Inzerce
Inzerce
Inzerce

Řešení kvízu č. 1

Správná odpověď:

Chtěla bych Vám popřát nejen veselé Vánoce a šťastný Nový rok, ale také sluníčkové víkendy v roce 2012!

1) V - v oficiálních dopisech a gratulacích je velké V (Vám, Vás) jako vyjádření úcty k adresátovi

2) V - od roku 1993 (nová Pravidla českého pravopisu) píšeme Vánoce s velkým V!

3) N - pokud myslíme název státního svátku 1. ledna, je to jeho název a píšeme velké N, pokud by se ale jednalo o celý nový rok, pak by se psalo malé n

4) í -  slovo cizího původu, nejedná se o českou předponu vy/vý

Připravila Mgr. Kateřina Veselá.

Inzerce
Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Diskuze » Poradna »
Sdílejte
Poslat odkaz příteli Vytisknout článek
Komerční sdělení

Související články

Řešení - diskuze

Vložit příspěvekČlanky s diskuzí
  • pripojuju se k novému roku
    Určitě má být malé n, jinak bych přála jen hezkej 1. leden.
    zajic   | 19.01.2012 18:41:10 | Reakcí: 7, poslední: 04.01.2013 20:27:05
    Reagovat | Zobrazit reakce | URL příspěvku
    • \
      RE: pripojuju se k novému roku
      Jenže nový rok je právě toho 1. ledna. Třeba já už bych o měsíc později nebrala, že je pořád nový rok, ale čistě jen rok 2012. Vím, že máte všichni na mysli, že chcete přát šťastný celý rok, ale v tom případě bych vynechala to slovo NOVÝ a napsala bych šťastný rok 2012.
      Evulik25   | 19.01.2012 20:02:30
      Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE: pripojuju se k novému roku
        Tímhle jsem si dost jistá, na to nás dusili ve škole. Já taky přeju hezký rok 2012 a tím novým se netrápím.
        Jinak teda pravopisu moc nerozumím, čerpám z toho, že dost čtu a většinou mě trkne, když napíšu nějakou blbost, že to vypadá divně.
        zajic   | 19.01.2012 20:05:00
        Reagovat | URL příspěvku
        • \
          RE: pripojuju se k novému roku
          Já tě chápu, ale do nás zase hustili a i na předtištěných pohledech je vždy šťastný Nový rok.
          Evulik25   | 19.01.2012 20:10:33
          Reagovat | URL příspěvku
        • \
          RE: pripojuju se k novému roku
          Jinak malé bych napsala, aby z kontextu bylo naprosto jasné, že přeji celý ten rok. Sakviš, už se do toho zamotávám. 
          Evulik25   | 19.01.2012 20:12:09
          Reagovat | URL příspěvku
      • \
        RE: pripojuju se k novému roku
        Ještě, že veškeré přání píšu velkým tuskacím:-).
        polova   | 26.01.2012 13:04:50
        Reagovat | URL příspěvku
    • \
      RE: pripojuju se k novému roku
      Přesně tak! Za malé "n" dám ruku do ohně!!
      spinisek   | 04.01.2013 20:27:05
      Reagovat | URL příspěvku
Vložit příspěvekČlanky s diskuzí

Poradna

Vyvoj 14 ti mesicniho syna

| Cucollino | 29.03.2020, 11:38

Dobry den,memu mladšímu synovi za tyden bude 14 mesicu..Mam par obav zda je u nej vse v poradku co se tyka vyvoje.
Mam jeste starsiho syna,u toho resime otazku autismu ci VD,jeste nema stanovenou diagnozu a je mu 4,5 roku..
Co se tyka mladsiho,tak ten se narodil od 14 dni drive,co se tyka motorickeho vyvoje,je zrejmne vse tak jak ma byt,leze po čtyřech,sedi,obchází nabytek,za ruku jde ale nema odvahu se pustit a jit sam.Vsude tedy vyleze na gauc,postel,schody uplne bez problemu uz od 11 ti mesicu..
Spis co me trapi je to zda je to ostatni v poradku..Kdyz mu treba ukazu 5 zvířátek v radě a zeptam se kde je krava,prase,kocka,pes atd tak bez váhání bud schodi nebo vezme do ruky.Kdyz se ho zeptam aniz by je videl tak je videt ze hleda,ale jakmile vidi neco jineho tak si jde proste po svem :-) Kdyz mu reknu dej,bud se zacne rozcilovat ze mi to neda,nebo to po me hodi a parkrat tedy mi to dal do ruky.Ale nejake prines,ukaz to zatim jinak ne..kostky kdyz postavim komín schazuje ale nepostavi.Za to kazde smitko na zemi sebere..Zacina tedy pouzivat na vse ukazovacek autickem jezdi i tim ukazovackem,ale ucelne k ukazovani ho jeste nepouziva,to taky nevim zda je v normlne nebo ne.Co se tyka ocniho kontaktu tak ten je v poradku,je mazlivej,kdyz delam blbinky smeje se,kdyz se mu nevo nelibi da tez najevo,kdyz znizim z dohledu ted jde ke dverim a place.Co se tyka reci,tak po ockovani 1 hexy mi prestal zvatlat,pak zacal po 2 mesicich opet zvatlat,takze jedeme bababa,dadada,dedede,tatata,bada,vaba atd a obcas kdyz teda me vidi tak rika mamama..paci paci umi,papa taky,varila myšička kasicku tez ale udela jen kdyz se mu chce.Co se tyka treba návštěv taky nema problem,je vcelku kontaktni,takze se smeje kdyz se na nej nekdo usmeje,necha se pochovat atd..Ale porad si me hlida.Na fotce ukaze kde je mama a kde je tata a kde je bracha taky uz se nam povedlo..Na jmeno reaguje tez z 90 ti procent,pokud neni nejak zaneprázdněn ..Na starsiho je spise jako lepidlo :-) porad by s nim chtel byt nejak v kontaktu ale kdyz ma starsi špatnou naladu tak se mu to nelibi,samozrejme tahanice o hracky jsou u nas bezna vec.Co ma starsi musi mit i mladsi.Kdyz neni po jeho je tez problem a vyjádří svuj nesouhlas.Co s tyka zvirat,mame dva psi takze s tim problem taky neni..Porad jim zkoumá usi,zuby,oci :-)
Prijde mi jako zvídavé ditko.Posila auticka po zemi,vse musi zmacknou a vyzkouset co to dela a umi.Kdyz mu neco nejde tak se vzteka.A dalsi vec co mne trapi,je to,ze sve jidlo musi mit rozmixovane,kousky nesnese,ale pecivo a mnamky co se mu da do ruky sni bez problemu.
Nevim zda jsem vse popsala srozumitelné ale zajimal by mne Vas nazor zda mam popripade vyhledat i nejakeho odborníka a nebo zda pockat.Vim ze se dela screening ale jen by mne zajimal Vas nazor na dane veci.
Dekuji moc za odpoved.S pozdravem Monika

Dobrý den, pouze podle popisu chování vašeho synka a bez možnosti chlapce vidět, vám nemohu zodpovědně odpovědět na dotaz ohledně jeho vývoje. Vývoj syna by podle některých popisovaných projevů mohl být nerovnoměrný. Píšete ale, že se starším synem chodíte na nějaká odborná vyšetření, je v řešení možnost poruchy autistického spektra. Pokud vám jde o vyloučení obdobných potíží u mladšího chlapce, pak bych vám doporučila dohodnut si konzultace u odborníků, kam chodíte se starším synem, což bych považovala za nejrychlejší řešení. Potom samozřejmě probíhá screening, který pravdivě vyplňte. Zdravím Mgr. Michaela Matoušková, dětský psycholog

Mgr. Michaela Krupková | Babyonline | 29.03.2020, 15:26
Položit dotaz Všechny dotazy a odpovědi
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. V pořádku Další informace
Inzerce