Sex, aktivity, cvičení v těhotenství

Položit dotaz

Létání v těhotenství

| Ivana14 | 13.08.2017, 17:20

Dobrý den, jsem v prvním trimestru těhotenství a ráda bych věděla, zda se může létat. Jedná se o krátký let cca 1 hod.

Dobrý den, létat během těhotenství zejména v prvním a druhém trimestru můžete. Sám let by těhotenství u zdravé pacientky neměl ohrozit. Spíše je nutné si v takových případech uvědomit cílovou destinaci a jaká je úroveň zdravotnictví v dané zemi, pokud by nastaly nějaké komplikace.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 14.08.2017, 06:59

Tenis na začátku těhotenství

| An93 | 30.05.2017, 10:07

Dobrý den, jsem na samém začátku těhotenství a jelikož jsme docela dlouho čekali, chtěla bych s oznámením ostatním počkat, až to bude tak nějak jistější. S partnerem aktivně sportujeme, hlavně tenis, kolo, tak se chci zeptat, jestli to může mít vliv na miminko, když si zajdeme 2x týdně hodinku zahrát. Vůbec mě nenapadá, na co bych se vymluvila, abych nešla. :-) Je to banalita, samozřejmě, kdyžtak něco vymyslím.

Dobrý den, pokud se cítíte dobře a nemáte zatím žádné potíže ve smyslu krvácení, špinění atd.,pak můžete aktivně sportovat i v těhotenství. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 01.06.2017, 07:13

Letecky v těhotenství

| Calinda | 30.05.2017, 00:03

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, žijí ve Velké Británii a jsem ve 27. týdnu těhotenství. Už dlouho mám zaplacenou dovolenku k moři, chtěla jsem se zeptat, zda-li se muže něco stát malému v bříšku, kdybych jela letadlem. Hodně lidi mě straší, že bych mohla potratit, že v letadle jsou tlaky. Děkuji.

Dobrý den, pokud máte nekomplikované těhotenství, pak klidně letět můžete. Podtlak miminku nic nezpůsobí. Spíše bych jako větší riziko viděla pobyt v nějaké zemi, kde péče není na vysoké úrovni, kdyby se vám náhodou něco stalo na dovolené. To už je ale na rozhodnutí každého, zda toto riziko podstoupí.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 01.06.2017, 07:08

Pohyb v prvním trimestru

| MHom | 04.05.2017, 21:29

Dobrý den,
měla bych na Vás dvě otázky. V říjnu 2016 jsem prodělala v 7+3 tt zamlklý potrat (příčinu nevím) s následnou kyretáží - po zákroku vše v pořádku. Od nového roku jsme se mohli pokoušet o nové těhotenství, kdy se nám zadařilo a nyní jsem v 8+3 tt. Na gynekologické kontrole vše v pořádku (srdeční činnost, velikost atd.), lékař mi předepsal 2 tablety 2krát denně Utrogestanu, dále užívám dlouhodobě 1 tabletu kyseliny listové denně. Má první otázka zní, zda může dojít k opětovnému zamlklému potratu i přes to, že je již aktivní srdečnní činnost či pouze ke klasickému s krvácením atd.? (nerada bych zažila předchozí situaci) A druhá otazka je, že mi lékař doporučil zcela klid kvůli "malé pánvi", takže žádny sport včetně turistiky, ale bez pohybu mám občasné bolesti břicha vlevo pod žebry, popr. pobolívání vaječníku, ve dnech, kdy zařadím lehkou procházku do 10 km mi příjde, že bolesti jsou slabší či žádné. Opravdu je nutný úplný klid, samozřejmě nechci nic riskovat.
Předem Vám děkuji za odpověď.

Dobrý den, k zamlklému potratu může dojít kdykoliv během stádia těhotenství, kdy se ještě dá mluvit o "potratu", tj.do 23. týdne těhotenství. Definice zamlklého potratu je taková, že jde o situaci, kdy se plod v těhotenství přestane vyvíjet a srdeční akce se zastaví a plod tedy zamlkne. V prvním trimestru je obecně procento potratů cca 25 %, po ukončení 1. trimestru se již riziko významně snižuje. Co se týče aktivit v těhotenství, osobně jsem zastánce toho, že pokud je žena zdravá a nemá žádné potíže, může vykonávat stejné činnosti včetně sportu jako před těhotenstvím. Na eventuální potrat nemá klidový režim žádný vliv, jak již ukázalo i několik světových studií.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 05.05.2017, 15:29

Dobrý den, paní doktorko, chtěla jsem se zeptat, jestli těhotná žena v 7. měsíci těhotenství může ještě letět 4 hodiny letadlem k moři? Už dlouho mám zaplacenou dovolenou a právě nevím, jestli bych ještě mohla jet nebo ji mám zrušit. Děkuji moc.

Dobrý den, teoreticky letět můžete, když je těhotenství v pořádku a není ničím komplikováno. Některé aerolinky ale nechtějí těhotné ženy od určitého týdne pustit - informujte se tedy přímo u aerolinek. Spíše to bych viděla jako problém. Samotný let ale ze zdravotních důvodů problém není, spíše záleží na tom, kam letíte a jaká je na místě zdravotní péče, pokud by se něco dělo. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 20.04.2017, 18:41

Dobrý den, má partnerka má problém, že nemůže dosáhnout orgasmu při sexu. Ještě jsem se s tímto nesetkal a tak jsem jí chtěl požádat, aby toto řešila přes svého gynekologa, ale příliš se stydí. Tak se touto cestou ptám, lze to nějak řešit, nebo s tím nejde nic dělat? Jen dodám, že citlivost při sexu je v pořádku, jen nemůže dosáhnout konce, a to absolutně nijak. Ať už orálně, pohlavně, či jinak.

Dobrý den, omlouvám se, ale s tímto problémem Vám příliš neporadím. Je to otázka spíše na sexuologa. Ať se Vaše partnerka přes svého gynekologa s nějakým zkontaktuje.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 18.01.2017, 15:08

Dobrý den, před těhotenstvím jsem byla zvyklá poměrně aktivně sportovat, zejména aerobní aktivity. Téměř každý den jsem jezdila na rotopedu či orbitreku cca 75 minut v aerobním pásmu. Internet je plný protichůdných informací. Nyní jsem v 19. týdnu. V prvních 3,5 měsících jsem kvůli nevolnosti nesportovala, ale nyní již zase cvičím bez problémů. Chtěla jsem se zeptat, zda mohu v bezproblémovém těhotenství pokračovat v těchto aktivitách? Dávám si pozor na tepovou frekvenci (do 140 tepů za minutu). Děkuji mnohokrát Petra.

Dobrý den, obecně platí pravidlo, že Vás sport nijak neomezuje a cítíte se dobře, pak jej klidně provozujte. Jen byste se měla v graviditě vyhnout extrémním sportům a neposilovat příliš břišní svaly. Jednoduše - pokud jste byla zvyklá sportovat hodně před těhotenstvím, pak můžete i nyní.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 10.01.2017, 11:48

Dobrý den, chci se zeptat, zda je bezpečné ve 20. tt navštívit pivní bublinkovou lázeň (36 - 37°C ) na 20 min.? Slyšela sem, že se alkohol může dostat pórama do těla? Nemůžu tím nějak ohrozit plod? Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, vzhledem k tomu, že v pivní lázni většinou není obsaženo samotné pivo, ale jen minimum přísad, ze kterých se pivo vaří, tak by toto ničemu škodit nemělo. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 06.01.2017, 13:35

Sex

| Terinahruskova | 30.12.2016, 08:45

Dobrý den, mám 23 let a jsem rok a půl po porodu. Od té doby mám při sexu několika násobné orgasmy, někdy vyvrcholení výstřikem. Sex je mi díky tomu nepříjemný, jelikož musíme neustále řešit, kde můžeme a kde ne. Poslední dobou nechci kvůli tomu soulož vůbec, přítel to nemůže pochopit, jelikož jeho to vzrušuje. Da se s tim něco dělat, myslím například cviky, nebo nějaký zákrok, abych měla zase normální orgasmus bez toho, abych pak musela uklízet loužičky. Děkuji Tereza

Dobrý den, na tuto otázku bohužel nejsem schopna validně odpovedět. Je to otázka spíše pro sexuologa, ten by Vám mohl pomoci. Jistě má s tímto problémem větší zkušenosti. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 31.12.2016, 12:22

Alergie na sperma

| Eva2 | 18.12.2016, 14:16

Dobrý den, několik hodin po nechráněném styku (ráno) mám v okolí poševního vchodu vyrážku, která zhruba za den zmizí. Vulva je zarudlá a svědí ještě několik dnů poté. V pochvě žádný problém nepociťuji, ale jednou se u mě po nechráněném styku rozvinula kvasinková infekce, kterou jsem už dlouho neměla. Kromě zmíněných kvasinkových infekcí jsem nikdy jiné gynekologické problémy neměla. Při styku s kondomem žádné problémy nemám. S předchozím partnerem jsem také žádné problémy neměla. Může to být alergie na sperma? Co jiného by to mohlo být? Můj gynekolog mi neporadil. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud toto máte opakovaně, nedá se to vyloučit. Ale alergie na sperma se vyskytuje opravdu vzácně. Spíše se může jednat o dysmikrobii zevního genitálu. Těžko říci. Pokud by byly potíže chronického rázu, bude lepší řešit potíže s gynekologem osobně.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 18.12.2016, 19:51

Léky na zmírnění svědění

| Meira | 22.11.2016, 09:56

Dobrý den, mám zevnější svědění, žlutý výtok. Myslím si, že je to ze střídání vaginálného a análniho sexu dohromady (uvědomuji si, že to byla blbost). Bohužel k mému doktorovi se dostanu až za 2 týdny a při mé stojaté práci po pěti hod. na nohách to až nesnesitelně pálí. Potřebovala bych něco na zmírnění svědění. Nějaký tip? Děkuji.

Dobrý den, zajděte si do lékárny - k dispozici je spousta volně prodejných léků na zavádění či mastí, jistě Vám něco poradí. Např. Canesten, Gynopevaryl, Gynax.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.12.2016, 13:20

Konizace

| Iriss1 | 18.11.2016, 23:19

Dobrý den. Je mi 22 let a je to už rok, co jsem podstoupila operaci a to konizaci děložního čípku. Jenže v posledních měsících jsou problémy zpět. Krvácení při pohlavním styku, zapáchájící výtoky, občasná bolest v podbříšku a ojediněle i bolest "jakoby" v pupíku při močení. Čeho je to příčinou? Vím, že je to předčasne ale nemohlo by se jednat o rakovinu děložního čípku? Sex partnera mám stálého a antikoncepci jsem před 3 měsíci vysadila-myslela jsem, zda problémy nejsou z toho. Na gynekologii jsem objednaná až k 20.12. Mnohokrát děkuji.

Dobrý den, čím by vaše problémy mohly být způsobeny, není tak lehko odpovědět, nicméně o rakovinu děložního čípku by se rozhodně jednat nemělo. Pokud jste podstoupila konizaci, pak jste jistě na gynekologii pravidelně sledovaná a pokud by se na čípku nějaké změny děly, pak by je gynekolog měl vyšetřením odhalit. Spíše se může jednat o nejaky dlouhodobý zánět. Je potřeba podstoupit vyšetření na infekce atd, což Vám gynekolog za měsíc jistě provede.
MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 21.11.2016, 07:28

Dobrý den. Je mi 18 a včera mi má lékařka gynekologie oznámila, že mám 4 cm cystu na vaječníku. Břicho mě občas pobolívá, 2x během posledního týdne jsem měla hnědý výtok. S oznámením cysty mi bylo řečeno, že se nesmím fyzicky namáhat - sportovat a mít pohlavní styk. Chtěla jsem se zeptat, zda masturbovat mohu? Přece jenom pohlavní styk a masturbace (dráždením klitorysu) je něco jiného, ale nechci si nějak ublížit, například aby praskla. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, masturbací svoji cystu na vaječníku rozhodně neovlivníte. Jinak cysta vetšinou vymizí tím, že praskne, takže ani extrémní omezování fyzické námahy, myslím, není na místě. Jednou cysta praskne tak, jako tak a pravděpodobně to ani nepoznáte.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.12.2016, 13:13

Zdravím. Už nevím kudy kam, tak vás moc prosím o názor tady. Jen nevím kde začít. V roce 2008 jsem byla na dg laparoskopii, kde mi zrovna vyoperovali slepé střevo. Jen už si přesně nepamatuji, jaké problémy jsem měla. A zjistili endometriózu. Jen na střední jsem měla bolesti slepého střeva, ale nechali mi jej, jen čekali. Laparoskopie byla až za několik let. Ještě před LAP mi vypálili děložní čípek, střední stupeň (nevím čeho). V lázních mi doporučili co nejdříve otěhotnět... Pěkně se nám to povedlo a v roce 2010 se nám narodila zdravá holčička a v roce 2013 druhá. :) Jenže jsem měla už dlouho bolení při pohlavním styku, můj gynekolog mi oznámil, že endomentrioza to být nemůže, že těhotenstvím a porodem se ztratí! A že máme hledat polohy, kde mě to nebude bolet. :/ Změnila jsem lékaře, udělali mi další dg laparoskopii v roce 2015, kde mi ještě 2 drobná tělíska endometriózy našli. Jenže s tím nikdo nic nedělá a bolest začíná být zase docela velká (hlavně na pravě straně podbřišku, kde mi endometriózu našli) a ted už i po sexu - v podbřišku, i záda, okolí kyčle. O mém výtoku ani nemluvě, ten mám skoro pořád, hustý, bílý, občas nahnědlý. Vše mě omezuje v mém sexuálním životě, tak mě to vážně hodně trápí. :( Nechala jsem se asi po roce překecat panem dr a v červnu jsem začala užívat Visanne, které jsem vydržela brát 3 měsíce, protože jsem měla neustále nejen výtok, ale i špinění a krvácení více než jednou za měsíc, takže celé léto na prd. Pak jsem sama vysadila. Můžete mi říct, proč mi ty tělíska loni neodstranili, dokud byly malé? Hodně čtu, že se chirurgicky odstraňují. Obávám se, že budou větší a proto i větší problémy. A možné srůsty by byly vidět na běžné kontrole na gynekologii? Nebo taky jen při laparoskopii? Docela bych se tomu chtěla vyhnout, ale když nebude zbytí. První laparoskopie byla naprosto v pořádku, až na dlouhodobé hladovění, druhá byla jinde a takové bolesti jsem měla hned po probuzení na dospáváku než mi vytáhli drén nepřeji nikomu. :( Nešlo spát, otočit se, dali mi jen paralen, že jsem měla nízký tlak a trpěla jsem dál. Moc Vám děkuji za reakci.

Dobrý den, pokud jste měla při laparoskopii jen 2 drobná ložiska endometriozy, tak to by vám opravdu nemělo činit až takové potíže. Pokud jsou ložiska malá, chirurgicky se neodstraňují (že by se vyřezávaly apod.), maximálně se popálí koagulačním pálením.. Ale i tak je možné, že se brzy objeví. Bolesti mohou být způsobeny i srůsty v malé pánvi. Těžko říct, zda po druhé lalaroskopické operaci vznikly. Na běžné kontrole srůsty vidět nelze. Ani pomocí UZ, ani při vyšetření. Že mohou v břiše být, to usuzujeme jen podle subjektivních potíží pacientky, pokud se jiná příčina nenajde. Takže ve zkratce - pokud se vaše potíže budou zhoršovat, pak samozřejmě můžete podstoupit další laparoskopii, ale je možné, že to bude začarovaný kruh. Ještě je možné zkusit nějakou dobu kontinuální užívání hormonální antikoncepce, pokud vám nevyhovoval Vissane.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.12.2016, 13:13

Nevolnost

| krpec | 31.10.2016, 20:56

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, občas se mi stává, že mám řezavé bolesti v oblasti podbřišku a nebo jako by mě tam něco tlačilo. Hned po pohlavním styku mi bývá nevolno (někdy i při), točí se mi hlava a vidím tzv. hvězdičky před očima, když tohle začalo, začal mě bolet i pohlavní styk samotný. Nevíte, čím by to mohlo být způsobeno ? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, opravdu nevím, čím by tento váš stav mohl být způsoben. Pokud jste dříve tyto problémy neměla, může se jednat o cystu v malé pánvi či nějaký chronický zánět v malé pánvi. Proto bude nejlepší obrátit se na gynekologa, který vás důkladně vyšetří.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.12.2016, 13:13

gynekologické problémy

| viki12196 | 29.10.2016, 13:04

Dobrý den,
před rokem jsem vysadila antikoncepci (ARTIZIA). Menstruační cyklus se mi srovnal až teď tak nějak, ale menstruaci mám stále dlouhou, většinou je to 8 dní... Ještě předminulý měsíc se mi stávalo krvácení mimo menstruační cyklus jen jeden den ani ne a konec pak den pauza a zase ... Potom až se dostavily měsíčky tak jak měly. Poslední dobou se mi stává, že při styku mě to uvnitř bodá, ale jen občas a někdy se také stane že i po styku krvácím.... Na vyšetření sem byla, ale vlastně jsem se vůbec nic nedozvěděla. Chodívám na test kvůli rakovině děložního čípku, ale bylo mi řečeno, že je vše v pořádku.. Nevíte, čím to může být? Děkuji za Váš čas a radu .

Dobrý den, krvácení po pohlavím styku bývá nejčastěji spojeno ze změnami na děložním čípku (to by ale neměl být váš případ dle toho, že onkologickou cytologii máte v pořádku) nebo zánětem. Jeho případnou léčbu ale musíte řešit se svým gynekologem. Co se týče menstruace - pokud trvá 8 dní - tak to je ještě považováno za normu. Co se týče nepravidelnosti - ta se dá upravit hormonálně (i jinak než pouze antikoncepcí, pokud byste například chtěla otěhotnět), ale ze zásady není nutné špinění před začátkem menstruace nijak upravovat, pokud Vás výrazně neobtěžuje. Vše se možná časem upraví samo.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.12.2016, 13:13

Poševní mikroflóra

| DanielaTr | 23.10.2016, 14:26

Dobrý den,
předem se omlouvám, že to není dotaz ohledně těhotenství, ale byla bych velmi vděčná za odpověď od odborníka. Už více než rok trpím kvasinkami a mykózou, už dříve jsem měla problémy se záněty ještě před tím, než jsem byla sexuálně aktivní, ale vždy jsem se vyléčila s pomocí gynekologa. Minulé léto jsem dostala kvasinky a táhlo se to více než rok, vždy se mi vracely. Nedávno jsem byla na další kultivaci a vyšetření na gynekologii a paní doktorka mi řekla, že tentokrát jsem úplně zdravá. Stále držím proti-kvasinkový jídelníček, ale má sliznice v pochvě se nechce uzdravit. Při pohlavním styku to neskutečně bolí (nejen při něm), mám neustále světlý výtok a přitom si dělám výplachy Rosalginem, používám mastičku Vagisan na předpis paní doktorky (+ mi řekla o Prurigyne) a brala jsem perly na imunitu a celkově mi paní doktorka pořád něco předepisuje a stále se nic nelepší. Sliznici mám stále překyselenou a už netuším jak dál. Nerada bych měnila svou doktorku, tak bych ráda znala alespoň názor dalšího odborníka. A chtěla bych ještě dodat, že přítel byl také na vyšetření a je naprosto zdravý. Mám strach, že v budoucnu budu mít problém s těhotenstvím. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, opakované kvasinkové záněty mohou mít spoustu důvodů a někdy se obtížně léčí. Pokud jsou opakované lokální léčby bez efektu, pak lze uvažovat o autovakcíně (o tomto pohovořte s gynekologem), také by nebylo špatné vyšetřit Vaši glykemii nalačno - někdy tyto infekce souvisejí s diabetem. Jídelníček jste upravila, jak píšete, takže v tomto asi problém nebude. Věnuji se většinu času porodnictví v nemocničním zařízení, gynekologové v soukromých ambulancích tyto potíže řeší denně, takže Vaše paní doktorka by měla mít jistě bohatší zkušenosti.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.12.2016, 13:12
Zavřít reklamu
Inzerce