banner

Postup

Opravdu zvládne každý!!!
SUROVINY NA 20 KUSŮ:
1/2 kg polohrubé mouky
kostka čerstvého droždí (42g)
2 pol. lžíce tuku (Hera,Rama na pečení,máslo)
špetka soli a cukru
2 vejce(do těsta a na potření)
mléko asi 0,5l

POSTUP:
Zapneme trobu na 200-220´C.Asi tak hrneček mléka ohřejeme na plotýnce-ne do varu! a rozdrobíme v něm droždí a přidáme špetku cukru a necháme na teplém sporáku vzejít kvásek asi tak 10-15 minut.
Mezitím si navážíme mouku,rozklepneme 1 vajíčko a přidáme sůl.Smícháme s kváskem a hněteme.Přiléváme mléko od oka :-) do správné konzistence těsta,když to přeženete s mlékem,dosypte mouku,chce to cvik ,po třetí už jsem jí nepotřebovala :-)
Trochu si posypeme vál,nebo kuchyňskou linku a pro začátečníky,kteří chtějí mít hopusky stejné doporučuji nadělat si nejdříve kuličky (u těch velikost lépe odhadnete) a pak z nich dělat válečky a ty splétat do houstiček.Dělám klasiku ze tří copánků.Na plech -já ho vždy vymazávám,je to síla zvyku,vložím houstičky,moje mívají asi tak 10cm a potřu rozšlehaným vejcem.Vložím do rozpálené trouoby a trochu snížím teplotu,jen o malinko a peču 20 minut-na plynovou troubu je to akorát.Peču jen do nádechu zlatava,jinak jej kůrka moc křupavá,no jak má každý rád :-)
Dnes jsem udělala experiment a po 20 minutách jsem ještě housky posypala strouhaným sýrem a dal do vypnuté trouby "dodělat" -byl to poslední plech a dopadlo to báječně.Jinak je samozřejmě možné dělat housky z tmavé mouky-ty jsem dělala minule,ale nebylo to ono a posypat před pečením kmínem,nebo směsí koření,ale tyto jsou určené Aničce,tak jsou bez posypu.

Sdílejte stránku

Předchozí recept:

LEČO-jak ho dělám já

Následující recept:

Želé řezy

Houstičky i pro začátečníka - diskuze

Tak manžel nějakým podobným způsobem dělá takové malé rohlíky.Taky moc dobré,nejlepší jsou ještě teplý.
Asi to vyzkouším,čerstvé pečivo miluju a chleba pečem furt
to si zitra udelam na veceri :)
Peču a celkem často,když jsem je dělala poprvé neosolila jsem je a krásné křupavé hostičky se nedaly samotné jíst.

Vybraná anketa

Chtěl/a byste vyzkoušet jídlo, které uvařil přední světový šéfkuchař?

11 %
32 hlasů

14 %
41 hlasů

56 %
165 hlasů

8 %
22 hlasů

5 %
14 hlasů

6 %
19 hlasů

Celkem hlasovalo 293 unikátních návštěvníků

Diskuze 0

Mohlo by vás zajímat

Knihy vysoce hodnocené odborníky i rodiči zaštiťuje matka-lékařka Jana Martincová.

Žena po 40 – sebevědomá a v kondici

Desatero péče po 40
Know-how od odborníků. Tradiční i progresivní oblasti péče o tělo i duši po 40. Pouze pro odvážné, přemýšlivé, schopné vytvořit si vlastní recept.
cena pouze u nás: 349 Kč
Žena po 40