Komplikace v těhotenství

Položit dotaz

Dobýy den,
před dvěma dny jsem na testu objevila //. Od toho stejného dne mám dost silný průjem. Chodím tak jednou za hodinu. Je možné, aby to mělo spojitost s těhotenstvím? Ostatní členové domácnosti tím netrpí. Nevím, zda mám jít k obvodnímu lékaři, volat mojí gynekoložku nebo jen pít smectu a čekat, že to přestane.
Moc Vám děkuji za odpověď.
Marcela

Dobrý den, pokud máte průjem á 1 hodinu, pak by to nemělo mít spojitost s těhotenstvím. V graviditě bývá spíše problém se zácpou či naopak. Zkuste dietní režim a dostatek tekutin, pokud by  se potíže nezlepšily, navštivte praktického lékaře.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 19.08.2017, 12:09

Krvácení v těhotenství

| MarieMaru | 13.08.2017, 10:58

Dobrý den,
jsem v 16tt, zatím vše v pořádku, již proběhl i screening v prvním trimestru a také vše v pořádku. Ve čtvrtek 10.8. jsem byla u svého gynekologa, řekl mi, že těhotenství probíhá dobře, jen, že na ultrazvuku je vidět, že placenta se vytváří spíše dole a budeme to tedy sledovat.
Hned druhý den, v pátek 11.8. odpoledne jsem objevila malý krvavý flíček na kalhotkách a poté i na toaletním papíře, byla to čirá krev, ale asi pět kapek, nic mě nebolelo a krvácení se už neopakovalo.
Řekla jsem si, že pokud by se to o víkendu opakovalo, tak bych jela na pohotovost, ale nic se neděje.
Myslíte, že to může být tou placentou?
Je potřeba jezdit k doktorovi i v takových případech?
Moc děkuji za odpověď a přeji pěkný den,
Marie

Dobrý den, pokud placenta přesahuje v tuto chvíli vnitřní branku, pak špinění (5 kapek bych krvácením nenazvala) může být tímto způsobeno. Stejně tak ale mohla v čípku prasknout nějaká cévka. Pokud se jedná o špinění takové intenzity, myslím, že není nutné jezdit na pohotovost. To by bylo vhodné v případě, pokud byste krvácela intenzitou menstruace. Do 23. týdne, kdy je plod neživotaschopný, není možné ani takovému krvácení nijak aktivně zabránit a situaci řešit. Jen pokud by krvácení ohrožovalo váš život, pak je nutno zasáhnout. To ale naštěstí není váš případ.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 14.08.2017, 07:01

Komplikace těhotenství

| Luci777 | 11.08.2017, 11:27

Dobrý den, paní doktorko. Je mi 37 a jsem bezdětná. V květnu 2017 jsem měla spontánní potrat v 5 tt. Nyní jsem těhotná, na začátku 8tt a těhotenství se nevyvíjí zatím moc dobře. Mimi roste pomalu a hCG také nyní 20000. Už par let se mi tak cca jednou za rok děla hnisavé ložisko nad zadkem, na stejném místě. Mám to i teď asi ze stresu, jak se strachuji o malé. Napadlo mě, jestli to není nějaký virus, který muže způsobovat neprosperující těhotenství? Nikde jsem s tím nikdy nebyla, používám na to jen desinfekci a tea tree S ničím jiným se neléčím a nemám problémy.
Moc děkuji za reakci,
Lucie

Dobrý den, problémy, které popisujete, určitě nemají na vývoj vašeho těhotenství vliv. Na osud vašeho těhotenství může mít s velkou pravděpodobností vliv věk (37 let je již věk, kdy je velké riziko chromozomálních vad u plodu a často tedy jeho zamlknutí v ranném stádiu). Pokud by se i toto těhotenství nevyvíjelo zdárně, doporučovala bych i vyšetřit na hematologii vrozené trombofilie (zvýšená srážlivost krve). I tyto choroby často způsobují potraty v prvním trimestru.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 13.08.2017, 11:49

Dobrý den,
včera jsem byla na pvní kontrole v 6+4 a paní doktorka neviděla na ultrazvuku srdíčko, nějak se jí to nezdálo, i když má hodně starý ultrazvuk. Mám prý přijet ještě za týden, protože potom má 14 dní dovolenou. Hned mi začala vysvětlovat, že možná do příštího týdne začnu krvácet, kdyby to bylo málo, že mám jet do nemocnice a kdyby hodně, tak se to odloučí samo. Pokud nezačnu krvácet a za týden srdíčko neuvidí, tak mě hned pošle do nemocnice na vyčištění dělohy. Jsem z toho dost vynervovaná, dva nebo tři týdny jsem se cítila divně, měla jsem nafouklé břicho, asi dva dny zácpu, po ránu divnou chuť v puse.. Byla jsem dost unavená a chtělo se mi spát. Teď už žádné pocity, kromě trochu ospalosti nemám. Pokud nezačnu do příštího týdne krvácet a paní doktorka zase srdíčko neuvidí a pošle mě do nemocnice, tak nevím co mám dělat, protože se mi to zdá celkem brzy. Četla jsem, že u někoho objevili srdíčko až v 9 tt. Navíc mi paní doktorka ještě říkala, že plod vypadá tak o týden menší - takže místo 6+4, vypadá na 5+4 a na jejím ultrazvuku je to srdíčko vidět až dýl, tak nevím proč tak spěchá. No malinko se ji teda nezdál i tvar. Ve zprávě píše: v dutině děložní gest. váček neprav. tvaru s 1 plodem v bez AS CRL 2mm a potom píše závěr: susp. missed ab. in g. hbd.6 - to nevím, co znamená. Ještě mě napadlo zkusit se objednat jinam, kde mají lepší ultrazvuk, jen teda nevím, jestli to má cenu hned, nebo počkat..

Dobrý den, kdyby plod nyní odpovídal o týden menšímu (může tomu tak být, pokud jste otěhotněla později), pak tam ještě srdeční akce nemusí být vidět. Nicméně za týden, už by jednak plod měl být o týden větší (měřeno ultrazvukem) a srdeční akce by tam na 100% měla být vidět. Obecně je srdeční akce patrná vždy od 6+0 a někdy i dříve. Pokud tedy za týden bude plod bez akce, pak se jedná bohužel o zamlklé těhotenství.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 11.08.2017, 16:22

Tlaky na konečník v 28tt

| Maminka1012 | 10.08.2017, 13:33

Dobrý den, mám dotaz. Na mého poněkud staršího pana gynekologa nejsou žádné chvály ba naopak a tak se chci zepat na Váš názor. Jsem 28tt, mám nepříjemné tlaky na konečník, bolesti kříže a tvrdnutí břicha. Je to velice nepříjemné. Z poslední návštěvy mam CS 4 a délku hrdla (čípku) 3,5 cm. Beru magnesium. Mám klidový režim, ale i přesto bříško tvrdne. Jaký na to máte názor vy? Je alespoň možné, že díky vyššímu CS budu mít rychlejší porod? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud váš lékař popsal na ultrazvuku délku čípku 35 mm a předpokládám, že je zavřený, pak je velmi nepravděpodobné, aby to odpovídalo CS 4. Jinak obecně při takovém nálezu na čípku je vidět, že břicho, i když tvrdne, tak toto nemá na porodní cesty žádný negativní vliv. Nález je v normě. To, jaké máte nyní CS ani nekoresponduje s tím, jak rychlý bude porod.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 10.08.2017, 14:44

Příušnice v 1. trimestru

| Lucka.R | 31.07.2017, 11:42

Dobrý den,
jsem v 8. týdnu těhotenství a byly mi prokázány příušnice. Můj gynekolog má dovolenou, jeho zástup se mě snažil uklidnit, přesto mi sdělil rizika (samovolný potrat, genetické vady i jiné). Za 14 dní jdu na prvotrimestriání screening. Od pana doktora jsem pochopila, že i kdyby byli genetické testy v pořádku, stejně nemusí být miminko úplně zdravé, kdy není možné to zjistit z ultrazvuku. Prosím o bližší informace. Doporučují lékaři při potvrzení příušnic v 1. trimestru interupci? Gynekolog mi radil být v klidu, ale na internetu jsem nenašla nic dobrého.
Velmi Vám děkuji za odpověď.
Lucie R

Dobrý den, příušnice nejsou kritickým onemocněním v graviditě. V prvním trimestru mohou způsobit samovolný potrat, což bohužel nemůžete ovlivnit, ale vrozené vady u plodu většinou nezpůsobují. Pokud nepotratíte a I. kombinovaný screening bude v pořádku, pak není třeba zvýšené sledování.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 04.08.2017, 07:30

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je normální, že mě občas bolí po stranách u stydké kosti? Jsem 19 tt. Děkuji.

Dobrý den, ano, bývá to v těhotenství běžné vzhledem k tomu, že se jednak pánev roztahuje a mění se i struktura pojiva v celém těle. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 01.08.2017, 06:40

Placenta stále svým dolním okrajem zasahuje k vnitřní brance kanálu děložního hrdla. Dobrý den, to mám napsáno ve zprávě, chci se zeptat, jestli mám dělat nějaké opatření nebo omezení kvůli té placentě, jinak jsem 16+4 TT. Děkuji.

Dobrý den, takto brzy (v 17. týdnu) nemá vůbec smysl polohu placenty řešit. Děloha v tomto týdnu ještě není příliš zvětšená a v následujících týdnech bude růst a placenta se bude vytahovat nahoru. Pokud do této chvíle bylo vše v pořádku, pak není třeba žádných opatření.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 01.08.2017, 06:52

Dobrý den, chci se Vás zeptat, jsem těhotná 30+4. Pociťuji takové mírné tlaky ve spodku (nevím, jak lépe popsat), chodím hodně často na malou a kolikrát zbytečně. Myslíte, že by se mohlo jednat o začínající porod? K doktorovi jdu zítra. Děkuji za odpověď. P.s. Je to mé druhé těhotenství.

Dobrý den, spíše se jedná o potíže související se zvětšující se dělohou. Pokud vám vyloženě netuhne břicho několikrát do hodiny, o začínající porod by se jednat nemělo.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 21.07.2017, 15:53

Tvrdnutí břicha v 16tt

| janka.jaankaa | 11.07.2017, 15:16

Dobrý den, potřebuji poradit. Jsem v 16tt a pár dní pozoruji tvrdnutí bříška hlavně při nějakém stresu anebo problémech. Je to tak 4x denně, někdy aji víc někdy méně. Na poslední poradně bylo všechno ok,, ale ještě jsem neměla tento problém a další poradnu mám až za 3 týdny, tak mám trochu obavy, zda ja malé v pořádku. Při jakém stavu bych měla zajít na vyšetření, abych nic nezanedbala? Přidal se mi k tomu aji vydatnější bezbarvý vodnatý výtok a mírné bolesti na pravé straně, slepé střevo už nemám, je to bežné? Děkuji Vám, Jana.

Dobrý den, tvrdnutí břicha 4x denně a ješte vázáno převážne na námahu je naprosto normální. Pokud byste měla tvrdnutí několikrát do hodiny a k tomu se např. přidalo špinění ci krvácení, tak lékaře navštivte dříve. Bezbarvý výtok je v těhotenství také úplně normální. Vlivem hormonálních změn se výtok může zmnožovat.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 14.07.2017, 09:38

Dobrý den, včera jsem byla na vyšetření ve 38+2 týdnu. Po návratu domu jsem zjistila, že mám červenohnědé výtoky. Začalo mi tvrdnout břicho. Ve zprávě mám napsáno: fundusx/3, php, postaveni l, kr4/s.H lavička pevně naléhá na vchod pánevní, hrdlo děložní v ose těsně pro 2 prsty prostupné. Děkuji za radu.

Dobrý den, tvrdnutí břicha a špinění ve 39. týdnu těhotenství je naprosto normální. Tělo se připravuje na porod. Navíc pokud vás na vyšetření lékař vyšetřoval vaginálně, pak špinění může být i tím. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 14.07.2017, 09:30

Dobrý den, už nevím, co dělat, tak zkusím napsat vám. Už skoro 14 dní trpím zácpou. Jsem těhotná, zatím cca 6. týden, k doktorovi jsem objednaná, ale až příští týden, už to do té doby asi nevydržím. Zkoušela jsem všechno možné, glycerinové čípky, psyllium, švestky, švestkovou šťávu, piju, co to jen jde, hodně chodím, olej, mléko, nic mi nezabírá. Už nevím, co dělat, jsem úplně vyčerpaná, musím chodit do práce a už se bojím jíst, ale chut k jídlu pořád mám, prosím vyzkouším cokoliv, co by mohlo pomoct. Děkuji.

Dobrý den, bohužel některé těhotné trápí úporná zácpa celé těhotenství. Otázka je, jak moc vás to obtěžuje. Některé ženy si zvyknou a ono vše po porodu přejde. Někdy se to změní i během těhotenství a problémy se samy zmírní. Bohužel ale nic jiného, než glycerinové čípky, hodně vlákniny či laktulózu vám nikdo nedoporučí. Možnosti jsou v graviditě omezené. Poraďte se poté se svým lékařem.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 09.07.2017, 15:25

Možná preeklampsie

| m.belzova | 01.07.2017, 09:37

Dobrý den, ráda bych se zeptala, co přesně znamená elevacePI v UtA pro mě a miminko do budoucna? Včera při III. screeningu mi pan doktor zjistil hodnotu 1'45 v a.uterina I.dxPI a přítomen postsyst.notch, vše ostaní v pořádku, doppler ua v norme. Jsem 20+4, vím, že to znamená zvýšení tlaku (pulsu) v pupečníku s možností rozvoje preeklampsie, ale může tento samotný indikator ohrozit vývoj miminka nebo se to může ještě spravit? Co to pro miminko do budoucna znamená, je ohrožené nebo je dobře, ze ostaní cévy jsou v pořádku? Jsem z toho hodně vystresovaná, tak budu ráda za jakoukoliv informaci. Děkuji

Dobrý den, elevacie PI v a. uterina může být jeden z indikátorů pozdějšího rozvoje preeklampsie, jak jste sama psala, ale nemusí tomu tak být. Zda se u ženy preeklampsie a následně často i hypotrofie plodu vyvine, je souhrou spousty okolností a jevů. Ne pouze tento marker je směrodatný. Nevím, zda máte nějaká rizika v těhotenství, že vůbec pak doktor tuto hodnotu měřil. Standartně se neměří v rámci screeningu II. trimestru a navíc pokud ano, pak by se měl změřit průtok v uterinnní arterii vlevo a vpravo a jejich poměr je teprve směrodatný, ne hodnota z jedné strany. Takže tomu příliš nerozumím. Kažodpádně opravdu to neznamená, že budete mít v budoucnu preeklampsii, naví pokud jste zdravá žena.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 04.07.2017, 07:40

Necítím pohyby plodu v 28tt

| andrea77 | 30.06.2017, 13:56

Dobrý den, měla bych dotaz. Jsem ve 28tt a do 25tt jsem cítila pravidelné pohyby miminka. Od 25tt se mi už i stalo, že jsem malou třeba necítila i 3 dny. Po navštívení lékaře jsem dostala seřvané, že jsem nezodpovědná a že jsem klidně mohla dojít pozdě. Že pokud se mi stane, že malou neucítím, mám ihned vyhledat odbornou pomoc, kde mi udělají ultrazvuk. Na gynekoligii mě už takhle 3x odmítli ošetřit a pokaždé mě poslali na pohotovost, i za přítomnosti mého lékaře. Když jsem dojela na ambulanci do jiného města, odmítli mě ošetřit s tím, že mě má ošetřit můj lékař. A tak si mě přehazují jak horký brambor. A tak stále nevím, kdy začít panikařit a do jaké míry je v pořádku, že necítím miminko. Nemohu přeci každý den chodit na gynekologii nebo na pohotovost. Jaká doba je tedy zdravá a kolik dní je třeba ještě v pořádku, že necítím pohyby miminka. Předem děkuji za odpoveď.

Dobrý den, na vaši otázku je velmi těžká odpověď. Nikde není přesně dáno, kolikrát za den a v jaké intenzitě byste měla cítit pohyby miminka. každá žena je zvyklá na jiné projevy a alarmující většinou je, pokud najednou nastane zásadní změna. V zásadě je to tak, že alespoň 1x za den byste pohyby měla cítit. Pokud je miminko v klidu, zkuste dělohu podráždit mechanicky - zatlačit na stranu, poklepat či břichem zatřást. Na tyto podněty by měl plod zareagovat pohybem - vlastně jej probudíte. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 04.07.2017, 07:51

Oteklé pysky v 4tt

| KatkaTom | 30.06.2017, 13:46

Dobrý den,
jsem v 6tt a včera jsem si všimla, že mám nateklé pysky. Jsou jakoby zavodněné, takové plné vody. Hlavně na dotek mírně bolí, jsou citlivé. Zároveň mě začíná svědit. U doktora jsem byla před pár dny a všechno je v pořádku, takže si myslím, že infekce to nebude. Je to normální? Co jsem našla na internetu, tak je to případ až kolem 30 týdne a to je prý v pořádku, ale takto brzo jsem nikde nic nenašla. Na kontolu mám jít za 4 týdny a nechci zbytečně plašit a jezdit dřív.
Děkuji za odpověď, Tomečková

Dobrý den, pokud vás zevní genitál svědí, může se jednat i o infekci. To, že před pár dny bylo vše v pořádku neznamená, že se infekce nemohla rozvinout. Ta se může rozvinout ze dne na den. Může to být ale i alergická reakce a stejně tak rekace organismu na těhotenství, důvodů může být tedy celá řada. Pokud by tedy potíže přetrvávaly, zkuste oplachy z hypermanganu. Pokud by i tak potíže přetrvávaly, bude to pravděpodobně navrub těhotenství. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 04.07.2017, 07:45

Dobrý den, jsem ve 12. týdnu těhotenství, zjistili mi TSH 0,035 mlU, S-antiTPO 0,67. Jsou to moc nízké hodnoty? K endokrinologovi jsem objednaná až za 3 týdny, bojím se, že je to dost pozdě. Nemůže to do té doby ohrozit plod? Děkuji pěkně za odpověď.

Dobrý den, nejsem endokrinolog, takže neznám přesné doporučené postupy stran uvedených hodnot a nastavení terapie. Nicméně si myslím, že 3 týdny rozhodně bez terapie rozhodně nenapáchají na plodu žádnou škodu.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 28.06.2017, 10:12

Toxoplazmoza v těhotenství

| Maroon | 26.06.2017, 12:24

Dobrý den paní doktorko,
chtěla bych se zeptat na riziko nákazy toxoplazmózou od domácí kočky. Jsem na začátku 32.tt a u rodičů mě trochu škrábla kočka do ruky, bohužel nebyla doma žádná dezinfekce, tak jsem si ruce omyla mýdlem, teplou vodu a antibakteriálním gelem a škrábanec potřela framykoinem. Dodávám, že kočka už roky nechodí ven a žije pouze doma a než jsem se před cca 4 lety od rodičů odstěhovala, tak jsem s ní žila v jedné domácnosti a škrábanců jsem od ní měla nepočítaně.
Předem děkuji za odpověď.
S pozdravem a hezký zbytek dne

Dobrý den, riziko nákazy toxoplazmozou je minimální, navíc v tomto týdnu těhotenství by přenos na plod nezpůsobil závažné poškození. Problémem bývá nákaza v prvním trimestru.  

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 30.06.2017, 10:05

Dobrý den, jsem v 14 týdnu těhotenství a trápí mě občasné pálení v pochvě, někdy to trvá pár hodin jiný dny třeba vůbec. Několik týdnů jsem zaváděla gynprodyl, ale už několik dní ho neberu, tak nevím, jestli to může mít souvislost. Do poradny jdu 4.7., mám se něčeho obávat a jít k doktorovi dřív? Děkuji.

Dobrý den, pálení v pochvě může být způsobeno zaváděním - i když jste před několika dny skončila, ale může stejně tak být způsobeno hormonálními změnami v rámci gravidity, na základě kterých se mění i poševní prostředí či charakter poševního hlenu. Pokud tedy toto pálení není provázeno zapáchajícím výtokem, což by značilo možnou infekci, pak vyčkejte.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 25.06.2017, 08:56

Dobrý den,
mám takový dotaz, jsem nyní v 16. týdnu těhotenství. Pan doktor mi už dříve říkal, že mám dělohu více doprava a dnes na prohlídce mi to řekl znovu. Prý pokud se nesrovná, musí se tomu nějak pomoci. Je to velký problém? A do jakého týdne by se měla sama srovnat?
Děkuji za odpověď.

Dobrý den, to že děloha otočená mírně doprava, je naprosto fyziologické. Téměř žádná žena nemá v těhotenství dělohu přímo ve střední rovině, ale často bývá levá či pravá děložní hrana více vepředu než druhá. Nevím tedy, co měl váš lékař na mysli nějakým "pomáháním". Pokud vaše těhotenství probíhá dosud normálně, vůbec nic neřešte.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 21.06.2017, 07:06

Dobrý den, mám dotaz ohledně hematomu ve 27tt. Před 3 týdny mi zjistit lékař, že mám v děloze hematom cca 1 cm a zároveň placentu blízko vnitřní branky, poté co jsem lehce zakrvácela. Doporučil mi týden bez pohlavního styku a brát 3x denně Ascorutin. Od té doby jsem nekrvácela. Dnes na kontrole ověřil, že placenta se trochu vytáhla nahoru, ale hematom už má 2 cm a uvnitř dělohy krvácí. Pak doktor mi nařídil další 3 týdny bez styku a dobrat Ascorutin, ale já nyní nevím, jak je to pro miminko nebezpečné a co dále dodržovat, aby vše probíhalo co nejlépe. Děkuji za odpověď, Erbenová

Dobrý den, hematom v placentě v tomto týdnu těhotenství není příliš častý, takže je spíše pravděpodobné, že jste krvácela proto, že placenta je blízko vnitřní branky. Často může být nějaký stín v placentě na ultrazvuku za hematom zaměněn. Každopádně nic jiného než klidový režim a hemostyptika - např. Ascorutin nelze doporučit. Postup je tedy správný. Pokud placenta nepřekrývá vnitřní branku a je pouze nízko, pak je velká pravděpodobnost, že se ještě vytáhne do termínu porodu nahoru.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 21.06.2017, 07:13

Protromfobilní stavy

| AngeeVili | 18.06.2017, 18:24

Dobrý den, prosím dovolte mi se zeptat na jednu nepříjemnost. Byla mi zjištěna Leidenská mutace (když jsem chodila s migrénami a preventivně jsem musela podstoupit x vyšetření, aby potvrdili, že se jedná skutečně pouze o migrénu), takže mi bylo doporučeno začátkem třetího trimestru si píchat fraxiparine. Zatím mám všechny výsledky v pořádku, nicméně samozřejmě chápu, že se takto lékaři preventivně brání proti vzniku možných rizik. Jsem toho názoru, že kdyby mi náhodou tato mutace zjištěna nebyla, nikdo by mě ani nijak nevyšetřoval na možnou trombózu a já bych byla více klidnější a v této jisté nevědomosti bychom v klidu odrodili. Také mě zrovna nepřesvědčil fakt, že lékaři nechávají volbu na mě, nicméně doporučení mi řekli (začátek 3. trimestru), protože co kdyby bylo kdyby... V každé nemocnici se to prý navíc dělá jinak - někdo dává fraxiparin 14 dní před porodem, někdo ve 3. trimestru, někdo ani neví, že sklony k trombóze má a nedostane nic. Nedokáži si představit, že si budu 3 měsíce píchat do těla nějakou látku. Prosím o Váš názor. Děkuji a přeji pěkný den.

Dobrý den, v prvé řadě bych ráda podotkla, že toto je otázka spíše na hematologa, který o aplikaci nízkomolekulárního heparinu rozhoduje (zda a kdy k ní dojde). Alespoň v naší nemocnici to takto platí a myslím, že i obecně by to tak být mělo. Trombofilní stavy jsou hematologické onemocnění a také tedy o léčbě rozhoduje hematolog. Zkušenost je tedy ale taková, že pokud je zjištěna Leidenská mutace a trombózu jste v minulosti neprodělala, pak byste měla preventivně píchat poslední trimestr a event. celé šestinedělí. Argument, že pokud byste nevědela, že mutaci máte, pak byste si nic píchat nemusela, mi přijde trochu zvláštní. Měla byste být ráda, že se na mutaci přišlo, protože riziko trombozy v graviditě je vyšší i pro nerizikové pacientky, natož pro rizikové.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 19.06.2017, 06:51

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu, jak bych měla pokračovat. Jsem v 8. týdnu těhotenství, v úterý jsem začala hnědě špinit, navečer jsem byla u lékaře a vše bylo v pořádku, srdíčko bilo, dostala jsem injekci Proluton. Ještě dnes do oběda mám takové slabohnědé špinění, méně, ale je. Volala jsem do ordinace, že když to nepřestane, mám se v pondělí zastavit. Jsem taková neklidná, zda nemám ještě něco jiného udělat nebo možno si vzít nějaké léky. Beru jen Femibion. Děkuji moc za odpověď.

Dobrý den, v prvním trimestru obecně bohužel nemůžete pro udržení těhotenství udělat vůbec nic. Pokud dojde k potratu (čemuž tak ale i u špinění nemusí vůbec být), pak je to většinou z důvodu genetické vady plodu (vadného embrya) a toto se nikterak ovlivnit nedá. Pokud byste tedy nazačala silně krvácet, pak počkejte na pondělní kontrolu.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 18.06.2017, 08:30

Dobrý den, jaké je riziko zamklého těhotenství, když prvotní screening vyšel v pořádku, někde jsem četla, že už hrozí jen spontánní potrat, tak co je na tom pravdy? Děkuji.

Dobrý den, zamlknout těhotenství může i např. v 18. týdnu (z důvodu infekce či nezjištěné vady atd.), ale pravděpodobnost je samozřejmě výrazně menší než v prvním trimestru. V prvním trimestru je pravděpodobnost cca 30 %. Kolik je to nyní vám vyčíslit nedokáži, ale šance na bezproblémový průběh je vysoká.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 18.06.2017, 08:32

Hematom v těhotenství

| Sikuliacka | 15.06.2017, 09:15

Dobrý den, chtěla bych se zpetat. V nemocnici jsem byla kvůli silnému krvácení. Přišli mi na to, že mám hematom. Při příjmu byl hematom o průměru 2,8 cm a 1,8 cm. Při propouštění se vstřebal už na 1,1 cm a 0,7 cm. Když mě propustili, krvácení ani špinění nebylo. Včera ráno se špinění spustilo, šla jsem hned ke gynekologovi a ten mi řekl, že je vše v naprostém pořádku, že žádný hematom ani nic. Jen nějaký výrůstek, dali mi léky na vkládání do vagíny. Večer už to špinění bylo větší. Moje otázka zní, je to normální, že špiním sem tak, taková tmavší krev, ale nic moc. Beru ascorutin a magnesium plus to vkládání do vagíny a vitamíny. Obávám se toho, je to moje první a vytoužené. Lékař nakázal klidový režim. Jenže uvařit si musím, když žijeme sami s přítelem a ten je celý den v práci. Nemůže to nijak uškodit? A nemůže uškodit, když jedu k lékaři autem na kontrolu? Jsem v 22+2tt. Předem děkuji za odpověď.

Dobrý den, nevím, co měl váš lékař na mysli výrůstkem, pokud jste měla pod placentou hematom, je tmavé špinení po dobu vyprazdňování normální. Co se týče klidového režimu - myslím si, že běžné činnosti vykonávat můžete. Nejrůznější studie ukázaly, že klidový režim nemá příliš na porat či předčasný porod vliv.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 30.06.2017, 10:01

Dobrý den, jsem v 28tt. Tlak si měřím 3x denně 3krát za sebou. Dnes se mi stalo, že první měření ukázalo 110/70, druhé měření 119/100 a třetí měření 101/65. Mám tomu druhému měření dávat nějaký význam?

Dobrý den, spíše se jednalo o chybu přístroje. Tlak 120/100 je velmi málo pravděpodobný. Pokud byste naměřila vícekrát denně více než 140/90, pak kontaktujte svého gynekologa.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.06.2017, 06:40

Zlatý stafylokok

| Abcd84 | 13.06.2017, 08:54

Dobrý den, jsem ve 22. týdnu těhotenství a od začátku mám problém s výtoky, až nyní mi gynekolog provedl kultivaci a zjistil zlatého stafylokoka. Ještě před tím jsem brala Macmiror complex, ale žádný rozdíl. Teď výtoky paradoxně moc nemám, nebo spíš celkem normální, i když pořád trochu do žluta. Doktor mi nasadil na "zlataka" Amoksiklav 625 mg. Mám strach o miminko, aby se mu něco nestalo, pokud antibiotika nezaberou. Četla jsem, že je to hodně odolný prevít. Objednala jsem si už i lichorerisnici, vyčetla jsem, že je na to dobrá. Má otázka zní, jak vážná je situace, pokud by antibiotika nezabrala? Vím, že při streptokokovi B se dávají antibiotika při porodu, ale u stafylokoka jsem nic takového nevyčetla. Co hrozí miminku při porodu a po něm? A co hrozí mně, pokud by se při porodu stafylokok dostal do krve? Jak se jej zbavit? Děkuji.

Dobrý den, zlatý stafylokok by neměl při porodu ohrozit plod, jen může být ve vzácném případě důvodem infekce a předčasného porodu. Ale jelikož se i zlatý stafylokok může vyskytovat v pochve jako součíst běžné mikroflory, pak by to musela být shoda více okolností, aby předčasný porod zpusobil. Pokud tedy ATB nezaberou, už bych další dávku nedávala. Je možné do porodu užívat dezinfekci do pochvy - např. Borglycerinové čípky. Při porodu se stafylokok z pochvy do vaší krve určitě nedostane v takové míře, aby vám způsobil nějaké potíže.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 15.06.2017, 06:47

Srdeční akce miminka

| Tamminik | 09.06.2017, 14:32

Dobrý den, můj doktor minulý týden potvrdil těhotenství, ale před dvěma dny jsem začala krvácet, tak jsem jela na pohotovost. Krvácení nic neznamenalo, ale doktor na ultrazvuku neviděl akci srdíčka miminka. Druhý den u své doktora potvrzeno, že srdíčko zatím nebije. Miminko je prý ještě maličké. Poslední menstruace byla 16.4. a jelikož sem si hlídala ovulaci, tak vím, že proběhla 29.4., kdy byl i pohlavní styk. Na pohotovosti mi napsali Utrogestan na udržení miminka, za 5 dní jdu na kontrolu. Myslíte, že je ještě šance že srdíčko začne pracovat? Podle menstruace jsem dnes 7+5 a podle ovulace 5+5..Děkuji za odpověď.

Dobrý den, stáří gravidity se počítá dle menstruace (nikoliv podle ovulace) a tudíž pokud byste byla 7+5 dle poslední menstruace, pak by jistě srdeční akce měla být přítomna. Srdeční akce by měla být partná od velikosti plodu 6+0. Jediná možnost je, že byste otěhotněla později, ale to by vaše ovulace musela proběhnout o 2 týdny později. Pak by ještě akce nemusela být patrná.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 11.06.2017, 11:13

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, byla jsem včera v poradně ve 32 tt a při ultrazvuku se můj pan doktor pořád zabýval pánví miminka. Pravá pánev je malinká a levá má 7 mm a je prý o dost větší. Udělal mi obrázek a mám to ukázat po porodu pediatrovi, ale prý se nemám obávat, ale já jsem z toho nesvá. Srovná se to ještě během těch týdnů, nebo co mohu od toho očekávat? Pan doktor mi toho moc neřekl. Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Zdendulka

Dobrý den, zřejmě nemáte na mysli pánev, ale ledvinovou pánvičku. Je to záležitost, která se opravdu většinou po porodu srovná, obzvlášt pokud je dilatace jen na jedné straně. Navíc 7 mm je jen minimální rozšíření. Častěji mají tento problém chlapečci. Po porodu lékaři miminko v porodnici zkontrolují, možná už do porodu bude vše v pořádku.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 07.06.2017, 09:18

Dobrý den, jsem v 11+5tt, dnes ráno jsem celkem silně krvácela, pak postupně špinila a cca do dvou hodin od krvácení bylo po všem a už se nic nedělo. Mám se obávat o miminko, či mohlo dojít kpotratu? Beru utrogestan 2-2-2 denně, jsem těhotná po IVF. Nebo se jen zbytečně stresuju? Špiním často, vždy jsem šla k lékaři a pokaždé bylo vše v pořádku. Nechci stále chodit a působit jako hysterka, ale strašně mě to stresuje. Děkuji předem za odpověď.

Dobrý den, pokud jste silně zakrvácela, nedokáži vám říci jistě, že se nic neděje. Těžko po mailové korespondenci tyto věci hodnotit. Krvácení v prvním trimetsru bývá časté, mnohdy nic neznamená, ale potrat se nedá vyloučit, je tedy na vás, zda počkáte nebo lékaře navštívíte.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 07.06.2017, 09:22

Tlak na močový měchýř

| pavlinak93 | 01.06.2017, 08:30

Dobrý den, ráda bych se zeptala jestli je normální, že mě ve 14. týdnu těhotenství trápí tlačení na močový měchýř a močovou trubici. Je to taková zvláštní bolest, která není neustálá, občas se to uklidní, někdy je to zase více intenzivní. Pálení, ani bolení při močení nemám. Doktor mi řekl, že je to z překrvení malé pánve, ale já se chci ujistit u více lidí, protože mě to trápí už přes týden. Děkuji a přeji hezký den.

Dobrý den, pokud nemáte pálení a řezání při močení, infekce by to být neměla. Tlaky v malé pánvi jsou vzhledem ke zvětšující se děloze normální. Nebývá to ale celé těhotenství. Jak děloha zase poporoste, tlaky se eventuelně přesunou někam jinam či úplně vymizí. Později se tlaky na močový měchýř vyskytují až ve 3. trimestru. Ale je to individuální, každý tyto změny vnímá jinak.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 01.06.2017, 09:11

Nízká hladina hCG

| BarboraM | 31.05.2017, 10:45

Dobrý den, paní doktorko,
dnes (15+4) jsem se telefonicky dozvěděla výsledky prvotrimestrálního screeningu. Na ultrazvuku bylo vše v pořádku, hladina PAPP-A je také v pořádku, nicméně hladina hCG je nižší. Přesnou hladinu bohužel neznám.
Ráda bych se zeptala, co nižší hladina hCG znamená a jak to může ohrozit miminko. Je důvod k obavám? V rychlosti jsme se s lékařem domluvili na tripple testu, ale až na druhou půlku června, což mi přijde dlouho (z důvodu doktorovy dovolené). Na druhou stranu si říkám, že kdyby se jednalo o vážný problém, řešil by to rychleji a nenechal by nás čekat.
Nechci se stresovat, snažím se na to nemyslet, ale nevědomost je to nejhorší. Děkuji za odpověď.
Hezký den,
Barbora

Dobrý den, řešit samotnou nízkou hladinu hCG nemá smysl. Pokud vám vyšel kombinovaný screening s negativním rizikem (nevím, kolik jste měla), pak nemá smysl se touto odchylkou zabývat. Nízké hCG může do budoucna značit např. vyšší riziko vzniku preeklampsie či hypotrofie plodu, ale vůbec tomu tak být nemusí. Tyto stavy v graviditě jsou ovlivněny více faktory. Z mého pohledu je nejdůležitější, že je ultrazvuk na vrozené vady v pořádku. Pokud jste měla řádně provedený kombinovaný screening (UZ + krev), pak je naprosto zbytečné provádět tripletest, který velmi často vyjde falešně pozitivní. Kombinovaný screening v prvním trimestru má senzitivitu téměř 97 %, zatímco tripletest asi 65 %. Není tedy logické provádět méně kvalitní test, pokud máte k dispozici kombinovaný test. Tripletest by měl v dnešní době být prováděn pouze ženám, kterým z nějakého důvodu nebyl kombinovaný test proveden.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 02.06.2017, 07:35

Pupečníkové průtoky

| Mary251 | 31.05.2017, 08:38

Dobrý den, jsem ve 32. týdnu těhotenství. Včera jsem byla na velkém ultrazvuku, kde mi paní doktorka napsala, že PI je 1,29 !! a suspektní průtoky a také oligo-hydramnion. Co to prosím přesně znamená? Mám přijít na kontrolu až za dva týdny. Dočetla jsem se, že k miminku nemusejí jít živiny, kyslík atd. Mám velký strach o mimi, aby bylo v pořádku. Mám být v klidu nebo se jít k lékaři raději ještě dříve? Moc děkuji. Markéta

Dobrý den, PI 1.29 je velmi nekonkrétní informace. Záleží také na tom, jaké jsou průtoky v mozkových cévách a poměry průtoku v pupečníku a v mozku. Jedno číslo příliš mnoho neřekne. Obecně ale platí - pokud vám lékařka napsala, že jsou průtoky suspektní a ještě máte málo plodové vody, pak by vás měla jistě odeslat na vyšší pracoviště co nejdříve (tzn. ihned či druhý den). 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 31.05.2017, 14:39

Dobrý den, paní doktorko, mám na Vás dotaz:
jsem v 9tt (8+6tt), minulý týden jsem ráno lehce zašpinila. Šla jsem zrovna na kontrolu, vše bylo na ultrazvuku v pořádku, i když jsem byla u doktorky cca hodinu od zašpinění, nic nezaznamenala, že by tam proběhlo. Jen mám celkově od začátku těhotenství silně prokrvenou dělohu, občas se tam projeví náznak hematomu (na kontroly jsem chodila od 4tt-9tt každý týden a vše bylo ok), ale většinou se ztratí a při další kontrole je už vše ok.
Stejná situace nastala o 2 dny později, kde ráno při stolici byla na toaletním papíře i krev. Opět jsem zašla na gynekologii a opět vše v pořádku, plod prospívá, odpovídá přesně daným dnům. I když jsem ten den krvácela ráno dost, lékařka udělala i výtěr z pochvy a kromě ultrazvuku mě prohlédla i v zrcadlech, tak závěr byl, že je zase vše v pořádku, výtěr z pochvy ani nenaznačoval, že tam před cca 2 hodinami proběhlo nějaké krvácení. Krvácela jsem opravdu z rodidel, ne z konečníku. Nerozumím tomu, co se to děje, dnes opět ráno jedorázové zašpinění a od té doby klid. Beru Utrogestan 1-0-1, myslíte, že bych měla přidat např. Ascorutin nebo zvýšit dávkování Ultrogestanu? Paní doktorka mi to chtěla v pátek předepsat, ale když zjistila, že je vše ok, tak jsme zůstali jen u toho Ultrogestanu 1-0-1. Nechci běhat co 2 dny na gynekologii, jestli je vše ok. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, špinění v prvním trimestru není nic vzácného - nejčastěji je důsledkem nedostatku gestagenů či např. prasklé drobné cévky na děložním čípku, která během zvýšení nitrobřišního tlaku praskne. Pokud nebudete krvácet intenzitou menstruace, určitě nemusíte opět běžet k lékaři. Utrogestan můžete zvýšit na 2-0-2.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 01.06.2017, 07:12

Imunoglobuliny pro RH -

| Danilea | 28.05.2017, 23:27

Dobrý den, jsem aktuálně v 28+6 tt, vedena v rizikové poradně (z důvodu RS - G35 a užívání léků v těhotenství). Protože mám krevní skupinu 0- a můj manžel B+, můj původní gynekolog mě upozornil, že v 28.tt dostanu injekci imunoglobulinů. Nyní chodím do rizikové poradny a ptala jsem se, kdy dostanu uvedenou injekci. Lékařka mě odbyla s tím, že mi ve 32. tt odeberou krev. Mám se znepokojovat či nikoliv? Všude se píše, že RH negativním maminkám se imunoglobuliny aplikují, ale současná lékařka to neřeší. Je možné imunoglobuliny aplikovat i později? Další kontrolu v poradně mám 2. 6.
Děkuji za odpověď.

Dobrý den, dle doporučeného postupu české gynekologicko-porodnické společnosti by se měl imunoglobulin aplikovat všem Rh- ženám kolem 28. týdne. Dříve tomu tak nebylo. Imunoglobulin se plikoval Rh- ženám až po porodu, pokud dítě bylo Rh+, takže by se ani nic závratného nestalo, pokud byste jej nedostala. V některých zemích se dosud v graviditě neaplikuje, ale vaše lékařka by měla dodržovat doporučené postupy.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 01.06.2017, 07:05

Dobrý den, moji první holčičku jsem porodila císařem v roce 2014 a druhou v roce 2016 taky císařem. Problémy jsem neměla, až u druhého těhotenství jsem měla cukrovku. Včera jsem zjístila, že jsem zase těhotná, máme radost, i když je to zase brzy a tak se ptám, jestli je to velké riziko. Děkuji, Katka

Dobrý den, samozřejmě těhotenství po 2 císařských řezech je daleko rizikovější než po 1 císařském řezu. Ale jak velké to riziko přesně je, vám nedokáži vyčíslit. Největší je riziko praksnutí dělohy během těhotenství či při porodu, proto se pacientkám doporučuje rovnou provedení císařského řezu. Samozřejmě 3. břišní operace v pořadí taky hraje svoji roli.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 02.06.2017, 07:33

Tvrdnutí břicha

| Anydo | 26.05.2017, 13:19

Dobrý den, jsem 25+6tt a už nějakou dobu pozoruji občas tvrdnutí břicha. Poslední dobou se to objevuje nejvíce na večer ale i přes den. Občas je to dost nepříjemné. V prvním těhotenství jsem užívala hořčík v tabletách právě na tvrdnutí břicha. Teď beru asi týden kromě Femibionu2, Tardyferonu ještě Magnosolv, který mám předepsaný z hematologie, protože jsem ho měla podle krevních testů málo. Přesto mi přijde, že je tvrdnutí častější. Před 14 dny jsem byla na kontrole na gynekologii a vše bylo v pořádku. Další kontrolu mám za týden a půl. Je tvrdnutí v pořádku nebo raději zajít k lékaři dřív? Děkuji a přeji pěkný den.

Dobrý den, pokud vás tvrdnutí břicha trápí již delší dobu a nikam se váš stav nevyvíjí (tvrdnutí nepřechází v pravidelné kontrakce atd.), pak se zřejmě o nic závažného nejedná. Může vám tvrdnout břicho více než v minulém těhotenství - každé těhotenství je jiné a navíc se pravděpodobně staráte o starší dítě a vyvíjíte větší fyzickou aktivitu. Pokud se váš stav nebude výrazně zhoršovat, stačí kontrola v domluveném termínu. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 28.05.2017, 09:02

CRL menši než před 3. dny

| lumr | 26.05.2017, 07:11

Dobrý den, paní doktorko, ráda bych znala Váš názor. V pondělí 22.5. jsem byla v CAT a na utrazvuku bylo CRL 18,7. Včera 25.5. jsem se byla nahlásit u svého lékaře a poslal mě na ultrazvuk, kde bylo CRL 17,2. Srdeční akce v pořádku. Jak je to možné? Prý je vše v pořádku. :( Moc Vám děkuji, Lucie.

Dobrý den, s tím si vůbec nedělejte starosti. Čím je plod menší, tím hůř lze CRL změřit. Jak sama vidíte, jedná se o rozdíl 0,5mm a poté ihned ultrazvukový přístroj vyhodí jiné stáří. Pokud je plod živý, určitě není nyní možné, aby se zastavil v růstu či se dokonce zmenšoval. CRL přesně má smysl měřit až na podrobném ultrazvukovém vyšetření v 12. týdnu, kdy už má cca 6 cm. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 26.05.2017, 07:16

Těhotenství s epilepsií

| Natya | 21.05.2017, 21:11

Dobrý den, paní doktorko, s partnerem bychom oba chtěli brzy pracovat na miminku, ale oba trpíme epilepsií, takže mám trochu obavy, jak velká jsou zdravotní rizika, aby případně hrozila i miminku? Ráda bych se také zeptala, jaká je v našem případě potřebná příprava? Je samozřejmostí připravit se na těhotenství po fyzické stránce, zdravá výživa a pohyb, ale ráda bych věděla, zda je něco víc, co bychom v našem případě mohli podniknout, aby vše probíhalo v pořádku? Moc Vám děkuji za odpověď.

Dobrý den, u žen s epilepsií je pouze důležité, aby byla nemoc dobře kompenzovaná - abyste měla dobře zavedneou medikaci a neměla záchvaty. Jinak není před otěhotněním nutná žádná příprava a ženy s epilepsií dokonce běžně rodí spontánně. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 25.05.2017, 09:09

Stafylokok MRSA

| mlonki | 20.05.2017, 20:01

Dobrý den,
přibližně za dva týdny budu rodit. Již mám několik zdravých děti doma. Ovšem nyní mi na kontrole v porodnici našli MRSA stafylokoka. Lékař si ihned nasadil roušku a sdělil mi, že v porodnici budu na samostatném izolovaném pokoji a že nebudu mít u sebe své dítě - což mě samozřejmě děsí nejvíc.
Prosím o radu, zda opravdu na pokoji u sebe nemohu dítě mít a z jakého důvodu? Lékař mi totiž sdělil, že ten stafylokok nijak neohrožuje mě ani dítě.
Velmi děkuji. Mlonki

Dobrý den, nevím, na základě jakého vyšetření vám na MRSA přisli (odkud byl stěr odebrán). Je to velmi zvláštní, protože se jedná o rezistentní formu stafylokoka, který nereaguje na běžná antibiotika a který se vyskytuje většinou v nemocnicích, kde se léčí širokospektrými antibiotiky. Měla byste být tedy určitě přeléčena a neměla byste pravděpodbně přijít do kontaktu s ostatními pacientkami. Celé je to ale spíše otázka pro lékaře z oboru infekčních nemocí a epidemiologie.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 02.06.2017, 07:36

Dobrý den, včera ráno jsem měla hnědý výtok slabý, do večera úplně přestal, dnes jsem se probudila a měla sem hnědá stehna a na záchodě byly při čůrání i kousky krve. Beru utrogestan 2-0-2 kvůli sraženině v děloze, která při poslední kontrole byla už na malé kousky. Je tohle normální a jenom se dostaly pryč zbylé kousky sraženiny? Nebo to může být něco horšího? Jsem ve 13tt. Děkuji za odpověď, Schwarzová

Dobrý den, většinou se takto projevuje vyprazdňování hematomu v děloze (kousky staré krve či hnědý výtok), ale samozřejmě nelze vyloučit něco jiného. Proto by vás měl raději zkontrolovat gynekolog.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 20.05.2017, 09:42

Dobrý den. Prosím o vysvětlení. Dnes jsem byla na kontrole 22tt. Lékař mi vnitřním ultrazvukem měřil čípek, ten byl 57 mm (před 14 dny byl 50 mm). Ale pak podotkl, že jsem pootevřená. Je tento stav vážný? Doporučil mi ležet. Užívám utrogestan 2 tablety na noc. Může se hrdlo zase uzavřít při dodržování klidu na lůžku? Děkuji.

Dobrý den, pokud je čípek pootevřený, pak se už nezavře, ale stav může zůstat stejný až do termínu porodu. Je ale zvlaštní, že by byl čípek tak dlouhý a přitom otevřený - to příliš časté nebývá. Každopadně vzhledem k délce stav závažný není. To by vás lékař jistě poslal do nemocnice. Dodržování standartního klidovějšího režimu je fajn, ale úplné ležení na posteli nemá v těchto případech příliš efekt, jak studie ukázaly.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 17.05.2017, 06:57

Krvácení v těhotenství

| Faris | 11.05.2017, 13:53

Dobrý den, paní doktorko. Prvního května jsem měla dostat menzes, což se nestalo. Menstruaci přitom mám pravidelnou. Asi třetí den jsem začala lehce špinit a objevila se i krev. Jenže jen v zanedbatelném množství. A pak zase nic. Toto se opakovalo třikrát do dnešního dne. "Menstruovala" jsem tedy třikrát, ale vždy jen asi hodinu. :) Těhotenský test mi vyšel pozitivní. Ke své doktorce jsem objednaná na 29.5. Dnes opět lehce špiním. Mám se něčeho obávat? A je možné, že třeba těhotná vůbec nejsem a jen se mi vinou stresu rozhodila menstruace? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud máte pozitivní těhotenský test, těhotná pravděpodobně jste a špinění může být navrub uhnízdování oplozeného vajíčka v děloze. Spousta žen to takto v prvních dnech má. Může se samozřejmě jednat i o hrozící potrat v počátku těhotenství, ale to se bohužel v této fázi nedá ničím ovlivnit. Pokud byste začala krvácet hodně či měla bolesti břicha, raději zajděte k lékaři dříve.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 12.05.2017, 07:15

Triple test a rozštěp rtu

| baculinka | 11.05.2017, 13:21

Dobrý den, chci se zeptat, zda jde z výsledků triple testů poznat případně i rozštěp rtu, triple test mně vyšel celkově negativní, velký ultrazvuk mě čeká až za 4 týdny. Děkuji.

Dobrý den, z triple testu nelze poznat konkrétně žádnou vadu a tudíž ani rozštěp rtu. Je to vada strukturální a tudíž je poznat pouze na ultrazvuku.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 12.05.2017, 07:17

Vyšší hladina AFP

| roxisek | 10.05.2017, 09:34

Dobrý den, paní doktorko, chtěla bych se optat, zda zvýšená hodnota AFP 1,75Mom by mě měla nějak znepokojovat? Jsem pozvaná na genetickou konzultaci. Přitom první testy ve 12. týdnu mi vyšly všechny negativní s velmi malou pravděpodobností a teď mě straší riziko NTD 1:870. Genetické vady nejsou ani z jedné strany. Přece jen velký ultrazvuk ve 20.tt mám až za 3 týdny, a to na psychice moc nepřidá. Děkuji za odpověď. (Renata 24)

Dobrý den, pokud vám vyšlo v rámci prvotrimestrálního screeningu riziko negativní, pak nemá smysl se zabývat solitárně zvýšenou hodnotou AFP. Předpokládám, že se jednalo o tzv. tripletest. Pokud jste absolvovala vyšetření ve 12 týdnu kompletní (tj. UZ + biochemický screening - odběr krve) a bylo negativní, pak by se dle doporučených postupů již ani neměl tripletest v 16. týdnu provádět!!! Je mnohem méně přesný než vyšetření ve 12. týdnu a tudíž není logické jej provádět, pokud již máte přesnější test za sebou s negativním výsledkem. Spoustě žen pak vyjde některá z hodnot na hranici či zvýšená a zbytečně se stresují zcela bezdůvodně. Má smysl provádět jej v dnešní době pouze u žen, které z nějakého důvodu vyšetření ve 12. týdnu neabsolvovaly a je tedy pro ně lepší méně přesný test než žádný.. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 11.05.2017, 07:12

Hezký den, chtěla bych se jen prosím optat.
Jsem ve 35.tt a už tak týden se mi hůře dýchá a i když sem v klidu, když se probudím občas ve spaní, tak dýchám jakoby zrychleně (zadýchaně). Mám to i přes den a to třeba jen odpočívám dokonce ležím v posteli..
Jen bych se chtěla uklidnit, zdali je to v pořádku, poradnu mám až za týden..
Děkuji předem za odpověď.
S pozdravem.

Dobrý den, pokud se vaše potíže nijak závažně nezhoršují, pak se zřejmě jedná jen o běžnou dušnost v těhotenství, která je dána rostoucí dělohou, která vysunuje bránici nahoru a stlačuje hrudník. Proto se s postupujícím těhotenstvím dušnost zvýrazňuje. Pokud by se ale vaše potíže nějak rychle zhoršovaly, raději navštivte lékaře dříve.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 11.05.2017, 07:06

Streptokok v těhotenství

| libik8 | 04.05.2017, 18:14

Dobrý den, děkuji za odpověď, dnes jsem byla u doktorky a říkala jsem jí, že bych chtěla vzít moč na Streptococcus agalactiae a ona mi řekla, že to není v moči vidět. Tak tomu moc nerozumím. Dala mi mastičku Dalacin C em vag., že prý tam jsou protilátky a mělo by to pomoct. Jaký je váš názor?

Dobrý den, antibiotická mast Dalacin žádné protilátky neobsahuje. Je to ANTIBIOTICKÁ mast. To znamená, že obsahuje antibiotikum, které léčí bakterie. Takže i Streptokoka. Pokud byste měla v močových cestách zánět způsobený streptokokem, jistě by se z moči vykultivoval. Ale samozřejmě se musí moč poslat na kultivační vyšetření a ne na běžné vyšetření močového sedimentu. Tam se diagnostikovat samozřejmě nedá.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 05.05.2017, 09:31

Streptokok v těhotenství

| libik8 | 03.05.2017, 08:49

Dobrý den, chtěla jsem se poradit, jsem 6 týdnů těhotná, z výtěru mi zjistili streptokoka, paní doktorka mi volala, že z důvodu předchozího předčasného těhotenství by mi raději dala antibiotickou mastičku. U prvního těhotenství jsem měla zánět placenty, byla na odběru plodové vody a rodila jsem 26+5. Většinou se to řeší antibiotiky až před porodem, že? Neměla by se brát i moč? Mně žádnou nebrali. Chtěla bych vědět váš názor, trochu se bojím, aby mi mastička nenarušila mikroflóru. Hlavně jsem četla na internetu, že většinou se to ani nevyléčí. Děkuji moc za radu. S pozdravem Vacíková

Dobrý den, u žen, které nemají v anamnéze předčasný porod z důvodu zánětu dělohy, určitě nemá smysl přeléčovat streptokoka v pochvě - a to v průběhu celého těhotenství. Jedná se totiž většinou o patogena, který se v pochvě některých žen vyskytuje běžně a po přeléčení je za pár dní v kultivaci opět. Ve vašem případě bych vyšetřila ještě kultivačně moč a pokud by byla sterilní, pak bych nepřeléčovala. Preventivě by bylo vhodné užívat lokální dezinfekční globule - Borglycerin atd. k udržení zdravé mikroflory a eliminování infekce.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 04.05.2017, 07:36

Placenta praevia marginalis

| Allisea | 29.04.2017, 14:48

Dobrý den paní doktorko, obracím se na Vás s dotazem. Aktuálně jsem ve 31 tt, před 14 dny jsem byla hospitalizovaná kvůli krvácení, dg. placenta praevia marginalis s krvácením, ve zprávě mám uvedeno "placenta na přední stěně 7 cm pod pliku až k vnitřní brance". Branku mi nepřekrývá. Zakrvácela jsem jednorázově, na jednu vložku. V nemocnici jsem asi 2 dny dostávala 3x denně injekce Dicynone a magnesium. Asi po 4 dnech jsem opět jednorázově zakrvácela, opět Dicynone. Po té jsem zakrvácela jednorázově ještě jednou, a to po vaginálním ultrazvuku. Jinak se krvácení už neobjevilo, děloha mi netonisuje, hrdlo mám uzavřené a čípek v pořádku. Včera jsem byla propuštěna domů s nařízením přísného klidového režimu a užíváním 3x denně 2 tablety magnesia. Dnes na WC ze mě odešla jakoby krevní sraženina, jednalo se o starou tmavou krev. Chci zeptat na Váš názor na propuštění z nemocnice. Je nutná hospitalizace až do porodu, nebo postačí klidový režim doma (chodím pouze na WC) a užívání magnesia?
Moc Vám děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Dobrý den, pokud placenta nepřekrývá vnitřní branku, ale pouze k ní dosahuje, není dlouhodobá hospitalizace před porodem nutná. V situaci, kdy placenta překrývá vnitřní branku je obecně doporučována hospizalizace od 33.-34. týdne a porod plánovat po ukončeném 37.týdnu. Pokud se jedná o marginální previi, pak nejsou doporučení tak přísná. Záleží ale také na průběhu těhotenství (zda došlo v pruběhu gravidity ke krvácení či nikoliv) a také záleží na zvyklostech daného pracoviště. Není to tak jednoduché, vše se musí posuzovat individuálně. Také zálež na tom, jak blízko vnitřní branky se cíp placenty nachází...Takže nelze jednoznačně odpovědět.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 30.04.2017, 15:57

Skvrny na jazyku

| Tereza Ledvinková | 29.04.2017, 10:24

Dobrý den, jsem na konci 27tt a na jazyku se mi udělaly skvrny, jakoby trhliny. Na internetu jsem četla, že to může být kvůli zvýšení hladiny cukru v krvi. Příští týden jdu na těhotenskou cukrovku, může to být tedy z toho, nebo se mám bát něčeho horšího? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, důvodů, které vedou ke změnám na jazyku, které popisujete, může být celá řada. Může se jednat i o nedostatek vitamínu B, A atd., zatím bych asi vyčkala a pokud by tyto změny přetrvávaly dlouhodobě, poraďte se s praktickým lékařem.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 30.04.2017, 16:01

Zamlklý potrat

| lienka321 | 28.04.2017, 06:29

Dobrý den, v 9. týdnu jsem byla na ultrazvuku a doktor viděl jen gestační váček, teď jsem v 10. týdnu a příštít týden mám jít na kontrolu. Když to bude beze změny, lékař řekl, že to ukončíme. Užívám Duphaston a Ascorutin, oba 3x1 denně. V 7. týdnu nebylo na ultrazvuku vidět nic jen gestační váček. Je tedy pravděpodobné, že oplodněné vajíčko se uchytilo a dále se nevyvíjelo? Od začátku těhotenství mě provázelo špinění. Chci se zeptat, zda jedinou možností na ukončení je podstoupit zákrok. Zda není lepší počkat, až se tělo vyčístí samo, je to přece jen přirozenější. Před těhotenstvím jsem měla vždy ovulaci doprovázenou pícháním vajíčka. Včera jsem cítila takové píchání, je možné, že to byla ovulace? A jestli ano, tak do 2 týdnů by měla přijít menstruace a tělo by si s tím poradilo samo. Prosím Vás o názor, zda je opravdu nutná kyretáž, nebo zda by spontánní krvácení mohlo ohrozit můj život, nebo jaké rizika jsou s tím spojená? Na zákrok jít nechci, velmi se obávám možného poškození dělohy a jiných komplikací. Toto bylo moje první těhotenství. Děkuji.

Dobrý den, píchání v podřišku bych ovulaci nepřikládala. Pokud jste těhotná (i když se jedná o zamlklý potrat), pak by ovulace probíhat neměla. V podbřišku vás píchá spíše z důvodu neprosperujícího těhotenství, se kterým se tělo vyrovnává. Pokud vyloženě nechcete na revizi, pak je možné počkat, ale nedá se říci, jak dlouho to vše bude trvat, navíc může nastat silné krvácení a pak je nutný zákrok provést ihned. I silné krvácení není většinou život ohrožující, ale je duůodem k revizi. I pokud dojde k samovolnému vypuzení plodu z dělohy, často již vlivem zánetlivých změn nedojde k vypuzení kompletnímu a stejně je nutno revizi podstoupit. Proto se doporučuje raději aktivně revizi provést. Pokud ale chcete vyčkat, je to možné, pak dojde k potratu kompletně a revizi se vyhnete. Je to tedy na vašem rozhodnutí s vědomím všech rizik.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 28.04.2017, 12:28

Vaginální zánět

| klara.b | 21.04.2017, 16:26

Dobrý den,
na začátku těhotenství (nyní 17.tt) se mi na tříslech, pod koleny a na loketních jamkách objevila vyrážka - něco jako ekzém. Po několika mastech se vždy zlepšilo, pak se to vrátilo. Před 3 týdny mi má gynekoložka udělala stěr z třísel a rodidel a zjistila silný zánět. Nasadila mi zaváděcí globule, antibiotika Penbene, probiotika a výplach. Můj dotaz je, proč nestačily pouze globule? Nejsou antibiotika na záněty právě horší? Moc tomu nerozumím, byla jsem strašně nervózní a u své doktorky jsem se vůbec nezeptala. Teď doufám, že bude miminko v pořádku a nijak ho tato léčba "neovlivní". Moc Vám děkuji za odpověď!

Dobrý den, na Vaši otázku lze obtížně obecně odpovědět. Záněty mají desítky původců a vzhledem k tomu, že nevíte (nebo jste nenapsala), jaký patogen váš zánet způsobil, pak vám nedokáži zopovědět, zda byla nutná léčba ATB či nikoliv. Každopádně penicilinová řada ATB plodu v 17. týdnu neuškodí. To nemusíte mít obavy.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 24.04.2017, 07:12

Nedomykavost chlopně ve 22tt

| monreve | 20.04.2017, 23:44

Dobrý večer, paní doktorko. Jsem ve 22. týdnu těhotenství a u plodu byla diagnostikována regurgitace trojcípé chlopně. Co vím, je to jeden z indikátorů Downova syndromu. Všechny ostatní výsledky byly v pořádku - screening v 1. trimestru (vyšetření srdce neproběhlo) i tripple testy v 16. tt. Chci se zeptat, jestli i tato jedna vada může indikovat Downův syndrom a také, zda se ještě v této fázi těhotenství dá případně provést nějaký test k jeho potvrzení/vyloučení? Moc děkuji. Dana

Dobrý den, v mnoha případech tato vada nesouvisí s žádnou chromozomální vadou. Vyloučit to lze ale samozřejmě pouze genetickým vyšetřením plodu - odběr plodové vody (aminocentéza). Tento výkon má ale ve 22. týdnu vyšší riziko potratu či odtoku plodové vody než v 16. - 17. týdnu, kdy se standartně dělá. To je důležité si uvědomit při rozhodování.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 24.04.2017, 07:20

GEU v těhotenství

| Kricaml | 18.04.2017, 14:54

Dobrý den,
mám dotaz ohledně svého těhotenství, 19.3. jsem dobrala prášky Provera (z důvodu nepravidelné menzes) Menzes se nedostavil, kontrola u lékaře v pořádku.
3.4. těhotenský test - pozitivní
4.4. kontrola u lékaře ultrazvuk - nic
6.4. těhotenský test opět pozitivní
11.4. kontrola u lékaře ultrazvuk - nic
12.4. odběr krve - hladina hCG 2880 (ultrazvuk - nic) podezření na GEU - mírné špinění, jiné obtíže nejsou
13.4. odběr krve - hladina hCG 3270 (ultrazvuk - nic)
18.4. odběr krve - hladina hCG 4973 (ultrazvuk - nic)
Dle lékaře stále trvá GEU, doporučil laparoskopický zákrok. Je zde možnost, že těhotenství je v brzkém stádiu a proto není plod ještě vidět? Nemám žádné jiné zdravotní potíže kromě pomalejšího růstu hladiny hCG.
Předem děkuji za Váš názor.
Se srdečným pozdravem
Zuzana K.

Dobrý den, diagnóza mimoděložního těhotenství je bohužel velice pravděpodobná a váš lékař uvažuje správně. Pokud je hladina hCG více než 1000 IU, pak by měl být alepsoň náznak plodu v děloze vidět. 

Čili pokud je vaše hodnota téměř 5000 IU, pak je určitě vhodné situaci nějak řešit. Mimoděložní těhotenství by totiž mohlo každou chvíli prasknout a krvácení ohrozit váš život. I pomalejší růst hCG svědčí pro patologii těhotenství. Laparoskopii bych tedy co nejdříve také doporučila.

 
MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 20.04.2017, 16:40

Samovolný potrat

| Hagenka | 12.04.2017, 11:36

Dobrý den,
vynechávala mi týden menstruace. Dělala jsem si těhotneské testy a 5 testů pozitivních, po týdnu jsem menstruaci dostala. Šla jsem k lékaři, ten mi řekl, že těhotná nejsem a sliznice je nízko. Z krve vyšlo hCG 37, což je prý moc málo. Lékař mi řekl, že šlo o spontánní potrat a na další kontrolu si mě nepozval. Což se mi moc nelíbí. Dnes jsem si dělala opět test a je stále pozitivní. Jak dlouho zůstává hladina hCG v těle?

Dobrý den, Váš lékař postupoval zcela spávně. S nejvetší pravděpodobností se jednalo o spontánní potrat v ranném stádiu těhotenství. Nasvědčuje tomu jak opožděné krvácení, tak nízká honota hCG i nízká sliznice. Spousta žen spontánně potratí na začátku těhotenství stejným způsobem a většina jich o tom ani neví, protože pouze opožděně menstruují a těhotenský test si nedělají. Není potřeba tudíž ani při hCG 37 dělat kotrolu. Test může být pozitivní, jak píšete, protože nějakou dobu trvá, nežhodnota hCG klesne na neměřitelné minimum. Za cca týden by již ale měl být test negativní.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 13.04.2017, 10:49

Pálení v těhotenství

| kajuska17 | 12.04.2017, 08:19

Dobrý den, potřebovala bych radu, minulý čtvrtek jsem byla u lékaře, protože mě pálila vnější rodidla na dotyk. Měla jsem aji hustší výtok, teď výtok nemám, ale stále mě to pálí/svědění na dotyk. Bral mi aji stěry na kultivaci a výsledky jsou dobré. S manželem se snažíme o miminko, tak proto mi dal mast na zavádění, aby neuškodil, to jsem ještě nevěděla, že jsem těhotná. V pondělí jsem si dělala těhotenský test a těhotná jsem. Chci se zeptat, zda bych si to mohla dát na to pálení/svědění? Proč mě to vůbec pálí, když výsledky jsou dobré?

Dobrý den, pálení genitálu nemusí ve vašem případě znamenat infekci, ale může být pouze reakcí na hormonální změny na začátku těhotenství. Pokud je tedy kultivace negativní a potíže by přetrvávaly, zkuste mýdlo na intimní hygienu a např. probiotika.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 13.04.2017, 10:50

Bolesti zad v noci

| | 06.04.2017, 07:34

Dobrý den, jsem ve 28tt a asi měsíc mě již trápí bolesti zad v noci. Přes den když stojím, chodím nebo sedím je to v pořádku, ale celé noci mě příšerně bolí v oblasti kříže tak, že mě to budí a těžce se mi znovu usíná. Vyzkoušela jsem různé polohy i podložení polštáří, nic nezabírá. Také dělám různé cviky k uvlonění zad, ani to nepřineslo žádný výsledek. Jsem vášnivý sportovec, takže jsem štíhlé pevné postavy. Prosím o radu, čím by se tomu dalo předejít. Mockrát děkuji a přeji pěkný den. Milotová

Dobrý večer, spousta žen trpí v těhotenství bolestmi zad a bohužel je skutečnost taková, že se toto nedá příliš řešit a problémy vymizí až po porodu. Je možné využít cvičení (poradí fyzioterapeut), někomu pomáhá plavání. Bolesti jsou většinou způsobeny tím, jak děloha rostě a tlačí na nervy v malé pánvi. V průběhu těhotenství také dochází k řídnutí vaziva a všeobecně změnám v pohybovém apartátu vlivem hormonů. Rozhodně tomu nemůžete sama vědomě nijak předejít.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 09.04.2017, 19:03

Dobrý den, paní doktorko,
moc Vás prosím o názor. Byla jsem v Gennetu na plánované AMC (první dcera má CAH - jsme s mužem oba zdravými přenašeči - máme genet. potvrzeno) a proto jsme se rozhodli zjistit již nyní, zda druhé dítko bude stejně "postižené". Zatím se těhotenství vyvíjelo normálně a bez obtíží. Trochu znepokojující pro mě byly výsledky biochemie - z 12tt - PAPP-A 0,42MoM a F HCG 0,41 MoM, ale nikdo to se mnou nerozebral, můj gynekolog jen konstatoval, že mě ještě určitě v Gennetu pozvou na screening v 16 tt. To už jsem ale měla naplánovanou AMC a mělo se vše i se screeningem dělat v jeden den. Šok nastal už při ultazvuku před AMC.
Zpráva:
Placenta: zadní stěna, Oligohydramnion množství plodové vody.
V.s. normální nueurokranium, orofaciální oblast obtížně zobrazitelná, orofaciální oblast nehodnotitelná, v.s. mikromandibula. (POZN: Miminko bylo celé zkroucené do divné polohy - hlavu zabořenou někam dolů, proto nebyl vidět obličej.)
Páteř bez deformit, uzavřena.
Srdce - nezobrazuji symetrickou čtyřdutinovou srdeční projekci.
Přední stěna uzavřena, bránice intaktní, žaludek +, močový měchýř +, ledviny+ + , atyp. odstupy aa. renales.
V pánevní oblasti více zprava od MM protáhlá zóna šíře max. 7 mm, v délce 20 mm s hyperechogenní lemem, neprav. hyperechogen. obsahem, dilat rectum??
Končetiny normální.
Placenta ZS
Oligohydramnion.. Pupečník 2 cevy - chybí L pupečníková tepna.
HR: 175 bpm
BDH: 33,60 mm
HC: 121,70 mm
AC: 108,00 mm
HL: 20,70 mm
FL: 19,70 mm
......
Po výkonu byla FHR 145t/min.
................
Paní doktorka, která ultrazvuk dělala, mi toho moc nechtěla říct, že není kardiolog a že jen popisuje, co vidí. Nedočkala jsem se žádné prognozy, jen to, že to za cca 3 týdny zopakujeme (ultazvuk) - objednala mě ale až za měsíc a počkáme na výsledky AMC. Vypadala fakt ustaraně a dávala mi najevo, že to je špatné, prý se jí nelíbí srdce, obličej, ledviny a navíc má vedle močového měchýře něco, co tam být nemá. Málo plodové vody a moc se nehýbe. Ke všemu v pupečníku chybí 1 tepna. :(
Jsem z toho opravdu hodně špatná a vůbec netuším, co nás teď čeká. Tuším, že s miminkem je to hodně zlé a vím jistě, že postižené dítě na svět přivést nechci. Nezvládla bych to. Už jsme to doma oplakali a připravujeme se na nejhorší. Trochu mě zaráží, že takto špatné výsledky ihned někdo neřeší. Těch abnormalit mi tam přijde velmi mnoho na to, aby se to mohlo ještě samo spravit. Vím, že to je strašné takto uvažovat, ale nechce se mi čekat a trápit (nás s miminkem oba) ještě třeba další měsíc a pak teprve těhotenství ukončovat, když už teď i mě laikovi je jasné, že to nebude nic zanedbatelného.
Myslíte si, že je nějaká naděje a proto to nechávají v Gennetu ještě být, nebo to je tak jak tuším a bylo by lepší těhotenství co nejdříve ukončit? :(
Moc děkuji za laskavou odpověď.
Kateřina

Dobry den, z popisu ultrazvuku lze soudit, ze plod má bohužel vícečetné vývojové vady. Důvod, proč se vše neřeší hned, je zřejmě vhodnost vyčkat na výsledek amniocentézy, kdy poté lékaři vše zkompletují a udělají závěr. Rozhodnout o vyvolání potratu plodu v druhém trimestru z důvodu vrozené vady není nic jednoduchého a podléhá legislativě a proto chtějí mít lékaři, kteří takové rozhodnutí budou eventuelně muset učinit, mít všechny výsledky k dispozici. Také budou jistě dělat s odstupem kontrolní ultrazvuk, zda opravdu všechny popsané odchylky přetrvávají. Hodně štěstí!

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 09.04.2017, 18:59

Placenta praevia

| MarPav | 31.03.2017, 09:02

Dobrý den, paní doktorko, mám prosím dotaz, mám placentu praevia marginalis na zadní straně, jsem v 23. týdnu a placenta se stále pomalu posunuje. Zajímalo by mě, jak musí být placenta daleko od VS, aby byl bezpečný normální porod?
Děkuji mnohokrát za odpověď. MP

Dobrý den, jako bezpečné pro vaginální se považuje vzdálenost cípu placenty od vnitřní branky 1cm a více. Pokud jste ve 23. týdnu, pak se placenta ještě může vysunout směrem nahoru poměrně hodně. Záleží pak také na tom, zda je cíp placenty tenký či navalitý (alespoň tak to posuzujeme komplexně na našem pracovišti my). Každopádně by měl váš stav na konci těhotenství posoudit ultrazvukový specialista gynekolog-porodník. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 01.04.2017, 13:28

Dobrý den. Ráda bych se zeptala, zda si v těhotenství mohu nechat odstranit patní ostruhu rázovou vlnou. Jsem v 13 týdnu. Nerada bych ublížila miminku. Pata dost bolí a představa narůstající váhy mě děsí. Mám malé dítě a chodit musím. Prosim poraďte. Děkuji.

Dobrý den, ošetření rázovou vlnou můžete s klidem absolvovat, plodu nijak neublíží.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 31.03.2017, 07:03

Výtok v těhotenství

| Luuu | 16.03.2017, 10:17

Dobrý den, jsem ve 33. týdnu těhotenství a trápí mne výtok. Dříve (asi 2 roky zpětně) mě často trápily vaginální mykózy, na které vždy zabral Jenamazol nebo Canesten. Nyní se nejedná o stejné příznaky, je to spíš nepříjemný pocit ve vstupu a okolí pochvy. Napětí, křehkost a při hygieně pálení jako by se voda dostala do otevřené ranky. Žádné rozpraskání není viditelné. Uvnitř je pro mě nezvyklý výtok/hmota, jedná se o cuckovitou nikoli hrudkovitou konzistenci. Při promnutí mezi prsty se vše rozmázne. I barva je nezvyklá, nažloutlá s nádechem dozelena. Bez zápachu. Uvnitř necítím ani pálení ani svědění, jen té hmoty je tam nezvykle mnoho. Při obkroužení pochvy zevnitř vytáhnu na několikrát hromádku o velikosti asi vlašského ořechu. Napadlo mě, že je to přehnanou hygienou, tak jsem se po tři dny umývala jen jemně zevně, ale vše vyteklo a uvnitř zůstaly jen nahromaděné cucky. Trvá to asi tři týdny. Lékař mi předepsal boraxové globule na 10 dní a mast fungicidin – beze změny, následoval volně prodejný Lactofeel na jeho doporučení, celých pět dní aplikace to neuvěřitelně pálilo. Teď mi doporučil mýdlo Lactacyd – bez zjevné změny. Doposud jsem měla intimní mýdlo od Nivei. Po celou dobu používám na zevní a vstupní část mast fungicidin. Poté, co mě lékař ujistil, že se nejedná o zdravotní problém, zkusili jsme s partnerem styk, ale pro mě to bylo dost nepříjemné. I při velké vlhkosti jsem měla pocit pnutí a „trhání“ kůže. U něj žádné podráždění pokožky není. (Dříve se u něj mykózy projevily bezprostředně). Z jídelníčku jsem postupně od začátku těhotenství vyřadila sladkosti všeho druhu, plesnivé sýry, uzeninu, bílé pečivo, … Více jím živé jogurty, zakysané mléčné výrobky, tvaroh, ovoce, zeleninu, luštěniny, vařené, pečené a v páře dělané maso,… a celkově jsem zvýšila příjem tekutin. Spodní prádlo volím pouze bavlněné a pokud jsem doma, tak pod dlouhou sukní nenosím žádné a stále větrám. Ráda bych brzy začala používat Aniball na přípravu k porodu, ale nejsem si jistá, zda je to vhodné i s použitím lubrikačního gelu. Se svým lékařem jsem spokojená a nemám pocit, že by něco zanedbával, ale v tomto problému se nám nedaří najít uspokojivé řešení pro oba. Z jeho strany je vše OK, z mé nikoli. Děkuji za Vaši reakci.

Dobrý den, nejlepší by bylo nabrat kultivaci a dle výsledku přeléčit, pokud se nějaká bakterie vykultivuje. Nevím, zda Vám lékař kultivaci dělal. Různé typy výtoků bývají v těhotenství běžné a po porodu samy přejdou - je to dáno hormonálními změnami. Takže pokud ani po přeléčení event. bakteriální infekce se stav nezmění, pak nezbyde než počkat, co bude po porodu. Používání aniballu není při výtoku problém.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 20.03.2017, 07:19

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, nyní jsem ve 34.tt a již asi 2 týdny mám divné pocity. Nejdřív to bylo jen ojediněle, nyní docela často. Hlavně v leže, ale nejen na zádech, i na bocích mám, během tvrdnutí nebo pohybů miminka (častých) divný tlak v hlavě, někdy krku nebo hrudi a hůře se mi dýchá. Někdy i v poloze v sedě. Beru 3x denně 2 tabletky magnesii lactiti a přijde mi, že po užití jsem tak 1-2 hodiny bez problémů.
Čím to může být? Nemůže tento stav nějak ohrozit miminko? Mám teď docela stres, ale tím to asi být nemůže.
Děkuji za odpověď, hezký den.

Dobrý den, většinu jsou tyto pocity způsobeny tlakem rostoucí dělohy na dolní dutou žílu. Můžete mít stavy na omdlení, pocity horka v hlavě, návaly atd. Pokud tedy nemáte jiné potíže - pohyby cítíte normálně, nekrvácíte, určitě to miminko nijak neohrožuje.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 15.03.2017, 13:06

Hematom v těhotenství

| Milsmi | 14.03.2017, 15:42

Dobrý den a předem děkuji za odpověď. V 7tt jsem hodně naráz zakrvácela a o týden později mi byl zjištěn hematom cca 3x3 cm. Plod se vyvíjí v pořádku. Nyní nic nekrvácí ani nešpiní. Moje gynekoložka mi řekla, že je na mně, zda se rozhodnu být doma. S tím, že samozřejmě žádná námaha atd. Proto bych chtěla znát i jiný názor, jelikož většinou se dočítám, že ženy jsou s tím dokonce i hospitalizované. Je tedy lepší zůstat v klidu a ležet, nebo být v práci? Práci nemám nijak zvlášť fyzicky náročnou. Děkuji.

Dobrý den, myslím, že není v tomto případě nutné být doma, pokud neděláte vyloženě fyzicky namáhavou práci. Hematom se většinou vstřebá. Upřimně - na vstřebání hematomu a zdárný vývoj plodu nemá klidový režim vliv.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 14.03.2017, 19:24

Toxické látky v těhotenství

| LuluB | 08.03.2017, 08:47

Dobrý den,
jsem v úplném začátku svého prvního těhotenství, proto nechci nic zanedbat. Pracuji v jedné společnosti, kde se ve výrobě používají toxické chemické látky. Pracuji sice v kanceláři, ale denně se cca 1 hodinu pohybuji v provozu. Nikde dlouho poblíž, žádného rizikového pracoviště nezůstávám, spíše jen procházím. Může i přes to vzniknout nějaké riziko?
Předem moc děkuji za odpověď a přeji krásný den všem.
Lucka

Dobrý den, vzhledem k tomu, že jste neuvedla, o jaké toxické látky se jedná, pak Vám nedokážu validně odpovědět. Obecně ale pokud nepracujete v přímém styku s jakoukoliv toxickou látkou, pak by těhotenství být ovlivněno nemělo.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 08.03.2017, 19:24

Imunoglobulin E 550

| Dee23 | 06.03.2017, 12:02

Dobrý den, prosím o informaci. Před půl rokem mi můj doktor dělal vyšetření z krve a zjistil, že mám zvýšený Imunoglobulin E na 550. Může to nějak ovlivnit plod? Jsem v 7.tt . Mockrát děkuji za odpověď, Diana

Dobrý den, jako gynekolog Vám bohužel nemohu dát specializovanou odpověď. Zřejmě Vám lékař ale dělal tato vyšetření kvůli alergiím. Imunoglobuin E jako takový by neměl mít na vývoj plodu vliv.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 07.03.2017, 07:00

Žlutý výtok v těhotenství

| Calinda | 03.03.2017, 15:29

Dobrý den, paní doktorko, jsem ve 13. týdnu těhotenství. Dnes, když jsem šla na wc na malou, utřela jsem něco žluté jako hlen nebo výtok. Co to muže být, není to něco vážného?

Dobrý den, pokud nekrvácíte a jedná se pouze o výtok a nejsou jiné potíže, pak se jistě o nic vážného nejedná. V těhotenství tělo prochází mnoha změnami a i sekrece z pochvy může být zmnožená.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 04.03.2017, 10:49

Dobrý den, jsem těhotná (35+2). Jsem po 3 ledvinových kolikách, kdy mi bylo sděleno, že kamínek tam zřejmě stále mám, ale rentgen a rozbití budou dělat až po porodu po šestinedělí. Poslední koliku jsem měla 2.2.2017, kdy jsem ležela 4 dny v nemocnici na kapačkách - zavodnění, léky na bolest + buscopan. Po propuštění mi dali tablety Buscopan, kdyby mě to doma zase chytlo. Od 19.2.2017 jsem měla tři dny bolesti - nešlo rozeznat, zda jsou to bolesti menstruační (spojitost s porodem) nebo močového měchýře, pálení jsem při močení nepociťovala. Ale třetí den jsem měla moč rudou, na kontrole mi řekli, že je krev v moči na 3 křížky. Dále mě vycévkovali a potvrdila se opět krev i bílkovina v moči obojí na 3 křížky, leukocyty negativní a dále nějaký další údaj prý nešlo hodnotit (sděleno mi po telefonu doktorkou). Prý si mám vzít při bolestech Buscopan, v nejhorším přijet do nemocnice na kapačky. Léky jsem nedostala žádné. Výsledky laboratorní z moče a krve budou až za týden, kdy mám přijít na kontrolu. Chci se zeptat, zda je tento postup normální. Vysoké stádium těhotenství, žádné léky a každý den mám stále krvavou moč a bolesti močového měchýře takové, že chvílemi nemůžu ani chodit. Děkuji za objasnění, případně radu, jak dále postupovat. PS: chodím již do poradny do nemocnice, kde takto postupují.

Dobrý den, předesílám, že toto je otázka spíše pro urologa. Nevím, zda jste někde na urologii sledovaná a zda Vám tato vyšetření prováděli na urologii či gynekologii. U nás jsou pacientky s opakovanými kolikami na urologii sledované. Pokud máte krev v moči a hlavně bolesti v oblasti močového měchýře, mohlo by se jednat o zánět močových cest. Ale pokud nemáte horečky, pak je lepší počkat na výsledky kultvace z moči a do té doby pouze dostatek tekutin, analgetika. Jinak by bylo vhodné vzhledem k Vaším opakujícím se potížím porod vyvolat po 38. týdnu. Tím by se mělo vše vyřešit.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 24.02.2017, 12:59

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, v roce 2010 jsem porodila syna bez komplikací v těhotenství, v listopadu 2015 jsem opět otěhotněla, ale v lednu 2016 samovolný potrat v 13.tt (ženského pohlaví). :( V říjnu 2016 jsem opět otěhotněla a nyní jsem 2. týden opět po samovolném potratu v 15.tt (ženské pohlaví). Můj dotaz tedy zní, jestli byste mi nemohla říci, v čem by mohl být problém, neboť mi bylo řečeno, že u mě problém není a plod byl též v pořádku. Děkuji moc za odpověď a přeji hezký den.

Dobrý den, samozřejmě to může být náhoda. Nepíšete, zda se u plodu po potratu dělalo genetické vyšetření nebo zda pohlaví bylo určeno jen dle ultazvuku. Každopádně nějaká vada vázaná na pohlaví tam být může. Pokud jste již měla 2 potraty, určitě byste měla i vy absolvovat genetické a hematologické vyšetření. Pokud ani jedno z vyšetření nic neprokáže, může se opravdu jednat pouze o náhodu.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 24.02.2017, 07:03

Komplikace s placentou

| MarPav | 23.02.2017, 10:19

Dobrý den, paní doktorko,
mohu se zeptat, čekám třetí miminko a nyní jsem 17+1, zatím vše probíhalo v pořádku, dnes mi gynekolog oznámil, že mám placentu na zadní straně dělohy a že mi začíná přerůstat přes děložní vchod. Jediné, co mi sdělil, že se mám vyhýbat pohlavnímu styku a že se dál uvidí. Jak jsem z toho byla překvapená, vůbec jsem se nezeptala. Ráda bych proto věděla, zda mohu něco udělat, pro příznivý vývoj (více odpočinku, poloha v leže, ....). A jak se připadně postupuje, když vchod zaroste úplně, zda jsou nějaká rizika pro miminko? Děkuji.

Dobrý den, buďte v klidu. V 17. týdnu je ještě brzo na diagnostiku tzv. vcestné placenty. Spousta žen má v druhém trimestru placentu přes vnitřní branku děložního hrdla, protože placenta zaujímá podstatnou část děložní stěny. Ale jak děloha roste, placenta se naopak postupem času vytahuje nahoru. Takže určitě Vám nyní nemohla začít placenta růst k děložnímu hrdlu. měla jste ji tak nízko určitě od začátku, jen teď si toho pan doktor na ultrazvuku všiml. Každopádně máte ještě spoustu týdnů na to, aby se cíp placenty vytáhl. To, zda placenta přesahuje vnitřní branku či je s ní těsně v kontaktu se řeší až v cca 34. týdnu těhotenství a na základě toho se určuje způsob porodu. Ale na to je ještě spousta času. Každopádně umístění placenty vy sama nijak ovlivnit nemůžete. Pokud nemáte žádné potíže ve smyslu krvácení, ani s klidovým režimem není třeba to přehánět.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 24.02.2017, 07:07

Deoxymykoin v 6tt.

| Beri | 21.02.2017, 09:14

Dobrý den,
chtěla bych se Vás zeptat, bohužel až včera jsem zjistila, že jsem těhotná 6+3, kdy jsem poslední 4 dny před zjištěním brala deoxymycoin. Už je tedy možné, že to zasáhlo plod a bude tak muset dojít k interrupci? Děkuji za odpověď, Beri

Dobrý den, v tak časném stádiu těhotenství by toto antibiotikum nemělo nijak vývoj plodu ovlivnit. Takže interrupce jen z důvodu užívání této řady antibiotik rozhodně není na místě.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 22.02.2017, 07:22

Triple test

| Ivka91 | 17.02.2017, 15:51

Dobrý den, paní doktorko,
v 16. týdnu jsem byla na odběru krve, sestřička mi řekla, že je to k tomu velkému ultrazvuku v 21. týdnu těhotenství. V kartičce mám, že je to Triple test, to ale není to hlavní. Má otázka vede k výsledkům. Paní doktorka mi volala s tím, že výsledky dopadly TÉMĚŘ v pořádku, ale pan doktor, který mi bude dělat velký ultrazvuk v tom 21. týdnu, tam měl poznámku, aby se zaměřil na srdíčko. Jsem nervózní a nevím, co čekat. Jak mohou z krve zjistit to, že má něco plod se srdcem? A kdyby šlo o něco vážného, nezvali by mě hned na nějaké další vyšetření?
Ještě mě napadlo, zda by to nemohlo souviset s tím, že den před odběrem krve jsem se večer nabouchla tlačenkou ze zabíjačky a vlastně celkově ten víkend před tím odběrem byl ve znamení zabíjačky... To si ale zas říkám, že při tomto rozboru krve asi nevyšetřují cholesterol apod., ale zaměřují se na jiné věci?
Moc děkuji za Vaši odpověď.

Dobrý den, výsledky odběry, které zahrnuje triple-test, určitě nemají nic společného s tím, co jste předtím jedla. Jinak co se týče triple-testu, je to v dnešní době s prominutím "zastaralá záležitost"  a význam má dnes jen pro ženy, které nestihly biochemický screneing z krve ve 12. týdnu, který je dnes spolu s ultrazvukem ve 12. týdnu nejpřesnější metodou detekce vrozených vývojových vad. Pokud Vám přece jen Váš lékař z nějakého důvodu triple-test dělal, pak možná nějaká z hodnot vyšla nestandartně, tím se ale nestresujte. Triple-test má pouze 60% záchyt patologií. Pokud jste měla v pořádku ultrazvuk ve 12. týdnu a bude v pořádku i ultrazvuk ve 20. týdnu, pak to vůbec nemá smysl řešit. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 19.02.2017, 13:13

Dobrý den, můžete mi poradit, jaké jsou správné hodnoty, anebo normální hodnoty pro Ductus venosusu (PI a S a) v 30. týdnu a já mám PI 0,51 Sa 1,67. Je to dobré? A ještě co to znamená pozitivní diastola, je to něco vážné anebo zlé? Děkuji.

Dobrý den, tyto hodnoty jsou poněkud vytržené z kontextu. Nelze hodnotit pouze hodnoty v ductus venosus samostatně. Většinou se ani nedoporučuje průtok v ductus venosus měřit, pokud se již vyloženě nejedná o problém s nedostatečností placenty (menší plod, málo plodové vody atd..). Pokud je na toto podezření, pak se prutok v duktu měří, ale jinak to ani nemá význam. Hodnoty se mění někdy i během dne. Pozitivní vlna v diastole je normální nález. Pokud je tedy jinak ultrazvuk v pořádku, nad hodnotami nijak nebádejte.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 12.02.2017, 18:13

Dobrý den, mám dotaz. Jsem těhotná, jsem ve 13. týdnu těhotenství. Včera mě strašně píchlo v podbřišku a dneska mě bolí od rána v podbřišku. Nekrvácím. Chtěla jsem se zeptat, jestli je to normální, nebo si mám vyhledat lékaře?

Dobrý den, pokud nekrvácíte a stav se nijak nezhoršuje, pak lékaře ihned vyhledávat nemusíte. Jak děloha roste, pobolívání v podbřišku je časté.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 12.02.2017, 18:10

Odběr plodové vody

| Petys | 09.02.2017, 16:43

Dobrý den, jsem 20+6tt, dnes jsem byla na druhém těhotenském ultrazvuku na klinice prenatální diagnostiky. Bylo mi řečeno, že jsem měla špatné výsledky krve u prvního ultrazvuku NT+ 1/303. Oba ultrazvuky v pořádku, VVV ani VCC nenalezeny. V levé komoře echogenní fokus a lehce rozšířené ledvinové pánvičky. Z tohoto důvodu mě paní doktorka objednala ke genetické konzultaci a doporučila odběr plodové vody hned na zítřek. Chtěla bych znát názor odborníka, zda je odběr plodové vody opravdu nutný? Na ultrazvuku byl hezky vidět nos miminka i horní ret, žádné vrozené vady v rodinách nemáme. Ale z dnešních výsledků jsem vystresovaná. Ještě dodám, že je mi 32 let, moje první těhotenství před sedmi lety bez komplikací, dítě zdravé. Děkuji moc za odpověď.

Dobrý den, výsledek kombinovaného testu v 1. trimestru byl, jak píšete 1:303, což je negativní výsledek. Pokud byly oba ultrazvuky v pořádku, pak není k odběru plodové vody důvod. Rozšířené ledvinné pánvičky jsou nález, který se nepojí s chromozomálními genetickými vadami. Časteji jej nacházíme u plodů mužského pohlaví, je dobré během těhotenství sledovat, zda se nález nezhoršuje, ale většinou tomu tak nebývá a po porodu se spontánně upravuje. Takté echogenní fokus v komoře většinou sám mizí a nepojí se tento nález druhém trimestru s vývojovou vadou srdce. Takže z mého pohledu není odběr plodové vody nutný, i když konečné rozhodnutí je na Vás. Je třeba si ale také uvědomit, že je tento výkon více rizikový než v 16. týdnu, kdy se standartně provádí.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 09.02.2017, 17:54

Dobrý den, jsem v 7tt+3 na první kontrolu mám jít 13.2., celý týden lehce špiním, ale nejedná se o jasnou červenou krev, je spíš hnědá. Včera ráno, když jsem šla na wc, jsem začala špinit víc, dopoledne to ustalo, ale večer se objevily takové tmavé sraženiny. Dnes už opět jen trochu špiním, nijak velké bolesti nemám, spíš jen sem tam. Své gynekoložce se snažím dovolat už druhý den, bohužel bez úspěchu, nereagovala ani na sms zprávu, včera jsem volala i na pohotovost, kde mi řekli, že je to normální a pokud nekrvácím jasnou, červenou krví a nemám velké bolesti, je zbytečné jezdit a mám si zavolat další den ke své lékařce. Zajímalo by mě, jestli mám jet raději na pohotovost, anebo počkat až do pondělí? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, pokud nekrvácíte intenzitou menstruace, pak opravdu pohotovost navštěvovat nemusíte. V prvním trimestru bohužel nejsme schopni těhotenství nikterak zachránit, i kdyby se jednalo o hrozící potrat, platí zde pravidlo vše anebo nic. Avšak to, že krvácíte nemusí nutně znamenat potrat, špinění v prvním trimestru bývá časté.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 09.02.2017, 17:55

Branka v těhotenství

| Zuzana87 | 07.02.2017, 20:34

Dobrý den, paní doktorko, jsem v 19tt a dnes mi doktor na kontrole řekl, že nesmím zvedat syna, který má 1 rok. Že mám nález na brance, moc jsem mu nerozuměla. Prosím, zasílám Vám foto z ultrazvuku. Prý mám i cystu, ptám se, nemůže to být pouze cysta? Pokud je nález v brance, když nebudu malého nosit, může se to zase srovnat? Mnohokrát Vám děkuji. Zuzka

Dobrý den, dle obrázku z ultrazvuku máte zcela normální nález. Čípek je dlouhý přes 5 cm - jak gynekolog změřil a lze podle obrázku soudit, že je i uzavřený. Pokud má čípek více jak 25 mm, pak je nález v normě. Branku určitě nemáte. Pojem branka se používá až za porodu, až čípek zcela vymizí a stane se z něj porodnická branka. Takže nerozumím, co tím lékař myslel. Při tomto nálezu na utrazvuku a pokud jste zcela bez potíží, není důvod ke klidovému režimu. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 08.02.2017, 07:07

Velmi silné pohyby plodu

| 1Anička1 | 07.02.2017, 17:24

Dobrý den,
teď začínám 29.tt. Chtěla jsem se zeptat - pohyby cítím od 20.tt, poslední týdny docela silně, kdykoli si lehnu, tak se mi malá přihlásí. Teď 3. den mám ale pohyby tak extrémní, jako by mi malá měla vyskočit břichem ven, úplně se celé vlní a dělají se mi na něm boule, klidně několik hodin v kuse. Takto podobně silné pohyby (i když asi ne tak extrémní) jsem už měla 2 dny v 25. a 2 dny ve 27.tt.
Je tato intenzita pohybů normální?
Děkuji.

Dobrý den, pokud cítíte jen více pohyby a jinak nemáte žádné potíže, pak to neřešte. Miminko má svůj rytmus a režim během dne, toto se také během těhotenství v různých etapách mění, takže nemá smysl se tím stresovat. Větší zřetel je třeba brát na to, pokud se miminko hýbe málo nebo vůbec.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 08.02.2017, 07:09

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jsem ve 28.tt a už asi 2 měsíce mám suchou nosní sliznici, přes noc se mi udělají v nose stroupky, hlavně u nosního vchodu na té chrupavce, ráno je odstraním a mírně to krvácí. Čím si mohu pomoci? Teď jsem začala mazat jelením lojem. Mám přidat aloe nebo výplachy vincentkou?
Myslela jsem, že toto není potřeba řešit, ale na internetu jsem četla, že je potřeba to řešit s lékařem, že to může být snad virového původu nebo že se snižuje obranyschopnost organismu. Pro miminko to ale nebezpečné být nemůže?
Děkuji.

Dobrý den, miminku určitě tento Váš problém ničím neubližuje, nicméně v tomto Vám bohužel jako gynekolog nepomůžu. Zeptejte se svého praktického lékaře či zajděte na ORL.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 30.01.2017, 13:20

Horečka v těhotenství

| Katka34 | 28.01.2017, 16:59

Dobrý den, paní doktorko, jsem zhruba v 5tt těhotenství a jsem nemocná. Mám rýmu, kašel a včera se mi teplota zvedla na 38,8 (měřeno v podpaží). Měřila jsem teplotu i konečníku a ta byla ve stejnou dobu 39,5. Horečka trvala asi hodinu, maximálně hodinu a půl. Nevím, kterou teplotu mám pokládat za aktuálnější. Poté co teplota vzrostla, sprchovala jsem se vlažnou vodou a ihned si dala paralen, po hodině už byla 37,8 a pak už se v noci neobjevila, naopak klesla na normální teplotu 36,6. Vstávala jsem v noci a teplotu stále kontrolovala. A teď můj dotaz. Myslíte, že mohlo dojít k poškození embrya za tu hodinu, hodinu a půl než to kleslo? Moc se bojím, je to vymodlené miminko. Děkuji předem za odpověď.

Dobrý den, hodinová horečka určitě plod neohrozí, spíše infekce, kterou zřejmě v těle máte by mohla teoreticky plod ohrozit, ale i tak je to velmi malá pravděpodobnost. Buďte hlavně v klidu. Ženy bývají běžně nemocné v prvním trimestru, a to někdy i vážně - užívají spoustu léků atd. Jsou to věci, které nelze ovlivnit a vše se řídí pravidlem vše anebo nic. Sama můžete těžko něco ovlivnit. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 29.01.2017, 18:42

Dobrý den, paní doktorko. V 5. týdnu po porodu jsem byla operovaná pro akutní apendicitidu, poté léčena trojkombinaci antibiotik pro silný zánět. Nyní mám 10 dnů od operace. Chci se zeptat, bylo mi doporučeno zažádat o lázně. Mám na to právo? Jsem u VZP pojišťovny nebo mám žádat u svého gynekologa, a jak to funguje s dětmi, ráda bych kojila. A kdy po této operaci, jestliže už nemám stehy, můžeme začít se sexuálním životem? Mnohokrát děkuji za odpověď.

Dobrý den, jelikož nejsem ambulantní gynekolog, neručím za 100% pravdivost informací. Ale ze své zkušenosti - na lázně právo určitě máte a žádost by měl, pokud vím, vypsat chirurg či gynekolog. Co se týče možnosti mít v lázních dítě a kojit - to opravdu nevím. Stran sexuálního života - pokud nemáte bolesti a cítíte se na pohlavní styk, pak 14 dní po operaci by mělo stačit.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 24.01.2017, 09:14

Mutace heterozygot

| Zuzana123 | 23.01.2017, 10:51

Dobrý den, paní doktorko, jsem v 35tt a chci se zeptat, zda je podle Vás nutné píchat si Fraxiparin na základě přiložených výsledků z krve. Byli mě z krve potvrzené 4 mutace. Paní doktorko mi řekla, že pravděpodobně mi budou píchat Fraxiparin při porodu. Do té doby mám pít hodně vody a cvičit na nohy. Budou mi moct potom píchnout epidurál při porodu? Děkuji.

Dobrý den, nejsem hematolog, ale dle zkušenosti s našimi pacientkami myslím, že není nutné aplikovat na základě těchto mutací Fraxiparine několik týdnů před porodem, jako je tomu např. u Leidenské mutace. U porodu Vám určitě Fraxiparine píchat nebudou, to jste asi špatně pochopila. Nemá to logiku, protože pak byste nemohla mít během porodu epidurál atd. Spíše asi Vaše lékařka měla na mysli aplikaci po porodu - většinou tomu tak bývá. Pacientky aplikují buď celé šestinedělí nebo kratší dobu - na základě rozhodnutí hematologa. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 23.01.2017, 10:10

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat ohledně toho, že když jsem porodila dceru v roce 1994, tak mi řekli, že až bude ona těhotná, tak bude muset vyměnit krev. Je právě ve 27. týdnu těhotenství. Děkuji

Dobrý den, nevím, co máte na mysli. Žádná krev se nevyměnuje - at má žena jakýkoliv Rh Faktor. 

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 22.01.2017, 15:57

Dobrý den, chtěla bych se poradit. Jsem ve 26.tt, minulý týden mi nebylo dobře, tak jsem si začala měřit teplotu. Zjistila jsem, že moje tělesná teplota je nízká, většinou od 35,2- 36,2. Ráno a večer kolem půlnoci před spaním je nižší, přes den se mírně zvyšuje. Měřeno 3 digitálními teploměry. Testy na štítnou žlázu mi dělali před rokem. Myslím si, že před těhotenstvím byla teplota normální. V těhotenství by měla být teplota přece spíše vyšší. Může to být nějaký problém pro miminko? Nemůže se mu nic stát? Děkuji.

Dobrý den, pro plod určitě nižší ranní teplota problémem není.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 22.01.2017, 16:04
Inzerce