Recept: Půlnoční vánočka :o))
Pro akci je nutné přihlášení
Postup
Půlnoční vánočka od mého manžela šikulky :o))
500g polohrubé mouky 00
150g cukr krupice
2 ks vejce
125g Hera (polovina kostky)
1 lžíce polévková lžíce sádla
2 ks vanilkový cukr
21g kvasnic(polovina běžné kostky)
200ml vlažného mléka
špetka soli – stačí na špičku nože
rozinky, rum na namočení rozinek, mandlové lupínky
jo ještě jedna důležitá ingredience: manžel šikulka :o))))))))
pečící papír na plech
Vejce a kvasnice by měly mít před použitím pokojovou teplotu.
V míse smícháme mouku, cukr, vanilkový cukr a špetku soli.
Přidáme rozdrobené kvasnice, změklou Heru rozdělenou na kousky a lžíci změklého sádla.
Ve vlažném mléce rozmícháme žloutky (bílky necháme na potření hotových vánoček)
a přilejeme do mísy. Nejprve vařečkou spojíme všechny ingredience a následně těsto zpracováváme ručně. Bude-li se těsto lepit či trhat přidáváme postupně mouku.
Ve výsledku by těsto mělo být hladké a vláčné. Po zpracování necháme 2 hodiny vykynout. Po dobu kynutí si namočíme rozinky do rumu a ty po vykynutí do těsta zapracujeme – doporučuji rozinky vymačkat a s míchat s trochou mouky, aby z těsta nevypadávaly.
Tvarování:
Velká vánočka (tři patra) – se plete z devíti copů a to první patro ze čtyř, druhé ze tří a třetí patro ze dvou. První patro se před položením dalšího dostatečně zploští dlaní a je dobré jej potřít již trochou bílku, pak položíme další patro. Hotovou vánočku je možné zpevnit špejlemi.
Menší vánočky – stačí uplést jednovrstvou vánočku ze tří copů.
Při pletení moc neutahujeme, aby vánočka před pečením ještě 30 min mohla nakynout na plechu. Menší vánočky se pečou lépe a kratší dobu. Teprve až po nakynutí na plechu potíráme bílkem a můžeme posypat mandlovými lupínky. Plech vyložíme pečícím papírem.
Pečení:
Velká vánočka - horkovzdušná trouba: troubu necháme vyhřát na 190 C a pečeme
3-5 min na 190 C a dalších 45-60 min na 100 C. Necháme zchladnout na mřížce.
Malá vánočka:
stejný postup, jen namísto 45-60 min na 100 C pečeme pouze 20-25 min.
Před vyjmutím vyzkoušíme špejlí zda je těsto upečené. Prvních 3-5 min sledujte a jakmile těsto začne zlátnout uberte stupně na daných 100 C.
Doporučení: nejlepší je dělat 6 malých vánoček, jsou upečené rychleji, zachovají si svou vláčnost, nejsou tmavé..prostě lahoda :o)))
DOBROU CHUŤ :O)))))))))
Fotogalerie
Předchozí recept:
PIVOVARSKY BUCEK
Následující recept:
Dort na narozeniny-holčičí
Půlnoční vánočka :o)) - diskuze

Související recepty
Aktuální testování
Aktuální soutěže
BMI
Kategorie BMI jsou zjednodušeným modelem, které nám pomáhají se zorientovat v naší tělesné hmotnosti. Body Mass Index (BMI) udává méně přesné údaje zejména u dětí, starších lidí a aktivních sportovců. Přesnější posouzení tělesné váhy než kalkulačka BMI může provést odborník, který zahrne i další parametry: např. pohlaví, věk, objem svalů, typ postavy a celkový životní styl.
TĚHOTENSKÉ E‑MAILY
Zaregistrujte se na Babyonline.cz, uveďte termín porodu a každý týden vám automaticky přijde e-mail s informacemi o vašem těhotenství týden po týdnu a vývoji miminka!
Vybraná anketa
Bylo vaše dítě očkováno proti pneumokokům? Jakou vakcínou?
17 %
11 hlasů
0 %
0 hlasů
8 %
5 hlasů
58 %
38 hlasů
18 %
12 hlasů
Celkem hlasovalo 66 unikátních návštěvníků