouzení jak moc velký problém to je. Již jsem objednaná na pátek na první těhotenskou prohlídku ale než tam půjdu tak bych o tomto ráda věděla něco dříve.
Předem velice děkuji za odpověd.

Dobrý den, jednorázová konzumace tresčích jater v 5. týdnu určitě vývoj plodu neovlivní, nemusíte mít obavy.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 13.01.2019, 13:29

Alergetika v těhotenství

| Niki123 | 29.12.2018, 00:08

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli můžu užívat Zyrtec nebo Zodac v 23+4 TT . Děkuji Vám za Vaši odpověď.

Dobrý den, ano, užívání těchto léků na alergii je možné.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 01.01.2019, 15:36

Dobrý den, paní doktorko, nevím, kam se z dotazem obrátit, tak zkouším i Vaši poradnu. Bohužel jsem zjistila, že jsem v prvním trimestru špatně zvolila vitaminy a brala navíc omega 3 (konkrétně Dr. Max Omega 3 Premium), které jsou jinak doporučovány až od 2. trimestru. Navíc je tam dost vysoká dávka (EPA 225 mg, DHA 170 mg). Až nyní jsem zjistila, že se nedoporučují dřív, nejspíšprotože obsahují hodně vitamínu A a D, které v přebytečném množství škodí plodu. Od té doby mám obrovské obavy, protože jsem tyto vitamíny společně s Femibionem 1 brala skoro celý 1. trimestr. Mohla jsem nějak miminku uškodit? Měla bych si zaplatit nějaké nadstandardní podrobné vyšetření (a které)? Moc děkuji

Dobrý den, pravděpodobnost, že byste nějak výrazně uškodila plodu, je minimální. Nadstandartní vyšetření plodu není potřeba. Pokud budete absolvovat či jste absolvovala kombinovaný prvotrimestrální screening a ten byl negativní, pak toto vyšetření má největší senzitivitu a budte bez obav.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 12.12.2018, 13:31

Imunnor v těhotenství

| zaneta1990 | 05.12.2018, 10:33

Dobrý den, ráda bych se zeptala, byl mi předepsán v 6tt přípravek Imunnor. Lékař o těhotenství ví, mám ale pochyby, zda přípravek začít užívat, jelikož v příbalovém letáku je, že se v těhotenství užívat nemá. Děkuji za radu.

Dobrý den, nevím, z jakého důvodu vám byl Imunnor předepsán, ale pokud jeho užívání není nutné, pak bych se jej min. po dobu prvního trimestru vyvarovala.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 06.12.2018, 06:19

Ibalgin 200 v těhotenství

| Lucka111 | 01.12.2018, 08:48

Dobrý den, jsem 10tt, 3 týdny mě opakovaně trápí blokace krční páteře a hrozné bolesti hlavy, dlouhodobě trpím cc syndromem. Pomáhá mi jedině ibalgin. Na bolest hlavy mi včera gynekolozka doporučila ibalgin suspenzi pro děti. Nevíte jak vysokou dávku mohu požít?Zatím jsem měla 3x během 3 tydnu(v rozmezí 1x týdně) ibalgin 200. Není to moc vysoká dávka, nemůže to způsobit nějakou vývojovou vadu? UZ mám v pořádku. Paralen absolutně nepomáhá, ani 2 najednou.
Moc děkuji za odpověď.

Dobrý den, Ibalgin v dávce 1x za týden určitě vývoj plodu neovlivní, nicméně každodenní užívání se v I. a III. trimestru nedoporučuje.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 06.12.2018, 06:20

Dobrý den. Jsem v 34 TT a omylem jsem snědla půl tablety Enap 0,2 a půl tablety Phenaemaletten 15 mg. Je užití nebezpečné pro plod popř. co mi můžete poradit. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, tyto léky v tak malém množství by neměly plod ohrozit.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 29.11.2018, 13:35

Vonné svíčky a oleje

| Lindi1 | 06.11.2018, 07:35

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jestli v těhotenství vadí, když si téměř každý den zapaluji různé druhy vonných svíček. Jsou škodlivé? Nebo by bylo lepší, kdybych si raději koupila nějaký vonný olejíček do aromalampičky? Děkuji.
Trojanová

Dobrý den, vonné svíčky a oleje určitě vývoji miminka neškodí.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 06.11.2018, 19:32

Bylinky v těhotenství

| Asocka3187 | 25.09.2018, 12:17

Dobrý den, jsou prosím tyto bylinky a čaje vhodné v těhotenství? Jsem 13. týden těhotenství a zajimá mé konkrétně: lípa květ, divizna, jitrocel, šipek, bez černý květ.

Dobrý den, pití bylinkových čajů v rozumné míře těhotenství určitě negativně neovlivní. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 25.09.2018, 19:45

Napadení ovoce

| SRenata | 24.09.2018, 10:29

Dobrý den,
jsem na začátku těhotenství, v 6 týdnu. Nechci samozřejmě něco podcenit, máme doma hroznové víno, které je trochu napadeno padlím, což je houbové onemocnění rostlin. Plody jsou ale zralé a napadené nejsou (jen některé - celý hrozen je buď špatný, nebo v pořádku, bobule jsou sladké bez bílého poprašku), jen větvičky kolem bobulí jsou s bílým popraškem. Chtěla jsem se zeptat, zda jsou tyto plody zdraví škodlivé (i když to na nich není přímo vidět), stejně tak, jak je známo třeba nahnilá zelenina nebo ovoce.
Předem děkuji za odpověď, hezký den

Dobrý den, požití malého množství takového ovoce by plodu uškodit nemělo. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 25.09.2018, 07:00

Dobrý den, mám dotaz, jsem ve 30. týdnu těhotenství a doktorka mi dala antibiotika Furolin po 6 hodinách na zánět ledvin. Mám z antibiotik docela obavu, i v lékárně se netvářili.

Dobrý den, krátkodobé užívání těchto antibiotik ve 30. týdnu by nemělo plod negativně ovlivnit.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 25.09.2018, 19:44

Napadení ovoce

| SRenata | 20.09.2018, 10:33

Dobrý den,
jsem na začátku těhotenství, v 6 týdnu. Nechci samozřejmě něco podcenit, máme doma hroznové víno, které je trochu napadeno padlím, což je houbové onemocnění rostlin. Plody jsou ale zralé a napadené nejsou (jen některé - celý hrozen je buď špatný, nebo v pořádku, bobule jsou sladké bez bílého poprašku), jen větvičky kolem bobulí jsou s bílým popraškem. Chtěla jsem se zeptat, zda jsou tyto plody zdraví škodlivé (i když to na nich není přímo vidět), stejně tak, jak je známo třeba nahnilá zelenina nebo ovoce.
Předem děkuji za odpověď, hezký den
Renata Skoumalová

Dobrý den, bohužel nevím, zda napadení hroznů padlím může být škodlivé v těhotenství. Je to otázka spíše pro gynekologa.  

Mgr. Jana Eliášová | Babyonline | 21.09.2018, 13:54

Zácpa v těhotenství

| Sara Adamova | 24.08.2018, 06:34

Dobrý den,
chci se zeptat, zda je možné užívat na zácpu tablety fructolax. Jsem ve čtvrtém měsíci a zácpa mě trápí od začátku těhotenství. Na přívalové letáku píší, že je lze v těhotenství po dohodě s lékařem. Ptala jsem se na to svoji doktorky a ta mi řekla, že miminku ublížit nemohou, ale chtěla jsem znát ještě názor někoho jiného.
Moc děkuji za odpověď.

Dobrý den, ano, tento preparát lze v těhotenství užívat.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 01.09.2018, 17:20

Dobrý večer, paní doktorko,
chtěla bych se zeptat, jestli hodně škodí, když během těhotenství budu brát nadále antidepresiva Elicea 10 mg. Zkusila jsem 5 mg, ale stav už se zhoršil, nemohu vysadit. Ohrozím nějak vývoj dítěte? Děkuju za odpověď.

Dobrý den, toto je otázka spíše na psychiatra, který vám léky předepisuje. Psychiatři mají velmi dobrý přehled o druzích antidepresiv, které se mohou užívat po dobu těhotenství a případně i kojení. Dle mého názoru obecně antidepresiva nové generace teratogenní uřinky nemají, ale raději ověřte u svého psychiatra.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 01.09.2018, 17:26

Kdy vysadit Gyprodyl?

| HaDo11 | 01.08.2018, 14:55

Dobrý den, ráda bych se Vás zeptala,v jakém týdnu těhotenství je hodné vysadit užívání Gynprodylu?
Gynprodyl užívám 1-1-2 denně zavedením do pochvy, těhotenství po IVF, užívání Gynpodylu od odběru vajíček bez přestávky. Ve 12+4 jsem byla na screeningu 1.trimestru,kdy mi byla zjištěna NT hodnota 3,2mm, poté jsem podstoupila CVS vyšetření, které vyvrátilo riziko testovaných vrozených vad. Dle IVF centra bylo původně doporučeno užívat Gynpodyl do konce 12tt. Bojím se ale, aby placenta díky podstoupenému CVS vyšetření nebyla nějak poškozena či narušena?
Dále bych se ráda zeptala, zda je od začátku 13tt vhodné začít užívat vitamíny např. Femibion 2 či Superfolin 2. Který byste doporučila spíše? Teď aktuálně ještě užívám Femibion 1, je eventuelně možné změnit značku a užívat teď ten Superfolin či je lepší pokračovat v užívání Femibionu?
Děkuji za Vaši odpověď.

Dobrý den, obecně po 12. týdnu gravidity by placenta měla pracovat již dostatečně (i bez ohledu na CVS), takže užívání gestagenu po 12. týdnu těhotenství je zbytečné. Gynprodyl můžete tedy klidně vysadit. Co se týče užívání těhotenských vitamínů a doplňků stravy, jsem zastáncem toho, že pokud má žena normální pestrou stravu, není užívání těchto preparátů nutné.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 08.08.2018, 12:53

Xarelto

| gabbika@centrum.cz | 16.07.2018, 07:23

Dobrý den,
6.7. mi byla zjištěna trombóza svalové žíly po sundání sádrové dlahy-zlomený kotník, operace s kovy. Byl mi nasazen lék Xarelto 15mg 2x denně,celkem jsem jej užívala 6 dní. 12.7.jsem zjistila, že jsem těhotná-pravděpodobně 5tt, lék byl ihned vysazen a nahrazen Fraxiparinem-první dávka v den zjištění pozitivního tt.
Jaká jsou prosím rizika pro plod po užívání Xarelta? Na gynekologii se chystám příští týden ale zajímal by mne názor i jiného gynekologa a samozřejmě mám obavy o miminko. Děkuji

Dobrý den, krátkodobé užívání Xarelta by plod ohrozit nemělo, nicméně v těhotenství se za nejbezpečnější považuje aplikace Fraxiparinu a  dalších preparátů na bázi nízkomolekulárního heparinu. Takže převedení na Fraxiparine byl správný krok a bylo by dobré jej ponechat. Xarelto je poměrně nový lék a s jeho užíváním v těhotenství není ještě příliš mnoho zkušeností.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.07.2018, 13:46

Dobrý den, vzhledem, že v minulém dotazu jsem neupřesnila proteinový nápoj, tak bych se tedy chtěla zeptat konkrétně na PVL mutant mass.
konkrétní informace o proteinu viz. https://www.fitness.cz/gainery-do-2500g/pvl-mutant-mass-2200g-s20482807
Děkuji za odpověď.

Dobrý den, součástí vámi dotazovaného výrobku jsou i informace, že se jedná o potravinu určenou pro zvláštní výživu se sladidly. Vhodné pro sportovce. Výrobek není určen jako náhrada pestré stravy. Skladujte v suchu při teplotě do 25°C. Chraňte před přímým slunečním zářením. Není určeno pro děti, těhotné a kojící matky. Ukládejte mimo dosah dětí. Výrobce neručí za škody vzniklé nevhodným použitím nebo skladováním. Pokud je na doplňku přímo toto uvedeno, rozhodně bych dávku bílkovin doplňovala jiným a současně přirozenými zdroji. Těhotenství je období, kdy klademe důraz na kvalitní - čerstvé, základní přirozené (nezpracované) potraviny bez fortifikace např.sladidel, barviv. Otázkou je proč - s jakým benefitem zařazovat bílkovinný nápoj tohoto typu do běžné stravy těhotné ženy? 
 
Mgr. Jana Eliášová | Babyonline | 05.06.2018, 14:36

Pozdější ovulace

| misalka | 21.05.2018, 09:41

Dobrý den,
chtěla bych poprosit o radu. Asi čtvrtý měsíc si měřím bazální teplotu a podle všeho mám plodné dny 17 až 23 den, ovulace probíhá 21 den. Od paní doktorky mám předepsaný Utrogestan 100, zavádím dvě tobolky večer 16 den v cyklu (po dobu 10 dnů). Je to v pořádku? Někde jsem četla, že Utrogestan zabrání uhnízdění. Děkuji za vysvětlení, popřípadě neměla bych změnit dávkování? Děkuji

Dobrý den, nevím, na základě čeho máte předepsáno užívání Utrogestanu, nicméně otěhotnění rozhodně jeho užívání nebrání. Dávkování je taktéž přiměřené.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 29.05.2018, 07:31

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je nevhodné během prvního trimestru těhotenství občas pít proteinové nápoje?
například (1x denně).

Dobrý den,

neuvádíte konkrétní nápoj, proto mohu odpovědět pouze obecně. Většinou je tento typ nápojů užíván v oblasti fitness nebo specifických oblastech medicíny. Běžně při kvalitě naší stravy není potřeba doplňovat bílkoviny touto formou, vždy záleží na podobě stravovacího režimu. Občasné užívání není problém.

Jana Eliášová

Mgr. Jana Eliášová | Babyonline | 23.05.2018, 11:39

Svadba počas tehotenstva

| handa25 | 03.04.2018, 02:28

Dobrý deň, sme pozvaný na svadbu kde bude celá mužova rodina. So svokrovcami sa už rok a pol nebavime lebo svokra sa miešala do výchovy našej dcéry a skončilo to veľkou hladkou kde ma dosť urážala plus si vymýšľala. Mam 2,5 ročnú dcérku, ktorá sa ich boji a keď ich vidí je na mne nalepena na rukách. V čase svadby budem v 33tt. Chcem sa spýtať je svadba v takom štádiu ešte vhodná?, nemá vplyv hluk, stres na dieťa? Už tieto sviatky mi dali zabrať. Ďakujem

Dobrý den, na vaši otázku asi neexistuje uspokojivá odpověď. Svatba jako taková nemá na těhotenství v žádném stadiu vliv. Takže záleží zcela na vás, zda absolvujete či nikoliv.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 10.04.2018, 07:36

Macmiror a amoksiklav

| Mmichaluska | 30.03.2018, 00:44

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda se může užívat macmiror a amoksiklav současně? Amoksiklav mám kvůli gardnerelle. Jsem v 15.tt, tak jestli to není přece jenom moc.
Děkuji za odpověď.

Dobrý den, krátkodobé užívání těchto dvou preparátů nevadí, nicméně nevím, proč užíváte Macmiror (tuto informaci jste neuvedla). Spíše bych se tedy zamyslela nad tím, zda je nutné užívat obojí.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 01.04.2018, 18:51

Antibiotika v těhotenství

| Janna88 | 04.03.2018, 07:19

Dobrý den,
zjistila jsem, že jsem těhotná, ale problém je v tom, že jsem tento měsíc brala antibiotika Formicid 500g, Modafen, Ibalginy, ACC. Bojím se, aby vše bylo v pořádku.
Velice děkuji za odpověď.

Dobrý den, jste si jistá názvem Formicid? Formicid je přípravek na hubení hmyzu, pokud vím.. Jinak krátkodobé užívání ostatních léků vývoj plodu neovlivní.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 05.03.2018, 07:04

Dobrý den, prosím Vás. Mohu v průběhu těhotenství používat takové ty bezoplachové dezinfekční gely na ruce, př. Sanytol nebo takové ty z drogerie. Občas je použiji, včera teda výjimečne asi 4x. Mám strach, jestli to nemohlo nebo nemůže ublížit miminku. Taky se stalo, že jsem měla třeba ranku na ruce a použila jej. Teď se toho strašně bojím, jestli jsem maličké něco neprovedla. Končím 12tt. Děkuji za brzkou odpověď.

Dobrý den, tyto přípravky bez obav používat můžete.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 28.02.2018, 06:56

Vážená paní doktorko,
mohla bych se na Vás obrátit se soukromým dotazem?
Mám atopicky ekzem na předloktí, rukách a bercích. Při zhoršení mi doktorka doporučila belogent krém, a protože se mi ted všechno hrozne zhoršilo, tak jsem 5 dnů před zjištěním těhotenství 2x denně mazala tím belogentem ruce, nohy i oblast třísel. Včera jsem byla na gynekologii a doktor mi potvrdil těhotenství-týden 5+2.
Nemůže se něco stát miminku? Jsem z toho vyděšená a hrozně si to vyčítam, o miminko se s manželem snažíme rok.
Děkuji za odpověď.
Lucka
K této odpovědi přišel doplňující dotaz:
Dobrý den, děkuji paní doktorce Ťápalové za odpověď, ale belogent krém obsahuje kromě kortikoidu také antibiotikum gentamicin, mohla by se mi vyjádřit i k němu? Ani ten gentamicin v casnem zacatku tehotenstvi (5+2) nemůže ublížit plodu? Mazala jsem se 4 dny na celých rukou a bercích. P.S. Jaký je Váš názor na pití rozpustné kávy v tehotenstvi?

Dobrý den, nemějte obavy. Kortikoidy během těhotenství, a to i užívané ve větší dávce perorálně, plodu neublíží. Jsou ženy, které užívají kortikoidy celé těhotenství.

Na něj paní doktorka odpověděla:

Dobrý den, perorálně by se gentamicin během těhotenství užívat neměl, ale takto krátké užívání a navíc lokálně vývoj plodu neohrozí. Nemějte obavy.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 31.01.2018, 07:23

Lokální antimykotika

| anawi8 | 22.12.2017, 20:48

Dakujem za odpoved,este sa chcem opytat co znamena vyraz lokalne antimykotika a ci tam patria aj tablety clotrimazol al 100 a vag. krem gynazol. Krem sa aplikuje pomocou aplikatora,nie je to nebezpecne v tom prvom trimestri?nemoze to poskodit plod?Dakujem pekne este raz.

Dobrý den, "lokální " znamená, že se léky nepolykají, neprochází trávicím traktem, ale účinkují přímo v místě (lokálně). Patří sem tudíž všechny přípravky zavádějící se do pochvy.  Aplikátor nemůže plod poškodit. Plod se nachází v děloze, takže aplikátor se k němu nemůže nikdy dostat.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 26.12.2017, 17:33

Léky v 1. trimestru

| anawi8 | 21.12.2017, 11:49

Dobrý deň,
chcem sa opýtať na Váš názor, čo si myslíte o užívaní antimykotík v prvom trimestri tehotenstva (vaginálne tablety Clotrimazol a krém zavádzaný do vnútra pošvy). Môžu mať tieto lieky negatívny vplyv na vývoj plodu? niektorí lekári to predpisujú, iní tvrdia, že je to kontraindikácia a mykózu neliečiť. Je to veľmi nebezpečné?Aké sú riziká? Ďakujem

Dobrý den, co se týče užívání antimykotik v prvním trimestru lokálně, krátkodobá aplikace plodu  neublíží. Pokud je zánět jen mírný, můžete zkusit samozřejmě dezinfekční výplachy. Pokud budou tato opatření bez efektu, pak můžete lokálně antimykotika.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 22.12.2017, 14:24

Léky v těhotenství

| jana5151 | 09.12.2017, 19:31

Dobrý deň, prosím Vás chcem sa spýtať s manželom sa snažíme o druhé ďieťatko, je možnosť že už som tehotna, menštruácia by mi mala prísť až budúc tyždeň tak uvidíme, momentálne som ale ochorela a užívam sirup Sinecod a kvapky do nosa, mám strašny kašel a nádchu, je možnosť ak by som bola tehotná že by to babatku ubližilo? ďakujem pekne

Dobrý den, tyto léky by určitě v tak ranném těhotenství vývoj plodu neovlivnily.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 10.12.2017, 17:58

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda mohu v těhotenství (3. trimest) měkký sýr s bílou kúrou La Merlemont. Je vyrobený z pasterizovaného mléka. Můžu nebo radši ne? Děkuji.

Dobrý den, pokud se jedná o sýr s plísní na povrchu, pak ten se v těhotenství nedoporučuje pro možný výskyt listeriozy.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 07.12.2017, 18:22

Prothazin v 1. trimestru

| Lenka.Oli | 29.11.2017, 13:43

Dobrý den,
kožní lékařka mi předepsala Prothazin na alergickou reakci na oční kapky Kanamycin, kterém jsem užívala na zánět rohovky. Diagnóza byla: celotělově urtikariální plochy a erytem a otok víček a rukou. Otok i vyrážka po injekci už relativně polevily, nicméně Prothazin mám užívat i přesto do další kontroly. Zatím jsem jej neužila, protože v příbalovém letáku je uvedeno, že se nesmí brát v prvních třech měsících těhotenství. V současné době jsem cca v 6 tt, je bezpečné tento lék brát? Můj gynekolog má bohužel dovolenou, proto píšu dotaz sem.
Děkuji a přeji hezký den

Dobrý den, krátkodobé užívání Prothazinu (několik dní) určitě vývoj plodu negativně neovlivní

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 01.12.2017, 07:14

Azitromycin sandoz 500mg

| salabb | 20.11.2017, 15:55

Dobrý den,
dnes mi obvodní lékař předepsal na angínu Azitromycin sandoz 500mg s tím, že by v těhotenství tyto antibiotika vadit neměla. V příbalovém letáku jsem se ale dočetla, že se v těhotenství užívat nesmí. Kontaktovala jsem tedy známého, což je také obvodní lékař, a ten mi sdělil, že tyto antibiotika v žádném případě brát nemám. Momentálně jsem v 15+4tt a nevím, zda mám nebo nemám léky brát?
Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, je pravdou, že makrolidy nejsou v těhotenství antibiotika první volby. I když v 16. týdnu gravidity po ukončeném 1. trimestru, by již krátkodobá léčba zásadně vadit neměla. Při onemocnění angínou je první volbou penicilinová řada antibiotik - peniciliny během těhotenství nejsou žádnou překážkou. Pokud ale máte alergii (nebo nevím, jaký jiný důvod měl váš lékař k předepsání azytromycinu), pak i ten užít nyní můžete.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 22.11.2017, 08:59

Ciplox v těhotenství

| KaatkaKo | 10.11.2017, 14:03

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda může mít vliv užívání léku Ciploxu v rané fázi těhotenství na plod? Měla jsem podezření na zánět moč.měchýře, a tak jsem pár dní (necelý týden) užívala lék Ciplox a Mictonorm. Bohužel jsem netušila, že jsem v tu dobu již byla pravděpodobně těhotná nebo jsem během užívání léků otěhotněla Jednalo by se tedy o 1.týden. Prosím o informaci, jaký vliv by případně tyto medikamenty mohly mít. Děkuji.

Dobrý den, v tak ranné fázi těhotenství by krátkodobé užívání těchto antibiotik ani Mictonormu nemělo mít žádné důsledky na vývoj plodu. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 11.11.2017, 14:28

Vitamíny

| bombig | 10.11.2017, 10:42

Dobrý den, může partnerka užívat současně Pregnafolin 800 a Nosifol Forte? Já osobně si myslím, že by se to nemělo kombinovat, ale partnerka to začala užívat oboje najednou.
Děkuji Z.V.

Dobrý den, co do účinku i složení se jedná o podobné preparáty. Myslím, že bohatě stačí užívat jeden z nich. Profit z těchto preparátů se jejich kombinací nedvojnásobí.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 11.11.2017, 14:31

Utrogestan ve 3.trimestru

| libik8 | 26.10.2017, 07:43

Dobrý den, od 27 týdne beru Utrogestan z důvodu zkráceného čípku-35mm, ve 30týdnu byl také 35mm,p.doktorka říkala,aby byla děloha v klidu (1.porod byl totiž předčasný-zánět placenty 26tt+5),ted jsem 32tt byla jsem na kontrole vše v pořádku, čípek mi neměřila, ale utrogestan mi nechala s tím, že mi ho možná vysadí za 14dní, já čekala, že už ho brát nebudu, beru 1prásek ráno a 1 večer. Myslíte, že je nutné ho ještě brát nebo nestačil by jen 1 večer? Minule jsem měla i brnění nohou,říkala jsem doktorce a říkala, že to z toho není, ale vedlejších učinků má tento lék dost. Děkuji za odpověd.

Dobrý den, v posledních letech se využívá lokálního účinku gestagenů v léčbě hrozícího předčasného porodu. Nicméně konkrétně ve vašem případě se dle parametrů, které jste uvedla, o nic takového nejedná. Čípek délky 35 mm je naprosto normální. Navíc s přibývajícím časem se nezkracuje. Zkrácený čípek je 25 mm a méně. Takže z tohoto důvodu bych ve vašem případě užívání Utrogestanu považovala za zbytečné.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 27.10.2017, 10:38

Dobrý den, když podstoupím očkování proti žloutence první dvě dávky a v období do třetí dávky otěhotním, jak to bude se třetí dávkou je pak možně se v těhotenství doočkovat? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, toto je spíše otázka pro vakcinologa či lékaře infekční kliniky, kde se touto problematikou zabývají. Obecně ale pokud absolvujete 2 dávky a klinické stude ukázaly, že již 2 aplikované dávky vytváří dostatek protilátek a ochranu, pak bych osobně doporučovala s 3. dávkou počkat po porodu. Je možné také odebrat po 2 dávkách krev na zjištění protilátek v krvi a dle toho se rozhodnout. Je to ale určitě na diskusi s lékařem, který vakcínu aplikuje.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 20.10.2017, 12:57

Zkreslený test OGTT

| miska.trnky | 13.10.2017, 21:49

Dobrý den, už jsem zoufalá a potřebovala bych Vaší radu ???? ..... Po testu OGTT mi byla zjištěná těhotenská cukrovka. Já si ale myslím, že test byl zkreslený, protože jsem nevěděla jak to chodí a ještě v 10h večer jsem jedla teplou večeři a vypila jsem celý džus. Až ráno při odběrech mi sestřička řekla, že jsem měla naposledy jíst a pít v 6h večer ???? ..... Hranice je 10,00 mmol/l a já měla 10,36 mmol/l.... Konzultovala jsem to se svým obvodním lékařem, endokrynologem a ještě jedním obvodním lékařem a všichni mi řekli, že to pravděpodobně udělala ten džus a že to není tak strašný výsledek a rozhodně, že to není cukrovka. A že mám jíst a pít normálně, tak jak jsem zvyklá a nijak se neomezovat.... No jenže můj gynekolog mě pro jistotu poslal na diabetologii, kde jsem byla dnes a paní doktorka mi řekla, že je to sice velice pravděpodobné, že to ovlivnil ten džus, ale že jednou už mám takové výsledky, tak jsem prostě vedená jako cukrovkářka a musím držet dietu a kontrolovat se glukometrem. Já bych se chtěla zeptat, jestli je tohle všechno opravdu nutné, abych si píchala do prstu, když mám z jehel panickou hrůzu a ještě k tomu držet tak přísnou dietu, když není jisté jestli tu cukrovku mám nebo ne... To opravdu nejde vzít odběr krve, aby se zjistilo, jak na tom jsem a jestli je nutné tohle všechno podstupovat? Běžně se přece cukrovka zjišťuje z krve, tak proč mi ji nikdo nevezme, abych věděla na čem jsem a měla klid? ???? Moc Vás prosím, poraďte mi

Dobrý den, souhlasím s diabetologem, že jednou máte oGTT mimo normu, což je jistý fakt a je třeba na toto reagovat. Nelze jen jednoduše říci, že je to na základě vypití džusu a dále se tím nezabývat. Pokud byste měla v budoucnu v těhotenství komplikace, pak za to bude nejspíše zodpovědný ten, kdo vám řekl, že to nemáte řešit. Nicméně pokud vy sama máte pocit, že je to pouze dietní chybou, dá se zátěžový test ještě jednou zopakovat.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 22.10.2017, 16:31

Dobrý den, paní doktroko. Včera jsem psala ohledně antibiotik Dalacin. Teplota klesla, ale gynekolog trvá na nasazení Dalacinu z důvodu, že se tahaly nervy ze zubů a zánět se mohl dostat do krve a ohrozit miminko. Já mám ale taky pocit, zda antibiotika Dalacin v prvním trimestru nejsou pro něho větší hrozbou. Poraďte, nasadit nebo nenasadit? Děkuji.

Dobrý den, moje odpověď je stále stejná. Jen na základě mírně zvýšené teploty bych antibiotika nenasazovala. Před léčbou bych doporučovala krevní testy k vyloučení zánětu. Pokud v těle zánět je, zánětlivé parametry budou zvýšené. Pokud budou v normě a vy nemáte jiné potíže, antibiotika bych nenasazovala. Nejsem ovšem váš lékař a neznám všechny podrobnosti vašeho stavu, jedná se pouze o názor na základě skutečností, které jste mi popsala.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 08.10.2017, 18:21

Dobrý den, paní doktorko. Jsem na začátku těhotenství v 6. týdnu. Chci se zeptat, zda mohu užívat rybí olej v kapslích a zda je mohu v malém množství jíst. Všude upozorňují na nebezpečný vliv vitamín A, který se v něm nachází. Je v tomto případě problém aji při konzumaci 100% mrkvové šťávy? Tam je také hodně vitamínu A. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, všechny potraviny, které během těhotenství požíváte v rozumné míře (vyjma plísňových sýrů a syrových ryb, kde by se mohla nacházet listerioza), nečiní žádné problémy a zakázány nejsou, pokud vám konzumace dělá dobře. Rybí olej v kapslích ale užívat není třeba.. Neuškodí, ale ani ničemu nepomůže.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 22.09.2017, 15:21

Jod v těhotenství

| Annanov | 25.08.2017, 01:14

Dobrý den, léčím se se štítnou žlázou a beru denně Letox 75. Neplánovaně jsem otěhotněla a na kontrolu jsem se objednala hned, jak to bylo možné, nicméně jsem došla až v 10. týdnu těhotenství. Endokrinolog mi v době těhotenství kromě Letroxu předepsal také Jodid. Chci se zeptat, zda může mít vliv na vývoj miminka to, že jsem až do 11. týdne těhotenství Jodid nebrala a začínám s ním a teď. Na internetu jsem se dočetla, že nejdůležitější období z tohoto pohledu je 1. trimestr. Hrozí nějaké vývojové vady pro plod? Předem děkuji za odpověď. ANNA

Dobrý den, důležité je, že užíváte stále Letrox vzhledem k hypofunkci štítné žlázy. Neléčená hypothyreoza může napáchat větší škody, Jodid je spíše doplněk, tak buďte v klidu.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 25.08.2017, 07:56

Mykóza v těhotenství

| Lilianka | 11.08.2017, 08:10

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o názor.
Pokoušíme se s manželem o miminko už delší dobu. Po zpoždění menstruace jsem si včera udělala test, který byl pozitivní. Mám velké obavy, zda jsem nemohla něco zkazit. Už asi 5 dnů předtím mi začalo svědění. Používala jsem ráno a večer pouze z venku mast Canesten z balení Canesten Gyn combi pack. Den před testem nad ránem to už nešlo vydržet, tak jsem aplikovala čípek Gyno-Pevaril volně prodejný z balení Gyno-Pevaril Gyn combi pack.
Po čípku nastala výrazná úleva. Víc jsem už od té doby nic neaplikovala. Mám z toho velké obavy, zda jsem tím čípkem nemohla ublížit embryu resp. tím natíraním Canestenu z venku? Co lze použít takto na začátku těhotenství na léčbu mykozy? Samozřejme plánuji navštívit gynekoložku, jenom tento týden má ještě dovolenou. Moc děkuji za Vaši odpověď a přeji hezký den.L.V.

Dobrý den, jednorázové použití antimykotik určitě plod neohrozilo. Pokud byste měla nejaký dyskomfort nadále, lze zakoupit borglycerinové dezinfekční čípky, které určitě vliv na těhotenství nemají. Pokud by výrazné potíže přetrvávaly, pak toto vyřešte se svojí lékařkou za týden.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 11.08.2017, 16:24

Dobrý den,
ráda bych se tímto dotazem jen ujistila. Jsem v 8. měsíci těhotenství a alergoložka mi předepsala na alergii proti vosímu a včelímu bodnutí Prednison 5 mg. Včera mě bohužel píchla vosa, tak jsem si jeden prášek vzala. Nemůže to mít vliv na miminko? Doktorka mi tvrdila, že je to v pořádku, ale v příbalové informaci je napsáno, že se nemůže brát v těhotenství.
Děkuji za Vaši odpověď,
Cyrnerová

Dobrý den, užívat můžete. Tato dávka je bezpečná.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 03.08.2017, 13:36

Rivotril v těhotenství

| Reen | 03.07.2017, 18:53

Dobrý den, zjistila jsem, ze jsem asi ve 3.týdnu těhotenství. Bohužel trpím úzkostí a beru na to rivotril 2x denně 0,5 mg, mirzaten 15mg, a kventiax 25 mg. Psychiatrička mi řekla, že vše musím během týdne vysadit, ale mám strach, že se mi úzkost zase vrátí. Asi před 3 měsíci jsem rivotril postupně vysazovala a během 14 dnů byly úzkosti zpátky, nemohla jsem ani vyjít ven ani jít do práce. Tak bych se chtěla zeptat, jestli je rivotril opravdu tak hrozný v těhotenství. Doktorka mi řekla no a co, tak budete 8 měsíců na nemocenské, ale to bych se doma asi zbláznila. Jak moc může ublížit miminku? Moc děkuji za váš názor, za týden mám jít k psychiatričce a už teď se toho děsím. Děkuji

Dobrý den, nejsem psychiatr, takze nevím, jak moc je vaše medikace nezbytná. Ideální je samozřejmě psychofarmaka omezit, ale pokud by to nešlo, pak Rivotril užívat můžete. Spousta žen je užívá celé těhotenství, teratogenita nebyla prokázána.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 04.07.2017, 07:29

Kontraindikace léků

| Maroon | 26.05.2017, 13:50

Dobrý den,
jsem ve 27 tt a obvodní lékařkou mi byl pro snížení tepu nasazen Egilok 25 1/2-0-1/2 (do té doby jsem pouze na snížení tlaku užívala Dopegyt 250 1/2-0-0). Zároveň mám dle gynekoložky užívat Aspirin protect 100 1-0-0 a Essentiale forte N 1-0-0 (na začátku těhotenství mi byly zjištěny zhoršené jaterní testy, které jsou ale na základě pravidelných kontrol již cca 3 měsíce v normě).
Chtěla bych se zeptat, zda není vzájemné užívání Egiloku, Aspirinu a Essentiale kontraindikativní.
Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, tyto 3 léky dohromady užívat můžete, vzájemně se neovlivňují.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 28.05.2017, 09:00

Prosím Vás o radu, mám 35 let a jsem bezdětná. Asi před 3 lety mi museli ukončit těhotenství v 16. týdnu těhotenství kvůli vrozené vývojové vadě plodu z doteď nezjištěné příčiny. Znovu se pokouším otěhotnět, ale na chodidle mám kuří oko, které jsem léčila cca 1 týden vlaštovičníkem. Posledně jsem si aplikovala na chodidlo šťávu ze stonku vlaštovičníka 4 dny před ovulací. Vlaštovičník je jedovatý, mohlo by to mít negativní vliv na moje případné otěhotnění nebo se mám pokoušet otěhotnět až další měsíc? Děkuji.

Dobrý den, aplikace vlaštovičníku na chodidlo určitě na kvalitu vajíčka ani otěhotnění vliv nemá.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 24.05.2017, 11:54

Nemoc v prvním trimestru

| svetka | 15.05.2017, 07:19

Dobrý den - jsem měsíc těhotná - mám šílený suchý kašel už týden a k tomu teď teploty- co si mohu koupit za léky? Děkuji Světlana

Dobrý den, na kašel si můžete koupit cokoliv volně prodejného na suchý kašel (lékárnice poradí). Na teploty možno Paralen od 38 st. C - 1 tabletku á 6 hodin.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.05.2017, 09:06

Dobrý den,
jsem na konci druhého měsíce těhotenství. V posledních týdnech je mi po většinu dne tak špatně, že na jídlo nemůžu pomyslet, až do okamžiku, kdy se mi začne točit hlava a musím do sebe dostat nějaký cukr. Většinou jsem schopná jíst ovoce, suchý chleba a jogurt v malých množstvích. Normálně jsem vždycky byla zvyklá jíst dobře a dost - jídlo je pro mě důležitá část dne. V současnosti jsem ale z toho už moc zesláblá a zhubla jsem. Dnes jsem si udělala česnečku, bez masa a bez sýru, a po jedné porci jsem byla tak unavená, že jsem na 4 hodiny usnula. Je to normální? Nedá se s tím něco dělat? Cítím, že potřebuji výživu, a ráda bych se najedla, ale mám pocit, že jsem ztratila žaludek.
Moc děkuji předem.

Ano, u některých žen je počátek těhotenství (zvláště v prvním trimestru) doprovázen zažívacími potížemi různé intenzity, které často s postupujícím těhotenstvím ustupují, proto je dobré jíst častěji v menších porcích i několik malých svačinek během dne. Dobrou volbou může být suchá strava, někdy se říká i „bílá“ dieta sestavená ze složených sacharidů – brambory, rýže, těstoviny, rohlík nebo piškot či sušenka. Velmi vhodné je volit lehce stravitelné pokrmy, nezařazovat smažená, tučná a pikantní jídla. Vývary a obilninové polévky mají zklidňující efekt. Pudink, jogurt s čerstvým ovocem nebo domácky připravený koktejl může být v tomto období zdrojem nezbytných živin. K častým doporučením patří příjem zázvoru, kdy po několikadenním užívání mohou potíže ustoupit. Je možné ho použít ve formě čaje připraveného z čerstvého zázvoru s citrónem, rozmixovaného do koktejlu, cumlat zázvorové líz&a acute;tko nebo kandovaný zázvor. Doporučuji spánek na lůžku podloženém v horní části. Po jídle omezit jakékoli obrácené (invertované) polohy těla – skrčené, vodorovné či ohnuté. Jezte v polosedě.

Mgr. Jana Eliášová | Babyonline | 01.05.2017, 10:04

Zyrtec v těhotenství

| Natalii | 26.04.2017, 18:18

Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, zda užívání Zyrtecu 10 mg 1-0-0 v průběhu sezonní alergie může mít vliv na plod. Jsem v 15. týdnu těhotenství. Nevím, zda jej užívat či nikoli.
Děkuji Vám za odpověď.

Dobrý den, Zyrtec po dobu těhotenství užívat můžete.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 27.04.2017, 11:22

Dobrý den, jsem v 13. týdnu těhotenství. Dnes ráno jsem si omylem místo tablety pro dítě, tzn. těhotenských vitamínů vzala manželovu tabletku na klouby. Jedna tabletka obsahuje:
Zinek 10 mg
Vitamín C 80 mg
Glucosamin sulfat 850 mg
Chondroitin sulfat 100 mg
Grünlippmuschel pulver 15 mg
Vitamín D3 5 mcg
Kupfer 150 mcg
Ani jsem si to neuvědomila. Mají podobnou barvu i velikost. Píše se na nich, že by se neměly brát během těhotenství. Poté jsem si vzala aji těhotenské vitamíny - Andreavit.
Mohla by tato kombinace léků nebo vitamínů uškodit miminku? Snažila jsem se to aji vyzvracet ale bohužel jsem to nedokázala.
Děkuji za Vaši odpověď.

Dobrý den, jedna tableta léku na klouby ani její kombinace s vitamíny určitě plodu neuškodí.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 26.04.2017, 10:22

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu. Užívám tabletky Duphaston na nepravidelnou menstruaci, na 17 dní 10 tablet. Dnes jsem si dělala těhotenský test a ukázal mi, že jsem těhotná. Menstruaci by jsem měla dostat za 6 dní. Chci se zeptat, zda je možné ji dostat, aji když jsem těhotná díky tomu, že jsem užívala Duphaston, který mi má menstruaci vyvolat, anebo nemůže? Za odpověď Vám předem děkuji. Pěkný den.

Dobrý den, možné to není. Pokud jste těhotná, menstruaci vám žádný lék nevyvolá. Duphaston můžete klidně užívat i v těhotenství. Běžně se užívá do 12. týdne při nedostatku gestagenů.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 20.04.2017, 16:37

Duphaston v těhotenství

| kajuska17 | 16.04.2017, 11:32

Dobrý den, potřebovala bych radu, jsem na začátku těhotenství v 4.týdnu (v prosinci jsem byla na kyretáži v 9. - 10. týdnu) a včera jsem měla trošku výtok, trochu zabarvený do růžova, ale jen trošku. Tak jsem šla za lékařem, protože jsem se lekla, on neviděl ještě nic na ultrazvuku, ani neviděl nějakou krev, ale předepsal mi Duphaston 2x denně. Včera večer jsem si vzala jednu aji dnes ráno. Dnes ráno už mám výtok zbarvený normálně - bílý. V pátek jsem objednaná k mému lékaři na první poradnu - potvrzení těhotenství. Mám brát ten Duphaston? Němůže nějak uškodit?

Dobrý den, Duphaston klidně užívejte. Spousta žen jej užívá až do konce 12. týdne.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 17.04.2017, 05:56

Vysazení Utrogestanu

| baculinka | 31.03.2017, 06:44

Dobrý den,
prosím, chci se zeptat, dneska jsem 11+1 a můj gynekolog mi při minulé návštěvě řekl, že mám Utrogestan užívat do 12 tt. Nyní má bohužel dovolenou, takže se ho nemůžu zeptat, zda myslel do začátku 12tt nebo až do konce 12tt. Prosím, chci se tedy zeptat, zda mám Utrogestan užívat dále? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, užívejte do konce 12. týdne.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 01.04.2017, 13:26

B komplex v těhotenství

| Marcelllllka | 19.03.2017, 07:39

Dobrý den,
chtěla bych se Vás zeptat, jestli můžu na začátku těhotenství (cca 4+5) užívat B komplex forte Dr.max? Minulý měsíc jsem měla poprvé vaginální opar (přeléčený gynekologem herpesin tablety a mast) a nyní v době menstruace, která se nedostavila a vyšel mi pozitivní těhotenský test, se mi dělá opar znova. Začala jsem mazat mastí herpesin, nevadí to? A B komplex mi byl v lékárně doporučen jako prevence. Nechci ohrozit těhotenství a k mému gynekologovi jdu až za týden. Mnohokrát děkuji za odpověď a přeji krásný zbytek dne, Křenková

Dobrý den, B-komplex i Herpesin určitě užívat můžete. Pokud máte potíže s opakujícími se genitálními opary, poslední měsíc těhotenství, tj. od 36. týdne, byste měla užívat preventivně Herpesin tbl., aby se opar nevyšel v průběhu porodu, protože pak by Vás zbytečně čekal císařský řez.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 20.03.2017, 07:21

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli tento přípravek mohu brát v těhostěnství -fin Remasacaps. Děkuji.

Dobrý den, ano, tento přípravek užívat můžete

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 14.03.2017, 19:22

Psychika v těhotenství

| marcela888 | 09.03.2017, 20:46

Dobry den, je mi 41 let, jsem poprve těhotná, nyní jsem v 15. tydnu těhotenství. Vse probíhá bez problémů, žádné zdravotní komplikace, i početí proběhlo hned na poprvé v plodné dny. Jsem již od počátku těhotenství doma. Bylo mi řečeno, že jak prožiji těhotenství, tedy co budu sledovat v tv, jakou muziku poslouchat, to vše se projeví na psychice meho děťátka. A v tom je ten problém. Myslela jsem si, že až budu těhotná, budu pozitivní, budu se dívat jen na komedie, atd. Místo toho jsem hodně vzteklá, asi jako před menstruací. Vyhledávám vyloženě pořady typu Soudní síň, či talk show, kde řeší osobní vztahy, nebo se dívám na kriminálky, to mne uspokojuje. Prosím, poraďte mi, co bych měla sledovat, chtěla bych, aby mé miminko bylo psychicky v pořádku. Děkuji. Marcela

Dobrý den, tak v tom, jaké pořady máte v těhotenství sledovat, Vám opravdu neporadím. To není otázka na gynekologa. Co se týče různých výzkumů (co se na miminku odrazí a neodrazí), ty jsou mnohdy velmi zavádějící a důležité je, abyste se vy cítila v pohodě.Takže pokud Vás uspokojuje dívaní se na určité pořady, tak se na ně dívejte.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 10.03.2017, 07:56

Orgametril

| petravomackova | 02.03.2017, 11:28

Dobrý den, chci se zeptat, byl mi nasazen Orgametril, dva dny před zahájením užívání, jsem měla pohlavní styk (v době ovulace). Léky jsem začala užívat, ale po jejich vysazení se menstruace zatím nedostavila. A mám i potíže, nízký tlak, pocit na zvracení, nevolnost, omdlívání, návaly. Už děti mám, tudíž mi to přijde jako příznaky těhotenství. Dělala jsem si těhotenský test z moči, ale byl negativní. Chci se zeptat, může tento lék, nebo lék tamoxifen nějak ovlivnit hCG v moči?? Děkuji moc za odpověd.

Dobrý den, ani jeden z těchto léků by neměl ovlivnit hladinu hCG z moči. Pocity, které popisujete, můžou být přičteny hormonálním změnám v rámci užívání Orgametrilu.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 03.03.2017, 07:30

Dobrý den, jsem v 7tt a od začátku mám pořád hojný výtok, někdy je ho méně, někdy více, někdy je vodnatý, někdo do bíla a někdy lehounce do žluta. Nepálí ani nesvědí, jen mám někdy takový nepříjemný pocit, možná je to i tím, že ve stejný den, kdy jsem zjistila těhotenství, mě schvátila chřipka i s teplotou a tak se možná narušilo prostředí v pochvě. Byla jsem u gynekologa a ten se podíval dovnitř, ale kultivaci nenabral. Říkal, že je tam trochu zánět, ale neřekl jaký a napsal mi Polygynax, jenže doma jsem si přečetla, že těhotenství je kontraindikace, navíc všude na internetu čtu, že v prvním trimestru se vaginální antibiotika ani antimykotika nesmí používat, že mohou poškodit plod. Tak jsem si ho radši nevzala a koupila si v lékárně tabletky k zavedení Feminella vagi C, ale dnes mám po nich ještě větší výtok, lehce do žluta, ale nepálí, nesvědí, jen je to nepříjemné, tak už nevím. Prosím poraďte mi, co dělat. Ještě přemýšlím, že zkusím místo vagi C koupit Idelyn. Budu moc vděčná, když mi odpovíte, pokud to půjde co nejdříve. Děkuji.

Dobrý den, pokud je to nezbytné, lokální antibiotika lze užít i v prvním trimestru, zase tak závažné důsledky nemají. Ale otázkou je, zda se ve Vašem případě jedná o zánět. V těhotenství je hojnější výtok normální a pokud nepálí ani nesvědí, pak se o infekci s velkou pravděpodobností nejedná. Zkuste si tedy koupit např. Borglycerinové čípky, které obsahují jen dezinfekční látky a každou noc zavádějte na 10 dní. Lze samozřejmě vzít kultivace, ale ty také nevyřeší všechno, protože většinou se nějaké bakterie vykulivují, pochva není sterilní.. Nejlepší tedy je řídit se symptomy a to je pálení, svědění, zarudnutí. Pokud ani jedno z toho nemáte, pak je zřejmě vše v normě.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 24.02.2017, 14:07

Dobrý den, paní doktorko Ťápalová. Jsem v prvním trimestru (asi 3. týden těhotenství). Mohu si zavádět vaginální tablety GynoLact? V příbalovém letáku se píše, že počas kojení se můžou užívat, ale v těhotenství po poradě s odborníkem. Žiji v zahraničí a ještě jsem neměla možnost jít k doktorovi, tak Vás moc prosím o radu. Předem Vám děkuji za odpověď.

Dobrý den, ano, tyto vaginální tablety můžete určitě užívat, nijak plodu neublíží.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 01.02.2017, 21:04

Dobrý den, paní doktorko, končím 36.tt. Zhruba měsíc užívám magnerot 2x denně, z výsledků krve bylo zřejmé, že ho mám trochu méně. Je nutné užívat magnerot na konci těhotenství? Neuvolňuje magnezium svalstvo dělohy a nemůžu si takto oddálit porod? Neměla by jsem ho postupně vysadit? Děkuji.

Dobrý den, nevím, jaký je Váš důvod k užívání tohoto preparátu - množství magnesia se většinou v těhotenství nesleduje. Magnesium užívají ženy většou jako prevence děložních tonizací. Po 36. týdnu jej většinou vysazuje - naopak je dobré, aby děloha pracovala a porodní cesty se chystaly k porodu. Nicméně pokud je důvod užívání magnesia jiný a je užívání nezbytné, pak jej užívejte dál, porod to jistě neoddálí. Takovou sílu tento přípravek nemá.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 31.01.2017, 08:49

Dobrý den,
manžel se nyní léčí s autoimunitním onemocněním - léči ho systémově kortikosteroidy - denně bere 100 mg Prednisonu a 150 mg Imuranu. Pravděpodobné snížení dávek na udržovací minimum je v řádu měšíců či 1 roku. Před zahájením léčby jsme chtěli začít pracovat na druhém potomkovi. Můj dotaz je, zda mohou takto vysoké dávky ovlivnit spermie či způsobit případné vývojové vady dítěte apod.? Raději případné snažení odložíme, jestli je to vzhledem k léčbě pro případný plod riskantní.
Předem moc děkuji za odpověď.

Dobrý den, imunosupresiva mohou ovlivnit kvalitu spermií, nicméně vrozené vývojové vady miminka by způsobit neměla.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 26.01.2017, 09:42

Duphaston v těhotenství

| simsolina | 24.01.2017, 04:01

Dobrý den, paní doktorko. Jsem v 6. týdnu těhotenství a mám za sebou první ultrazvuk. Vše vypadá dobře. Momentálně žiji v zahraničí a paní doktorka mi předepsala Duphaston 10 mg, jednu tabletu na noc. Říkala, že mé AMH je 1.03 a proto se i Duphaston bere a prý to podporuje i těhotenství a vývoj dítěte. Já jsem se chtěla poradit, zda jste o tom slyšela a zda byste to doporučila. Já právě přesvědčená nejsem, že bych to brát měla. Předepsala mi i progesterone Naturogest, zavézt na noc a na dva týdny. Z důvodu, že je můj plod 6 týdnu starý a podle výpočtu mé poslední menstruace by měl být 6 týdnů a 5 dnů. Prý taky podporuje těhotenství hlavně v prvním trimestru. Máte s tím zkušenosti? Já jsem o tom četla na internetu a moc z toho chytrá nejsem. A hned nechci brát vše, co doktor napíše. Protože tady ze zkušenosti se dává hned více něž je vlastně nutné. Moc Vám děkuji za pomoc.

Dobrý den, obecně preparáty s obsahem gestagenů (což je i Duphaston) podporují funci žlutého tělíska, které do 12. týdně hlídá těhotenství. Léky samozřejmě nejsou všemocné, ale podpora je dobrá. Nemá smysl je užívát po dokončeném 12. týdnu, protože poté již přejímá funkci žlutého tělíska placenta, která produkuje dostatek gestagenů.Co se týče souvislosti AMH a Duphastonu - a tím to vůbec nemá co dělat. Nevím, jak to funguje v zahraničí, nicméně AMH se odebírá v rámci zjištění ovariální rezervy (klesá většinou s věkem a jeho hodnota zajímá lékaře většinou u žen, které nemohou otěhotnět). Pokud již žena otěhotní, nemá AMH na nic žádný vliv, tudíž nemá smysl brát na základě jeho hodnoty gestageny. Obecně - Duphaston klidně berte, rozhodně to ničemu neuškodí, ale max to 12. týdne, pak již nemá význam. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 24.01.2017, 09:10

Dobrý den, máme syna, kterého stále ještě kojím, beru Femibion 2, kde je obsah kyseliny listové nižší než je doporučená dávka pro období před a v těhotenství.
Plánujeme druhé dítě, prosím o radu, jaké vitamíny jíst, abych měla dostatečný přísun kyseliny listové a nijak neubližovala dosud kojenému synovi? Např. mám doma Nosifol. V minulém těhotenství jsem musela brát Maltofer kvůli velmi nízkému tlaku, doporučili byste mi začít s ním ještě před otěhotněním? Děkuji, Petra.

Dobrý den, v žádné směsi vitamínových doplňků není tolik kyseliny listové, kolik je doporučená dávka před otěhotněním. Nepředopokládám, že syna kojíte á 3 hodiny (zřejmě je již starší), pak tedy můžete užívat množství kyseliny listové jako před prvním těhotenstvím. Co se týče Maltoferu - to jste jistě na tlak nebrala. Jedná se o železo, a to rozhodně nemá na krevní tlak vliv.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 18.01.2017, 12:13

HPV virus

| jeska1 | 03.01.2017, 18:55

Dobrý den, od roku 2012 mám v sobě HPV virus, v roce 2014 a 2016 mi vyšla horší cytologie (nevím v čem přesně horší, takto se vyjádřil lékař) a vždy se pak dělá cytologie LBC. Je v pořádku, že se virus po čase přihlásí a cytologie vyjde horší nebo by se správně měl po čase sám z těla vytratit (za předpokladu, že bych neměla promiskuitního partnera, což byl i důvod objevení HPV v těle). Pokud by se měl správně vytratit, co může teoreticky znamenat to, že se takto ozývat? Děkuji za ochotu a odpověď.

Dobrý den, nevím, jaký máte nález na děložním čípku, ale pokud máte pouze pozitivitu HPV viru, pak toto v těhotenství ničemu nevadí. Pokud máte dypslastické změny děložního čípku a plánovala se pravděpodobně konizace (pouze vyvozuji), pak ta se v těhotenství neprovádí (pouze ve výjimečných případech) a odkládá se až po šestinedělí.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 10.01.2017, 12:14

Dobrý den, mám na Vás velkou prosbu. Dcera 5 let měla opakovaně řídkou stolici až průjem. Nasazena dieta, upravilo se to, ale po zavedení normální stravy se tento problém vrátil. Navštívíli jsme lékářku, doporučena dieta bez tuku, během dvou dnů dostala střevní chřipku (bolesti břicha, průjem, zvracení). Další tři dny trpěla na bolesti břicha (uděláno sono, CRP, výtěr - vše bez nálezu). Doporučeno pokračovat v dietě. Dietu už má asi 14dní a já se ptám:"jakým způsobem zavádět normální stravu" (doteď suchá rýže, těstoviny, vařené maso). S čím začít, abych ji nezpůsobila střevní potíže. Moc děkuji za odpověď.

Postupně v menších dávkách zařazujeme k sacharidové stravě (rýže, těstoviny...), tvaroh, vařené kuřecí maso bez kůže, jogurty a přírodní zakysané mléčné výrobky s obsahem probiotických kultur bez příchutě a masa krůtí, hovězí zadní, vepřová, kuřecí, telecí. V akutnějším stavu také doporučujeme podávat pokrmy v kašovité formě (míšeniny, hašé, pudinky) - ne tekuté. Z ovoce je vhodné - banán, strouhané jablko, citrusové přírodní šťávy, tepelně zpracované meruňky, švestky - kompoty, pyré. Ze zeleniny je vhodná listová (saláty, špenát), kořenová (mrkev, celer, petržel, pastiňák, černý kořen) - raději tepelně upravenou, příp. nastrouhat. Mléko přidáváme postupně až po několika dnech, na zlepšení či ředění pokrmů. Lépe bývá snášeno mléko zakysané nebo sušené. Velmi důležitá je příprava jídla, doporučujeme šetřící technologickou úpravu, kdy pokrmy připravujeme na sucho např. v teflonovém nebo speciálním nádobí nebo na páře a postupně přidáváme malé množství tuku (5 g - kávová lžička) až do hotových pokrmů. Nepodáváme sladké pokrmy, moučníky, nadýmavou zeleninu (např. kapustu, zelí, papriku, cibuli, česnek), luštěniny,  sycené nápoje. Delší dobu nezařazujeme cukr, pokud je to nutné sladíme glukopurem. Sledujeme také obsah cukru v potravinách a nápojích.

Mgr. Jana Eliášová | Babyonline | 23.12.2016, 12:40

Chlorela v těhotenství

| voleška | 28.11.2016, 16:11

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je nějak nevhodné užívání chlorely v těhotenství? Užívám jí dlouhodobě a nyní jsem zjistila, že jsem těhotná, 5/2. Můžu v užívání chlorely pokračovat nebo raději okamžitě vysadit? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, chlorela je potravinový doplněk. V těhotenství je možné ke stravě potravinové doplňky přidávat - multivitamínové preparáty, které respektují potřeby těhotné. Proto je nutné znát složení chlorely a zvážit vhodnost jejího zařazení. Z pohledu výživy těhotné bych upozornila v chlorele na obsah vitamínu A . Při vysokém příjmu v 1.trimestru byl prokázán teratogenní vliv, tedy možný negativní vliv na vznik vrozených vývojových vad u plodu, proto potravinové doplňky pro těhotné vitamín A zpravidla neobsahují. Jeho příjem je regulován a doplňky obsahující více než 0,8 mg vitaminu A, musí být označené jako „Nevhodné pro těhotné ženy". Prostudujte si výživové údaje - obsah vitamínu A ve vašem doplňku (chlorely) a současně zkonfrontujte s vaší denní dávkou. Při řádném dávkování byste se neměla obávat překročení rizikového množství. Doporučené množství ve 2. a 3.trimestru je 1,1 mg/den, kdy je důležitý pro vývoj a zrání plic. Velmi důležité je pochopitelně zdroj, ze kterého se tato řasa získává - rozhodně tedy v TOP kvalitě nebo BIO kvalitě.

Mgr. Jana Eliášová | Babyonline | 16.12.2016, 13:20

Vitamíny v těhotenství

| Ivka91 | 09.11.2016, 10:36

Dobrý den,
zajímalo by mne, zda k vitamínům (viz. příloha) mám ještě brát navíc i kyselinu listovou? Nebo mi stačí brát tuto jednu tabletku denně? Děkuji.

Dobrý den, kyselinu listovou v těhotenství brát vůbec nemusíte. Největší efekt má její užívání několik měsícu před otěhotněním, kdy má vliv na snížení rizika vzniku vrozených vad neurální trubice, poté v graviditě její užívání příliš efekt nemá.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.12.2016, 13:16

Alkohol a těhotenství

| Ivka91 | 08.11.2016, 10:01

Dobrý den,
teprve včera jsem se dozvěděla, že jsem těhotná (bylo to neplánované). Do té doby jsem byla sváteční kuřačka, také jsem byla 22. října na oslavě kamarádčiných narozenin a tento pátek na oslavě svých narozenin... Vypila jsem pár piv i tvrdého. Né, že bych se spila pod obraz, ale hlava se mi motala a druhý den mi bylo špatně, samozřejmě. Má otázka je zřejmě jasná: je možnost komplikací v těhotenství? Může to mít vliv na vývoj plodu?
Ještě jedna věc - v neděli jsem byla na pohotovosti, jelikož mě "chytla" záda a doktorka mi píchla: Almiral a Muscoril. Samozřejmě, že kdybych tušila, že jsem těhotná, tak to tam řeknu, ale to jsem ještě netušila :-(.
Děkuji za odpověď, Ivka.

Dobrý den, jendorázové požití alkoholu na začátku těhotenství by vývoj plodu nemělo nijak ovlivnit. Stejně tak i aplikace spasmoanalgetik, které jste vyjmenovala.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.12.2016, 13:15

Pyrydoxin v těhotenství

| Niki.sve | 01.11.2016, 10:08

Dobrý den, jsem v 7tt těhotenství a mám ranní nevolnosti. Paní doktorka mi poradila vitamín B6 pyridoxin a třikrát denně užívat. Ale v příbalovém letáku je napsané doporučené denní dávkování 1 tableta denně. Tak teď nevím, zda můžu brát denně tolik, abych nějak neuškodila miminku. Děkuji za případnou odpověď.

Dobrý den, moc nerozumím tomu, proč Vám lékařka pyridoxin předepisovala. Užívá se spíše pokud jsou nevolnosti spojené s uporným zvracením a či při váhovém úbytku. Prostě v případech, kdy předpokládáme jeho nedostatek. Pokud máte jen nevolnosti, tak v tom Vám zřejmě vitamín B6 nepomůže. Ale asi to není nic proti ničemu, neuškodí vám. Nevím, jakou gramáž má 1 tableta ve vašem preparátu - obvykle je to 20 mg. Dávkování je různé při různých indikacích. Jako doplněk stravy obvykle 1 tableta denně, ale je možno i víc..

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.12.2016, 13:13
Inzerce