banner

Recept: čokoládová bomba s pomeranči (mouse)

Postup

Ingredience


16 porcí  3 středně velké pomeranče bez jader 50 g krystalového cukru  Jogurtový krém:  1 balíček / 6 plátků želatiny (Dr. Oerker) 100 – 150 mn pomerančové šťávy 2 pomeranče 300 ml bílého jogurtu 120 g krystalového cukru 300 ml smetany ke šlehání Čokoládový krém: 1 balíček / 6 plátků želatiny (Dr. Oetker) 5 lžic oleje 250 g čokolády na vaření 8 lžic pomerančového likéru 500 ml smetany ke šlehání (doporučuji od Ramy) 16 – 18 cukrářských piškotů (můžou být i dětské, ale pozor jsou méně savé) Dále: 2 mísy zapadající do sebe (3 l a 1,5 l)


Postup


1.Pomeranče omyjeme pod horkou vodou a utřeme do sucha. Kráječem na chleba (je to rychlejší a nejjednodušší) nakrájíme 3 pomeranče na plátky tenké 3 mm. Svaříme 100 ml vody s 50 g krystalového cukru a do horkého sirupu postupně po několika dávkách vkládáme pěkné, nepoškozené plátky pomerančů. Z každé strany je povaříme v sirupu maximálně 1 minutu, potom je ukládáme na plochý talíř a necháme vychladnout! Sirup použijeme později.


2.Větší ze dvou mís vypláchneme studenou vodou a vyložíme fólií tak, aby konce hodně přesahovaly přes okraj mísy. Vnější stranu menší mísy také obalíme kusem fólie. Větší mísu vyložíme plátky pomerančů tak, aby se přečnívaly. (Začínáme vykládat od spodu, tzn. doprostřed dáme kolečko pomeranče, a pak pokračujeme na stranách).


3.Příprava joogurtovéhoo krému: Želatinu dáme nabobtnat do 50 ml studené vody (4–5 lžic). Do sirupu nastrouháme kůru ze 2 pomerančů, šťávu vymačkáme, odměříme a doplníme na 150 ml vodou. Přilijeme do sirupu a za stálého míchání zvolna zahříváme do zhoustnutí. Necháme trochu vychladnout a pak s cukrem vmícháme do jogurtu.


4.Želatinu dáme rozpustit, smícháme ji postupně se 2 malými naběračkami jogurtového krému, rozmícháme a vrátíme zpět do krému. Jakmile začne jogurtový krém houstnout, zlehka vmícháme šlehačku ze 300 ml smetany a rozetřeme ji na plátky pomerančů připravené v míse. Do jogurtového krému vtlačíme menší mísu tak, aby se krémem vyplnila větší mísa až po okraj. Mísu uložíme na 3 hodiny do chladničky.


5. Příprava čokoládového krému: Želatinu necháme nabobtnat v 50 ml studené vody. Čokoládu rozdrobíme, v teplé vodní lázni ji rozpustíme s smícháme s olejem. Necháme trochu vychladnout. Želatinu necháme rozpustit společně se 4 lžícemi likéru a smetany. Zbylou smetanu vyšleháme na hustý krém, za stálého míchání přidáme želatinu a rychle přimícháme po lžičkách rozehřátou čokoládu (je třeba si pospíšit, protože rychle tuhne).


6.Mísy vyndáme z chladničky, vyjmeme menší mísu a odstraníme fólii, která se přilepila na krém. Vzniklý „kráter“ naplníme čokoládovým krémem. Na krém naskládáme piškoty, tak aby zakryly povrch krému. Pokapeme je 4 lžícemi likéru, přeložíme přes ně fólii, tak aby je zakryla. Dort uložíme na 12 hodin do chladničky.

Fotogalerie

Sdílejte stránku

čokoládová bomba s pomeranči (mouse) - diskuze

Zatím zde nejsou žádné příspěvky.

Vybraná anketa

Bylo vaše dítě očkováno proti pneumokokům? Jakou vakcínou?

17 %
11 hlasů

0 %
0 hlasů

8 %
5 hlasů

58 %
38 hlasů

18 %
12 hlasů

Celkem hlasovalo 66 unikátních návštěvníků

Diskuze 0

Mohlo by vás zajímat

Knihy vysoce hodnocené odborníky i rodiči zaštiťuje matka-lékařka Jana Martincová.

Žena po 40 – sebevědomá a v kondici

Desatero péče po 40
Know-how od odborníků. Tradiční i progresivní oblasti péče o tělo i duši po 40. Pouze pro odvážné, přemýšlivé, schopné vytvořit si vlastní recept.
cena pouze u nás: 349 Kč
Žena po 40