banner

Postup

Půlnoční vánočka od mého manžela šikulky :o))
500g polohrubé mouky 00
150g cukr krupice
2 ks vejce
125g Hera (polovina kostky)
1 lžíce polévková lžíce sádla
2 ks vanilkový cukr
21g kvasnic(polovina běžné kostky)
200ml vlažného mléka
špetka soli – stačí na špičku nože
rozinky, rum na namočení rozinek, mandlové lupínky
jo ještě jedna důležitá ingredience: manžel šikulka :o))))))))

pečící papír na plech

Vejce a kvasnice by měly mít před použitím pokojovou teplotu.

V míse smícháme mouku, cukr, vanilkový cukr a špetku soli.
Přidáme rozdrobené kvasnice, změklou Heru rozdělenou na kousky a lžíci změklého sádla.
Ve vlažném mléce rozmícháme žloutky (bílky necháme na potření hotových vánoček)
a přilejeme do mísy. Nejprve vařečkou spojíme všechny ingredience a následně těsto zpracováváme ručně. Bude-li se těsto lepit či trhat přidáváme postupně mouku.
Ve výsledku by těsto mělo být hladké a vláčné. Po zpracování necháme 2 hodiny vykynout. Po dobu kynutí si namočíme rozinky do rumu a ty po vykynutí do těsta zapracujeme – doporučuji rozinky vymačkat a s míchat s trochou mouky, aby z těsta nevypadávaly.

Tvarování:
Velká vánočka (tři patra) – se plete z devíti copů a to první patro ze čtyř, druhé ze tří a třetí patro ze dvou. První patro se před položením dalšího dostatečně zploští dlaní a je dobré jej potřít již trochou bílku, pak položíme další patro. Hotovou vánočku je možné zpevnit špejlemi.

Menší vánočky – stačí uplést jednovrstvou vánočku ze tří copů.

Při pletení moc neutahujeme, aby vánočka před pečením ještě 30 min mohla nakynout na plechu. Menší vánočky se pečou lépe a kratší dobu. Teprve až po nakynutí na plechu potíráme bílkem a můžeme posypat mandlovými lupínky. Plech vyložíme pečícím papírem.

Pečení:

Velká vánočka - horkovzdušná trouba: troubu necháme vyhřát na 190 C a pečeme
3-5 min na 190 C a dalších 45-60 min na 100 C. Necháme zchladnout na mřížce.

Malá vánočka:
stejný postup, jen namísto 45-60 min na 100 C pečeme pouze 20-25 min.

Před vyjmutím vyzkoušíme špejlí zda je těsto upečené. Prvních 3-5 min sledujte a jakmile těsto začne zlátnout uberte stupně na daných 100 C.

Doporučení: nejlepší je dělat 6 malých vánoček, jsou upečené rychleji, zachovají si svou vláčnost, nejsou tmavé..prostě lahoda :o)))
DOBROU CHUŤ :O)))))))))

Fotogalerie

Sdílejte stránku

Předchozí recept:

PIVOVARSKY BUCEK

Následující recept:

Dort na narozeniny-holčičí

Půlnoční vánočka :o)) - diskuze

no teda šikulka
no má můj obdiv!
no tak to nema chybu!pochvala manzovi
děda nám dělá jednu velkou přes celý plech je vláčnější než malá a výborná mňam asi mu budu muset o jednu říct,dostala jsem na ní chuť

Vybraná anketa

Bylo vaše dítě očkováno proti pneumokokům? Jakou vakcínou?

17 %
11 hlasů

0 %
0 hlasů

8 %
5 hlasů

58 %
38 hlasů

18 %
12 hlasů

Celkem hlasovalo 66 unikátních návštěvníků

Diskuze 0

Mohlo by vás zajímat

Knihy vysoce hodnocené odborníky i rodiči zaštiťuje matka-lékařka Jana Martincová.

Žena po 40 – sebevědomá a v kondici

Desatero péče po 40
Know-how od odborníků. Tradiční i progresivní oblasti péče o tělo i duši po 40. Pouze pro odvážné, přemýšlivé, schopné vytvořit si vlastní recept.
cena pouze u nás: 349 Kč
Žena po 40