Otravy dětí: Muchomůrka tygrovaná (neboli panterová)

Často je zaměněna za muchomůrku načervenalou (růžovka, masák) nebo bedlu vysokou. Otrava se nemusí projevit u všech, kteří houbu jedli. Zpočátku jsou zažívací obtíže, později dráždivý a následně tlumivý účinek na centrální nervový systém. Někdy je úmyslně vyhledávána pro změny vnímání (halucinace).

První pomoc

Po požití podat co nejvíce tablet aktivního uhlí (8-10, lépe více). Uchovat zbytky jídla. Podezření je nutné potvrdit nebo vyvrátit mykologickým rozborem zbytků jídla nebo získaného biologického materiálu (stolice, zvratky, materiál po výplachu žaludku).

Zdroj: Dětské otravy, autor Mgr. Karolina Mrázová

Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Komerční sdělení

Související články

Muchomůrka tygrovaná (neboli panterová) - diskuze

Poradna

Antikoncepce

| Misule2223 | 16.11.2017, 13:29

Dobry den pani doktorko mam problemek pan doktor mi predepsal na mou zadost antikoncepci stim ze si mam vzit prvni pilulku v den prvni MS ja na to zapomela a vzala si pilulku v den kdy mi MS skoncila vcera to byl 4 den co jsem si vzala pilulku a rovnou ten den jsme s pritelem meli nechraneny sex a pritel mi to tam pustil muj dotaz zni je tu nejaka moznost otehotneni ? Mam trosku obavy Dekuji Boučková

Dobrý den, pokud první pilulku antikoncepce užijete jindy než 1. den cyklu, pak se doporučuje chránit se ještě 7 dní jinou metodou, protože účinek v takovém případě není ihned. Takže ano, otěhotnění je možné.

MUDr. Veronika Ťápalová | Babyonline | 16.11.2017, 17:19
Položit dotaz Všechny dotazy a odpovědi
Zavřít reklamu
Inzerce