banner

Postup

Jídelníček pro nekojené děti od ukončeného 4. měsíce

Pondělí
Snídaně: UM (umělé mléko)
Svačina: jablečná přesnídávka
Oběd: Mléčná mrkvová polévka
od ukončeného 4.měsíce, 2 porce
Ingredience:

1 malá mrkev,
1 menší brambora,
1 vrchovatá lžíce kojeneckého mléka,
kousek másla,
kojenecká voda
Postup:

Zeleninu nakrájíme nadrobno a uvaříme ve vodě doměkka. Pak vmícháme kojenecké sušené mléko a vše důkladně pomixujeme. Nakonec vmícháme malý kousek másla.

Svačina: UM
Večeře: Instantní rýžová kaše s meruňkovou příchutí
2.večeře: UM

Úterý
Snídaně: UM
Svačina: rozmačkaný banán
Oběd: Zeleninová polévka se špenátem a mlékem
od ukončeného 4.měsíce, 2 porce
Ingredience:

1 malá mrkev,
kousek cukety (asi 6 cm),
1 malá petržel,
asi 3 kousky porcovaného zmrazeného špenátu,
instantní rýžová moučka,
jakékoliv kojenecké mléko vhodné od ukonč. 4.měsíce,
slunečnicový olej,
kojenecká voda
Postup:

Ve vodě uvaříme drobně pokrájenou zeleninu i mražené kousky špenátu. Až se zelenina uvaří doměkka, vsypeme 1 velkou lžíci sušeného kojeneckého mléka a trošku rýžové moučky, vmícháme kapku oleje a vše dohladka rozmixujeme.
Svačina: UM
Večeře: Instantní rýžovo-kukuřičná kaše
2.večeře: UM


Středa
Snídaně: UM
Svačina: hrušková přesnídávka
Oběd: Zeleninová kaše se zeleným hráškem
od ukončeného 4.měsíce, 2 porce
Ingredience:

1 velká lžíce zeleného hrášku (může být i mražený),
1 malá mrkev,
1 malá petržel,
trochu pohankové instantní mouky,
kousek másla,
kojenecká voda
Postup:

Ve vodě uvaříme všechnu zeleninu hodně doměkka, pak vše důkladně rozmixujeme. Vmícháme pohankovou mouku tak, aby vznikla spíše hustší kaše. Nakonec vmícháme malý kousek másla a podáváme.
Svačina: UM
Večeře: Instantní rýžová kaše s rozmačkaným banánem
2.večeře: UM

Čtvrtek
Snídaně: UM
Svačina: povařené a rozmixované jablko
Oběd: Zeleninová polévka s fenyklem a žloutkem
od ukončeného 4.měsíce, 2 porce
Ingredience:

1/2 malého fenyklu,
1 malá mrkev,
1 malá petržel,
instantní rýžová moučka,
kousek másla,
žloutek
kojenecká voda
Postup:

Zeleninu pokrájíme nadrobno a uvaříme ve vodě doměkka. Vklepneme žloutek a ještě dostatečně povaříme. Pak vše rozmixujeme a vmícháme malý kousek másla. Zahustíme rýžovou moučkou.

Svačina: UM
Večeře: Bramborová kaše (uvařené brambory rozmixované s UM a kouskem másla)
2.večeře: UM

Pátek
Snídaně: UM
Svačina: banánová přesnídávka
Oběd: Brokolicová kaše
od ukončeného 4.měsíce, 2 porce
Ingredience:

asi 4 malé růžičky brokolice,
1 malá mrkev,
1 malá brambora,
instantní rýžová moučka,
kapka slunečnicového oleje nebo kousek másla,
kojenecká voda
Postup:

Do malého kastrolu vložíme zeleninu pokrájenou na malé kousky a zalijeme vodou tak, aby byla potopená. Uvaříme hodně doměkka, pak vše rozmixujeme a vmícháme olej nebo máslo a rýžovou moučku. Rýžové moučky dáme tolik, aby vznikla spíše kaše než polévka. Necháme ještě chvilku stát a můžeme podávat.
Svačina: UM
Večeře: Instantní kukuřičná kaše s přídavkem jablečné přesnídávky
2.večeře: UM

Sobota
Snídaně: UM
Svačina: meruňková přesnídávka
Oběd: Zeleninová kaše s mlékem
od ukončeného 4.měsíce, 2 porce
Ingredience:

1 malá mrkev,
1 malá petržel,
1 lžíce zeleného hrášku,
1 středně velká brambora,
1 vrchovatá lžíce kojeneckého mléka,
kousek másla,
kojenecká voda
Postup:

Zeleninu drobně pokrájíme a uvaříme ve vodě doměkka. Trochu vody slijeme, aby kaše nebyla moc řídká. Nakonec vmícháme kojenecké sušené mléko a máslo a důkladně rozmixujeme.
Svačina: UM
Večeře: Instantní pohankovo-rýžová kaše s rozmačkaným banánem
2.večeře: UM

Neděle
Snídaně: UM
Svačina: povařená a rozmixovaná hruška
Oběd: Zeleninová polévka s květákem
od ukončeného 4.měsíce, 2 porce
Ingredience:

asi 3 růžičky květáku,
1 malá mrkev,
1 malá brambora,
kousek pórku (asi 3 cm, jen bílá část),
slunečnicový olej
kojenecká voda
Postup:

V kastrolu uvaříme zeleninu ve vodě hodně doměkka. Nakonec vše rozmixujeme a vmícháme kapku oleje. Nezahušťujeme rýžovou moučkou, jako zahušťovadlo zde slouží již brambora.
Svačina: UM
Večeře: Instantní rýžová kaše s přídavkem meruňkové přesnídávky
2.večeře: UM



Během celého dne k pití kojenecká voda, neslazený čaj, ovocné šťávy (max. 150 ml) určené pro ukončený 4.měsíc.

Od narození do 1 měsíce věku je nutné dětem podávat 1 kapku vitamínu K (Kanavit) 1x týdně, potom až do 6.měsíce 1x měsíčně. Asi od 3 týdnů věku dětem podáváme denně 1 kapku vitamínu D (Infadin, Vigantol), a to až do 1 roku věku dítěte.




Jídelníček pro kojené děti od ukončeného 6. měsíce

Pondělí
Snídaně: MM (mateřské mléko)
Svačina: rozmačkaný banán
Oběd: Krůtí polévka se zeleninou
Ingredience:

30 g krůtího masa,
1 malá mrkev,
1 malá petržel,
kousek pórku (asi 3 cm),
slunečnicový olej,
kojenecká voda
Postup:

Maso a zeleninu drobně nakrájíme a dáme vařit do vody. Uvaříme hodně doměkka a nakonec vše důkladně rozmixujeme. Vmícháme pár kapek oleje.
Svačina: MM
Večeře: Instantní rýžová kaše s malinovou příchutí
2.večeře: MM

Úterý
Snídaně: MM
Svačina: povařené a rozmixované jablko
Oběd: Bramborové pyré s drůbežím masem
Ingredience:

30 g drůbežího masa bez kůže,
1 brambora,
1 vrchovatá lžíce kojeneckého mléka,
kojenecká voda
Postup:

Maso a brambory nadrobno pokrájíme a uvaříme hodně doměkka. Vývar slijeme a vmícháme do něj sušené mléko. Maso a brambory pomixujeme s trochou vývaru s mlékem, ale opatrně, aby směs nebyla příliš řídká. Neměla by se použít všechna voda, ve které se maso a brambory vařily.
Svačina: MM
Večeře: Instantní kukuřično-pohanková kaše s přídavkem MM
2.večeře: MM

Středa
Snídaně: MM
Svačina: jablečná přesnídávka
Oběd: Květáková polévka s masem
Ingredience:

1 větší růžička květáku,
30 g kuřecího nebo krůtího masa,
1 žloutek,
kousek másla,
kojenecká voda
Postup:

Květák s drobně pokrájeným masem uvaříme hodně doměkka ve vodě, přidáme žloutek, ještě důkladně povaříme. Vše důkladně pomixujeme. Nakonec vmícháme kousek másla.
Svačina: MM
Večeře: Instantní rýžová kaše s přídavkem meruňkové přesnídávky
2.večeře: MM

Čtvrtek
Snídaně: MM
Svačina: jablečno-mrkvová přesnídávka
Oběd: Masozeleninová kaše s kukuřicí
Ingredience:

30 g kuřecího nebo krůtího masa bez kůže,
1 malá mrkev,
3 růžičky brokolice,
1 lžíce mražené cukrové kukuřice,
1 malá brambora,
instantní rýžová moučka,
slunečnicový olej,
kojenecká voda
Postup:

Maso a zeleninu jemně pokrájíme a uvaříme hodně doměkka. Pak přidáme rýžovou moučku, slunečnicový olej a vše důkladně rozmixujeme. Konzistence by měla být spíše hustší.
Svačina: MM
Večeře: Instantní kukuřičná kaše s přídavkem hruškové přesnídávky
2.večeře: MM

Pátek
Snídaně: MM
Svačina: jablečná přesnídávka s malinami
Oběd: Zeleninová polévka se žloutkem
Ingredience:

kousek cukety (asi 6 cm),
1 malá mrkev,
pórek (asi 3 cm),
kousek čerstvého fenyklu,
žloutek,
pohanková mouka
slunečnicový olej,
kojenecká voda
Postup:

Drobně pokrájenou zeleninu uvaříme hodně doměkka ve vodě. Rozmixujeme, přidáme trochu pohankové mouky, vklepneme žloutek a ještě důkladně povaříme. Nakonec vmícháme kapku oleje.

Svačina: MM
Večeře: Bramborová kaše (vařené brambory rozmixované s kouskem másla a MM)
2.večeře: MM

Sobota
Snídaně: MM
Svačina: meruňková přesnídávka
Oběd: Masozeleninová polévka s jáhlovými vločkami
Ingredience:

30 g kuřecího nebo krůtího masa,
1 malá mrkev,
2 malé růžičky brokolice,
2 růžičkové kapusty,
1 lžíce jáhlových vloček,
kousek másla,
kojenecká voda
Postup:

Maso drobně nakrájíme, zeleninu také, a uvaříme hodně doměkka. Pak vsypeme spařené jáhlové vločky, ještě chvilku povaříme, vmícháme kousek másla a důkladně pomixujeme.

Svačina: MM
Večeře: Instantní pohankovo-rýžová kaše s povařenou a rozmixovanou hruškou
2.večeře: MM

Neděle
Snídaně: MM
Svačina: hrušková přesnídávka
Oběd: Masozeleninová polévka s brokolicí
Ingredience:

20 g kuřecího masa bez kůže,
4 růžičky brokolice,
1 malá mrkev,
kousek cukety (asi 8 cm),
kousek pórku (asi 4 cm),
1 malá petržel,
instantní rýžová moučka,
slunečnicový olej,
kojenecká voda
Postup:

Maso a zeleninu nakrájíme na malé kousky a uvaříme hodně doměkka, hlavně dbáme na to, aby maso bylo úplně uvařené. Nakonec vše rozmixujeme a vmícháme rýžovou moučku a kapku oleje.

Svačina: MM
Večeře: Instantní kukuřično-pohanková kaše s přídavkem přesnídávky jablko-šípek
2.večeře: MM



Během celého dne k pití MM, i kdykoliv během noci.
Příkrmy dáváme postupně, nejdříve začínáme jednodruhovou zeleninou, postupně podle toho, jak ji kojenec snáší, přidáváme i ostatní druhy zeleniny, potom můžeme začít zavádět i maso.



Od narození do 1 měsíce věku je nutné dětem podávat 1 kapku vitamínu K (Kanavit) 1x týdně, potom až do 6.měsíce 1x měsíčně. Asi od 3 týdnů věku dětem podáváme denně 1 kapku vitamínu D (Infadin, Vigantol), a to až do 1 roku věku dítěte.



Jídelníček pro děti od ukončeného 8. měsíce


Pondělí
Snídaně: MM nebo UM (mateřské mléko nebo umělá mléčná výživa)
Svačina: Jemně nastrouhané jablko
Oběd: Masozeleninová polévka s pohankovými vločkami
od ukončeného 8.měsíce, 2 porce
Ingredience:

40 g kuřecího nebo krůtího masa,
1 malá mrkev,
1 malá petržel,
kousek pórku (asi 8 cm),
1 lžíce mraženého hrášku,
1 lžíce instantních pohankových vloček,
kousek másla,
kojenecká voda
Postup:

Maso uvaříme ve vodě a vyjmeme na talíř. Pokrájíme ho na velmi malé kousky a zatím dáme stranou. V masovém vývaru uvaříme najemno nastrouhanou zeleninu a pokrájený pórek. Hrášek vaříme vcelku. Když je zelenina měkká, hrášek rozmačkáme vidličkou a vrátíme do polévky. Vmícháme pohankové vločky, aby dobře nabobtnaly. Do polévky přidáme pokrájené maso, kousek másla a můžeme podávat. Již nemixujeme!


Svačina: Kukuřičné lupínky zalité mlékem (určeným pro daný věk)
Večeře: Instantní rýžová kaše s jogurtem a čerstvým ovocem
2. večeře: MM nebo UM

Úterý
Snídaně: MM nebo UM
Svačina: Banán
Oběd: Hovězí polévka se zeleninou a ovesnými vločkami
Ingredience:

30 g libového hovězího masa,
1 malá mrkev,
1 malá petržel,
kousek pórku (asi 4 cm),
1 lžíce instantních ovesných vloček,
kojenecká voda
Postup:

Maso uvaříme v tlakovém hrnci s vodou a pak umeleme. V hovězím vývaru uvaříme doměkka najemno nastrouhanou zeleninu a pokrájený pórek, pak přidáme ovesné vločky a necháme je chvíli nabobtnat. Do polévky vrátíme pomleté maso a můžeme podávat. Již nemixujeme.
Svačina: Bílý jogurt
Večeře: Instantní kukuřičná kaše s jemně nastrouhanou hruškou
2. večeře: MM nebo UM

Středa
Snídaně: MM nebo UM
Svačina: Jemně nastrouhaná mrkev s jablkem
Oběd: Bramborovo-zeleninová kaše s mletým masem
Ingredience:

30 g vařeného nebo pečeného kuřecího masa,
1 větší brambora,
1 malá mrkev,
1 malá petržel,
2 malé růžičky brokolice,
1 vrchovatá lžíce kojeneckého mléka,
kousek másla,
kojenecká voda
Postup:

Uvařené kuřecí maso umeleme na masovém strojku. V kastrolu si v malém množství vody uvaříme pokrájenou zeleninu s bramborem, vodu slijeme a zeleninu rozmačkáme vidličkou. Do vývaru ze zeleniny vmícháme sušené mléko a trochu této tekutiny nalijeme na zeleninu a promícháme. Nakonec vmícháme pomleté maso a kousek másla.
Svačina: Pečivo namazané Lučinou + MM nebo UM
Večeře: Instantní pohankovo-rýžová kaše s rozdrobenými dětskými sušenkami
2. večeře: MM nebo UM

Čtvrtek
Snídaně: MM nebo UM
Svačina: Jemně nastrouhaná hruška
Oběd: Kaše s červenou čočkou
červená čočka,
ovesné vločky,
pórek,
žloutek
Postup:


Do menšího množství vody dáme vařit najemno nakrájený pórek a červenou čočku, jakmile čočka zežloutne, tak přidáme ovesné vločky (nejlépe jemné), krátce povaříme a potom zahustíme žloutkem rozmíchaným v trošce vody. Podle potřeby rozmixujeme nebo pomačkáme.

Svačina: Ovesná kaše s přesnídávkou
Ingredience:

3 lžíce ovesných vloček,
300 ml kojeneckého mléka,
ovocná přesnídávka dle vlastního výběru
Postup:

Ovesné vločky nejdříve namočíme na půl hodiny do studené vody. Pak vodu slijeme a dáme vařit do kojeneckého mléka, na jaké je dítě zvyklé. Do horkých uvařených vloček vmícháme ovocnou přesnídávku a můžeme podávat (přesnídávka kaši ochladí na požadovanou teplotu).
Večeře: Bramborová kaše (vařené brambory rozmačkané s UM a kouskem másla)
2. večeře: MM nebo UM

Pátek
Snídaně: MM nebo UM
Svačina: Kousek vařené brokolice
Oběd: Rýžový nákyp pro kojence
Ingredience:

300 g kulatozrnné rýže,
600 ml kojeneckého mléka,
3 jablka,
malá špetka skořice,
malinko cukru,
kousek másla
Postup:

V mléce uvaříme rýži hodně doměkka. Do máslem vymazaného pekáčku rozprostřeme polovinu množství rýže, na to vrstvu jemně nastrouhaných jablek, která poprášíme špetkou skořice. Jsou-li jablka spíš kyselejší, můžeme je posypat i troškou cukru. Poslední vrstvu bude tvořit opět rýže. Zapečeme ve středně vyhřáté troubě.
Svačina: Bílý jogurt doplněný kouskem banánu
Večeře: Instantní kukuřično-rýžová kaše s přídavkem ovocné přesnídávky
2. večeře: MM nebo UM

Sobota
Snídaně: MM nebo UM
Svačina: Kousek vařené mrkve
Oběd: Zeleninová polévka s jáhlovými vločkami
Ingredience:

1 malá mrkev,
1 malá petržel,
1 lžíce mraženého zeleného hrášku,
1 lžíce mražené cukrové kukuřice,
1 vrchovatá lžíce instantních jáhlových vloček,
slunečnicový olej,
kojenecká voda
Postup:

Zeleninu najemno nastrouháme a uvaříme ve vodě doměkka. Pak přidáme spařené jáhlové vločky a necháme ještě chvilku povařit. Nakonec vmícháme kapku oleje a podáváme. Již nemixujeme!
Svačina: Plátek bílého chleba namazaný tenkou vrstvou másla, UM nebo MM
Večeře: Instantní rýžová kaše s meruňkovou přesnídávkou
2. večeře: MM nebo UM

Neděle
Snídaně: MM nebo UM
Svačina: Dětské sušenky + MM nebo UM
Oběd: Zeleninová polévka s červenou řepou
Ingredience:

1 brambor,
1 malá mrkev,
1 malá petržel,
kousek červené řepy,
1 lžíce instantních jáhlových vloček,
pár kapek slunečnicového oleje
Postup:

Do vody dáme vařit na malé kousky nakrájený brambor, mrkev a petržel. Když je zelenina měkká, rozmixujeme ji i s vodou, ve které se vařila. Nakonec vsypeme do polévky instantní jáhlové vločky a vlijeme olej. Vločky necháme asi 15 minut nabobtnat, již nevaříme. Již nemixujeme. Na úplný závěr do polévky nastrouháme syrovou červenou řepu a můžeme podávat.
Svačina: Bílý jogurt s přídavkem přesnídávky mango-banán
Večeře: Instantní kukuřičná kaše s přídavkem broskvové přesnídávky
2. večeře: MM nebo UM



Během celého dne k pití kojenecká voda, neslazené bylinkové čaje, hodně ředěné ovocné šťávy, u kojených dětí MM.




Jídelníček pro děti od ukončeného 10. měsíce


Pondělí
Snídaně: MM nebo UM (mateřské mléko nebo umělá mléčná výživa)
Svačina: Pečivo jemně namazané máslem, banán
Oběd: Čočková polévka
Ingredience:

hrnek přebrané čočky,
2 brambory,
1 mrkev,
kousek celeru,
1 menší cibule,
kousek másla,
hladká mouka,
½ stroužku česneku,
majoránka
Postup:

Nejlépe přes noc namočenou čočku dáme vařit v nové vodě a asi po půlhodině přidáme na kostičky nakrájené brambory, nahrubo nastrouhaný celer a prolisovaný česnek. Mezitím najemno nakrájíme cibuli, osmahneme ji na másle, přidáme mouku a připravíme světlou jíšku. Tu zalijeme vodou, dobře povaříme, přidáme uvařenou čočku a zeleninu i s vodou, ve které jsme ji vařili. Dochutíme majoránkou.
Svačina: Bílý jogurt s kousky čerstvého ovoce
Večeře: Instantní rýžová kaše s přídavkem přesnídávky jablko-mrkev
2. večeře: MM nebo UM

Úterý
Snídaně: MM nebo UM
Svačina: Ovocný jogurt s oblíbenou příchutí
Oběd: Vepřové maso s pórkem, rajčaty a rýží
Ingredience:

kousek libového vepřového masa,
kus pórku,
2 rajčata,
uvařená rýže,
1 lžička oleje
Postup:

Maso dobře uvaříme a drobně rozsekáme. Zeleninu nakrájíme na malé kousky a dusíme ve vodě doměkka. K zelenině přidáme maso a uvařenou rýži. Nakonec vmícháme olej.
Svačina: Kukuřičné křupky, mléko
Večeře: Instantní vícezrnná kaše s rozdrobenými dětskými sušenkami
2. večeře: MM nebo UM

Středa
Snídaně: MM nebo UM
Svačina: Chléb namazaný Lučinou, mléko
Oběd: Květákový nákyp
Ingredience:

1 malý květák,
2 vejce,
zelená petrželka,
tvrdý sýr
Postup:

Květák uvaříme hodně doměkka. Pak ho rozsekáme na malé kousky a dáme do malého pekáčku. Vmícháme nadrobno nakrájenou petrželku a zalijeme rozšlehanými vejci. Posypeme strouhaným sýrem a dáme na chvilku zapéci do trouby.
Svačina: rýžový chlebíček, nastrouhané jablko
Večeře: Krupičná kaše se strouhanou čokoládou
2. večeře: MM nebo UM

Čtvrtek
Snídaně: MM nebo UM
Svačina: Bílý jogurt s přídavkem hruškové přesnídávky
Oběd: Mléčná polévka s koprem
¼ l mléka,
máslo,
hladká mouka,
2 vejce,
2-3 brambory,
kmín,
bobkový list,
kopr
Postup:

Z másla a mouky uděláme světlou jíšku, zředíme ji vodou, rozšleháme, okmínujeme, přidáme bobkový list a vaříme asi 10 minut. Potom vlijeme mléko a když se začne polévka vařit, přidáme naekaný kopr. Před podáváním vyjmeme bobkový list. Do talíře vložíme ve slupce uvařené brambory nakrájené na malé kousky a kousky natvrdo uvařených vajec. Zalijeme polévkou.
Svačina: Strouhaná mrkev s jablíčkem
Večeře: Instantní kukuřičná kaše s přídavkem jogurtu
2. večeře: MM nebo UM

Pátek
Snídaně: MM nebo UM
Svačina: Kukuřičné lupínky zalité mlékem, banán
Oběd: Dušené kuřecí maso s hráškem a mrkví
Ingredience:

kuřecí maso,
mrkev, hrášek (mohou být i mražené)
smetana,
olivový olej
Postup:

Kuřecí maso nakrájíme na tenké nudličky a dáme podusit na lžičce olivového oleje. Přidáme hrášek, mrkev a dusíme. Na závěr zalijeme trochou smetany. Nakonec můžeme vše rozmačkat vidličkou. Podáváme s vařenými bramborami.

Svačina: Vanilkový jogurt
Večeře: Instantní rýžová kaše s rozmačkanou kompotovanou meruňkou
2. večeře: MM nebo UM

Sobota
Snídaně: MM nebo UM
Svačina: Houska se sýrem cottage
Oběd: Hovězí maso s rajčatovou omáčkou
Ingredience:

80 g vařeného hovězího masa,
250 ml hovězího vývaru,
20 g másla,
20 g hladké mouky,
3 větší rajčata,
cukr,
drobné těstoviny
Postup:

Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji vývarem a dobře promícháme. Oloupaná rajčata nakrájíme na malé kousky a přidáme do omáčky. Povaříme asi 20 minut, podle chuti trošku osladíme a omáčku rozmixujeme dohladka. Podáváme s hovězím masem pokrájeným na malé kousky a drobnými polévkovými těstovinami.

Svačina: Dětské sušenky, mléko
Večeře: Instantní pohankovo-rýžová kaše s jahodovou přesnídávkou
2. večeře: MM nebo UM

Neděle
Snídaně: MM nebo UM
Svačina: Bílý jogurt ochucený Grankem
Oběd: Drůbeží maso se zeleninou
Ingredience:

kousek kuřecího nebo krůtího masa,
lžíce oleje,
2 brambory,
kousek brokolice,
kousek čínského zelí,
1 mrkev
Postup:

Zvlášť uvaříme maso hodně doměkka. V druhém hrnci si uvaříme na malé kostičky nakrájené brambory a zeleninu v malém množství vody. Po uvaření zeleniny vodu nesléváme, přidáme do ní olej a maso buď nadrobno nasekané nebo umleté.

Svačina: Pohankový křupavý chlebíček, mléko
Večeře: Bramborová kaše (vařené brambory rozmačkané s UM a kouskem másla)
2. večeře: MM nebo UM



Během celého dne k pití kojenecká voda, neslazené bylinkové čaje, hodně ředěné ovocné šťávy, u kojených dětí MM.




Jídelníček pro děti starší 1 roku


Pondělí
Snídaně: Kukuřičné lupínky s mlékem, ovocný čaj
Svačina: Hroznové víno
Oběd: Rajčatová polévka se zeleninou a sýrem
Ingredience:

600 g rajčat,
100 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel),
kousek cibule,
2 polévkové lžíce oleje,
60 g těstovinové zavářky,
8 lžic strouhaného sýra,
1 lžíce solamylu,
asi 7 dl vody,
zeleninový bujon bez glutamanu,
petrželka,
sůl
Postup:

Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, přidáme nakrájená rajčata a kořenovou zeleninu, trochu vody a dusíme pod pokličkou, až zelenina změkne. Vmícháme solamyl, rozšlehaný se 2 lžícemi vody, ještě 2 minuty povaříme, potom vše prolisujeme nebo rozmixujeme. Do zbývající vody vsypeme zavářku, kterou uvaříme doměkka, přidáme připravenou zeleninu, zeleninový bujon, sůl a krátce povaříme. Polévku můžeme podle chuti trochu osladit. Na talířích posypeme polévku strouhaným sýrem a jemně nakrájenou petrželkou.,

Vařené kuřecí plátky s duš. špenátem
Ingredience:

500 g kuřecích prsních řízků,
sůl,
300 g čerstvých špenátových listů,
100 ml sladké 12% smetany,
špetka česnekového prášku,
Solčanka
Postup:

Kuřecí prsa uvaříme v osolené vodě doměkka.
Zatímco se maso vaří, špenátové listy pokrájíme na menší kousky a spaříme vroucí vodou. Dáme je do hrnce, zalijeme sladkou smetanou a na nejmenším plameni podusíme doměkka. Špenát dochutíme česnekovým práškem a Solčankou.
Kuřecí maso nakrájíme na tenké plátky a rozdělíme na talíře. Přidáme kopeček dušeného špenátu a podáváme s bramborovým knedlíkem.

Svačina: Müsli tyčinka
Večeře: Mangoldové lívanečky

Ingredience:

300 g celozrnné pšeničné mouky,
200 ml mléka,
plná hrst mangoldových listů,
1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů,
1 vejce,
sůl,
olej
Postup:

Z celozrnné mouky, prášku do pečiva, vajíčka, mléka a soli umícháme hladké hustší těsto. Nakonec vmícháme jemně pokrájené listy mangoldu. Na rozehřátém lívanečníku potřeném olejem pečeme lívanečky z obou stran dozlatova. Podáváme obložené čerstvou zeleninou.


Úterý
Snídaně: Kaiserka s máslem a medem, ovocný čaj
Svačina: Jablko
Oběd: Polévka z ovesných vloček
,Ingredience:

150 g jemných ovesných vloček,
1 velká cibule,
olej,
1 lžíce sójové omáčky,
Solčanka,
zelená petrželka
Postup:

Na oleji osmahneme jemně nakrájenou cibuli a po chvilce míchání přidáme ovesné vločky. Zalijeme 1,5 litrem vody a ochutíme Solčankou. Nakonec vlijeme sójovou omáčku, vsypeme jemně posekanou petrželku a už jen chvilku prohřejeme.




Krůtí maso v brokolicové omáčce
Ingredience:

500 g krůtího masa,
1 menší cibule,
kousek másla,
1 lžíce olivového oleje,
300 g brokolice,
4 lžíce jemných ovesných vloček,
100 ml plnotučného mléka,
mletý kmín,
sůl
Postup:

Na pánvi na směsi másla a olivového oleje osmahneme krůtí maso nakrájené na malé kousky. Přidáme jemně nakrájenou cibuli, malinko vody a obojí podusíme doměkka.
Zvlášť v hrnci uvaříme brokolicové růžičky ve vodě tak, aby byly právě potopené. Osolíme a přidáme špetku mletého kmínu. Když je brokolice měkká, přilijeme mléko a znovu přivedeme k varu. Vsypeme ovesné vločky a společně povaříme ještě 10 minut. Pak omáčku rozmixujeme dohladka a vložíme do ní podušené krůtí kousky. Podáváme s těstovinami nebo rýží.
Svačina: Ovocný jogurt
Večeře: Vaječná směs se sýrem a avokádem
Ingredience:

1 zralé avokádo,
4 vejce,
máslo,
Solčanka,
100 g strouhaného sýra,
zelená petrželka
Postup:

Ve větším hrnku si rozšleháme vajíčka, přidáme jemně nastrouhaný sýr a Solčanku. Na pánvi si rozehřejeme máslo a vaječnou směs na ni nalijeme. Mícháme do zhoustnutí vajec, přidáme na kostičky nakrájené oloupané avokádo a chvilku prohřejeme. Podáváme posypané jemně pokrájenou petrželkou, s chlebem nebo pečivem.


Středa
Snídaně: Čokoládové celozrnné lupínky s mlékem, ovocný čaj
Svačina: Banán
Oběd: Kuřecí polévka s mandlemi
Ingredience:

1 kuřecí hřbet na polévku,
2 kuřecí prsa,
olej,
2 jarní cibulky,
1 mrkev,
kousek celeru,
2 lžíce sójové omáčky,
1 lžíce mletých loupaných mandlí,
4 lžíce mandlových lupínků,
sůl
Postup:

Na oleji osmahneme kuřecí maso nakrájené na tenké nudličky, potom přidáme na kolečka nakrájené jarní cibulky. Zalijeme asi 1,5 litrem vody, přidáme kuřecí hřbet, nahrubo nastrouhanou mrkev s celerem a osolíme. Ke konci přidáme mleté mandle a sójovou omáčku a povaříme 5 minut. Hotovou polévku rozlijeme do talířů a do každého talíře nasypeme lžíci opražených mandlových lupínků.,

Rýžové nudle s pečenou zeleninou
Ingredience:

250 g rýžových nudlí,
sůl,
1 malý lilek,
1 malá cuketa,
2 rajčata,
5 lžic mražené kukuřice,
Solčanka,
olivový olej
Postup:

Rýžové nudle připravíme podle návodu na obalu. Většinou je stačí zalít vroucí osolenou vodou a několik minut nechat stát, aby změkly.
Do zapékací misky dáme na kostičky nakrájený lilek, cuketu i rajčata. Přidáme rozmraženou kukuřici, 2 lžíce olivového oleje, Solčanku a vše dobře promícháme. Přikryté pečeme v troubě při teplotě 200 °C asi 20 minut. Hotovou zeleninu podáváme na měkkých rýžových nudlích.

Svačina: Karamelový dezert (hotový výrobek)
Večeře: Chléb s pomazánkou z červené čočky
150 g červené čočky,
kousek pórku,
1 lžička olivového oleje,
sůl,
majoránka
Postup:

Červenou čočku uvaříme hodně doměkka. Pak ji s několika lžičkami čočkového vývaru utřeme dohladka, vmícháme olivový olej a velmi jemně nakrájený pórek. Vmícháme majoránku a podle chuti sůl. Mažeme na celozrnné pečivo.


Čtvrtek
Snídaně: Sušenky BeBe Dobré ráno s ovocnou příchutí, ovocný čaj
Svačina: Jahody

Oběd: Mrkvová polévka s krupicí a vejci
Ingredience:

2 větší mrkve,
4 lžíce dětské krupice,
1 vejce,
4 lžíce másla,
1 koska bujónu (kuřecí nebo hovězí vývar),
špetka kmínu
Postup:

Mrkev omyjeme, nastrouháme nahrubo nebo nakrájíme na kolečka. Máslo rozpustíme v hrnci. Mrkev vložíme do hrnce a na másle krátce podusíme. Zalijeme asi 1 litrem vody.
Ve větším hrnku rozmícháme dětskou krupičku s 200 ml vody a pomalu vlijeme do vroucí polévky. Promícháme. Vejce rozšleháme a také vlijeme do polévky. Společně povaříme (vetšinou stačí 10-15 minut).
Těsně před koncem vaření přidáme do polévky bujón (já používám slepičí). Krátce povařme a můžeme podávat.
Na talíři můžeme ozdobit čerstvou petřželkou nebo pažitkou.


, Kokosové mleté maso s kukuřicí a paprikou
Ingredience:

500 g mletého masa MIX,
1 lžíce sójové omáčky,
1 malá plechovka kokosového mléka,
½ sáčku mražené kukuřice,
1 menší červená paprika,
instantní rýžová krupička,
Solčanka
Postup:

V hrnci osmahneme za stálého míchání mleté maso bez přidaného tuku. Když získá světlou barvu, přidáme sójovou omáčku a podlijeme ho kokosovým mlékem. Ochutíme Solčankou a dusíme na mírném plameni pod pokličkou. Po 15 minutách přidáme mraženou kukuřici a dusíme ještě 10 minut. Na poslední 3 minuty přidáme instantní rýžovou krupičku. Hotovou směs rozdělíme na talíře a ozdobíme kostičkami červené papriky. Podáváme třeba s celozrnným kuskusem.


Svačina: Vanilkový Jurášek
Večeře: Žluté brambory s pohankou
Ingredience:

500 g brambor,
200 g loupané pohanky,
máslo,
½ lžičky kurkumy,
zelená petrželka,
Solčanka
Postup:

Nejprve si dáme vařit pohanku podle návodu na obalu.
Na másle osmahneme na kostičky nakrájené brambory, ochutíme je Solčankou a kurkumou a podlijeme malým množstvím vody. Pod pokličkou na mírném ohni dusíme doměkka. Vmícháme uvařenou pohanku a jemně nasekanou petrželku a můžeme podávat. Obložíme čerstvou zeleninou.


Pátek
Snídaně: Rohlík s Lučinou jogurtinou, salátová okurka, bylinný čaj
Svačina: Pomeranč
Oběd: Čočková polévka s čerstvou zeleninou
,Ingredience:

100 g čočky,
2 větší brambory,
200 g mrkve,
200 g petržele,
3 lžíce celozrnné špaldové mouky,
2 lžíce másla,
majoránka,
sůl,
nať libečku
Postup:

Předem namočenou čočku společně s brambory a majoránkou uvaříme doměkka. Poté postupně za stálého míchání přidáme jíšku připravenou z másla a mouky a chvíli povaříme. Odstavíme a přidáme najemno nastrouhanou mrkev, petržel a nasekaný libeček.

Jablka zapečená s brusinkami a ořechy
4 větší jablka,
2 rohlíky nebo housky,
2 vejce,
4 lžíce mléka,
4 lžíce sušených brusinek,
4 lžíce drcených vlašských ořechů,
½ lžičky mleté skořice,
ovocný cukr podle chuti,
kousek másla,
jemně mletá kokosová moučka
Postup:

Rohlíky nebo housky nakrájíme na kostičky a dáme do mísy. Přidáme vajíčka, mléko, ovocný cukr podle chuti, mletou skořici a vše dobře promícháme.
Zapékací misku vymažeme máslem a vysypeme jemně mletým kokosem. Vyložíme ji na kostičky nakrájenými jablky, na to nalijeme hmotu z rohlíků a vše posypeme brusinkami a drcenými ořechy. Zapečeme v troubě vyhřáté na 220 °C. Hotový pokrm můžeme ještě posypat moučkovým cukrem.
Svačina: Piškoty
Večeře: Rychlé těstoviny s tofu
Ingredience:

těstoviny (množství dle potřeby),
sůl,
olivový olej,
tofu (přírodní, bylinkové, uzené, marinované či s mořskou řasou),
kečup
Postup:

Těstoviny uvaříme dle návodu na obalu ve vroucí osolené vodě. Slijeme z nich vodu a ihned je promícháme s extra panenským olivovým olejem. Pokapeme troškou kečupu a posypeme nahrubo nastrouhaným tofu (na obrázku je přírodní).


Sobota
Snídaně: Chléb s avokádovým máslem s mrkví
Ingredience:

2 hodně zralá avokáda,
100 g pomazánkového másla bez příchuti,
1 mrkev,
sůl
Postup:

Avokáda podélně rozpůlíme, vyjmeme z nich pecky a měkkou dužninu vydlabeme lžičkou do misky. Vmícháme pomazánkové máslo, jemně nastrouhanou mrkev a podle chuti sůl. Dobře promícháme a mažeme na chléb nebo pečivo.
Svačina: Hruška
Oběd: Zel.polévka s kukuřičnými knedlíčky
Ingredience:

3 mrkve,
½ menšího celeru,
1 cibule,
50 g instantní kukuřičné krupice,
200 ml vroucí vody,
1 lžička sušeného lahůdkového droždí,
Solčanka,
majoránka,
70 g másla
Postup:

Na másle dobře osmahneme nahrubo nastrouhanou mrkev s celerem, zalijeme asi 1,5 litrem vody a přidáme celou oloupanou cibuli. Vaříme, dokud cibule nezměkne. Mezitím si připravíme těstíčko na kukuřičné knedlíčky tak, že do většího hrnku nalijeme vrocuí vodu a postupně za stálého míchání do ní nasypeme instantní kukuřičnou krupici. Ochutíme Solčankou a lahůdkovým droždím a necháme asi 5 minut stát. Pak malou lžičkou nabíráme z kukuřičné hmoty malé knedlíčky a vkládáme je do bublající polévky. Povaříme ještě tak 5 minut a přidáme majoránku. Už jen prohřejeme a podáváme.

, Zelenina s bulg. pečená v rýž.bešamelu
Ingredience:

3 mrkve,
1 menší lilek,
5 lžic mražené kukuřice,
1 hrnek pšeničného bulguru,
70 g másla,
2 lžíce celozrnné pšeničné mouky,
4 lžíce sušeného rýžového nápoje + 600 ml vody,
1 lžíce sójové omáčky,
2 lžíce sušeného lahůdkového droždí,
Solčanka
Postup:

Nejprve si připravíme bešamel tak, že na másle krátce osmahneme celozrnnou mouku, pak ji zalijeme horkým rýžovým nápojem a vše dobře promícháme. Omáčku ochutíme sušeným lahůdkovým droždím, sójovou omáčkou a Solčankou.
Do zapékací misky nastrouháme nahrubo mrkve, přidáme na kostičky nakrájený lilek a rozmraženou kukuřici. Přisypeme syrový bulgur. Zeleninu s bulgurem dobře promícháme a zalijeme připraveným bešamelem. Vše promícháme, přikryjeme poklicí nebo alobalem a dáme péci do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečeme asi 35-40 minut.
Svačina: Lipánek DUO
Večeře: Zapečené šunkové závitky s mrkví
Ingredience:

4 středně velké mrkve,
sůl,
4 velké plátky šunky,
kousek másla,
80 g tvrdého sýra
Postup:

Mrkve oškrábeme a uvaříme doměkka v osolené vodě. Plátky šunky potřeme hodně změklým máslem a do každého zabalíme jednu mrkev. Vložíme těstě vedle sebe do zapékací misky, posypeme nastrouhaným sýrem a v troubě vyhřáté na 220 °C pečeme asi 10 minut. Podáváme s vařeným bramborem.


Neděle
Snídaně: Vafle, ovocný čaj
Svačina: Jemně nastrouhaná mrkev s jablkem
Oběd: Lilková polévka
Ingredience:

500 g lilků,
200 g brambor,
1 petržel,
1 mrkev,
1 menší celer,
1 cibule,
200 g rajčat,
2-3 lžíce másla,
sůl,
kysaná smetana,
naťová zelenina,
1,5 l vývaru z masa nebo kostí
Postup:

Petržel, celer, mrkev a cibuli nakrájíme a mírně na másle osmahneme, brambory nakrájíme na kostičky a vše vložíme do vroucího vývaru z masa nebo kostí. Omyté lilky upečeme v troubě, oloupáme, nakrájíme na tenké plátky a spolu s dílky oloupaných rajčat ve vývaru 5 minut povaříme. Před podáváním osolíme a zjemníme smetanou a přidáme jemně sekanou zelenou nať.

, Treska s rajčaty dvou barev
Ingredience:

500 g mražené tresky,
citrónová šťáva,
bylinková sůl,
olej,
3 červená rajčata,
3 žlutá rajčata,
sójová omáčka
Postup:

Tresku necháme trochu povolit a pokapeme ji citrónovou šťávou. Z obou stran ji posypeme bylinkovou solí a položíme do olejem vymazaného pekáčku. Červená i žlutá rajčata oloupeme a nakrájíme na kousky. Rozložíme je kolem ryby, promícháme je s několika kapkami sójové omáčky a dáme péci do trouby vyhřáté na 200 °C asi na 40 minut. Během pečení tresku přeléváme vypečenou šťávou. Podáváme s bramborovu kaší.

Svačina: Jahodový termix
Večeře: Bramborová kaše zapečená s tofu hamburgerem
Ingredience:

500 g brambor,
250 ml mléka,
kousek másla,
sůl,
2 plátky tofu hamburgeru (viz Galerie),
1 červená paprika,
jarní cibulka
Postup:

Brambory uvaříme doměkka v osolené vodě, slijeme z nich vodu, přidáme horké mléko a kousek másla a vše rozmixujeme. Takto připravenou kaši nalijeme do zapékací misky, poklademe ji na kousky nakrájeným tofu hamburgerem, malými čtverečky červené papriky a kousky jarní cibulky. Pečeme v troubě vyhřáté na 220 °C asi 7 minut.




Během celého dne k pití voda (případně ochucená sirupem), neslazené nebo mírně sladké bylinné čaje, ředěné ovocné šťávy, u kojených dětí MM. Nekojené děti dostávají svou obvyklou ranní a večerní dávku oblíbeného mléka.

Sdílejte stránku

JIDELNICEK PRO DETI DO 1 ROKU - diskuze

Super jídelníček, malému to moc chutná. Papáme od ukončeného 4.měsíce, je to velký jedlík. Hledala jsem jednoduché recepty. Tento jídelníček nemá chybu. Dííííky za inspiraci
Moc díky, za inspiraci, malý má teprve 4 měsíce, ale je velkej jedlík a já si říkala, co že mu budu dávat, až budu muset přikrmovat.Hotovky bych brala tak na cesty a na procházku. Takže moc díky.
Paráda taky už jsem nevěděla co vařit

skvělý ukládám

ale mám dotaz, předpokládám, že plně kojené děti nezačínají krůtím masem ale jen se posouvají ty příkrmy o 2 měsíce, ale zase se mi zdá, když nahradím to co je uvedeno od 4.měsíce UM za MM, toho mateřského mléka se zdá málo.
Nevím je nám 5 měsíců, jenom kojím a neumím si představit kojit jen 3x denně, bude se mi po tom stýskat

Vybraná anketa

Bylo vaše dítě očkováno proti pneumokokům? Jakou vakcínou?

17 %
11 hlasů

0 %
0 hlasů

8 %
5 hlasů

58 %
38 hlasů

18 %
12 hlasů

Celkem hlasovalo 66 unikátních návštěvníků

Diskuze 0

Mohlo by vás zajímat

Knihy vysoce hodnocené odborníky i rodiči zaštiťuje matka-lékařka Jana Martincová.

Žena po 40 – sebevědomá a v kondici

Desatero péče po 40
Know-how od odborníků. Tradiční i progresivní oblasti péče o tělo i duši po 40. Pouze pro odvážné, přemýšlivé, schopné vytvořit si vlastní recept.
cena pouze u nás: 349 Kč
Žena po 40